Door Jeroen Horlings

Redacteur

Community-interview met Squee

Van tweaker tot chipontwikkelaar

09-08-2020 • 06:00

51

Community-interview met Squee

Tweaker Michiel van Tol, alias Squee, ging na zijn studie in Silicon Valley werken aan de toekomstige Sparc-chips van Oracle, maar jaren later werd de Sun-divisie ontmanteld. Tegenwoordig werkt hij bij Arm Research in Cambridge. Michiel was even terug in zijn jeugdhonk Amsterdam, waar we hem het hemd van het lijf konden vragen.

Veel it'ers zijn in hun jeugd opgegroeid met computers thuis. Was dat bij jou ook het geval?
"In eerste instantie niet. Mijn vader nam van zijn werk weleens een Apple-computer mee naar huis. Ik begon echter pas met programmeren toen mijn vader via een pc-privéproject een 286 kocht toen ik negen was, eerst in Basic, later ook in Turbo Pascal. Ik maakte vooral spelletjes, samen met een vriend."

En wanneer kreeg je je eigen computer?
"Rond mijn veertiende, toen begon ik te sleutelen en af en toe anderen met computers te helpen. Via via kreeg ik steeds meer oude computers en hardware. Dat kwam goed uit voor reparaties en daardoor kon ik ook meer experimenteren. Ik kreeg zo bijvoorbeeld twee oude 3com-netwerkkaarten en kocht een coaxkabel. Toen had ik twee Windows 3.11-computers in een netwerk draaien met gedeelde harde schijven."

Michiel van Tol

Wat is er zo leuk aan dat knutselen?
"Ik ben niet zo materialistisch ingesteld en hoef niet het nieuwste van het nieuwste. Ik vind het juist leuk om computers die ik kreeg, op te knappen en te upgraden. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat je met een klokkristal uit een oude videokaart een 486SX-processor kon overklokken van 25 naar 33MHz. Het lukte, maar uiteindelijk brandde de processor door, want ik had de koeling niet verbeterd."

Heb je dan niet het gevoel dat je iets mist als er een interessant nieuw product uit is?
"Nee, ik ben meer van 'goed is goed genoeg' en koop liever één keer iets goeds, waar ik dan het maximale uithaal. Zo heb ik met mijn vorige laptop, een IBM Thinkpad X200S met zuinige processor, meer dan acht jaar gedaan. Hij werkte nog steeds prima, hoewel ik een paar keer de accu vervangen heb, totdat uiteindelijk het accucircuit definitief de geest gaf. Mijn audioworkstation is nog steeds een dual Xeon Skulltrail-systeem uit 2009, maar dat is nu wel aan vervanging toe. Ik was ook vrij laat met smartphones; dit is m'n derde pas en deze keer ben ik gegaan voor degelijker dan een topmodel."

Michiel van Tol

Nickname
Squee
Herkomst Nickname
Van Magic the Gathering. Squee gekozen toen ik in '98 een naam voor een MUD-personage moest hebben. Deze is als online alias aan mij blijven hangen en ben ik later ook als artiestennaam gaan gebruiken.
Woonplaats
Cambridge, Verenigd Koninrijk
Hobby's
Cubaanse salsa, drum'n'bass (dj), oude DOS-games, snooker
Geboortedatum
15 november 1979
Op Tweakers sinds
Ergens 1999, maar pas op 26 november 2000 geregistreerd
Favoriete onderdelen T.net
Frontpage
Studie
Doctoraal technische informatica (2006) + PhD aan de Computer Systems Architecture-groep (2013), beide UvA
Beroep
Staff research engineer bij Arm Research in de Architectuur-groep
Smartphone
Sony Xperia X Compact
Computer
Lenovo ThinkPad Yoga X1 (gen2)
DAW: Skulltrail 2xE5420 Xeon, 32GB (wellicht eens vervangen door een Rome)
Gameconsole
Geef mij maar een toetsenbord en muis
Website
Soundcloud.com/squee

Ben je ook tijdens je studietijd bezig gebleven met computers?
"Tijdens mijn eerste studiejaren hadden we op de universiteit nog Sun Sparc-stations in een multiuseromgeving. Dat vond ik erg interessant, want Solaris/Unix was zo anders dan ik gewend was. Ik ben toen thuis RedHat 6 gaan gebruiken om met Linux te experimenteren. In die tijd ben ik ook samen met een vriend computers gaan beheren op onze oude basisschool. Daar was veel oude troep in gebruik, dus de uitdaging was om daar het beste van te maken. Later zijn we in de avonduren de werk- plekken van een instituut aan de universiteit gaan beheren, wat we hebben uitgebouwd met een mailserver, fileserver en back-upsysteem. Daar heb ik uiteindelijk negen jaar gewerkt, naast mijn studie en deels mijn PhD."

Speelde Tweakers in die tijd ook een rol?
"Zeker, ik ben sinds 1999 actief op de site en dan vooral op de frontpage. Vroeger spendeerde ik nog wel tijd in het non-Windows OS-forum, waar gebruikers elkaar hielpen. Ook heb ik door de jaren heen wel wat hardware gekocht en verkocht via Vraag & Aanbod. Toen ik mijn verzameling computers ging opruimen, heb ik daar mijn NeXT, SGI Indy en veel Sparc- en Apple-hardware aangeboden. Ik deed het liever via Tweakers dan via Marktplaats om er zeker van te zijn dat het bij een liefhebber terecht zou komen, soms voor weinig, of voor een toetsenbord of reep chocolade bijvoorbeeld."

Had je wel genoeg ruimte voor al die computers en hardware?
"Het was op een gegeven moment aardig uit de hand gelopen; ik denk dat ik toen rond de vijftig systemen had staan. Ik was, omdat ik als enig kind ben opgegroeid in Amsterdam en daar ook ging studeren, bij mijn ouders blijven wonen en had daarom veel ruimte. Mijn familie woont al in dat huis sinds 1940, toen mijn grootouders er introkken, dus ik had ook weinig reden om uit huis te gaan. Wat meespeelde was dat mijn vader na een lang ziektebed in 2008 overleed, toen ik net aan mijn PhD was begonnen. Ik ben na die moeilijke periode begonnen met opruimen en wist ook eindelijk een eigen woning in Amsterdam te bemachtigen."

Na je PhD aan de UvA ben je meteen in Amerika gaan werken. Hoe kwam dat?
“Wat daar zeker aan heeft bijgedragen, is dat ik tijdens mijn PhD twee awards van Intel heb gekregen; dat staat erg mooi op je cv. Rond 2010 vroeg Intel de academische community om voorstellen te schrijven voor zijn Single-chip Cloud Computer: een 48-coreresearch-chip. Intel wilde onderzoeken wat voor nuttige toepassingen er waren voor chips met heel veel kernen. Ik was in mijn onderzoek op de UvA bezig met parallelle architecturen, systemen en runtimes, dus dat sloot daar mooi op aan.
Rond dezelfde tijd was de universiteit nieuwe systemen aan het evalueren voor het volgende computercluster. We kregen een paar weken een Sun Sparc T3-4-systeem op proef. Dat was een nieuw bètamodel in de Niagara-lijn, met veel cores, veel geheugen en veel threads per core. Omdat ik al ervaring met Sparc en een fascinatie met het systeem had, heb ik een uitgebreid verslag met mijn bevindingen gestuurd naar onze contactpersoon bij Oracle, dat net Sun had overgenomen. Een jaar later kregen we een opvolger van dat systeem op proef en gebruikte ik de tests die ik eerder voor het vorige systeem had geschreven, en stuurde opnieuw mijn feedback. Ik was onder de indruk van de vooruitgang in prestaties en van de combinatie van een out-of-ordercore met veel threads. Tegen het einde van mijn PhD kwam het via deze connecties tot een sollicitatie en benaderde de Unix Solaris-organisatie mij. Ze hadden mijn cv gezien, inclusief de awards van Intel, en Sparc was inmiddels bezig met nog grotere systemen met duizenden hardwarethreads. Of ik een paar dagen later kon langskomen in Silicon Valley."

Michiel van Tol

En daar boden ze je gelijk een baan aan?
"Kort gezegd: ja. Na een informele afspraak met mijn Nederlandse contactpersoon van Oracle volgde anderhalve dag vol gesprekken waarin ik de kans kreeg om behalve met Solaris, ook met de Sparc-organisatie te praten. Ze waren onder de indruk van mijn brede kennis van systeembeheer, processorarchitectuur en besturingssystemen. Tegelijkertijd heb ik hen wat kritische vragen kunnen stellen, zoals over wat er was gebeurd met de Sparc Rock-processor, die nooit is uitgekomen. Voor mij was het een droombaan, gezien mijn fascinatie met Sun, Sparc en Solaris uit mijn studietijd."

Michiel van TolHeb je er lang over moeten nadenken? Je moest er wel voor naar de andere kant van de wereld verhuizen.
"Ja, er was ook twijfel. Het salaris was mooi, met zes cijfers, maar ik had geen idee van de kosten, zoals die voor huisvesting, levens- onderhoud en belastingen. Bovendien had ik geen rijbewijs en dat heb je echt wel nodig in Amerika als je ergens wilt komen; het openbaar vervoer is daar rampzalig vergeleken met Nederland. Ik heb geïnformeerd naar de mogelijkheden om vanuit Nederland te kunnen werken. Voor de softwarekant, Solaris, kon dat op de langere termijn, maar voor Sparc kon dat niet. In de VS kon ik meewerken aan toekomstige chipontwerpen en dat sprak mij zeer aan. Binnen mijn vakgebied was dit toch wel zo’n beetje het hoogste wat ik kon bereiken, dus ja."

Wat komt er kijken bij zo’n verhuizing?
"Heel wat. Er is een visaquotum voor knowledge workers, dus ik moest wachten tot oktober en het was toen januari. In de tussentijd had ik geen recht op een uitkering en leefde ik van spaargeld dat ik had opgebouwd in de tijd dat ik bij m'n ouders woonde. Ik ben in die tijd rijlessen gaan nemen en was onbetaald gastonderzoeker bij de universiteit. Bij aankomst in de VS stond Oracle en Sun er een huurauto klaar en kreeg ik twee maanden een tijdelijke woning. Mijn huisraad arriveerde per container. Ook was er een 'relocation agent', die me hielp met bepaalde dingen, zoals het regelen van de verhuizer, een bankrekening en het bestellen van een eigen auto."

Heb je daar een mooie tijd gehad?
"Zeker. Ik heb het hele Sparc-team leren kennen en daar heerste een heel prettige werksfeer. Toch heb ik na twee jaar besloten om terug te gaan. Ik miste Amsterdam en Nederland, en vooral de Europese mentaliteit. Zo'n transfer was niet gebruikelijk, maar omdat ik mezelf bewezen had - ik word zelfs vermeld in het dankwoord van de laatste twee edities van de publieke Sparc-architectuurspecificatie - wilden mijn leidinggevenden wel een uitzondering maken."

Sparc M8-chip
De Sparc M8-chip, waaraan Michiel heeft meegewerkt. Dit is een monsterchip uit 2017 met 32 cores, maximaal 256 threads en een kloksnelheid van 5GHz.

Je ging toen in Nederland werken, maar je team zat in Californië. Hoe heb je dat aangepakt? "Aanvankelijk ging ik werken in een open werkruimte in Utrecht, maar dat was niet praktisch, vanwege de hooggevoelige, geheime informatie over toekomstige chips. Ik had geen directe collega's in Nederland en heb dus mijn werkstijl een beetje moeten aanpassen door bijvoorbeeld regelmatig 's avonds te werken vanwege het tijdsverschil met Californië. Maar alleen thuiswerken is niets voor mij. Behalve in Utrecht kon ik ook in een klein kantoor van Oracle in Almere terecht, waar ik een paar mensen kende."

Oracle en Sun

In 2017 rommelde het bij de voormalige Sun-divisies van Oracle. Volgens geruchten zag Oracle geen toekomst meer in Sparc en Solaris. Op vrijdag 1 september van dat jaar verschenen veel anonieme berichten online waaruit bleek dat het bedrijf de divisies grotendeels ontmantelde, met duizenden ontslagen als gevolg. De berichten over de reorganisatie komen op een moment dat de Sparc M8-processor gereed zou zijn voor productie. De ontslagronde zou betekenen dat het jarenlange werk van Michiel aan wat de Sparc M9 had moeten worden, grotendeels voor niets is geweest. Oracle heeft zelf officieel niets bekendgemaakt over de reorganisatie, maar spreekt sinds 2017 ook nauwelijks meer over zijn Sparc- en Solaris-aanbod. Michiel mag van zijn huidige werkgever niet over deze periode spreken.

Je kwam uiteindelijk bij Arm terecht en bent naar Cambridge verhuisd. Hoe ging dat?
"Ik heb met diverse partijen gepraat, maar voor bijvoorbeeld Apple of AMD had ik weer naar Amerika gemoeten. Het team van Arm Research deed exact wat ik interessant vind: onderzoek aan chiparchitectuur om betere en snellere processors te ontwikkelen. En Cambridge is relatief dichtbij en heel Europees. Ik voel me daar ook veel meer thuis dan in Silicon Valley."

In januari 2018 kwamen Meltdown en Spectre aan het licht, die kwetsbaarheden in moderne processors van Intel, en in het geval van Spectre ook AMD en Arm blootlegden. Jij reageerde daar in de berichtgeving op Tweakers uitgebreid op, wat door lezers zeer werd gewaardeerd.
"Het viel exact tussen de overgang van Oracle naar Arm en doordat ik wat meer tijd dan gemiddeld had, heb ik me er flink in verdiept. De kwetsbaarheden maken het mogelijk om geheugen uit te lezen van de kernel en van andere processen. Dat moet eigenlijk niet kunnen vanwege geheugenisolatie, maar beide exploits maken gebruik van het observeren van neveneffecten van speculatieve executie: het berekenen van een resultaat voordat het nodig is. Dat is een standaardeigenschap van microarchitecturen met out-of-orderprocessors."

Michiel van TolHoe werkt dit globaal?
"Speculatieve executie gebeurt als de processor denkt bepaalde instructies te moeten uitvoeren, maar dit hangt af van een eerdere instructie waarvan het resultaat nog niet bekend is. Op architectureel niveau is dit gedrag niet direct zichtbaar, maar wel wenselijk, want het versnelt het programma. De Meltdown-aanval is gebaseerd op een stuk code binnen de controle van de aanvaller, die met speculatieve instructies alle data van de kernel kan blootleggen en ook vaak van alle andere processen. Spectre is een nog algemener probleem, omdat deze methode op een geavanceerdere manier informatie weet los te peuteren uit andere processen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de gedeelde branch predictor en branch target buffer aan te vallen. Dit zijn standaardcomponenten die in zowat alle moderne processoren voorkomen. Ik denk niet dat dit door een slordigheid in de microarchitectuur komt, maar dat oprecht geloofd werd dat er geen nuttige informatie kon worden gehaald uit de neveneffecten van speculatieve executie."

Ben je nog steeds af en toe aan het tweaken?
"Ik heb nog steeds wat Sparc-stations, twee klassieke Macs, onze eerste 286, en een DEC Alpha. Een Sparc is uit 1992, voorheen machine OW17 van de practicumzaal in de UvA, en ik heb deze onlangs weer werkend gekregen met een oud Sun-flatscreen. Hij heeft slechts een 50MHz-processortje, maar ik gebruikte hem nog steeds als irc-terminal om voor een online drum'n'bassradiostation te draaien. Ik maak muziek in Cubase en heb vroeger als dj opgetreden in Tivoli, Paradiso en Nighttown. Omdat meer
mensen de artiestennaam Squee gebruiken, heb ik mijzelf daar later omgedoopt tot Dr. Squee. Ik heb nu immers mijn doctoraat."

Dit artikel verscheen in oktober 2019 in Tweakers Magazine.

Tweakers-community

Deze zomer publiceert Tweakers een reeks interviews die eerder in het Tweakers Magazine zijn verschenen. Ieder weekend lees je een interview met een van onze communityleden. Meer artikelen over projecten van tweakers vind je via de tag Tweakers Community. Wil je zelf iets bijdragen, of iemand uit de community voordragen om in de schijnwerpers te zetten? Tip de redactie op het Forum.

Lees meer

Reacties (51)

51
51
41
4
1
6
Wijzig sortering
Wat een geweldig succesverhaal. Jammer dat zulke talenten Nederland ontvluchten.
Wat een geweldig succesverhaal. Jammer dat zulke talenten Nederland ontvluchten.
Het is precies wat de andere reacties hier ook al aanhaalden; je hebt weinig keus als je interesse in dit specifieke vakgebied ligt. In 2012 toen ik op zoek was naar werk heb ik ook nog geprobeerd te praten met het kleine Intel team wat in Eindhoven zat, wat vroeger een spin-off van Philips is geweest, maar dat liep op niets uit. ASML is een hele andere tak van sport. Dan heb je natuurlijk nog NXP, maar die zitten meer aan de embedded kant, terwijl ik me juist met hele grote server processoren bezig hield. Toen ik in 2017 weer opnieuw op zoek was heb ik daar ook nog een balletje op gegooid maar dat werd niets.

Eigenlijk had ik nooit gedacht dat ik in de VS zou gaan wonen/werken, als je me dat een aantal jaar ervoor gevraagd zou hebben dan had ik waarschijnlijk geantwoord "over m'n lijk" :) Maar als je dan via contacten de optie krijgt om in Silicon Valley te gaan werken, wat toch de absolute top binnen je vakgebied is, dan is dat een kans die je niet moet laten lopen. Ik ging er uiteindelijk heen met een instelling van, ik probeer het gewoon, en dan zie ik wel. Het was ook een geweldige ervaring om daar te werken, en een mooie omgeving. Maar bepaalde dingen gingen mij toch tegen staan. Ik zou na 2 jaar ook mijn (huur)woning in Amsterdam verliezen, wat samen met andere factoren bijdroeg aan dat ik besloot terug te gaan. Helaas moest ik na 2017 weer op pad... maar Cambridge is lekker dichtbij. In 4 a 5 uur sta ik in Amsterdam. :)
Ik ben dan wel benieuwd: wat ging je zoal tegenstaan in de mentaliteit in de VS? :)
Ik ben dan wel benieuwd: wat ging je zoal tegenstaan in de mentaliteit in de VS? :)
Begrijp me niet verkeerd, het werk, de collegas, en vooral ook de campus/kantoor was echt een geweldige plek om te werken. De historische neo-Spanish colonial stijl van de oude gebouwen bijvoorbeeld: https://goo.gl/maps/Cm1BcxfUZSkCLUar5 Al waren de kantoren meer modern, zoals het gebouw waar ik in zat: https://goo.gl/maps/18JeQvKqESyuhSCo6 Plus dat we bijna allemaal een eigen persoonlijk kantoor hadden, iets van 2x2m met een dubbel bureau en een glazen schuifdeur. Het zal nog voor lange tijd de mooiste/beste plek zijn waar ik ooit gewerkt heb. Sun zorgde wel goed voor zijn werknemers :)

Dingen die me tegen gingen staan na een tijdje waren meer op het persoonlijke/kwaliteit van leven vlak; vooral dat je alles altijd met de auto moet doen in de VS. Je kan niet echt ergens naar toe lopen, dat is zelden mogelijk, niet per se veilig, en alles is vrij uitgestrekt. Fietsen heb ik soms wel gedaan naar kantoor (8km, had een relatieve rustige route gevonden), maar verder durfde ik er niet aan te beginnen, zeker niet nadat een vriendin van mij op de fiets was doodgereden (al was dat elders in de VS). Openbaar vervoer is bijna onbruikbaar, al nam ik af en toe wel eens de trein naar San Francisco wat een slome diesel boemel is.

Ik woonde in Sunnyvale, prettig dichtbij m'n werk, maar wel een plek met oneindig uitgestrekte saaie woonwijken. Het centrum was een klein straatje met wat restaurantjes. De gehele westkust van de VS heeft bijna geen geschiedenis, het is 'maar' 150 jaar oud (op wat Spaanse missieposten na), en heeft daardoor eigenlijk helemaal geen ziel. Als iemand die opgegroeid is in Amsterdam, vond ik dat erg lastig. San Francisco spreekt wel veel meer aan, maar dat is zonder verkeersdrukte 45 minuten rijden, maar in de spits twee keer zo lang of meer. Ik had wel een paar collega's die daar woonden en op en neer reisden, maar de woningmarkt daar is nog veel krankzinniger dan in de rest van de valley, dus zelf zag ik dat toen niet zo zitten.

Verder zijn er dan nog dingen zoals de gezondheidszorg, het eten voelt altijd ongezond (behalve als je het zelf maakt), persoonlijke omstandigheden, en zelfs het feit dat het er bijna nooit regent en altijd zonnig/warm is begon me tegen te staan. Ik had nooit gedacht dat je het verfrissende gevoel van regen zou gaan missen af en toe!

[Reactie gewijzigd door Squee op 24 juli 2024 19:52]

Ik stel mij ook zo voor dat je in Cambridge veel toffere mensen ontmoet :P
Nou ja, ontvluchten is wel een beetje een vreemde term in dit geval.
Hij is toch niet gevlucht? :)

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 24 juli 2024 19:52]

Als ik in zijn schoenen zou staan zou ik ook vertrekken denk ik.
Je bedoelt als je de nieuwste processoren wil ontwerpen? Ja dat lijkt me nogal wiedes, gezien dat niet in Nederland gebeurd. Tegelijk als je graag aan de modernste optica implementaties werkt kom je zo bij ASML uit.

Hij is binnen twee jaar terug gekomen uit Amerika, hij zat dus toch echt liever in Nederland (of iig een land vergelijkbaar met hierzo).
Nou, NXP anyone? Gebeurt in NL hoor
NXP maakt interessante zaken op chips, maar als je de nieuwste (high-end) processoren wil ontwerpen is het niet de meest logische keuze, helemaal als je je op Nederland richt.
Hij benoemt er wel specifiek bij dat hij liever niet naar Amerika had gegaan (vandaar ook zijn keuze om terug te keren naar Nederland). Het is juist zaak dat Nederland bedrijven als ASML binnen kunnen houden
Dit gebeurd helaas vaker. Komt ook vaak omdat het in het buitenland vaker beter wordt gewaardeerd.
Leuk om te lezen. Je job klinkt ongelofelijk interessant en met de groei van ARM zit je er niet slecht, lijkt het. Vroeger ook veel met SPARC en Solaris gewerkt, maar sinds de M5 niet meer van Oracle gekocht, specifiek omdat we ook merkten dat het serieus rommelde binnen het bedrijf. Jammer, want ik mis die systemen nog steeds. Gelukkig nog een paar CPU's uit die systemen kunnen halen als souvenir.
Leuk om te lezen. Je job klinkt ongelofelijk interessant en met de groei van ARM zit je er niet slecht, lijkt het. Vroeger ook veel met SPARC en Solaris gewerkt, maar sinds de M5 niet meer van Oracle gekocht, specifiek omdat we ook merkten dat het serieus rommelde binnen het bedrijf. Jammer, want ik mis die systemen nog steeds. Gelukkig nog een paar CPU's uit die systemen kunnen halen als souvenir.
Het waren echt ontzettend tof om op de oude Sun HQ campus te werken in Santa Clara, waar je ook langs het Intel hoofdkantoor rijdt als je van de snelweg afkomt. En alles was natuurlijk Sun machines met Solaris, ook de hele cluster omgeving. Toen ik daar net begon gebruikten we overal in het kantoor zelfs nog Sun Ray thin clients en zaten we allemaal direct op hele grote machines te werken. Dat ging er toen later uit voor individuele laptops nadat dat product gestopt was.

Ik heb een paar jaar lang een E6900 systeem gebruikt als werk machine, full rack machine met 24 sockets met slecht 48 UltraSPARC IV cores en iets van 300 GB geheugen. Toen al bijna 10 jaar oud maar nog steeds erg krachtig om te gebruiken. Later schakelden we steeds meer over naar T5, M7 and M8 systemen die toch ook ongelovelijk snel waren. Wat dat betreft jammer dat jullie bij M5 gestopt zijn, want de T5/M5 generatie en daarna was eigenlijk qua performance wel een omslagpunt. Vooral T7/M7 was enorm rap met de veel grotere caches, en 32 cores op een chip.
Ik heb nog een aantal t5-2 (en ouder, 5220,t3,t4) onder mijn hoede. In telecom land zijn ze nog niet helemaal afgeschreven al gaat er langzamerhand steeds meer naar x86
Oh, die Sun Ray toestellen was ik volledig vergeten. We hadden die op een afdeling staan om flexibel van werkplek te veranderen. Die dingen dienden voor 3D-modellering en behandelingsimulatie bij kankerpatiënten. De back-end was uiteraard een grote Solaris cluster. Ik denk dat die setup bijna 10 jaar heeft gedraaid. Dat was zeer boeiende materie allemaal, zowel de Sun-kant als de medische kant (lineaire accelerators, simulatieplannen, verhalen van de patiënten,...).

Wij zaten tot onze knieën in het Sun/Oracle ecosysteem (Tape libs, ZFS storage, T-systemen, M-systemen,...), maar weinig mensen waren geïnteresseerd om er verder in te gaan. Dat en de onzekerheid rond de toekomst van SPARC, leveranciers die ondersteuning stopten, enzovoort. We hadden daarnaast een hele goede band met de mensen van StorageTek/Sun, maar dat is met de overname van Oracle sterk verwaterd. Achja :)
Ik heb zelf niet een al te hoge hoed op van Oracle maar waarom mag je van Arm niet over de Sun/Oracle periode praten? Is dat dan afgekocht of wat is dan de relatie van Arm met Oracle? Die begrijp ik nog niet helemaal...

Anyhow, los van dat :+ een supervet verhaal en carrière natuurlijk. Altijd tof om een NLer hierbij betrokken te zien!
Ik heb zelf niet een al te hoge hoed op van Oracle maar waarom mag je van Arm niet over de Sun/Oracle periode praten? Is dat dan afgekocht of wat is dan de relatie van Arm met Oracle? Die begrijp ik nog niet helemaal...
Dat kwam ook als een verassing bij mij, en waarschijnlijk kan/mag ik daar ook verder niet te veel over uitweiden. Kort samengevat; we werden vrij streng teruggefloten door de PR afdeling, terwijl ik oorspronkelijk verwachtte dat ik er wel vrijelijk over had kunnen praten omdat het mijn arbeidsverleden elders betrof. Uiteindelijk zijn we blij dat we het artikel in de huidige vorm hebben kunnen publiceren.

Overigens heeft dat voorval er ook toe geleid dat ik een stuk terughoudender ben geworden in het reageren op Tweakers het afgelopen jaar. Wel jammer, want ik heb altijd geprobeerd met feitelijke en inhoudelijke kennis mijn steentje bij te dragen op processor gebied.

[Reactie gewijzigd door Squee op 24 juli 2024 19:52]

Maar goed ARM is ook best wel een beetje vreemd bedrijf om te werken. Geen vast bureau terwijl ze wel verwachten dat je er vier dagen per week bent. Slechte communicatie tussen teams waardoor er verkeerde dingen worden geïmplementeerd/geprogrammeerd. PR afdeling springt ook wel van hak op de tak etc.
Ja ik merk dat ook wel een beetje. Interessant om dat hier te lezen ;-)
Anoniem: 1416056 9 augustus 2020 12:01
Leuk interview en nu weet ik eindelijk zeker dat er iemand werkte in het kantoor van Oracle in Almere, ik kom er nooit iemand tegen.
Leuk interview en nu weet ik eindelijk zeker dat er iemand werkte in het kantoor van Oracle in Almere, ik kom er nooit iemand tegen.
Ik ben benieuwd hoe het daar nu is. Ik ging er twee dagen in de week naartoe omdat 5 dagen in de week (en veel 's avonds) thuis werken was me echt iets te geisoleerd. Twee dagen in de week was precies de juiste balans. Wel gek dat we nu waarschijnlijk bijna allemaal, vanwege Corona, 5 dagen thuis werken. Het kleine kantoortje zat daar vanwege een bedrijfje wat Oracle ooit had overgenomen, maar de twee teams waren niet heel erg groot. Ik denk dat op de drukste dagen we met 15 mensen waren daar ofzo. Wat dat betreft een prima rustige plek, plus dat er ook nog een andere ervaren Sun/Solaris engineer zat.
Anoniem: 1416056 @Squee9 augustus 2020 17:31
De voorzorgsmaatregelen tegen Corona (schoonmaakgel, mondkapjes etc) liggen nog steeds op de tafel in de kantine dus ik denk dat er momenteel (afgezien van de lokale tijger) niemand meer komt.
hah als zo iemand met oude pc werkt dan durf ik ook wel toe te geven dat ik dit bericht type op een I7-920!
Helaas is het mobo nu wel echt bijna dood....
Leuk stuk om te lezen, de intervieuws zijn de laatste tijd sowieso wel leuk!
Anoniem: 454358 @toekie9 augustus 2020 14:43
Dat is maar een 12 jaar oud processortje,d at is toch niks😎 ? Ik weet zeker dat er Tweakers zijn die op oudere meuk de site bezoeken 😬
Soms mn oude ahtlon xp1800+ overclocked tot 2000+ variant ;)
Super leuk dit interview van Squee!
Van Tweaker naar chipontwikkelaar in niet niks! In iedergeval bedankt voor het interviewen van Squee!

[Reactie gewijzigd door JustJoostNL op 24 juli 2024 19:52]

Toevallig; ik begon zelf ook op mijn 9e met een 286 en (GW)Basic. En daarna ook een 486SX25. En ben ook met Redhat 6 op Linux overgestapt.
"ik ben meer van 'goed is goed genoeg' en koop liever één keer iets goeds, waar ik dan het maximale uithaal.", dat is ook mijn insteek.
Daarom zit ik ook op mijn 3e smartphone (met ook stevige Otterbox), en zijn desktop en (ook Thinkpad X!) laptop ook ca 8 jaar oud.

Volgens mij heb ik niet eerder zo'n "ook" frequentie gehaald (muv n arduinoprojectje met n 433MHz ook (on-off-keying) radio ;)).
Maar goed, interessant interview verder, bedankt.
Leuk interview, lekker bezig dr. Squee!
Leuk om dit interview te lezen. Goed gedaan dr. Squee!
Wel grappig dat iemand die voor zichzelf "goed genoeg is goed genoeg" hanteert wel bezig is met nieuwste processorarchitecturen van eerst Sun en nu ARM.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.