Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

De Always Connected PC

Snapdragon komt naar Windows-laptops

08-12-2017 • 06:00

217

Singlepage-opmaak

Tot slot

De gedachte achter de Always Connected PC is dat smartphonetechnologie anno 2017 zover ontwikkeld is, dat ze eigenschappen naar laptops brengt die daar tot nu toe ontbraken. Hoe het zit met de basis, voldoende rekenkracht, dat moeten benchmarks en praktijktests uitwijzen. De Snapdragon 835 zal voor licht gebruik prima mee kunnen komen en de eerste previews van de Asus NovaGo en HP Envy x2 spreken er dan ook van dat Windows 10 S soepel draait.

Veel pc-gebruikers zijn echter gewend aan multitasken, met verscheidene programma's die openstaan en met tal van al dan niet omvangrijke bestanden waar tegelijk mee gewerkt wordt. Er zijn tal van scenario's te bedenken waarbij het interessant wordt om te kijken of de Snapdragon voldoende presteert. Aan de consument de taak zich te informeren of dit soort pc's dan wat voor hem zijn.

Qualcomm en Microsoft lijken zich in eerste instantie op de zakelijke gebruiker te richten. Wat niet meehelpt, is dat Windows 10 S alleen Microsofts browser draait en dat veel zakelijke programma's niet in de Windows Store staan. De optie om te upgraden is mooi, maar komt tegen een meerprijs en vooral bij Windows 10 Pro wordt het de vraag hoe de emulatie van win32-software presteert.

pc anywhere anytime

De laptops werden tegelijk aangekondigd met de opvolger van de Snapdragon 835: de Snapdragon 845. Dat is jammer, want dat betekent dat er snel na de introductie van de eerste laptops in principe al een krachtigere soc beschikbaar komt, die beter presteert, al is het onduidelijk wanneer die dan naar laptops komt. De accuduur is hoe dan ook een sterk punt, ook als de geclaimde duur van twintig uur niet gehaald gaat worden. De beste Windows-laptops komen nu tot maximaal vijftien uur.

De lte-integratie is een voorbereiding op de toekomst. Het is momenteel voor een beperkte zakelijke groep interessant, maar naarmate 5g dichterbij komt, wordt ondersteuning voor mobiel internet wellicht gemeengoed. Dat is uiteraard duidelijk de wens van Qualcomm. Microsoft bereidt zich voor op een toekomst waarin steeds meer pc-taken door smartphonehardware afgehandeld kunnen worden. Dat is een waarschuwing aan het adres van Intel, maar mooi voor de laptopmarkt, waar meer te kiezen valt.

Reacties (217)

217
206
148
8
0
38
Wijzig sortering
Hier zit ik al een jaar lang met smart op te wachten. Alle goede eigenschappen van de mobiel, standby, batterijtijd en koeling in een kleine behuizing, in laptop vorm. 30 dagen standby met je laptop, 22 uur video kijken, direct aan de slag kunnen. Ik zou bijna willen zeggen eindelijk :)
Daar zitten de telecom providers ook met smart op te wachten: 'iedereen' een tweede sim-kaart voor internet op deze apparaten :D
Maar dan geen 06 nummer bestellen ;)
nieuws: Tele2 gaat klanten afsluiten als zij simkaart met 06-nummer in router...
Of upgraden naar unlimited, en dan werken met een hotspot.
Dat is hoe ik het met tablets/ ps4 doe op het moment, haal je ook gelijk veel waarde uit je abonnement.
Met Netflix of Emby of Spotify oid kun je ook gewoon je videos offline opslaan. En dan is 22 uur video kijken heel nice voor de kinders in de file op de route du soleil.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 13:26]

En ik maar denken dat ik mijn Surface 3 nooit vervangen zou hoeven te worden.....
Heb zelf ook lang genoten van de S3, o.a. vanwege de compacte form factor, lange accuduur, het gemak van laden middels de micro-usb connector - en natuurlijk het kunnen draaien van alle x86 programma's. Helaas ontbrak het mij toch te veel aan power, dus ben later voor een Surface pro gegaan.

Hopelijk maakt Microsoft een opvolger voor de Surface 3, alle bovengenoemde voordelen icm een S845 lijken me optimaal!
Was eerst heel enthousiast dat ik x86 kon draaien en quake live draaide zelfs goed (meteen getest toen natuurljk). Maar ik merk dat ik eigenlijk alleen (veel) consumeer; surfen, streamen. Echt windows heb ik eigenlijk niet nodig
Ik heb een dikke game pc en de eerst surface rt. Maar mijn surface draait overuren terwijl de pc bijna nooit aan gaat.
Ik ben benieuwd naar de nieuwe arm apparaten
Surface 1 2 en nu 3. En pas sinds niet zo lang weer een dikke game desktop. Gebruik ik ook veel. (nu ff niet kan niet muizen door n operatie aan mijn pinkie)
Ik zal wel afgeschoten worden, maar ik kan met mijnn Ubuntu laptop en Macbook direct verder werken en doorgaan. Ik heb natuurlijk niet zo’n lange accuduur als de apparaten in het hierboven. En mijn laptops zijn afhankelijk van Wi-Fi in plaats van 4G LTE. Dus heb ik niet overal dekking, maar Wi-Fi voldoet voor mijn gebruik prima.
Precies dit. Zou ik eindelijk is de volle 50GB op kunnen maken in de maand met mijn abonnement. :9
Tethering werkt prima
Windows s/pro + arm pc = the death of chromebooks

DIT is het uiteindelijke doel en hiermee gaat dat zeker lukken.
Hoewel ik dit een prachtige ontwikkeling vind heb ik nog wel mijn twijfels of dit de Chromebooks weg weet te stoten. Die hebben inmiddels toch een mooie eigen markt weten te creëren en met de ondersteuning van Android apps hebben ze zelfs een sterke troefkaart in handen. Android is al een tijdje een veel levendiger platform dan Windows en zeker voor de jongere mensen spreken die apps meer tot de verbeelding dan de Win32 programma's die je hierop kan draaien.

Voor de mensen die wel afhankelijk zijn van een aantal klassieke Windows programma's wordt dit wel interessant, maar ik moet nog even kijken hoe goed dit in de praktijk gaat werken.

In ieder geval kijk ik nog even de kat uit de boom, want het zou niet voor het eerst zijn dat Microsoft met mooie hardware en een veelbelovend OS komt... en ze het alsnog weten te verprutsen.
Er is één factor die ik bijna nooit voorbij zie komen: Android als OS is een gedrocht, in vergelijking tot Windows. Tenminste, in mijn ogen. Ik ben zuinig op mijn Windows Phone, omdat ik mijn OnePlus+Android eigenlijk maar niets vind. Iedereen mag hoog en laag springen, maar met Android kán ik niets.

Goed, ik ben een Windows-man met heel veel kilometers; dat speelt zeker mee. Maar Anroid als volwaardig OS? Daar heb ik zo mijn twijfels bij. Wellicht over 10 jaar, als Google het heeft doorontwikkeld tot een platform waarop alles kan, waarop CAD/CAM en database management mogelijk is, zoals Windows dat nu is.
Android is nooit bedoeld om "CAD/CAM en database management" te doen, zoals Windows. Android is ontworpen en bedoeld om een lichtgewicht mobiel OS te zijn, geen heavy bloated legacy OS zoals Windows.
Maar ik kies juist voor een Chromebook omdat het sneller opstart, je geen updates hoeft te draaien, de aanschaf laag is en totaal niet meer nodig heb dan een browser.

Dat ik momenteel Google/ChromeOS verkies boven Windows heeft ook te maken met het feit dat ze Win10 mobile laten vallen en ik dus liever binnen 1 supplier blijf werken.

Met een Lumia 960/970 whatever had ik nog steeds volledig Windows gedraait in mijn huishouden waar het nu 100% op Google spul draait.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 708439 op 22 juli 2024 13:26]

je geen updates hoeft te draaien
Alle software is updatebaar, ook op een Chromebook omdat je die ook offline kan gebruiken :P
geen downtime door updates excuses, vd week op me werk kreeg ik de fall edition update (windows10) en dat koste me circa een uur. waar de laatste update van ChromeOS me een reboot van 15 seconden kosten.
Chrome OS is inderdaad lichter, en een Chromebook gebruikt solid state opslag. En wat voor update was het? Windows10 kent ook van die mini-updates die mij met reboot minder dan 15 seconden kosten (met SSD).
De Fall update is een aardig diepgewortelde update, en je pc had waarschijnlijk een roterende harde schijf :)
Op mijn laptop met SSD kostte dat kreng anders ook bijna een uur. Met vier reboots, waarbij ik iedere keer hem handmatig weer in windows moest booten (dual-boot). Echt, dat was een kreng.
Dat zegt Fireshade toch? Wat begrijp je niet?
De Fall update is 2x een grote update in het jaar. Die duurt iets langer.
Zet je auto update aan met standby, dan had je 'm niet eens gemerkt.

Voor dual boot zonder auto doorboot naar Windows heb jezelf gekozen. Mag je jezelf een kreng noemen ;)
Dus delen van je USP's zijn straks weg. Dat zegt Drakiesoft.
Ik denk dat alleen cheap ass prijs (google subsidie voor je data) nog overblijft.
Erg voorbarig in mijn ogen. Chromebooks hebben in het onderwijs bijvoorbeeld een flinke voet tussen de deur gekregen vanwege veiligheid en makkelijk kunnen uitrollen.
Daarbij komt ook dat smartphones en daarbij behorende apps gemeengoed zijn geworden waar velen prima mee uit de voeten kunnen. Een chromebook met Android apps is daarmee een logische vervolg. Ik wil het dus nog wel zien of dit echt de Chromebook markt aantast :)
In Amerika ja, met achterlijk grote subsidies voor specifiek chromebooks. Hoe dat vorkje in de steel zit is niet zo netjes hoor. In Nederland ga je op de meeste scholen echt geen Chromebooks vinden.
Mijn nichtje gebruikt op school een Chromebook. En ik moet de eerste mensen nog zien die een Surface product gebruikt, iedereen die ik ken met iets van Windows 10, heeft een normale desktop, of een normale laptop.
Een chromebook en de surface productlijn hebben dan ook absoluut niets met elkaar te maken, dus dat vergelijk is een beetje loos. De chromebooks die ze op scholen kunnen gebruiken zijn ongeveer 200 euro per stuk. De surface apparaten concurreren met de high-end producten van Dell, Lenovo, HP en Apple en hebben ook een bijpassend prijskaartje, dat meer dan 10x een chromebook is.

Dus nee, een surface product ga je niet vinden als laptops die door een school verstrekt worden, daar zijn ze veeeeeel te duur voor. Zo wel, dan is dat een school om te vermijden, want die besteden hun geld aan dingen die niets met leerlingen te maken hebben. Dat gaat overigens ook op voor scholen die Apple producten gebruiken. Daarbij is duidelijk de prioriteit van de budgetten niet de kinderen en dat zou alle alarmbellen af moeten laten gaan.
Ik snap je punt, maar ergens is het ook een beetje de triestheid ten top. Als onderwijsmateriaal niet eens meer 500 euro op jaarbasis mag kosten dan is er toch iets fundamenteel mis met de kenniseconomie. Als het voor minder geld toch kwalitatief goed kan dan vooral doen, maar als het met een krachtiger en duurder apparaat echt veel beter kan dan zie ik niet waarom scholen die dat doen zelfs slecht zouden zijn. Van gemiddeld € 6.500,- naar € 6950,- per jaar per leerling in het basisonderwijs is relatief bezien geen enorme sprong in investering richting de toekomst. De vraag is dan ook: wat krijgen we er voor terug als een kind een volwaardige Windows 10 of ander OS omgeving heeft vergeleken met alleen een web browser plankje?
https://www.rijksoverheid...idsfinanciering-onderwijs
Heerlijk kortzichtig weer.

We hebben het hier niet over 500 euro per leerling per jaar, we hebben het hier over surface producten, waarvan de instapmodellen rond de 1250 euro liggen. Dat is geen 500 euro, dat is 1050 euro duurder dan een chromebook. Daarbij zijn er genoeg windows 10 laptops die uitstekend geschikt zijn voor het onderwijs, die ook maar rond de 200 euro kosten. Chromebooks hebben genoeg concurrentie tegenwoordig.

We hebben het ook niet over per leerling, maar over wat een begroting in totaal moet bevatten. Aangezien er in het basisonderwijs ongeveer 1,5 miljoen leerlingen zitten. Er even vanuit gaande dat de eerste paar klassen geen laptops nodig hebben, hebben we het hier over een toename in de begroting van rond de 1 miljard.

Je kunt mij niet wijs maken dat leerlingen minder leren van een fatsoenlijke laptop van 200 euro dan van een laptop van 1250 euro. Ik durf eerder te stellen dat het andersom is. Het is wel zo dat ik een Chromebook een heel slechte keuze vind. Vooral omdat die apparaten zo extreem gelimiteerd zijn en leerlingen daardoor te weinig technische kennis opdoen en zich straks niet voldoende kunnen redden als zo'n laptop er geen zin meer in heeft.
Volgens mij mis je een enorm belangrijk punt: een laptop/tablet koop je niet ieder jaar opnieuw. Uitgaande van 3-5 jaar gebruiksduur van een rugged device of goede beschermer kun je prima rekenen met 450 euro per jaar gemiddeld extra, waarschijnlijk nog een stuk minder ook als je grootschalig inkoopt met onderwijs korting. Dan reken ik naast de beschermer ook inclusief type cover, pen en dergelijke. En jaarlijks een paar honderd miljoen klinkt natuurlijk spectaculair, tot je ziet dat we totaal over de honderd miljard jaarlijks uitgeven. Dan is het opeens nog maar een promille op het geheel.

Ik houd me van harte aanbevolen voor een uitstekend geschikte laptop voor het onderwijs met Windows voor rond de 200 euro. Zal en hoeft voor dat bedrag geen directe Surface concurrent te zijn ook, maar wel iets waar je de hele dag mee kunt werken op de accu en zelf wat software op kunt zetten om een les met de Raspberry Pi of programmeerbare lego mee te doen. Een touchscreen waar je wat op kunt schetsen zoals bij de Surface is een pré, maar zal al snel veel meer kosten?
ik weet het nog niet, chromebooks zouden denk ik nog steeds gebruikt worden als het goedkoper blijft dan deze arm laptops. degene die meer wil kunnen dan wat je in chrome os kunt zal dan toch meer betalen en voor dit soort laptops gaan
Je hebt chromebooks in alle prijzen, dus ja, deze zullen de concurentie aangaan met minstens een deel van de chromebook markt.
Ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen. Maar dan moet Google wel doorzetten met Android Play Store uitrollen naar alle Chrome OS apparaten. Dan heb je Windows S/Pro op ARM vs. Chrome OS met Android apps op ARM (of Intel). En dat is alleen maar goed voor de consument.

In deze context vind ik het heel netjes dat MS toch MS Office apps voor Android weer beschikbaar heeft gemaakt voor Chromebooks. Dat mag ook wel eens gezegd worden.
Zeker waar dat dat netjes is. Maar het is op zich ook niet gek. Het is gewoon een bijzonder goed argument om een Windows-on-arm te kopen aangezien office daar veel uitgebreider is. Die op Android is toch erg rudimentair.
Ik hoor sowieso laatste tijd weinig nieuws uit Chromebookland. Dus tenzij Google met een goed verhaal komt, zie ik sowieso weinig toekomst voor chromebooks.

Wat Microsoft nu in feit doet is laten zien "kijk wij kunnen ook wat Chromebook kan. Máár wij hebben óók een pro licentie, want je kan er in feite geen ruk mee" ;)

Best slim.
TV reclame met een Asus en Acer dagelijks op RTL4, net een paar erg goede modellen uitgebracht(pixel, samsung pro nieuwe Acer en Asus modellen) en alle modellen draaien zo goed als de app store.

Denk dat als je het nieuws iets meer zou volgen je mening wel zou aanpassen.
Ik volg technieuws op T.net. Niet op RTL, sorry.
goed dat je me hele bericht leest.

net een paar erg goede modellen uitgebracht(pixel, samsung pro nieuwe Acer en Asus modellen) en alle modellen draaien zo goed als de app store.

Als je alleen je tech nieuws op tweakers leest zal je inderdaad altijd achter lopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 708439 op 22 juli 2024 13:26]

Anoniem: 708439 @graey8 december 2017 11:26
Google play store, hier de volledige lijst.
https://sites.google.com/...s-supporting-android-apps
Concurrentie geeft Prijs-technisch alleen maar voordelen :)
Ik heb nog nooit een chromebook in het wild gezien, dus of er sprake is van concurrentie, lijkt me wat voorbarig.

Bovendien staan er best wat chromebooks in de pricewatch onder de 300 euro, dus dan is dit nog steeds fors duurder.
We zullen de prijs moeten afwachten, ik vraag me ook af als je opeens je excels lokaal gaat openen of dit beestje dit wel gaat trekken.
Chromebooks zitten in de consumenten markt, als ik iets geleerd heb is het wel dat Microsoft geen flauw benul heeft hoe ze consumenten enthousiast kunnen maken over hun producten.

Uiteindelijk is dit de doorontwikkeling van Windows Phone (8) dat vervolgens Windows Mobile (10) met UWP en docking functionaliteit werd. Nu laten hebben ze Windows Mobile laten vallen en er gewoon Windows 10 van gemaakt die op ARM draait. Daarmee hebben ze voor de zakelijke markt het X86 applicatie issue probleem opgelost van Windows Mobile. Maar of ze de consumenten hiermee gaan kunnen overtuigen?
Ik ben voorzichtig geworden hiermee, ze waren in het verleden al een gamechanger als het op technologie kwam maar ze kregen het simpelweg niet verkocht.

Nu zijn deze toestellen wel geen telefoons maar het is kwestie van tijd voor die komen.
Of ze gaan gewoon mee met de tijd?
Kunnen arm en x86 niet naast elkaar in een laptop. Arm om de boel standby en voor lichte processen aan de gang te houden en x86 voor het serieuze werk? Misschien wordt het dan duur, maar dan kan je lijkt me het beste van twee werelden combineren.
Mja, dat mag dan wel een ARM chip in een PC zijn, maar dat is toch heel wat anders dan wat Bonsaib bedoeld.

Die ARM Cortex-M7 met 384kB RAM is een veredelde microcontroller voor het aansturen van (touch) functionaliteit van het scherm. Dit is dus via een i2c link (oid) gekoppeld aan de rest van de computer, net als alle andere peripherals.

Die ARM+x86 "integratie" van zo'n Surface Studio is dus vergelijkbaar met een PC waar je een Arduino Due of een STM32 programeerbordje op heb aangesloten. 8)7

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 22 juli 2024 13:26]

Hij zegt lichte processen overnemen en dat is wat deze arm chip doet. Alleen idd niet de processen die hij bedoelt :*)
Randapparatuur (zoals de touch-functionaliteit van dat scherm) heeft altijd al microcontrollers gehad, tot aan je muis en toetsenbord toe. Dat heeft niets met processen overnemen te maken, maar enkel de met interfaces die bij een off-the-shelf x86 chip en bijhorende PCH beschikbaar zijn.

Dat hier tegenwoordig ARM chips voor worden gebruikt is enkel omdat 32-bit microcontrollers ondertussen net zo zuinig en goedkoop zijn als die ouwe 8-bit meuk die voorheen werd gebruikt.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 22 juli 2024 13:26]

De ARM chip in de Surface Studio zorgt voor aansturing van het scherm, niet voor afhandeling van stand-by taken.
Klopt, gaat ook om overname van lichte processen zoals het beperken van lag bij pen gebruik.
Arm zit tegenwoordig haast overal in, een veelgekozen architectuur voor embedded toepassing namelijk. Zeker omdat ze naast de A cores die we in onze phones hebben ook de M cores hebben ontworpen voor embedded toepassingen.
2 CPUs zal wel een nadelige invloed hebben op accuduur. Als het naast elkaar zit, dan zal dat - zoals het artikel ook zegt - dmv software emulatie gebeuren. Niet door een hardware CPU erbij.

In het (grijze) verleden zijn meer systemen geweest met 2 architecturen aan boord (commodore met x86, heette geloof ik Janus, powerPC met x86), maar geen van allen zijn volgens mij ooit een succes geweest.
Waarom denk je dat? Elke moderne x86 is al een hardware emulatie. De variabele-lengte x86 instructies worden vertaald naar de interne architectuur Wat je voor een hybride nodig hebt, is simpelweg een CPU met twee vertalingen. Maar ze kunnen de achterliggende registers best delen. Zo heeft de x86-64 ISA bijvoorbeeld veel minder registers dan een Coffee Lake core. De vertaling kiest dynamisch waar het x86-64 RAX register naar toe wordt gemapt, en dat varieert van instructie tot instructie. De vertaal logica van ARM naar intern kan hetzelfde werken, zodat de achterliggende core kan switchen tussen ARM en x86-64 code.
Dat kan. De iMac Pro lijkt dat te gaan doen:

https://www.macrumors.com...ac-pro-a10-chip-hey-siri/
Maar de a10 zou eventueel ios apps kunnen draaien. Maar wat is naast accuduur het voordeel van een snapdragon?
Het zelfde voordeel als de a10? Je kan ARM native draaien dus ook android naast je windows omgeving?
Die gaat het ook alleen maar gebruiken voor Siri in de eerste versie.
Het lijkt er op dat het hele bootproces via de A10 gaat verlopen. Verder is het onbekend. Misschien dat op termijn ook Power Nap door de A10 wordt afgehandeld.
Er is een samenwerking met AMD aangekondigd, waarbij de AMD processor voor het echt werk zorgt, en de Qualcomm de always connected connectiviteit.
In dit geval is de Qualcomm chip niets meer dan een netwerkkaart die toevallig LTE-connectiviteit biedt.
Ik wil niet weten hoe een scheduler eruit moet zien die dit kan en hoe de bus integratie is.
Er zijn in het verleden wel meer dual-arch apparaten geweest, maar daar moest je actief schakelen tussen de architecturen. Dus ook elk een eigen besturingssysteem.
Je moet sowieso 2X compilen dus alle programma's heb je in 2voud nodig. Apple gebruikt ARM microcontroller voor zijn touch-id + tocuh bar. Microsoft heeft blijkbaar ook een ARM schermcontroller. Dus ARM wordt toegepast om de X86 hoofdcpu te ontlasten of om voor veiligheidsredenen sandboxed te kunnen opereren.

Ik dacht zelfs dat de volgende Imacs krachtige Apple's A10 fusion chips (arm based) zullen ingebouwd om Siri te power via BridgeOS 2.0.

Het idee is hier dat er twee OS'sen draaien. 1 op X86 en een ander op ARM (gewoon iOS). En de twee OS'en wisselen informatie uit. In dit geval draait iOS headless en stuurt het enkel informatie uit. In dit geval doet Apple de softwarematige implementatie. Het wordt al veel moeilijker om bijvoorbeeld Adobe op de Imac toegang te geven dat de A10 arm chip om bijvoorbeeld een scenere mee te renderen. Het kan maar dat is nog een hele stap verder. Mogelijk brengt Metal2 en DirectX 12 enig soelaas want die zouden meerdere gpu's ondersteunen. Maar op CPU-gebied lijkt het me moeilijker om een ecosysteem uit te rollen.
Dan gooi je een hoop van de voordelen van deze laptop weer weg. Als jij een x86 voor 'het serieuze werk' nodig hebt, is dat dus blijkbaar een krachtig exemplaar. En dus een heethoofd. Dus moet de laptop voorzien van (meer?) koeling, zwaardere voeding, ...

Die 700 gram gaat omhoog, hij moet dikker, koelsleuven, ...
Als Microsoft dit een succes wil maken, vooral bij consumenten, dan zouden ze echt die extra kosten om je Windows te upgraden zodat je ook echt alle programma's kunt draaien moeten laten vallen. Als ik het zo snel goed zie kost dat 50 dollar, hier waarschijnlijk dus 50 euro. Dat is alleen al meer dan wat Fabrikanten normaal voor een x86 Windows licentie betalen die bij een reguliere laptop zit. Daarmee zal het kostentechnisch al snel niet interessant meer zijn, naast de extra hassle van het upgraden.
Ik denk dat je de noodzaak tot installeren van 32-bit applicaties op de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-PC overschat. In een hoop huishoudens is zelfs een mid-range tablet al voldoende. Mail, browser, Office...dat is het doorgaans wel. Laten dat nou toevallig allemaal UWP apps zijn die dus gewoon soepel gaan draaien.

Ik verwacht dat dit wel echt een ding kan worden, zeker als er docks voor komen. De hardware is snel genoeg om 'de internet-PC' op zolder te vervangen, alleen nog even muis / echt toetsenbord / 20" scherm eraan (via dock) en daarnaast gewoon een bruikbare laptop. En als bonus always-connected, dus de updates gebeuren op de achtergrond en niet 'als de PC wordt aangezet'.

Dat 'wij tweakers' meer willen dan een Windows S is logisch, maar als je even 80/20 kijkt, heeft 80% genoeg aan Windows S. Dat de 20% dan een beetje (<10% op de totaalprijs) bijbetaalt is een zeer redelijke insteek.
Maar waarom is Windows RT dan zo hard geflopt?
Mwah..bij de RT was het naast het ontbreken van veel apps ook de algemene gedachte : Het is Windows, waarom kan ik daar Applicatie X niet op installeren? Dat probleem is nu opgelost en daarnaast zijn er veel meer apps in de Store te vinden die ook gewoon vergelijkbaar zijn met hun Android/IOS tegenhanger.
Toen ontbraken de basic apps, nu niet meer. Toen was de verwachting dat je er alles wel mee zou kunnen en dat was niet zo. Daarnaast was er geen mogelijkheid tot upgraden zodat je alsnog (vrijwel) alles kon. Ook dat is nu anders.

Het landschap en de stand van de techniek zijn zo anders dan toen, Windows RT aanhalen is gewoon oude koeien uit de sloot halen.
Volgens mij werkten de basis functionaliteiten die jij hierboven beschreef toch ook prima op RT. De mogelijkheid tot upgraden is inderdaad een mooi vangnet, maar ik verwacht dat mensen die daar over nadenken ook gelijk zien dat ze dan dus potentieel juist duurder uit gaan zijn. En mensen die er niet over nadenken... ja dan had het bij RT ook niet uitgemaakt natuurlijk.
Maar goed, we zullen zien, van mij mag Windows best weer opkomen in de ARM markt, meer spelers is alleen maar beter (ook al is het niet echt een 'nieuwe' speler, het doorbreekt toch een beetje het iOS of Android verhaal daar).
Deels wel, maar de situatie is op veel vlakken anders. Als ook de Microsoft store (Office o.a.)
Daarnaast werd Windows RT direct neergesabeld (door reviews en mede tweakers) Dat is nu al anders.
Mindset is zo belangrijk. Daarnaast is de SoC is een stuk beter/sneller. Toen een al wat bedaagde Tegra2 SoC, nu een moderne Qualcomm SoC. De Surface 3 was geen ARM meer. Nu met standaard met 4/5G/LTE in een tijdperk van het moderne werken en apps.
Ik zeg niet dat het zeker is dat het een succes gaat worden, maar de kans schat ik nu een stuk hoger in.
Alleen de performance is nog niet 100% duidelijk, dus dat is nog even afwachten.
50 euro voor een upgrade is niet veel, als je het echt nodig hebt dan is dat het wel waard. waarom zouden ze de upgrade gratis aan moeten bieden? ze doen dat al tijdelijk. als je de pro versie niet nodig bent scheelt het je weer 50 euro in de aanschaf in plaats van dat het er al bij in zit.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 13:26]

Wat ik bedoel is dat fabrikanten voor X86 laptops waar ze al een 'gewone' Windows bij leveren echt geen 50+ euro kwijt zijn aan die licentie. Dat betekent dat bij een ARM vs X86 laptop waarbij de hardware verder praktisch gelijk is en de snapdragon SoC ongeveer een zelfde prijs heeft als een niet te dure Intel variant (wat echt niet zo vreemd is), dat de ARM laptop nauwelijks goedkoper zal zijn, en duurder wordt als je die upgrade nodig hebt.
Het is nog afwachten hoe de performance wordt, maar ik verwacht daar eigenlijk ook geen wonderen. Ik denk eigenlijk dat deze laptops alleen interessant worden voor specifieke gebruiksdoelen waarbij je weinig power nodig hebt, wel connectiviteit en veel accuduur. Zakelijk zou dat interessant kunnen zijn, maar ook alleen maar in bepaalde situaties. Voor consumenten zou het misschien wat kunnen zijn voor wie eigenlijk alleen maar browset, maar waarom zou je dan niet gewoon een iOS/Android tablet nemen, eventueel met keyboard? Het feit dat je er voor die ene keer dat je het nodig hebt toch nog oude x86 software op kan draaien zou een goede plus kunnen zijn en er voor zorgen dat mensen geen andere computer meer nodig hebben, maar als je dan eerst even 50 euro af mag tikken dan wordt het geheel snel minder interessant.
een oem versie kost de fabrikant inderdaad niet zoveel, maar ook daar zorgen ze wel dat ze er winst uit halen. ipads (behalve de duurdere versies, maar weet ik niet zeker) of android tablets die goedkoper zijn draaien behoorlijk traag, ik heb zelfs nog geen 1 android tablet gezien die echt soepel draait. windows 10 s zou veel soepeler draaien.
Geen idee waar je dat idee vandaan haalt... Zowel Android als iOS lopen gewoon soepel. Ja op verouderde hardware loopt het wat minder uiteraard maar dat gaat met Windows niet anders zijn hoor. Het is geen magisch systeem dat ineens veel meer uit de hardware kan halen.
ios 11 draait op de meeste ipads niet echt soepel, waarschijnlijk wel op de pro versies. en de meeste android tablets van minder dan 600 euro zijn nou niet echt soepel, naar mijn ervaring. en dan bedoel ik vooral (lichte) haperingen in de animaties en dergelijke. windows rt was al soepeler dan de meeste andere tablets, dat wil niet zeggen dat het echt sneller was, maar het werkt al een stuk prettiger als animaties gewoon soepel zijn. het lijkt me dat windows 10 op zn minst even soepel werkt.
Of, zoals ik het zie:
Als fabrikanten Linux op de Desktop/Laptop een succes willen maken, zullen ze echt moeten laten zien dat Windows niet gratis is. Linksom of rechtsom betaal je er voor, ook als je het niet wilt gebruiken. Als Windows S de 'gratis' (freeware) versie van Windows is zou dit voor mij een leuke optie zijn om een besturingssysteem voor gevorderden op te knallen. Zonder te betalen voor iets dat ik niet wil.
Mee eens. Bovendien kan je een volledige Windows licentie al binnen harken voor rond de 20,- op bv kinguin e.a
De 'extra hassle' van het upgraden is een kwestie van een druk op de knop, net zoals het tegenwoordig kinderlijk eenvoudig is (gewoon een andere key opvoeren) om zakelijk je Windows 10 machine om te zetten van Pro naar Enterprise, of van Home naar Pro.
Ze zijn veels te duur.

Een 4g dongle kost hooguit 10 euro.

Nu koop je een hardware platform wat al verouderd is voordat je het hebt kunnen kopen.

Als dit netpc /chromebook prijzen zou hebben van hooguit 400 euro zou het interessant zijn.
Ik zie voor een 4G dongle toch eerder prijzen tussen de 90 en 120 euro. 3G dongles zijn zo te zien te krijgen voor 50 euro.

En dan nog, die 4G dongles die halen max 150mbit/s, nogal een verschil met de gbit snelheden die met de Asus te halen zijn. Bovendien heb je geen lelijke dongle uit je apparaat hangen met deze apparaten.
In buitenland krijg je dongles gewoon gratis van telecom operator.

Los kosten met name (branded) Huawei maar tientje of 2.

Aangezien vaak rest van infra ook bij Huawei vandaan komt heb je beste garantie van interoperabiliteit en support. Bij mij weten maakt Qualcom geen telco aparatuur.

Die Gb/s is in lab en theorie realiteit. Maar voorlopig in de praktijk niet.

Bovendien hebben de meeste mensen al geen internet thuis die sneller is dan 100 Mbs... dus nut en noodzaak is er momenteel niet en aangezien schermen geen 4K of 8K zijn is dat (ivm streaming) ook geen argument.
Veel mensen hebben glasvezel en gaan wel een stuk hoger dan die 100Mbs.
Volgens jouw 'bron' heeft de gemiddelde Nederlander een down van 1,85 MB/s mobiel en 2,1 MB/s via de thuislijn
Geloof je het zelf of ben je al jaren tevreden met je "supersnelle" verbinding.

[Reactie gewijzigd door Bench op 22 juli 2024 13:26]

Lees:
Nederland haalt gemiddeld een snelheid van 17,1 Mbps.
Discussie gaat niet over of ik tevreden ben.

Heb al jaren meer dan 100Mbps maar wat ik belangrijker is stabiliteit & latency en onderliggende oorzaak peering agreements.

10Mbps 100% stabiel en laagst mogelijke latency is voor mijn gebruik perfect.

100Mbps haal je alleen naar je eigen servers en alleen nuttig indien je paar TB aan backup moet ophalen. Voor surfen of gebruik van webbased app is het zinloos.

Ik kan bv geen ziggo nemen omdat die verbindingen vele keren per dag wegvallen. Dat merk je niet met streaming/tv kijken (ivm buffering) maar wel waar ik het voor gebruik.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 13:26]

Dat is niet wat je duidelijk probeerde te maken.
En als ik met mijn 500mbps verbinding een download binnenhaal gaat dat met gemak met 40MB/s
Dus dit is al je 3de twijfelachtige opmerking
Ik zou eens een sniffer tussen hangen. Meeste sites (1 op 1 verbindingen) haal je dat niet mee of is dat al binnen voordat je op snelheid zit.

Je hoeft niet aan me te twijfelen meten is weten.
En waarvoor zou ik een sniffer moeten gebruiken. Ik weet precies wat er in uit gaat in mijn netwerk, het is tenslotte mijn werk. En buiten dat om wat heeft dat te maken met het geen dat ik vertelde.ik zet een feit neer. Geen vraag.
4de twijfelachtige opmerking.
Dus dan weet je dat je niet op de bron objectief kunt meten....
Wat jij overduidelijk wel doet.
Bij deze sluit ik deze discussie voordat je je zelf verder voor paal zet. Fijne avond.
Ps.Ben trouwens nog steeds benieuwd wat ik met die sniffer moet doen volgens jou.

[Reactie gewijzigd door Bench op 22 juli 2024 13:26]

Schermen zijn geen 4k of 8k ?
Heb jij onder een steen gelegen maat ?
Heb jij artikel gelezen?

Beiden hebben fullhd scherm.
Anoniem: 420148 @Ramon8 december 2017 09:11
Heeft de gemiddelde consument uberhaupt 1gbps nodig? De meesten hebben dat thuis op wifi niet eens. Dat geneuzel in het artikel over 800mbps vs 1gbps is hartstikke leuk, maar voor de doorsnee consument die wat documentjes in OneDrive bewerkt, YouTube/Spotify op heeft staan en een beetje loopt te chatten is 100mbps al meer dan wat ze nodig hebben.
4G gigabit ?? Dat lijkt me weinig waarschijnlijk dat er een telco is die dit gaat aanbieden.
En waarom een extra dongle, gewoon connecteren via je smartphone, die je waarschijnlijk toch altijd bij hebt.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 13:26]

Dat is toch wel een hele andere ervaring van overal, altijd connected zijn. Always Connected betekent bijvoorbeeld ook dat je mail en andere dingen ontvangt als je laptop uit staat.
Als hij uitstaat, staat hij uit en ontvang je niks en wat zou dan ook de meerwaarde zijn indien dit wel zo zou kunnen. Je mail komt toch ook gexoon toe op je smartphone

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 13:26]

als je zo'n dongle echt veel nodig hebt is zo'n snapdragon laptop echt wel een goede optie. hoef je niet steeds zo'n dongle aan te sluiten (die echt niet voor een 10tje te krijgen is als je een beetje fatsoenlijke snelheid wilt), en je kunt veel langer op de accu werken dan eigenlijk de meeste laptops met een i3/5/7. er zijn natuurlijk uitzonderingen.
Ingebouwd is regio gebonden.

Bovendien moet apparaat door lokale opta gekeurd zijn. (Inbeslag name bij grens is mogelijk)

Dongle niet die haal je gratis of tegen betaling van een paar tientjes bij lokale telco's.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 13:26]

1 gbps LTE verbinding hebben deze Qualcomms en het is nog maar de eerste iteratie! Straks met de 845 en daarna weet ik wel zeker dat er hele mooie verassende apparaten komen. Dit zijn krachtige procs hoor vergeet dat niet.
Zie reactie hierboven ze maken de andere kant van de verbinding niet.
En hoe zit het met de Linux compatibility?
Prima, Linux werkt in principe gewoon op ARM. Meeste distros hebben gewoon een ARM versie op de website staan. Enige vraag is of dat genoot kan worden (afhankelijk van de Uefi)
Anders zou je het vis Windows subsysteem voor Ubuntu moeten doen, vandaar zou je met bijvoorbeeld chroot een andere distro kunnen gebruiken.
Ik weet dat Linux voor ARM beschikbaar is, maar toch niet voor zo'n AMD64/ARM combinatie?
Zal wel goed komen, qualcomm is in de Android wereld erg consistent met het vrijgeven van Android sources. Dus ik denk dat er in no time goed werkende distro's komen voor deze apparaten.
je zou dan denk ik distros als raspbian kunnen draaien, of andere voor arm gecompileerde distros
Beste vraag die ik kan stellen voor mezelf is of Windows 8 RT nu ook een update gaat krijgen. Ik heb nog een ARM tablet liggen (Dell XPS 10). Geen update naar Windows 10 omdat er geen ARM versie kwam/was. Zou ook dat systeem graag naar Windows 10 brengen.
Windows RT is end of life...
RT is inderdaad end-of-life. Echter kwam dat ook doordat Microsoft stopte met ARM support in die periode. Een update naar Windows 10 voor ARM is dus gewenst. Ik ga de link die @drakiesoft heeft gepost eens doornemen. Echter zou een "volwaardige" Microsoft supported oplossing het mooiste zijn.

Misschien had ik beter kunnen schrijven of Windows 8 RT nu een upgrade gaat krijgen.
Denk dat de kans groter is dat er een DEC/Alpha versie van Windows 10 komt, dan een upgrade van RT .... zou er niet teveel op rekenen in elk geval.
Nee, de apparaten die RT draaien hebben een te zwakke soc.
En dan lees je het artikel even iets beter, waardoor de verwachtingen toch iets getemperd worden....
The biggest issue right now is lack of GPU Acceleration which makes the UI run unbearably slow. It's doubtful if this project will ever be released to the public.
T is ook geen snapdragon die rt. Denk dat dat het probleem is.
Anoniem: 84766 8 december 2017 07:09
Is 32bit only voor emulatie geen beperking ondertussen? In de Mac wereld is 64bit jaren geleden al ingezet. 32 bit apps draaien binnenkort niet eens meer. Lijkt mij dat merendeel van de software inmiddels voor Windows ook 64bit only is? Uiteraard wil Microsoft dat nieuwste generatie software op CoreCLR draait, dan zijn ze veel flexibeler.
Op Windows heb je ook al programmas die niet meer in 32bit te krijgen zijn, maar de impact valt wel mee hoor.

Het grootste punt voor een 64bit app is dat je app dan meer dan 4GB ram kan gebruiken, maar zou je zulke apps echt op een mobile SoC willen draaien?
Nee, denk dat de 32-bit niet per se een beperking is. Behalve dat de software nog wel in die smaak gecompileerd moet zijn door de leverancier. Zie ik meestal nog wel beide varianten als optie, dus zal het meeste wel verkrijgbaar zijn.
In de zakelijke omgeving waar ik kom is het gros van de (op Windows draaiende) software nog steeds 32-bit.
De uitzonderingen zijn de 'usual suspects', zoals CAD en foto/videobewerkingssoftware, die wel steeds vaker alleen x64 zijn. Veel kleine tooltjes (zoals zip-tools) zijn steeds vaker in beide smaken verkrijgbaar.

Ook het Microsoft Office pakket is er in 64-bit, als je standaard installeert gaat MS er echter van uit dat je de 32-bit versie wilt, ook op een 64-bit OS. Voor de voorlaatste versie (2013) is 32-bit zelfs recommended:
Explains the benefits and drawbacks of deploying 64-bit Office, and why we recommend the 32-bit version of Office 2013 for most users.
Bron

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120539 op 22 juli 2024 13:26]

Als ik de 2 laptops bekijk en de moeten concureren met de accu duur vind ik 20 en 22 geclaimde uren wel aan de lage kant.
Lenovo heeft ook laptops gemaakt die een geclaimde bijna 20 uur hadden.
Ik verwacht meer bij deze dan iets van 48 uur. Dan pas ga je er echt concureren met de accu duur.
accu duur
Misschien zit het hem daarin, dat je een minder dure accu kunt gebruiken en dezelfde accuduur bereikt. Pas als deze ARM-tops een tijdje op de markt zijn kun je een uitspraak doen over zowel de prijs (duur of niet) en de autonomie (goede accuduur of niet).
Er zijn dus twee grote voordelen: accuduur en 4/5G.

De meeste thuisgebruikers vinden een 4G/5G abonnement voor hun laptop te duur. Daarmee komt het grootste voordeel van "altijd online" te vervallen. Blijft over de geweldige accuduur van 20 uur.

Maar ik vraag me af of het opweegt tegen de grote nadelen van een sterk beperkt OS en appstore, en als je de upgrade naar Win10Pro koopt blijf je zitten met de slechtere performance van niet-geoptimaliseerde apps.

Ik heb zo'n Windows RT onding gehad en deze heel snel vervangen door een Intel gebaseerde laptop. Grote kans dat over een paar maanden marktplaats volstaat met deze gadgets.
Er zijn dus twee grote voordelen: accuduur en 4/5G.

De meeste thuisgebruikers vinden een 4G/5G abonnement voor hun laptop te duur. Daarmee komt het grootste voordeel van "altijd online" te vervallen. Blijft over de geweldige accuduur van 20 uur.

Maar ik vraag me af of het opweegt tegen de grote nadelen van een sterk beperkt OS en appstore, en als je de upgrade naar Win10Pro koopt blijf je zitten met de slechtere performance van niet-geoptimaliseerde apps.
De gelekte score van een geemuleerde geekbench was sneller dan een Core M en die wordt ook gewoon verkocht. En als je dan bedenkt dat die Core M 300 dollar kost en deze 835 rond de 75 dan zie ik zeker wel toekomst hierin. Misschien dan wel pas als de LTE modem weggehaald is en de apparaten 100 dollar goedkoper zijn, maar een goede toekomst zeker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.