Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Vier 3d-printers van ongeveer 300 euro

Hoe goed zijn de allergoedkoopste printers?

04-08-2017 • 14:00

195

Singlepage-opmaak

Renkforce RF100

Renkforce, een merk van het Duitse elektronicaconcern Conrad, heeft de RF100 in een flinke behuizing gestoken. Opvallend, omdat het printvolume juist aan de kleine kant is. Met 10 cm in lengte, breedte en hoogte is het zelfs het kleinste printvolume uit de test, wat aan de omvang van de behuizing niet is af te zien. De printkop beweegt in de bovenkant van de behuizing heen en weer, terwijl daaronder het bed op en neer bewogen wordt. De kast is aan de voorkant opengelaten, zodat je heel makkelijk bij het printbed kunt. Makkelijker dan bij de Anet A3, die een vergelijkbare aandrijving heeft.

Helemaal prettig is dat het printbed eenvoudig te verwijderen is. Het bed is van glas, wat op zich al erg fijn is. Dat glas is aan de onderkant voorzien van drie magnetische ringen die rusten op de schroeven waarmee je het bed kalibreert. Door de magneten klik je het bed makkelijk op zijn plaats zonder de schroeven te verdraaien, en blijft het bed goed zitten. Een slimme opzet. Daarbij komt dat Renkforce een ledstrip in de bovenkant van de printer gebouwd heeft die het bed verlicht. Handig voor wie regelmatig de voortgang wil checken.

Klein printbed

Renkforce heeft nog een opvallende ontwerpkeuze gemaakt. Het glazen printbed is met 15 bij 15 cm eigenlijk best ruim, maar de kop kan slechts 10 bij 10 centimeter daarvan bestrijken en dat is zonde. Als Renkforce het bed schuin naar voren had geplaatst, had het gehele bed bestreken kunnen worden. Dat had de printer een stuk waardevoller gemaakt. Net als de Anet A3, heeft de printer één draaiknop waarop je kunt drukken om je keuze te bevestigen. Deze is wat wankel, maar gelukkig steviger dan bij Anet.

Renkforce RF100Renkforce RF100

De RF100 heeft in tegenstelling tot de printers van Anet en PrimaCreator geen ventilator die de printkop koelt en dat is te merken in de vorm van oozing. Uiteraard kun je spelen met instellingen als printtemperatuur en retraction, maar dat helpt slechts ten dele. Bij solide voorwerpen gaat het goed, maar niet bij prints met veel ruimte tussen de verschillende delen van het object. Het maakt dat de settings waarmee je print erg veel uitmaken.

Dat luistert nauw, veel nauwer dan bij concurrenten. Op Thingiverse is een ontwerp te vinden van een tuit die de RF100 vergelijkbare koeling geeft als de A3 en P120. Daar heb je dan wel een extra fan van 4 bij 4 cm bij nodig die je op de stroomvoorziening van de printkop aan moet sluiten. Een vrij eenvoudige ingreep. Als we Renkforce moeten geloven heeft de RF100 echter geen extra fan nodig. Het apparaat wordt immers zonder geleverd. Zelfs met een extra fan valt het echter niet mee om de instellingen te vinden waarmee oozing voorkomen wordt. Wellicht dat ook andere slicer-software helpt. Renkforce levert Cura mee, net als Anet en PrimaCreator, dus daar hebben we aan vastgehouden.

Renkforce RF100Renkforce RF100Renkforce RF100

Afgezien van de oozing, levert de RF100 prima resultaten. Hij is van de printers uit de test het meest nauwkeurig en weet zowel gladde oppervlakken als kleine details goed te printen. Het resultaat is bij solide voorwerpen niet zo glad als bij de P120 van PrimaCreator, maar veel scheelt het niet. Bovendien is de RF100 dus iets maatvaster dan de P120 en iets sneller. Met de RF100 kun je dus heel goed massieve voorwerpen printen, waarbij de kop ononderbroken kan blijven printen en geen oversteek hoeft te maken van één deel van het object naar een ander.

Conclusie

Bij het ontwerp van de RF100 heeft Renkforce een aantal slimme, maar ook een aantal minder slimme keuzes gemaakt. De ophanging van het bed en de keuze voor glas is prettig, zodat je erg makkelijk het bed uit de kast kunt halen en je printwerk van het bed kunt verwijderen. Ook de ledstrip is prettig. Jammer is echter dat Renkforce een bed van 15 bij 15 centimeter heeft ingebouwd waarvan maar 10 bij 10 centimeter benut kan worden. Daarmee heeft de RF100 een nog kleiner printvolume dan de Micro+ van M3D, waarvan de behuizing aanzienlijk kleiner is. Bovendien mist de RF100 een fan waarmee het filament gekoeld wordt dat uit printkop komt. Het is het grootste minpunt van de RF100, want het maakt dat de printer weliswaar zeer nauwkeurig print, maar ook veel last heeft van oozing.

De Renkforce RF100 is beschikbaar gesteld door Conrad.

Model Renkforce RF100
Prijs € 299,-
Materiaal pla
Verwarmd bed nee
Bouwvolume (LxBxH) 10x10x10cm
Filamentdiameter 1,75mm
Laagdikte minimaal 0,1mm
Eigen filament vereist nee
Nozzlediameter 0,4mm
Afmeting printer (LxBxH) 35x29,5x35cm
Gewicht 9,5kg
Bestandstype stl, obj, gcode
Invoer sd-kaart, usb-kabel
Software Cura e.a.
Renkforce RF100Renkforce RF100Renkforce RF100Renkforce RF100Renkforce RF100Renkforce RF100Renkforce RF100