Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings en Julian Huijbregts

Flashback naar de jaren tachtig

Tweaker chaozz over zijn retrocomputers

16-05-2021 • 06:00

168 Linkedin

Tweaker chaozz over zijn passie voor retrocomputers en -gaming

De gamekamer van Elmar Wenners, op Tweakers bekend als chaozz, is anders dan andere. Behalve met een moderne PlayStation 4 staat de kamer vol met oude consoles uit de jaren tachtig en negentig. Elmar heeft een passie voor retrocomputers en -gaming, en koestert met name de Commodore 64, waarvan hij tal van verschillende modellen heeft verzameld. Hij heeft ook een populaire Tweakblog over dit onderwerp, evenals een Engelstalig YouTube-kanaal.

In 2017 namen we een kijkje bij Elmar thuis voor een interview in Tweakers Magazine. Inmiddels is Elmar verhuisd en is er flink wat veranderd. De gamekamer werd na een verhuizing een gamezolder en de collectie is flink uitgebreid. Dit artikel bestaat uit twee delen; het interview van enkele jaren geleden, gevolgd door een aanvulling over de stand van zaken.

Je hebt iets met retrocomputers en -gaming. Waar komt deze passie vandaan?

"Begin jaren tachtig kocht mijn vader een homecomputer, een Commodore 64. Er ging een wereld voor me open. Daarmee kon je ineens spelletjes spelen op je tv, maar ook zelf programmeren. De computer stond al snel op mijn kamer, waarna de pokes en peeks om m'n oren vlogen. Achteraf gezien kun je stellen dat deze vroege interesse in computers ertoe heeft geleid dat ik uiteindelijk in de ict ben gaan werken en dat geldt vermoedelijk voor een hele generatie."

Speel je nog steeds oude games?

"Ja, al gaat dat met vlagen. Ik vind gameplay belangrijker dan moderne graphics. Sommige typen spellen bestaan simpelweg niet meer en dat vind ik jammer. In onze gamekamer staat een tv waarop verschillende spelcomputers zijn aangesloten. Naast een PlayStation 4 staan er onder andere een Atari 2600, een Sega Megadrive, de eerste en tweede generatie Xbox, en een NES."

'Ik vind gameplay belangrijker dan moderne graphics'"Mijn recentste aankoop is overigens een oude Pentium II-pc, speciaal voor DOS-games. Deze zijn toch minder goed speelbaar in een DOS-box op een moderne Windows-computer. Tegelijk zijn deze oude computers uit het Windows 95- en 98-tijdperk tegenwoordig lastig te vinden, maar ik heb een advertentie op V&A geplaatst en een medetweaker hielp mij aan een oude Compaq-pc. Ik heb daar vervolgens een ssd ingezet en nu is hij stil en snel."

Je repareert en modt ook oude computers. Wat vind je daar leuk aan?

"Ik heb geen elektronische achtergrond, maar juist daarom is het voor mij een soort ontdekkingstocht. Ik ben geen kenner, maar door te experimenteren heb ik intussen veel geleerd, bijvoorbeeld over weerstandjes en condensatoren. Dat kost wel veel tijd, omdat je diverse technische documenten moet doornemen, maar als het uiteindelijk lukt, haal ik daar veel voldoening uit. Bijvoorbeeld als ik een oude computer weer werkend kan krijgen, zoals laatst een Commodore PET CBM 301 die niets meer deed."

Elmar Wenners

Nickname
chaozz
Hobby
Verzamelen van retrogaminghard- en software
Geboortedatum
18-10-1977
Op Tweakers sinds
25 juni 2000
Favoriete onderdelen T.net
Hoofdpagina voor nieuws, V&A
Beroep
Ict'er
YouTube
RetroGameCouch
Tweakblog
retrogamecouch.tweakblogs.net
Website
chaozz.nl

Hoe kom je aan die oude hardware? Speur je continu rommelmarkten en Marktplaats af?

"Ja, ik ga zeker rommelmarkten af. De kans is klein dat je echt iets bijzonders vindt, maar soms heb je geluk. Ik vind meestal wel iets, al is het maar een joystick. Mensen weten vaak niet wat het is, behalve dat het oud is, dus kun je voor twee euro een complete Sinclair Spectrum op de kop tikken. Ik ga ook naar retrogamebeurzen. Daar weten mensen de waarde wel goed te schatten, maar als je dezelfde passie deelt, geven ze het ook graag voor wat minder mee. Verder heb ik allerlei zoekopdrachten uitstaan op Marktplaats en ben ik actief in relevante Facebook-groepen. Dat is overigens het enige waarvoor ik Facebook gebruik; verder heb ik er helemaal niets mee."

Veel mensen begrijpen zo'n verzameling van stokoude computers niet. Hoe leg je dat thuis uit, zonder dat er scheve gezichten over geld ontstaan?

"Het is een heel persoonlijk gevoel van nostalgie, dus voor veel mensen is het inderdaad lastig uit te leggen. Ik heb net bijvoorbeeld twintig euro uitgegeven voor een oud Xbox-spel en een echt bijzondere retrocomputer kan zo een paar honderd euro kosten. Daarvoor heb ik een zogenaamde speelrekening geopend. Daarin komen wat inkomsten van AdWords, uit websites en online games die ik heb, en van mijn YouTube-kanaal. Ik hoef niet het beste van het beste te hebben en geef niet klakkeloos geld uit. Ik koop bijvoorbeeld geen HDMI-adapter als composiet ook voldoet. Als ik echter iets uitgeef, doe ik dat dus vanaf mijn speelrekening, zodat het niet ten koste gaat van de gezinsrekening."

Wat reparaties en modificaties betreft, wat was je bijzonderste project?

"Ik heb een Commodore 64 nagebouwd op basis van een Rasberry Pi Zero en die, compleet met scherm, in een originele C64-behuizing gestopt. Ook het toetsenbord is erop aangesloten, evenals de joystick-poorten. Daarvoor heb ik wel wat moeten scripten, maar het was verder vooral een kwestie van solderen."

En wat was het frustrerendste project? Komt het weleens voor dat het niet lukt?

"Ik heb geprobeerd een klassieke Game Boy te voorzien van een backlight, zodat hij speelbaar zou zijn in het donker. Daarvoor moest hij helemaal uit elkaar en heb ik hem opnieuw geverfd. Ik had van te voren zwart met rode accenten in gedachten, maar het kwam letterlijk niet goed uit de verf. Na zes lagen was het nog niet mooi, dus ik was er ontevreden over. De achtergrondverlichting zelf was overigens wel gelukt."

Je hebt een mooie collectie oude computers met een aantal echt bijzondere exemplaren, zoals de allereerste Commodore 64 die hier nooit uitgebracht is, en de SX-64, een draagbare versie compleet met handvat en ingebouwd scherm. Denk je dat deze over tientallen jaren veel waard zijn?

"Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Economisch gezien is de waarde nul. Vraag en aanbod worden volledig bepaald door nostalgische gevoelens. Mijn generatie hecht nog wel waarde aan deze spullen, maar mijn kinderen en hun toekomstige kinderen zal het allemaal niets meer zeggen."

Tegenwoordig kun je emulators van oude computers en consoles vanuit je browser draaien en er worden nieuwe minicomputers uitgebracht die in feite ook emulators zijn. Spreken dergelijke ontwikkelingen jou aan of houd je het liever bij het origineel?

'Er gaat niets boven het echte product'"Ik vind emulatie prachtig voor het testen van dingen en ik snap ook dat het ideaal is voor mensen die niet de luxe hebben om fysieke hard- en software te kopen, maar uiteindelijk vind ik het een slap aftreksel van het origineel. Het is niet hetzelfde en het voelt niet hetzelfde aan. Het is toch een beetje romantiek, dus voor mij gaat er niets boven het echte product."

Van 2017 naar 2021

Het is alweer vier jaar geleden dat we je interviewden voor Tweakers Magazine. Wat is er allemaal veranderd in de afgelopen jaren?

Commodore 64-display van chaozz, zie tabel

"Ik ben begin april verhuisd en nu bezig met het inrichten van mijn retrozolder. Ik heb een garage met een grote zolder erboven, helemaal voor mezelf. Dat wordt vier bij zes meter aan retrogoodness! Er komt een lange tafel in en ook een studiohoekje voor mijn YouTube-kanaal. De grove set-up is nu klaar. Vooral met de Commodore 64-display ben ik erg content."

Je gaat er dus flink op vooruit?

"In mijn oude gamekamer moest ik steeds eerst de computer opstellen waarmee ik wilde tweaken. De rest stond dan in de opslag. Nu is het de bedoeling dat ik vijf systemen permanent opgesteld laat om te gebruiken. De rest gaat in vitrinekasten."

Hoe gaat het nu met je Commodore 64-verzameling?

"Als ik heel eerlijk ben: die blijft maar groeien. Ik heb een soort drang om elk model dat ooit is uitgekomen te verzamelen. De zoektocht gaat altijd verder. Ik heb er weer een stuk of wat bij, maar ook een aantal verkocht. Het zijn er nu 25, inclusief een aantal exemplaren voor onderdelen."

C64C of C64 II C64 Silver Label
C64 Australian case C64
Drean C64C (Argentinië) C64G
Drean C64 (Argentinië) C64 Aldi
C64 Games System Sigma C64 (Mexico)

Deze modellen staan in de displaykast van chaozz.

Zit er nog een bijzonder exemplaar bij je nieuwe aanwinsten?

"Eentje heb ik overgenomen van een Nederlander uit de demoscene: Rhythm. Hij is nog steeds actief in de scene en verkocht zijn defecte childhood-Commodore 64, waar hij destijds demo's op heeft gemaakt. Hij heeft de Commodore 64 voor mij getekend met zijn demotag. Het idee is dus om die oude C64 weer werkend te krijgen en een demo of crack van hem te draaien op de machine waar hij het op heeft gemaakt. Full circle."

Heb je in de afgelopen jaren nieuwe interesses ontwikkeld op gebied van retrocomputers?

"Ik verzamel eigenlijk alles wat met retroconsoles te maken heeft. Ook oude pc's, maar dan moet ik me wel inhouden, want dat zijn ruimtevreters. Daarom beperk ik me tot systemen die ik als klein jochie heb gehad. Ook verzamel ik allerlei handhelds. Tijdens het verhuizen vond ik een handheld waarvan ik alweer was vergeten dat ik hem ooit had gekocht: de Merlin uit 1978. Die heeft elf ledjes en draait op de TMS1100, een 4bit-microcontroller van Texas Instruments. Er zijn destijds meer dan vijf miljoen exemplaren van verkocht."

'Inmiddels heb ik zo'n beetje elke gangbare console'"Verder ben ik begonnen met Game Boys verzamelen, dus ik heb ook iedere denkbare Game Boy. Eigenlijk is het lastig om mijn verzameling te omschrijven. Inmiddels heb ik zo'n beetje elke gangbare console, ook een Nintendo 64, een SNES, een Atari, wat Sega-consoles enzovoort. Het is heel breed geworden, gewoon omdat ik dat leuk vind en zodat ik overal een videootje over kan maken."

Is het een beetje uit de hand aan het lopen?

"Toen ik bij het verhuizen geforceerd werd om alles uit de opslag te halen, ben ik wel een beetje geschrokken van hoeveel ik heb. Ik stop niet met verzamelen, maar misschien moet er hier en daar een keer wat weg. Ik heb nog altijd allemaal zoekopdrachtjes uitstaan op Marktplaats en eBay. Als je dan weer een hit krijgt, ga je toch kijken of er iets leuks en betaalbaars bij zit."

De oude gamekamer van chaozz

Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar invloed gehad op je hobby?

"Ik moet zeggen dat ik de gamebeurzen mis. Twee of drie keer per jaar bezocht ik met een vriend dat soort beurzen. Bijvoorbeeld in België en Zwolle. Daar is geen digitale vervanging voor; alles gebeurt nu op Marktplaats en eBay. Dat is echt zonde; ik kan niet wachten tot dat soort beurzen weer door kunnen gaan."

Toen we je in 2017 spraken, speelde je ook op de PlayStation 4. Is die nog in gebruik of heb je wellicht een nieuwe console?

"Die is nog steeds aangesloten, maar mijn plek moet ik afstaan aan mijn oudste zoon. Die speelt er Fortnite op en dat soort ellende, maar dat is prima hoor. Ik heb ook een game-pc, een redelijke bak met een GeForce GTX 1070 Ti. Als ik moderne games wil doen, speel ik daarop."

De nieuwe gamezolder van chaozz in aanbouw

Hoe gaat het met je YouTube-kanaal?

"Ik heb de 17.000 subscribers aangetikt. Dat vind ik best goed. Ik heb ook een fulltime baan en een gezin. Dit doe ik erbij. Er zijn soms Chinese bedrijfjes die me een handheld aansmeren om te bespreken, maar in de laatste video die ik daarover heb gemaakt, geef ik ze eigenlijk een beetje een veeg uit de pan. Er staan vaak allerlei illegale roms op en software die niet legit is. Dat heeft niet mijn interesse. Liever duik ik gewoon mijn opslag in om iets leuks uit te zoeken. Mijn volgende video gaat over de Nintendo e-Reader, een onbekende maar officiële uitbreiding voor de Game Boy."

Een variant van dit artikel verscheen in 2017 in Tweakers Magazine.

Tweakers-community

Meer artikelen over projecten van tweakers en interviews met onze trouwe bezoekers vind je via de tag Tweakers Community. Wil je zelf iets bijdragen of iemand uit de community voordragen om in de schijnwerpers te zetten? Tip de redactie op het Forum.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (168)

Wijzig sortering
Leuk artikel :)

Zelf in de jaren 80 (rond 1985) ook met computers begonnen, maar dan bij de aartsrivaal van de Commdore 64, namelijk de MSX. Jaja, ook toen al Microsoft-minded (MSX = immers MicroSoft eXtended) :)

Eerst begonnen met een MSX-1 van Philips (1985), al vrij snel (1987) opgevolgd door de veel betere en modernere MSX-2, ook van Philips, de Philips VG-8230 met maar liefst 64 kB RAM. Later wel een expansion pack van 1 MB gekocht, voor iets van 300-400 gulden ofzo, en een harddisk van 10 MB voor ook zo'n soort bedrag.

Heb het ding nog steeds ergens hier staan, helaas wel deels defect met een afgebroken joystick-poort (bekend probleem bij de Philips-MSX-en) en een defecte 360 kB (Single Side Single Density) 3.5 inch floppydrive.

Van C64 moest ik als MSX-er niet zoveel hebben toen, en dat was ook wederzijds geloof ik :+ Heb van dat hele PEEK en POKE-gebeuren bij C64 programmeren nooit zo begrepen, vond dat MSX-BASIC en MSX-DOS altijd een stuk logischer in elkaar zitten. Maar uiteraard wel mooit dat ook de C64 nog wordt gekoesterd her en der :)
Zo dat klinkt bekend! Ik ben ook jaren geleden begonnen met de Philips MSX-1. Andere vriendjes hadden een Commodore, maar ik samen met Jeroen hadden een MSX. Met cassetebandjes. Die we van elkaar kopieerden. Ik weet zelfs het commando nog bload:cas,r Ik heb nog ergens een originele cartridge liggen van Konami met ... heel gaaf schiet spel. Vroeger kon je ook radioprogramma’s opnemen die dan basic afspeelden. Goeie ouwe tijd. Mijn upgrade pad lag toen niet naar de MSX-2 waar ik in bladen met groot verlangen allerlei artikelen over las, maar via mijn vaders werk werd er een computer voor thuis gekocht. Een IBM 8088 met 3.5 en 5.35 floppies.
Commodore heeft altijd veel kritiek op het PEEK- en POKE-gebeuren gekregen, maar het was een weloverwogen beslissing. De Commodore PET 4032, met introductiejaar 1980 had BASIC 4.0, waarin BASIC-commando's voor het aansturen van de hardware opgenomen waren. Waarom dan de C64 uitrusten met BASIC 2.0? Dat was een simpele kostenoverweging: BASIC 2.0 pastte in een ROM van 8 kilobyte en droeg er daarmee aan bij de C64 betaalbaar te houden.

Historisch gezien heeft Commodore waarschijnlijk gelijk gehad: Dankzij de goede handleiding leek de C64-gebruiker prima overweg te kunnen met de PEEK en POKES. BASIC 2.0 was dan beperkt, het was niet kreupel en er konden hele serieuze programma's in geschreven worden, dankzij de 64KB geheugen vaak nog serieuzer dan met concurrerende computers kon.

Dankzij het goede handboek kon en heel groot deel van de C64-gebruikers kon programmeren en wist dankzij het PEEK en POKE-gebeuren ook hoe de chips low-level werkten. Er wordt wel eens gezegd dat Steve Jobs de wereld gebruikers gaf en Jack Tramiel de wereld experts gaf. Dit is waarom.

(Desalniettemin kreeg de C128 het enorm uitgebreide BASIC 7.0.)
Wou je met een C64 wat bereiken, dan moest je assembler gaan programmeren. Dat vereiste toch net even wat meer doorzettingsvermogen dan met een uitgebreide basic. Als je ziet wat er met de beperkingen van de toenmalige hardware gemaakt werd, dan is dat gewoon zeer indrukwekkend te noemen.

Ik had ook een C64 en heb daar ook op leren programmeren. Eerst simpele basic dingen en later toch maar assembler. Toen ik op het HBO "echt" leerde programmeren gaf het een enorme voorsprong dat ik jarenlang assembler had geprogrammeerd. Ik heb nu ook nog een C64 op zolder staan. Al jaren niet meer aangesloten, maar weggooien vind ik zonde. Is toch de basis van mijn huidige loopbaan geweest.

Die nostalgie voor oude computers is toch helemaal niet zo vreemd. Er zijn legio mensen die verknocht zijn aan oldtimers (zoals ik) en ik zie die hele 8-bit scene ook als zoiets. Ik kan je vertellen dat het goedkoper is om oude computers te kopen, dan oude auto's. :)
Haha, if end goto 10, heel veel remmetjes leren maken zo.
Jep, en BASIC-programma's overtikken uit computerbladen enzo. En dan had je die 10 pagina's code ingetikt, en had je ergens een typo gemaakt waardoor het niet wilde draaien. Kon je weer gaan zoeken naar de fout :X

Of programmas opnemen via de Hobbyscoop, als iemand dat nog kent? Dat waren dus programma's die via de radio werden uitgezonden, en die je dan op cassettebandjes kon opnemen en inlezen in je MSX (en ook Commodore 64 volgens mij). Als het slecht weer was, en het radiosignaal dus niet helemaal helder, wilde dat dus nog wel eens mislukken... radio kwam toen immers nog met antennes uit de lucht, niet via de kabel :)

En dan had je natuurlijk allerlei hobbyclubs, iig bij de MSX. Die hadden regelmatig bijeenkomaten en beuzen enzo, altijd erg interessant.

En de MSX had één ding dat de Commdore64 niet had: hij is in de ruimte geweest! Een Sony HitBit HB-F900 (een MSX2) is namelijk geinstalleerd geweest in het Russische ruimtestation Mir :)

Ja, leuke tijden waren dat vroeger, waar je eigenlijk alles zelf moest uitzoeken.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 16 mei 2021 14:41]

Jep, en BASIC-programma's overtikken uit computerbladen enzo. En dan had je die 10 pagina's code ingetikt, en had je ergens een typo gemaakt waardoor het niet wilde draaien. Kon je weer gaan zoeken naar de fout :X

Of programmas opnemen via de Hobbyscoop, als iemand dat nog kent? Dat waren dus programma's die via de radio werden uitgezonden, en die je dan op cassettebandjes kon opnemen en inlezen in je MSX (en ook Commodore 64 volgens mij). Als het slecht weer was, en het radiosignaal dus niet helemaal helder, wilde dat dus nog wel eens mislukken... radio kwam toen immers nog met antennes uit de lucht, niet via de kabel :)

Ja, leuke tijden waren dat vroeger, waar je eigenlijk alles zelf moest uitzoeken.
Echt wel gave tijden, aan radio-vossenjachten deelnemen en heb me suf gekopieerd aan Konami spellen op TDK bandjes.. :-), bv. HyperOlympic / Track & Field, dat spel speelde ik dag en nacht , hele vingers bezeert met dat geram op dat toetsenbord, er was zelf een speciale arcade joystick met kwalitatief betere switches
Hobbyschoop tja, opnemen van de radio en dan inlezen met een schroevendraaier in mijn Amstrad CPC 464 om de afwijkingen in de tape en opnames te compenseren.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 17 mei 2021 08:27]

Floppydrive heb ik weten te repareren met een nieuw elastiekje :)
Prachtig artikel met goede vragen en vooral ook mooie antwoorden! :)

Ook erg fijn om te lezen dat Tweakers jou helpt met jouw verzameling, door o.a. gebruik te maken van V&A.

Vraagje aan @chaozz :
Jij vertelt het volgende:
"Mijn recentste aankoop is overigens een oude Pentium II-pc, speciaal voor DOS-games. Deze zijn toch minder goed speelbaar in een DOS-box op een moderne Windows-computer. Tegelijk zijn deze oude computers uit het Windows 95- en 98-tijdperk tegenwoordig lastig te vinden
Heel herkenbaar om het op originele hardware te willen spelen vanwege de performance.
En omdat oude hardware moeilijk te verkrijgen is, speel ik zelf ook al mijn 8-bit en 16-bit games op een FPGA, zoals de Analogue NT Mini. Ken jij zulke FPGA devices?

Het fijne van deze hardware simulators (GEEN emulators) is dat ze 100% draaien, zonder lag of performance issues, terwijl je nog gewoon je originele controllers en analoge tv er op kunt aansluiten. Gisteren bijvoorbeeld nog DuckHunt gespeeld.

Tenslotte las ik ook veel herkenbaarheid in jouw frustratie van het steeds opnieuw willen verven van de GameBoy.
Zelf ben ik gaan retrobrighten (daardoor zowel een C64 als 2 NES’en vernaggeld).
Voor de Tweakers onder ons: Ga NOOIT retrobrighten!

Jouw YouTube-kanaal is top! Volg hem zelf al een tijdje met veel plezier! Ga zo door!

Wat is je favoriete C64 game?
Vraagje: waarom geen retrobright gebruiken? Ik ben recentelijk weer begonnen met het verzamelen van allerlei Gameboy advance spul (van games tot de verschillende handhelds zelf) en heb ook een 2e Gamecube aangeschaft (een opknappertje) speciaal voor de Gameboy player incl de carby hdmi aansluiting. Maar de grijze frontplaat is helemaal vergeeld. Het plan was om deze te retrobrighten. Maar dat is een slecht idee?

Ps: analogue pocket staat heel hoog op mijn verlanglijst (helaas al uitverkocht 🥲)

[Reactie gewijzigd door srekaewt! op 16 mei 2021 10:46]

Het hoeft geen slecht idee te zijn, maar het is verstandig om eerst wat ervaring met retrobrighten op te doen voordat je waardevolle spullen verknalt. Je kunt met retrobrighten vlekken veroorzaken waardoor het voorwerp er slechter uitziet, donker gekleurd plastic kan soms gebleekt worden door het waterstofperoxide en als je warm water gebruikt om het proces te versnellen kun je onderdelen vervormen.
Waar je ook voor op moet passen is het broos worden van het kunststof. Dat is mij dus een keer overkomen na retrobrighten. Tijdens het droogschudden van het bovenste deel van de behuizing van m'n ST brak deze in een paar stukken :'(

Het schijnt heel goed te werken om (dit klinkt erg tegenstrijdig) de behuizing een dag bij zeer zonnig weer in de volle zon te zetten.

Het geel worden van de kunststof komt door het verkleuren van de gebruikte brandvertrager onder invloed van UV. Kennelijk is deze verkleuring te 'bleken' met veel meer zonlicht gedurende een korte tijd dan de behuizing normaal te verduren krijgt.
Betekent dat een groter brandgevaar op zulk ouder spul?
Nee, niet speciaal maar omdat de kast van plastic is gemaakt en omdat dat best wil branden werd er een brandvertrager toegevoegd. Meestal op basis van Broom, broom is echter giftig ook niet bepaald milieuvriendelijk en tegenwoordig dus verboden.
Veel plastic voorwerpen uit die tijd bevatten dus broom.
Nadeel is dat het broom onder invloed van UV licht het plastic kan doen verkleuren
Broos worden door retrobriten geloof ik niet zo in. Ik geloof dat het kunststof al broos was voordat je begon met retrobriten.

Door retrobriten doe je iets, wat je normaal niet doet. Namelijk: uit elkaar halen, aanraken, bewegen. Dan valt het op als het makkelijk in stukken breekt.

Ik heb zelf zowel Amiga 500-behuizingen gehad die niet geretrobrite waren, maar toch bij een klein beetje buigen in stukken braken, als Amiga 500-behuizingen die na het retrobriten nog steeds prima flexibel waren.

Het heeft dus in mijn ervaring meer te maken met waar de behuizing in 30 jaar geweest is, dan met het retrobriten zelf. 30 jaar op een warme zolder of 30 jaar op een koele plek. 30 jaar in de vensterbank in de volle zon of 30 jaar achterin de kast. Dat soort variabelen.
Daar heb je wel een punt. Maar het blijft gissen zolang we niet precies weten wat er op scheikundig niveau gebeurt.

Het viel mij in ieder geval wel op dat de behuizing pas na het retrobriten zo gevoelig leek. Temeer omdat ik hem voor het retrobriten al uitvoerig had schoongemaakt (met een mild schoonmaakmiddel). Wie weet was het een combinatie van factoren.
Waterstofperoxide + vanish oxyaction
Het is niet per se een slecht idee. Ik heb het zelf veel gedaan. Altijd met oxycream 12% van de kappersgroothandel.

Goed resultaat:
- Kunststof goed schoonmaken
- Inkwasten met een flinke laag oxycream
- Omwikkelen met huishoudfolie
- Twee dagen laten liggen in huis (dus niet in de zon, hoeft ook niet op de vensterbank!)
- Uitpakken
- Schoonspoelen
- Als nodig behandeling herhalen

Redenen voor slecht resultaat:
- Kunststof niet goed schoonmaken
- Niet voldoende oxycream gebruiken
- Te lang in dezelfde oxycream laten liggen
- In de zon leggen
- Kunststof was al vlekkerig geel bij het beginnen

Voornamelijk dus geduld! Het wordt op de onder "goede resultaten" genoemde manier meestal weer gewoon netjes.

Slecht resultaat was bij mij vooral: even snel, snel, even in de zon bakken. Dan kreeg ik vlekken ("marbling"). Ook als het kunststof al vlekkerig was voor ik begon, kreeg ik dat niet meer goed. Anders dan dat heb nog nooit gehad dat de geduldige aanpak slecht resultaat gaf.
@Djerique
Heel herkenbaar om het op originele hardware te willen spelen vanwege de performance.
En omdat oude hardware moeilijk te verkrijgen is, speel ik zelf ook al mijn 8-bit en 16-bit games op een FPGA, zoals de Analogue NT Mini. Ken jij zulke FPGA devices?
Zeker, dat soort devices vind ik dan wel weer leuk in combinatie met originele hardware. Zoals bijvoorbeeld de 1541 Ultimate II+ voor de Commodore 64. Een cycle-exact implementatie van een 1541 drive, FPGA-based en gemaakt door een Nederlander!
Wat is je favoriete C64 game?
Mijn absolute favoriet is vanaf dag 1 The Great Giana Sisters. Ik heb dat spel recent in 1 level uitgespeeld (zie video op m'n kanaal)

[Reactie gewijzigd door chaozz op 16 mei 2021 20:35]

Heel herkenbaar om het op originele hardware te willen spelen vanwege de performance.
En omdat oude hardware moeilijk te verkrijgen is, speel ik zelf ook al mijn 8-bit en 16-bit games op een FPGA, zoals de Analogue NT Mini. Ken jij zulke FPGA devices?
Een meer "tweaker" (en goedkoper) alternatief is de MiSTer FPGA. Met een enkel FPGA board kan je een hele rits aan systemen simuleren. En het is compleet open-source, dus je kan er zelf ook mee aan de slag.
Ik ken de MiSTer, maar standaard op de MiSTer:

* kunnen geen native originele controllers op worden aangesloten.
(Wel USB-controllers, maar die hebben lag, en hebben zijn niet de originele 1st party controllers look&feel)

* mist cartridge slots, waardoor je niet je originele games op kan spelen.
(Roms wel, maar we weten allemaal dat de meeste mensen met Roms, deze zelf niet origineel bezitten)

* kan niet worden aangesloten op een analoge TV (de MiSTer heeft alleen digitale output)

Tenslotte kost het instellen van de cores op de MiSTer heel veel tijd en effort, dat het zelfs voor mij als Tweaker te veel gedoe is om een core werkend te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Djerique op 16 mei 2021 14:04]

Ik zou die blindetestuitdaging wel aan durven. Veel spellen op de C64 mikken echt op de reactietijd van de speler, dus je merkt het direct als je lag hebt in je invoerapparaat of beeldscherm.
Mijn eerste ervaring met 'computers' was een Amiga 500 die ik als afdankertje kreeg van mijn broer in 1997. Compleet met externe 2e floppy drive, 2 joysticks en een hele sloot aan (eerlijk is eerlijk, vooral pirated) games op floppies.
Gouden tijden beleefd met dat apparaat, en durf wel te zeggen dat het een vormende ervaring was voor mij als gamer :) Wings, Another World, Monkey Island, Moonstone, Megalomania, Stunt Car Racer, Cannon Fodder, Zool en een hele reeks andere platformers staan me het meeste bij. De gameplay stond in die tijd vaak noodgedwongen voorop ipv visueel spektakel, al kwamen de graphics van de Amiga in mijn herinnering nog een hele tijd prima mee met de opmars van PC games in die tijd, wat een groot compliment is voor de hardware gezien de leeftijd van het Commodore product.
Idem hier maar dan met een nieuwe Amiga 500. Settlers en mortal kombat helemaal grijs gespeeld. Inmiddels te oud en traag geworden om mortal kombat nog te spelen maar Settlers speel ik ik nog zeer regelmatig. Vooral Settlers 2 10th anniversary edition met de community made vikings addon.
Gaaf zeg, Settlers vond ik ook fantastisch. Populous II ook gespeeld?
Nee helaas niet. Kan me nog wel goed herinneren dat we op de fiets een paar dorpen verderop naar iemand toe gingen die kopieer stationnen had. We gaven hem dan wat geld voor willekeurige nieuwe spellen. Natuurlijk was er geen enkel spel wat niet met een scene intro met vette midi tunes begon. Leerde veel later pas wat dat precies inhield. O+
Nu je het zegt, ik kan me die midi tunes ook nog goed herinneren. Als 10jarige dacht ik er niks bij :D
Amiga 2000 kreeg ik hier door geschoven van mijn broer, met flink wat ram en hardeschijf. Wings was bij mij favoriet, toen bedacht ik mijn nickname.

Dat is dus nu 25 jaar geleden... :Y)

Daarvoor de MSX, met catridge loader en natuurlijk tape recorder ernaast. Daar alles van kapot gespeeld

[Reactie gewijzigd door Falcon op 16 mei 2021 09:18]

Heb je m nog? Die zijn aardig wat waard namelijk.
Helaas niet meer ;(
... Monkey Island ...
Ah dat was een geweldige adventure game!
"How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?"
“Is that a banana in your pocket or are you just happy to see us?” :)

En natuurlijk "You fight like a dairy farmer!" "How ironic, you fight like a cow!"

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 17 mei 2021 07:50]

Ik ben bijna 7 jaar ouder dan chaozz en heb die hele begin periode van (spel)computers dus nog wat bewuster meegemaakt.. Voor mij begon het met de 1e Atari die mijn vader kocht eind jaren 70 waardoor we Pong konden spelen op de TV.. Daarna ook een C64 gehad waar het eigenlijk pas echt mee begon, de gaming hobby.. Programmeren heb ik nooit echt gedaan, het was puur games spelen.. En dat doe ik anno 2021 nog steeds, maar nu hoofdzakelijk alleen op PC (vanaf midden jaren 90 zo'n beetje)..

Ik heb mijn C64 met toebehoren een aantal jaar verkocht, ik deed er al heel lang niks meer mee en vond dat zonde.. Is toen gekocht door een jong jochie dat ook oude spelcomputers verzamelde, ik hoop dat hij er veel plezier van heeft.. Wat ik me afvraag, zit er verschil tussen b.v. al die C64's? Waarom anders zoveel van hetzelfde model in bezit?
Had je een Atari 2600 toevallig? Pong blijft nog wel verslavend.. lol :D
Ik vermoed dat het een Magnavox Odyssey was i.p.v. Atari, want ik kan me herinneren dat we kastjes met draaiknoppen hadden en die zaten volgens mij niet bij de Atari..
De Atari had ook van die Pong paddles met draaiknoppen. Wellicht bedoel je dat?
Functioneel is er geen verschil tussen de verschillende C64's, het zal meer zijn om een complete verzameling te hebben, maar het is niet dat nieuwere meer kunnen dan oude.
Oeh, dan ben ik nog nét iets eerder begonnen dan jou, met een Magnavox Odessey 200 :-)
Net ff opgezocht en ik denk dat die het bij ons ook geweest is, want ik kan me herinneren dat we er van die losse kastjes bij hadden met een draaiknop en die zaten er bij de Atari versie kennelijk niet bij.. Ik vermoed dat we een Magnavox Odyssey 3000 hadden omdat die me het meest bekend voorkomt qua uiterlijk, ook met die smash spel optie.. Maar ik kan het me allemaal niet echt goed meer herinneren eerlijk gezegd..
In een opruim craze heb ik zo een 15 jaar geleden mijn Amiga 500+ en alle toebehoren bij het vuilnis gezet. Iets waar ik tot vandaag elke dag meer spijt van heb.
Ik weet dat ik er gewoon een kan kopen nu maar het is voornamelijk de nostalgische waarde van het apparaat wat ik bezat wat het zo zuur maakt bedenkend dat ik met dat betreffende apparaat ben opgegroeid ben en het tijdperk dat er aan gelinkt was. Een "nieuwe" zou toch anders zijn. Nerd of niet, het doet als ik er stil bij sta, pijn in mijn hart :'(

[Reactie gewijzigd door NosferatuX op 16 mei 2021 10:21]

Ja, heel herkenbaar. Ik heb ook een heleboel weggedaan wat ik verzamelde (verkocht, niet weggegooid) Maar mijn Atari 2600 die ik ergens begin jaren 80 voor mijn verjaardag kreeg heb ik nog steeds (incl doos).

Ik heb uiteindelijk een paar jaar geleden besloten het verleden het verleden te laten, ook om te vookomen dat herinneringen in elkaar gaan overvloeien. Dus geen nieuwe verzameling retro gameconsoles, LP's of casettebandjes, Walkmans, Discmans of MD spelers, geen Xt'tjes, AT'tjes en daarboven, noch weer atari's in alle vormen en maten, Commodore 64. Ik heb het door de jaren allemaal meegemaakt/gehad.

Het enige dat momenteel stiekem lonkt is een retro pc (een 486 DX2). Maar daarvan weet ik dat er heel veel geld in gaat (en hoogstwaarschijnlijk een hoop frustraties) en ik er uiteindelijk toch te weinig mee doe.
Ik vind het juist steeds lastiger om het verleden het verleden te laten. Er is een tijd geweest dat ik er letterlijk niet naar om keek maar inmiddels is het wel een ding.

Heb ook weer een platenspeler staan en een groeiende verzameling originele LPs, voornamelijk van movie soundtracks uit de betreffende tijd waar mijn gevoel ligt.

Dat soort dingen. Klinkt haast dramatisch haha. Als ik iets als de Goldbergs op TV zie krijg ik echt een overdosis.

[Reactie gewijzigd door NosferatuX op 17 mei 2021 13:31]

Geloof me... Koop er 1. Alleen al het laden van diskettes... Dat geluid. Fantastisch. Of het nou je eigen amiga was of een die je nu koopt. Gevoel blijft hetzelfde. (bij mij)
Ik ga het zeker overwegen maar toch denk ik dat het niet hetzelfde is maar vast ook wel weer 10 keer beter dan niet.
In een opruim craze heb ik zo een 15 jaar geleden mijn Amiga 500+ en alle toebehoren bij het vuilnis gezet. Iets waar ik tot vandaag elke dag meer spijt van heb.
...
Herkenbaar... al heb ik zelf de spullen steeds moeten verkopen om een upgrade te kunnen financieren, ik vindt het toch heel erg jammer dat ik mijn originele P2000T, waar ik mijn interesse voor IT aan te danken heb, niet meer in bezit heb. Ook de MSX2 (VG8235) die ik daarna had heb ik verkocht om mijn eerste PC te kunnen bekostigen.
Een paar jaar terug op een rommelmarkt heb ik zo'n VG8235 voor 15 euro op de kop getikt, lijkt nog te werken, al is de drive niet meer ok (vermoedelijk het bekende riempje dat stuk is). Ik hoop nog ergens ooit weer een P2000T te vinden, dan ga ik ze samen in een vitrine kastje zetten ter decoratie van mijn thuiskantoor.
Grappig genoeg voel ik die nostalgie veel minder voor de machines (PCs) die ik daarna heb gehad.

[Reactie gewijzigd door trapper op 17 mei 2021 10:22]

Grappig genoeg voel ik die nostalgie veel minder voor de machines (PCs) die ik daarna heb gehad.
Begrijp exact wat je bedoelt hoor, heb exact hetzelfde. Het heeft denk ik ook meer te maken met alleen de hardware maar ook de herinnering aan de tijd waarin we die hardware gebruikte, alles er om heen. Tenminste bij mij.
Veel mensen begrijpen zo'n verzameling van stokoude computers niet. Hoe leg je dat thuis uit, zonder dat er scheve gezichten over geld ontstaan?

je niet zo laten leiden door je vriendin/vrouw. Snap niet dat het altijd zon vraagstuk is bij dit soort dingen.

[Reactie gewijzigd door PredCaliber2 op 16 mei 2021 18:19]

Ik heb er ook een aantal, maar ook heel weinig ruimte, dus het meeste staat achter een schot, alle xboxen, alle playstations (behalve de ps5), de C16, C64 en de C128. ZX Spectrum 48K, de QL (helemaal weg van het SuperBasic), Atari Lynx, 800XL, 65xe, 520, 1040 ST(f, fm, e), Mega ST(e), TT, Falcon. Apple II(c,e, gs), Mac IIfx, ci, 512e, plus, classic, een hoop Quadra’s en daaraan gerelateerd, een tweetal Newtons en nieuwer spul. Amige 500, 1200, 2000, CDtv.
Nintendo Snes, 64, gamecube, wii (U), switch, gameboy (color, classic, advanced) DS 3D.

Ooh ja en een BBC B en een amstrad CPC64.

Dat was het zo een beetje, maar gamen, echt gamen starte bij mij met Medal Of Honor Allied Assault, dat was hét spel waar ik op zat te wachten. Ik wilde niet spelen alsof ik een ander was, ik wilde spelen als mijzelf en dat kwam met MOHAA een stuk dichterbij.
En ja toen ben ik WO II gerelateerde FPS gaan verzamelen, wat dus de aanleiding was om een PS 1 te kopen omdat daar al games van MOH verschenen waren.

Wat ik nu doe is op elk platform een leuke demo maken voor het Regio College waar ik docent software development ben. Dat moet ik in Basic doen want dat is nog enigzinsa uitlegbaar aan jongeren die nog nooit geprogrammeerd hebben.
Ik kan de vraag wel enigszins begrijpen eigenlijk. Ik kan in ieder geval zeggen dat mijn vrouw altijd achter me staat. Ze laat me lekker mijn ding doen, en zij doet haar dingetjes. Een relatie is elkaar ruimte gunnen wat mij betreft.
Als je een hobby afkeurt terwijl het geen weerslag heeft op de ander, dan mag je idd wel aardig de pot op. Maar genoeg hobby's hebben wel invloed, op tijd, geld, ruimte (altijd een issue als drummer), en dan moet je soms wel een middenweg zoeken. Je gezamenlijke bankrekening leegtrekken als je een impulsaankoop wil doen is een goeie weg om er gauw alleen voor te staan. Dus ja, in een volwassen relatie kun je niet altijd maar doen wat je wil. Als jij dat niet snapt heb je nog niet voor die keuze gestaan (of nog niet dat soort relatie gehad).
Supergaaf, ik heb een zeer bescheiden verzameling retrocomputers.. maar ik ga daar denk ik een boek over schrijven.. en die heet

Alcmaria en de ontploffende capacitors.

Met als hoogtepunt een capacitor van de Commodre 1551 (ja de c16 variant, was er zo trots op) die ging echt super mooi de lucht in .. :-(
Supergaaf, ik heb een zeer bescheiden verzameling retrocomputers.. maar ik ga daar denk ik een boek over schrijven.. en die heet

Alcmaria en de ontploffende capacitors.

Met als hoogtepunt een capacitor van de Commodre 1551 (ja de c16 variant, was er zo trots op) die ging echt super mooi de lucht in .. :-(
Ik zie me zelf heel erg in deze review, had het zelfde, maar dan was het een Commodore 128D die mijn vader kocht in 1985, en toen een Amiga 1000 en toen kocht hij een Amiga 2000 waar ik VEEL op gespeeld heb en van alles op gedaan heb, met bootable diskettes maken met tekst en plaatje bij het opstarten en veel meer, ik ben opgegroeid met Commodore computers, me vader kocht in de jaren 90s een 486 met Windows.

Ik heb nog al de originele Commodore spellen, van me vader, en die ik kocht van me verjaardag geld en zakgeld, als we naar de stad gingen waar me familie woonde, en later ook Amiga spellen (en ze doen het nog allemaal), en in 1996 kocht me vader voor mij een Amiga CD32 met SX32 Pro met 64MB en 2,5" 512MB HDD, en keyboard en muis, en zelf kocht ik de Amiga 1200 later en meer, pas in 2003 kocht ik me eerste Windows XP PC.

Heb ondertussen een Commodore 64, en Commodore 128D, en floppy drives met band recorders, en Amiga 500, en Amiga 500 Plus, en Amiga CD32 met TF330 v3b 128MB en 8GB CompactFlash Card, heb op me LG OLED TV aangesloten, nu me Amiga CD32 met TF330 v3b 128MB, en Sega Multi Mega, en een SNES, mijn Sega Mega Drive II met Sega Mega CD II is niet aangesloten, en ik en me neefje spelen iedere week er spellen op, hij vind ze fantastisch, vooral Paperboy en Paperboy 2, waren ook een van mij favoriete spellen op de C128D en Amiga, heb ondertussen al 43 originele spellen voor mijn Amiga CD32, en al 12 originele voor mijn Sega consoles waarvan 2 op CD, Sonic CD en Mickey Mania CD, en 7 originele SNES spellen.

Heb laatst nog me vader zijn oude Amiga 2000 de lekkende batterij er uit gehaald, en alles ge recapped, en nog wat dingen, hij doet het weer goed.

Ja ben ondertussen ook enorm bezig met oude computers, heb mijn vader zijn 3 Commodore 64 computers gemaakt, die alle drie niet in orde waren, heb ook de Joystick port ESD protector v1.1 op alle commodore computers (64 en 128D) gesoldeerd, zodat je niet de chip(s) kapot maakt als je een joystick er in doe, wat veel schijnt te gebeuren, een van de die chips was stuk op mijn vader zijn Commodore 64, en blijkbaar heeft de Amiga computers er ook last van, en heb al zijn en mijn Commodore computers ge recapped, en me Amiga CD32, kan het ondertussen doen met me ogen dicht, heb een berg oude caps nu liggen, en heb de 2 van de 3 Commodore 1541 5.25” Floppy Disk Drives gemaakt, ben veel bezig geweest met oude computers, had ook daar video's van kunnen maken voor op YouTube, niet aan gedacht jammer genoeg.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 16 mei 2021 23:07]

Je doet je naam eer aan ;)
Dank je wel, wil nog een Amiga 2000 hebben, als ik weer geld heb, en als dat kan weer een Amiga 1200.
oh ja? Met een parabole boog je kamer uit? WOW! :+
Leuk om te lezen. Hier begonnen met een Videopac G7000. Helemaal mee eens dat het gaat om de gameplay en niet zozeer om de graphics. Ik kan nog steeds Galaga eindeloos blijven spelen. 40 jaar na de introductie schat ik.
Ha - alleen als ik de naam lees, hoor ik de geluiden van Galaga in mijn hoofd. Heb je het dan teveel gespeeld of juist niet genoeg? :+
Veel teveel. :) In de grote pauze op school in de snackbar om de hoek. Dat was denk ik 1982...
Veel teveel. :) In de grote pauze op school in de snackbar om de hoek. Dat was denk ik 1982...
en toen ging de schoolbel! pffff 8)7 ik heb hier heel wat guldens aan gespendeerd en zo was je zakgeld weg.. :+
8-)

[Reactie gewijzigd door Bruzski op 17 mei 2021 19:07]

Erg leuk hoor, zelf volg ik op Youtube Jan Beta, Adrians basement, LGR en 8 bit guy, erg leuk meestal.
Haha goede YT vids idd. Ik zelf volg deze ook maar 8Bit guy springt er voor mij op een of andere manier er wel altijd uit!
The 8-Bit Guy kijk ik ook inderdaad. Erg interessant. Die heeft ook in een video van mij gefeatured. Hij is echt super relaxed en staat voor alles open. Ook een samenwerking met een klein Youtube-kanaal zoals de mijne.
Toffe gast die David!
Geweldig om te lezen. Als kind eindeloos vermaakt op de C64 met Yie Ar Kung Fu en Way of the Exploding Fist. Bloedfanatiek als ik toen was ook talloze joysticks van fl. 14,95 gesloopt. Het rubber onder het pookje scheurde steeds :*)
Maat van mij was zo bloedsnel dat hij diverse Suzo Arcades heeft gesloopt met Decathlon...
Dat is wat mij betreft de beste C64 joystick die er is. Ik heb er een bak vol van, ze zijn super robuust, maar zeker niet onbreekbaar. Ze zijn trouwens van Nederlandse makelij, dat vind ik dan weer leuk. :)
Ik kocht de mijne van mijn opgespaarde zakgeld :-)

Jammer dat die USB knock-offs van vandaag de dag niet of nauwelijks in de buurt komen van de Suzo.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True