Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur fotografie en automotive

Community-interview met .oisyn

Van crypto tot geometrie in games

23-08-2020 • 06:00

102 Linkedin

Van crypto tot geometrie in games

Sylvester Hesp, op Tweakers beter bekend als .oisyn, begon al op zijn achtste met programmeren. Hij loopt al een tijdje op Tweakers, is moderator van de fora Devschuur® en Cryptocurrencies, en werkt nu zestien jaar voor gamebedrijf Nixxes. Wij vroegen hem naar zijn passie voor programmeren en ontwikkelingen in de game-industrie.

Allereerst, hoe kom je aan je nickname .oisyn? Wat betekent dit?
"Haha, wat het betekent, weet ik niet. Ik heb de naam namelijk niet zelf bedacht. Eind jaren negentig bezocht ik veel kraakfeesten en straatraves, vaak in kraakpanden op industrieterreinen. Iemand daar vroeg mij of ik een bijnaam had en toen dat niet zo was, bedacht hij: 'oisyn'. De schrijfwijze heb ik wel zelf bedacht. Ook de punt komt daarvandaan. Ik was geïnteresseerd in de demoscene, waar het maximale uit computers werd geperst, en in die demo's werd soms een punt voor een woord gezet, zoals .code .music .art. Vandaar .oisyn."

Je bent al bijna twintig jaar actief op Tweakers. Hoe is dat begonnen?
"Ik zat op het hbo en ik vermoed dat ik op Tweakers ben terechtgekomen via klasgenoten. In het begin bezocht ik vooral de frontpage om het nieuws een beetje bij te houden. Daarnaast hing ik wat rond in het forum over programmeren. Toen mijn moederbord kapotging, was ik gedwongen om te verder te werken op de crappy pc van mijn ouders. Daar kon ik geen games op spelen, dus ging ik meer andere dingen doen. Ik werd toen ook wat actiever in de Huiskamer."

Je bent ook al een tijd moderator Devschuur® en Cryptocurrencies.
"Ja, ik begon in 2002 als lite-moderator in het programmeerforum. Het werd daar steeds drukker en er was toen net besloten dat er een nieuw type moderator kon worden toegevoegd, met alleen basisrechten, zoals het sluiten van topics en het wijzigen van een titel. Later werden beide type mods overigens weer samengevoegd. Ik ben toen ook nog een tijdje admin geweest. Daarna ben ik een tijdje gestopt en was ik weer gewoon user. Dat veranderde toen eind 2013 de cryptohype opkwam. Mensen werden moe van crypto in de financiënfora, waardoor er een eigen themaforum werd opgezet, waarvan ik moderator werd. De interesse nam weer flink af nadat Mt. Gox gehacked werd. Dat was een Japanse bitcoinexchange die destijds zeventig procent van alle transacties verwerkte. In april 2014 ging het failliet nadat 850.000 bitcoin bleek te zijn gestolen. Eind 2017, toen de bitcoin 20.000 dollar aantikte, kwam er een nieuwe opleving en werd het cryptoforum heropend."

Hoe zie je de markt van cryptocurrencies? En ben je ook bezig met aandelen?
"In 2013 heb ik bitcoins gekocht en een klein deel proberen te verhandelen. Dat leverde te veel stress op en leidde tot een paar foute keuzes. De crash na de 20.000 dollar was heel pijnlijk. De markt is zo volatiel dat het lastig is om je emoties onder controle te houden. Als het heel slecht gaat, heb ik de neiging om te verkopen om het verlies te beperken. Ik heb er wel van geleerd, onder andere hoe een exchange werkt en hoe een koers tot stand komt, maar ik probeer me er nu minder actief mee bezig te houden. Ik heb de bitcoins voor de toekomst en vind het ook interessant dat de waarde ervan helemaal losstaat van bijvoorbeeld politieke of bancaire invloed, oftewel de censorship resistance. Maar om diezelfde reden doe ik niets met aandelen. Ik handel te veel op basis van emotie."

Je bent programmeur. Ben je daar al voor je studie mee begonnen?
"Ik schreef mijn eerste regel code in Gwbasic toen ik zes was. We kregen thuis een computer dankzij een pc-privéproject. Ik ben nooit heel creatief geweest, maar schreef vooral listings over. Op de middelbare school heb ik wel een programma gemaakt waarmee ik woorden kon leren, maar desondanks ben ik twee keer blijven zitten in vwo 4; ik was heel slecht in talen. Daarna heb ik havo 4 en 5 gedaan via het volwassenenonderwijs. Daar kwam ik een klasgenoot tegen die de demoscene actief volgde. Ik programmeerde in Pascal en kon daarmee wat grafische dingen doen. Hij programmeerde in assembly. Ik ben toen ook overgegaan op assembly en vervolgens C++. Dat laatste gebruik ik nog steeds."

Sylvester Hesp

Nickname
.oisyn
Woonplaats
Utrecht
Hobby's
Programmeren, games, natuurkunde (qm, particle physics, astrophysics)
Geboortedatum
9 april 1981
Op Tweakers sinds
26 september 2000
Favoriete onderdelen T.net
Nieuws, Pricewatch, forum
Studie
Hogere informatica; geometry, imaging and virtual environments
Beroep
Gamedeveloper
Smartphone
Samsung Galaxy S10
Computer
Intel Core i7 4770k, Z97-mobo, 32GB ddr3-2400, GeForce RTX 2080 Ti
Gameconsole
Xbox 360, Xbox One, PlayStation 4
Favoriete games
Factorio, KSP, Super Meat Boy
Tablet
Galaxy Tab S5e, iPad Air (2013)
Smartwatch
Samsung Galaxy Watch

Had je toen al besloten dat je programmeur wilde worden? En dat je in de game-industrie terecht wilde komen?
"Nee, ik twijfelde tussen natuurkunde en informatica. Ik had goede cijfers voor natuurkunde, vond het leuk en hoefde er weinig voor te doen. Maar ik zag mezelf meer in de it en niet als bijvoorbeeld natuurkundeleraar. Ik had het beroep van gamedeveloper nooit als serieuze optie voor een baan gezien tot ik de Gamasutra-site bezocht. Daar las ik in-depth artikelen als: ‘How to become a game developer'. Daar stond bijvoorbeeld het advies om veel in eigen tijd te hobbyen en dat was exact wat ik altijd had gedaan. Als vrienden uitgingen, zat ik te coderen. Ik realiseerde me dat ik aan veel van die criteria voldeed en dat dit dus een serieuze optie was. Nu was het wel erg gericht op de situatie in de VS, maar ook in Nederland zaten best wat serieuze gamebedrijven, zoals Lost Boys en Engine Software. Ik besloot het later te gaan proberen. Als het niet lukte, kon ik altijd nog een generieke it-baan zoeken."

Na je hbo-studie hogere informatica heb je voor je master geometry, imaging and virtual environments gestudeerd. Ik kan me voorstellen dat het laatste het programmeren van games ook ten goede komt?
"Ik had in die tijd nog geen zin om te gaan werken, dus besloot ik nog een master te doen aan de Universiteit Utrecht. Het was een interessante studie, waarbij bijvoorbeeld beeldherkenning aan de orde kwam, maar ook het maken van 3d-data aan de hand van mri- en ct-scans, en zaken als computational geometry, collision detection en pathfinding in 3d-werelden. Het was alleen heel anders dan het hbo. Er was niemand die zei: ‘ga dat nou eens doen' en het was pittige stof. Ik twijfelde of ik mijn studie zou afmaken of werk zou gaan zoeken. Het werd dat laatste."

En toen kwam je bij Nixxes terecht, waar je nu senior programmer bent? Wat doen jullie zoal?
"Ik heb in 2004 een open sollicitatie gestuurd; feitelijk twee regels tekst in een mail met mijn cv. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en bijna tot mijn eigen verbazing direct aangenomen. Ik was de achtste werknemer; nu lopen er zestig man rond. De corebusiness van Nixxes bestond altijd uit de conversies, dus bijvoorbeeld een PS4-spel geschikt maken voor de pc of andersom. Een gamebedrijf kan zelf meestal niet alle platforms bedienen. Maar we doen nu ook al jaren co-development, zoals het onderhouden van de grafische engine en de onderliggende gamelibrary. En we hebben sinds een aantal jaar ook mensen in dienst die content maken, zoals modelers, animators en leveldesigners."

Veel klanten, de gamebedrijven, zitten in het buitenland. Hoe werkt dat?
"Er heerst hier niet echt een negen-tot-vijfmentaliteit. Het is vrij gebruikelijk dat er 's avonds ook nog mensen werken. Ook hebben we vaak een videomiddag of -avond, waarbij we via videoconferencing bijpraten met internationale klanten in bijvoorbeeld de VS of Canada. Als we code submitten, houden we ook rekening met de tijdsverschillen. Overigens zien we elkaar ook af en toe. In mijn ervaring werk je toch beter samen als je elkaar in het echt hebt gezien."

Je volgt de markt nu al een tijd. Hoe hebben games zich ontwikkeld?
"Voor games wordt steeds meer de nadruk gelegd op het uiterlijk, zoals extra realisme, en dus minder op gameplay. Het kost exponentieel meer tijd om geavanceerde modellen te maken, dus is er meer mankracht nodig. Ik ben daar altijd wat sceptisch over geweest, maar misschien niet helemaal terecht. De keerzijde is in mijn ogen namelijk dat er minder origineels wordt gedaan. Het aantal uren dat in een game gaat zitten, is zo groot dat er minder grote risico's worden genomen. Bedrijven willen zeker weten dat ze die enorme investering gaan terugverdienen. Het is daardoor niet gek dat er een opleving is van indiegames die heel kunstig en origineel zijn. Zo is Super Meatboy bijvoorbeeld gemaakt door slechts twee mensen: een programmeur en een ontwerper. Ook bij games als Factorio en Minecraft ligt de nadruk meer op de gameplay dan op het uiterlijk. Het voordeel van de huidige tijd is dat je ook zonder jarenlange ervaring in de game-industrie al snel mooie graphics op het scherm kunt krijgen. Ook is programmeren een stuk eenvoudiger, zoals met Scratch voor kinderen. Zelfs al ga je later niets met deze ervaring doen, dan is het toch goed voor het analytisch denkvermogen."

Vind je games spelen nog steeds leuk of kijk je er intussen met andere ogen naar?
"Vroeger bleef ik wel tot een uurtje of vier of vijf 's nachts op om te gamen of programmeren, maar met een relatie en kinderen is dat veranderd. Ik ken mezelf en ga de grenzen niet opzoeken door aan een spel te beginnen dat te verslavend is. Wel speel ik af en toe spellen als Factorio en Kerbal Space Program. En ik beleef veel lol aan retrogames. Dan start ik Dosbox op en speel ik bijvoorbeeld weer Dune 2. Ik ben sinds kort Supreme Commander weer gaan spelen, uit 2007, en daar blijkt nog een heel actieve community achter te zitten."

Heb je nog andere interesses op technologisch vlak?
"Ik heb nog steeds interesse in natuurkunde en lees daar veel boeken over. Bijvoorbeeld over particle physics, astrofysica en quantummechanica. Het is fascinerend hoe dat laatste werkt en tegenintuïtief is. Quantumcomputing is een andere manier om tegen dingen aan te kijken en niet iets wat iemand zomaar even oppakt, in tegenstelling tot gewoon programmeren. En wat gaan we doen met onze huidige encryptie, waarvan de meeste huidige algoritmes gemakkelijk met een quantumcomputer gekraakt kunnen worden? Er wordt veel onderzoek gedaan naar quantum resilient encryption, maar alle huidige communicatie ligt dan in principe al op straat."

"De race is al aan de gang als je kijkt naar ai-ontwikkelingen als deep learning en machinelearning. Aan de ene kant wordt het gemakkelijker om beelden te manipuleren en aan de andere kant worden er dan weer algoritmen bedacht die dergelijke manipulaties kunnen detecteren. Dat versterkt elkaar tot er uiteindelijk een soort van perfectie is bereikt waarbij niemand meer weet wat nou echt is en wat niet."

"Daarnaast spelen algoritmen een steeds grotere rol op sociale media, waarbij iedereen een podium heeft en we steeds meer in een eigen bubbel terechtkomen. Neem fenomenen als flat earthers. Die bestonden natuurlijk ook vóór het internet in een zeer geringe vorm, maar met sociale media hebben ze een podium en winnen ze veel meer zieltjes. Al denk ik best dat heel veel mensen ook gewoon lopen te trollen en niet echt denken dat de aarde plat is. Dat hoop ik althans…"

KolQ, de zelfgemaakte 'rekenmachine' van .oisyn

Ben je thuis nog weleens aan het tweaken?
"Ja, ik heb thuis een aantal Teensy's liggen, een soort Arduino-bordjes, maar dan beter. Ik heb nog een plan liggen om een eigen gamecontroller te bouwen, bijvoorbeeld voor Kerbal Space Program. Als je twee drieasjoysticks hebt, kun je zes assen bewegen, wat ideaal is voor een ruimteschip. Maar ik wil zoiets dan wel zelf maken, inclusief de code. Met opensourcecode is dat vast eenvoudiger, maar ik doe het omdat ik het leuk vind en niet om de gemakkelijkste manier te vinden."

"Verder ben ik bezig met een eigen scripttaal; dat heb ik altijd interessant gevonden. Ik heb ooit al eens een soort calculator gebouwd waarbij je functies en variabelen gewoon kunt intypen. Die heb ik trouwens in mijn taakbalk staan en ik gebruik hem dagelijks als rekenmachine, maar hij miste wat echte programmeerfunctionaliteit. Helaas is de broncode van deze app verloren gegaan in een harddiskcrash. Ik ben toen from scratch begonnen met een daadwerkelijke scripttaal, die getallen met nagenoeg oneindige precisie ondersteunt. Het is een JavaScript-achtige scripttaal. Ik vind het leuk om daarmee bezig te zijn en het is ook nog eens nuttig om het zelf te kunnen gebruiken."

Dit artikel verscheen in februari 2020 in Tweakers Magazine.

Tweakers-community

Deze zomer publiceert Tweakers een reeks interviews die eerder in het Tweakers Magazine zijn verschenen. Ieder weekend lees je een interview met een van onze communityleden. Meer artikelen over projecten van tweakers vind je via de tag Tweakers Community. Wil je zelf iets bijdragen, of iemand uit de community voordragen om in de schijnwerpers te zetten? Tip de redactie op het forum.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (102)

Wijzig sortering
Programmeren als je zes bent, meeste kinderen zijn dan nog bezig met lezen en schrijven.
Hoe heb je dat gedaan toen?
Met listings over te tikken, zo ben ik ook begonnen. :*)

Ik was wel 12 - 13 jaar omdat ik niet eerder een computer kreeg, anders was ik ook eerder begonnen. Door listings over te tikken en hier en daar dingen te veranderen (waardoor je soms wat foutmeldingen kreeg) leer je heel wat.
Zo heb ik op mijn eerste computer (Commodore 128 met Basic) iets ontdekt dat niet beschreven stond in de programmeerhandleiding.
Zo ben ik ook ooit begonnen op de MSX 2. (Een Philips NMS-8250 om precies te zijn). Ik ben toen een keer een hele dag bezig geweest met het overtikken van een listing uit een boek van een spelletje waarin je een soort verkeersregelaar speelde. Toen het uiteindelijk klaar was wilde ik het spel starten.. En toen viel de stroom uit.

Dahaaag hele dag werk, daaag spel :'(
Of het doet niet wat je wil, en ga dan maar eens de fout vinden want je hebt verder ook geen idee wat de (in die tijd nog compleet ongestructureerde) code in hemelsnaam doet :P
Ik was 6-8 jaar oud toen, dus ik kwam niet veel verder dan:

10 PRINT "Poepjes"
20 GOTO 10

Dus zelf ontdekken waar de fouten in de code zat zou me niet lukken. Dus elke keer als ik "Syntax error in $Line_Number" kreeg het boek er bij pakken, 3x lezen, regeltje aanpassen en weer op Run drukken.
Er is niet veel veranderd, alleen is het tegenwoordig 'Stackoverflow erbij pakken' ;)
Vertel mij wat. Ik ben dan wel geen programmeur, maar als Google/DuckDuckGo/Startpage plat ligt heb ik ook wel een probleem :P
1 ding weet ik wel zeker: Als ik vroeger alle info die nu op het internet staat had gehad waren de dingen een stuk makkelijker geweest. Ik ben zelf ook vanaf mijn +/- 10e een het klooien geweest met onder andere GW en Qbasic. Alles op basis van 1 of andere ingebonden boekwerkje van misschien 60 pagina's.
Zelf tijdens mijn informatica studie (begonnen rond 2001) was het internet nog niet groot genoeg om goede informatie te vinden over alle studie onderwerpen. Dan moest je het maar met dat ene boek doen dat je moest aanschaffen, en als dat boek niet duidelijk was werd het toch wel erg lastig.
Wat dat betreft zijn jongeren en studenten nu wel zwaar in het voordeel.

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 27 augustus 2020 11:39]

Ik ben rond m'n 14 wat begonnen met Turbo Pascal, op m'n 17e ging ik naar de HTS om Informatica te gaan doen, begon in 1997.

In 2002 ging ik afstuderen. Toen was inderdaad het internet niet zoals nu, hoofdzakelijk tweakers (zoals deze [VC++] CListbox --> laatst toegevoegd laten zien haha, lang geleden) is mijn hulp geweest geloof ik toen.

In 2000 had ik een snuffelstage, als je daar op internet wilde, moest je dat aangeven en kon je inbellen via een gedeeld modem...

Ze zijn idd nu 20 jaar later flink in het voordeel, maar ook een stuk luier soms.Ze copy/pasten dingen, en 'als het werkt, dan werkt het!' instelling, niet wetende hoe het precies werkt. Ook als iets niet werkt binnen een kwartier, zoeken ze een andere oplossing ipv uitzoeken waarom iets niet werkt...
We hebben ook een modem gehad voor de MSX 2, 1200 baud. Mijn broer heeft een keer zitten chatten met iemand uit Australië, en omdat de ouders van de persoon aan de andere kant Nederlanders waren kon hij ook nog wel een woordje Nederlands. Dat was echt magisch.

De magie verdween alleen toen aan het eind van de maand de PTT Telecom rekening op de deurmat plofte: fl250,- aan belkosten naar Australië.

En nu kun je videobellen met mensen over de hele wereld.
10 PRINT CHR$(205.5+RND(1)); : GOTO 10
═══╬╬═╬╬═══╬═╬╬══╬╬╬════╬ ?
Smakelijk gelachten om je betoog, vanuit herkenbaarheid.
Heel herkenbaar. Op mijn 11de op de commodore 64 begonnen met Basic. Ik herinner me nog de vele stukjes code die ik heb overgetypt. Dingetjes wegschrijven naar het geheugen met poke etc.

[Reactie gewijzigd door ddkiller0900 op 23 augustus 2020 13:19]

Het poke commando op een C64 kon een value schrijven op een geheugen locatie x, niet met 'coördinaten' x, y...
Klopt. Ik gooi wat dingen door elkaar... In ieder geval, dat waren tijden ...
Dat moet idd 8 zijn ja, 6 is wel erg vroeg. Kan me wel herinneren dat ik er in groep 4 al mee bezig was. En dat was idd een beetje listings overtikken, zoals @SkyCloud zegt. Ben niet zo bijzonder als @armageddon_2k1 impliceert :+
Ssst... ;)

Op mijn 8e was ik begonnen met Programmeren voor Kinderen van Addo Stuur en het aanpassen van de kleur van de bananen uit Gorillas in QBASIC. Oftewel, je bent gewoon van mijn niveau. Tegenvaller ;)
Leuk om je interview te lezen Hesp 😊, ik vond t destijds ook geweldig leuk om bij Nixxes te werken. Ik ben daar destijds via jou terecht gekomen en denk er nog altijd met véél plezier aan terug 👍

[Reactie gewijzigd door PrisonerOfPain op 23 augustus 2020 13:05]

Ik denk dat zes wel een beetje vroeg is. Het is inderdaad wel handig als je al kunt lezen en schrijven.

In de bibliotheek (eind jaren '80) stonden vroeger een heleboel boeken over Basic. Die boeken zaten vol met voorbeelden. Die voorbeelden typte je over en er gebeurde wat! Ook kon je bestaande programma's listen, aanpassen en kijken wat er gebeurde.
Op mijn PC stond BASICA en er stonden ook een aantal vooraf geïnstalleerde .BAS bestanden van IBM.
Er was zelfs een IBM company song in Basic meegeleverd, enigszins verontrustend: https://www.youtube.com/watch?v=hymZMOun3tY
Hahaha ook dat karaoke-sing-along-icoontje erbij :'). Hoe hadden ze dat voorgesteld - een klas vol kinderen die op de maat letterlijk meepiept? Gelukkig hebben we nu de corona maatregelen waardoor groepen mensen niet mogen zingen...

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 23 augustus 2020 12:27]

Maar wel met een half miljoen bij elkaar op het strand liggen.
In de bibliotheek (eind jaren '80) stonden vroeger een heleboel boeken over Basic.
En vaste rubrieken in tijdschriften zoals de Weet Ik en Natuur en Techniek, met die onbegrepen teksten overtypen en willekeurige wijzigingen aanbrengen heb ik leren programmeren. Ging veel sneller toen ik een vriend had die echt kon programmeren.
De meeste kinderen wel ja, maar niet allemaal. .oisyn is duidelijk niet als de meeste kinderen.
Ik was inderdaad nog aan het leren lezen en schrijven voordat ik zes was. Maar er waren geen home computers in de jaren zestig, voor zover ik weet :) In ieder geval hadden wij thuis zelfs geen vaste telefoon.
Ik ook, toen ik 7 was kreeg ik een tweedehands Commodore 16 en een jaar later een Commodore 64. Alle BASIC programmaatjes uit het boek overtypen, dingen veranderen, leren hoe alle basic commando's werken, file input/output leren naar floppy's, sprites, hires tekenen, machtig interessant allemaal. En een kerel in het dorp was geabonneerd op het Duitse 64'er tijdschrift, daar leende ik wel eens wat van. Daar stond stonden stukken assembler/machinecode. Dat vond ik ook wel spannend, en ik leende boekjes over machinecode uit de bieb. Ik begreep de helft er niet van natuurlijk (zoals de status flags, memory banks, stack pointer enzo, begreep ik niks van), maar eenvoudige sommetjes, loops maken, kleurtjes veranderen, en interrupts veranderen lukten wel. En zo zit je assembly te schrijven op de lagere school. :Y)

[Reactie gewijzigd door Bergen op 24 augustus 2020 03:27]

Ander tijdperk. Bij ons was programmeren onderdeel van t onderwijs midden jaren 80. Het was ook veel toegankelijker. Mn zoontje leert t ook en is bijna 6. Gewoon op de oude meuk waar ik t op deed midden jaren 80.
Klinkt allemaal heel bekend in de oren. Ik was geen 6 inderdaad, maar ook ergens rond de 10/11 jaar toen ik begon met Basic. Maar dat was meer toeval, omdat de 10 MB grote harddisk van onze computer er mee ophield en ik in een BASIC prompt gegooid werd. F1 tot en met F10 onderin een groene balk. Sindsdien is mijn leven blijven hangen bij ICT :+
En daarna ook GWBasic, Pascal, C++, Java en nu voornamelijk F# en C#.
En alles zelf aangeleerd met ook overtypen van listings uit een BASIC programmeer boek. Heb ook nog een IO bord gekocht die je kon aansluiten op je parallel printerpoort en zo heb ik met BASIC mijn Lego modellen geautomatiseerd. Fantastisch was dat.
Uiteindelijk op de HBO kregen we Java als taal. Versie 0.9.7. Maar daar heb ik helaas niets van geleerd. Heb wel de docent geholpen in de klas :+
Nixxes heeft goede reputatie als ontwikkelaar van ports. Daar kun je echt trots op zijn.
Als Nixxes Horizon Zero Dawn naar de PC geport had was het vast niet zo'n debacle geworden als nu! Toch een gemiste kans :(
Hell yeah, Nixxes _/-\o_
Met bijvoorbeeld Deus Ex: Human Revolution voelde het zo goed dat elke knop precies deed wat je verwachtte. Nooit in split-second stealth momenten lopen klooien, maar vanuit elke camerahoek precies doen wat je wilde. Meest vertrouwde controls van alle games die ik ooit heb gespeeld.

Tomb Raider voelde ook zo heerlijk consistent en vertrouwd. En Rise of the Tomb Raider is zo'n beetje de enige game die goed reageert op SLI/CrossFire ooit gemaakt.
Toch 'raar' om iemand waarvan je de naam al bijna twintig jaar - zit zelf sinds 1999 op Tweakers, alleen toen nog onder de naam Nestor - voorbij ziet komen in de reacties nu wat meer achtergrond bekend wordt. En ook vaak wel opvallend tussen de reacties met naar mijn idee verstand van zaken van (in ieder geval) zijn gebied, zoals ik me dat tenminste herinner. Leuk ook om te lezen om af en toe terug te vallen op een potje ouderwets Dune 2 in DOSBox.

Mijn interesse in programmeren begon zelf o.a. serieuzer te worden nadat een vriend van mij en ik in DOS- Pascal bezig waren en hierbij een hoop geleerd had van SWAG (SourceWare Archive Group) waarbij talloze voorbeelden waren hoe je VGA moest programmeren of je geluidskaart kon aansturen. Of de welbekende VGA copper bars. En dan naar de Slegte in Rotterdam om daar tweedehands boeken te kopen met alle DOS-interrupts beschreven. Bleef toch een beetje amateuristisch bij ons en ook wel naar wat demofeesten geweest, maar we waren te simpele zielen vergeleken met de hardcore demo-mensen, maar wel een erg leuke scene die mij/ons altijd aansprak als toeschouwer. Heden ten dage vooral backendontwikkelaar, maar moet zeggen dat waar het ooit mee begon (grafisch en geluid) mij ooit enthousiast maakte voor softwareontwikkeling en dat ik dat wel mis in het dagelijkse werk. Maar goed, voor de hobby is daar dan weer tegenwoordig Unity voor e.d.

De verhalen die ik vaak nu hoor over softwareontwikkeling in de spelindustrie is dat het erg hard werken is (veel uren maken) en de beloning gemiddeld gezien misschien wel goed is, maar ook weer niet super vergeleken met hoe hard je er voor moet werken. Maar misschien klopt dat beeld helemaal niet wat ik daar bij heb.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 23 augustus 2020 12:18]

De verhalen die ik vaak nu hoor over softwareontwikkeling in de spelindustrie is dat het erg hard werken is (veel uren maken) en de beloning gemiddeld gezien misschien wel goed is, maar ook weer niet super vergeleken met hoe hard je er voor moet werken. Maar misschien klopt dat beeld helemaal niet wat ik daar bij heb.
Ik denk dat dat bijvoorbeeld in de VS meer waar is dan hier in Nederland. Maar het klopt wel, het loon ligt gemiddeld wat lager dan vergelijkbare posities in andere branches, en het is natuurlijk veel minder een typische 9-to-5 baan. Soms moet je even een tandje bijzetten, meestal vlak voor een release van een game, maar het is niet zo dat je bijvoorbeeld week in week uit in het weekend moet werken, zoals dat bij Amerikaanse studio's veel het geval is. Maar ik heb het wel enorm naar m'n zin, en zolang ik gewoon prima rond kan komen vind ik dat belangrijker dan het geld ;)
Nou ik heb daar toch andere ervaringen mee, toen ik voor Codemasters werkte in de UK heb ik daadwerkelijk weken tot maanden aan een stuk overuren gedraaid. Avalanche in Zweden had dit ook maar niet voor iedereen. En van wat ik van een hoop andere mensen over Game Studios in Europa heb gehoort is het niet anders dan in Noord Amerika.

Daarnaast ligt het loon ook in games een stuk hoger in Noord Amerika dan in Europa uit mijn ervaringen, gecorrigeerd naar koopkracht kan ik hier in Canada makkelijker wonen dan in Zweden of de UK. Maar ik ben het met je eens dat rond komen belangrijker is dan echt super veel verdienen als ik echt meer had willen verdienen was ik wel in real time banking gaan werken.
Ik zei "*bijvoorbeeld* in de VS" ;). Overigens denk ik wel dat wij als outsourcee wat meer macht hebben om gewoon nee te verkopen als de vraag komt of we toch niet eens wat meer kunnen gaan werken.
Leuk interview!
Vroeger bleef ik wel tot een uurtje of vier of vijf 's nachts op om te gamen of programmeren, maar met een relatie en kinderen is dat veranderd.
Good old times, denk dat veel mensen zich hier in kunnen vinden.
Ik ben sinds kort Supreme Commander weer gaan spelen.
+1
+1
Ben jij een actieve speler? Ik kwam er dus eind vorig jaar achter dat er nog een hele levende community achter zat in de vorm van FAF. Nou ben ik sinds dit artikel is gepubliceerd in het Tweakers Magazine er niet echt meer mee bezig geweest, ik durfde de overstap naar live matches nog niet te maken. Ik kijk wel met enige regelmaat de Gyle casts, echt fantastisch hoe hij de matches van commentaar voorziet :)
Hey, nee ben niet super actief. Doe soms een potje hier en daar met een maatje van me. Vaak gewoon samen tegen een groep ALX AI. De tijd van competitive gaming is voor mij al lang voorbij.

SupCom brengt veel mooie herinneringen terug, vooral van die matches die de hele avond + nacht duren (de winnaar is vaak diegene die niet in slaap valt 8-) ).
Leuk interview. Die klasgenoot die de demoscene actief volgde... toraq zeker?

Maar uit de tijd dat jij, ik en toraq elkaar nog wel eens spraken, heb ik geleerd dat 'oisyn' tot stand kwam door middel van willekeurige characters uit een zelfgeschreven programmaatje.

Overigens vertelde toraq me destijds dat hij zijn nickname gebaseerd had op een Warcraft 2 building sound effect. Ik begon daar laatst nog eens over en hij ontkende het in alle toonaarden. Vervolgens ging ik op zoek naar het geluidseffect en vond het nog ook. Volgens mij loopt toraq me gewoon in de zeik te nemen.
Die klasgenoot die de demoscene actief volgde... toraq zeker?
Klopt :)
Maar uit de tijd dat jij, ik en toraq elkaar nog wel eens spraken, heb ik geleerd dat 'oisyn' tot stand kwam door middel van willekeurige characters uit een zelfgeschreven programmaatje.
Dat heb je dan toch verkeerd onthouden of je hebt iemand anders voor ogen. Mijn nick is tot stand gekomen zoals hier vermeld in het interview en ik heb daar nooit iets anders over gezegd. Ik heb ook nooit zo'n programmaatje geschreven :).
Ach, het zijn maar nicknames.

Spreek je toraq nog wel eens?
Bedankt voor de reacties, iedereen! :D Veel bekende "gezichten", maar ook wel wat onbekenden. Leuk ook om over de toch wel vergelijkbare levensverhalen te horen :).

Toch wel spannend. Het ligt wel een beetje buiten mijn comfort-zone om in de belangstelling te staan, dus ik moest even nadenken toen ik werd gevraagd voor het interview. Maar dat was voor het magazine, wat toch heel wat minder exposure heeft dan hier op de site zelf. Bovendien ze je de reacties niet :P. Dus ik besloot het maar te doen. Toen mij onlangs werd gevraagd of het goed was als het ook online werd gepubliceerd slikte ik wel even, maar fuck it, wat kan er gebeuren 8).

Mocht iemand nog wat willen weten, schroom niet het te vragen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 augustus 2020 23:16]

Hoeveel irriteert het je dat je niet de laagste t.net userid hebt bij Nixxes? ;-)

[Reactie gewijzigd door TheDuke op 24 augustus 2020 18:27]

@.oisyn vraagje. Aangezien je voor de Corona crisis al een ander work/life balance had door andere tijdzones, hoe had Corona en het thuiswerken impact op je work/life balance en heb je nog praktische tips voor ons?
Nou nee hoor, we hebben op zich typische kantoortijden, al is dat wel wat later dan gemiddeld.

Het thuiswerken deed ik al heel sporadisch dus dat was verder ook geen probleem. Het enige verschil is dat mijn vrouw nu ook ineens naast me zat op de studeerkamer, dat geeft toch ook weer een hele andere dynamiek die je niet gewend bent (ik kan aparte ruimtes wat dat betreft wel aanraden :+).

De grootste verandering was toen de kinderen (vam 8 en 4) ook niet naar school konden, dat was wel even puzzelen. Gelukkig heb ik een meelevende werkgever die ook wel snapt dat je uren halen dan gewoon lastig wordt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 augustus 2020 00:32]

Fascinerend artikel erg leuk om te lezen, en zo zie je de mens achter de nicknames en hun interesses, echt top deze serie tweakers.
Eens! Ze hebben hier wat mij betreft echt goed raak geschoten. Ik kom de bijdragen van .oysin regelmatig op het forum tegen en ik vind het leuk om daar eens een gezicht en voorkomen bij te hebben.
Leuk interview en nog leuker om te zien dat dit je buurman is van een paar huizen verderop :D !
Hey buurman, jij ook hier? :D
Leuk interview, sowieso is deze reeks eindelijk weer eens een kwalitatieve aanvulling op community gebied/gevoel. Grappig detail is dat modaal geïnterviewde ~ geboortejaar 82 betreft en ~ 2000 rondom Tweakers hing 😇.
idd PRG was toen zeer actief, we hebben ook nog eens meeting in ik meen Rotterdam gehad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True