Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Mei 2019

High-end gamesysteem

Het high-end gamesysteem van de vorige DBBG was opgesplitst in twee opties: één gericht op hoge resolutie, de andere op hoge framerates. In deze BBG hebben we het weer traditioneler aangepakt en alles in één lijst gegoten, waarbij de nadruk ligt op 4k-gamen. Daarbij hoefde dit keer ook niet elk dubbeltje te worden omgedraaid. Wat luxere onderdelen zijn dit keer geen probleem. De discussie over wat acceptabele instellingen zijn om te kunnen spreken van 'high-end', blijft voorlopig gevoerd worden. 4k vraagt nu eenmaal een enorme hoeveelheid power. Denk hierbij vooral aan anti-aliasing. Er is echter meer dan anti-aliasing en het is maar de vraag in hoeverre dat op een hoge resolutie als 4k nog iets toevoegt. Met de onderstaande set-up kun je echter moeiteloos aan de slag.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i9-9900K Boxed

De keuze voor de processor viel al snel op de 9900K van Intel. In de vorige BBG kozen we, afhankelijk van het scenario, nog voor de 9700K of Ryzen 5 2600; nu kiezen we voor een overklokbare octocore van Intel. Deze processor kan zijn cores tot liefst 5GHz stuwen, wat hem uitermate geschikt maakt voor onze 4k-lijst. Fun fact: in onze gpu-testbank zit deze processor ook. We hebben ondervonden dat het uitschakelen van hyperthreading een aanmerkelijke verbetering van de prestaties geeft. Zeker iets om thuis ook eens te proberen.

Score: 4(11 reviews)
MoederbordenMSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon

In de discussie rond de samenstelling van dit systeem is de MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon een aantal keer genoemd, en niet zonder reden. In het hogere segment, zeg vanaf 140 euro, heb je veel keus. De prijs kan oplopen tot 1000 euro voor de Gigabyte Aorus Z390 Xtreme Waterforce. Wat echter ook meespeelt, is wat je daadwerkelijk terugkrijgt voor je geld. Je betaalt naar verhouding steeds meer voor steeds minder extra's. De MPG Z390 Gaming Pro Carbon van MSI is echter een goed gebalanceerd bord. Voor de prijs krijg je een rijkelijk voorzien moederbord met onder meer een gpu-sleuf die beschermd is tegen het doorbuigen van de videokaart, twee pci-e m2-sloten, verschillende gpu pci-e-sloten, eindeloos veel usb-poorten, een Realtek ALC1220P-audiochip met digitaal optische uitgang en rbg-leds, al zie je daar in onze dichte behuizing niets van, maar daarover hieronder meer.

Score: 5(7 reviews)
Geheugen internKingston HyperX Predator HX433C16PB3K2/16

We kunnen ervoor kiezen om meer dan 16GB ram te nemen, gewoon omdat het kan. Waarschijnlijk wordt deze pc voor meer zaken dan alleen gamen gebruikt en komt meer ram goed van pas. Strikt genomen is het voor gamen alleen niet nodig om meer dan 16GB in te prikken. Ram dat niet wordt gebruikt, is immers zinloos. Deze set van Kingston is scherp geprijsd, draait op 3333MHz en is strak getimed. Mocht je verwachten wel vaak over de limiet van 16GB heen te gaan, dan is het natuurlijk eenvoudig om de 32GB versie erin te prikken.

Score: 5(2 reviews)
VideokaartenMSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio

De keus voor de MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio was haast unaniem. Bijna iedereen die zich in de discussie heeft gemengd, is het erover eens dat dit de beste 2080 Ti is. Hij is wat duurder dan de concurrenten, maar daarvoor krijg je een hoog geklokte gpu met een krachtige koeler. Onze buren hebben hem afgelopen december als snelste uit een selectie van 23 videokaarten getest.

Score: 4.5(3 reviews)
linkReview @ TechPowerUplinkRound-up @ HWI
BehuizingenFractal Design Define R6 USB-C Matzwart

De Fractal Design Define R6 is vaste prik geweest in onze BBG's. Inmiddels is daarvan afgelopen september een update op de markt verschenen met front-usb-aansluiting. Andere aanpassingen die het Zweedse merk heeft doorgevoerd, zijn een verbeterd filtersysteem, om stof nog beter buiten te houden, en een apart sata-ssd-slot achter het moederbord. De case is er in verschillende kleuren, met en zonder raam. Wij kiezen hier voor de 'cleane' optie, in het zwart en zonder raam.

Score: 4.5(5 reviews)
WaterkoelingNZXT Kraken X62  (met AM4 support)

Voor de processor kiezen we dit keer een waterkoeler van NZXT: de X62. Deze dualventilatorkoeler combineert uitstekende koelprestaties met een relatief laag geluidsniveau. De 9900K staat bekend als een heethoofd, maar de X62 kan hem prima aan. Je kunt ook een paar tientjes besparen en een capabele luchtkoeler, zoals de Dark Rock Pro van be quiet, inbouwen: dat vergt wat meer ruimte boven de processor en is daarnaast een kwestie van smaak.

Score: 4.5(27 reviews)
linkRound-up waterkoelers @ HWI
Solid state drivesIntel 660p 1TB

Een m2-ssd kan voor veel mensen nog een hoog moet-dat-nou-sata-is-veel-goedkopergehalte hebben. Strikt genomen is sata inderdaad nog goedkoper, maar in dit systeem, waarvoor we op zoek zijn naar meer, misstaat de Intel 660p absoluut niet. Onder de m2 pci-e-ssd's heeft de Intel 660p een goede prijs-kwaliteitverhouding. De prestaties zijn uitstekend, met theoretische snelheden van 1800MB/s bij sequentieel lezen en schrijven, 150.000i/ops bij random lezen en 220.000i/ops bij random schrijven. Let wel, dit zijn theoretische snelheden. In real life ga je dit niet halen. Daarbij is het ook altijd de vraag is of je het gaat merken in vergelijking met een traditionele sata-ssd.

Score: 5(2 reviews)
linkReview @ Tweakers
VoedingenCorsair HX750 V2

Traditiegetrouw sluit de voeding het rijtje. Voor sommigen voelt het kiezen van een voeding aan als een mijnenveld, voor de ander is het gesneden koek. Laat je vooral adviseren door de experts op het Forum als je het niet zeker weet. De verhalen van mensen die hun pc om zeep hebben geholpen met een brakke voeding, zijn geen broodje aap. Met de Corsair HX750 V2 heb je echter een erg goede voeding te pakken. De voeding heeft momenteel een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor rond de 120 euro krijg je een volledig modulaire voeding met semipassieve ventilator en een platina efficiency. Ripple is standaard al laag, maar wordt verder ingedamd door condensatoren in de kabels.

Score: 5(1 reviews)
linkVoeding advies en informatietopic @ Tweakers
€ 2.566,94Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processors Intel Core i9-9900K Boxed € 531,50 € 504,99
Moederborden MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon € 180,- € 181,-
Geheugen intern Kingston HyperX Predator HX433C16PB3K2/16 € 104,90 € 98,90
Videokaarten MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio € 1.263,95 € 1.259,50
Behuizingen Fractal Design Define R6 USB-C Matzwart € 127,- € 134,05
Waterkoeling NZXT Kraken X62 (met AM4 support) € 148,39 € 135,95
Solid state drives Intel 660p 1TB € 118,- € 107,50
Voedingen Corsair HX750 V2 € 109,90 € 145,05
Totaalprijs bij opstellen BBG € 2.583,64 € 2.566,94

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken

Reacties (154)

Wijzig sortering
Apart om bij het high-end systeem een RGB waterkoeler op de processor te gebruiken in combinatie met een dichte zwarte kast zonder raam.

Een goeie luchtkoeler zoals een Noctua NH-U12A is goedkoper, geeft (veel) betere koelprestaties en produceert minder geluid.

Vrijwel het enige pluspunt van waterkoeling is 'coolfactor', dus stop het dan in een kast met een glazen wand.
In het bestbuy guide topic werd ook veel (meer) geroepen over de product: NZXT H500i, maar uiteindelijk is er toch gekozen voor (een derde) Fractal... De H500i kost 3 tientjes minder, heeft een window (is smaak, maar met alle RGB pracht in de rest van het systeem niet onlogisch) en dan krijg je er nog een high-end fan-controller bij... Lijkt mij een no-brainer.
In het bestbuy guide topic werd ook veel (meer) geroepen over de product: NZXT H500i, maar uiteindelijk is er toch gekozen voor (een derde) Fractal... De H500i kost 3 tientjes minder, heeft een window (is smaak, maar met alle RGB pracht in de rest van het systeem niet onlogisch) en dan krijg je er nog een high-end fan-controller bij... Lijkt mij een no-brainer.
Ook de Fractal heb je met Window, voor de RGB looks pricewatch: Fractal Design Define R6 USB-C Window Matzwart. maar met deze koeler heb ik ook liever een (passende) NZXT kast.
Het verschil van water naar lucht, steek ik liever in 32GB RAM pricewatch: Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2D3000C16 dan kun je het systeem ook voor videobewerken gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Hackus op 1 mei 2019 15:00]

Bij builds van 2500 euro kijk je niet op drie tientjes voor een kast, zeg ik uit ervaring.
Dit systeem van Azerty kan ook zo de best Buy Guide in : https://nl.hardware.info/...er-azerty-gaming-titanium , Wel een leuke review van HWI vandaag , past mooi naast de High-End BBG Build.
Op zich is er weinig mis met dat Azerty systeem, alleen de kast is behoorlijk cheap en luidruchtig voor zo'n duur systeem en de keuze voor de SSD is heel erg raar. Een Samsung 860 EVO m.2 is niet bepaald wat je verwacht bij deze totaalprijs.
Inderdaad. Hier zijn de goedkope onderdelen de badguys die het verpesten voor een verder prima systeem. Andere kast, geheugen en koeling was wel aan te raden geweest. Dit is ook het euvel waarom ik zelf mijn systemen bouw. Nergens vind je een perfect systeem omdat ze altijd wel 1~2 componenten erin doen die nergens op slaan.
Dat is al enige tijd gaande, men let niet meer op wat de communitie aandraagt en zaken in de BBG topic's worden compleet genegeerd. waardoor er soms heel vreemde beslissingen worden genomen voor de uiteindelijke BBG... hoezo voor en met de communitie? :/
Vrijwel het enige pluspunt van waterkoeling is 'coolfactor', dus stop het dan in een kast met een glazen wand.
Niet mee eens. Ik heb al jaren weer een dichte kast, maar heb watercooling genomen alleen al om het feit dat ik anders de GPU er niet of nauwlijks meer uit kan halen met zo een enorm koelblok op de CPU. ( damn pci-e locks ) Ook geheugenrepen passen regelmatig niet meer omdat de heatspreaders tegen het ( te grote ) blok aankomen. Ik heb hier al diverse moederborden om terug moeten sturen.

kortom; gebruikersgemak vind ik ook een erg valide reden voor WC.
Doe je veel aan overclocken? Zo niet, dan weet ik niet waarom je zo'n enorm koelblok nodig bent, alleen maar om de looks en aangezien jij een dichte behuizing gebruikt (zonder raampje).
Ik doe inderdaad aan overklokken, maar een groot blok is echt niet alleen voorbehouden aan dat. Zeker een i9 9900K kan best heet worden met zijn Turbo -Boost. En deze laatste zal beter werken met lagere temps, een goed (groot ) blok is hier zeker aan te raden.
Doe je veel aan overclocken? Zo niet, dan weet ik niet waarom je zo'n enorm koelblok nodig bent
Moderne CPU's met standaard koeling halen onder full load niet hun turbo clock, vanwege thermal throttling. Met een middenmaat after-market koeler wel, en die zijn al behoorlijk enorm in vergelijking met een standaard.
Goed punt. In een compacte kast kan een waterkoeler praktischer zijn.

Maar dat is met de fractal kast die hier in de BBG staat niet aan de orde, daarin kom je echt geen ruimte tekort met een stevig koelblok.
Het gaat in dit geval niet eens zo zeer om de kast ( alhoewel ik met mijn Antec P.193 de Side-Fan naar buiten moest monteren, anders kwam hij ook tegen het koelblok aan ), maar meer om de belabberde indeling die veel moederbord fabrikanten nog steeds hanteren; geheugenslots te dicht op de CPU, bovenste slot ( als enkel een PCI-E 16x slot ) 8)7 , Cmos batterij achter de GPU |:( etc..

[Reactie gewijzigd door micla op 1 mei 2019 17:14]

Ook Linux Tech Tips zitten kijken? ;)
Voor anderen, LTT heeft net een video geplaatst die verschilt tussen luchtkoeling en processen waterkoeling behandeld: https://youtu.be/23vjWtUpItk
Yep :)

Wist al wel met dat luchtkoeling veel beter value-for-money had, je hebt immer voor 50-70 euro hele goede koelers.
Maar dat het ook nog eens stiller is dan waterkoeling was nieuw voor mij, had ik andersom verwacht.
Komt omdat ze Noctua fans vergelijken met bv Corsairs fans die op de radiator zitten. Ze gingen niet echt verder met die mid tier cooler. Beter zou zijn geweest als ze van hetzelfde merk een vergelijking erbij hadden gehaald. Plus hier hadden ze tijdje warm laten draaien wat ze zelf ook aanstippen.
De conclusie voor mij is, kijk goed naar je situatie en wensen voor de best optie. Maar schrijf niet automatisch luchtkoeling af vanwege de verwachtte herrie die er niet hoeft te wezen.
LTT over de Intel SSD vindt erg overtrokken, hij ontkracht zijn eigen bevindingen min of meer in zijn eind relaas... er zit een kern van waarheid in, maar absoluut niet van toepassing voor het gros van de gebruikers.
En de bronvermelding voor de claim dat de Noctua NH-U12A "(veel) betere" koelprestaties levert dan een Kraken X62 met 280 mm radiator?

Ik moet persoonlijk niet denken aan zo'n gigantische luchtkoeler op een mooie high end build, geen gezicht (ongeacht of je wel of geen RGB hebt). Plus het moment wat zo'n blok op je moederbord uitoefent, ook geen pretje...

Denk dat het een klein foutje in de high end build is dat de auteur de kastvariant zonder glazen zijplaat genomen heeft. Dergelijke hardware wil je immers graag zien. Verder een zeer goede editie van de best buy, mooie high end build!

[Reactie gewijzigd door Roy81NL op 1 mei 2019 13:19]

Zie het youtube filmpje waarnaar houtig ook linkt https://youtu.be/23vjWtUpItk voor de bron.

Ik ben het helemaal met je eens dat waterkoeling veel mooier is, maar zoals ik ook zei moet je dan een kast met een glazen wand nemen. In een dichte zwarte fractal kast zie je er niks van, dan is luchtkoeling beter.

Overigens is de kracht die zo'n blok op je moederbord zet, met een moderne backplate en fatsoenlijke monteerbrackets, een non-factor. Helemaal als je pc voornamelijk stilstaat. Als je je pc vaak verplaatst is waterkoeling schijnbaar wel weer beter, zie daarvoor ook het eerdergenoemde youtube filmpje.
Opmerkelijk, had nooit verwacht dat de Noctua beter koelt dan een Corsair H150i pro gezien het verschil in oppervlak (al is 3 graden niet significant veel koeler). Thanx voor de link.
Dat een Noctua NH-U12A beter is dan een 150 euro waterkoeler lijkt me sterk.
Hier staat het compleet tegenovergesteld t.o.v. Linus filmpje, lijkt me ook meer realistisch.
https://www.vortez.net/ar...tua_nh_u12a_review,7.html
Ik zie de RAM voor het basisgamesysteem (G.Skill Aegis F4-3000C16D-16GISB) niet in het QLV van de B450-Pro4. Is dit wel zo'n goede aanbeveling? Het is waarschijnlijk niet mogelijk of moeilijk om dat setje ram op 3000MHz te krijgen lopen...
Voor de zoveelste keer, je moet naar de website van de geheugenfabrikant gaan en je moederbord model ingeven in de memory configurator en dan krijg je alle geheugen dat compatibel is met je MB. De MB-fabrikant kan niet alle geheugenmodules testen die compatibel zijn met een bepaald MB, daar zou veel te veel tijd in kruipen. Die QVL's van de MB-fabrikant zijn bijlange niet volledig.
Kijk, dat wist ik niet! Bedankt voor de tip, ik lees overal dat je het juist van de MB vendor moet halen i.p.v. omgekeerd. Weer wat geleerd, en dit bespaart me moeite t.o.v. het module-ID van Pricewatch te CTRL-Fen in de lijst van ASRock. (Alsnog staat dit specifiek setje er niet in, maar goed.)
Ik wist dat dus ook niet en heb het advies van Fredi opgevolgd, het specifiek aangeraden setje komt idd niet voor op de lijst. Dus je hebt gewoon alsnog een goed punt!

G.SKILLl RAM Configurator
Graag gedaan! :)
Dankzij je tip ben ik er nu achter dat het geadviseerde memory niet tevoorschijn komt als ik de memory configurator van G.skill gebruik.
https://www.gskill.com/en...u=52&chip=3396&model=3460
Op zich draait het er wel op, maar op een veel lagere frequentie dan 3000
ik ga die reepjes dus maar even omruilen voor wat anders.
Ik snap niet wat je wil zeggen.
Inmiddels het G.Skill geheugen op advies van de winkel waar ik het gekocht had omgeruild voor Corsair-DDR4-Vengeance-LPX-2x8GB-3000-C15-CMK16GX4M2B3000C15-Geheugenmodules omdat ze daar zelf goede ervaringen mee hadden in combinatie met het moederbord.
De Corsair modules kan ik inderdaad klokken op 2933 met een stabiel systeem als resultaat, wat bij de G.Skill modules niet lukte. Daar startte mijn systeem vaak niet op en kreeg ik 3-beeps van de bios. Ook moest om de haverklap de NVME disk en de Sata-SSD die ik er in heb zitten worden gecheckt, voordat Win10 wilde opstarten. Dat probleem is ook verdwenen.
Ik zou daar idd toch op letten. laatst voor het eerst een keer de fout mee in gegaan...RAM stond niet in de QVL van mijn mobo en gaf toch problemen. Het is voor het eerst in 20 jaar PC's bouwen dat dit mij gebeurt maar toch...het kan!
Phoe ja. Ik kan mij nog uren lang optimaliseren in de latency settings etc om van al die BSODs af te komen omdat de chipset op het MB nog kieskeurig was en ik als newb dacht dat het makkelijk wel kon geheugen dan niet op de lijst stond maar er wel heel erg op leek. Sindsdien check ik toch altijd even.

Er is niets vervelender dan een systeem dat niet stabiel is door een ongelukkige MB geheugen combinatie. Ik weet te weinig van de techniek om het stom te vinden dat het niet altijd zomaar werkt of het knap te vinden dat het bijna altijd gewoon werkt. Maar een instabiel systeem terwijl je net al je spaargeld in PC onderdelen hebt omgezet voelt echt super ruk terwijl je juist heel blij moest zijn. Die computer heeft achteraf meer dan 10 jaar dienst gedaan, dus een beetje toekomst proof je setup uitkiezen is best handig.
Ja dat klopt ik heb hier een 3 serie i7 met 16gb intern geheugen.
Maar een nieuwe computer kopen was ik in de eerste instantie aan het twijfelen of ik een nieuwe nodig had maar het ding is nog snel genoeg, dus nog geen nieuwe computer voor mij.
Maar deze highend built ziet er idd goed uit en ook nog eens met een dikke videokaart erin.
Plus een heel snelle processor met voldoende geheugen.Het ziet er goed uit, maarja dat mag wel voor dat geld.
.. en dan na jaren gaat de batterij van je mobo leeg, moet heel het getweak met de timings opnieuw als de stroom uitgevallen is :X Maar da's natuurlijk ook de charme van het zelf bouwen, dat moment dat iedereen het allang opgegeven zou hebben en jij het toch fixt. Naja.. íéts meer vanzelf werken zou toch moeten kunnen, tegenwoordig
Ik heb persoonlijk nog nooit iets bijzonders met memory timings moeten doen. Tuurlijk, tweaking enzo om betere timings te krijgen dan stock, maar heb al meermaals gewoon een handjevol willekeurige geheugensticks in een systeem geduwd en het werkte altijd prima.
Ik heb precies hetzelfde ervaren, ik dacht ook altijd dat het geen probleem zou zijn. Echter kreeg ik BSOD's. Toen setje omgewisseld met één die wel in de lijst stond van de moederbord en alles was weer wel.

Dit terwijl het eerste setje met moederbord combi wat mij werd aangeraden ook uit de best buy guide van Tweakers kwam.
Meh, die QLV is handig als je zekerheid van de fabrikant wil. Maar ze testen daar echt niet alle combinaties.

Ik heb zelf 3000MHz geheugen dat niet op de QLV van mijn MB staat op 3200MHz draaien op een X470 bord. Ik wist dat 3000 zeker ging werken en mogelijk zelfs overclocken door wat overclock forums af te struinen.
Dit was ook mijn vraag.
En wat als ik er (op termijn) nog een extra setje RAM bij wil prikken?

In die QLV staan er maar enkele vermeld waar alle 4 slots bezet gegarandeerd word.
Ik had vorig jaar factory overclocked memory gekocht welke ook op de QLV van het moederbord stond. En die moest ik omlaag klokken omdat mijn pc random crashte als ik aan het gamen was.

Dus de QVL lijsten zijn dus sowieso niet heilig...
Nou, ik kan je vertellen dat dit geheugen echt niet lekker werkt op dit moederbord. Ik heb het geprobeerd (los van de BBG overigens, gewoon niet goed in de QVL gekeken) en het ging niet hoger dan 2400Mhz. Nee, QVL zijn niet zaligmakend maar in dit geval werkt het niet goed. :)
Ik heb in mijn systeem zowel dit bord, CPU en RAM zitten en het werkt prima! ook op 3000MHz :)
Apart, bij mij werkte het voor geen meter. :D
Ik heb met deze ram set problemen gehad in een gigabyte boord. Stond idd niet in de support list. Zou het niet wagen.
Als het uitschakelen van Hyperthreading een verbetering is, waarom raden jullie dan de 9900k aan?

Neem dan een goedkopere 9700K

[Reactie gewijzigd door mission op 1 mei 2019 11:40]

Ja precies.. snap het ook niet helemaal.

Haal dan een i7-8700K voor 200 euro minder en nog steeds prima performance.
8700k is inderdaad ook een goede keus
Omdat tegenwoordig hier op Tweakers.net de BBG's niet altijd meer een BBG is... en er soms heel rare keuzes gemaakt worden… helaas. :/

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 1 mei 2019 17:25]

Dat komt ook omdat Best Buy subjectief is.

Wat is nu precies best buy? beste prijs/kwaliteit verhouding of dat je er 10 jaar mee vooruit kan ondanks dat het te duur is op het moment van aankoop?

Ik vind prima dat ze gaan voor een goede i9 maar als de tekst erbij is dat je hiervan de HT moet uitschakelen (wat de meeste mensen al petje te boven gaat) betwijfel ik wat de meerwaarde is van deze CPU.

Wat de mensen willen is een kant en klare machine waar ze niks meer aan hoeven doen. AAN knop indrukken en gaan met die spreekwoordelijke banaan.

Als ik een PC samenstel en vervolgens aangeef dat ze allemaal extra stappen moeten ondernemen om hem speelklaar te krijgen kijken ze mij aan alsof ze water zien branden! Als ik zelf er 1~2 uur extra in moet steken om hem helemaal te installeren/instellen dan schiet het ook weinig op.
Afgezien of de i9 de best buy wel of niet is, ik vind het juist goed dat Tweakers.net dergelijk zaken onderzoekt en opmerkte, daar is het nu juist 'Tweakers.net' voor. De afgelopen jaar(en) is dit steeds meer bergaf gegaan. De techniek simpel maken, geef uitleg waarom... maar schoenmaker blijf bij je leest... het is een techsite. Er had misschien meer uitleg bij gemogen voor de 'leek'.
Het is zeker goed dat ze het opmerken, maar dan hadden ze allicht twee cpu's moeten benoemen. De I9 met onderbouwing dat deze voor de toekomst een goeie basis bied, en een goedkoper alternatief omdat de I9 momenteel juist niet geschikt is.
Wauw bij het high end game systeem is de helft van de kosten puur alleen de videokaart. Voor € 1264 kun je toch wel een hoop leuke dingen doen.

Ik sus ook soms mijn geweten onder het mom “toekomst bestendig” kopen, maar dit is mij teveel voor één component.

Op NewEgg lees ik wel wat problemen dat er nogal wat misproducties zijn. Kaart stopt er na 5 weken mee en space invader-achtige artifacts.
Wauw bij het high end game systeem is de helft van de kosten puur alleen de videokaart. Voor € 1264 kun je toch wel een hoop leuke dingen doen.

Ik sus ook soms mijn geweten onder het mom “toekomst bestendig” kopen, maar dit is mij teveel voor één component.

Op NewEgg lees ik wel wat problemen dat er nogal wat misproducties zijn. Kaart stopt er na 5 weken mee en space invader-achtige artifacts.
Het is dan ook niet altijd best bang-for-buck. Het is vooral high end en maximale prestatie voor een te verantwoorde prijs. Ik zou zelf voor een 2070 gaan en de rest uitgeven aan een mooi gsync paneel of het geld apart houden voor een gpu upgrade over enkele jaren.
Jammer dat er niet een tussenstap aangeraden word tussen de budgetten van €700,- en €2500,- de gamesystemen die ik aan zou raden zitten er precies tussen. Denk aan een systeem bouwen met een 9600k of desnoods 9700k en een RTX 2070 of RTX 2080.
De afgelopen BBG's hebben ze met dat budget al prachtige systemen samen gesteld.

1500 euro:
* reviews: Desktop Best Buy Guide - Januari 2019
* reviews: Desktop Best Buy Guide - Januari 2019

1000 euro:
* reviews: Desktop Best Buy Guide - Maart 2019

Gezien de samenstelling van deze BBG, en die van de vorige, lijkt me dat die nog prima voldoen en een update niet nodig is.
Alsnog hadden ze die dan even kunnen 'recyclen' en toe kunnen voegen. Gezien dat nog steeds het advies in Mei is. Mij viel het zelf ook al op dat er een gigantische gap tussen de 2 systemen zat.
De hardwaremarkt verandert over het algemeen niet per maand :) Het enige dat verandert zijn prijzen. En ja soms wordt er iets nieuws uitgebracht. Dus waarom iedere keer herhalen als je gewoon prima een maandje terug kunt kijken.
Ja een midrange game systeem was hier wel welkom geweest denk ik.
Zou je het verschil merken als je de Samsung 970 Pro 1TB erin stopt ipv de Intel 660p 1TB?
Deze is flink duurder, maar ook behoorlijk veel sneller.
Ik heb zelf overwogen om de 660p te kopen (2TB versie).
Het enig wat me ervan weerhoudt, is de degradatie bij bijna-vol, maar met name het kopieren van grote/veel bestanden. Snelheid zakt in het laatste geval in tot ~100MB/s ivm het vollopen van de cache (oid).
(zie reviews van oa Linus).

edit: Andere reden is omdat ik al een samsung ssd in mijn laptop heb zitten, met bijbehorende magician software. Ik weet niet of dit lekker gaat werken als ik ook de Intel Toolbox erop zet?
En what about de NVME drivers (nu Samsung ipv MSFT)? Misschien maar is een forum topic aan wijden...

[Reactie gewijzigd door dog4life op 1 mei 2019 08:13]

De degradatie bijna-vol heeft elke SSD of wat dan ook.. dat is logisch want hij moet op zoek op de schijf naar vrije plekken..

Als jij gewoon normaal omgaat met de 660p merk je hier weinig van en zal dit gewoon een goede keuze zijn.
Maar die cache is bij de 2TB versie enkele tientallen GB's...

Schrijf je zovaak bestanden van meerdere gigabyte over naar een andere schijf?
Ik had op YouTube een test bekeken om 2x M.2 in RAID te zetten voor snelheid. Uiteindelijk was zijn conclusie ja het is flink sneller, maar niet bij grote bestanden. Daarbij worden ze inderdaad flink trager als de opslag vol raakt, in dat geval ben je toch beter uit met 1 grote M.2 dan 2x de helft in RAID. Uiteindelijk zal je opslag langzaam voller worden en dus trager.
Dat vond ik wel een goede conclusie.

Ik overweeg nu om 1x 1TB bootdisk en programs + 1x 512GB voor caching welke veel vrije ruimte zal blijven houden.
Verder is mijn opslag een NAS, data zal dus voornamelijk tijdelijk op m'n M.2 staan tijdens bewerking/gebruik.

Iemand nog andere suggesties of ervaringen?
Ik merk in het dagelijks gebruik al geen eens verschil tussen Samsung nvme en sata SSDs, dus tenzij je heel specifieke taken uitvoert waarbij je van de xtra snelheid profiteert denk ik niet dat je veel verschil tussen twee nvme SSDs gaat zien.

Ik merk(te) eigenlijk alleen verschil bij het verwerken van datasets die niet in 1 keer in het geheugen passen. EN bij het optimaliseren van de lees schrijf strategie om voor de nvme disk verder te optimaliseren verdween ook daar de voorsprong omdat ik nu slimmer (parallel) lees en schrijf naar disk en niet meer i/o bound ben.
ja ik snap hun keuze ook niet, als je dan zoveel geld uitgeeft waarom dan besparen met zo'n intel 660p, dan ga je toch meteen voor een Samsung 970.
Nu ben ik benieuwd.. als ik een PC niet zelf wil bouwen, waar kan ik dit dan het beste laten doen? (Locatie is Limburg als dat uitmaakt)
vraag bij een webshop wat het kost om te laten bouwen. Volgens mij is het iets van €50 tot €75 als je het laat doen.
Nadeel is dan wel dat je alles bij 1 shop moet bestellen en daardoor vaak niet overal het goedkoopste bent.
Om een balletje op te gooien, bestel kast, mobo, cpu, koeler en eventueel de voeding bij dezelfde shop en laat dat daar assembleren.
Geheugen, GPU en storage inprikken is een eitje natuurlijk.
4Launch was in het verleden een goede shop en in Eindhoven, dicht bij @m8ZBm1Si
Door het geëmmer met refurbishment en terug naar webshop de laatste jaren, ben ik mij niet meer zeker van de kwaliteit aldaar.
Artic Gaming bouwt PC's ze zitten in Beek bij Maastricht : https://www.arctic-gaming.nl/
Ze hebben echter niet veel keuzen qua kasten, moederborden en voedingen. En qua GPU kan je geen aftermarket manufacturer en model kiezen. Bij bv Azerty of Alternate heb je keuze uit veel meer componenten.
Ik denk dat je het beste kan kijken of iemand het in eigen kringen voor je kan doen? Anders lokale hardware shops? Een pc bouwen is voor mij i.i.g. niet moeilijk. Als je toch al op tweakers moet het jou ook wel lukken.

Persoonlijk zou ik de hele lijst aan onderdelen bestellen en met YT filmpjes je build in elkar zetten? Als je hulp nodig hebt kan ik evt. ook wel helpen.
Beetje late reactie, maar er zijn vast Tweakers die je onder het mom van een biertje/koffie graag laten zien hoe/wat en je helpen. Vind het zelf altijd leuk om te doen, woon alleen niet in de buurt van Limburg :)
Vraagje:
Het High End systeem gaat mijn helaas budget net te boven, nou heb ik ook geen 4K scherm maar een 144hz Quad HD scherm.
Is een MSI RTX 2080 Gaming Trio dan voldoende (Dus niet de Ti versie)?

Met die kleine aanpassing kom ik namelijk al binnen mijn budget (820 i.p.v. 1220).
Eerste PC die ik wil (laten) bouwen en heb er verder geen kennis van behalve wat ik in reviews lees.
Vloeiend AC: Odyssey en Total Warhammer 2 (en oudere versies) spelen op de allerhoogste isntellingen is eigenlijk de enige wens...
Schrap gewoon de i9 9900K, scheelt je zowiezo algauw 200 euro !
Bedankt voor je reactie!
Voor een i7-8700K? Of de AMD Ryzen 2700?

Als de i9 9900K op dit moment de allerbeste is (wat ik lees op Azerty, Alternate, etc) en nog overklokbaar is het met het oog op de toekomst toch wel de beste keuze?


De RTX 2080 scheelt al dik €400 euro met de RTX 2080 Ti.

Deze zal ik dan het eerste moeten upgraden over een aantal jaar denk ik?
Met het oog op de toekomst zijn alle drie de cpu's prima keuzes. Geloof, mij, ik heb nu nog een zescore XEON van 8 jr oud en zelfs die staat nog zijn mannetje.

Overklokbaar? Ach, voor wat? Je games? Is de winst marginaal, verwaarloosbaar, tegen veel meer stroomkosten. Andere dingen, zoals videobewerken? Tja, als je dat veel doet en elke seconde extra er eentje teveel is; vooral doen! Niet? Zonde van het geld en de stroomkosten. Ook dan is winst afhankelijk van welke encoders je gebruikt.

De RTX 2080 is verleidelijk, maar ik zou eerder nu kiezen voor een 1660 van Nvidia, en later, als ze raytracing nog beter ondersteunen met nieuwere kaarten, eventueel updaten. De RTX kaarten zijn nu iig nog niet krachtig genoeg daarvoor en er is vooralsnog weinig content voor.
Nogmaals dank voor je reactie!
In dat geval laat ik het hele idee van overklokken vallen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er toch al weinig van snapte maar als het voordeel (in games) niet opweegt tegen het nadeel (stroomgebruik) dan laat ik het achterwege.

Een 1660 kaart is volgens de reviews niet in staat om AC en TW Warhammer 2 op ultra instellingen vloeiend te spelen. De Ti versie haalt net niet. Is het dus handiger op te besparen op de processor (AMD Ryzen i.p.v. i9-9900K) of juist een 1660/2060 kaart te kopen en deze te upgraden (naar een 2080) zodra alle mogelijkheden ook benut worden?
Als je net niet ultra aankan, hoef je slechts een beetje te tweaken met de game settings, zonder dat je er bijster veel van merkt. De 1660 ti is nu de beste bang voor je buck, en straks koop je geen 2080, geen 2080 ti, maar veel beter; de 3080 ;)

Zou gewoon voor de Ryzen gaan, zeker op ultra en hogere resoluties heb je niets aan de sterkere cpu. Tenzij je op low settings wil spelen...

ps: zowiezo snap ik niet goed waarom je zeer hoge fps wil in een RTS game of AC. Of zitten daar ook multiplayer elementen in met shooter activiteiten met je medespelers?

Speel hier bijv. nml. al jaren Skyrim en toen op 30 FPS en nu op 60 fps. Maakt dat het spel lekkerder, beter? Voelt het beter? Eigenlijk niet. Totaal niet. Het word pas vervelend, als je naar een dia show begint de kijken, of veel haperingen.
Dat is dan misschien wel de beste optie! Haha.
Besparing op de processor en de grafische kaart nu is dan de eerste inleg voor de nieuwe 3080 straks ;)

Nou ik eigenlijk ook niet alleen dat ik overal hoor, zie en lees is dat FPS belangrijk is.
Alle videokaarten worden getest op basis van haalbare FPS en hoger is beter. Multiplayer spellen heb ik een PS4 voor (CoD, Battlefield, etc).

Ik wil een 'soepele' game ervaring en inderdaad geen dia show!
Maar een spel als AC; Odyssey en The Witcher schijnen 'fijner' te spelen op hoge framerates?

Maar goed, ik wil wel de hoogst mogelijk grafische instellingen, met spellen als Total War vind ik dat wel een serieus verschil! Dank voor je hulp tot dusver!
succes ermee! Hier leggen ze het goed uit:
https://www.gpucheck.com/...-vs-high-quality-settings

Shadows bijv, merk je bijv. niet veel van als je die een tandje terug schroeft, maar je gpu/cpu persen er wel extra fps uit. Als je tweakt, draai je dus geen ultra of High, maar iets ertussen in, wat jij het beste uitkomt.
Ik haal zo'n 70-80 fps in qhd ultra in AC: odyssey met een rtx2080 + ryzen 2600.

144 Ga je in dat game op qhd met geen enkele kaart halen, Ubisoft staat er ietwat voor bekend dat hun games gewoon heel zwaar zijn.
Bedankt voor je reactie!

Speel je dan met 16GB werkgeheugen of 32GB? Of heeft dit geen invloed op de haalbare FPS?

Dus een 144hz QHD monitor is eigenlijk iets te?

70/80 FPS op QHD Ultra vind ik overigens al helemaal prima. 60 FPS is toch het minimale voor een vloeiende game ervaring?
16 GB , maar maakt niet veel uit hoor, dat is voldoende zowiezo.

144 hz QHD gaat prima in sommige games, in andere dan weer niet (ac , metro:exodus etc).
Hoeveel ram je nodig hebt verschilt van spel tot spel. Met cities skylines +mods bijv, zit je al rap boven de 20GB ram gebruik en ja, dat ga je merken als je "slechts" 16GB hebt. Nu met 32GB ram loopt het spel soepeler en laad het ook sneller in (logisch want > geen virtual cache gebruik).

Voorlopig zijn er nog genoeg spellen die aan 16GB genoeg hebben. Je zal het dus per spel moeten bekijken, mocht je op zoek zijn naar bottlenecks.
Nette guide en ik ben blij om te zien dat geheugen prijzen eindelijk weer een beetje normaal zijn. Wat mij opvalt is de keuze voor de BX500 in het budget systeem. Volgens https://www.tomshardware....ucial-bx500-ssd,5377.html is de endurance laag. Hebben wij andere ervaringen? Het zou toch sneu zijn als mensen met beperkt budget issues krijgen omdat de ssd corrupt raakt of snel zijn data verliest.
Endurance (waar je naar verwijst is de TBW waarde), zegt niet over wanneer dat ding kapot gaat. De betreffende / gekozen SSD kan je theoretisch 160x helemaal overschrijven met 250GB en als die waarde bereikt is en de disk gaat kapot, dan is er een goede kans dat ie niet zomaar wordt vervangen.

Hoe lang gaat het systeem mee? Jaartje of 4? Dus je moet elke week ongeveer 200GB aan bits "vervangen". Tenzij je een of andere pro-sumer bent, lijkt het me hoogst onwaarschijnlijk dat iemand die hoeveelheid gaat redden.
Met 4 jaar is het geen budget systeem meer, dan is de prijs per jaar te hoog. Het is pas een budget systeem als het 6 tot 8 jaar meegaat ;)
Volgens mij is de MX500 altijd beter dan een BX500, maar het gaat om het gebruik en hoeveel vrije ruimte er is om het schrijven te spreiden.

Met een SSD van 240 GB met daarop Windows 10 nog wat Steam spellen, dan zit het meteen vol. Als het dan ook nog voor video editing gebruikt wordt, dan ontstaat er een probleem. Maar voor zo iets is het budget systeem dan ook niet bedoeld.

Het budget systeem kan gebruikt worden om online te zijn, maar dat kan met een smartphone ook. Het budget systeem is volgens mij dan ook voor een deel achterhaald en alleen voor iemand die een desktop nodig heeft, maar het nauwelijks gebruikt.

(Laatste alinea gewijzigd, ik vind het maar lastig voor wie een budget systeem geschikt is)

[Reactie gewijzigd door Mignol op 1 mei 2019 07:18]

Het budget systeem kan gebruikt worden om online te zijn, maar dat kan met een smartphone ook. Is daarmee het budget systeem achterhaald?
Dat denk ik niet. Natuurlijk is er overlap, maar het systeem blijft nuttig, al is het alleen al omdat lang niet alle spellen beschikbaar zijn op Android of ios. Dezelfde reden dat er genoeg mensen zijn die zowel een (game) pc hebben als een console. Wanneer je specifieke spellen wilt spelen is het budget systeem ideaal. Wel speel je dan waarschijnlijk oudere spellen of met mindere instellingen, maar het systeem heeft zeker nog toegevoegde waarde.

Edit: wel met je eens dat een budget systeem lang mee moet gaan: anders kun je net zo goed een duurder systeem kopen, waar je dan nog langer mee kunt doen. Je wilt alleen inleveren op prestaties, niet op kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door electropruts op 1 mei 2019 07:08]

Ik heb hem, maar dan voor een mediapc. Heb hem voor 19 euro gekocht op Amazon. Op zich kan ik er weinig over zeggen, behalve dat ik niks merk ten opzichte van mijn ssd, die sneller is, in mijn game pc. Ja, wat moet ik er nog meer over zeggen. Hij draait een half jaar prima. Dus over duur kan ik weinig zeggen.

Wat ik begreep is de garantie ook minder.
Terwijl ik nog vooruit tuf op een i5 4690K met een GTX1080 en daarmee nog prima uit de voeten kom met de games die ik speel moet ik eerlijk toegeven dat het elke keer toch weer kriebelt om een CPU/MOBO/MEM upgrade te doen als ik deze best buy guides voorbij zie komen.

Wel vind ik het soms jammer dat er, zeker bij de high end builds nooit een AMD & Intel variant wordt gemaakt maar er altijd toegespitst wordt op 1 "team".
Ik heb echt exact hetzelfde gevoel, ik zit nu nog met mijn 7/8 jaar oude computertje ;) een I7 2600K met een GTX680..Heb al zeker 10 wenslijstjes gemaakt en meerdere topics over de aanschaf van een nieuw systeem maar heb hem nog steeds...

Over het andere punt de AMD & Intel Variant, dat is nu alleen zo omdat Intel eigenlijk gewoon veel te duur om te kopen is.. De productie bij Intel is niet goed en daarvoor moet de consument nu betalen.

Op dit moment is gewoon de beste Bang for Buck een AMD.. net zoals eigenlijk voor de videokaarten geldt op dit moment.. de prijzen stijgen de pan uit, alleen is het bij de videokaarten niet door problemen maar omdat Nvidia het kan, want team RED heeft nog geen antwoord.. en jah.. ook omdat mensen het gewoon blijven kopen..
Ik heb daar ook heel lang mee gelopen. Elke keer dat ik het dacht te weten kwam er weer wat nieuws uit waardoor ik weer ging twijfelen.

Uiteindelijk de knoop doorgehakt voor een Ryzen 1700 toen die net uit was ($$$), met een GTX770 en een sloot RAM toen dat ook nog heel duur was. Maar nog steeds heel blij mee en ik denk dat het systeem nog zeker wel een jaar of 5 mee kan.
Even wachten tot de zomer en Ryzen 3000...


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 E3 2019

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True