Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings en Julian Huijbregts

Community-interview

De simracecockpit van JoepW

20-09-2020 • 06:00

86 Linkedin

De simracecockpit van JoepW

JoepW is al sinds 2001 actief op Tweakers en is vooral bekend om zijn expertise op het gebied van racesimulaties. Hij schitterde eerder in Gathering of the Tweakers met zijn zelfgebouwde racecockpit, hij racet wekelijks online met andere tweakers en is actief op het Sport & Simulatie Games-forum. Wij spraken hem tijdens Tweakers Gaming Live in september 2018, en vroegen hem hoe vaak hij op de virtuele racebaan te vinden is en hoe alles ooit begon.

Omdat het interview alweer twee jaar geleden plaatsvond, spraken we JoepW onlangs opnieuw om te vragen wat er in de tussentijd allemaal is veranderd aan zijn simracecockpit en hoe het nu staat met de racecommunity op GoT. Het artikel is met die informatie aangevuld.

JoepW

Je bent op Tweakers bekend als de expert op het gebied van racesimulatie en de bijbehorende hardware. Hoe is die passie ooit begonnen?
"Dat is begonnen met klassieke auto's. Mijn toenmalige schoonvader restaureerde klassiekers en ik ben mee gaan sleutelen. Vervolgens ben ik gepassioneerd geraakt door klassieke raceauto’s, zoals MG B's. Op een gegeven moment ben ik vanwege werk naar het oosten van het land verhuisd en door een zeer drukke baan ben ik gestopt met klassiekers. Daarna begon ik met RC-racen met op afstand bestuurbare 1:10 elektrische raceauto's, maar de hoeveelheid tijd en het reizen werden een struikelblok. Eind 2010 attendeerde een vriend me op Gran Turismo voor de PlayStation 4 en heb ik een Fanatec-stuur, pedalen en een bescheiden chassis aangeschaft. Na veel plezier met dat spel zijn we in 2011 met een groep op GoT begonnen met iRacing."

Wat is iRacing eigenlijk voor iets? Is dat een spel?
"IRacing is geen spel, maar een realistische racesimulator. De makers streven perfectie na, waardoor het er zeer realistisch uitziet en ook aanvoelt. Als je de juiste licentie hebt, kun je deelnemen aan kampioenschappen, maar je kunt ook zelf een race opzetten. Alle races die je rijdt, worden ook met volledige historie opgeslagen in een centrale database."

JoepWWat is er verder zo bijzonder aan iRacing?
"Het laat zich makkelijk installeren en het is niet echt mogelijk om te cheaten. Het jaar is ingedeeld in vier seizoenen en twaalf weken lang organiseert iRacing zelf officiële races in series. Er wordt een licentiesysteem gebruikt dat ervoor zorgt dat je als rijder moet bewijzen dat je veilig kunt rijden. Met het klimmen van je licentie mag je aan steeds moeilijkere raceseries meedoen. Daarnaast heeft iRacing een beoordelingssysteem, waardoor je een grotere kans hebt om tegen gelijkwaardige rijders te racen."

Zijn er ook nadelen?
"Ja, elke racesim heeft zijn sterke en zwakke punten. Het streven naar perfectie van de makers is op zich positief, maar het leidt soms tot frustratie. Als ze bijvoorbeeld niet in staat zijn om alle cad-camtekeningen en technische data van een auto te krijgen, zullen ze deze niet uitbrengen. Ook wat het modelleren van de banden betreft, gaan ze heel ver. Ze vermijden bijvoorbeeld parameters waarmee de grip van een band kan worden veranderd. Dat leidt tot een zeer ingewikkeld model dat menig wiskundig en natuurkundig geschoold persoon boven de pet gaat. Als er onvolkomenheden zijn, duurt het lang voordat deze worden opgelost. Een simpel voorbeeld is dat je een band in iRacing snel oververhit door hard te remmen en dat het afkoelen vervolgens te lang duurt, waardoor je dus in verschillende bochten last hebt van die ene fout."

Hoe ontstond het idee om zelf een complete simracecockpit te maken?
"Dat begon eigenlijk al met Gran Turismo, maar toen iRacing in beeld kwam, heb ik de pc al snel voorzien van twee extra schermen. Met drie schermen kun je meer om je heen kijken. Dat voelt niet alleen realistischer aan, het is ook een strategisch voordeel, omdat je beter kunt inspelen op de baan en andere auto's. Een paar jaar geleden heb ik een Obutto R3volution-chassis gekocht, waar ik toen een nieuw Fanatec-stuur op heb gezet. Vervolgens heb ik daar semiprofessionele pedalen van Heusinkveld aan toegevoegd, en snel daarna een OSW Direct Drive-motor voor het stuur en een stuur van SSRG. Daarna heb ik de hardware van mijn pc geüpdatet en drie nieuwe 144Hz-schermen gekocht. Dan heb ik ook nog een zogenaamde buttonbox voor allerlei instellingen en gebruik ik een van de oude schermen nu als vierde scherm, plus een oude iPad mini voor inzicht in brandstofverbruik en dergelijke.

Simracecockpit van JoepW in 2018

Hoe ziet je simracecockpit er nu uit? Wat zijn de upgrades ten opzichte van 2018?
"Al het metaal is vervangen. Het Obutto-chassis was een rig die toentertijd goed aangeschreven stond, maar heeft plaatsgemaakt voor een Sim-Lab P1. Dat Nederlandse bedrijf is begonnen met het op maat zagen van metalen profielen. Inmiddels heeft het allemaal speciale voorzieningen en heeft het wereldwijd naam gemaakt. Het nieuwe chassis is veel stabieler en sterker: een heel fijne sprong voorwaarts."

"Verder heb ik de pedalen geüpgraded naar een nieuw type van Heusinkveld. Die zijn net even wat beter te doseren en wat fijner. De buttonbox heb ik vervangen door een Elgato Streamdeck. Wat een gaaf product is dat, man! Als ik een knop indruk, rekent 'ie uit hoeveel brandstof ik moet tanken bij een pitstop. Het vierde scherm heb ik naar boven verhuisd en is nu een veel grotere 27"-monitor."

Vernieuwde simracecockpit van JoewP

De vernieuwde simracecockpit van JoepW. Alle hardware wordt vermeld op GoT.

Kun je al die hardware ook voor racegames gebruiken?
"Ja, ik kan dezelfde cockpit voor verschillende racegames en sims gebruiken, maar eigenlijk doe ik dat niet. Ik ben na zeven jaar iRacing te veel gewend aan die omgeving. Er zijn andere simracers en games, maar daar ben ik denk ik te oud voor."

Is iRacing anno 2020 nog altijd je favoriet?
"Het gemene van iRacing is, dat als je daar instapt, je als het ware trouwt met de sim. Het uitgebreide ecosysteem is de kracht van iRacing, maar daarvoor moet je wel maandelijks betalen en geld uitgeven aan nieuwe racebanen en auto's. Ik heb ook rFactor 2. Dat is grafisch een stuk minder, maar de forcefeedback wordt door velen als beter ervaren. Het ecosysteem van online races haalt het niet bij dat van iRacing. Formule 1-coureurs als Max Verstappen, Lando Norris en Carlos Sainz gebruiken beide.

Ik neem aan dat je met al die schermen, een stuur en pedalen ook beter kunt racen? Hoe groot is dat verschil?
"Met alle semiprofessionele spullen die ik heb, kun je veel constanter rijden en vooral beter gedoseerd remmen. Bij goedkopere pedalen is de hoeveelheid remkracht afhankelijk van de hoek die je voet maakt, maar met mijn Heusinkveld-pedalen is de remkracht afhankelijk van de hoeveelheid kracht op het rempedaal en dat is beter te doseren en te onthouden. De drie monitoren geven een blikveld van 180 graden en dat helpt enorm met het uitvoeren van inhaalacties. Bovendien geeft het stuur, met een 'Met een enkel scherm kan ik niet meer rijden'force-feedbackmotor, gedetailleerde informatie over wat er in de sim met de auto gebeurt. Maar ook met mindere apparatuur is het goed mogelijk om competitief te racen. De prestaties van een rijder zijn voor tachtig procent afhankelijk van zijn talent en voor slechts twintig procent van de hulpmiddelen. Ik ben geen toptalent en compenseer dat met spullen. En natuurlijk ook omdat ik het leuk vind."

Als je zo'n semiprofessionele cockpit gewend bent, hoe is het dan als je eens met een enkel scherm speelt, zoals op een laptop?
"Met een enkel scherm of op een laptop kan ik niet meer rijden. Of in ieder geval kan ik er niet aan wennen."

Heb je een idee hoeveel je zelf in apparatuur hebt geïnvesteerd?
"Ik weet niet het exacte bedrag dat alle hard- en software heeft gekost. Ik denk dat het in de loop der jaren flink is opgelopen. Als ik een schatting moet maken, kom ik al snel tot achtduizend à negenduizend euro."

Joep Willemsen

Nickname
JoepW
Herkomst nickname
Mijn naam
Hobby's
Simracen, fotograferen, wandelen, tuinieren, rubber neerleggen in de Alpen met onze Jaguar XK8
Geboortedatum
18-11-1960
Op Tweakers sinds
29-09-2001 met 'vergeten' account en vanaf 21-7-2007 met huidige account
Favoriete onderdelen T.net
GoT – Racing en specifiek iRacing. En natuurlijk de Pricewatch, reviews en nieuws
Studie
Hbo werktuigbouw en bedrijfskunde
Beroep
Freelance interim-projectmanager opererend tussen it en business, eigen bedrijf (Invisio)
Smartphone
IPhone XR
Computer
MacBook Pro Retina voor de zaak en 2x pc big tower met Windows 10. Een voor de simracecockpit en een voor videomontage van racevideo's
Camera
Sony Alpha 6000 met diverse lenzen
Gameconsole
Geen
Tablet
Geen
Smartwatch
Geen
Domotica
Philips Hue (verlichting) en Honeywell Evohome (verwarming)
YouTube
GoT Racing
Website
got-racing.eu

Speel je vaak samen met anderen?
"Sinds een paar jaar rij ik geen officiële races meer, door tijdgebrek, maar ik doe wel mee aan georganiseerde races van andere iRacers. Zo rij ik elke maandagavond samen met andere GoT’ers in races die door onze community worden georganiseerd. Dat begint om 20.00 uur en om circa 22.00 uur zijn we klaar. Verder organiseren we met GoT iRacing iedere dertien weken, wat gelijk staat aan een iRacing-seizoen, een bijzonder evenement en meestal is dat een wat langere race. Dat varieert van 20 minuten tot 24 uur, waarbij je in het laatste geval rijdt in teams met rijderswissels. Vanuit Tweakers hebben we ook drie jaar een internationale raceserie georganiseerd, de Gathering of Tweakers Endurance Series (GES) genaamd. Maar helaas hebben we deze moeten beëindigen vanwege tijdgebrek."

Je beheert ook www.got-racing.eu. Hoe is dat ontstaan en wat doe je daarvoor?
"In 2011 heb ik de iRacing-topicstart op GoT overgenomen van Requiem19, en eind 2011 heb ik een nieuwe, wat uitgebreidere Topic Start gepubliceerd met meer informatie en een menustructuur. In die tijd groeide onze community snel en kregen we ook steeds meer rijders van buiten de Benelux. Daarom hebben we toen besloten om ook een eigen site te beginnen. Daar vind je alle informatie van het Forum op GoT, maar we hebben daar ook een afgeschermd gedeelte voor geregistreerde rijders, waar je bijvoorbeeld skins kunt downloaden voor de auto’s in GoT-stijl. Momenteel beheer ik alleen de site en beperk ik het nieuwsgedeelte tot communitynieuws. Daarnaast onderhoud ik de reglementen, standen van onze kampioenschappen en de agenda."

Hoe is de community gegroeid in de afgelopen twee jaar?
"Echt absurd! Niet normaal hoe dat uit de hand is gelopen. We hebben een apart Racing-forum gekregen op GoT en dat is inmiddels erg levend geworden. Met de coronacrisis is dat nog eens flink toegenomen. Er waren dagen met 150 posts in het iRacing-topic. Ook is het aantal geregistreerde rijders op onze GoT Racing-website enorm toegenomen. We hebben er inmiddels veel meer dan 400, dat waren er 250 in 2018."

"We doen nu twee races per week, op zondag en op maandag, met 50 tot 60 man per avond. Er zijn wat mensen die op beide dagen racen, maar in de zomer waren er 115 unieke rijders. Dat is wel anders dan wat het was, toen we wekelijks met een man of 15 races deden. Elke twaalf weken organiseren we een toernooi. Steeds met twee raceavonden per week. Deelnemers die aan beide races meedoen, van hen telt hun beste resultaat."

Wat is de oorzaak van die groei?
"Het is nog steeds de populariteit van Max Verstappen die daaraan heeft bijgedragen, maar ook de coronapandemie. Mensen kunnen niet sporten, dus gaan dan maar racen. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er zo'n honderd racers bijgekomen. We zijn nu de grootste Nederlandse community."

Zijn er dingen veranderd door die sterke groei van de community?
"Ik runde de community eerst samen met NickThissen. Hij was toen nog student, maar heeft nu ook een drukke baan. Samen redden we het niet meer. Ik heb een oproep geplaatst op GoT dat ik mensen zocht om te helpen en heb er zo zes mensen bijgekregen voor de coördinatiegroep. We hebben een avond zitten Zoomen en de taken verdeeld. Echt heel gaaf, zij pakken allemaal dingen op; de website wordt bijgewerkt en ik hoef de uitslagen niet meer zelf bij te houden. Het was een hoop werk om dat allemaal alleen te doen."

"Verder merk ik in de wereldwijde iRacing-community dat de commercie begint op te komen. Aan de ene kant vinden we het gaaf dat het zo professioneel wordt, aan de andere kant is het wel over met elkaar even een beetje helpen. Een set-up waar je iets beter mee stuurt, daar hoef je op een openbare server niet meer om te vragen. Dat is allemaal betaald en aan voorwaarden verbonden. Dat vind ik wel een beetje jammer. In onze community zijn er mensen die heel handig zijn met het maken van set-ups, zo kunnen we elkaar wel helpen."

"De commercie proberen we in de GoT-community wat buiten de deur te houden, maar met de Nederlandse bedrijven Sim-Lab, Treq en Heusinkveld heb ik wel een warme band. We organiseren vier toernooien per jaar en om het toernooi verloten we een prijs. Niet aan de winnaar, want dat zou altijd dezelfde zijn, maar onder mensen die een bepaald percentage meedoen. Vorig seizoen hebben we een rig verloot en dit seizoen een pedalenset en een waardebon van 500 euro."

Organiseren jullie ook fysieke meetings?
"Ja, minimaal één keer per jaar houden we een communitymeeting. Al gaat dat dit jaar door corona niet door. Meestal is dat een kartevenement met een afsluitende barbecue. Dat laatste hebben we ook al een paar keer bij communityleden thuis gedaan. Soms spreken we ook af om samen een race te bezoeken, zoals op Spa, Zolder, Zandvoort of zelfs de Nürburgring."

Wat raad je mensen aan die willen beginnen met racen?
"Ik raad mensen altijd aan klein te beginnen en zich niet te laten afschrikken door de enorme berg apparatuur die diverse leden van onze community hebben. Met een pc met i5 of vergelijkbare processor, een Nvidia 1060-gpu, een 24"-scherm en een tweedehands-Logitech G25 of G27-stuur kun je prima beginnen."

Dit artikel verscheen eerder in december 2018 in Tweakers Magazine en is aangevuld met nieuwe details, zodat de informatie up-to-date is.

Tweakers Community

Deze zomer publiceert Tweakers een serie van interviews die eerder in het Tweakers Magazine verschenen. Ieder weekend lees je een interview met een van onze communityleden. Meer artikelen over projecten van tweakers vind je via de tag Tweakers Community. Wil je zelf iets bijdragen, of iemand uit de community voordragen om in de schijnwerpers te zetten? Tip de redactie op het forum.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (86)

Wijzig sortering
iRacing is ook te spelen met een Xbox of PS4 controller
Maar dat is echt af te raden.
Waarom zou je dat afraden? Snap dat er niet veel stuurtjes (met pedalen) beschikbaar zijn (meer weet ik er ook niet van, dus ben oprecht benieuwd).
Omdat iRacing nauwkeurige stuurinput vraagt en dat is met een controller zo goed als onmogelijk. En daarnaast mis je force feedback wat een essentieel onderdeel is om te voelen of je onder- of overstuur hebt/krijgt.
je kan toch gewoon een fanatec aansluiten op xbox of PS? of een logitech om mijn part
wat canocookiie eigenlijk al zegt

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 22 september 2020 15:53]

@dezwarteziel stelt dat iRacing ook op een PC te bedienen is met een Xbox- of PS-controller. Antwoord van mij: niet aan te raden.
@CanoCookie veranderd de vraag impliciet (zie ik nu ook pas) naar het aansluiten van bv Fanatec spullen op een gameconsole: Mijn antwoord daarop gaat nog steeds over de vraag van @dezwarteziel.
iRacing kan namelijk helemaal niet draaien op een console als de Xbox of PS.
ah ik las de vraag inderdaad verkeerd
op PC met een controller lijkt me een no go inderdaad
Ahhh nu snap ik het, de vraag ging enkel over de input niet het platform. Zoals ik (gelukkig) al aangaf mijn kennis van sim racing is los van interesse zeer gering en wist niet op welke platformen iRacing (naast de PC dan) te spelen is en ging en misschien stiekem vanuit dat het ook op de PS4 te spelen was :D
Als een echte auto redelijk bestuurbaar is met een controller, dan moet een gesimuleerde ook gaan. Natuurlijk, het is verre van een race, maar aan de andere kant, ik ben verrekte precies met een controller. https://www.youtube.com/watch?v=csmRnu0U9VE
Hi, @JoepW leuk om wat meer achtergrond dingen te lezen , heb al wel eens wat posts van je voorbij zien komen! Tof om te zien dat je zoveel tijd / commitment in je hobby steekt. Ik heb hetzelfde als @thibaultvdb , als je dit zo leest begint het toch de kriebelen en zou ik bijna vragen “mag ik een keer een rondje” Haha.
Al met al een goede tip om “klein” te beginnen. Dan kun je het inderdaad zo groot maken als dat je zelf wilt.

[Reactie gewijzigd door GertJan2012 op 20 september 2020 08:09]

Ik heb het niet direct gelezen, maar vanwaar de keuze voor 3 schermen ipv 1 grote mointor.?
De simulatie software (iRacing/Assetto/Rf2/etc) heeft een functie ingebouwd om de monitors links en rechts te voorzien van een hoek. Dit werkt in de cockpit view en zorgt dat de zijmonitoren ook daadwerkelijk voor zijaanzicht zorgen. Want anders zouden het gewoon slecht schuin geplaatste monitors zijn.

De vuistregel voor simracing triple monitor setups is plaatsing onder een hoek van ongeveer 45 graden (uiteraard optimaliseer je voor jouw setup/wens). Dat tezamen met bezel correction vanuit je nvidia settings zorgt voor een wiskundig berekende afstand tussen ogen en monitor, monitor size, monitor angles en het uiteindelijk field of view getalletje wat je invoert in de video settings van de sim. Hier vind je de berekeningen voor iRacing.
Ik ben van plan een leuke game pc te gaan bouwen binnen een paar maanden. Ik wacht nog even tot de nieuwe nVidia GPU's en AMD Zen3 CPU's goed verkrijgbaar zijn. Ik heb er ook geen haast mee. De belangrijkste reden voor mij is MS Flight Simulator 2020. Hierbij dacht ik wel aan een grotere curved ultrawide monitor. Tussendoor een potje racen zie ik echter ook wel zitten. Is het in games mogelijk om bijv de mate van curve in te voeren zodat de software dan ook rekening kan houden met het juiste perspectief, net zoals dat nu dus met multi monitor setup gebeurt en de hoeken waaronder deze staan?
Ik heb zelf een 49 inch uktrawide monitor met 1800R. Er zijn al verschillende videos op youtube die een tutorial geven hoe je iracing rekening kan laten houden met de curve. Het werkt perfect! Als je vragen hebt hoor ik het wel!
Ik heb een vraag, heb je een link naar die video? Ben zeer benieuwd hoe dat zit!
Voor zover ik het weet is er op dit moment nog geen enkele racing sim die hier mee om kan gaan. Als je een scherm met een hele ruime radius neemt dan zal je het nauwelijks kunnen zien. Maar recentelijk zijn er ook schermen met R1000 en 1200 uitgekomen/ aangekondigd. Daar zal je zeker zien dat het beeld "gewarped" wordt.
Ik heb inderdaad zo'n R1000 monitor op het oog hoewel 3 losse monitoren nog meer immersive kan zijn. Dan moeten ze al een keer met een brede R600 monitor komen denk ik om bovenstaande setup te benaderen. Maar misschien is er wel een software trucje waarmee je het scherm in 3 delen kan opsplitsen zodat games een dergelijke monitor als 3 monitoren kan benaderen? Of misschien wel 6 smalle monitoren bijv mits dat ook kan voor een nog betere correctie.
Dan kunje er zelfs nog ASUS ROG bezel kit in stoppen, als dat past op je monitoren, en dan ben je er helemaal vanaf. 8-)
Kijkhoek, met 1 ultrawide haal je niet dezelfde kijkhoek als met triples. Daarnaast (Los van VR) geeft 3 schermen een betere immerse dan 1 enkel scherm :)
Ook fijn dat de Formule 1 rekening heeft gehouden met gamers. Door die Halo kan je nu ook perfect racen met een 2 schermen 2 scherm set-up ;)
Wat te denken van die Volkswagen T1 in Assetto Corsa!
(/s, daar zit het stuur natuurlijk niet in het midden)

[Reactie gewijzigd door EwickeD op 21 september 2020 12:23]

Sterker nog, ik zie 3 schermen, maar ik denk hoe zou VR hier in te plaatsen zijn?
Heel goed.
De meeste race sims heb een hele goede implementatie om in VR mee te rijden.
Zelfs Assetto Corsa uit 2013 via SteamVR gaat perfect!
Al merk ik met AC dat je wel je video instellingen moet tweaken, je wordt ineens letterlijk verblind door de zon. Daarnaast is soms positionering van sommige info schermpjes niet altijd top, waardoor je op gekke plekken moet kijken, en afhankelijk van type headset (sommige hebben meer blur door een niet aan te passen IPD) moet je dan best rare bewegingen maken om die info te bekijken.
Bijvoorbeeld laag vlak naast je en heel dichtbij waardoor ik zelf af en toe als een malle kromgebogen zit om ff de delta's met voor en achterliggers te checken.

Ervaring: playseat challenge met T300RS GT en een Lenovo Explorer WMR HMD, Assetto Corsa (AC) en AC Competizione.

[Reactie gewijzigd door EwickeD op 21 september 2020 12:28]

In 2018 (originele publicatiedatum van het artikel) waren zulke monitors slecht verkrijgbaar of onbetaalbaar.
Inspirerend verhaal en een mooie setup!

Ik heb een triple monitor set gebruikt maar na een keer in VR te hebben gereden wil ik niet meer terug.
VR heeft z'n nadelen (beperkte viewport, erg warm in de zomer en dure hardware) maar het maakt het verschil tussen racen achter de computer ipv racen IN je raceauto.

Let wel, het is persoonlijke voorkeur, dus probeer ergens een triple set uit en probeer ook VR uit en kies wat jij het prettigst vindt!

(dank voor de aanvulling ZFLaSH)

[Reactie gewijzigd door Leader98 op 20 september 2020 09:18]

Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Het hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur en er is op dit moment geen goed of slecht meer. Er rijden er bij GoT steeds meer in VR, maar als je bijv. lange afstandswedstrijden doet is een tripple setup wel een stuk plezieriger. Ik zweet me echt kapot na een dubbel stint.
ook zijn er veel mensen die een "lui" oog hebben en afhangekelijk van hoe erg het is werkt vr gewoon niet.

voor mij is VR in het beste nutteloos in het ergste ziek makend.

daarom vind ik het ook zo spijtig dat de nieuwe flightsim 2020 geen multimonitor support heeft.
eigenlijk in het algemeen zijn er nog maar weinig games met multimonitor support.
meeste zijn gemaakt met de xbox dev tools voor windows en dan heb je maar 1 window als mogelijkheid.

de enigste 2 "recente" dat ik weet is dcs world en x-plane.
Ik heb zelf de keuze gemaakt voor triple screens omdat ik in VR niets meer zie van mijn omgeving. Dat is natuurlijk het hele idee achter VR maar het levert nadelen op tijdens het racen voor mij. Het grootste nadeel is het kunnen zien van mijn apparatuur. Zo kun je de knoppen op een button-box niet meer vinden met een VR bril op en ook met het schakelen met een versnellingsbak maak ik meer fouten in VR dan met triple screen.

Daarnaast heb ik ook nog het plan om een vierde scherm met extra data zoals rondetijden toe te voegen aan mijn setup en met VR gaat dat niet. Hetzelfde geld ook voor bijvoorbeeld een iPad of ander klein schermpje met brandstof informatie en bijvoorbeeld banden temperatuur.
Wauw heel erg gaaf, ik hou van extreme hobby's die gaan tot het uiterste. Zo heb ik er zelf ook een paar.

Dit zou mij ook wel wat lijken, maar helaas ik krijg dan ruzie denk ik, ik heb al 3 kamers in huis toegeëigend voor andere hobby's.

Erg mooi gedaan, heel veel respect voor dit soort uiterste dingen!
Je kan rijden aan een bureau. Je hebt alleen een leuk setje nodig zoals Joep verteld. Met een twee de hands g25 of g27 kan je al leuk racen ervaren als je pc het aankan. Zorg alleen dat je bureaustoel niet gaat verplaatsen door bv de wieltjes in schoenen te plaatsen. Ik zou zelf met assetto corsa starten. Die kan je vaak voor een tientje kopen in de ultimate edition met alle dlc. Zit je niet meteen aan hoge iracing kosten vast en kan je kijken of het iets voor je is. Bevalt het niet dan verkoop je je stuurtje weer voor hetzelfde bedrag en ben je alleen een tientje voor assetto corsa kwijt. Is het je ding? Nou, dan kan je zo ver gaan als je zelf wil met andere sims en gear.
Ziet er mooi uit!

Twee vragen:
  • Watvoor upgrades kan je nog doen en waarom (nog) niet gedaan?
  • Ik heb dit thuis niet staan, maar zijn er mogelijk game centra waar je met zo'n setup tegen elkaar kan spelen? Ipv karten digitaal racen? Ik heb het niet over de 2 euro arcade stijl race van 5 minuten :)
Dat kan bij de Formule 1 experience, schijnt heel gaaf te zijn.
En als je iets meer proffesioneler wil spelen dan kan ik je Racinghub in Utrecht aanraden ( Zit overigens om de hoek bij dat F1 experience center ).
Daar spelen ze met Project Cars 2 en met name de VR is echt erg leuk gedaan.
https://racinghub.nl/
Dat wil ik beamen! Het is een beetje aan de prijzige kant, maar je krijgt dan ook veel waar voor je geld. Goede setup met triple screen en de VR ervaring is fantastisch.

Mijn ervaring met VR is dat je diepte vele malen beter ziet door de twee individuele beelden en je hoeft daardoor minder na te denken over je rempunten.
Er zijn zoals je misschien kan zien niet zo veel upgrade wensen :+
Grotere schermen (32”) zou ik best wel willen, maar dat past niet in de 50% van mijn kantoor en met de eis van g-sync wordt dat ook nog erg kostbaar.
Maar op PC gebied lonkt over een paar maanden wel een 3080 GPU.

[Reactie gewijzigd door JoepW op 20 september 2020 10:22]

Hier kan je ook terecht bij een die hard sim-racer: https://adrenaline-xperience.com
Sorry, maar wat is GoT?
Ik ken het alleen als Game of Thrones 8)7
Gathering of Tweakers...en nee Drogon heeft geen simrig 8-)
Misschien een domme vraag, maar is zo'n setup niet mooier met curved schermen? 2x34 of 3x27 of iets dergelijks? Heb je minder last van die hoek effecten, of valt dat tegen?
Met 2 schermen zit je tegen de bezel aan te kijken dus dat zeker niet.
En 3 van dergelijke schermen passen ten eerst niet in 50% van mijn kantoor.
En ten tweede zal de GPU met zeer hoge resoluties die bij 32” horen het moeilijk krijgen.
Ten derde zijn dergelijke schermen met ook nog eens mijn eis voor g-sync veel te duur voor mij.
34 inch wide bedoelde ik, sorry. Maar inderdaad, dan zit de bezel in het midden.
Maar je hebt toch ook wel 27 of 24 inch curved? Vroeg me meer af of het curved idee niet beter bij zo'n setup zou passen.
Ik heb curved een keer 3x32” getest. Maar voegde voor mij weinig toe.
En de software van iRacing houdt met de berekening van de hoek van de schermen (op basis van breedte van het scherm en afstand tot je ogen) rekening met rechte schermen.
Dus als je er goed voor zit zie je de hoeken niet? Dan snap ik het idee inderdaad. Zo op de foto's lijken de hoeken erg op te vallen, vandaar de gedachte.
Die hoeken zijn precies afgestemd op de zitpositie.
Voor rijders met vergelijkbare lichaamsafmetingen is er weinig wat veranderd.
Maar heb je een setup voor je kind van 6/7 jaar (er zijn mensen die dat hebben), zo zo'n set-up/de instellingen wel aangepast moeten worden om als ouder net zo'n goede ervaring te hebben.
Geweldig! Ik heb er weer zin in gekregen, het zal wel bij Live for Speed blijven mijn intel igpu gaat iracing niet redden :+ LFS heeft imo nog steeds een van de beste bandenmodellen.
Dit dacht ik eerst ook, helemaal met het betaalmodel van iracing zag ik op tegen een overstap. Ik heb het toch geprobeerd een half jaartje terug en heb er geen spijt van. Sindsdien Lfs niet weer opgestart.
Ziet er best leuk uit, maar ik had een 32:9 beeldscherm genomen, want vind die stukjes waar de monitoren tegen elkaar zitten altijd erg lelijk, en haalt me uit de spel.
De vernieuwde simracecockpit van JoepW. Alle hardware wordt vermeld op GoT.
Het linkje gaat naar de fotogallerie en niet naar GoT. @Jeroenhorlings

[Reactie gewijzigd door zork op 20 september 2020 09:01]

Bedankt!

Vreemd, ik controleer het nu en het linkje gaat wel naar GoT. Misschien had ik het verkeerd gezien, had nog geen koffie op :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True