Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur fotografie en automotive

Community-interview met Kiswum

Over zijn eerste Chinaphone en zorgrobots

16-08-2020 • 06:00

84 Linkedin

Kiswum over zijn eerste Chinaphone en robots in de zorg

Herman Goeloe, op Tweakers bekend als Kiswum, is al twintig jaar actief op de site. Hij schrijft Tweakblogs, is aanwezig bij veel evenementen en werd meer dan eens reviewer van de maand. Hij is geïnteresseerd in allerlei soorten gadgets, maar zijn voorliefde gaat uit naar smartphones, vooral Chinese. Wij vroegen hem waarom.

Je bent al bijna twintig jaar actief op Tweakers. Hoe is dat begonnen?
"Ik ben sinds 1998 actief bezig met computers; ik liep toen stage bij een computerwinkel in Eindhoven. Dat kwam ook door mijn broers, want wij zijn een beetje een computerfamilie. Mijn oudste broer werkte bij een computerwinkel en de middelste bij een gamebedrijf. Die nam dus altijd de nieuwste spellen mee. We zaten ook al snel op internet. Eerst via een 14k4-modem, maar in 1998 waren we bij de eersten die kabelinternet kregen, overigens vooral om de kosten van telefoontikken uit te sparen. Rond die tijd kocht ik ook mijn eerste computer, die ik zelf had samengesteld: een Celeron 333A, overgeklokt naar 367MHz. Ik bezocht Tweakers vooral vanwege de Pricewatch, maar ook vanwege het nieuws en het Forum."

Na je stage ben je gestopt met je studie en bij de landmacht gegaan. Waarom?
"Het werken in de computerwinkel, Trendtek Computers, beviel me uitstekend. Het Chinese echtpaar dat de winkel runde, was bijzonder vriendelijk en heel persoonlijk. Ik vond werken eigenlijk veel leuker dan m'n studie. Na een half jaar ben ik gestopt met m'n opleiding en ging toen full time in de winkel werken. Enige tijd later ben ik bij de landmacht gaan werken."

Dat is heel wat anders dan een computerwinkel. Heb je daar iets bijzonders meegemaakt?
"Ik begon in augustus 2001, vlak voor 11 september. Ik was als groentje net bezig met mijn tweede oefening in het bos. Tijdens zo'n oefening krijg je allerlei scenario's te horen en weet je niet wat echt is. Er was ook zo goed als geen contact met de buitenwereld. Er vlogen vliegtuigen over en op een gegeven moment bereikte ons berichten over een aanslag in Amerika. De ene helft geloofde het wel, de andere niet. Die avond kregen we een krant onder ogen, maar we wisten nog steeds niet of dit er niet bij hoorde; de oefening ging gewoon door. Pas de volgende dag, toen we terugkwamen in de kazerne, zagen we de tv-beelden."

In je tijd bij de landmacht ben je ook weer gaan studeren?
"Ja, uiteindelijk heb ik daar een verkorte mbo-opleiding netwerkbeheer gedaan. Ik behaalde deelcertificaten en had af en toe tweewekelijks perioden waarbij leerkrachten van de ROC Friese Poort-opleiding op de kazerne kwamen lesgeven. Op die manier heb ik met diverse softwarepakketten leren werken, netwerken opzetten en websites maken. Het waren soms wel lange dagen, want naast de dagelijkse werkzaamheden op de kazerne, liep ik in de avond ook nog stage. Maar omdat het zo afwisselend was, vond ik dat niet erg."

En wat doe je nu? Werk je nu in de automatisering?
"Ja, ik werk nu in een ziekenhuis en hou me bezig met autorisatie- en werkplekkenbeheer, maar ook met printers en pc's. Sinds kort ben ik projectleider ‘Robots in de zorg', wat erg interessant is. De robots, Pepper genaamd, helpen kinderen met problemen als bedplassen of naar de wc gaan in een andere omgeving door ze aan te moedigen om vaker naar de wc te gaan. Ze brengen boodschappen over met filmpjes, maar worden ook helemaal gepersonaliseerd voor de kinderen. Dit project vereist afstemming met de verplegers en ontwikkelaars, en daar zit ik als spin in het web tussen."

Je volgt technologie al jaren. Hoe heb jij alle ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar ervaren?
"Ik heb het meest met smartphones. Juist in die categorie is in de afgelopen tien jaar extreem veel veranderd. De eerste telefoons waren veel minder smart. Ook begonnen ze vrij groot, maar ze werden al snel vrij compact, zodat ze gemakkelijker mee te nemen waren. De laatste jaren zien we het omgekeerde: smartphones worden groter en groter. Ik heb compacte telefoons altijd het interessantst gevonden, maar dan wel met de juiste specificaties, zoals de Siemens SX45. Je kon ermee bellen, wappen, mp3's afspelen, iets opzoeken in de Gouden Gids of Telefoongids enzovoort."

Hoeveel telefoons heb je zelf in totaal gehad?
"Een stuk of twintig. De eerste telefoon kocht ik op m'n 16e en ik ben nu 38, dus ongeveer een per jaar. Toch doe ik tegenwoordig gemiddeld wel twee tot drie jaar met een toestel. In het verleden kocht ik vooral telefoons via abonnementen, omdat dat een stuk goedkoper was, maar dat is tegenwoordig anders. In mijn ervaring is sim-only momenteel interessanter bij een toestelprijs tot vierhonderd euro. Daarboven kan een abonnement voordeliger zijn, omdat je dan wat meer korting krijgt."

De smartphones van Kiswum van 1999 tot tot 2019

Test je weleens andere apparaten?
"Ja af en toe. Bijvoorbeeld monitoren, headsets, toetsenborden, robotstofzuigers en mini-pc's. Het moet wel een beetje met mijn persoonlijke interesse te maken hebben. Bijvoorbeeld iets dat ik misschien na een review zou willen kopen of waar ik heel benieuwd naar ben. Het testen kost toch behoorlijk wat tijd, dus ik zeg niet op voorhand van alles toe, want dan liggen er ineens allemaal apparaten te wachten."

Wat vind je specifiek leuk aan het reviewen van smartphones?
"Ik vind het leuk om mijn eigen kennis te vergroten. En doordat ik veel smartphones in handen heb gehad, kan ik ze beter vergelijken. Ik vind gadgets leuk, maar heb niet het geld om alles te kopen. Dit is dus een creatieve manier om er toch ervaring mee op te doen. Ik vind het vooral fijn dat ik vrienden en familie zo beter kan adviseren. Ik ga ook af en toe naar beurzen als de IFA. Dat biedt mij de mogelijkheid om nieuwe producten vast te houden en met elkaar te vergelijken. Tegelijk kan ik nieuwe contacten aanknopen. Ik wil ook nog een keer naar het MWC in Barcelona en de CES in Las Vegas, maar dat is wel erg prijzig."

En hoe doe je dat naast je werk en met een gezin?
"Het leuke aan smartphones is dat je ze altijd kunt testen. Bij iets als een monitor kan dat alleen als je thuis bent en achter de pc zit. De pc staat boven, dus dan zit ik niet bij m'n gezin. Ik probeer er wel op te letten dat mijn vrouw en kinderen er niet te veel last van hebben, dus dat ik daar niet de hele tijd mee bezig ben en ze amper zie. Reviews schrijf ik bijvoorbeeld bijna altijd op een laptop op de bank. Dat is een bewuste keuze. Bij de indeling van onze nieuwe woning heb ik een hoek in de kamer gereserveerd, waardoor ik meer verschillende apparaten kan testen. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld monitoren, tv's, speakers en headsets vanuit de woonkamer testen."

De nieuwe woonkamer van Kiswum

Herman Goeloe

Nickname
Kiswum
Herkomst nickname
Het is een hersenspinsel van mezelf toen ik een jaar of zeven was.
Woonplaats
Best (bij Eindhoven)
Hobby's
Karten, beurzen/evenementen bezoeken, bloggen en reviews schrijven.
Geboortedatum
18 juli 1982
Op Tweakers sinds
Rondkijken vanaf 2000 en een account sinds 24 november 2004
Favoriete onderdelen T.net
Frontpage, Pricewatch, topics over smartphones en duurzame energie op GoT
Studie
Mbo 4 - Netwerkbeheer
Beroep
Ict-beheerder
Smartphone
Verschillende, waaronder een iPhone 7. Momenteel gebruik ik de Huawei P40
Computer
HP Elitebook 840 G5
Zelfbouw: 4k-desktop-pc met een Pentium Gold-cpu als budgethart
Gameconsole
PlayStation 4, Wii en Nintendo Switch
Favoriete games
Diablo 3 en Super Mario, platformspellen
Camera: Geen
Tablet
Prowise 11,6"-Touch Pro Line Chromebook
Smartwatch
Amazfit Bip en Amazfit Pace
Domotica
Home Assistent
YouTube
Kiswum
Tweakblog
kiswum.tweakblogs.net
Website
www.kiswum.com

Hoe is het begonnen?
"Eind 2012 heb ik voor het eerst een smartphone uit China geïmporteerd: een Xiaomi Mi 2. Die kostte zo'n vierhonderd euro en was dus, als eerste keer, een risico. Ik vond het standaardaanbod in Nederland niet echt bij mij passen. Xiaomi bood veel kwaliteit voor weinig geld. Hij voelde wat goedkoper aan dan bijvoorbeeld een Samsung, maar het 4,3"-scherm had een relatief kleine bezel, hij beschikte over een nieuwe Snapdragon-processor, 2GB werkgeheugen en 32GB opslag, wat voor die tijd heel netjes was. Bovendien kon je de accu vervangen. Als je voor een Chinese telefoon kiest, moet je wel weten welke voor Nederland geschikt zijn, bijvoorbeeld wat 4g betreft. Via een actieve Xiaomi-topic op Tweakers leerde ik dat je een Europese rom op dit toestel kon zetten. Het leek me een leuke test. Ik had hem besteld via een tweaker die in China woonde, want het was in die tijd nog niet zo gemakkelijk als nu via AliExpress of Gearbest. En er waren toen ook nog nauwelijks Europese webshops waar je Xiaomi-telefoons kon kopen."

Wat voor nadelen kleven er aan Chinese smartphones?
"Soms zijn ze niet helemaal geschikt voor gebruik in Europa. Dan werkt 3g of 4g bijvoorbeeld hier niet en in China wel. En soms zijn bepaalde onderdelen niet vertaald en krijg je dus te maken met Chinese 'Een telefoon had nieuw uit de doos al een virus'teksten die niet te begrijpen zijn. Ik heb ook een keer een telefoon ontvangen die nieuw uit de doos al een virus bevatte. Dit activeerde zichzelf na een x-aantal dagen. Ik merkte ineens dat de telefoon iedere vijf minuten een sms-bericht verstuurde. In één dag was er zestig euro doorheen gegaan, die ik overigens in overleg met T-Mobile heb teruggekregen. Ik heb hem toen geroot, er een andere rom op gezet en de launcher verwijderd. Nu is hij veilig, maar als je hem reset, krijg je weer de standaardfirmware met het virus. Dit model, de Pepsi P1S, is kort daarna ook uit de handel gehaald."

Ik las in een tweakblog dat je ook bezig bent met duurzame energie. Op welke manier?
"Ons vorige huis hadden we in 2012 van zonnepanelen voorzien, in oost-westopstelling, wat in die tijd nog niet heel gebruikelijk was. Alles op het zuiden was toen min of meer de norm en sommige leveranciers wilden het niet eens uitvoeren. Tegenwoordig is oost-west ook vrij gebruikelijk. Het idee daarachter is dat je van zonsopkomst tot zonsondergang zonlicht opvangt en energie produceert. De panelen leverden meer op dan oorspronkelijk verwacht. Met de verkoop van dat huis, inclusief de panelen, mocht ik een nieuwe oplossing bedenken voor onze nieuwe woning."

Hoe ziet dat eruit in het nieuwe huis?
"Voor het nieuwe huis ben ik gaan nadenken over duurzame oplossingen, zoals extra zonnepanelen en een zonneboiler. Wij hebben momenteel nog wel gas, maar hebben ervoor gekozen om het gas te ontlasten door een inductiekookplaat te gebruiken. Mede hierdoor hebben we de oude meterkast, met draaiknoppen, vervangen voor een nieuwe variant met veertien groepen. Verder zijn we aan de slag gegaan met de isolatie van de berging, vervanging van de ramen en kozijnen op de eerste verdieping en plaatsing van tien extra zonnepanelen in een schaduwvrije west-noord-westopstelling. Om het netwerk zo snel mogelijk te maken, heb ik ongeveer vijftig meter aan cat6-kabel getrokken naar diverse punten in het huis. Doordat een goede draadloze verbinding zeer belangrijk blijft, hebben we ons mesh-wifinetwerk meegenomen naar deze nieuwe woning."

Je bent een graag geziene gast op evenementen van Tweakers, zoals Testfests en het feestje rondom het 21-jarige bestaan van de site. Probeer je er altijd bij te zijn?
"Ik kan niet overal bij zijn, maar ik probeer het wel. Ik denk dat ik gemiddeld twee tot drie keer per jaar evenementen van Tweakers bezoek. Natuurlijk de abodag, maar ik ben ook twee keer bij Meet-ups geweest en een aantal keren bij de Tweakers Awards toen ik reviewer van de maand was."

Dit artikel verscheen in december 2019 in Tweakers Magazine. In overleg met Kiswum zijn er een aantal aanpassingen gemaakt, zodat het interview up-to-date is.

Tweakers-community

Deze zomer publiceert Tweakers een reeks interviews die eerder in het Tweakers Magazine zijn verschenen. Ieder weekend lees je een interview met een van onze communityleden. Meer artikelen over projecten van tweakers vind je via de tag Tweakers Community. Wil je zelf iets bijdragen, of iemand uit de community voordragen om in de schijnwerpers te zetten? Tip de redactie op het Forum.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (84)

Wijzig sortering
Zeg @Kiswum, mijn dochter, moet elke dag rond middernacht gewekt worden om haar naar de wc te laten gaan. Als dat niet gebeurt is de kans aanwezig dat ze in haar bed plast. Vermoedelijk is dit te wijten aan haar licht verstandelijke beperking.

Ze gaat nu een keer per maand naar een logeerhuis en blijft daar dus slapen. In dat logeerhuis verblijven kinderen met het Down-syndroom of andere soortgelijke problematiek. Ze zegt daar niet te willen slapen, maar zegt naderhand altijd het heel leuk te hebben gehad. Bovendien vinden wij het een goede voorbereiding op later: begeleid wonen.

Zo'n robot lijkt mij uitstekend geschikt om daar in te zetten. Enerzijds om mijn dochter te wekken en anderzijds om haar meer te prikkelen daarheen te gaan.

Is dit iets om met Stichting Severinus te bespreken?

Oh ja, Kiswum was geschreven bij een prachtig vliegtuig ;)

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 16 augustus 2020 12:53]

De Pepper robot wordt momenteel alleen nog op de poli van het ziekenhuis gebruikt. Hij is ook tijdelijk ingezet om het bezoek vooraf informatie over de Corina maatregelen te geven en om aan te geven wat de nieuwe routes waren in het ziekenhuis. Deze informatie was op dat moment direct van het scherm af te lezen.

Pepper in een verzorgingsgebied inzetten, zoals bij bedden, zit er wat mij betreft momenteel nog niet in. Om dat voor elkaar te krijgen, moet er door de fabrikant nog aan de interne software worden gewerkt.

We krijgen gelukkig wel veel goede feedback van de kinderen die contact maken met Pepper. Dankzij de educatieve filmpjes leren zij o.a. spelenderwijs om op tijd de wc op te zoeken. Het is een interactieve weergave van hetgeen wat de arts verteld aan de ouders.
Kan je niet gewoon een pipi-wekker zetten ?
Natuurlijk kan dat. Echter Pepper heeft een sociaal aspect, wat een pipi-wekker natuurlijk niet heeft.

Ik heb pepper nu in mijn beroepsveld vol met industriele (waaronder ook cobots) al vaak tegen mogen komen. Ik ben niet heel enthousiast over de stabiliteit van pepper en zie de robot dus ook meer als "fun". Maar blijkbaar is daar in de kinderzorg een markt voor.
Het doel is dat het kind zelf wakker gaat worden om te plassen en niet permanent de robot nodig heeft.

Pepper is niet heel goedkoop voor een paar maanden individuele begeleiding aan huis, en inderdaad weet ik niet of Pepper stabiel en sterk genoeg is voor dit doel.
Mijn ervaring is inderdaad dat Pepper zelf een begeleider nodig heeft om het zo maar netjes te verwoorden.

Neemt niet weg dat bijvoorbeeld een robot stofzuiger ombouwen voor dit doel wellicht prima werkt. "Kun je met helpen de wc te vinden? Ik heb zelf geen ogen" etc. En dan een laadpunt bij de wc, zodat ze "samen" kunnen plassen. En de robot iets kan zeggen als "dank je, net op tijd! Ik had zo'n volle blaas, jij ook?"

[Reactie gewijzigd door djwice op 16 augustus 2020 17:39]

Dit bedoel je?
https://www.thuisarts.nl/...aswekkermethode-toepassen

Ik heb het zelf nooit geprobeerd bij mijn kinderen, maar de uitleg in de video klinkt logisch.
Hoe vast slaapt ze? Ik heb soms een jongen logeren die we ook moeten wekken. We moeten dat twee keer doen.

Maar die slaapt zo vast, dat je hem echt wakker moet schudden. Van tegen hem praten, een wekker, muziek etc. alleen wordt ie niet wakker.

Dus hoe wordt jouw dochter het beste gewekt?

Er zijn kinderen met en beperking die extra sterk zijn. Is dat in het geval van jouw dochter ook zo?

[Reactie gewijzigd door djwice op 16 augustus 2020 17:22]

Ik hoef alleen haar naam te noemen en eventueel een keer licht te schudden.

Of ze sterk is? Nou, ze lag twee weken in een couveuse vanwege een te laag geboortegewicht (1.740 g), ook wel bekend als dysmatuur, en is maar slechts drie weken voor einde zwangerschap gehaald n.a.v. een onderzoeksproef. Dat is in eerste instantie niet gelukt met weeënopwekkers. Toen is met spoed door dr. Oei (bekend van de kunstbaarmoeder) de baby gehaald. Hier drie kwartier oud.

Na een dag of drie waren we bij neonatologie aan het bespreken of de sondevoeding eruit moest. Tijdens dat gesprek keek ik onze dochter aan en ze trok op dat moment de sonde eruit. Dat vonden de verplegers uniek. Daarnaast zeiden ze al eerder dat de kans dat ze de zwangerschap overleefd zou hebben als een jongen veel kleiner zou zijn geweest.

Nu ze ouder is (14) weten wij dat ze erg sterk is, zonder dat ze dat zelf altijd in de gaten heeft. Verder heeft ze een erg hoge pijngrens. Helaas kan ze niet goed met emoties omgaan en moeten wij aan haar gedrag afleiden dat er iets aan de hand is of dat ze pijn heeft. Zo liep ze twee jaar rond met een kapotte meniscus en gescheurde kruisbanden. De fysiotherapeut vertrouwde het niet nadat ze meermaals door haar knie is gezakt en na verder onderzoek in het ziekenhuis was de orthopeed bijzonder verbaasd hoe het kon dat onze dame kon lopen en zelfs voetballen. De buurvrouw had hetzelfde en die kon niet eens lopen zonder krukken.
Ongelooflijk want gaaf aan de ene kant om te horen, zo sterk en hoge pijngrens. Aan de andere kant kan ik me indenken dat het een hele uitdaging is haar groot te brengen. Veel respect voor jullie en hoe jullie dat doen! En wat hebben jullie veel mee gemaakt. Gaaf hoor en knap zo'n laag geboorte gewicht en zo'n sterke meid!

Dus ze heeft een speciale band al van jongs af met jou, dat is wel ook heel mooi. Non-verbale communicatie. Lijkt of ze wellicht wel weet en merkt maar accepteert. Soms denken mensen die een nauwe band hebben, dat de ander exact voelt wat jij voelt, zodat ze het niet meer hoeven te vertellen. Ik zie dat dagelijks ook bij volwassenen, maar ook bij m'n eigen kind; hij frustreert zich als ik niet weet wat hij dacht, wilde of voelde toen hij ergens anders was. De wereld blijft mooi en bijzonder.

[Reactie gewijzigd door djwice op 16 augustus 2020 23:45]

Hey PcDealer! Lastig probleem! Er zijn meer aanbieders van 'zorgrobots' die ook voor een sociaal aspect zorgen. Via mijn vorige werkgever VGZ hebben we leuke trials meegemaakt met de Zora-robot. Wellicht is dat een optie? Het wordt namelijk, naast simpele spelletjes, ook gebruikt om dementerende mensen bepaalde zaken te helpen herinneren.
Niet verwacht dat iemand die zo bezig is met de laatste Chinaphones, dan zelf nog een S9 heeft als telefoon.

Zijn het toestellen die worden gekocht en weer verkocht, of zijn het leentoestellen van de fabrikant of importeur?
Even snel een eerste korte reactie.
Ik heb de Huawei P40 bij de release gekocht als project. Ik heb daar zelf Google Play op gezet waardoor ik toegang heb en behoud tot alle applicaties die ik nodig heb.

De toestellen op de foto laat eigenlijk alles zien wat ik zelf heb uitgezocht en daarna heb aangeschaft.

Ik heb daarnaast ook regelmatig producten die ik van leveranciers/webwinkels/importeurs krijg of leen, hiervan volgt bijna altijd een review en daarbij blijf ik altijd even kritisch, zoals bij mijn laatste review:
productreview: Teufel Cinebar Lux review door Kiswum

Binnenkort heb ik weer meer tijd om rond te hangen op Tweakers, maar door de verbouwing, extra werk en Corona (bouwmarkt 's avonds dicht) is het allemaal wat langzamer gegaan dan gehoopt.
Sinds kort is er (weer) een koopavond op donderdag en vrijdag, net als de Hornbach en Karwei bij mij om de hoek. Vanaf maart tot medio juni bleef het 's avonds gesloten. In de weekenden is het erg druk in de bouwmarkten en dan vermijd ik die plaatsen zoveel mogelijk.
Het is dat zijn interesse bij smartphones ligt en deze ook veel test, maar gezien het plaatje dat er (bijna) jaarlijks een nieuwe smartphone wordt aangeschaft viel mij dat wel op. Zelf zou ik zoiets nooit doen, daar de mate van praktisch/nuttig en lage kosten mijn voornaamste drijfveren bij een telefoon zijn. Ik koop een telefoon voor het praktisch nut, lange updates, lage kosten, zodat ik daar 2-3 jaar gewoon ''mijn ding'' mee kan doen.

Maar goed, dat is het ene uiterste. Kiswum is het andere uiterste :) Leuk artikel over een zeer in the picture staande Tweaker :)

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Redneckerz op 16 augustus 2020 14:12]

Bedankt voor je oprechte en nette reactie. Gelukkig doet niet iedereen hetzelfde als ik, maar ik probeer hiermee wel diverse mensen te helpen.

Wellicht interessant om te weten.
Ik heb de volgende telefoons nog wel behouden, niet naar de stort gebracht en werken momenteel nog steeds:
Qtek 8310
Nokia N82
Xiaomi Mi 2
Sony Xperia Z1 Compact
Xiaomi Mi 6

De rest is in nieuwstaat tweedehands verkocht voor de volgende gebruiker.

Ik probeer altijd apparatuur te kopen met duurzaamheid in het vooruitzicht, maar daar tellen prijs en software ondersteuning ook een rol bij.
Als Fairphone een smartphone met wat betere specs had uitgebracht, dan was de kans groot dat ik er 1 van dat merk had gekocht.
Maar dat is het dan ook. Ik neem aan dat je de behouden telefoons nog wel eens inzet voor experimenten? :)
De Mi 6 gebruik ik om vragen over Miui te beantwoorden in onze Facebook groep van Nederlandstalige Xiaomi Fans.
Onze Xperia smartphones heb ik regelmatig gebruikt bij mijn Xperia Compact reviews. Tot de Xperia Xz1 Compact hadden wij samen de gehele high-end compact collectie (de X compact was mid-range, maar is in bezit van mijn schoonzus). Uiteindelijk hebben wij de Z5 compact verkocht aan een mede-Tweaker, waarmee onze verzameling was geëindigd.

Ik zit er vaak aan te denken om een van die telefoons nog te voorzien van een review, een soort 10 year challenge.

De rest van mijn telefoons wil ik eigenlijk nog in een vitrine kast plaatsen om ~12 jaar historie aan telefoons te laten zien. Daarnaast heeft mijn vrouw nog enkele klaptelefoons liggen en wellicht kan ik die opknappen en in dezelfde vitrinekast plaatsen.
Leuk interview! En ook leuk om iemand tegen te komen die ook een Samsung Wave heeft gehad :D Ik vond die telefoon lekker compact met goede specificaties (dezelfde hardware als de eerste Samsung Galaxy S). Helaas was het besturingssysteem niet veel soeps ... De mijne is vorige week uit elkaar geknutseld door mijn zoontje zodat hij kon zien wat er allemaal in zit ;)
Ik koos in die tijd voor de Samsung Wave doordat ik de Galaxy 1 echt niet mooi vond. Bada is uiteindelijk geflopt en datzelfde zag ik ook terug bij de Omnia W met Windows Phone (Mobile) en wellicht ook bij de Huawei P40. Het app aanbod is zeer belangrijk. Zonder de juiste (regionale) apps, red je het niet in de mobiele markt.

Er was voor de Wave nog een mogelijkheid om de rom om te zetten naar Android, maar dat was een lastig traject.
https://www.xda-developer...amsung-gt-s8500-wave/amp/

En het topic:
https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1012856
Leuk artikel en zie veel raakvlakken.
Soms is het best leuk om rond de 40 te zijn.
Het rijtje telefoons bv.

Het.verduurzamen van woningen gaat komende jaren voor veel mensen actueel worden.
Hahaha, dat rijtje telefoons is inderdaad heel herkenbaar, had me niet eens gerealiseerd dat dat leeftijdsgebonden is!
Het begin van spelcomputers, pc's, smartphones, snel internet en nog veel meer zaken waarmee wij zijn opgegroeid. Wat een heerlijke tijd was dat!

De kinderen van nu hebben weer heel veel andere zaken waar zij zich gelukkig bij voelen, zoals onbeperkt toegang tot het internet en informatie. Een keuze uit veel verschillende IT gerelateerde beroepen en nog steeds mee mogen doen met oude ambachten.
Ik ben ook blij dat ik in die tijd ben opgegroeid met een simpele mobiel en niet nu want erger me soms nog aan mensen die zo op de fiets zitten met de smartphone in de hand en dan midden op straat zoals vd week hier in mn straat dat ik zei mevrouw goed bezig en die was naar schatting ook rond de 40.
Ach alles is relatief.
Wat je niet kent dat mis je niet en vroeger was niet alles beter, verre van dat.
Onderschat de kracht van nostalgie niet die vaak herinneringen kleurt en vaak als een Instagram filter toch net wat mooier lijkt te maken.
Ik heb als tiener echt de opkomst van de home computer meegemaakt en ik ga je vertellen dat ik cassette bandjes als opslag geen seconde mis, ook floppy disc mis ik totaal niet.
BBS en natuurlijk het modem was cool maar ook die mis ik geen seconde.
Het internet en een snelle verbinding zoals heden ten dage is prachtig. Altijd en overal (4G) is iets wat ik echt kan waarderen en niet zomaar voor lief neem.
Velen hier vinden het vanzelfsprekend maar als je voor je werk in het buitenland komt (maanden aan 1 stuk) dan ga je het toch anders zien. Zeker als je in gebieden komt waar geen internet is of waar het niet gebruikt mag worden (militairen herkennen dat wel).

En ja, de moderne jeugd lijkt door te slaan maar ze weten niet beter en het hoort bij die generatie.
Nogmaals, vroeger was niet alles beter.
Trendtek... wat een scheetjes waren dat idd en wat een mooie tijd toen ;-). Ik kwam er ook altijd graag. Kun je vertellen wat zij uiteindelijk zijn gaan doen na het sluiten van de computershop?
Ik wist niet dat ze ook in Amsterdam en Tilburg zaten. Maar de man van Yin heeft een groothandel in pcb's: https://www.chintech.com.
Ben jij niet in de war met dollarshops? Dat waren volgens mij toch andere Chinese mensen. Ook hele aardige mensen overigens.
Het Handelsregister is mijn vriend: KvK's 17069580 + 17073190.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 16 augustus 2020 13:35]

He dat is grappig om een collega zo tegen te komen! Leuk interview Herman.
Gr. Ralph
Het is echt een kleine IT wereld Ralph!

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 16 augustus 2020 18:24]

Leuk interview met Herman.

Zelf ben ik Herman veel tegengekomen hier op het forum toen ik zelf ook in de Xiaomi's zat. Zelf vooral heel veel schik gehad met de mi2S. Leuke tijden waren dat.
Wij behoren inderdaad tot de groep die Xiaomi in Nederland zag opkomen. Dankzij de Xiaomi.eu rom, werd Xiaomi echt interessant hier op Tweakers.
In 2016 is er iemand gepromoveerd op de universiteit Utrecht die hier onderzoek naar gedaan heeft. Zijn conclusie is toch heel anders dan dat jij hier beweert:

https://www.oneworld.nl/l...onnepanelen-nu-eigenlijk/

Dit is namelijk wetenschappelijk onderbouwd. Ik ben erg benieuwd naar jouw wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat zonnepanelen niet duurzaam zijn.
Mensen die roepen "ga je eigen onderzoek doen" bedoelen: ik heb het ergens op Facebook gelezen, maar ik kan nu absoluut geen coherente bron meer vinden.
Het enige wat helpt voor het milieu is minder energie verbruiken, de rest zal nooit duurzamer worden dan dat.

Of zonnepanelen duurzaam zijn laat ik in het midden maar ze maken ons wel minder afhankelijk van fossiele brandstof en zorgen voor een betere luchtkwaliteit

@woekele @bigsteve22
https://www.nature.com/articles/ncomms13728

[Reactie gewijzigd door GrooV op 16 augustus 2020 07:45]

ga maar eens lezen over de praktijk. Zonnepanelen maken ons amper of niet minder afhankelijk van fossiele brandstof, dus hebben ze ook weinig invloed op luchtkwaliteit.

[Reactie gewijzigd door woekele op 16 augustus 2020 07:36]

Wat mij betreft verdien je een +3 om de eerste zin. We moeten minder energie verbruiken. Enige oplossing.
Helaas zorgen zonnepanelen niet voor betere kwaliteit. Je hebt al gigantische hoeveelheden grondstoffen nodig die gewonnen moeten worden en waarbij bossen moeten worden gekapt, Dat spul wordt ook nog eens aan de andere kant van de wereld gemaakt en moet hier naar toe verscheept worden met schepen die op zware stookolie varen. Eenmaal op je dak zijn ze na 20 jaar kapot en moeten weer vervoerd worden om vervolgens vernietigd te worden wat ook weer energie kost. Kortom ik ben niet tegen zonnepanelen maar alleen voor gebruik op plekken waar dit echt niet anders kan. Als je echt schoon wilt is de modernere thoriumreactor de enige oplossing!

[Reactie gewijzigd door bigsteve22 op 16 augustus 2020 07:45]

Bossen kappen is niet slecht voor het milieu (voor de bewoners wel) indien deze herplant worden. Juist een boom die groeit neemt CO2 op, een volgroeide boom doet dit amper.

Daarnaast zijn jouw argumenten niet anders dan voor aardolie/benzine, die bewezen veel vervuilender er zijn

[Reactie gewijzigd door GrooV op 16 augustus 2020 07:50]

Haha, een volgroeide boom kappen, want die neemt toch amper CO2 op? Wat denk je wat er met al die CO2 gebeurt die in misschien wel 100 jaar is opgenomen? Die komt per direct vrij! Nog even los van alle dieren die gebruik maakten van de boom, en de verkoeling die het veroorzaakt voor het aardoppervlak. Daar gaat een jong boompje nog even 30 jaar over doen om daar in de buurt te komen. Als je je zorgen maakt om klimaat/milieu, moet je echt per direct kappen met kappen.
Niet al het hout wordt verbrand, ooit bij de Ikea geweest?

Dat CO2 niet verdwijnt lijkt mij logisch, dat is juist het hele probleem met fossiele brandstoffen...

[Reactie gewijzigd door GrooV op 16 augustus 2020 08:04]

Zonnepanelen na 20 jaar kapot is nogal een aanname. De meeste fabrikanten geven gegarandeerde opbrengst van 20 jaar, maar het is niet alsof de panelen daarna spontaan desintegreren.

Dit hardnekkige misverstand zie ik wel vaker als tegenargument, maar snijdt niet echt hout.
Het is maar net welke definitie van kapot je aanhoudt. Zonnepanelen zullen na 20 jaar nog steeds werken, echter wel met een flinke degradatie. Ieder jaar neemt het rendement van een zonnepaneel af tussen de 0,5%-2% (afhankelijk van het merk/type enz). Het is aannemelijk dat na 20 jaar het veel verstandiger is om de bestaande panelen te vervangen voor nieuwe panelen. Zowel door de technologische ontwikkelingen als door het rendement wat niet meer te halen is.

[Reactie gewijzigd door Lennyz op 16 augustus 2020 09:02]

Oei je bezorgt me bijna een hartaanval, de mijne zijn nu 12j in gebruik en tot op heden merk ik nog geen degradatie maar als ik u geloof zou dit nu wel eens heel snel kunnen gaan.
Dank voor de onderbouwde info.
Je kunt de degradatie terugvinden op de specsheet van de zonnepaneel van de fabrikant. Daar staat het beschreven. De praktijk zal moeten uitwijzen of dat cijfer klopt of dat het te rooskleurig is geweest.
Dat geldt toch voor alles? Een CV ketel van 20 jaar kan je ook beter vervangen voor een nieuw model, veel zuiniger
Het verschil is dat een CV ketel van 20 jaar oud nog steeds hetzelfde rendement kan behalen als 20 jaar geleden. Bij zonnepanelen is dat niet het geval.
Toevallig ken ik iemand die er al vroeg bij was met de zonnepanelen. Na 20 jaar: still going strong. De inverters zijn wel meerdere keren vervangen.

http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/20-jaar-zonnepanelen/

http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/hoorn-des-overvloeds/

Sinds 2000 is er zowel in panelen als inverters veel verbeterd, de rendementen van de panelen zijn verbeterd, de inverters slijten minder hard.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 16 augustus 2020 12:15]

Of je reageert wel gewoon inhoudelijk ipv loze statements “doe je eigen onderzoek”. Zo is de discussie niks beter dan de gemiddelde Twitter gele hesjes aanhanger.

En dan linken naar Clintel...

[Reactie gewijzigd door GrooV op 16 augustus 2020 19:28]

Link even wat wetenschappelijke artikelen dan waarop jij je conclusies hebt getrokken. Want ik ben erg benieuwd hoe goed / slecht zonnepanelen zijn in een average life cycle. Dus met fabricage, mijnbouw, boskap, vervoer, en dan alle energie die het uitstootvrij wint, alles eromheen. Dit geroep in de leegte zonder bronnen neem ik niet serieus.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 16 augustus 2020 09:20]

Waar zijn de wetenschappelijke artikelen die het tegenovergestelde aantonen.
Nee, ik heb niks gelezen, ik vraag jou om de literatuur die jij gebruikt hebt om conclusies te trekken. Zodat ik die ook kan lezen, want ik ben erg benieuwd of zonnepanelen goed of niet zo goed zijn.
Telkens roepen dat je je eigen onderzoek moet doen om er achter te komen dat zonnepanelen niet duurzaam zijn, slaat natuurlijk nergens op. Als jij hier zo zeker van bent, onderbouw je jouw stelling zelf met bronnen. Maar op deze manier overtuig je niemand.

On-topic: leuk om die interviews met andere Tweakers zo terug te lezen. Toch nog een heel divers groepje nerds bij elkaar zo! :P
Met dit soort mensen valt niet te praten.
Het verwijzen naar links is ook BS want er zijn ook mensen die hele websites vol hebben staan over nep maanlandingen, een platte aarde en meer van die onzin.

Ik berust me op mijn eigen onderzoek, sinds ik zonnecellen heb krijg ik geld terug ipv dat ik voor stroom moet betalen, kortom een (flink) deel van de stroom wek ik zelf op, simpel zat.
Dat is stroom die niet is opgewekt met kolen of andere brandstoffen dus het scheelt altijd.
Het gaat niet om of mensen weten hoe ze moeten zoeken. Jij bent een bepaalde mening toegedaan en wilt mensen daar van kennis laten nemen, dan is het aan jou om voor de argumenten te zorgen.

Dit belooft al niet veel goeds over jouw eerste bron trouwens: https://clintel.nl/clintel-in-de-media/

En deze ter lering ende vermaeck: https://joop.bnnvara.nl/n...-tegen-klimaatmaatregelen

En nu ben ik klaar met dit off-topic geneuzel, het artikel gaat over Kiswum ;)

[Reactie gewijzigd door DFKT op 16 augustus 2020 10:50]

Lol, clintel!!!
Sorry gozer, maar je bent echt beet genomen door fake news.
Ik mag toch hopen dat je dit niet echt als bronnen opgeeft.. YouTube en Clintel?... 8)7
Dit is niet de comment sectie van de NOS op Facebook waar iedereen met een onderbuik gevoel maar wat roeptoetert. Op Tweakers verwachten we net wat meer.
Je moet even goed lezen. Ik link helemaal niet naar bnnvara. Dat was de poster onder mij.
En ja ik heb geklikt op de link. RTLz is een klankbord voor betalend ondernemend Nederland die reclame wil maken op tv. Tot zover.

[Reactie gewijzigd door WouterL op 16 augustus 2020 13:24]

Oh man ik schaam mij voor de medemens. Iemand die 20k neerlegt om zijn verhaal te mogen doen bij rtlZ is ineens een te vertrouwen bron. Dit is waarom mensen denken dat elon musk ze bitcoins gaan geven. Te veel mensen zijn veel te naïef. Pijnlijk, ofniet.
Mooi verhaal en ook eerlijk. Een verademing met al die fanboys van tegenwoordig. Wat mij wel duidelijk wordt is dat Tweakers meer tijd mag besteden aan het reviewen van de service/updates van producten. Veelal worden prijs/specs zwaar gewogen in een eindresultaat maar worden dit soort zaken toch nog erg vermeden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True