Nederlandse ontwikkelaar van rFactor 2 overgenomen door Motorsport Games

De Amerikaanse ontwikkelaar Motorsport Games heeft Studio 397 overgenomen, de ontwikkelaar van rFactor 2. Studio 397 werd in 2016 opgericht in Nederland en nam toen de ontwikkeling van de racesimulator over. De studio blijft bij Motorsport Games aan rFactor 2 werken.

Motorsport Games schrijft zowel Studio 397 als rFactor 2 te hebben overgenomen van Luminis, het bedrijf dat Studio 397 oprichtte. Het Amerikaanse bedrijf wil de racesim gebruiken als basis voor alle nieuwe racegames en 'andere publicaties'. Motorsport Games werkt aan een game rondom het Britse toerwagenkampioenschap BTCC en bracht eerder Nascar-, Le Mans- en Formule E-spellen uit. De spellen van Motorsport Games gebruiken de Unreal Engine.

De populaire racesimulator rFactor 2 wordt door zowel gamers als door bedrijven gebruikt. Onder meer Formule 1-coureurs gebruiken rFactor 2 om te trainen, schrijft de ontwikkelaar. In 2020 werd een virtuele 24 uur van Le Mans georganiseerd met rFactor 2. Hierbij werkten Studio 397 en Motorsport Games al samen. Dit evenement werd wereldwijd uitgezonden en door 63 miljoen mensen bekeken, claimt Luminis.

De racesimulator kwam in januari 2012 voor het eerst uit als open bèta. Toen was Image Space Incorporated nog verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het spel. Deze studio maakte ook de eerdere spellen in de rFactor-reeks. In 2016 nam Studio 397 de ontwikkeling over. Deze ontwikkelaar blijft verantwoordelijk voor rFactor 2 en verandert ook niet van naam of management. Studio 397 is gevestigd in Apeldoorn.

Door Hayte Hugo

Redacteur

04-03-2021 • 19:46

28 Linkedin

Reacties (28)

Wijzig sortering
Onder meer Formule 1-coureurs gebruiken rFactor 2 om te trainen, schrijft de ontwikkelaar

Ik denk dat dat er maar eentje is: Fernando Alonso. Aandeelhouder met een significante belang en board member van Motorsport Games.

Het gros van F1 coureurs rijdt iRacing. Of enkel in de simulator van de werkgever :)
Ik denk dat het gaat om rfpro, een aftakking van rf2 die de zakelijke en sportmarkt bedient die op grotendeels dezelfde physics code draait

Alfa-Romeo (Sauber) heeft bijvoorbeeld in 2019 nog geïnvesteerd in een simulator met rfpro als basis.

klik

Privé zullen de meeste op iracing zitten, als ze aan het werk zijn rijden ze op de rfactor code.
rFactor Pro is geen aftakking van rFactor 2.

rFpro is a completely independent company, with zero links to Studio397 or the rFactor2 game.

A number of years ago the source code base split between rFactor2 gaming engine and the rendering engine used here at rFpro.
The code has now been developed completely independently for many years.
rFpro is completely focused on physical-based simulation for the professional engineering market.
rFpro is not the professional version of rFactor.
rFpro's codebase is completely the IP of rFpro
.”
A number of years ago the source code base split between rFactor2 gaming engine and the rendering engine used here at rFpro.
The code has now been developed completely independently for many years.
Dit interpreteer ik toch echt als afsplitsing/aftakking, want ze werken er al jaren onafhankelijk aan. Dit impliceert dat het voorheen dus code van rFactor 2 was.

Dat het twee bedrijven zijn die onafhankelijk zijn van elkaar staat los van het feit of code ergens op gebaseerd is en dus een aftakking is.

[Reactie gewijzigd door soulcrusher op 5 maart 2021 10:07]

Dit interpreteer ik toch echt als afsplitsing/aftakking, want ze werken er al jaren onafhankelijk aan. Dit impliceert dat het voorheen dus code van rFactor 2 was.
Heb je ook hun laatste punt erbij gelezen?
rFpro zegt dat de codebase compleet IP van hen is, maw, ze hebben de copyright op de code in rFpro. Dat betekent nogal wat, nl, dat de code op geen enkel stuk nog gelijk is aan rFactor2.
Een afsplitsing zegt dus niet zoveel. In de tijd daarna kan de code compleet herschreven en incompatibel worden.
Gedeeltelijk mee eens, maar dan kun je een heleboel games zien als aftakking van het originele rFactor. Veel games gebruiken namelijk ISIMotor engine als basis. Wat ik eigenlijk bedoelde is dat er niet eerst rF2 was en obv van rF2, rF Pro is ontstaan. Die afsplitsing was al eerder. rF Pro bestond namelijk ook al in de tijd dat rF2 er nog niet eens was, en we nog met rF1 bezig waren.
precies rfpro heeft niks me rfactor te maken. en vandaag de dag al helemaal niet meer.
Door bijna alle klassen, behalve Formule 1 wordt er met rFactor 2 getrained.
Ook nog op Assetto Corsa en op rFactor 1.
rFactor Pro bahalve in de F1 ook in de automotive industrie gebruikt.
Om bijvoorbeeld virtueel veel aspecten van een auto te testen.
Cruden (ook uit nederland) levert ook aan complete professionele simulators met hun eigen software.
Aan zowel formule 1 als autofabrikanten (en oa aviation en botenbouwers).

iRacing wordt voornamelijk voor het online competitie aspect gebruikt.
Maar het ecosysteem is te gesloten om een auto te tweaken zodat ie zich zelfde gedraagt als de echte.
Bij rFactor kun je alle parameters aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Aerophobia1 op 4 maart 2021 21:02]

Ik geloof dat de originele ontwikkelaar van rF2 ook de professionele sim software heeft gemaakt van F1 teams, jaren en jaren terug. Of die informatie nog steeds accuraat is zou ik niet weten. Verder vind je prof coureurs in alle sims, net hoe de wind staat en of er een interessant evenement gaande is meestal :)
Volgens mij klopt dit nog steeds. Veel F1 teams maken gebruik van sims die gebaseerd zijn op rFactor. Maar die zullen in de tussentijd ook wel hun eigen draai en uitbreidingen hierop hebben uitgevoerd. Dus in hoeverre dat nog echt op elkaar lijkt is maar de vraag.
Ook BMW's "million dollar simulator" gebruikt rFactor 2, maar wel enkel door de visuals. De engine is schijnbaar modulair genoeg dat BMW er z'n eigen in-house engine onder kan hangen.
Alonso rijdt anders ook bijna iedere dag in iRacing. Even zijn naam zoeken met een dubbele spatie in het midden :)

Edit: of klik hier https://members.iracing.c...eerStats.do?custid=524549

[Reactie gewijzigd door PrimeTinus op 4 maart 2021 23:39]

Goed nieuws. Potentieel meer geld en snellere ontwikkeling van rF2 en/of toekomstige racing sims die de kwaliteits Physics+ForceFeedBack van rF2 in hun eigen games gebruiken.
Ik vind het vooral jammer dat (weer) een Nederlands bedrijf in Amerikaanse handen valt. Waarom houden we onze kennis niet binnen de grenzen? Ook al blijft de studio in Nederland actief, onder de streep valt alles onder de Amerikaanse eigenaar en dat is gewoon jammer.
Omdat het investeringsklimaat in Nederland nu eenmaal ruk is. Amerikanen zijn bereid veel geld neer te leggen voor (potentieel) waardevolle IP - in Nederland belegt men liever in "zekere" zaken, zoals vastgoed of bedrijven met bewezen stevige groei. Men investeert hier in het algemeen niet in ideeën, maar in zekerheden, waar dat in Amerika toch echt anders ligt.
Studio 397 heeft erg goed werk verricht de laatste jaren. De rijervaring is echt top in rF2 en er is veel goede content naar de sim gebracht. (hoge kwaliteit tracks als de Nurburgring, Le Mans en Sebring + GT3 auto's om maar wat te noemen.)

Helaas vind ik rF2 nog steeds een ongepolijste diamant. Voor een nieuwkomer is het veel lastiger om met rF2 aan de slag te gaan dan met Assetto Corsa Competizione of iRacing. De interface (ook de nieuwe) speelt daar een grote rol in naast de karige online ervaring als je geen league joined. Gelukkig wordt de sim aldoor verbeterd en ik hoop dat het nieuwe competition systeem gaat aanslaan. Qua rijervaring verdient deze sim absoluut een grotere playerbase.
Het grootste probleem vind ik nu dat alle goede content DLC is, niks mis mee, maar de stock game heeft niet heel veel bijzonders om de aandacht te trekken en alle DLC is niet bepaald goedkoop...
De basis game bevat best wel goede content en in de afgelopen jaren heeft Studio 397 regelmatig gratis content uitgebracht van prima kwaliteit. Wat betreft de betaalde DLC, daarin zijn ze inderdaad niet bepaald goedkoop, maar als je een Steam sale afwacht (deze zijn er meerdere keren per jaar) dan kun je via het aanschaffen van een paar packs best goedkoop flink wat content aan de game toevoegen.
Ik vind vooral de laadtijd van rf2 een groot probleem. Ongeacht hoeveelheid geheugen en ssd. Even wat verschillende auto's proberen is hier door echt niet leuk meer.
Hopelijk gaan ze snel iets doen aan de menu's en UI.
't was al dramatisch en de nieuwe is er niet beter op geworden....
En endurance online racing is helemaal erg..

er is altijd wat.. Daarom zijn we met rF2 gestopt en iRacing gaan doen. Minder goede physics, maar een vele malen betere community en basis voor endurance racing.
En juist iracing heeft voorlopig geen 24 Le Mans op de kalander staan voor dit jaar door licentie problemen... de toko die rfactor2 binnen heeft gehaald heeft ook voor 10 jaar de exclusieve rechten om Le Mans event te organiseren en games uit te brengen rondom Le Mans. Iracing schijnt dus geen 24 uur race op Le Mans te mogen organiseren omdat dit concept in licentie is, niet alleen de naam.
Goed punt, maar gelukkig is er meer dan Le Mans :)
Gefeliciteerd voor de eigenaren! Hard werk en nu payday!
Afwachten wat dit nu echt gaat betekenen. Ik vind het eigenlijk wel jammer dat een Nederlandse gaming studio die zich bezig houdt met één van mijn grootste hobbies, nu in Amerikaanse handen komt. Hopelijk zorgt het voor een versnelling van de ontwikkeling van rFactor 2, maar onder de streep gaat dit vaak over geld verdienen. Motorsport Games wil geld verdienen met het verkopen van nieuwe games, die de sterke punten van rFactor 2 gaan gebruiken. Dat vind ik wel positief (meer games met de physics en FFB van rF2 kan ik alleen maar toejuichen), maar hopelijk niet ten koste van rFactor 2 zelf.
Twee keer een overname meegemaakt van Motorsport Network (moederbedrijf van Motorsport Games). Met als resultaat in het begin een flinke investering en binnen no time werden beide bedrijven langzaam maar zeker uitgekleed en uiteindelijk bestaan beide bedrijven niet meer.

Beide overnames waren om de concurrentie te smoren en waren verder zonder enige gedachte.

Hopen dat deze overname een uitzondering is.
rf2 heeft maar heel weinig quality content. een paar laser scanned tracks en "kwaliteits" auto's.

De rest zijn mods met lachwekkende physics. en vaak gejatte automodellen en tracks uit andere spelletjes.
En dat vind de community nog geweldig ook omdat het gratis is. want bij het woordje betalen begint de userbase al te stijgeren en te schuimbekken.

Ook online is compleet verpest. en werkt totaal niet. het is online bots auto racejes. met na bocht 1 vote voor reset.
Als je 1 server kan vinden die niet vol met bots zit of vage mod content die je niet hebt
zelfs met officiele content kan je niet joinen als je niet alles hebt. je moet dus alle auto's kopen als b.v. maar een ferrari gekocht hebt. anders kan je gewoon niet eens mee doen.

dit spel werkt alleen met eigen clubjes en leagues waar al helemaal uitsluitend met gejatte tracks word gereden uit andere spelletje omdat die beter zijn dan de meeste rf2 tracks. je kan niet zo ff racen.

Dit word daardoor nooit mainstream voor normale spelers of grote markt ook de ui is een zootje. dit spel is dood, en alsnog ten dode opgeschreven.

ik denk dat de meeste mensen al uninstall doen voor ze het werkend gekregen hebben.

[Reactie gewijzigd door BruceLee op 6 maart 2021 10:41]

Rfactor2 is geen rfPro, dit zijn twee verschillende producten van twee verschillende developers. Rfpro wordt gebruikt als platform voor professionele doeleinden. Rfactor2 is een afgedankt project gebaseerd op de ISI-engine welke ooit de basis vormde voor het spel F1 Challenge 99-02 van EA Sports. Toch wordt er flink meegelift op de resultaten van rfPro.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee