Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur fotografie en automotive

Community-interview

De consoleverzameling van Exorcist

26-07-2020 • 06:00

170 Linkedin

De consoleverzameling van Exorcist

Tweaker Rob Bijl, alias Exorcist, is al sinds 2002 actief op de site, onder andere in het topic over retroconsoles. Hij is dan ook niet voor niets de Retro Karmakeizer. Naast actieve gamer is Rob verzamelaar; hij heeft maar liefst 150 consoles, Gameboys meegerekend, en 3000 fysieke games. Hij heeft er zelfs z'n garage voor omgebouwd.

Wat verzamel je zoal?
"Ik verzamel in principe iedere console die is uitgebracht, maar alleen Europese edities, dus pal in plaats van ntsc. Als er een nieuwe console uitkomt, dan koop ik die dus ooit, al wacht ik vaak even tot de prijs wat gunstiger is. De timing is ook afhankelijk van de specificaties. Als een nieuwe console bijvoorbeeld 4k ondersteunt, maar ik op dat moment nog geen 4k-tv heb, dan wacht ik nog even met de aanschaf."

Je hebt een eigen gameruimte in huis gebouwd. Kun je daar iets over vertellen?
"Mijn gamekamer was vroeger een van de kinderkamers. In 2010, toen ons eerste kind geboren werd, besloten we de garage om te bouwen en ben ik daarheen verhuisd. Het voorste deel van de garage wordt gebruikt voor gezinsopslag, zoals de fietsen, en het achterste deel is nu mijn gamekamer. Deze locatie is ideaal wat licht en geluid betreft. Er is geen daglicht, waardoor je geen last hebt van invallend licht en reflecties, en de kleuren van de tv dag en nacht optimaal zijn. Ook heeft niemand hier last van het geluid en kan ik dat lekker hard zetten. De ruimte is al geluidsarm dankzij de warmte-isolatie van de buitenmuur. De buren hebben er dus geen last van en ook in de rest van het huis, zoals de naastgelegen woonkamer, hoor je vrijwel niets. Goed geluid is in mijn ogen minimaal vijftig procent van de beleving van een spel en het is dus belangrijk dat je daarin niet wordt beperkt."

Met wat voor computers ben je opgegroeid?
"Mijn stiefvader had een MSX 2, een Sony Hitbit, inclusief veel spelletjes. Dat was de eerste computer waarmee ik kennismaakte, al was ik toen nog vrij jong. Dat was verder wel een relatief omslachtig systeem, met software op cassettebandjes. Het begon voor mij pas echt met de NES, waarop ik oneindig Mario 1 speelde. Die werd later ingeruild voor een Super Nintendo en die later weer voor een Sony PlayStation. Rond 2002 heb ik uit pure nostalgie de oude Nintendo's opnieuw gekocht en daarmee begon in feite mijn verzamelhobby. Ik leerde toen ook andere mensen kennen die iets vergelijkbaars deden."

Rob Bijl

Nickname
Exorcist
Herkomst Nickname
De film Exorcist uit 1973, mijn eerste
nickname op Tweakers was Tha_ExOrCiSt.
Het was het eerste wat me destijds te
binnen schoot ;)
Hobby's
(Retro)gamen en het verzamelen van games
en consoles, muziek, geocaching, auto's,
voetbal (kijken) en uitstapjes met het gezin
of vrienden.
Geboortedatum
25 november 1982
Op Tweakers sinds
Maart 2002
Favoriete onderdelen T.net
Forum, frontpage en V&A
Studie
Hbo toerisme
Beroep
Teammanager bij een ict-dienstverlener
Smartphone
Sony Xperia XZ1 Compact
Computer
Hoofdzakelijk twee Asus N751JK-laptops,
en her en der losse pc's, servers en laptops
Gameconsole
Vrijwel alle uitgebrachte consoles vanaf
de NES tot alle current-genconsoles en
diverse uitvoeringen, edities of ‘reserve’-consoles
Camera
Sony A6000
Tablet
Microsoft Surface Book 2
Domotica
iRobot Roomba-stofzuiger, iRobot Braava-
dweil, Philips Hue, twee ip-camera's

Wat is het verschil tussen nu en vroeger, wat het verzamelen betreft?
"Gamen en verzamelen waren vroeger een beetje voor nerds, maar nu is het veel meer mainstream. Het grote verschil is dat de prijzen vroeger vrij laag waren. Veel mensen hadden nog een oude computer op zolder liggen en verkochten die op de jaarlijkse rommelmarkt voor een paar euro. Nu is het eigenlijk geen doen meer, vooral voor mensen die nu willen beginnen met verzamelen. Tegenwoordig wachten mensen niet meer op een rommelmarkt, maar zetten ze alles op Marktplaats of eBay en vragen tien keer de hoofdprijs. Wat vroeger schaars was, is nu nog schaarser, vooral als het gaat om een compleet spel, dus inclusief doosje. Veel mensen gooiden die doosjes vroeger direct na aankoop weg, want het ging immers om de inhoud. Omdat je veel incomplete spellen te koop ziet staan, zijn complete games, inclusief doosje en boekjes, nu goud waard."

Wat zijn je bijzonderste verzamelobjecten?
"Ik heb een collectors edition van Ni No Kuni voor de PlayStation 3 die nog helemaal gesealed is. En een complete versie van Resident Evil 2 voor de Nintendo 64. Verder bezit ik een Sony KDL-22PX300, die vrij lastig te vinden is, omdat hij beperkt is uitgebracht. Dat is een 22"-lcd-tv met een in de voet ingebouwde PlayStation 2. Ook bijzonder is de zogenaamde tower of power. Dat is een relatief zeldzame combinatie van hardware. Dat heeft te maken met de historie ervan. Het gaat om een Sega Megadrive II, Mega CD II en 32X die aan elkaar zijn gekoppeld. De Megadrive was een populaire machine, maar de add-ons die Sega maakte, waren ongelukkig gekozen, vooral wat timing betreft. Zo werd de 32X net voor de release van de Saturn uitgebracht, waardoor Sega geen richting leek te kiezen. Ook vielen de kwaliteit en kwantiteit van de games tegen. De 32X is mede daardoor geflopt. Er zijn er dermate weinig van verkocht dat het nu lastig is om er nog eentje te vinden. Het leuke van deze hardwarecombinatie is, vanuit het perspectief van een verzamelaar, dat je alles bij elkaar hebt en alles verbonden is. Je kunt verschillende cartridges op elkaar stapelen en erin doen. Daar komt de naam tower of power vandaan. Er is een aantal spellen ook speciaal voor deze combinatie uitgebracht, maar omdat maar weinig mensen die combi hadden, werd die uitzonderlijk slecht verkocht. Ik had mazzel. want ik kreeg een pushbericht van Marktplaats, waar ik diverse zoekopdrachten heb uitstaan. Iemand had een hele set te koop staan voor een heel schappelijk bedrag, dus ben ik na een mondeling akkoord gelijk in de auto gesprongen om deze 120 kilometer verderop op te halen. Toen ik aankwam, had hij al veel meer gegadigden die ook nog eens zijn vraagprijs ruimschoots hadden overboden, maar de verkoper bleek een man van zijn woord."

Wat vindt je vrouw van je hobby?
"We hebben er goede afspraken over en ze heeft er veel begrip voor. Ze laat me totaal vrij in mijn doen en laten en juicht mijn hobby zelfs toe. Een voordeel is dat ze zelf ook wel van spelletjes houdt. Ze had vroeger een Gameboy en heeft toen ook veel Mario-games gespeeld bij vriendinnetjes. Af en toe spelen we ook samen een spelletje, zoals Mario Party of Lego. Laatst heeft ze me getrakteerd op een weekend samen naar Maastricht, inclusief vr-room."

Wat voor spellen speel je graag?
"Ik hou van zeer uiteenlopende soorten games en wissel ze ook regelmatig af. Zo vind ik point-and-click adventures erg leuk en die lijken weer helemaal terug van weggeweest. Ik speel recente topgames, maar beleef ook veel lol aan games met een retrotintje. Ook volg ik veel zogenaamde Indiegames, van kleine en onbekende uitgevers. Dat zijn titels waarvan niemand ooit heeft gehoord, bijvoorbeeld uit Brazilië, maar die soms wel instant klassiekers zijn. Ik game veel alleen, maar ook vaak met vrienden. We gaan ook af en toe in een vakantiehuisje zitten, waarbij we dan allemaal onze eigen tv en console meenemen en een heel weekend gaan gamen."

'Jongeren snappen niet dat ik liever loop te hannesen met een disk'Wat voor veranderingen zie je in de gamewereld?
"Je ziet dat alles nu heel snel naar digitaal gaat, naar downloads en streaming. Dat snap ik wel, maar voor een verzamelaar is dat niet leuk, omdat er steeds minder fysieke spellen uitkomen. Ik hoop dat de PlayStation 5 en nieuwe Xbox mogelijkheden houden voor fysieke media, maar ooit is dat afgelopen. Dat heeft een groot nadeel: nu kun je met oude hardware alle fysieke spellen nog spelen. Als echter alle games in de toekomst alleen nog in de cloud staan, is het de vraag of ze na tien jaar nog speelbaar zijn. Laat staan na twintig jaar of later. Veel mensen zien dat niet als een probleem, maar ik zou dat zonde vinden. Jongeren vinden dat misschien gezeur en kunnen zich lastig verplaatsen in iemand die liever loopt te hannesen met een disk."

Wat doe je zoal op Tweakers?
"Ik ben onder andere actief in het retrotopic, waar het prettig is dat je discussieert met gelijkgestemden. Ik ben actief sinds 2002 en lees af en toe wat oude forumposts terug. In totaal zijn er 24.000 stuks en dat is toch een beetje een digitaal dagboek, een soort Facebook, maar dan zonder plaatjes. Je eigen reacties van tig jaar geleden hebben wel iets: hoe dom of hoe wijs je toen was. Verder lees ik dagelijks items die me interesseren op de frontpage en ben ik redelijk actief op V&A."

Hoe vaak speel je nog oude games?
"Toch wel verschillende keren per maand. Het grote voordeel is dat alles voor het grijpen ligt. Alle consoles zijn aangesloten en ik kan direct gaan spelen. Ook mijn kinderen vinden die oude games best leuk, hoewel ze het meest op hun iPad gamen."

Ga je ook weleens naar retrobeurzen?
"Ja, maar alleen als ik daar als verzamelaar iets aan heb. Ik ga er niet heen voor de nostalgie. Verzamelen en games spelen zijn echt twee verschillende dingen. Op beurzen kom je soms wel wat leuks tegen, maar het is tegenwoordig makkelijker om Marktplaats en eBay af te struinen. Het verzamelen levert in principe evenveel genot op als het spelen van een spel. Toen we nog geen kinderen hadden en een leaseauto hadden, reden we soms het hele land af."

Ben je nog weleens aan het 'tweaken'?
"Hier in huis heb ik een vrij uitgebreid netwerk aangelegd met vijf switches en drie routers, waarmee ik optimaal kan zien welke data er in- en uitgaat. Ik heb een custom build pc en een VMware ESX-server, en gebruik een Raspberry Pi met Pi-hole om advertenties te blokkeren. Verder heb ik wat domotica, zoals Philips Hue-lampen, en een robotstofzuiger- en dweil."

Tweak je weleens je oude hardware? Bijvoorbeeld door deze te moderniseren met een sd-kaartmod?
"Ik heb wel wat kleine modificaties gedaan, maar alleen bij reservehardware. Als er iets kapotgaat, probeer ik het eerst zelf te maken, maar ik ben niet heel handig. Mijn stiefvader is technisch wel heel sterk, dus die helpt me dan. Verder heb ik van iedere console minimaal een reserve, zodat ik hem altijd kan gebruiken. Ook voor het vervangen van defecte onderdelen is dat handig, maar oude hardware echt moderniseren hoeft van mij niet. Ik wil alles het liefst origineel houden."

Dit artikel verscheen in mei 2019 in Tweakers Magazine.

Tweakers-community

Deze zomer publiceert Tweakers een reeks interviews die eerder in het Tweakers Magazine zijn verschenen. Ieder weekend lees je een interview met een van onze communityleden. Meer artikelen over projecten van tweakers vind je via de tag Tweakers Community. Wil je zelf iets bijdragen of iemand uit de community voordragen om in de schijnwerpers te zetten? Tip de redactie op het Forum.

Reacties (170)

Wijzig sortering
Het is lastig om mijn analytische kant uitschakelen
Heb je er al met een professional over gesproken? ;)

Ik denk je een stigma hebt ontwikkeld over verzamelaars die andere hobby's die net zoveel tijd en geld kosten wellicht niet bij je oproepen. Als ik het zo bekijk heeft @Exorcist zijn verzamelhobby prima onder controle en is de omvang simpelweg het gevolg van een jarenlange opbouw, zonder dat het zijn gezin, werk of sociale contacten negatief beïnvloed heeft. Hij heeft het letterlijk een plekje gegeven.

Het zou anders geweest zijn als in elke hoek en kier van zijn woning consoles en spellen te vinden waren, hij zich enorm in de schulden had gewerkt en zijn gezin gek werd van zijn verzameling. Dat lijkt mij een betere graadmeter voor het bepalen of professionele hulp nodig is dan strikt genomen de omvang van een collectie.
Ik heb zelf lange tijd last gehad van OCD, nu redelijk erover heen.

Verzamelwoede (hoarding) is wel degelijk een aspect van OCD, en *kan* problematisch zijn. Als je echter gewoon plezier hebt van je verzamelen lijkt het me niet zo'n issue.

Overigens spaarde ik vroeger ook consoles, en dan met name de meer exotische en arcade dingen (Neo Geo, CPS-2, CPS-3, etc).
Ik denk dan ook dat de denigrerende toon van zo'n uitspraak als hier boven:
Ik kan mij voorstellen dat het erg bevrijdend kan zijn hier enig inzicht in te krijgen en al die materiële (en potentiële) plaatsvervangers eindelijk weg te kunnen doen.
eerder aantoont hoe onprofessioneel jouw aanpak is. Mensen die niet zijn zo als jij zijn niet kapot en hebben geen hulp nodig. Iemand die een hobby heeft die jij misschien niet goed begrijpt is ook gewoon een mens. Zo'n persoon in zijn waarde laten past veel beter zeker als deze persoon gewoon een gezin heeft, een baan heeft, niets verkeerd doet om deze hobby te bekostigen en die dit gewoon doet omdat hij dat toevallig leuk vind wil helemaal niet zeggen dat er iets verkeerd is aan deze persoon of zijn gedrag.

Sorry maar dit soort reacties maken mij heel erg boos zeker als ze van een "professional" uit gemaakt worden. Mensen die iets anders leuk vinden dan jij en die schijnbaar voldoende geld en tijd hebben om naast hun baan, gezien en sociaal leven iets te verzamelen omdat ze dat nu eenmaal leuk vinden hebben geen hulp nodig.
Als dit compulsief is, als dit de persoon of zijn omgeving schaad dan is dat een ander verhaal maar als het gewoon iets is dat iemand doet met een beetje extra geld en tijd omdat ze zo veel mooi eherineringen hebben aan bepaalde games of bepaalde games systemen dan moeten ze dat voor al doen. En horen ze zeker niet door "professionals" de les gelezen te worden omdat er in hun professionele optiek iets mis moet zijn met ze. Als je volgende patient een kunstverzameling, of een postzegelverzameling heeft meteen waarde van enkele tonnen zou je dan ook proberen ze te helpen van die plaatsvervangers af te komen? Het is onzinnig om te denken dat mensen die er de tijd voor hebben en het geld er voor overhebben niet iets waar zijn van houden zouden verzamelen, nogmaals compulsief ie een ander verhaal.
Uit dat soort reacties blijkt dan ook de complete incompetentie van de persoon in kwestie. Betreffende persoon zou dan ook nooit en te nimmer als "hulpverlener" aan de slag mogen komen aangezien het gevaar op zal leveren voor degene die hulp nodig hebben.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat wanneer "iets" zou mankeren (er werd hier bijvoorbeeld OCD genoemd) het nog steeds zo is dat het gewoon een persoon is die inderdaad niet "defect" is. Dat laatste is met name de interpretatie van de grote groep die dit niet kent of het bij zichzelf weet te verbergen. Niet alles wat anders is dan het grote gemiddelde is een "afwijking" die in een hokje geplaatst dient te worden.

Het is ook een stukje maatschappelijke intolerantie. De grote groep kent het niet, kan / wil er niet mee om (leren) gaan en wanneer het dan een label krijgt is het "opgelost".

Is het al duidelijk dat ik me er ook boos over maak, net als jij? O-)

Op het moment dat het een gevaar gaat vormen voor de persoon in kwestie of voor derden, dan is het wel fijn dat er hulp is. Maar krijg je dan @mascarpwn tegenover je zal het tegenovergestelde bereikt worden. Oplossen / helpen begint namelijk bij het allereerste begin: niet oordelen, maar de situatie / persoon proberen te begrijpen.
Jammer dat je er zo over denkt. Wellicht is het een idee om te reflecteren over het feit dat dit je zo diep raakt. Ik heb veel mensen geholpen, niet alleen met verzamelwoede maar ook met een lichtere vorm van verzameldrang, die zij niet konden plaatsen. Natuurlijk ben je niet per definitie ziek, of heb je een probleem; dit is ook niet de enige reden dat je op zo'n stoel gaat zitten. Soms ben je gewoon nieuwsgierig naar bepaalde gewoonten, ideologieën of wil je nieuwe inzichten opdoen. Ik heb bijvoorbeeld mensen gehad die erachter wilden komen waarom zij zo gefascineerd waren door dystopieën (ik benoem deze specifiek, omdat het een veel voorkomend fenomeen is).

Anyway, mijn opmerking was niet van negatieve aard en ik blijf het zonde vinden dat dit vaak wel zo wordt geïnterpreteerd.
Het is niet hoe ik er over denk, het is hoe het neergeplemt is door jou. Niet lullig bedoeld, maar als "hulpverlener" moet je echt wel nadenken over wat en hoe je iets neerzet.

Ik geloof namelijk niet dat wanneer je zoiets neer durft te zetten je in de praktijk wel goed kunt doen. Blijkbaar is er een bepaald oordeel van waaruit je werkt. Dat reflecteer je hier in je reactie.

Voor mij is het simpel, de incompetentie van veel hulpverleners is dramatisch voor degene die denken hulp gevonden te hebben.

Vervolgens het probleem bij mij neer willen leggen (zie je reactie), is typisch iets dat diezelfde incompetente hulpverleners graag doen.

Valt een beetje onder de kwakzalverij... :Y)
Prima dat je er zo over denkt, toch?

Het ga je goed!
Ik moet hier toch echt even op reageren, want ik begrijp je reactie.

Natuurlijk heeft het een reden, heeft het een een psychologische achtergrond waarom mensen - iets - verzamelen of teruggrijpen naar nostalgie, iets uit het verleden. Het is een vorm van geborgenheid, veiligheid, fijne herinneringen en dat zijn voortvloeisels uit je karakter (angst voor het onbekende, vasthouden aan het bekende) en dat weet ik van mezelf (bijvoorbeeld ;) ) heel goed. Maar het is anderzijds niet erg om - vind ik - om die geborgenheid en geluk op deze manier tot jezelf te brengen, zolang je jezelf niet afsluit voor de realiteit en de waan van de dag.

Kun je dan niet meer genieten van wat was? Qua kunst, games, films, muziek? Natuurlijk wel. Het erin blijven hangen is niet OK; het prefereren van "die tijd" en "dat alles beter was" is niet OK. Want dat is niet zo, je koppelt momenten (zij het dus door muziek, games, films, kunst etc.) aan geluk maar dat zijn momentopnames. Mijn collectie zie ik derhalve als een diacollectie. Laten zien, afspelen, delen van (oude) en gezamenlijke geluksmomenten. Het niet zien als wat het beste is of was, maar wel een wezenlijk onderdeel van de historie maar met name van je eigen persoon. En dat is het voor mij. Het maakt en houdt me gelukkig zonder de waan van de dag te verliezen. En daar is niets mis mee. Toch? ;)
Welnee, ik laat me sowieso niet zo makkelijk bespelen (om in de juiste termen te blijven ;) ).
Dus voor mij is het ook totaal niet van toepassing; het is een hobby, passie, maar niet iets waar ik alles voor laat vallen.
Maar wie gaat bepalen dat een persoon ergens in blijft hangen? Ik zie vaak genoeg gebeuren dat er door zogenaamde "professionals" dingen "vastgesteld" worden die van geen kant kloppen. Vaak omdat ze totaal niet luisteren naar de persoon in kwestie, laat staan de situatie proberen te begrijpen.

Het is het eeuwige "symptoom vastellen" (het liefst zo snel mogelijk) en vanuit dat punt verder werken. Waar mogelijk "onderdrukken" van de symptomen en "opgelost". Dit omdat iedereen eigenlijk maar min of meer hetzelfde moet zijn.

Is een kluizenaar (bijvoorbeeld) nu een zonderling die mensvreemd is, of is het wellicht iemand die hecht aan rust om zich heen en de drukte / hectiek van de huidige maatschappij wil ontlopen? Is dat goed? Is dat slecht? Is dat vreemd? Wat nu wanneer die persoon zich daar goed bij voelt en een prettig leven heeft?

Hiermee wil ik ook aangeven dat niemand het recht heeft voor anderen te bepalen wat wel of niet goed voor een persoon is. Nogmaals, bij risico's voor - met name derden - zal er actie ondernomen moeten worden, maar anders is dat maar de vraag.

Met symptoombestrijding heb je echter geen oplossing. Die oplossing zal uiteindelijk vanuit de maatschappij moeten komen. Diezelfde maatschappij die er voor kiest om mensen die zich anders gedragen niet te gedogen.
@Exorcist

Wat een toffe verzameling, zelf heb ik een Dreamcast, PS2, en het nieuwere spul ;)

Wat gebruik je om het svideo signaal naar HDMI te krijgen? Er zijn zat van die omvormers maar welke is nu echt goed?
Voor de oudere consoles (bijv. Jaguar, SNES, PS1, Saturn, CD-i etc.) een OSSC (Open Scan Source Convertor) aangevuld met een Hydra RGB switch. Voor de Dreamcast pak ik het VGA signaal (ook richting de OSSC). PS2, Wii en Xbox component (via de OSSC en versterker).
Beste Exorcist,
Als je het hebt over gaming dan mis ik eigenlijk de commodore 64. Heb je zelf overwogen om hem aan te schaffen? Als je het hebt over retro gaming dan is de commodore 64 eigenlijk de voorloper van wat je allemaal al hebt toch?
Psssst.. en de Sinclair ZX Spectrum... maar ik denk dat Exorcist toen te jong was.. :P
Ik ben met de Sinclair ZX81 (1K) begonnen. Daarna inderdaad ZX Spectrum (16K), deze geupgrade naar 48K. Dat waren nog eens tijden. ;)
Ja gaaf! Voor mij was dat ook mijn eerste, en heb er nog 1 liggen ook. De originele met rubber toetsenbord. Mijn eerste spectrum had ik ook ge-upgrade met geheugen, resetknop en hard toetsenbord. Old memories..... :P

OT - Maar leuk interview en mooie collectie!

[Reactie gewijzigd door Neggs op 27 juli 2020 08:25]

@YaGetShot , @Longtree , @Neggs , Nu we het hier toch over verzamelingen hebben -- als je van Sinclair machines een verzameling wilt zien: ik heb er een aantal bij elkaar verzameld, inclusief de nieuwste ZX Spectrum Next: https://beta.collectorsbridge.com/collections/425

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 27 juli 2020 16:36]

Oh gaaf! Bedankt voor de link, erg leuk.
Graag gedaan.
In de praktijk ziet dat er zo ongeveer uit ...

In de man-cave ...
Klopt, maar dat is simpelweg "mijn tijd" en interessegebied niet. Opgegroeid met en dus vanaf de NES, alles daarvoor verzamel ik eigenlijk niet. Heb nog wel een Atari 2600 (jr.) maar ook die eigenlijk niet in gebruik.
Dus ook geen philips videopac? Ohhh, geen europese console collectie us compleet als je die niet hebt 😋
Nee, ook die voor mijn tijd en dus geen onderdeel van mijn verzameldrang. Iedere verzameling is wat dat betreft anders, het is de periode die je zelf koppelt aan bepaalde herinneringen en dus ook nostalgie/emotie. :)
De videopac geweldig ding ! Ligt nog ergens in de kast te verstoffen :)
:) Ieder zou zijn ding natuurlijk. Gezien de reactie voel ik me steeds ouder worden haha ik kom uit het Pong tijdperk als je het hebt over retro gaming.
Dat blijft wel een leuke console. Probeer er eens River Raid, Phoenix, Joust of Atlantis voor te vinden. Zijn meestal niet al te duur maar wel veel gameplezier!!!!!!
Geen XRGB Mini (Framemeister)? Die gebruik ik zelf voor de SNES en PSX, en ben ik zeer tevreden over!
Ooit een clone SNES van uit China op de kop getikt, speelt alle spelen uit binnen en buitenland en levert direct HDMI out, zonder mrkbare lag...
Ik vermoed dat ze nu niet meer te krijgen zijn want Nintendo zal het vast niet leuk gevonden hebben maar het is in principe een snes (originele hardware) met wat tweaks in een nette behuizing met dus ook ondersteuning voor originele controllers erg handig. Hoef ik mijn originele snes niet te modden.
Voor emulatie kan ik deze apparaten aanbevelen. Kost wel wat meer... maar er zit wel moeite in het product:

https://www.analogue.co/
Nee, heb destijds gekozen voor de OSSC en die voldoet in principe voor wat ik ermee doe/wil. :)
> Voor de oudere consoles (bijv. Jaguar, SNES, PS1, Saturn, CD-i etc.)

N64 moet je wel modden om de RGB weer te activeren. Die is intern "doorgesneden", maar is wel volledig aanwezig. SVideo kun je het beste negeren. Vergeten dat het ooit bestaat heeft ;)

Hier wat meer info: https://www.retrorgb.com/systems.html
Ik heb een Franse N64, met RGB mod :)
Jij hebt een Jaguar? Dat was mijn droom console toen hij uitkwam. Uiteindelijk niet veel bijzonders geworden, maar man, wat heb ik staan kwijlen bij dat ding.
Ja, de games die ervoor heb zijn wel op één hand te tellen maar met bijv. Doom is het leuk om te zien hoe deze zich verhoudt tot de SNES, 32X, PS1 en Saturn variant. Schijnt dat Doom op de Jaguar nog één van de betere versies is ook.

Ik weet nog dat de Jaguar destijds voor 25 Gulden nieuw (!) bij de Intertoys werd gedumpt. If only I knew ;)

[Reactie gewijzigd door Exorcist op 28 juli 2020 09:53]

Geweldig! Ja, ik heb ze toen gezien, maar mocht hem niet kopen 'want we hebben al een spelcomputer'.
Zwaar ondergewaardeeerde console. Heb er zelf wel 1 aangezien die niet kan ontbreken in een collectie, evenals de Saturn/Dreamcast.
Een beetje cave collector heeft natuurlijk nog gewoon een crt in hun cave 😎 zeker bij oude games vind ik dat veel leuker en mooier
Ja daar zeg je iets, laatst de originele Xbox en GameCube (niet van mij) nog eens aangezet, dat zag eruit om te huilen op een 55” lcd maar de oude beeldbuis die op zolder stond maakte het weer tof.
De originele Xbox had een 720p/1080i output. Je kon speciale kabels krijgen die component out hadden (de GameCube idem dito).
https://youtu.be/EG3aLLiJuXc

Voor de oudere consoles heb je ook speciale “de-interlacer” kastjes die knap in de buurt komen van een crt als je geen crt tot je beschikking hebt
https://www.retrorgb.com/upscalers.html

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 26 juli 2020 09:56]

Ik gebruik zelf deze en kost slechts €20 en werkt super om scart om te smurfen naar fraai 720p en hoger. https://a.aliexpress.com/_B1QtsH
Er zijn meerdere wegen naar Rome ;)
Zolang je de deinterlacer en upscaler van je tv zelf maar niet gebruikt :P
Kijk eens voor component kabels voor die consoles. Maakt een wereld van verschil.
Mijn kinderen spelen soms nog eens op een Nintendo Wii op onze 65", en dat ziet er echt zeer netjes uit. Het verschil tussen het standaard Composite (1 gele tulpstekker) en Component (rood+groen+blauw tulpstekker) is dag en nacht.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 26 juli 2020 21:46]

Ik neem aan dat je Component (RGB) bedoelt? En ja, dat is inderdaad een flink verschil met Composite.
Oops ja, tussen Composite en Composite is er geen verschil :o |:(
Er is inmiddels al weer veel veranderd in die ruimte(s). Zowel de woonkamer als gamehok hebben nu een 4K TV (en versterker) en in het hok zelf staat ook een ander meubel. Helaas past m'n onlangs aangeschafte Sony Wega Trinitron CRT er echt niet meer in, maar daar pas ik binnenkort nog een mouw aan. Het was kiezen of delen in de relatief beperkte ruimte :)
Herkenbaar, gelukkig heb ik een wat grotere ruimte met 6 crts en wat arcade en flipper spul 😎
Niet alleen leuker en mooier, maar ook een must voor lightgun games !
Daarom ook zo jammer dat bv de emulators of de ps3 geen move ondersteuning hebben voor lightgun games😭 Die zijn namelijk zoooo vet op een 3m breed projectiescherm, echte shootinggallery gevoel.
Ja, anders werkt je Zapper ook niet!
Mijn receiver (Onkyo TX-NR636) converteert analoog component en composiet naar HDMI.
Mijn receiver (Onkyo TX-NR636) converteert analoog component en composiet naar HDMI.
Ja dat kan mij versterker Onkyo TX-NR609 ook, maar dat is beeld via tulp alleen, wat een stuk slechter beeld geeft dan via Scart, en dat je via Scart RGB kan krijgen, wat ik heb met al mijn Consoles (als natuurlijk je Console dat support).
Scart ondersteunt composiet (alleen een geel tulpje voor video), component (3 tuplstekkers met kleur en helderheid gescheiden) en RGB (3 tuplstekkers met ieder een primaire kleur). Voor die laatste 2 heb je wel een volledig bedrade (dikke) scartkabel nodig. Mijn voorkeur bij analoge video gaat uit naar RGB, maar component komt in de buurt.

Met andere woorden, het is niet gegarandeerd dat een scart converter betere kwaliteit levert dan je receiver.
Scart ondersteunt composiet (alleen een geel tulpje voor video), component (3 tuplstekkers met kleur en helderheid gescheiden) en RGB (3 tuplstekkers met ieder een primaire kleur). Voor die laatste 2 heb je wel een volledig bedrade (dikke) scartkabel nodig. Mijn voorkeur bij analoge video gaat uit naar RGB, maar component komt in de buurt.

Met andere woorden, het is niet gegarandeerd dat een scart converter betere kwaliteit levert dan je receiver.
Wel de RetroTINK 2x SCART, die geeft je gegarandeerd VEEL beter beeld (als je goede scart kabel gebruikt) dan via tulp, helemaal als het maar een tulp is voor beeld en 2 voor audio, ik kan echt iedereen die serieus is over Retro de RetroTINK 2x SCART met alles wat hier onder staat aanraden, dan haal je het beste letterlijk uit je oude spullen.
Weet je ook welke signalen hij gebruikt? Scart heeft ook dat enkele gele tulpje waar alles overheen gaat...
Weet je ook welke signalen hij gebruikt? Scart heeft ook dat enkele gele tulpje waar alles overheen gaat...
Nee dat heeft een goede Scart kabel helemaal niet alleen:

Pin 5 RGB Blue ground (pin 7 ground).
Pin 7 RGB Blue up S-Video C down[a] Component PB up[b].
Pin 9 RGB Green ground (pin 11 ground).
Pin 11 RGB Green up Component Y up.
Pin 13 RGB Red ground (pin 15 ground).
Pin 15 RGB Red up S-Video C up Component PR up.
Pin 16 Blanking signal up RGB-selection voltage up 0–0.4 V → composite 1–3 V → RGB.
Pin 19 Composite video output S-Video Y output.
Pin 20 Composite video input S-Video Y input.

En nog veel meer extra, en dan heb ik het geen eens over Audio, en nee Scart (als je machine die je er op aangesloten heb RGB kan weergeven) geeft apart Rood, Groen, Blauw signaal door, en ook grijs als ik het goed heb, en meer, dus ja Scart geeft en dat zullen ALLE experts zeggen de BESTE beeld kwaltijd.
Ja, als je de juiste pinnen gebruikt, dan biedt Scart de beste kwaliteit.

De reden dat ik hierover doorzaag, is dat ik elders in deze discussie las dat iemand de RetroTink gebruikte voor composiet en component. Maar jij hebt 'm, en als je zegt dat hij perfect is voor Scart RGB, dan geloof ik je.
Ja, als je de juiste pinnen gebruikt, dan biedt Scart de beste kwaliteit.

De reden dat ik hierover doorzaag, is dat ik elders in deze discussie las dat iemand de RetroTink gebruikte voor composiet en component. Maar jij hebt 'm, en als je zegt dat hij perfect is voor Scart RGB, dan geloof ik je.
Ok bedankt, ja hij geeft letterlijk alles door, niet alleen gele tulp signaal, op YouTube staat het vol met filmpjes met de RetroTINK 2x SCART.

https://www.youtube.com/watch?v=Fl75ou-8O00
https://www.youtube.com/watch?v=yyonFgAa_jI
https://www.youtube.com/watch?v=WWfTFjNyGnc

En de RetroTINK 2x SCART kost met verzend kosten en zo $113.98 naar Nederland toe, dat is €97.79

Het kost totaal met PayPal kosten mee gerekend €102,52.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 juli 2020 16:53]

Voor s-video (Mini-DIN) en composiet gebruik ik de RetroThink 2X Pro. Voor VGA (DE-15) en SCART gebruik ik de OSSC.
Persoonlijk vind ik ze wel erg prijzig dus ik kan mij voorstellen dat niet iedereen deze koopt. Er zijn nog alternatieven als conversie kabels en goedkopere converters.
@Exorcist

Wat een toffe verzameling, zelf heb ik een Dreamcast, PS2, en het nieuwere spul ;)

Wat gebruik je om het svideo signaal naar HDMI te krijgen? Er zijn zat van die omvormers maar welke is nu echt goed?
Ja de RetroTINK 2x SCART is nu een van de beste die je kan kopen, wel duur +/- €100,- met verzend kosten, en dan een SCART Switch nemen met knopjes zo als de Hama AV Selector 100S.

Niet vergeten goede kabels te kopen, zo als bij retrogamingcables, die een van de beste kabels verkoopt voor oude consoles.

Zo heb ik ook alles nu aangesloten, en heb je het beste beeldkwaliteit met je ouder consoles.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 26 juli 2020 16:46]

Als je een goedkopere oplossing zoekt heb je ook de RetroTink 2X Scart (check videogameperfection) die kost een stuk minder, werkt perfect met SCART RGB en heeft de mogelijkheid de Firmware te updaten. :)

/edit: iemand was me voor..

[Reactie gewijzigd door RockmanX op 27 juli 2020 23:52]

@Exorcist Waar ik dan benieuwd naar ben, wat gebruik je om de inventaris van je collectie bij te houden? Ik wissel een beetje tussen CLZ en een Excel sheet maar vind het beide niet ideaal.

Mooie collectie!
Ik gebruik Game Collector (https://www.collectorz.com/game/game-collector). Ik hou de database lokaal bij, deze synced naar de cloud en is heel uitgebreid. Altijd handig om de online-versie van je collectie op te vragen als je in een retroshop staat om na te gaan of je iets al wel/niet hebt ;)

[Reactie gewijzigd door Exorcist op 26 juli 2020 10:13]

Kunnen we de collectie zelf ook ergens zien?
Heb je bijvoorbeeld Panzer dragoon saga of beschouw je dat niet als “zeldzaam” (heb er oprecht geen idee van)
Nee, dat niet. Panzer Dragoon bezit ik niet, de Saturn variant nooit gekocht en als je het vandaag de dag moet kopen vind ik persoonlijk het te prijzig.
Zelf hield ik website bij. Dat was even leuk vooral toen ik nog streamde maar is wel erg veel werk.
Nu gebruik in gewoon notepad++ en zet dat op een html pagina. Lang leven zoek functie
Hangt er helemaal van af wat voor soort collectie je hebt.

Persoonlijk verzamel ik alles van af de NES en er na van Sega, Nintendo, Sony en Microsoft. Het gebeurt dus vaak dat een game op 2 of zelfs 4 verschillende consoles uit is gekomen voeg daar de handhelds aan toe en het kan al snel 6 of meerdere versies zijn van een game. Dan zijn er nog de cover variaties, versies die alleen in bepaalde regio's uit zijn gekomen en ga zo maar door.
Met alleen Notepad++ of een andere relatief simpele oplossing kom je er dan niet er zijn gewoon te veel van dezelfde games.

Ik ben al tijden bezig met een eigen oplossing (veel te lang eigenlijk omdat ik er veel te weinig tijd voor heb) zodat ik precies kan bijhouden wat ik belangrijk vind en het zo kan presenteren als ik dat wil.

Zeker belangrijk voor mij is dat het online beschikbaar is. Het gebeurt me nog al eens dat ik in een ander land in een games store sta en even echt niet meer weet of ik die game nu op de PS3 had of op de X360 of is dit alleen een cover variatie en heb ik de game al op beide systemen? Zeker in een andere tijdzone is even naar huis bellen en vragen welke of die game in de kast staat of niet erg lastig al helemaal als je collectie honderden games beslaat. Om die reden gebruik ik liever een online oplossing. Daar naast kan ik dan ook makkelijk andere mensen vragen om op te letten als ze games op een rommel markt tegenkomen bijvoorbeeld. Ze kunnen dan gewoon online even kijken of ik de game al heb of niet en meteen zien wat een redelijke prijs is voor die game (redelijk in mijn ogen niet een online database met Amerikaanse prijzen die vaak niet overeenkomen met Europese prijzen omdat beschikbaarheid van games hier en daar nog al verschilde voor bepaalde titels)
In het geval van Exorcist zou ik een tweedehands informatie zuil halen die je in een museum ziet en deze programmeren per platform en genre :)
Zeer netjes bij jou! Maar het lijkt ook een beetje meer een museum dan een echte hands-on instant-play room wat bij @Exorcist wel het geval is.
Als je echt een verzamelaar bent dan weet je welke games je hebt.
Dat is wel een heel bizarre, if not belachelijke, opmerking. Zowat elke verzamelaar gaat een inventaris aanleggen van wat hij heeft en wat hij nog zou willen hebben. Ook handig zijn nog andere gegevens zoals in welke staat ze zijn, hoeveel ze gekost hebben, waar je ze gevonden hebt, wanneer je ze gekocht hebt, enz... Chapeau als je dat allemaal kan onthouden zonder bij te houden, of als je überhaupt al simpelweg alle titels kunt onthouden.

Toen ik nog ietwat verzamelde, gebruikte ik Collectorz voor games en CDs. Ik vermoed dat het dat is wat @CreX bedoelt met CLZ. Was/Is overigens van Nederlandse makelij als ik het me goed herinner.
Toen ik nog ietwat verzamelde, gebruikte ik Collectorz voor games en CDs. Ik vermoed dat het dat is wat @CreX bedoelt met CLZ. Was/Is overigens van Nederlandse makelij als ik het me goed herinner.
Klopt, echter gebruik ik alleen de mobiele app, de desktop software heb ik geen ervaring mee. Is deze wezenlijk anders / beter?
Hoe heb je de NES en Gamecube aangesloten? Lijkt mij namelijk niet fijn om met de korte NES controller kabels zo dicht bij de NES te zitten terwijl je TV ergens anders staat.

Bij de TS ziet alles er heel gezellig uit en bij jou lijkt het meer form over function.
Hoe heb je de NES en Gamecube aangesloten? Lijkt mij namelijk niet fijn om met de korte NES controller kabels zo dicht bij de NES te zitten terwijl je TV ergens anders staat.

Bij de TS ziet alles er heel gezellig uit en bij jou lijkt het meer form over function.
Gewoon verleng kabels voor je controllers kopen, heb ik ook gedaan, kan je gewoon HIER kopen, voor NES, SNES, N64, Nintendo Gamecube & Wii, PS1 & PS2, Master System, Sega Mega/Genesis, Atari, Amiga .

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 26 juli 2020 16:21]

Ik vind het juist een erg gezellige kamer, zou daar persoonlijk veel liever een aantal uurtjes wegduiken in een game dan in zo'n cleane kamer.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door mcbeef op 26 juli 2020 09:25]

Kan je voorstellen dat je het onthouden van 3000 games moet gatekeepen? |:(

De kamer in het feature artikel ziet er top uit. Erg uitnodigend om eens met een op de bank te ploffen en lekker samen te gamen.
Als je 3K games hebt kan k je verzekeren dat dit niet meer opgaat. Niemand kan dat opslaan in zijn hoofd namelijk, maar dan ook NIEmand...

Daarnaast zootje? Valt wel mee.... Wil jou kamer wel eens zien dan als je 3K games hebt, die kan je niet verbergen namelijk.... Dat gaat je dus niet lukken om het netter te krijgen als bij hem. Bovendien kan een kamer ook te klinisch/clean zijn wat ook hondslelijk is. Al is dat een smaakkwestie natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Nokian95dude op 3 augustus 2020 12:21]

Hmm zo had ik er nog niet eens over nagedacht. Met streaming kan je inderdaad games over 10 jaar waarschijnlijk niet meer spelen. Met een maat van me spelen we nog altijd regelmatig op de snes, Mario kart. Een console uit begin 90, die het nog steeds doet.
Ik denk eigenlijk dat die mogelijkheid al een tijdje aan het sterven is. Als games alleen maar via streaming beschikbaar zouden zijn dan is het definitief niet mogelijk natuurlijk, maar door hoe er nu met patches omgegaan wordt is het vaak ook al niet echt leuk meer. Vaak is de versie van de game die op de disc staat buggy of incompleet en heb je de patches nodig om het goed speelbaar te krijgen. Zelfs een day 1 patch zorgt er dan dus al voor dat als later de patch servers niet meer beschikbaar zijn je niet zoveel hebt aan je schijfje.
Ergste is nog de switch waarbij meen ik vaak grote games helemaal niet volledig op de cartridge staan maar er nog een deel gedownload moet worden omdat cartridges met genoeg opslag te duur zijn...
Ja inderdaad, te triest voor woorden! Zo heb ik spyro trilogy weer retour gestuurd. Een fysiek spel moet mijn inziens offline te starten/spelen zijn.
Dat gaat sowieso niet echt meer op, omdat games nu groter zijn dan menig Bluray disk en maar blijven groeien. Het alternatief is dat spellen duurder worden, omdat je feitelijk een SD-kaart van 128-256GB moet kopen om een vol spel erop te knallen.
Of men zou weer beter moeten programmeren en ruimte benutten. Dat is niet populair, maar dat kan wel echt werken.

Maar goed, te weinig mensen die dat interessant vinden.
programma code is echt peanuts, vergis je niet.
Textures & maps.
Audio.
Video.
Mesh/Polygon info.

Dat is volgens mij waar super veel data in gaat zitten.
Daadwerkelijke 'code' is echt insignificant klein in vergelijking met die dingen.

Beter programmeren gaat niet om ruimte, maar om resources & snelheid (cpu/ram/vram ed.).

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 26 juli 2020 21:42]

Niet helemaal mee eens. We hebben allemaal gezien hoe de PS5 veel efficiënter kan renderen met nieuwe technieken. Zelfde wellicht voor wanneer we inzoomen op foto's en de AI kan bepalen wat er zou moeten staan.

Denk dat er zeker slagen zijn die gemaakt kunnen worden om het kleiner te krijgen. Of ik het graag nog fysiek wil hebben is een tweede vraag. Ik kom ook uit dat tijdperk, maar heb zelf weinig behoefte om het te kunnen vasthouden. Ik heb liever dat ze meer richten op het verbeteren van de gameplay waar ze momenteel zo ver op achterlopen met oudere games.
Je haalt 2 verschillende tegen argumenten aan:
- efficiënter renderen:
Ik neem aan dat je hiermee compressie/decompressie bedoelt? Ik zie anders niet hoe dit een invloed kan hebben op het formaat van een spel. En sowieso heeft het render algoritme geen (significante) invloed op de omvang van de code.. enkel de omvang van de assets. Ja in principe klopt je argument daar, maar dat is meer een 'engine' level ding en niet echt een 'game' level ding.
- Het vervangen van assets door AI gegenereerde assets/details:
Procedurally generated content (zoals minecraft) was een aantal jaar geleden een hot topic, en hoewel het zeker een niche heeft gecreëerd voor zichzelf (zie de aanhoudende populariteit van minecraft) is het niet dé oplossing die álle problemen oplost.
Waar jij op doelt, procedurally generated details, kan zeer zeker een goede en valide ruimtebesparing opleveren. Ik ben het met je eens dat dit een veelbelovende techniek is die, gezien de huidige staat van AI, zeer snel zeer geloofwaardig en 'goed genoeg' zal zijn en alleen maar beter zal worden.
Op het moment echter blijft het beperkt tot details, ik twijfel er niet aan dat de scope waarin dit (geloofwaardig en mooi) toegepast kan worden zal toenemen tot het punt dat het (a la minecraft) een gehele wereld kan genereren.. maar daar zijn we nog niet.
En wederom, ook dát aspect is érg fundamenteel onderzoek/programmeer werk wat niet thuis hoort op 'game niveau' programmeren.

Arokh zegt dat 'goed programmeren niet echt populair is'.
Hier ben ik het dus ook totaal mee oneens, en die 2 dingen die jij aanhaalt zijn perfecte voorbeelden daarvan.
Er worden enorme stappen gemaakt om 'ruimte te besparen' op fundamenteel gebied waar veel meer te behalen valt dan wanneer een specifieke programmeur voor een specifiek spel 10 extra uur besteed aan het wegslijpen van 100mb aan game-assets of code d.m.v. optimalisatie of deduplicatie of zo.
Ik zie de toekomst dan ook best snor zitten hoor.
Ja, je gaat geen AAA spellen zien met AAA graphics, lengte, audio, video en verhaal die op een floppy of NES cartridge passen.. maar laten we eerlijk wezen: who cares? Ik kan élk NES/SNES spel ooit gemaakt kwijt op een usb stick die kleiner is dan m'n pink.. ik denk dat we het wel overleven. :+
Dat mag geen argument zijn toch. Opslag Mediums veranderen en worden goedkoper...de markt moet mee...en probleem niet afschuiven om de consument...nu krijg je een halfbakken product.
128gb is in grote getallen niet meer dan paar euro inkoop gok ik.
Cartridges zijn altijd al duurder geweest dan disks. Een schijfje plastic van 1mm of een volwaardige chip met data zijn twee heel verschillende dingen. Zelfs in bulk vanuit China zijn microSD-kaartjes van 128GB+ nog 4-5 dollar per stuk, maar daar zit dan niet bij in dat die kaartjes een bepaalde vorm en branding moeten krijgen om gebruiksvriendelijk te zijn. Bij een CD-vormige disk is dat gewoon de schijfjes door een printer trekken of stickers plakken, SD-kaartjes zullen een custom behuizing nodig hebben en tamper-proof gemaakt worden (zodat modders games niet kunnen dumpen op de PC of files kunnen toevoegen en laten inladen door het systeem)

Aan SD-kaartjes zit volgens mij ook een vorm van licensing (net als USB-C) die de kosten wat verder zullen opdrijven. Dat is gewoon nooit goedkoper dan die paar cent per bluray disk. Stel zo'n kaartje kost van start tot einde 4-5 euro om te produceren... dat is best een grote brok van die 25-65 euro die games tegenwoordig kosten.
Het doel moet zijn (en dat gebeurd ook) dat opslag veranderd en dat prijs zelfs naar beneden gaat. Een LP was ooit ook goedkoop en de CD duur. Een cassettebandje was goedkoop en een MiniDisc duur. Een Harddisk was goedkoop, nu haalt SSD hem langzaam in. Laadtijden zijn ook belangrijk en die zijn van cartridges stuk beter dan van bluray. Dus we moeten ons niet stuk staren op prijs om een beweging in gang te zetten. toekomst voor opslag ligt mijn inziens op geheugenchips en niet bij optical schijven ;-)
Helaas moet iemand voor die beweging betalen en dat ben jij dan. De beweging zou gewoon geen fysieke media meer moeten zijn. Veel beter voor het milieu en nergens voor nodig.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 28 juli 2020 11:04]

Nog beter voor het milieu als je na 2 jaar de games die je gekocht hebt niet meer laat downloaden uit grijsgestookte energieverslindende datacenters :+ |:(

Ik betwijfel dus of het Milieu echt Zoveel beter wordt als we overschakelen op digitale games zoals jij doet geloven.

[Reactie gewijzigd door davince72 op 28 juli 2020 15:27]

Die games staan al digitaal, want voor elke fysieke game is er ook een digitale kopie. Dus ja, netto kom je op minder verspilling uit. Aangezien die fysieke games nu ook al voor de helft of meer uit het datacenter komen, of een day 1 patch van tientallen GBs moet hebben.
Das gewoon dikke lulkoek, er is niks mis met fysieke media. Praat me niet over mileu, Want met recylclen zijn we tegenwoordig wel tig stappen verder dan destijds dus is er prima een ander product van te maken. Daarnaast wordt er wat dat betreft weinig verspild want uiteindelijk gaat er veel, zo niet alles naar verzamelaars/retro gamers vergeet dat niet.

Verspild wordt er niet dus dat is gewoon geen issue.

Die prijzen hoeven zo duur niet te zijn. Daarnaast wordt er vele malen meer verkocht als het goedkoper is en is de uiteindelijke opbrengst ook vele malen hoger. Maar dat vergeet men even.
Ik was zelfs verbaasd dat de laatste paper Mario op de switch geen patch had toen ik de gamecard erin deed. Zelfs op de switch is er vaak een day1 patch.
Ik heb toevallig vorige week een mod in m’n switch gesoldeerd. Als ik er nu een spel insteek, heb ik de optie hem op m’n SD te downloaden en heb ik vervolgens nooit meer de cartridge nodig; het spel staat volledig op de opslag. De updates kan je ook los opslaan, dus servers zijn niet meer nodig zolang je geen multiplayer wilt doen.
Is gewoon belachelijk want gecomprimeerd zouden ze makkelijk moeten passen op de schijf. Dat je ze uiteindelijk wel moet installeren kom je niet onderuit omdat de games gewoon belachelijk groot worden tegenwoordig. En dan kan 200 GB groot lijken tegenwoordig maar let maar op, er gaan games komen die 500GB gaan kosten van je SSD/HD.....

Dat ze er niet opstaan maar je ze moet downloaden is dus echt belachelijk idd, Dit omdat het gewoon wel degelijk kan maar ze de moeite gewoon niet willen nemen. Dat noem ik nu een half product afleveren.
Stel je voor dat de toekomstige jeugd graag games wilt (slopen/verbranden) offline wilt halen omdat mensen beledigd kunnen worden of omdat het te agressief is. Naja, stel dat de mening van een groep ten aanzien van games veranderd. Dan heb je ook niks meer. De afgelopen weken hebben we gezien hoe snel het kan gaan met bv referenties naar het verleden.
Gelukkig hebben we dan nog wel emulators. Maar voor moderne spellen die streaming/online only zijn is het wel een gemis. Zou graag weer online battlefield heroes spelen.
Ik had begrepen dat oudere consoles soms problemen kunnen hebben met bijvoorbeeld condensatoren. Is dat iets waar mensen ervaring mee hebben?

Bijvoorbeeld: https://www.reddit.com/r/...original_xbox_remove_the/
https://www.element14.com...ic-capacitors-for-the-c64

Zelf heb ik een stapel oude consoles staan die nog gewoon werken maar maak ze meestal niet open om proactief onderhoud te plegen.
Van de 3 xboxen die ik heb had er maar last van. Dus ik denk dat het wel meevalt. Daarentegen zal de leeftijd dit toch wel veroorzaken op den duur
De Xbox versie 1.0 tot en met 1.5 moét je openen en die clock capacitor verwijderen. Die gaan gegarandeerd lekken. Is een simpel klusje dus ik raad het zeker aan.
Ligt volgens mij ook aan de kwaliteit en daar zit verschil in. Bij de betere componenten zal dit zwaar meevallen en niet direct een probleem opleveren lijkt me.
Mooie Review en prachtige verzameling Rob :D een kamer vol nostalgie! veel plezier en kijk niet naar de waarde in €.
Een extra verzekeringetje zou ik toch wel nemen ondanks dat het wellicht in waarde moeilijk te verzekeren is, vrees ik.
Je zult verbaast staan. Ik had (ook reeds verkocht) een vrij grote verzameling Transformers G1. Dat heb ik in het begin van mijn huwelijk mee laten verzekeren na een taxatie. Uiteindelijk de verzekering niet nodig gehad, gelukkig. Maar er is genoeg expertise bij verzekeraars aanwezig of ze weten de juiste weg te bewandelen om het te krijgen.
Oh mijn God, hoe moet die vacature eruit hebben gezien?

"gezocht, verzekeringsagent. Ervaring met Transformers speelgoed is een pré"

:D
Ik heb destijds eens geïnformeerd, maar bleek te moeilijk een verzekering te vinden die het naar waarde kan verzekeren. Welke verzekering heb jij ? Feit is dat een tower of power voor veel verzekeraars een dagwaarde van 0 euro heeft.
Oef... ik zit “pas” op 26 consoles... mooie collectie hoor!!

(De meeste zijn nog van m’n vrouw ook....)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 juli 2020 08:30]

Dat is niet zo veel...ik zit op ruim 60 :) duplicaten niet meegerekend. http://www.oudespelcomputers.nl

[Reactie gewijzigd door davince72 op 26 juli 2020 10:12]

Mijn doel is ook niet echt het sparen van consoles. Dit is toevallig wat m’n vrouw en ik zoal gehad hebben in het verleden en bewaard hebben... 😶
Hmm, je mist toch nog wel wat 😋
Haha klopt, komt laatste 10 jaar ook weinig meer bij. Zie ook dat lijst met consoles niet bijgewerkt is( geen ps3 en hoger staat daarop) Denk dat de nintendo switch ook ontbreekt. Maar nieuwe oude consoles heb ik al lang niet meer gezien/gezocht.

Maar ik heb wel 2 Sega MultiMega apparaten waarvan 1 boxed :9
Zie bv alleen de G7000 staan, niet de G7400 die toch wel wat extra's toevoegde bij nieuwere games. ;)
Blijft leuk spul al die oude consoles, maar steeds lastiger aansluiten. Voor het spelen zelf ga ik tegenwoordig wel gewoon voor emulators, net even wat praktischer. Nu nog misschien eens joysticks etc van de originele consoles hiervoor gebruiken, maargoed, had op mn G7000 al zelf joystickconnectors gemaakt zodat ik de toen standaard joysticks kon gebruiken omdat die van philips zelf kapot ging. haha.
Oh maar de Videopac+ heb ik ook ;-) Staat ook gewoon tussen het lijstje quicklist of models, maar niet in de MyCollection lijst. Thanks for the tip!
In veel kleinere collectie heb ik ook wat retro games en consoles. Maar hoe sluit je ze allemaal tegelijk aan? Ik kom al snel poorten tekort, zelfs op de wat high-end receivers?

Wel tof trouwens! Koop hier alle switch-games die als cartridge te koop zijn ook nog altijd als cartridge. Ook al is het meer werk met wisselen steeds.
In mijn geval, ik gebruik twee versterkers daar. In de hoofdversterker (op de grotere TV) zitten alle moderne consoles met HDMI aangesloten en twee met component. Vervolgens dus nog een OSSC met Hydra RGB switch voor alle RGB consoles en de DC voor VGA. De OSSC loopt dan met HDMI naar een input op de TV en voor de audio is het dan ARC wat z'n werk doet voor de oudere generaties. Die Hydra en OSSC zijn wel echt een must, zeker ook omdat de switch automatisch schakelt op basis van ingeschakelde input waar ik voorheen meerdere RGB schakelaars aan elkaar had geknoopt. Soms alsnog een gedoe om overal de juiste inputs op te selecteren maar het is aardig overzichtelijk.

Op de andere versterker/kleinere TV zit spul wat ik minder vaak gebruik (twee PSTV's, een PSP bijv.).
Heel vet hoor! Zal me er weer eens in verdiepen, leuk voor in de winter straks weer :Y) helaas moet ik de laatste kinderkamer juist opgeven dus zal nog ff op zolder blijven....
Leuke verzameling, en ook eens leuk een gezicht te zien achter de persoon (je gaat maar vanuit dat het de avatar is soms :P ). Niet zozeer gezien in het retro topic, maar wel bij de Playstation topics.

Betreft die fysieke games ben ik het ook wel mee eens. Heb zelf ook altijd liever een fysieke disc ipv een digitale versie puur vanwege dat bij digitaal je afhankelijk bent van een server, en als ze daar de stekker uittrekken is het over met de pret.

Nu gaat die vlieger niet altijd op, mijn fysieke Bioshock disc is daar een 'mooi' voorbeeld van. Activatie server uit de lucht, en je kan de game nooit meer spelen (de 'activatie' download de .exe van de server, die dus offline is, dus je installeerd de game, maar kan hem niet starten omdat je geen .exe hebt, en ze niet bij 2K dachten van "goh, laten we dat gewoon beschikbaar stellen", komt bij, geen activatie van server delete die de hele game weer als je de setup cancelled).
Ook fysieke discs (of in het geval van de Switch of Vita bijv., cartridges) hebben beperkingen, al dan niet bewust door de ontwikkelaar zo uitgebracht. Iemand riep het ergens al maar een Spyro collection heeft niet alles daadwerkelijk op de disc staan en zal ook een download nodig hebben voor volledige functionaliteit. Een aantal TellTale games hebben het laatste seizoen niet op disc maar louter als download, waarbij je dus over xx jaar met een incompleet spel zit (zeker omdat de ontwikkelaar zelf al failliet is, dus je bent overgeleverd aan de servers van Sony, Microsoft en/of Nintendo).

Ook al eerder hier ergens gelezen maar patches; sommigen zijn zo absurd groot en bovenal nódig dat het onspeelbaar is zonder. Kun je een prachtig spel op disc hebben waarbij het eigenlijk gewoon een onderzetter is geworden vol bugs. Met sommige games kun je dan soms ook beter wachten op de GOTY versie. Vaak met alle DLC en (tot nog toe) uitgebrachte patches.
Ja klopt inderdaad, wel jammer met veel games tegenwoordig.

Oudere console games (nog voor het 'iedereen heeft wel internet' tijdperk) waren vaak wel dusdanig goed afgewerkt dat het gewoon werkte zonder al die 'day 1 patches' van tegenwoordig (zaten ook wel eens wat bugs in, maar tegenwoordig lijkt men maar games gewoon op de markt te gooien voordat het echt af is en alles maar fixen met patches patches en meer patches).

Wel jammer, want ik mag ook nog wel graag games jaren later weer spelen, dat kon tot nu toe altijd nog wel, maar met een stuk of wat games van nu...is het maar de vraag of je die met goed fatsoen over een paar jaar nog kan spelen.
emulatie of echt?

Both is good! ;P
- emulatie voor de retro achievements
- FPGA omdat sommige games onbetaalbaar te zijn.
en af en toe je eigen orginele nes zelda in je eigen orginele eigen nes stoppen is ook vet.

En ja de kamer is druk, maar het is echt heul tof. En je moet ook realistisch zijn, grote verzameling en weinig ruimte is drukt (of je moet shurguard willen spekken ofzo 8)7
Retroachievements haalde @Jelster ook aan ja, dat is echt ook tof om oude games nieuw leven mee in te blazen! Maar ik begrijp het idee van emuleren verder en het gemak erbij, al verslaat niets de 'real deal'.

Maar goed, jij kent dan toevallig mijn gamehok en mening, het is natuurlijk ook wel iets waar je bij voorkeur een sloot aan (eigen) opslag bij nodig hebt :+
Klopt als een bus hoor, niets verslaat de real deal. Het begon hier in huis alleen snel uit de hand te lopen met scart/hdmi switches, kabels, converters en weet ik niet allemaal. Om de 1 of andere reden wil ik het allemaal speelklaar hebben en dat werd dus een probleem.
En dan zijn er via emulatie dingen mogelijk die je in het begin niet eens voor mogelijk houd. Future Pinball of Game & Watch al eens geprobeerd? Er zal een wereld voor je opengaan. Alles kan.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone SE (2020) Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 4a CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True