Door Sim Kranenburg

Beter dan oled

De schermtechniek van morgen

05-02-2020 • 06:00

264

Multipage-opmaak

Inleiding

Gedurende de eerste vijftien jaar van deze eeuw zijn onze televisies en monitoren geleidelijk overgegaan van diepe apparaten met een beeldbuis, naar dunne toestellen met een plat scherm. Hierdoor werd het een stuk gemakkelijker om de beeldschermen aan de muur op te hangen, kregen we meer ruimte op onze bureaus en konden de schermmaten flink toenemen. Deze overgang heeft niet alleen veel invloed gehad op onze inrichting, maar heeft ook geleid tot enorme verschuivingen op de markt.

Waar in de hoogtijdagen van de beeldbuis grote fabrikanten als Sony en ons eigen Philips heer en meester waren, voeren nu de Koreaanse merken de boventoon. Sony's Trinitron-beeldbuizen leverden decennia lang de hoogste helderheid. Doordat deze techniek goed met patenten was beschermd, konden de beeldbuizen van de andere fabrikanten lange tijd niet tippen aan de hoge helderheid en het daarmee samenhangende contrast die de Sony-buizen leverden. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want dankzij de patenten op witte oleds, die in 2009 van Kodak zijn overgenomen, is de productie van oledpanelen voor televisies nu volledig in handen van LG. Het lukt de andere fabrikanten tot nu toe niet om oledschermen in televisiematen tegen aanvaardbare kosten te maken.

Beeldbuis TV

In de begintijd van platte beeldschermen speelde bij de grote maten plasma nog een belangrijke rol. Deze techniek bood belangrijke voordelen op het gebied van beeldkwaliteit en kende hierdoor een grote schare fans. Uiteindelijk bleek niets tegen de opmars van de lcd-techniek bestand te zijn en werd lcd de standaard. Samsung heeft de opmars van deze techniek het beste weten te benutten en is hiermee de grootste televisiefabrikant ter wereld geworden.

Inmiddels heeft de oledtechniek, dankzij de hogere beeldkwaliteit, steeds meer terrein gewonnen. Doordat LG steeds heeft geïnvesteerd in meer en meer productiecapaciteit, hebben de prijzen sinds de introductie van deze relatief jonge techniek jaar op jaar een daling laten zien. Hierdoor konden steeds meer mensen het zich veroorloven om een oled in huis te halen. De prijzen van oledtelevisies blijven voorlopig nog wel even dalen, want ook dit jaar komt er productiecapaciteit bij.

Dit jaar zullen voor het eerst ook televisies met een 48"-oledscherm worden verkocht. Dat is niet toevallig, want dit is exact de gemiddelde beeldmaat van nieuw verkochte televisies op dit moment. Al met al lijkt LG hard op weg te zijn om de nieuwe koploper te worden. Het feit dat aartsrivaal Samsung, als enige grote fabrikant, geen oledpanelen bij LG inkoopt om zelf oledtelevisies te maken, heeft ertoe geleid dat Samsung flink heeft moeten inleveren in het topsegment. Om het tij te keren investeert Samsung enorme bedragen in de ontwikkeling van nieuwe schermtechnieken, maar doorbraken laten zich niet altijd met geld forceren.

Microled

Sinds enkele jaren toont Samsung op beurzen microledschermen als toekomstvisie. Al in 2016, toen de duurdere uhd-televisies van het merk nog niet als Qled, maar als SUHD werden vermarkt, toonde de fabrikant een groot modulair scherm op basis van ledtechniek. Ten opzichte van oleds hebben gewone, anorganische, leds een aantal belangrijke voordelen. Ze zijn zeer efficiënt, hebben een hoge maximale helderheid, gaan erg lang mee en kunnen zeer pure kleuren genereren.

Modulair 170"-scherm
Samsungs ledscherm uit 2016

Dat Samsung, als grootste tv-fabrikant ter wereld, veel invloed heeft op de rest van de tv-fabrikanten blijkt wel uit het feit dat bijna alle merken nu ook 8k-televisies aanbieden, terwijl er nog vele jaren een enorm tekort aan content zal zijn. Ook wat ledtechniek betreft lijkt iedereen achter de leider aan te lopen, want op de CES van 2020 lieten zo'n beetje alle zichzelf respecterende fabrikanten een groot microledscherm zien. Alle fabrikanten inclusief Samsung vertelden erbij dat ze deze techniek als een van de grotere kanshebbers zien om in de toekomst aan consumenten te worden verkocht. Het ene microledscherm is nog groter dan het andere. Dan komt doordat de individuele leds waaruit de schermen zijn opgebouwd, nog helemaal niet zo 'micro' zijn. Het idee is dat ze nu nog relatief groot zijn, maar ze in de toekomst steeds kleiner worden.

De lange levensduur van de individuele leds maakt dat een (micro)ledscherm minder gevoelig is voor inbranden dan een oledscherm. Daarbij moet worden opgemerkt dat elk scherm dat zelf licht opwekt, kan inbranden. Als er maar lang genoeg statische beelden op worden vertoond, zal ongelijkmatige slijtage van de leds tot inbrandverschijnselen leiden. De claim van Samsung dat microled niet kan inbranden, is dan ook niet waar. Eigenlijk zijn zo'n beetje alle beeldschermen, behalve lcd's, gevoelig voor inbranden.

De hoge maximale helderheid komt natuurlijk goed van pas bij het weergeven van hdr-beelden. Ook kunnen de leds volledig worden uitgeschakeld als er zwart moet worden weergegeven. Hierdoor is de contrastverhouding, in een donkere kijkruimte, oneindig groot. Ook kunnen er met leds zeer pure kleuren worden opgewekt, waardoor een zeer groot kleurbereik, of gamut, te realiseren is.

Samsung cinema

In 2017 begon Samsung met de verkoop van ledschermen voor in de bioscoop. We noemen deze schermen geen microledscherm, omdat de leds in dit geval niet bijzonder klein zijn. Dit is een volledig arbitraire keuze, want er bestaat geen regel die bepaalt wanneer een led een microled is. Micro is dan wel het SI-voorvoegsel voor miljoenste, maar als je niet afspreekt waar je een miljoenste deel van neemt, weet je nog niets.

Nu we toch bezig zijn met verduidelijken waar we het precies over hebben: met een ledscherm bedoelen we een scherm dat daadwerkelijk is opgebouwd uit miljoenen kleine leds, en dus geen lcd-scherm met een ledbacklight, zoals die in het afgelopen decennium door alle fabrikanten werden aangeduid als ledscherm of led-tv. Het maakt marketeers namelijk niet uit of een gebruikte term klopt als productaanduiding.

Echte ledschermen zijn niet moeilijk te maken, zolang de afzonderlijke leds niet al te klein moeten zijn. Het cinemascherm van Samsung is meer dan tien meter breed en heeft 4096 pixels in de breedte, waardoor de pixel pitch, uitkomt op ongeveer 2,5mm. Het scherm is modulair opgebouwd uit 96 afzonderlijke kasten met daarin weer 24 losse ledmodules. Zo kan bij een pixeldefect snel een kast worden vervangen. De kast kan op zijn beurt eenvoudig worden gerepareerd door een losse ledmodule te vervangen.

Samsung cinema

Samsung heeft hetzelfde modulaire idee toegepast bij The Wall, een gigantisch ledscherm dat door de fabrikant sinds enkele jaren op beurzen wordt getoond als de toekomst van televisies. Het betreft hier geen prototype, maar een product voor de zakelijke markt. Uiteraard zit er ook een zeer zakelijke prijs aan vast; we hebben ons laten vertellen dat de 146"-versie van The Wall ongeveer 300.000 euro moet kosten. Niet echt een bedrag dat door consumenten is op te brengen.

Samsung 'The Wall'
146"-versie van The Wall

Om een 4k-scherm te maken, zijn twaalf afzonderlijke kasten nodig die samen gemiddeld bijna een kilowatt verbruiken. Bij het weergeven van een volledig wit beeld loopt het verbruik op tot bijna 2800W. Onze stopcontacten kunnen een dergelijk hoog vermogen aan, maar in landen waar gebruik wordt gemaakt van een lagere netspanning, zoals de Verenigde Staten, heb je aan een enkel stopcontact niet genoeg. Het verbruik van The Wall vormt op dit moment dus nog een barrière voor de verkoop aan consumenten.

Samsung microled
75"-microledprotoype uit 2019

De pixel pitch bedraagt bij de nu leverbare versie van The Wall zo'n 0,8mm, waardoor het scherm noodgedwongen zo groot is. Om het scherm geschikt te maken voor de huiskamer, moeten de pixels dus nog minstens twee keer zo klein worden. Vorig jaar toonde Samsung op de CES al een prototype dat aan deze eis voldeed. Dit microledscherm had een diagonaal van 75" en kon net als z'n grote broer 4k weergeven. Deze beelddiagonaal is nog altijd niet bescheiden te noemen, maar is in ieder geval geschikt voor in de (wat grotere) huiskamer. Helaas waren er van dichtbij nog duidelijk naden tussen de ledpanelen te zien en ook zagen we redelijk wat dode pixels.

Hierin zit dan ook de grote uitdaging; want hoewel het hier gaat om een enkel prototype dat is opgebouwd uit losse modules en waarvan de kostprijs nauwelijks uitmaakt, is het Samsung niet gelukt om een scherm zonder pixeldefecten te maken. Dit neemt niet weg dat het een technische prestatie van formaat is, maar het betekent helaas wel dat massaproductie van dergelijke schermen nog vele jaren op zich zal laten wachten.

Daarbij zal de prijs van The Wall ook nog eens met pakweg een factor honderd moeten verminderen om maar enigszins te kunnen concurreren met andere schermtechnieken. Tenminste, als het daadwerkelijk de bedoeling is om microledtelevisies aan de gewone man te verkopen. Het valt te verwachten dat de prijs door betere productietechnieken zal kunnen dalen, maar er moet haast een wonder gebeuren om de prijs binnen afzienbare tijd op consumentenniveau te krijgen. Samsung toonde dit jaar op de CES, net als vorig jaar, een 75"-versie van The Wall op een besloten bijeenkomst. Dat doet helaas vermoeden dat er in het afgelopen jaar niet veel vooruitgang is geboekt met de ontwikkeling van microled.

Crystal LED

Ook Sony toonde in de afgelopen jaren op elke grote elektronicabeurs een zeer indrukwekkend ledscherm. Het enorme Cledis-scherm, waarbij 'Cledis' staat voor Crystal LED Integrated Structure, is bedoeld voor professionele toepassingen en is veel te duur voor consumenten. Het bestaat, net als het scherm van Samsung, uit vele losse modules, die worden opgehangen aan een zwaar aluminium frame. De losse delen meten 463x403mm en kunnen worden samengesteld in diverse hoogte-breedteverhoudingen. Al in 2017 werd op de CES een 8k-versie getoond.

Sony Cledis-systeem
Sony 8k-Cledis

Sony's ledscherm kan, net als dat van Samsung, hdr-weergeven en heeft een maximale helderheid van 1000cd/m². Om het scherm er ook bij veel omgevingslicht goed uit te laten zien, wordt gebruikgemaakt van naar verhouding zeer kleine pixels. Daartussen zit veel zwart, dat maar liefst 99 procent van het oppervlak beslaat. Hierdoor wordt het omgevingslicht nauwelijks gereflecteerd, waardoor zwart er onder alle lichtomstandigheden mooi donker uitziet.

De hierdoor ontstane contrastratio bedraagt meer dan 1.000.000:1. Volgens Sony presteert het scherm dus beter dan alle andere ledschermen, een bewering die, onder minder goede lichtomstandigheden, volgens ons zeker waar is. In een donkere ruimte is het verschil met andere ledschermen natuurlijk niet zo groot. Het Cledis-scherm blinkt in ieder geval uit in bewegingsscherpte, want het kan maar liefst 120 beelden per seconden weergeven. Dubbel zoveel als het ledscherm van Samsung. Sony's scherm is, in 4k-configuratie, ook duurder en kost ongeveer 900.000 euro. Daar staat, dankzij een grotere pixel pitch, wel een prettige 220"-beeldmaat tegenover.

Op de afgelopen CES was ook Sony's ledscherm goed van dichtbij te bekijken. Helaas waren er vanaf een afstand van ongeveer een schermbreedte duidelijk pixeldefecten te zien. Een 4k-scherm heeft meer dan acht miljoen rgb-leds en een rgb-led bestaat weer uit drie leds, waardoor er in totaal bijna 25 miljoen leds zijn die allemaal goed moeten werken. Als er ook maar eentje kapot is of zachter brandt dan de rest, valt dat direct duidelijk op. En als je eenmaal een dode pixel hebt gespot, lukt het je niet zomaar om er geen aandacht meer aan te geven en blijft hij bij elk helder beeld opnieuw storen.

Sony CrystalLED
Sony's prototype uit 2012

Met dat in het achterhoofd was Sony's eerste Crystal LED-prototype uit 2012 een waar kunstwerk, zonder pixeldefecten. Het was een 55"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels en een pixel pitch van 0,6mm. Dit scherm was niet opgebouwd uit losse modules, waardoor alle eventuele defecte pixels met de hand moesten worden gerepareerd. Een klus waarvoor je een microscoop en een zeer vaste hand nodig hebt. Dat is ook gelijk de reden dat we een dergelijk scherm nooit meer hebben teruggezien; het is extreem duur om te maken en totaal ongeschikt voor serieproductie.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat microledschermen binnen vijf à tien jaar wat prijs betreft zullen kunnen concurreren met andere schermtechnieken die nu worden gebruikt voor consumententelevisies. Stel dat er binnenkort een nieuwe assemblagetechniek wordt uitgevonden die geschikt is om foutloos miljoenen afzonderlijke leds te monteren en die ook prijstechnisch gunstig uitpakt, dan nog gaan er vele jaren overheen voordat zo'n techniek geschikt is voor de productie van televisieschermen.

Pixeldefecten kunnen namelijk wel enigszins worden tegengegaan door modulaire schermen te maken, maar als er veel van deze modules moeten worden weggegooid, lopen de productiekosten natuurlijk snel op. Bovendien gebruik je het liefst zo groot mogelijke modules en liefst helemaal geen losse modules, om opvallende naden tegen te gaan. Het is prima mogelijk om naden tussen de verschillende schermdelen te vermijden, maar de daarvoor benodigde precisie drijft de kostprijs flink op. Het ligt dus voor de hand dat de eerste productiemachines zullen worden gebruikt om kleine schermen met relatief lage resoluties te maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het schermpje van een smartwatch. Pas als er veel ervaring is met de de massaproductie van kleine maten, kun je gaan denken aan opschalen naar hogere resoluties en grotere maten voor televisies.

Betere lcd's

Op de afgelopen CES zagen we, vooral bij Chinese fabrikanten, dat de lcd-techniek nog steeds niet is uitontwikkeld. Zo toonde TCL een tv met miniledbacklight die gebruikmaakte van maar liefst 25.000 afzonderlijke minileds op een glasplaat achter het lcd-paneel. Deze vormen samen een fald-backlight met zo'n duizend afzonderlijke zones. Deze tv zal voorlopig bij ons niet te krijgen zijn, maar in andere delen van de wereld is hij al wel te koop. Konka toonde een prototype met maar liefst 40.000 minileds die zijn verdeeld over 10.000 zones. Een indrukwekkende techniek, maar voorlopig veel te duur om op grote schaal te worden geproduceerd.

Konka 8K Mini-led
Konka 8k-miniledprototype

Vorig jaar was er op de CES bij HiSense al een een innovatieve lcd-tv te zien: de Uled XD. Deze maakt gebruik van een dubbel beeldpaneel. Deze techniek wordt Dual Cell genoemd en maakt een zeer groot contrast mogelijk. De techniek wordt normaal gesproken alleen toegepast bij enorm dure, professionele broadcast-monitoren. HiSense is erin geslaagd om deze techniek veel goedkoper te maken door achter een normale 4k-lcd met kleurenfilters een monochrome lcd met 2k-resolutie te plaatsen. De tweede lcd wordt dus gebruikt om de backlight te dimmen, waardoor een soort fald-backlight met meer dan twee miljoen zones ontstaat.

Hisense Dual Cell lcd

In het afgelopen jaar was deze tv in China al te koop, voor een prijs die zeer vergelijkbaar is met die van een 65"-oled-tv. De contrastratio van de tv, 150,000:1, is niet zo goed als die van een oled-tv, maar met wat omgevingslicht is het beeld zeer vergelijkbaar. Dit jaar zal de tv ook in de Verenigde Staten in de verkoop gaan. Er is nog geen prijs vastgesteld, maar opnieuw zal op of onder de prijs van een vergelijkbare oled-tv worden gemikt.

Het grote probleem voor zowel miniledtelevisies als dualcell-lcd's is dat beide technieken relatief duur zijn om te maken. Als er een efficiënte productietechniek wordt ontwikkeld, zijn de extra kosten bij miniled nog te overzien, maar voor dualcell heb je in elk geval twee lcd's nodig en die moeten ook nog eens zeer nauwkeurig over elkaar worden geplaatst om moiré-problemen te voorkomen.

Doordat de prijzen van oled alsmaar blijven dalen, zal de productie van dit soort televisies in de toekomst relatief flink duurder worden. Het enige voordeel dat ze nog zullen hebben ten opzichte van oled, is de hogere maximale helderheid. Voor de meesten is de maximale helderheid van oled op dit moment echter prima. Door het enorme contrast is de hdr-weergave schitterend en alleen als je overdag in een kamer met veel omgevingslicht hdr wil kijken, zijn de duurdere lcd's in het voordeel.

Betere oleds

Hoe zit het dan met de ontwikkeling van oled? Sinds de introductie van oledtelevisies hebben we de prijzen enorm zien dalen. Toen in 2013 de eerste oledtelevisies op de markt verschenen, moesten ze zo'n negenduizend euro opbrengen. Inmiddels betaal je voor dezelfde 55"-maat bijna tien keer minder en krijg je ook nog eens een uhd-tv in plaats van een hd-tv. We hebben niet alleen de resolutie van oledtelevisies zien toenemen, maar ook de maximale helderheid.

Met de komst van hdr werd de hoge piekhelderheid ook nog eens nuttig ingezet, met als gevolg een schitterende beeldkwaliteit die, zeker in een niet al te fel verlichte kijkruimte, nog altijd onovertroffen is. Helaas is de ontwikkeling van de beeldkwaliteit bij oledtelevisies zo goed als stilgevallen. We hebben in de afgelopen jaren nog wel de nodige verbeteringen in aansturing gezien, maar de panelen zelf presteren op dit moment net zo goed als pakweg vier jaar geleden.

LG rgbw oled
Oledscherm met witte pixels. Bij de rode, groene en blauwe subpixels zijn kleurenfilters toegepast.

Dit doet vermoeden dat de rek er bij de huidige oledpanelen, die gebruikmaken van witte oleds, er zo'n beetje uit is. Het feit dat er bij de huidige televisies kleurenfilters nodig zijn, betekent dat de efficiëntie direct kan worden verbeterd door over te stappen op rode, groene en blauwe oleds. Een zeer groot deel van het door de witte oleds opgewekte licht gaat nu immers verloren in de kleurenfilters. Deze zetten het licht dat niet wordt doorgelaten, om in warmte.

Het probleem met rgb-oleds is helaas nog altijd dat de levensduur van de verschillende kleuren oleds verschilt. Vooral de blauwe pixels slijten sneller, doordat ze de meeste energie moeten verwerken. Daar valt enigszins voor te compenseren door de blauwe pixels groter te maken, maar het zou beter zijn om de onderliggende chemie te verbeteren. Er wordt veel verwacht van blauwe emitters op basis van thermally activated delayed fluorescence, waar al sinds 2012 onderzoek naar wordt verricht. Bedrijven als Cynora, Kyulux en Noctiluca hebben tientallen miljoenen aan investeringen opgehaald voor de ontwikkeling hiervan bij de grote fabrikanten. Hoewel er dus veel tijd en geld in onderzoek is gestoken, is de ideale blauwe oled tot op heden nog niet uitgevonden. Er worden met enige regelmaat bemoedigende onderzoeksresultaten gemeld, maar de levensduur blijft een zwak punt.

Quantum dot tv
Quantumdots zoals deze bij de huidige televisies van Samsung worden toegepast

Er gingen in de afgelopen tijd geruchten rond dat Samsung plannen heeft om televisies te gaan maken die gebruikmaken van blauwe oleds. Hierbij zouden quantumdotfilters worden ingezet om het blauwe licht te converteren naar rood en groen voor de desbetreffende subpixels. Op de afgelopen CES zou bij Samsung Display zelfs een prototype van een dergelijk scherm zijn getoond aan een zeer select gezelschap.

Het ultieme quantumdotscherm maakt overigens geen gebruik van oleds om licht op te wekken. Het moet namelijk ook mogelijk zijn om de quantumdots niet te stimuleren met licht, maar rechtstreeks met elektriciteit. Zo ontstaat een quantumdotled. Hiervoor gelden dan weer dezelfde uitdagingen op productievlak als er nu zijn voor microledschermen. Als deze zijn opgelost, zou qd-microled weleens de opvolger van microled kunnen worden.

Tot slot

Het bericht dat Samsung achter gesloten deuren een quantumdotscherm met blauwe oleds heeft laten zien, klinkt aan de ene kant bemoedigend. Een dergelijk scherm zou namelijk in theorie zeer efficiënt met energie omspringen. Daardoor zou het, met hetzelfde verbruik, ook een hogere maximale helderheid kunnen bieden en doordat de pixels geheel uit te schakelen zijn, zou het contrast net zo goed zijn als bij de huidige oleds. Tel daarbij een enorm kleurbereik op en je hebt een scherm dat veel beter presteert dan de huidige oledtelevisies met witte oleds.

Aan de andere kant geeft een dergelijk bericht weinig hoop dat we een dergelijk scherm binnen afzienbare tijd kunnen kopen; als er namelijk ook maar enigszins uitzicht was op de productie van dergelijke schermen, zou Samsung van de daken schreeuwen dat het antwoord op LG's oleds eraan komt. Dat doet het bedrijf immers ook al vele jaren met microled; een techniek die nog lang op zich laat wachten voordat ze geschikt is voor massaproductie.

Het heeft er dus alle schijn van dat LG dankzij de witte-oledtechnologie een goede kans maakt om de grootste televisiefabrikant te worden. In ieder geval lijken er gouden tijden aan te breken voor LG Display, dat meer en meer oledpanelen zal kunnen verkopen. Voorlopig zijn de astronomische bedragen die in de productiecapaciteit van oled zijn geïnvesteerd, nog niet terugverdiend, maar het ziet ernaar uit dat aan de huidige oledtechniek nog vele jaren geld kan worden verdiend.

Lees meer

Reacties (264)

264
262
88
9
0
138
Wijzig sortering
"Eigenlijk zijn zo'n beetje alle beeldschermen, behalve lcd's, gevoelig voor inbranden"

Eeeehm, dit klopt niet. Ook LCD is gevoelig voor inbranden. Als je maar lang genoeg statische beelden erop projecteert, brandt alles in. Ook LCD.

Voorbeeld, mijn kantoor, de Boeing 737 heeft 6 LCD displays in de cockpit. Dit zijn schermen van 100K/stuk. Ze geven altijd hetzelfde beeld weer, vooral het primary flight display (waar de kunstmatige horizon, snelheid en hoogte op weergegeven worden). Deze zijn echt ingebrand wanneer ze vervangen worden. Het helpt natuurlijk ook niet dat die schermen vrijwel de gehele dag op max helderheid staan, veel zonlicht en weinig bewolking op 11km hoogte.

Je ziet het ook wel op pin automaten, dat schermen ingebrand zijn.

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 22 juli 2024 16:58]

Wat er kan gebeuren bij lcd's is dat de Thin Film Transistors in het scherm, die de afzonderlijke pixels aansturen, in het scherm 'lui' worden omdat ze de hele dag hetzelfde staan te doen. Dit levert zichtbare image retention op. Dit is niet hetzelfde als inbranden; inbranden wordt veroorzaakt door veroudering van de pixels waardoor de helderheid afneemt. Image retention kan je tegen gaan door de tft's af en toe eens aan het werk te zetten en ze bijvoorbeeld een tijdje ruis te laten weergeven. Iets vergelijkbaars gebeurt overigens ook bij oleds want deze maken ook gebruik van tft's om de pixels aan te sturen. Door een 'pixel refresher' programma te draaien (gebeurt meestal automatisch als de tv in standby staat) worden de transistors in het scherm 'gemasseerd'.

De schermen uit jouw 'kantoor' zouden dus langer mee kunnen gaan als er van tijd tot tijd eens wat ruis op zou worden vertoond...
Het woord 'inbranden' klopt ook niet. Inbranden is nog uit het beeldbuis verleden.

Zoals je zegt gaan de oleds minder fel branden oftewel degraderen. Dit is ook de reden dat Samsung telefoons standaard op FHD+ staan ingesteld. Twee kleine sub-pixels worden één pixel om dit proces tegen te gaan.
Ik wens je veel succes om de term inbranden uit het moderne taalgebruik te krijgen :)

Het inbranden van beeldbuizen is overigens wel degelijk zeer vergelijkbaar met dat van (o)ledschermen; door het plaatselijk verouderen van de fosfors van een crt werd het uitgestraalde licht steeds minder fel. Dit was zelfs goed te zien als de buis uitgeschakeld was omdat de fosfors verkleurden na verloop van tijd.
Ik neem aan dat dit bij sony trinitron crt NIET zo is/wa.. Want ik kijk naar een van 20 -25 jaar oud,.. En die is helder en niks geen vandat verkleuren.. ! De laatsen waren zeker de besten.. EN alleen vanwege gewicht/formaat overgeschakeld op plasma en lcd/oled.
De trinitron buizen waren inderdaad erg goed, maar elke crt kon inbranden als je er maar lang genoeg statische beelden op vertoonde.

Het is inderdaad zo dat de fosfors in de loop der tijd steeds beter werden en dat de inbrandproblemen daardoor sterk zijn afgenomen, maar jouw 25 jaar oude trinitron zal in de loop der tijd wel degelijk minder helder zijn geworden; dat gaat alleen zo geleidelijk dat je daar niets van merkt..

[Reactie gewijzigd door Sim op 22 juli 2024 16:58]

Ik ben benieuwd als ik ooit een keer een nieuwe tv heb.. Ik wil de nieuwe tv er dan naast zetten in de 1e tijd.. Om te zien waar het verschil in zal zitten.. Vraag me alleen af,.. of me dat zal lukken.
zou het mogelijk zijn om en de niewe tv en de oude tv op de Humax 5200r aan te sluiten ? Mijn huidige tv gaat via scart.. en de nieuwe tv zal dan via hdmi.. Ik vraag me af of ik dan 2 tv's tegelijk kan met beeld kan zien.. ??
Ik denk dat het wel moet lukken met die stb..
stb.. ?? Wat is dat ? Ik ben bang dat als de humax via 1 uitgang beeld uitvoert.. dat de ander dan uit gaat !
stb=settopbox

Je humax dus.. Volgens mij kan ie prima analoog en digitaal signaal tegelijk uitsturen..
bedankt, ik hoop het ! Had 2 wken terug bijna de lg c9 55 inch gekocht omdat ie 1.300 in de winkel koste. Maar de pilips oled stond er naast en met dezelfde kabel-tv beelden was het beeld van de philips oled echt beter in de gezichten.. Ik kon dat niet geloven..want ik verwacht geen verwachtte geen verschil.. Maar omdat ik alleen kabel tv beelden bekijk en in feite geen 4k.. heb ik het maar even bij laten zitten.. De philips was ook net weer 1.600 en dus 300 euro duurder en de panasonic oled 954 was 1.800 euro.. dusss. En ik heb nog een prima tv..
Het heeft niet veel nut om de beeldkwaliteit van televisies in de winkel te vergelijken. Daar staan ze namelijk in de winkelstand waarbij alle beelden nogal bewerkt worden om ze er zo indrukwekkend mogelijk uit te laten zien. Als je ze in de filmstand zou zetten, waarin de televisies het beeld laten zien zoals het bedoeld is, zul je slechts kleine verschillen zien..
Hebben we gedaan. Eerst stond de lg op dynamisch. Ik zei tegen de verkoper waar staat hij op.. en hij stond natuurlijk op dynamisch. Toen op ander modussen gezet.. De philips stond al op standard.. maar de lg werd niet beter. Ik kan moeilijk 3 tv's thuis laten brengen.. dus ben wel afhankelijk van jouw reviews of anderen.. Had ook geen echt verschil verwacht.. Maar ik heb het nu vaker gezien dat de philips op kabel-tv beter beeld geeft dan de lg.. Panasonic wellicht ook. Maar vaker wordt sony meer voor upscaling genoemd.
Ook in de standaard modus staat er de nodige beeldverwerking aan en is het beeld te blauw qua kleur..
Sim, begrijp me niet verkeerd. Maar als ik soms reviews lees die alleen over filmmodus praten.. Ook daarin de tv meten en beoordelen.. Vraag ik me af of reviewers en kopers van tv's wel op 1 lijn zitten.. Ik wijs Samsung alleen vanwege de vreselijke dynamische modus categories.. af. Ik kom in de winkel, zie die vreselijke verscherpte lippen en vreselijke kleuren groen.. Wil helemaal nooit niet zo'n samsung als ze zo'n beeldmodus er op hebben. Wie wil daar naar kijken ? Maar mijn broer heeft dus zo'n samsung uit 2016 sk9500 .. De dynamische modus is puur Slecht.. Maar de filmmodus is ook waardeloos.. Geel en duf.
Mijn buurman heeft een panasonic lcd.. Die had ook een dimme gele doffe filmmodus.. Heb ik bij hem er af gezet.. en hij was zo blij !!
. Mijn oude sony trinitron.. heeft ook een vreselijk dimme gele softe filmmodus.. Is niks aan te verbeteren in de instellingen.. Ik heb hem daarom op LIve staan.. Heel natuurlijk.. helder beeld..
Ook de sony 950 XG lcd die ik in de winkel zag.. heeft in de dynamische modus een veel beter toch nog natuurlijk beeld/kleur, zij het dan te veel verheldering in de gezichten. Anders dan bij samsung.
De middelste standen zijn denk ik voor de gemiddelde mensen het meest passende denk ik..
Maar ik weet niet hoe de filmstanden bij oleds zijn.. Ik kijk overigens altijd met licht aan en nooit in het donker en ook vrijwel geen films..
De reden dat de filmmodus er 'geel en soft' uitziet is omdat de andere standen het beeld blauwer en scherper maken.

Of je beeld als gelig of blauwig ervaart hangt af van het omgevingslicht waarin je kijkt. In een winkel hangen altijd felle koele lampen omdat je daarvan wakkerder wordt en daarmee sneller geneigd bent om iets te kopen. Als je, zoals de meeste mensen, thuis een warme kleur verlichting hebt ziet het beeld er in de filmmodus, als je er na een paar minuten aan gewend bent, niet meer geel uit en krijg je de kleuren te zien zoals ze bedoeld zijn.

Ook bij verscherping geld dat je er even aan moet wennen als je net naar erg verscherpte beelden hebt gekeken. Het probleem met beelden standaard verscherpen is dat veel beeldmateriaal al uitgezonden wordt met veel verscherping waardoor het dus dubbelop verscherpt is. Bovendien krijg je door verscherping meer compressie-artefacten in beeld te zien.

Het staat je uiteraard geheel vrij om je televisie zo in te stellen als je zelf wil, maar als je beeldkwaliteit objectief wil beoordelen zul je alle bewerkingen uit moeten schakelen; je kan namelijk alleen maar kijken hoe goed een tv beeld weergeeft zoals het hoort; volgens de standaard.

Alle bewerkingen die een tv uitvoert en waarvan je wellicht vindt dat het beeld er mooier van wordt, kunnen door de makers van de beelden ook al zijn uitgevoerd; waardoor de beelden te koel of te scherp van worden.

Als je dus niet steeds per programma of film de instellingen wil gaan aanpassen kan je de tv maar beter het beeld laten weergeven zoals de makers het bedoeld hebben...
Kan/zal het met een nieuwe tv de kans geven..
Dank voor deze duidelijke uiteenzetting over de toekomst van tv's.
Na de CES van 2020 was er duidelijk onduidelijkheid vooral door Samsung die bekend staat om zijn aggressive marketing met name met betrekking tot de Micro-led en de Blauwe Oled met QD kleur conversie. En hopelijk voorlopig een einde aan "Ik wacht wel tot Micro-Led want dat is veel beter".

Zou je ook zo'n stuk kunnen schrijven over de Filmakers mode, daar wordt ik ook moe van.
Het zou de combinatie van settings zijn die het best weergeven zoals de filmaker het heeft bedoelt, beter dan blijkbaar Cinema mode.

Maar je kunt er nu al van op aan dat de ene filmakers mode niet gelijk is aan de andere op een ander Merk of zelfs dezelfde merk maar andere model tv, dus dan krijg je welke Filmmakers Mode het beste is van alle tv's en het jaar daarop weer een lijst die dan weer het best in de beurt komen en dus geen van allen het beeld kunnen weergeven zoals de filmaker het heeft bedoeld.

Ik kijk graag naar Klassieke Films die op Blu-Ray in 4K HDR verschijnen omdat de conversie van FILM door het hoge aantal filmkorrels per frame erg goed te doen is. Maar deze films waren bedoelt voor de bioscoop die deze projecteerde op een groot wit doek in een donkere zaal en derhalve dan ook maar een piekhelderheid van 50 nits had en tegenwoordig in de nieuwste cinemas met laserprojectie ook niet hoger komen dan 200 nits piekhelderheid. Je zou dan beter minder geld uitgeven aan een gekalibreerde tv omdat de filmmakers mode toch niet hoger hoeft dan die 200 nits. Maar dat is natuurlijk niet waar want op een tv die 4000 nits kan weergeven is het plaatje natuurlijk veel beter als ook de film in HDR4000 is geremastered, maar dat kun je dan toch niet meer zeggen dat dit de Filmakers intentie was toen hij het maakte.
Bedankt voor de uitleg: ik linkte inbranden altijd aan image retention.
de term "bug" klopt ook niet. Bugs zijn nog uit het tijdperk van lampencomputers waarin beesten gefried werden en daardoor outputs verkeerd werden uitgelezen, maar veel succes om die ook uit het moderne taalgebruik te krijgen ;)
Voortijdige slijtage van de fosforen is wel degelijk een probleem. Vooral de korte levensduur van blauwe fosforen zijn een probeem. Daarom zet Samsung in op blauwe leds met QDs.

Belangrijk punt Sony C-LED is de enige groot formaat Micro-LED display die momenteel commercieel verkrijgbaar is (circa 100 dagen lead time) dus waarom het onderscheid tussen Micro-LED en Sony CLED.

De Samsung 'Micro-LED' The Wall is volgens de strictere 50 micron grens geen micro-led, maar zelfs de minder strenge 100 micron grens wordt door ten minste 2 van de 4 zijden overschreden. De op CES aangekondigde modellen zijn wel volgens alle gangbare definities Micro-LED, andere LEDs ander productie proces, andere leverancier.
Weet iemand of je met ruis de luie TFT's weer wakker kunt schudden en zo je ingebrande scherm kunt repareren?
Ja dit kun je doen mits het gaat om een lcd scherm. Met ruis kun je dan het beste afwisselende volledige kleurvlakken gebruiken die zich in hoog tempo afwisselen. Je maakt dan alle kleuren "wakker". Dit werkt dus niet bij led schermen, omdat die echt "inbranden".
Amai uw kantoor is wel heel cool. Dan zit ik maar op een saai kantoor. :*)
Maar jij hebt weer geen ingebrande LCD schermen... zo heeft iedereen wel wat...
Nee, m'n baas zou niet blij zijn als ik zolang niets met mijn computer doe dat het beeld inbrand. :O
LCD brandt niet snel in, maar heeft wel last van "image retention" (wat meestal tijdelijk is).
Oled brandt in als bepaalde subpixels dan meer slijten dan anderen. Bij LCD kunnen de kristallen in een bepaalde staat blijven als informatie langdurig wordt getoont. Je moet echt je best doen om het permanent te krijgen (bijvoorbeeld de schermen in een vliegtuig die heel wat langer dezelfde informatie toont dan je tv thuis). Je zou dus kunnen zeggen dat LCD's er niet gevoelig voor zijn, maar het is wel mogelijk. Oled is er wel gevoelig voor omdat het al gebeurt met tv zender logo's.
Misschien kan een screensaver een oplossing bieden :+
Mijn eerste ervaring met inbranding was ook een monochroom LCD scherm. Het toonde ook constant meetwaardes in een steeds zichtbare schermindeling. Daar heb ik wel de screensaver geactiveerd, (was niet actief voordien) zodat andere schermen oproepen nog werkbaar bleef.
De technologie is wel ver genoeg gevorderd dat voor normaal computer en TV gebruik het inbranden geen probleem is.
Vooral de lamp gaat naar mate het scherm ouder wordt achteruit... en bij FALD is het het eerste lampje dat stuk gaat wanneer het scherm overlijdt. Een beeld permanent inbranden zal bij LCD normaliter niet gebeuren, maar het is om deze reden niet dat de LCD noodzakelijk langer meegaat dan een OLED.
Ik zie het soms na een weekend op kantoor, sommige schermen die open blijven staan met een melding in beeld staat er vervolgens na 3 dagen nog. Kan me voorstellen dat het LCD display in je Boeing nog meer ingebrand is. Ze zouden daar gewoon screensavers (zie je waar dat woord vandaan komt) moeten installeren..
Ik heb dit gehad op een laptop met windows xp.
De heuvels van de standaard achtergrond kon je waarnemen op andere schermen
Als je naar de reacties kijkt op Tweakers zou je denken dat iedereen oled koopt. Maar als je kijkt naar de verkoop cijfers doet Samsung het zeker niet slecht. Waar komt dat verschil vandaan?
Simpel, de bezoekers van Tweakers, en zeker degenen die ook veel posten, vallen veelal in het enthusiast segment. Er is echter een veel grotere groep consumenten die gewoon naar de MediaMarkt gaat of even op bol.com kijkt met een budget van 500 euro of zo.

Ook hebben Tweakers vaak de kennis en kunde om op te letten dat ze niet constant hetzelfde beeld actief laten staan en kunnen zo dus zelf het risico op inbranden minimaliseren. Voor niet Tweakers zou het dus afhankelijk van het kijk patroon ook gewoon een betere optie kunnen zijn om geen oled te nemen.
Lagere prijzen bij LCD, kleinere maten bij LCD en de marketingpraat van Samsung. (en de megaverzadigde kleuren met super hoog contrast in winkelmodus)

Pas dit jaar komen er 48" OLED schermen in de verkoop, waar tot op heden 55" de minimale maat was. Lang niet iedereen wil een enorme TV in de woonkamer. Met die 48" zal de prijs ook wat vriendelijker worden, hoewel die bij de 55" OLED ook niet slecht was. Maar in vergelijk met LCD/LED is het nog steeds iets duurder.
De Qled is een goede benaming natuurlijk. Toen mijn tante een nieuwe TV zocht, zei de verkoper dat Qled hetzelfde als Oled was. 8)7
Onlangs zei mijn moeder kijk een LG-TV zoals tante, euhm neen dat is een gewone led-LCD. Zo veel mogelijkheden leidt tot verwarring, zelfs bij de verkopers.
Het is nu ook niet dat je een miskoop doet als je geen oled koopt, de nieuwe zal beter zijn dan je oude TV.
'goede benaming' zoals in sluwe benaming ja!
Laat het vooral zoveel mogelijk op OLED lijken, en lieg er zelfs over dat het nieuwer is en voila...
Technisch gezien is dat niet liegen. Qled is weldegelijk nieuwer dan Oled. ;)
Misschien tijd om Rled te registreren aangezien de r weer verder in het alfabet is als de Q :9
Marketing..
Onlangs iemand die zei ik heb een Qled gekocht want dit is toch het nieuwste ? |:(
Hij kon met het geld evengoed een oled aangekocht hebben 8)7
Hij heeft nog gelijk ook. Toen de eerste oleds er waren had Samsung nod de Suhd tv's. Later kwamen ze met qled. Dus qled is nieuwer dan oled.
Het is ook weer verwarrend omdat QLED een merknaam is en OLED een techniek.

Samsung kwam met QLED in 2017 en Sony had Triluminos (quantum dots) in ieder geval in 2013 (toen kocht ik mijne). En hier zie je ook meteen weer hoe Sony het zichzelf altijd zo onnodig moeilijk maakt. Ik heb zon TV en moet nog steeds eerst naar Google om te checken hoe je het schrifjt. Trili..Trilo?.. Trilumo? Godver.... Google.
Mis info over nanocell techniek van LG
Nanocell is een leuke naam voor een filter boven een gewone LCD en dus praktisch hetzelfde als QLED. In de discussie over de toekomst niet noemenswaardig.
Zolang mijn plasma tv het nog doet koop ik geen andere, nog geen mooier beeld gezien.
Ik had tot vorig jaar december een Panasonic Plasma, maar wat mijn Philips 55OLED804 laat zien, daar kan die Panasonic echt niet aan tippen, al was dat beeld zeker heel goed. Vooral met Dolby Vision is het verschil enorm. Zo natuurgetrouw en contrastrijk dat je ook meer diepte ziet. In de winkel kijken is vrij zinloos, die tv's staan zonder uitzondering helemaal verkeerd afgesteld. Aan het tweaken van de instellingen heb je thuis wel een uurtje werk, af-fabriek is het beeld zo fel ingesteld dat je een zonnebril nodig hebt, die helaas niet wordt bijgeleverd.
Wat heb je precies getweaked, ben wel benieuwd naar je instellingen. Heb zelf voornamelijk de kleur verzadiging teruggebracht, maar verder ziet het er al goed uit.
Op https://www.rtings.com/ vind je goede settings per type/merk die je kunt gebruiken. Die hebben al het testwerk al voor je gedaan.
Philips Oleds staan er niet tussen.
De belangrijkste: contrast van 50 naar 30, beeld verbeteraars uit en motion op "film" :)
Contrast laag instellen? Het is een TV geen kantoor monitor waar je uren naar een tekstverwerker kijkt en je ogen wilt sparen.

Koop je een dikke TV met dikke contrast waardes (of oneindig zelfs) ga je het contrast omlaag gooien? Beetje hetzelfde als een Ferrari kopen en dan rijden als een oude oma, toerenteller mooi onder de 3k houden.

Bovendien zijn instellingen soms compleet anders van TV tot TV.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 22 juli 2024 16:58]

Bij Philips heb je "contrast" en "video contrast". Die eerste staat gelijk aan "oled light" bij LG. Als je die op 50 laat staan heb je een zonnebril nodig om te kijken. Als je daar van houd is daar uiteraard niets mis mee maar mijn smaak ik het niet.
Ah ja dat is bij OLED toch wat anders weer uiteraard. Kan me voorstellen dat je (non-HDR) content liever niet met belachelijke helderheidswaardes bekijkt.

Tijdje terug mijn VA paneel proberen te fine-tunen om uiteindelijk de originele instellingen weer terug te zetten (was al gekalibreerd). Het internet zit schijnbaar vol met mensen die de contrast waardes van VA panelen schromelijk ver omlaag schroeven omdat het zo meer overeenkomt met hun vorige IPS monitor en ze dat mooier vinden |:( .
Waarom koop je dan in godsnaam een VA monitor met dikke contrast waardes, enfin. Genoeg gezeken, het is avond, ontspanning enzo :P

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 22 juli 2024 16:58]

Ik geniet ook nog dagelijks van mijn 50" plasma van Panasonic. Maar weet toch wel dat de nieuwe Oleds weer een stukje beter beeld genereren. Tijd over getwijfeld om een OLED te kopen, maar besloten mijn plasma 'op te gebruiken'. Beter voor het milieu, beter voor de beurs en idd nog een hartstikke strak beeld.

Overigens gaat ie goed lang mee mijn plasma is alweer 12-13 jaar oud!
Beter voor het milieu weet ik zo net nog niet, plasma's slurpen stroom.
Zolang die plasma nog werkt is het beter voor het milieu om die te gebruiken tot die stuk is.
Nog perfect werkende electronica vervangen dat is een stuk slechter voor het milieu dan dat klein beetje meer verbruik. Waar denk je dat de grondstoffen voor die nieuwe tv vandaan komen en hoe wordt die oude gerecycleerd?

Auto's moeten groener zijn maar de wegwerpmaatschappij wordt maar erger en erger. Die wegwerpmaatschappij is een stuk belastender voor het milieu maar ja, de economie moet draaien hé... |:(
Klein beetje meer 😂😂
Ben zelf van een Panasonic 55'' VT50 naar een LG E8 gegaan. Helderheid, contrast en geluid beter tov plasma. Maar de plasma is echt stukken beter in het weergeven van sportbeelden en lagere kwaliteit beelden. Voetbal kijkt op de plasma rustiger en vloeiender.

Heb de plasma aan mijn broertje gegeven en iedere keer als ik daar ben verbaas ik mij over hoe goed de plasma-tv nog zijn mannetje staat.
Same here, ik heb de laatste plasma van Panasonic, heerlijk beeld
Als de tv koud is zie je wat ghosting maar dat is na een paar minuten verdwenen
Image retention en burn in zijn twee verschillende zaken. Image retention komt veel voor, burn-in is uitzonderlijk.
Image retention is tijdelijk en makkelijk op te lossen, burn-in is permanent en komt nagenoeg alleen voor bij showroom modellen en mensen die de hele dag door CNN of specifieke logo's op hun scherm hebben. En in het geval van logo's moet je de TV ook wel echt belachelijk lang aan laten staan voor héél wat uurtjes voordat het verschijnsel zich voordoet.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 22 juli 2024 16:58]

Mja. Zijn tv staat uren aan en vaak lange periodes op pauze. Het hele menu van zijn digicorder staat in zijn scherm gebrand 😋
De tering, da's mooi kut. Sommige mensen wat voorlichting geven bij aanschaf electronica :*) .
Geen tv met mooier beeld gezien tegenover je oude plasma? Kom op je weet zelf dat het niet waar is 7(8)7
Misschien heeft hij geen andere TVs bekeken?
Ik heb al weer enige tijd geleden mijn Plasma omgeruild voor een OLED en kan uit ervaring zeggen dat dit scherm toch echt wel een mooier beeld geeft. Qua resolutie, contrast, kleurweergave en door de Dolby Vision ondersteuning. Een goed werkende Plasma vervangen is natuurlijk niet nodig maar ik kan me niet voorstellen dat je geen TV met een mooier beeld hebt gezien ondertussen.
Je mist wat, heb een OLED sinds kort en man, wat een beeld.
Afgelopen december ook mijn 11 jaar oude Panasonic plasma TV (37 inch, 720p scherm) vervangen door een LG C9 (55 inch, 4k scherm). En wat een enorme vooruitgang in beeldkwaliteit! Het is voor mij nog elke dag opnieuw genieten wanneer ik een film of serie op mijn nieuwe TV kijk. :9~

En tja, die plasma TV werkt nog prima dus vervangen vanwege defect was niet aan de orde. Maar het kijk-genot is toch wel enorm toegenomen met dit prachtige OLED scherm. Die nog prima werkende plasma TV is overigens nu naar de slaapkamer verplaatst, waar het een LCD TV'tje (24 inch, MVA paneel, 1080p) vervangen heeft. Voor Netflix kijken in bed is dat prima.
Gelukkig zijn er nog meer Plasma fans. GT60 hier. We kijken al een decennium geen kabel TV (gamen/mediabox/netflix) meer dus zenderlogos heb ik sowieso geen last van. Ik heb nog geen last van burn in, en als de afgelopen 7 jaar een indicatie zijn denk ik ook niet dat ik daar nog last van ga krijgen.
Ik houd hem net zo lang tot hij stuk gaat, zal mij benieuwen hoe lang dat gaat duren.
Nou, dat klopt dus niet.
Ik heb recent mijn Panasonic plasma die 10 jaar oud was, vervangen door een LG OLED.
Het verschil is groot, maar dan in het voordeel van de OLED.
Dat wil niet zeggen dat plasma niet goed was want dat was zeker wel zo zeker gezien de tijd 10 jaar geleden er was toen niet beter.
Sorry, maar dat is onzin. Ik heb zelf een Panasonic 42PV70 gehad (nog steeds op slaapkamer), daarna een 55GT60 (helaas pas meegegeven aan mijn ex). Top tv's, absoluut, ten tijde van de LCD's echt het mooiste beeld wat te krijgen was. Zelf nooit enig spoor van inbranden gehad. Soms lichte retentie, maar dat verdwijnt altijd. Maar de plasma's zijn echt wel ingehaald door OLED op het gebied van beeldkwaliteit.

Sinds oktober dan een LG 65C9 OLED hangen, maar is toch echt een klasse beter / mooier beeld dan de plasma, zeker met een HDR / Dolby Vision programma of game.
Bovendien is het energieverbruik lager, terwijl ik een fors groter scherm heb.
Dat dacht ik ook, totdat ik laatst de LC C9 aan het werk zag met de 4K 'Our World' serie op Netflix.
Teringjantje wat was dat perfect!
Het is niet alleen de scherpte en de kleuren, ook het diepte-effect lijkt veel beter.

En ik ben nu een Pioneer Kuro gewend, dus het beste wat plasma te bieden heeft.
Herkenbaar, heb er sinds ik meen 2008/2009 een van 42" en die mag nog blijven zolang hij het blijft doen.
Enige nadeel dat ik kan benoemen zijn de inmiddels toch wat dikke bezels, vergelijken met de nieuwere tv's maar ach... dat is dan maar zo.
Anoniem: 498327 5 februari 2020 06:27
Ik mis de mogelijkheden om veroudering te monitoren. Lijkt me vrij eenvoudig om een geheugen in te bouwen die de brandtijd per LED volgt, en dit gebruikt voor interne kalibratie. Wordt je hele scherm in de loop van de tijd wel wat minder helder, maar zie je nooit inbrandeffecten.
Ik mis de mogelijkheden om veroudering te monitoren. Lijkt me vrij eenvoudig om een geheugen in te bouwen die de brandtijd per LED volgt, en dit gebruikt voor interne kalibratie. Wordt je hele scherm in de loop van de tijd wel wat minder helder, maar zie je nooit inbrandeffecten.
Ja dat zou zeker mooi wezen, het is zo jammer dat alles gemaakt woord om maar een keer te gebruiken, het zou ZO veel bevuiling oplossen als je je spullen zelf zo kan repareren, en gewoon als LEGO zo nieuwe onderdelen er in kan stopen, erg jammer dat het zo gemaakt is tegenwoordig dat het niet meer lang mee gaat.
Ik ben bang dat we als consument toch ook gewoon de hand in eigen boezem moeten steken. Het is misschien waar dat producten niet meer gemaakt worden om ons te overleven maar mijn lcd tv uit 2010 doet het nog prima, op mijn bureau staat een 24" Dell fps2405 uit 2005 en mijn telefoon is een OnePlus 3 om maar eens een aantal producten te noemen die een hoop mensen allang hebben vervangen.Al die genoemde producten doen het nog prima.

De meeste spullen worden m.i. niet vervangen omdat dat noodzakelijk is maar omdat heel veel mensen belachelijk veel geld verdienen en dus voortdurend nieuwe, niet noodzakelijke hebbedingetjes kunnen en willen aanschaffen. Dat lijkt mij een mentaliteitskwestie en ik geloof niet dat daar heel snel wat in gaat veranderen.

Back on topic: de enige nieuwe techniek waar ik echt geïnteresseerd in ben zijn de oprolbare tv's. Als ik de wallpaper tv van LG zie vind ik die prachtig maar dan bedenk ik me eigenlijk direct dat ik wel leukere dingen weet voor dat geld.
Bedenk wel dat het in deze discussies altijd over inbranden gaat alsof dat het eind van het apparaat is. We weten van plasma's dat mensen die inbrandingen hebben eraan vast hebben gehouden, omdat ze hun beeld inclusief inbrandingen nog altijd als beter beoordeelden dan een nieuwe LCD. Mijn C7 is nu twee jaar oud, heeft geen enkel teken van inbranden en ik denk dat de kans zeer groot is ik als hij de leeftijd van 10 jaar bereikt concludeer dat hij het nog prima doet. Misschien dat hij tegen die tijd wel een paar inbrandingen heeft, die kans lijkt me reëel, maar dat hoeft niet te betekenen dat dat automatisch storende inbrandingen zijn die je dwingen om een nieuw apparaat te kopen. Tegelijkertijd, jouw LCD uit 2010 werkt nog prima, alleen is de lamp al sterk achteruit gegaan en je stoort je daar ook niet aan.

Ik vind het daarom een brug te ver om te spreken over geplande veroudering: Ik denk dat TV's binnen de beschikbare techniek echt wel gemaakt zijn om zo lang mee te gaan als mogelijk. Verschillende technieken verouderen gewoon op een andere manier.
Ik ben het wel een stuk met je eens, maar toch lijkt het me een tikje al te optimistisch gedacht t.o.v. de huidige business modellen, waarbij de winst voor de aandeelhouder op plaats 1 t/m 10 staat op de prioriteitenlijst. Tuurlijk: maak je TVs die na 2 jaar kapot zijn, dan gaat je reputatie eraan en kun je wel inpakken - consumenten (organisaties) zijn echt niet volkomen idioot. Dus wat gebeurt er? Vooral het smart gedeelte van allerlei dingen wordt vaak wat onder gedimensioneerd en kan dan de laatste upgrades of nieuwe apps niet meer ontvangen. Hij doet het nog prima, maar de consument krijgt toch het gevoel dat de TV niet helemaal meer bij de tijd is. Gecombineerd met de nieuwste "must-have" van de industrie: plat scherm, 3D, gekromd scherm, HDR, 4K enzovoorts wordt de consument gestimuleerd weer eens naar de winkel te gaan, want "ja meneertje 8K wordt het helemaal"!
Dit stimuleert de industrie bepaald nie een TV te maken die 20-30 jaar meegaat en consumenten zitten er vaak niet op te wachten.

Een beetje goed tosti-ijzer zou in principe 10 jaar op zijn sloffen halen. Ik heb echter een heuse Tefal Optigrill : prima resultaten, maar ik betwijfel hij de 5 jaar haalt vanwege de electronica.
Ik ben bang dat we als consument toch ook gewoon de hand in eigen boezem moeten steken. Het is misschien waar dat producten niet meer gemaakt worden om ons te overleven maar mijn lcd tv uit 2010 doet het nog prima, op mijn bureau staat een 24" Dell fps2405 uit 2005 en mijn telefoon is een OnePlus 3 om maar eens een aantal producten te noemen die een hoop mensen allang hebben vervangen.Al die genoemde producten doen het nog prima.

De meeste spullen worden m.i. niet vervangen omdat dat noodzakelijk is maar omdat heel veel mensen belachelijk veel geld verdienen en dus voortdurend nieuwe, niet noodzakelijke hebbedingetjes kunnen en willen aanschaffen. Dat lijkt mij een mentaliteitskwestie en ik geloof niet dat daar heel snel wat in gaat veranderen.

Back on topic: de enige nieuwe techniek waar ik echt geïnteresseerd in ben zijn de oprolbare tv's. Als ik de wallpaper tv van LG zie vind ik die prachtig maar dan bedenk ik me eigenlijk direct dat ik wel leukere dingen weet voor dat geld.
Dat is ook het probleem meeste TV's zijn met 10+ jaar stuk, dat jij en ik geluk hebben dat onze TV van 10+ jaar het nog doet zegt niks, en spreken we meer van geluk dan de bedoeling was van de fabrikanten, iemand in mij familie hun TV was na 9 jaar stuk, dankzij mij doet hij het weer, maar de meeste mensen kunnen niet even de TV open schroeven en helemaal controleren wat er stuk is, ik had geluk dat ik het voor haar kon maken, Mijn vader zijn 3 jaar oude smartphone is zijn accu stuk, maar hij heeft geen idee hoe je er een nieuwe accu in doe, dus ja dan koop je een nieuwe, meeste smartphones hun accu's zijn al aardig op na 3 jaar, en dat verwachten ook de fabrikanten, als ze je niet verlijd hebben met een nieuwe smartphone, en ja het is verlijden van mensen, veel mensen kunnen de verleiding niet aan en kopen een nieuwe product, ook al werkt hun oude nog perfect.
Is een logisch gevolg van ons economisch systeem.

Willen we daar een ander, duurzamer, effect in meten dan moeten we het eens hebben over een mogelijke opvolger. Zolang dat er nog niet is zal winstmaximalisatie altijd links of rechtsom erdoorheen seipelen. Ten koste van iets of iemand anders.
Is een logisch gevolg van ons economisch systeem.
Waar 'is' in dit geval vaak naar refereert is geplande veroudering. Met een minimale investering zouden alledaagse consumptieproducten veel langer gebruikt kunnen worden. Denk aan het genoemde voorbeeld (OLED televisies die brandtijd bijhouden en compenseren) maar ook bijvoorbeeld aan smartphones (accu vervangbaar maken, langdurige software updates...).

Zie ook bijvoorbeeld deze post. Een (toen) mid/high-range smartphone van vijf jaar oud blijkt nog steeds geschikt te zijn voor veel dagelijkse taken. Zowel technisch als functioneel is er niets mis met die smartphone. Hij is alleen niet meer 'bling'.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:58]

[...]
Waar 'is' in dit geval vaak naar refereert is geplande veroudering. Met een minimale investering zouden alledaagse consumptieproducten veel langer gebruikt kunnen worden. Denk aan het genoemde voorbeeld (OLED televisies die brandtijd bijhouden en compenseren) maar ook bijvoorbeeld aan smartphones (accu vervangbaar maken, langdurige software updates...).
Precies, dit is expres gedaan door de fabrikanten, hoe eerder je apparaat niet meer goed werkt hoe sneller je weer een nieuwe koop.
Ik ben er helemaal akkoord mee, een vervangbare accu lijkt mij een evidentie, maar het is niet de winnende strategie.
Het probleem van duurzamer produceren is dat je klanten ook duurzamer omgaan met hun geld. De klant gaat vaak ook niet voor de hoogste specs en dus je krijgt ook niet de grootste marge.
En dan krijg je een geheel andere evolutie, het is heel vreemd dat dit ook dunner en meer op het uiterlijk gericht is, want die maken de productieprijs dan weer hoger. Maar voor mensen die via een abonnementsdeal toch elke 2 jaar hun GSM omwisselen is dat geen dealbreaker klaarblijkelijk.
Duurzaamheid is geen issue meer. Sinds 2009 is er Bitcoin. Als je overgaat naar BTC merk je vanzelf dat je gedrag verandert van short time preference naar long time preference. Voor de mensen die Bitcoin begrijpen is dit al een no-brainer. En mensen die wachten met overstappen merken het jaarlijks in hun koopkracht. Deze niet duurzame maatschappij is ook een bijproduct van fiat.

Helaas laat de grote doorbraak (veel gebruikers) van Bitcoin nog wel jaar of 10 op zich laten wachten. Tot die tijd kun je er dus als burger er zelf voor kiezen om naar duurzaam systeem over te gaan.

En neen het energieverbruik van Bitcoin is geen verspilling, het is o.a. security en kans om goedkopere energiebronnen kostenefficienter in te zetten.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 16:58]

Nee het is wel degelijk pure verspilling van energie en walgelijk veel: https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption

En wat denk je dat er gebeurt de dag dat iedereen wil cashen? De waarde zal dan heel snel naar nul zakken. In die zin lijkt het op een ponzi-scheme waar de eersten die er ingestapt zijn er goed vanaf komen terwijl de latere instappers hun geld kwijt zijn.

Bitcoins zijn gewoon virtuele tulpenbollen die als neveneffect schadelijk zijn voor het milieu.
@StGermain
Na 11 jaar nog roepen dat het een Ponzi is....... Google eens op Ponzi scheme, en eigenschappen. Dat zie je dat Ponzi iets heel anders is.

En wanneer is dat punt dat eenieder gaat cashen? Staat deze datum al op FB....

Daarnaast kost elke uitvinding energie.

En open, borderless, censorship, resistant, neutral, international money not subject to banks of goverment. Dat is de beste uitvinding sinds Internet.

Kijk hier eens
https://digitalik.net/btc/
Lees: the bitcoin standard, heb wel copy voor je
En kijk op twitter feed van Plan B

Niet zo maar MSM roeptoeteren.
Het belgische pensioenstelsel is ook een ponzi-scheme en dat bestaat al langer.

Iedereen gaat cashen op het moment dat ze eindelijk doorhebben dat bitcoins gebakken lucht zijn.

Geen regeringen die invloed hebben is een vloek en een zegen, als er iets mee te verdienen valt zal het altijd criminelen aantrekken en dan heb je overheden nodig.

Ik msm roeptoeteren? Nee, ik denk gewoon na zonder dollartekens in mijn ogen maar ik begrijp dat jij die geld in bitcoins hebt zitten mensen er van wil overtuigen om mee in te stappen want dat is in jou voordeel.
Noem jij: 'Open, borderless, censorship, resistant, neutral, international money not subject to banks of goverment' gebakken lucht...

Linux heeft ook geen overheid bemoeienis en dus ook een broedplasts voor criminelen....

Ik informeer graag mensen van mogelijkheden en kansen. Wat u daar mee doet.

Graag heb ik over 10 jaar contact met u en dan gaan we wederom verifieren
Wat StGermain beschrijft, heet bij ons normale geld een "bank run". Banken blijven alleen maar in de lucht omdat we ze grotendeels vertrouwen. Contant geld is alleen wat waard omdat we de Nederlandse en Europese centrale bank vertrouwen. Ook de bitcoin drijft op vertrouwen, dus daar verschilt hij in niets.

De energie die het kost om bitcoins uit te rekenen, is vergelijkbaar met de energie die het kost om tastbare waardemetalen zoals goud, te winnen. Wat dat betreft is de bitcoin dus wel in het nadeel vergeleken met traditionele betalingsmiddelen (contant en giraal).
Ok, alleen is een bankrun bij Bitcoin niet mogelijk. Daar er niet meer uitgegeven is, dan er bestaan. Tenzij.... je besluit je wallet op een exchange te zetten. Dan geldt, not your keys, not your coins

Het tweede punt klopt in zoverre, dat giraal geld bijna niet meer gedekt is door goud en het onbeperkt bijgedrukt kan worden, m.a.w. inflatie. Met Bitcoin heb je dat dus niet
Ha ha, volgens mij is crypto meer wetenschap/wiskunde dan geloof. Sterker nog het is een protocol
Hoe zou je fundamentalist moeten zijn in de crypto wereld? Je kiest voor het product, of je kiest er niet voor.
Ik heb een poosje verdiept in de handel en wandel in de crypto wereld heb zelf ook nog een paar alts, maar als er iets een hebberige, corrupte, volledige ontspoorde, toxic wereld is vol me zwendelaars en leugenaars dan is het de crypto wereld wel.

Als dat onze toekomst moet zijn dan liever 2 grote atoombommen op beide helften van deze aardkloot. Hebben we het maar gehad.
Ha ha, verleiding en misleiding zal er altijd zijn. Zeker in een nieuwe markt. Je goed laten informeren. Bijna alle ALT's zijn rommel.

Het beste startpunt is 'the bitcoin standard' van saifedean ammous

Als je niet eerst snapt wat geld nou eigenlijk is, zal je veel de mist in gaan.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 16:58]

En dat is het tweede voorbeeld waarom het rot is, kon ook niet lang duren voor je daarmee kwam.

Het "mijn muntje is fantastisch en die van jou is kut". Alsof ze allemaal de waarheid in pacht hebben, volledige tunnelvisie, niks negatiefs kunnen velen over hun eigen muntje en al het andere afkraken.

Je bent echt het sprekend voorbeeld waarom crypto altijd een marginale rol zal blijven spelen voor wat hebberige particulieren.

En als je weet hoe de echt fiat wereld werkt (en dan bedoel ik niet die waanzinnige complottheorieen voor aluhoedjes) dan zou je snappen dat er nog heel wat water door de Rijn zal moeten gaan voordat het ook maar een klein beetje een verschil kan maken.
Volkomen onzinnige vertelling, zoals Germain ok opmerkt. Bitcoin is een gruwelijke misleiding.
Net als contant en giraal geld, dan toch.
Volkomen onzinnige vertelling, zoals Germain ok opmerkt. Bitcoin is een gruwelijke misleiding.
Voorbeeld, 6 jaar geleden
1) Stort €1000,- op SNS rekening en heb nu €1003,- -
2) Stort €1000,- op Bitcoin rekening en heb nu €16.592,-

U bedoelt te zeggen, dat ik in situatie 2 ben misleid
En in situatie 1 ben ik niet misleid en is mij geen onrecht aangedaan....

Vind u het raar dat ik u niet kan volgen....

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 16:58]

En hoeveel mensen hebben heel veel geld verloren? Ja precies net zoveel of nog veel meer.

Maar ja de hebberige medemens maakt dat niet zoveel uit.

Klagen over graaiers bij banken, maar op het moment dat ze zelf de kans krijgen om te graaien is het opeens hun goed recht.
Als er geen geld genoeg binnenkomt bij de fabrikant (of de aandeelhouders), gaat er ook minder budget naar R&D. Denk dat we dan nu nog niet eens betaalbare OLEDs zouden hebben gehad als alles 20 jaar maar mee zou moeten. Wil niet zeggen dat ik een tegenstander ben van efficiënter omgaan met elektronische producten!
Producten die 20 jaar mee kunnen gaan, zullen ook iets duurder zijn (maar per jaar alsnog iets goedkoper - dat is geen ramp want door natuurlijk verloop wordt de 20 jaar alsnog niet altijd gehaald).
En dat verhaal vinden mensen heerlijk om te vertellen zodat ze gewoon zooi kunnen blijven kopen en de boze producenten de schuld kunnen geven.

De ziekte van dit millennium, eigen verantwoording afschuiven op grote bedrijven/banken en politiek.

Want dan kan je zelf lekker door blijven gaan.
Ja en nee. Men maakt zich er soms te gemakkelijk van af, maar je kunt van de consument niet altijd verwachten dat hij alle vereiste productkennis heeft. Fabrikanten en de door ons aangestelden die die productkennis wel zouden moeten hebben (overheid), hebben daar dus wel degelijk een taak in.
Ik weet het, was(is) onze eigen Philips ook heer en meester in (youtube: lightbulb conspiracy).

En waarom doen ze dat en dan kom je weer bij mijn punt uit.

Zou overigens Tweakers best een keer sieren, als ze eens een ander geluid laten horen, bijv. over de tech afval, of hoe groen iets geproduceerd wordt en dit mee nemen in de rating, ipv. eenzijdige productverheerlijking. Ik snap hun verdienmodel, maar het mag best eens wat minder uitsluitend een consumeerkerk zijn.
Nou, daar neem ik Tweakers toch een beetje in bescherming: tuurlijk verschijnen er bij Tweakers en al hun concurrenten hijgerige artikels als de nieuwste generatie processoren een schokkende ... 5% sneller blijkt te zijn als de vorige generatie, en in een of andere volslagen irrelevante benchmark wel 12%. Maar dat ik nu in elk artikel ter plekke gestimuleerd wordt om een nieuwe dinges te kopen... dat valt me mee.
Natuurlijk, maar het hele plaatje ontbreekt. Vertel mij eens wie van de grote tech ontwikkelaars het meeste rekening houdt met milieu?

Welke producent doet het meeste moeite om de spullen recyclebaar te maken?

Wat zijn de gevolgen voor de landen waar onze gadgets gemaakt worden? Wat zijn de gevolgen voor de landen waar onze afgedankte gadgets naar toe gaan?

Hoe zit het met levensduur cijfers, gaan tech spullen tegenwoordig meer kapot dan vroeger?

Hoe zit het met welke producent zich het meeste aan de regels houdt en welke niet?

Is er een smartphone merk die wel onder goede werkomstandigheden wordt gemaakt, waar ze geen zelfmoord willen plegen?

Hoe zit het met de grondstoffen in de wereld, bijv. accu's hebben lithium nodig wat maar op x plekken in de grond zit, hoe gaat dat dan straks in combinatie met elektrisch rijden?

Stel dat dit soort informatie eens duidelijk voor ons was, wat dat met ons koopgedrag zou kunnen doen. Dat is wat ik bedoel.
Ook wordt een lage TDP bij processoren en een lange accuduur bij devices wel gewoon benoemd. Ook initiatieven zoals fairphone komen zo nu en dan langs.

Verder ben ik het wel een beetje met Michiel36 eens, er mag best zo nu en dan eens iets specifiek over milieu worden geschreven. Dingen als repareerbaarheid (in de VS: right to repair) vallen daar bijvoorbeeld ook onder.
OK eens met jullie. probleem is natuurlijk wel dat als Tweakers mensen zou aanraden degelijker spullen te kopen en er mee te doen tot ze stuk zijn, het snel afgelopen is met de ondersteuning der fabrikanten. Anderzijds is een dosis gezond verstand en consuminderen zeker niet verkeerd, en dat zou voor tweakers ook een model kunnen worden...
Als het om winstmaximalisatie gaat, waarom zou je dan nog wearlevelling toepassen op een SSD?

Overigens is dat wel een goeie grap, als je per pixel de slijtage opslaat.... Dan heb je een flashgeheugen nodig. Dat moet dan wel ook voorzien zijn van wearlevelling :Y)
Of het onzichtbaar is voor de gebruiker weet ik niet. Maar mijn LG oled van vorig jaar meld soms wel dat de TV in de nacht het scherm gaat optimaliseren.
Helaas heeft dat 'optimaliseren' bij ons werkelijk waar helemaal niks uitgehaald!
Een jaar na aanschaf kwam mijn vrouw overspannen thuis te zitten en zat ik thuis met een nekhernia, waardoor de Oled TV langer aan stond dan voorheen. Vanwege het dagprogramma op de NL televisie stond voornamelijk FOX aan, met als gevolg dat de nog geen 2 jaar oude TV bij overwegend rode beelden een ingebrand FOX logo op het scherm toont... Behoorlijk irritant voor een TV van €1799 (bij aanschaf)
Anoniem: 328026 @Carino5 februari 2020 08:12
Precies dit is de reden dat ik vorig jaar een high end lcd van Sony gekocht heb. Een tv wil ik toch wel meer dan 5 jaar gebruiken.
Waarmee je de wegwerp economie nog eens duidelijk beschrijft.. Een tv met ingebrand logo kan ook prima langer dan vijf jaar mee.
Als het komt door 80% fox te kijken heb je er ook maar 20% last van natuurlijk ;)
Wegwerp economie is juist dat een tv binnen 2 jaar al ernstige mankementen vertoont.
je kan natuurlijk ook fox aanklagen dat ze hun logo op jouw tv hebben ingebrand :+
Dit zal toch een scenario zijn die in de toekomst steeds minder vaak zal voorkomen. Ik had in jou geval dan hoofdzakelijk gestreamed. Voordeel van streaming is dat het beeld niet kan inbranden.
Dit snap ik niet. Hoe kan streamen voorkomen dat iets inbrand? ik denk dat je bedoelt dat streamen niet lang statisch iconen weergeeft en dat er niks is om in te branden. niet dat het niet in kan branden.
Omdat er bij streamen niet continu een zenderlogo wordt afgebeeld.
Voordeel van streaming is dat het beeld niet kan inbranden.
Is nogal een sterke uitspraak.
Als je veel met ondertitels kijkt, zal dat toch ook zijn effect hebben onderaan het scherm.
Nee, want ondertitels veranderen continu
Toch staan die pixels onderaan veel meer wit weer te geven dan het rest van het scherm, maken dus meer branduren dan de rest, en slijten dus sneller.

https://i.imgur.com/oNED97O.jpg
Wauw, trekt dat ook niet meer weg? Ik heb pasgeleden mijn plasma ingeruild omdat mijn afstandsbediening kapot was en ik voor een prikkie een oled kon krijgen. Mijn plasma had weleens last van inbranden maar dit trok na verloop van tijd ook weer weg, en na 9 jaar waren er nog steeds geen permanente vlekken te zien. Hoe voorzichtig moet ik met mijn nieuwe tv gaan zijn? Ik had verwacht er op zijn minste 7-8 jaar mee te kunnen doen.
Je moet een beetje maar niet niet bijzonder voorzichtig zijn. Wat het meest gemeld wordt voor inbranden zijn zenderlogo's en met name de kleur rood is wat meer gevoelig dan de rest. Wat je kunt doen om de kans op inbranden te verminderen:
  • Zet de OLED-verlichting ("OLED-lampje") niet op maximaal, maar een tandje lager. Dat doe je waarschijnlijk sowieso al, want zet je hem op 100 dan is het beeld veel te fel en krijg je lasogen. Bij mij staat 'ie op 85 en dat is nog steeds vrij fel.
  • De pixelshifter zet je natuurlijk aan
  • Zorg dat de TV altijd onder stroom staat zodat hij zijn nachtelijke onderhoud kan uitvoeren als het apparaat het nodig acht.
  • Wees een beetje alert op stilstaand beeld. Je hoeft echt niet dwangmatig te controleren of het beeld wel beweegt en kunt rustig een keertje een kwartiertje stilstaand beeld hebben, maar zorg dat het ding niet urenlang stilstaand beeld loopt weer te geven.
Mijn C7 is in januari de 2 gepasseerd jaar nog geen enkel spoor van inbranden, ik ga ervanuit dat hij de 10 jaar echt wel haalt. De kans is reëel dat er na 10 jaar wel wat inbranding te zien zal zijn, dat is eigen aan de techniek en ingecalculeerd.

Als je plasma gewend gehad hebt is er geen enkel reden om je zorgen te maken: Plasma's branden een stuk sneller in dan oleds, dus als je plasma jouw kijkgedrag overleeft heeft, dan zal een OLED dat ook doen.
Daar zou ik met mijn autistische trekjes (asperger) compleet gek van worden, exact de reden dat hier nooit een oled in huis is gekomen op mijn iphone x na en dat die laatste niet zoals zijn voorganger als nachtklokje gebruikt wordt.
Ik snap niet dat alleen statisch beeld wordt gerelateerd aan inbranden. Als dat zo is. Hoe voorkomt het niet weergeven van logo's aan de zijkant, die donkere vlek in het midden? Wat veel tv's hebben die ingebrand zijn.
Moet je geen abonnement nemen op NPO+. Dat staat stijf van de logo’s.
Ik snap hem ook niet. Het beeld van de oled uitzetten en met een HDMI uitgang naar een LCD tv streamen?
Heerlijk, mosterd na de maaltijd ;-)

Wanneer je al een tijdje thuis zit en netflix grotendeels uitgespeeld hebt en tegelijkertijd zwaar aan de morfine zit thuis ben je blij als je niet elke keer hoeft te kiezen wat je gaat kijken. TV kijken gebeurde om de tijd door te komen, niet om lekker series of films te kijken die je toch niet kan volgen door de pijnstillers.
Tuurlijk wel, ga maar eens kijken op de plek waar je ondertiteling staat...
Ja ik ben blij met alleen maar m'n fel oranje ( = super inbrand onvriendelijk) npo logootje ingebrand als donkerblauw.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 22 juli 2024 16:58]

Hoi Carino, hier precies hetzelfde probleem RTL4 + Netflix logo ingebrand.
Ik dacht er mee te kunnen leven maar het irriteert me dusdanig dat ik toch contact heb opgenomen met de winkel en die hebben vandaag 2 mannen gestuurd die de tv kwamen beoordelen.
Nu even afwachten wat de reactie van LG zal zijn maar de mannen dachten wel dat er met een goede korting een nieuw scherm geplaatst zal gaan worden.
Ik heb maar contact opgenomen met LG, direct met hen aangezien de TV toch al 'ruim' 2 jaar oud is.
ik ben benieuwd!
Mijn broer had ook een inbranding in zijn LG OLED. Toestel is +/- twee jaar oud. Winkel heeft contact opgenomen met LG en LG heeft vervolgens een monteur gestuurd. Geheel paneel werd kosteloos vervangen.
Thanks! ik neem gelijk contact op met de winkel :-)
Misschien dat ik iets niet helemaal goed lees in je bericht, maar een Netflix logo? Ik ken Netflix al vanaf het begin (2013?), eerst vanaf een htpc en later diverse mediaplayers en ingebouwde apps, maar een Netflix logo heb ik nooit gezien tijdens afspelen film of serie.
In de officiële webos app zit in het menu rechtsonderin een logo.
Die komt alleen in beeld tijdens het browsen door de netflix bibliotheek en heeft helaas wel voor een inbrander gezorgd.
Ik ben zeker niet de enige ik kwam ook al een reddit thread tegen er over met het verzoek of ze dat logo transparant kunnen maken.
Echt suf je gaat al bijna tegen je vrouw zeggen pas op niet te lang nadenken op het netflix scherm!

De kleur rood is echt funest zeker voor het 2016 model welke ik bezit.
Volgens de monteur zijn de recentere panelen hier beter bestand tegen

[Reactie gewijzigd door hantheman op 22 juli 2024 16:58]

De technologie gaat zo snel (ik denk zelfs te snel) dat levensduur minder een probleem is. Het betekend immers ook dat "verouderde" technologie goedkoop wordt, zo zag ik van de week nog een advertentie van een 40" LCD TV voor 179 euro.
Maar ook met een huidige technologie TV voor een 500 tot 700 euro is het makkelijker een nieuwe kopen dan met reparaties proberen er zo lang mogelijk mee te doen. Maar ja, een beeldbuis TV ging met gemak wel 20 jaar mee, mijn 1e B&O van toen 3500 gulden met 2 reparaties ging 25 jaar mee, Dat gaan we met de huidige TV's niet meer terug zien.
Mag ook wel als je toentertijd 3500 gulden voor een TV betaalde.
Daar kun je tegenwoordig 3 OLED TV's van kopen die stuk voor stuk ook wel makkelijk 1/3 van die tijd meegaan. Het punt wat je maakt, klopt dus helemaal.

Wat dit artikel mij duidelijk maakt, is dat er veel wordt geexpirimenteerd, maar dat er helaas nog geen concrete vorderingen zijn voor wat betreft nieuwe technieken. Ik had het stiekem vanuit samsung wel wat meer verwacht, daar ze flink hebben moeten inleveren aan de top.

[Reactie gewijzigd door s0ulmaster op 22 juli 2024 16:58]

Gulden hè... Dat is 1590 euro.
Ok, inflatie natuurlijk, maar gewoon gulden=euro zoals jij lijkt te nemen klopt ook niet helemaal.
Als we inflatie meerekenen (ik pak 1990 als jaar van aanschaf) dan zou de TV omgerekent nu ong €2975 gekost hebben.

was het nog langer geleden, bijv 1980, dan €3950

Dus ik denk dat je tegenwoordig best de 1 op 1 conversie mag maken.

Bron: https://www.inflatiecalculator.nl/
Dat klopt inderdaad ook weer ja...

Wat wel ook meetelt, ook @s0ulmaster, is dat B&O natuurlijk echt een exclusief merk is/was, dus die waren ook toen gewoon erg duur.
Zoals Cornicum hierboven ook al opmerkt, tikt inflatie wat harder aan dan je denkt.
voor ~3k kun je nu 3 55" oled TV's kopen
Mag ook wel als je toentertijd 3500 gulden voor een TV betaalde.
Ik weet niet naar welke tijd je precies terug wilt en wat voor eisen je precies stelt aan de TV maar als ik Ca. 1980 op zoek ga naar een nieuwe Philips 66cm KTV dan kon ik toch echt slagen voor minder dan de helft van dat bedrag hoor. 3500 lijkt me geen realistisch bedrag voor een "gemiddelde" TV voor de gewone mensch in die tijd. (bron: krantenadvertenties uit die tijd, online te vinden)

[Reactie gewijzigd door ToTheBone op 22 juli 2024 16:58]

Voor inbranden lijkt me dit idee behoorlijk wat geheugen (en processing?) nodig hebben om het goed te compenseren. Aangezien je per LED non-volatile aantal operating hours moet bijhouden. Maar hetzelfde idee zou bij R-G-B OLEDs wel kunnen werken? Scherm indelen in zeg 1000 gebieden waarbinnen de hoeveelheid blauw gestraald bijgehouden wordt, en over tijd de G en B via een functie operating-hours => brightness-factor minder aansturen?
Zoiets doet een OLED-televisie ook, tijdens de dagelijkse cyclus om retentie uit het scherm te wassen. Hij gaat alleen niet uit van de ouderdom op papier, maar meet de ouderdom van iedere pixel door te meten hoeveel stroom er door de LED heen gaat, daarmee heeft de televisie informatie om veroudering te compenseren.

Onbevestigde informatie: Tijdens de dagelijkse cyclus doet de televisie alleen aan pixels meten, tijdens de actieve pixelrefreshercyclus gaat de televisie proberen de OLED's te re-activeren door er stroomstootjes doorheen te jagen. Het re-activeren van een OLED'je kan slagen of niet geheel slagen en dat bepaalt of inbranden permanent is of tijdelijk.
Die technologie is er al jaren.
Ik werk zelf voor mijn werk veel met ledschermen.

Ruim 10 jaar geleden had de belgische firma barco al een dergelijk systeem in hun signaal processing zitten
Dit meette de weerstand per ledje en weet aan de hand van die waarden hoe ver het ledje gedegradeert is.

Nu jaren later worden dit soort vernuftige technieken bijna niet meer gebruikt. Want in de verhuur tak (festivals concerten etc.) Zijn transport schades en verschillende klimaatomstandigheden veel meer van invloed op de kleur van een ledje dan de natuurlijke degradatie is. Wat dus ook niet meer te meten is door weerstand.

Voor installatie schermen is het ook niet interesant, want daar verandert de samenstelling niet van en degraderen in normale gevallen de leds ongeveer even snel.

Zelfs bij schermen die 24/7 een stilstaand logo weergeeft zal degradatie wel meevallen aangezien voordat dat een beetje zichtbaar word ben je namelijk +- 10000 branduren verder.

Tot nu toe zijn alle micro led systemen ook gewoon rebrands geweest van bestaande led scherm fabrikanten.

In de branche zitten we zover ik weet op al een pixelpitch van 0,48 mm. Daarmee kun he dus al 4k schermen bouwen can 1.85 meter breed.
We hebben nu dus een 10 jaar Oled schermen. Hoe zijn die eerste schermen er nu technisch aan toe? Werken ze nog goed? Wel of geen inbranden in de praktijk van gewoon TV kijken?
Mijn LG OLED 55E6V van 3,5 jaar is behoorlijk ingebrand.
O.a. het Netflix logo (wat alleen in beeld is als je in de Netflix app in het menu bezig bent) is ingebrand.
Knap gedaan hoor! Ik heb dezelfde tv en aangezien ik met pensioen ben worden hier heel wat uurtjes per dag tv gekeken (normale uitzendingen, YouTube en Netflix). Hier nog geen spoortje van inbranden, zelfs de handmatige pixelrefresher heb ik nooit hoeven gebruiken. Wel altijd de spanning op het toestel laten zodat het automatische pixel programma z'n werk kan doen. Als je de Netflix app aan hebt staan en je doet even niks dan gaat toch automatisch de vuurwerk screensaver in werking? Ik vind het een vrij sterk verhaal dat je Netflixlogo ingebrand is, lijkt me vrijwel onmogelijk.
Tja, zie hieronder het verhaal van Carman1971 en google eens.
Zijn scherm is alweer een nieuwere generatie tov die van mij.
Verder staat er altijd spanning op tv, heb ik de pixel refresh ook handmatig uitgevoerd en staat de screen saver niet uit (als dat al zou kunnen).
Ik weet niet eens of de screensaver afgaat in het Netflix menu, zolang staat deze niet niets te doen.
Ik heb contact met een aantal mensen waarmee ik in 2016 gezamenlijk een aantal Oled TV's heb gekocht.
Er zijn een aantal die toen de 55E6V en 55B6V hebben gekocht, die hebben allemaal last van inbranden, en sommige niet bepaald mals.
Een aantal anderen (waaronder ikzelf) wilden perse 3d en zijn voor de oudere EF950V gegaan, en die hebben tot nu toe nergens last van.

Uiteraard is het maar een klein groepje, dus geen idee of dit representatief is voor deze schermen, maar opvallend is het wel.
Joehoe..., EF950V bezitter hier :w Panel in 2018 onder garantie laten vervangen i.v.m. een permanent RTL4 logo. Gelukkig zijn ondertussen diverse zenderlogo's vervangen door een transparante uitvoering, en is er op dit moment nog niets zichtbaar. Verder kan ik, als ex plasma's bezitter, niet wakker liggen van een (vaag) inbrandertje. Ik prefereer algehele beeldkwaliteit boven het alternatief, waar weer andere techniek gerelateerde vervelende zaken de kop op steken (mindere kijkhoek, geen echt zwart, blooming, etc. etc.).

Overigens had de C en E6 ook nog 3D, dus je keuze voor de EF950 is daarmee niet geheel logisch?
Hopen dat het bij mij uitblijft :Y) . Ondanks ook veel gamen nog niets geks te zien. Mn oude plasma had het ook erg, maar verdween ook weer langzaam door andere dingen te kijken.

De C serie viel af, curved is niks voor mij. De E6 viel af omdat de speakerbar er niet vanaf kan en ik die lelijk vind en toch niet gebruik ivm goed hifi systeem. (En ook omdat je daar wel flink voor moest betalen).
Dus ja wel goed doordacht, verschil in helderheid was een van de weinige verschillen maar naast elkaar in de praktijk amper te zien (mocht ik testen).
Laat je hem dan langere tijd in het menu staan zonder iets te doen? Ik vind het wel apart dat iets wat alleen in het menu te zien is in gaat branden...
Niet langer dan nodig is om iets te kiezen. Wat langer kan duren als ik een serie heb uitgekeken.
Ook de kinderen zijn aardig vlot met het opstarten van hun programma's.
Het gebeurt nooit dat het menu voor lange tijd aan staat zonder dat iemand iets doet. Ik zou niet eens weten of de screensaver aan zou gaan.
Ik denk dat ik gewoon pech heb met het paneel. Het beeld is verder super.

Ik ben nu aan het kijken om een nieuwe OLED tv te kopen. Helaas mag je in het Tweakers forum niet over inbranden praten dus weet ik nog niet of het bij de huidige modellen nog een probleem is.
Al eens contact met LG opgenomen? Uiteraard zit je buiten de standaard garantie maar ik zou het toch eens proberen, wie weet kunnen ze wat voor je betekenen.
Ik ga maar eens contact met LG opnemen. Zonet ging ik wat foto’s maken met een rode achtergrond en wat blijkt... het Netflix logo wat je ziet als de app opstart, wat dus maar heel even in beeld is, is duidelijk zichtbaar!
Idem voor mijn LG OLED 55C7 na 2,5 jaar ingebrand , ook het Netflix logo. Het wijst dus op zeer snel inbranden. Gelukkig 4 jaar garantie genomen wat ik iedereen aanraad te doen bij een oled.
Maandag komt hij terug uit herstelling (nieuw paneel). Nu maar hopen dat het ook een nieuw paneel is en geen afdankertje met dooie pixels.
Zou dit nu een recenter 2019 paneel zijn of heeft men bij LG reserve 2017 panelen voor herstelling ?

[Reactie gewijzigd door Carman1971 op 22 juli 2024 16:58]

Waarom branden OLED schermen bij de 1 wel in en bij de ander niet... echt heel irritant om dit telkens te lezen en kom zo geen zak verder met het maken van een keuze voor een nieuwe TV. Ligt het aan het paneel of ligt het aan de eindgebruiker? Heeft de 1 het beeldscherm altijd op 100% brightness en de ander maar op 50%? Ik hoop zelf iemand te zijn die minder last zal hebben van inbranden, gewoon omdat ik over het algemeen anders met elektronica omga en techniek wat beter begrijp maar dat zegt natuurlijk niet alles.

Ik kijk overigens al jaren geen TV meer dus ik zal een dergelijke OLED TV altijd gebruiken als PC scherm. De PC bedien ik vanaf de bank met een controller. Ik kijk voornamelijk Youtube / Twitch. Ik speel niet zoveel games meer, maar kan bijvoorbeeld wel de hele dag in FL Studio zitten klussen en die GUI bestaat ook grotendeels uit vaste elementen. Dan heb ik het zeker over 6 uur aan 1 stuk door. Dat geldt uiteraard ook voor de windows taskbar. Voor de Race Simulator PC wil ik ook een nieuwe monitor hebben, maar daar wordt momenteel alleen maar Assetto Corsa op gedaan en zal dus ook game elementen hebben die constant in beeld staan op dezelfde plek.

Ik baal hier best wel van, want hoewel er genoeg zijn die zeggen dat nieuwe OLEDS geen last hebben van inbranden blijft het erg dubieus. Ik denk dat ik na 1 jaar vast ook problemen ga krijgen, want no-life en geen vrienden = altijd achter de pc :) Ik probeer mensen te vinden die mijn soort dingen doen, niet de hele dag netflix, dat gebruik ik niet, ik zal wel last krijgen van het rode Assetto Corsa logo dat blijft hangen :P
Als de meesten zeggen dat OLED absoluut niet inbrandt, en sommigen een andere ervaring hebben.
Wat de waarheid daaromtrent ook is, vergelijk het met LCD waarbij een (naar mijn indruk) relatief VEEL kleiner deel van de gebruikers daarover klaagt.
Dat verschil is er vast niet zomaar, doet mij vermoeden dat het toch een probleem is.
In het artikel staat ook dat OLED panelen de laatste tijd weinig zijn veranderd, dus zou een nieuw paneel ook dezelfde slijtage eigenschappen behouden lijkt mij.

Het lijkt me vreemd als het tot een bepaalde grens (helderheid) absoluut niet slijt, en daarboven ineens wel.
Dus dat het altijd slijt, maar dat pas bij zoveel slijtage het gaat opvallen. Daarmee is het altijd een kwestie van tijd voordat je dat kan zien (of dat nou 1 of 25 jaar is).

Degenen die nu helemaal nergens last van hebben, hebben dat mss wel als ze m 2x langer bezitten.
Maar ja _wanneer_ jij met jouw gebruik daar last van zult krijgen, is zo wel lastig te voorspellen idd. Vaste UI elementen lijken mij iig vragen om problemen, lijkt mij dat het helpt om de helft van de tijd de theme kleuren te inverten.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 16:58]

Als de meesten zeggen dat OLED absoluut niet inbrandt
Dat is precies het probleem. Veel mensen zijn blij met hun nieuwe TV en spreken er vol lof over op fora zoals tweakers.
Als ze die TV een paar jaar hebben staan, gaan die mensen ook niet zo enthousiast meer in fora erover lullen wat het nieuwe is er dan wel vanaf.

Bij mensen die al een aantal jaar een OLED TV hebben en wel actief reageren in tech gerelateerde fora, zie ik het commentaar over image retention/inbranden aanzienlijk vaker terugkomen.

Ik ben persoonlijk nog niet ervan overtuigd dat OLED TV's lang mee gaan, of het is geluk hebben maar dat is nog steeds k.u.t.
Ik zou graag een Oled willen kopen maar zolang ik verhalen lees over inbranden durf ik het idd niet aan. Ik ken mezelf, iedere dag weer controleren of er nog niets is ingebrand, ik ga daar helemaal gek van worden ;)
Zoals men op Rtings zegt : als je constant schrik hebt voor burnin neem dan een top Qled bvb de q85 of q90. De kwaliteit komt nu ondertussen zeer close bij OLED. Zeker omdat het grote deel van de mensen gewoon hd kijkt op tvzenders. Enkel als je HDR content gaat kijken in een donkere kamer is er mogelijk nog wat blooming. Maar een normaal publiek zal er niks van merken. Nadeel is dat ze duurder zijn dan OLED.

Voor dat extra geld kan je ook 4 jaar garantie nemen op een OLED. Ik kan er mee leven hem om de 2 jaar een week te moeten missen om een nieuw paneel onder garantie te ontvangen :)
Ik koop gewoon geen OLED, hoe mooi het ook is. Het risico op inbranden is mij veel te groot! (en zoals te lezen uit de reacties hier, komt het veel voor).

En op het forum hier mag je het er niet over hebben 8)7
Ja dat begrijp ik ook niet helemaal. Op youtube staat een test waar ze een LG OLED 20 uur per dag laten spelen (wel verschillende content) en geen spoor van inbranden.

https://www.youtube.com/watch?v=SlP2kwNqXNA

Ik heb zelf oa een Samsung Plasma waar ooit per ongeluk een Windows scherm een hele nacht op heeft aangestaan, daar zag je ook helemaal niets van terug. Zelfs niet tijdelijke retentie.
Waar heb je hem gekocht dat je 4 jaar garantie krijgt op inbranden? Ben nl wel op zoek naar een nieuwe tv!
audiovision mechelen, wel bellen als je de beste prijs wil
Even een zijweggetje, maar ook op mijn telefoon valt mij op dat met name rood (Vodafone icoontje) inbrandt. Is deze kleur hier toevallig het meest gevoelig voor?
Volgens de tests die ik online tegenkom: eest rood, dan groen en daarna blauw.
Omdat blauw eigenlijk wit is met een filter? Want blauw zou toch juist het snelst moeten slijten? Of begrijp ik het verkeerd?
Je begrijpt het verkeerd. Blauwe oleds verkleuren sneller maar die worden niet gebruikt in deze tv's, dat werd alleen gebruikt door Samsung een aantal jaren terug omdat zij het patent van LG niet kunnen gebruiken.
Klopt het dan dat je scherm wat gelig wordt als de blauwe pixels versleten zijn?
Geen idee, deze techniek wordt tegenwoordig niet meer gebruikt zoals ik zei.
Aangezien blauw licht filters je beeld wat geliger/warmer maken, zou dat prima kunnen. Nieuwere amoled schermpjes hebben hier schijnbaar geen last meer van, geen idee wat er veranderd is.
Ik heb zelf geen OLED-televisie, maar wel een tablet met een wat ouder scherm dan. Als dit gefixt is inmiddels, doet dat zeker wat voor duurzaamheid. Zo kun je langer genieten van een mooie kleurweergave :)
Dit jaar wordt mijn OLED vijf jaar oud en die gaat nog steeds prima mee. Vertoond nog geen tekenen van burn-in en de helderheid is ook nog steeds meer dan prima.
De eerste zullen wel bijna allemaal kapot zijn na tien jaar. Oled heeft ook vandaag de dag nog last van inbranden, je ziet het ook terug in smartphones met Oled schermpjes.
Smartphone schermen moet je niet als referentie gebruiken. Veel statische beelden en extremere omgevingsfactoren en design. Ook bij gsms heb ik zelf nog geen voorbeeld van inbranden gezien en zelf heb ik al 6 jaar OLED gsms.

Tv schermen zijn veel minder belast dan gsm. Door de minder statische content en doordat de temperatuur beter gemanaged kan worden. Na 2 jaar OLED tv kan ik toch nog geen spoor van verval zien.
Bij mijn s8 zijn er na 2 jaar meerdere flitsmeister iconen prominent aanwezig.

Nu op de witte achtergrond scrollen zie ik zonder enige moeite een mooi lichtroze autootje staan.

[Reactie gewijzigd door Mirx_NL op 22 juli 2024 16:58]

Dat heb ik met het Vodafone icoontje dat al 2 jaar rechtsboven staat op mijn S9. Scherm daarvan brandt dus binnen 2 jaar in. Lijkt me niet wenselijk voor een tv.. Zeker omdat als je veel naar één zender kijkt (in mijn geval NPO1) het logo daarvan vrijwel zeker gaat inbranden. Daar durf ik haast mijn hand voor in het vuur te steken

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 22 juli 2024 16:58]

Ik zeg sowieso al jaren dat die logos verboden moeten worden, pure beeldschermvervuiling en voegen helemaal niks toe. O-)
Ja, of op zijn minst een dynamisch pad volgend, zodat inbranden niet meer mogelijk is.
Die logo's verdwijnen tijdes de reclame. Om inbranden tegen te gaan niet zappen tijdens de reclame dus 😁
mochten de zenders die logo's nu eens om het half uur van links naar rechts verplaatsen...en terug ;)
Op een 3 jaar gebruikte S7 idem inbranden. Bovenin zie je de icoontjes gewoon zitten.
Ken toch veel mensen die op elke smartphone met amoled scherm die ze hebben gehad, ze last hadden van inbranding.
Dat zijn rgb oleds en geen witte.
Andere techniek bij smartphones. LG heeft patent op de huidige OLED techniek, daarom kopen alle fabrikanten daar hun panelen.
Hier een 55EG910V, dat ene curved model uit 2016. Nu dus al 4 jaar in huis en de tv wordt veel gebruikt. Voornamelijk Netflix, youtube, videoland en gewoon tv kijken, maar geen gamen.
Ik zie nog geen enkele vorm van inbranden, image retention of een andere vorm van kwaliteitsverlies. Na vier jaar nog steeds erg blij mee.
Waar blijft SED ?
Ik had zo'n beetje dezelfde vraag bij het lezen van het artikel.
Voor de lezers die hier nog nooit van gehoord hebben, of dit nogmaals willen lezen:
https://nl.wikipedia.org/..._electron-emitter_display
Ook bij tv's is weer een nutteloze race in resolutie gaande (ik stel het even vrij zwart/wit). Op een paar meter afstand zie je het verschil niet tussen 4k en 8k. Begrijp me niet verkeerd; ik kan me toepassingen bedenken waarbij meer resolutie wel beter is, maar standaard televisiegebruik is er daar niet één van. Het was in mijn ogen nuttig geweest om eerst te focussen op de hier genoemde weergavetechnieken in plaats van het opkrikken van resolutie in mijn ogen. Maar ja, de doorsnee consument ziet 8k en denkt: "8k > 4k, dus beter."

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 22 juli 2024 16:58]

Waar ze bij LG beter op kunnen focussen is de content in de appstore, een snellere soc en het hele ecosysteem. Welke overigens uitstekend is want alle belangrijke dingen zijn aanwezig alleen je mist soms wat handig apps. Misschien wat leuke games met een los verkrijgbare controller, wat leuke gimmicks. Qua beeldkwaliteit hoeft het voor mij niet meer beter dan OLED die is nagenoeg perfect.
Daarvoor kan je eventueel uitwijken naar een OLED van Sony of Phiips, die draaien Android TV als OS, hier zijn meer Apps voor te vinden.
Vandaar ook mijn reactie, ze kunnen zich beter focussen op deze zaken. Daar is volgens mij een stuk meer te halen als nog net die paar procent betere beeldkwaliteit.
wat ik wel mis bij dit artikel en in de markt in zijn geheel is dat dual-lcd door zijn dubbele paneel weliswaar duur is in verhouding tot andere schermen doordat het zo lastig te maken is, maar dat het tegelijk wel veel beter schaalbaar is.

Een 32inc 4k scherm met daarachter een 720p schem (1 backlight-pixel per 9 frontpixels is dus gemakkelijk uit te lijnen en kan hele mooie gelijkmatige beelden tonen), is met deze tenchiek prima te doen. terwijl LG momenteel struggled om zelfs maar 48inc panelen te maken.

Echter ook wanneer je niet persé 4k wilt maar bijv. 3k 6k 8k of zelfs 2k is deze techniek eenvoudig toe te passen voor heel helder en relatief kleur-goed beeld ten opzichte van huidige schermen.
het is hoe dan ook goedkoper dan een FALD-scherm zoals we dat nu vaak doen. zelfs wanneer je een 480p paneel zou gebruiken zou je fald al velen malen beter zijn dan led-arays.

Ik kan me prima voorstellen een dergelijke highend scherm te zullen kopen als het klein genoeg wordt om bruikbaar te zijn.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 16:58]

Die LCD panelen zijn relatief goedkoop. Hisense schijnt ook al zo'n 10 jaar te werken om die goed met elkaar te verbinden...zijn speciale fabrieken voor nu. Ze willen het in ieder geval goedkoper als een vergelijkbare maat OLED op de markt zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.