Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur fotografie en automotive

Community-interview Sprite_tm

Van elektronicamodder tot engineer in Shanghai

02-08-2020 • 06:00

89 Linkedin

Van elektronicamodder tot engineer in Shanghai

Tweaker Jeroen Domburg, alias Sprite_tm, haalde maar liefst dertien keer de frontpage met zijn mods, hacks en zelfgemaakte producten. Zo fabriceerde hij ooit een minuscule Macintosh met smartwatchscherm, poortte hij een NES-emulator naar een ESP32-microcontroller en maakte hij Snake speelbaar op een toetsenbord met ledverlichting. Tegenwoordig woont en werkt hij in Shanghai, maar toen hij even in Nederland was, zochten we hem op.

Hoe lang ben je al actief op Tweakers?
"Ik weet het niet exact. Ik heb mijn nickname namelijk aangemaakt toen ik gegevens van eerdere accounts vergeten was. Ik kwam voornamelijk voor het Forum en bezocht vooral die over elektronica en casemodding. Daar praatte ik bijvoorbeeld over mijn servertje dat ik thuis had staan, het meest barebone ooit, bestaande uit vier latjes met daarop een moederbord en een losse harde schijf. Ik ben ook een tijdje moderator geweest van die fora en heb nog meegemaakt dat beide onderwerpen werden gesplitst. Daarvoor was het één forum, nu overigens ook weer."

Hoe kom je aan je nickname? Ik vermoed dat je al vroeg aan het programmeren was?
"Ja, ik begon vroeger Gameboy-spelletjes te hacken, zoals door een cartridge te slopen en te flashen. Als je een beetje kon programmeren, kon je de Z80-achtige chip van de Gameboy aansturen; daar was een hele demoscene van. Spelletjes bestonden grafisch gezien vooral uit sprites, dus toen ik een keer een nickname moest bedenken, kwam ik daarop uit. Die naam was echter al bezet, dus plakte ik er _tm - trademark, oftewel handelsmerk - achter."

Hoe ben je ooit aan elektronica verslingerd geraakt?
"Dat werd ik door op jonge leeftijd al alles uit elkaar te slopen. Dat was nog in het stadium dat alles weer netjes in elkaar zetten nog niet lukte. Met kennis en kunde kwam dat pas later. Toen ik opgroeide, was internet nog geen ding. Voor elektronica moest je naar de elektronicaboer op de hoek. Die was overpriced; custom chips moesten besteld worden en waren erg duur. Ik moest van zakgeld rondkomen, dus spaarde ik wat geld uit door elektronica uit elkaar te slopen en de onderdelen daarvan later weer te gebruiken voor iets anders. Ik had in eerste instantie niet de bedoeling om daar ook wat van te leren, maar dat veranderde toen er in mijn wijk een elektronicacursus werd gegeven. Ik leerde toen praktische dingen, zoals hoe je het best kon solderen en hoe niet. Daarna ging ik experimenteren; wat gebeurt er als je een bepaald onderdeel vervangt door iets anders. Dat was aan het eind van de basisschool en het begin van het vwo."

Van dingen uit elkaar slopen tot producten verkopen, hoe ging dat in z'n werk?
"Producten voor anderen maken vereist een andere denkwijze""Toen ik op de universiteit zat, ging ik over mijn projecten publiceren. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat van de sensor van een optische muis een camera te maken viel. Weliswaar eentje van 64 brakke pixels, maar toch. Via de parallelle poort kon je dan een plaatje van een kassabon maken. Ik zette het verhaal op mijn site en dat werd toen geslashdot, iets wat in die tijd best impact had. Ik merkte dat mensen enthousiast reageerden op mijn artikelen over mods en hacks. Dat was het moment dat ik dacht dat ik misschien dingen voor anderen kon maken. Ik kwam er vrij snel achter dat zakelijk produceren ingewikkelder was dan ik dacht. Er is een groot verschil tussen het gebruik door mij en het gebruik door anderen. Als er bijvoorbeeld iets stuk is, pak ik een kabel en repareer het. Een klant zegt: het is stuk, wat nu? Soms was het een kwestie van nieuwe firmware erop zetten, maar dat was niet zo gebruiksvriendelijk. Dat vereiste een andere denkwijze voor mijzelf. Als een product eenmaal af was, moest ik eerst goed nadenken hoe ik ondersteuning zou kunnen leveren. Daardoor ben ik vrij terughoudend geweest en heb ik uiteindelijk slechts twee producten verkocht: een midi-interfacekabel waarmee je van een Gameboy Advanced een heuse synthesizer kon maken, en de PocketSprite."

Vertel daar eens wat meer over. Wat is de PocketSprite?
"Het is in feite een mini-Gameboy in de vorm van een sleutelhanger, compleet met knoppen en kleurenscherm. Ik heb iets met het miniaturiseren van dingen. Toen ik eens tegen een sleutelhanger in de vorm van een Gameboy aanliep, werd ik meteen enthousiast. Het bleek echter slechts een digitale klok te zijn, die niets meer deed dan de tijd aangeven. Het idee bleef door m’n hoofd spelen en omdat niemand anders hem maakte, besloot ik uiteindelijk om het zelf te doen. Ik heb de Gameboy geport naar ESP32 en heb zelf zo’n sleutelhanger gefabriceerd met behulp van een 3d-printer."

Jeroen Domburg

Nickname
Sprite_tm
Woonplaats
Shanghai, China
Hobby's
Prutsen met elektronica, gamen
Geboortedatum
10 juli 1981
Op Tweakers sinds
Als Sprite_tm sinds 3 september 2002, maar ik was al eerder actief
Favoriete onderdelen T.net
GoT en specifiek het elektrosubforum. Verder is de Pricewatch erg handig
Studie
Electronic Engineering, Universiteit Twente
Beroep
Software Engineering Manager / Technical Marketing Manager
Smartphone
Was een Jolla C, is net vervangen door een Moto X4
Computers
Lenovo T470s, desktop met i5-cpu en GTX860-gpu erin voor games
Gameconsole
Nintendo Switch
Camera
Canon EOS 550D
Tablet
Geen
Smartwatch
Geen
Domotica
Voor zover aanwezig zelf in elkaar gefröbeld met ESP8266/ESP32-chips
Website
spritesmods.com

Was toen het idee voor een crowdfundingactie geboren?
"Niet direct, met een fulltime baan en mijn eerdere ervaringen had ik niet echt zin om dat helemaal alleen te trekken. Op basis van mijn prototype nam een bedrijf dat het wel wilde produceren, contact met me op. Aangezien dat bedrijf een goed netwerk in de Chinese fabricagewereld had, zou het me veel werk uit handen nemen. Ik hoefde alleen de software en de hardware te ontwerpen. Het risico nam daardoor aanzienlijk af; het kostte me dan alleen tijd."

Hoe verliep de productie?
"Niet helemaal zonder problemen. Midden in de productie bleek een bepaalde component ineens niet meer leverbaar te zijn. Iemand bij die fabriek had toen bedacht dat die wel vervangen kon worden door een vergelijkbare component van drie typenummers hoger. Dat leidde echter tot een batch met producten die niet goed functioneerden. Je gaat dan eerst aan jezelf twijfelen. Hoe kan dit? Alle modellen werden na de productie namelijk getest en deze batch had dit ook goed doorstaan. Ik had geen enkele hypothese wat het probleem veroorzaakte, tot ik iemand vroeg de defecte Pocket-Sprite naar mij op te sturen. Toen kwam ik achter de verkeerde typenummering. Net dit ene onderdeel werd niet getest na de assemblage. Enerzijds was ik opgelucht dat het probleem was gevonden, anderzijds leidde dat tot een omruilactie. Op dit moment zijn er zo’n vijfhonderd PocketSprites geleverd, maar er staat alweer een nieuwe batch klaar."

Je woont en werkt nu in Shanghai, China. Hoe kwam je daar terecht?
"Ik werkte aanvankelijk bij een klein bedrijfje dat broadcastapparatuur maakte. Het leuke daaraan was dat ik me met van alles kon bezighouden, van hard- tot software en van firmware tot ontwerp. Dat veranderde toen het bedrijf door een grote multinational werd overgenomen. Hoewel mijn baas zijn best heeft gedaan om mijn werk afwisselend te houden, ben ik toen een beetje om me heen gaan kijken. Uiteindelijk kwam er heel spontaan iets op mijn pad. Het Chinese bedrijf Espressif had net de ESP8266 uitgebracht, een goedkope flashable microcontroller waarmee singlechipproducten via een simpele tcp/ip-verbinding wifi kunnen gebruiken. Deze chip was oorspronkelijk bedoeld voor goedkope Chinese tablets, maar hij is nu populair voor internet-of-thingsproducten. Toen de sdk om code te kunnen aanpassen was uitgelekt en alles open source werd, ontstond er een community, waarvan ik deel ging uitmaken.

Ik kwam voor het eerst met die chip in aanraking toen ik online zocht naar zogenaamde wifi-naar-serieel-doosjes, omdat die onderwater Linux draaiden en dus makkelijk te hacken waren. Ik stuitte toen op een type dat wel heel goedkoop was en daar bleek dus de ESP8266 in te zitten, in plaats van een Linux-chipset. Daarmee kon je grappige iot-dingen doen, zoals automatisch twitteren als je de wc doortrekt. Er was nog geen webserver. Die heb ik toen zelf gemaakt en op hun forum geplaatst. De ceo van Espressif vond het interessant wat ik met hun chip deed en toen zijn we in gesprek geraakt. Aanvankelijk gaf ik mijn code in licentie als zijnde ‘beerware’, oftewel in ruil voor een biertje, maar na verschillende interacties en projecten vroeg hij of ik misschien bij hen in Shanghai wilde komen werken. Ik dacht toen: die kans krijg ik misschien niet nog een keer."

Bevalt dat, werken in China?
"Op dit moment prima, al weet ik niet of ik hier over tien jaar nog woon. Ik besloot het voor een jaartje te proberen, maar werk er ondertussen alweer bijna drie jaar. De meeste Chinese bedrijven zijn redelijk hiërarchisch, maar dat is hier niet het geval. Er werken ondertussen ook meer buitenlanders, onder andere uit Singapore, Rusland en Australië. Shanghai is een wel een iets groter stadje dan ik gewend ben. Dat heeft ook voordelen; bestellingen van Chinese sites als AliExpress zijn er al in een paar dagen en je kunt hier letterlijk alles laten bezorgen via een app. Letterlijk, zelfs mijn twee cavia's kwamen als pakketpost, netjes met stickers als 'Deze kant boven'. We hebben ze Fou Yong en Hai genoemd."

Heb je nog steeds tijd voor leuke elektronicaprojecten naast je werk?
"Er is ondertussen wel een aantal dingen veranderd. Vroeger was het behelpen als elektronicahobbyist, maar tegenwoordig is er veel meer documentatie, en is het veel goedkoper en gemakkelijker om aan onderdelen te komen. Het meeste is dus wel gemaakt. Dat betekent dat uitdagende projecten per definitie een stuk complexer moeten zijn dan vroeger. En dus ook dat het meer tijd kost. Met de PocketSprite ben ik bijvoorbeeld 2,5 jaar bezig geweest."

Hoe zie jij de toekomst voor jezelf?
"Ik vind het belangrijk om dingen te blijven leren. Dat lukt nog prima, er komt zoveel kijken bij het maken van chips en het ecosysteem. Het is leerzaam om je te omringen met mensen die meer weten dan jij. Er werken ondertussen tweehonderd man bij Espressif, maar het is alsnog een klein bedrijf waar je gemakkelijk met verschillende afdelingen in contact komt. Als ik vind dat er iets ontbreekt, dan kan ik m'n editor starten en hardware ontwerpen, en als het nuttig blijkt, kan ik het overdragen aan het digitale team. Shanghai is ook een leuke stad om te wonen in deze levensfase. Je kunt er onder meer prima fietsen, maar het is niet zoals hier in Hengelo bij m'n ouders, waar je na tien minuten fietsen tussen de koeien staat. Dat mis ik weleens."

Dit artikel verscheen in juli 2018 in Tweakers Magazine.

Tweakers-community

Deze zomer publiceert Tweakers een reeks interviews die eerder in het Tweakers Magazine zijn verschenen. Ieder weekend lees je een interview met een van onze communityleden. Meer artikelen over projecten van tweakers vind je via de tag Tweakers Community. Wil je zelf iets bijdragen, of iemand uit de community voordragen om in de schijnwerpers te zetten? Tip de redactie op het Forum.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (89)

Wijzig sortering
@Sprite_tm Ik vraag me af of je als enkeling binnen zo'n bedrijf als Espressif ook wel invloed hebt op bedrijfsbeslissingen.
Aan de ene kant is het -zoals beschreven- een relatief klein en niet heel hierarchisch bedrijf, maar aan de andere kant zit je daar wel in een heel andere soort cultuur.

Heb jij bijvoorbeeld invloed uit kunnen oefenen op features of ontwerpbeslissingen van producten?
Ik denk dat de cultuur redelijk open is. Ons digitale team heeft gewoon netjes een Jira-project waar iedereen nieuwe features in aan kan dragen, en in veel van de gevallen gaan ze serieus kijken naar wat kan om dat te doen. In mijn persoonlijke geval denk ik dat het nog wel wat verder gaat, maar dat is misschien omdat ik in het verleden een aantal features geopperd heb die erg goed ontvangen zijn. Verder heb ik een behoorlijke feel heb met de kleinere bedrijven en hobbyisten die onze chip gebruikt hebben: ik ben bijvoorbeeld degene geweest die hard op USB gepushed heeft en dat is uiteindelijk in de ESP32-S2 gekomen. Heb ondertussen ook wat meer directe invloed: ik kan nog niet meteen zeggen wat het is, maar als je in een toekomstige chip een USB-device met een VID van 0x1001 tegenkomt heb ik daar een groot gedeelte van de RTL voor gebouwd :)

[Reactie gewijzigd door Sprite_tm op 2 augustus 2020 12:13]

Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe features, aangezien ik de ESP chips inmiddels al redelijk goed ken (en ook de quirks).
In de code ben ik ook wat leuke dingen tegengekomen waar gek genoeg vanuit Espressif geen ruchtbaarheid is gegeven, maar die zeker zeer welkom zullen zijn als ze verder uitgewerkt zijn.
Bijvoorbeeld enum waarden die verwijzen naar de tot dan toe nog niet openbare LoRa op 2.4 GHz.
Inmiddels is dat al wel vrijgegeven, maar vanuit Espressif zie ik het nog niet terug in de feature-lists.

Kortom, ik laat mij graag verrassen en zal met alle plezier de functionaliteit verwerken in ESPEasy :)
Ik denk niet dat dat LoRa is, maar eerder de Long Range codec. Het is niet compatible met WiFi (of LoRa) omdat het een aparte modulering gebruikt (iirc) maar je kan er >10KM verbindingen tussen 2 ESP32s mee halen.
Ah ja, die 802.11LR wilde ik zeker nog wel even mee spelen.
Waar ik op doelde was dit: https://github.com/espres...sp_wifi_types.h#L489-L490

Maar goed, gaat wel een beetje offtopic hier nu :)
ik ben bijvoorbeeld degene geweest die hard op USB gepushed heeft en dat is uiteindelijk in de ESP32-S2 gekomen
Held!
ik kan nog niet meteen zeggen wat het is, maar als je in een toekomstige chip een USB-device met een VID van 0x1001 tegenkomt heb ik daar een groot gedeelte van de RTL voor gebouwd
Ben benieuwd :)
Leuk om te lezen. Doet me aan lang geleden denken waarbij Jeroen een aantal keer externe opslag wist te kraken en ik de artikelen mocht schrijven zoals reviews: Secustick biedt schijnveiligheid
Die 'hack' herinner ik me ook nog ja. Ook vertel ik nog regelmatig over sprite zn Tamagotchis (je had de hele hardware geëmuleerd toch?) en dat hij Linux op zijn hardeschijfcontroller had gezet :)
Is twee jaar later een interview plaatsen nog relevant?

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door GrooV op 2 augustus 2020 11:27]

Die vraag stel ik mezelf ook.
Ik verwachtte dan toch op een minst een kleine update...
Woont hij nog in Shanghai bv of niet, wat is zijn huidige werk?...
De meeste dingen zijn nog relevant; er is met mij overlegd voodat het artikel online ging. Een paar zaken zijn verouderd (heb een nieuwe camera, dat soort dingen) maar dat leek me de moeite van het updaten niet waard.
We zijn tweakers, tuurlijk boeit dat :*) :Y) O+
Goed, camera is ondertussen een 80D en mijn GPU gaat een upgrade krijgen zodra ik weer in China kom, naar een RTX2070. Heb ondertussen ook een mooie SLA 3d-printer waar ik ook verder mee wil zodra ik weer terug ben. Er komen waarschijnlijk meer mini-versies van computers aan dus :)
Twee jaar geleden dit interview niet gelezen, nu super interessant.

Vroeger ook zo begonnen, alles uit elkaar halen voor de electronica onderdelen en dan bij de bieb in het dorp op zoek naar electronica boeken en de Elektuur. Na de komst van een home computer (MSX, met een echte Z80 CPU) helemaal overgeschakeld naar software en dat is nu nog steeds de dagelijkse bezigheid; programmeren.

Paar jaar geleden weer een goede soldeerbout aangeschaft en een oscilloscoop. Electronica trekt mij nog steeds, het zou mooi zijn als dit met software te combineren is.
Hoe is het met de cavia's ? :+
(ahh lees het al hieronder ...NVM)

[Reactie gewijzigd door F-I-X op 3 augustus 2020 16:01]

Ook dat had de redactie kunnen melden dan om dit soort vragen te voorkomen.
Iets van 'bij het heruitgeven van dit interview hebben we contact opgenomen met Sprite_tm en daaruit is gebleken dat dit artikel geen aanpassingen dient vanuit de geïnterviewde'.
Ik ben vooral benieuwd hoe @Sprite_tm de hetze tegen buitenlanders heeft meegemaakt met het coronavirus-gebeuren. Nadat de uitbraak in China enigzins onder controle was gebracht werden buitenlanders die zich in het openbaar begaven enorm gewantrouwd en zelfs geweerd in allerlei gelegenheden. Je had ook gevallen waarbij buitenlanders uit hun huurwoning zijn gezet.
Op dit moment: helemaal niet. We (vrouw + ik) waren toevallig een paar weken in NL toen in februari de zaak in China losbarstte qua corona-infecties, en besloten om tijdelijk maar naar Tsjechie te gaan, waar Espressif ook een office heeft. Goed, vanuit daar terug proberen te vliegen maar een stel gecancelde vluchten later had China het land dichtgegooid voor alle buitenlanders :/ dus we zitten hier nu nog steeds. Hopelijk hebben we deze maand geregeld dat we weer terug kunnen. Goed, buiten dat heb ik niets ernstigs van mijn (niet-Chinese) collega's in Shanghai gehoord, dus ik denk dat het daar nog wel meevalt. Shanghai is eigenlijk altijd al een stad geweest met veel buitenlanders en de cultuur is redelijk vriendelijk, dus ik ben niet echt bang voor meer dan een kwaaie blik van een shoushou of 2.

[Reactie gewijzigd door Sprite_tm op 2 augustus 2020 12:11]

Ik denk dat plekken als Shanghai waar men gewend is om buitenlanders te zien inderdaad minder problemen zal geven, maar er zijn te veel gevallen bekend geworden om het als incidenteel af te doen. Als je beelden ziet van een buitenlander die bij zijn vaste kapper komt en geweigerd wordt en ik meen me te herinneren zelfs gedaan werd alsof zij hem niet kende dan zet dat je toch aan het denken. Ik hoop dat jullie binnenkort terug kunnen en geen last ondervinden maar ik ben toch heel anders gaan kijken naar China. Het ligt mij na aan het hart omdat ik in het verleden gevraagd ben om in China te gaan wonen en werken en het had niet veel gescheeld of ik had die stap genomen.
Ik zit zelf momenteel in Guangzhou sinds februari, en heb maar weinig van die hetze gemerkt.
Toen restaurants pas weer open gingen wel een paar keer de vraag gehad sinds wanneer ik hier was (hoewel buitenlanders toen ook al meer dan een maand china niet meer binnenmochten), en toen bars pas weer open gingen wel een paar keer niet toegelaten, maar ook dat was slechts van korte duur.
Nadat in de Afrikaanse gemeenschap hier een aantal nieuwe gevallen gevonden waren is er naar het schijnt wel enigsinds racistisch opgetreden waarbij afrikanen vaker de toegang ontzegd werd en inderdaad een aantal gevallen waar ze in quarantaine moesten ook al testen ze negatief op het virus.
Ook dat is gelukkig na een paar weken rechtgezet. (Het leek erop dat dit eerder een initiatief was van lokale agenten geweest was wat toen het bekend was teruggefloten is)
Ik heb beelden gezien waarbij iedereen die er niet Chinees uitzag aan de beurt kwam, op verschillende plekken in het land en in allerlei gelegenheden, o.a. in restaurants, sportscholen, supermarkten, kappers, hotels, ziekenhuizen en groothandels. Zwarte mensen hadden er wel veel meer last van dan anderen. Dus om het te presenteren als een initiatief van lokale agenten lijkt mij onvolledig en of het inmiddels recht is gezet dat waag ik te betwijfelen. Wel kan ik mij goed voorstellen dat niet iedere buitenlander er even veel last van heeft gehad.
China is groot natuurlijk, misschien speelt het meer in kleinere steden, maar dat is wat ik hier zie en hoor van vrienden.
Hier wordt een voorbeeld besproken van een buitenlander in Shanghai die geweigerd werd bij zijn vaste kapper omdat buitenlanders het coronavirus zouden verspreiden. Hij mocht er ondanks zijn groene QR-code niet in. https://youtu.be/R7VE7-dn8MY?t=2706

Als het in de meest 'vriendelijke' stad van China kan gebeuren dan kan je wel bedenken hoe het in andere steden aan toe kan gaan. Er worden meerdere voorbeelden met beeldmateriaal getoond en voor zover het mij bij staat waren het met name miljoenensteden. Het volgende voorbeeld met beeldmateriaal gaat over Guangzhou. https://youtu.be/R7VE7-dn8MY?t=3012

[Reactie gewijzigd door sampoo op 2 augustus 2020 16:09]

In een land met >1 miljard inwoners zul je altijd dit soort ongeïnformeerde voorbeelden vinden. Ja, het is niet goed dat iemand die niet van Chinese afkomst is, maar al jaren in het land woont, niet naar zijn kapper kan, maar ik zie nergens dat dit geen incident is. Zelfs als je 1000 van dit soort meldingen ziet, heb je het nog over een fractie van de buitenlanders in China. En bedenk ook dat je dit soort berichten wel krijgt van mensen die een nare ervaring hebben, maar dat al die buitenlanders die niks merken van discriminatie dat niet overal van de daken schreeuwen.

Sinds ik "De meeste mensen deugen" van Rutger Bregman heb gelezen, zijn mijn ogen wel geopend over hoe de media verhalen graag spinnen voor meer views. In het nieuws lees je de uitzonderingen, niet de regel. Nogmaals: in een land van >1 miljard inwoners vind je vanzelf een ongeïnformeerd persoon die een buitenlander voor een toerist aanziet.
Zou die 2 de laatste tijd wel met een korreltje zout nemen sinds ze zelf niet meer in China wonen..
Het is verder maar wat je 'enorme discriminatie' noemt. Zoals ik eerder zei, de eerste weken nadat meer zaken begonnen met heropenen heb ik het ook even op een paar plaatsen meegemaakt. Blijkbaar was men lokaal er niet van bewust dat buitenlanders China al meer dan een maand niet meer binnenmochten.
Als men onzeker is is het ook voor die zaken een extra risico, een restaurant hier in de buurt waar toen een nieuw geval ontdekt was is vervolgens opnieuw een maand langer moeten sluiten bijvoorbeeld.
In de weken daarop is er blijkbaar wel degelijk beter geinformeerd want daarna was het ook voor buitenlanders geen probleem meer om binnen te mogen.
Ik doe de andere ervaringen niet teniet (zoals ik zei komen ze zelfs overeen met wat ik zelf gezien en meegemaakt heb op sommige plaatsen)
Ik vind alleen wel dat je de context mee moet nemen.
China zat op dat ogenblik op nog slechts een 70 nieuwe besemettingen per dag (op meer dan een miljard inwoners dus) en probeert men zeer voorzichtig het land weer te openen.
Ondertussen is de uitbraak in zuid-korea nog maar net onder controle, in Iran loopt het aantal gevallen nog op, en in Italie en Spanje beginnen de ziekenhuizen over te lopen en doden zich op te stapelen. (Italie alleen al zal toen al bijna evenveel bekende gevallen gehad hebben als in heel China tot nu toe bekend zijn)
Dat men op dat moment wat wantrouwig is tegenover buitenlanders daar heb ik dan wel begrip voor, en dat je dan een paar weken langer moet wachten voor je weer naar je favoriete kapper kan zou ik nog geen ramp noemen.
Tuurlijk, ideaal gezien was er vanaf het begin duidelijker bekend wat de app precies toont en welke buitenlanders er op dat moment zich in China bevonden, maar dat is in de weken daarop weldegelijk verduidelijkt.
En als ik mijn Chinese vrienden in Europa en Amerika rond die tijd hoorde was het daar voor hen veel slechter, waar ze op straat werden uitgescholden, en uitgelachen om een mondmasker te dragen...
Je kunt van alles zeggen van de Chinese cultuur en leiderschap, maar ze dwingen op een bepaalde manier wel respect af onder het volk. Of dat nu schijnheilig of oprecht is vanuit het volk weet ik niet, dat kan ik niet beoordelen, maar is ook niet mijn punt.

En tuurlijk krijgen we hier de sappigste dingen te zien in het nieuws. Journalistiek is uiteindelijk ook gewoon geld verdienen, en komkommertijd verkoopt niet.

Dat gezegd hebbende ben ik toch blij dat ik in Nederland woon. Hopelijk hebben we hier nooit de "dit is een vrij land dus ik hoef geen mondkapje te dragen"-mentaliteit zoals in de VS.
+1Anoniem: 372172
@masauri2 augustus 2020 08:51
@Streamert Volgende de laatste update in mei van dit jaar nog steeds.
gallery: Sprite_tm

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372172 op 2 augustus 2020 08:53]

0Anoniem: 372172
@masauri2 augustus 2020 08:50
@masauri Volgende de laatste update in mei van dit jaar nog steeds.
gallery: Sprite_tm

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372172 op 2 augustus 2020 08:52]

In dat geval ben ik benieuwd hoe het nu met Sprite_tm gaat. Woont hij nog in Shanghai en werkt hij nog bij Espressif?
Maakt niet uit, ik vond het een leuk artikel.
Idem dito.

Weliswaar in de herkansing (2 jaar geleden het artikel niet gezien), maar leuk om zo nog te lezen waar een oud klasgenoot uiteindelijk is beland en zich in het dagelijks leven mee bezig houdt. Dat blijkt dus niet heel veel anders te zijn dan op het voortgezet onderwijs, aangezien hij daar ook regelmatig in het computerlokaal was te vinden ;)
Thumbs up voor @Sprite_tm omdat hij op het forum ook altijd supervriendelijk en behulpzaam is voor iedereen met vragen. Echt een aardige gast die zorgt voor een positieve sfeer op GoT _/-\o_ :)

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 2 augustus 2020 11:26]

Even puur ter info, heads up betekent niet wat jij denkt. Volgens mij bedoel je Thumbs up. Heads up betekent "waarschuwing" of "wees alert", of wordt soms gebruikt in de vorm van een kleine samenvatting voor een komend gesprek of iets dergelijks. :)
Verder is uit context je bedoeling natuurlijk kraakhelder :)

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 2 augustus 2020 10:02]

Geheel en al off topic, we komen in het taalgebied terecht. Maar met je opmerking over thumbs up ben je mogelijk gevoelig voor een subtiel onderscheid. 'Kraakhelder' komt van vers gewassen en gesteven wasgoed (dat een beetje kraakt), en betekent dus 'brandschoon'.
Terwijl jij wilt zeggen dat z'n bedoeling helemaal 'helder' is, niet in de zin van 'schoon', maar in de zin van 'transparant'. Dan is 'glashelder' meer op z'n plek dan 'kraakhelder'. En ik geef meteen toe; dit subtiele onderscheid gaat aan de meeste mensen voorbij, maar als je 'm ziet en snapt is het ook een leuk weetje...
Ja, inderdaad! Dank je wel :) leuk om te weten!
Thanks weer wat geleerd en aangepast _/-\o_
Leuk item! Bizar man, zo'n leven daar. Verdient het een beetje trouwens? ;-)
Ik mag niet klagen :) maar in Shanghai hangt het er ook heel veel vanaf wat je levensstijl is. Je kan in het centrum in een luxe compound gaan wonen, drie keer per week naar een fancy bar gaan en altijd een Didi (Chinese Uber) naar het werk te nemen en dan is je geld zo op, ook al heb je een super-salaris. (Dat is een optie, sommige mensen leven zo.) Het alternatief is om ergens aan de rand te zitten, thuis te koken of naar wat meer hole-in-the-wall plaatsen te gaan en met de metro (of zoals ik als goede 'Ollander met de fiets) naar het werk te gaan, en dan kan je een leuk gedeelte overhouden.
Leuk, om over je leven te lezen. Herkenbare zaken, en met passie kan je ver komen. Als ik jouw een tip mag geven, dan zou ik wat je overhoud in goud (meest waardevaste "product" ter wereld) of Bitcoin (fasest horse) stoppen. Dat genot gun ik jouw. En die crisis, is een opportunty geworden :*)

Hou ons op de hoogte van leven!
Twee jaar in de IT wereld lijkt misschien lang, maar op een mensenleven valt het mee ;)

Ik vond het een leuk stukje en met een opmerking die we mogen meenemen voor ons hele leven :"Het is leerzaam om je te omringen met mensen die meer weten dan jij."

En hopelijk doen de cavia's het nog en heb je/hebben jullie het nog goed daar.
Hehe, de cavia's... dat is stiekem nog een wat langer verhaal. Mijn toendertijd vriendin (nu vrouw) had die twee beestjes geregeld maar heeft compleet geen ervaring met huisdieren, of het feit dat je misschien specifiek op het geslacht moet letten. Je voelt 'em al aankomen: een halfjaar ofzo later hadden we ineens een hoop kleinere cavia's erbij... uitendelijk de meeste ervan, plus mamma (Fou Yong) weggegeven aan collega's, en paps plus een van de kleintjes gehouden... we hebben 'em Baopao genoemd. Hai is helaas een paar weken terug overleden... goed, na 5 jaar en aan kanker, dat gebeurt en het beestje heeft niets te klagen gehad. Anyway, zodra we weer in China zijn gaan we twee nieuwe vriendjes voor 'em uitzoeken, cavia's in hun uppie is een beetje zielig.
Haha... Altijd goed opletten met biologie lessen. Voorkomt later een boel ongelukjes :+
Hoe is het integreren voor jou gegaan? Hang je alleen met expats en heb je de taal een beetje kunnen leren?
Pfffff, ik probeer om niet in de expat-bubbel verzeild te raken, maar jeetje, Mandarijn is een moeilijke taal voor iemand die op het VWO al moeite had de diederdasden etc van het Duits te stampen... en dan ga je naar schoonfamilie toe en dan praten ze ineens het locale dialect en dan snap je d'r helemaal niets meer van.
@Sprite_tm
Maar hoe is het leven daar zonder :
- Boterham hagelslag
- Patatje Met
- Koningsdag
- Broodje shoarma na het laat gamen en drank
Kun je dan nog wel inspiratie opdoen :)
Hartstikke leuk interview!
Leuk om te lezen. Namen van de cavia’s haha!
En ik maar denken dat het rijst met kipstukjes was.
Klein detail: foe yong hai is een eiergerecht, moch rijst noch kip.
Bij de Nederlandse chinees om de hoek wel met rijst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True