Met de Micro+ van M3D hebben we opnieuw een printer met een verhaal. M3D, een Amerikaanse fabrikant, levert al geruime tijd de schattig kleine Micro, een printer van miniem formaat en gewicht. M3D heeft net een opvolger op de markt gebracht, die simpelweg Micro+ gedoopt is. Wij hebben de afgelopen weken een exemplaar kunnen testen waarbij de hardware wel, maar de software nog niet definitief was. Zo ontbrak in de software bijvoorbeeld de optie om de printer tijdens het printen los te kunnen koppelen van de pc, een prettige optie die er in de definitieve versie wel is. Alles wat met het printen zelf te maken heeft, zoals het wijzigen van de instellingen, functioneerde echter al wel.
De Micro+ is uiterlijk precies hetzelfde als de Micro, wat wil zeggen dat ook de nieuwe versie een schattig printertje is. Hij meet nog geen 20 centimeter lang, breed en hoog en is nog geen kilo zwaar. Ter vergelijking, de Anet A3 is in volume zes keer zo groot en met 13 kilo ook beduidend zwaarder. De Micro+ is daarmee een printer die je zo naast beeldscherm op je bureau wilt zetten en daar ook niet zou misstaan. Zeker niet omdat hij in verschillende kleuren leverbaar is. Het is ook geen verkeerde plek voor de printer, want je hebt een pc nodig om hem te bedienen.
Concessies
Om de Micro+ zo klein te kunnen houden, heeft M3D wat concessies gedaan. Zo heeft de printer geen scherm en geen enkele knop. Zelfs een aan-uitschakelaar ontbreekt. Je zult de stekker er uit moeten trekken om hem uit te zetten. Dat de printer geen scherm heeft maakt dat je de voortgang van het printproces en de temperatuur van de printkop niet direct kunt aflezen. De resterende tijdsduur kun je in de eigen M3D-software zien, maar de temperatuur van de printkop niet. Ook onderbreken van een print is daarmee wat lastiger. Dat kan enkel via de software. Op zich geen probleem, behalve dat de software bij ons nog wel eens crashte, al was die software dus niet definitief.
Het printbed kan verwijderd worden zodat onder het bed een compartiment tevoorschijn komt waar een rol filament in verborgen kan worden. De Micro+ is daarmee de enige printer uit de test die een niet bewegend printbed heeft, wat wil zeggen dat de printkop langs drie assen bewogen wordt. Bij de meeste printers beweegt zowel de kop als het bed. De Micro+ is dus niet alleen klein, ondanks het formaat kun je een spoel met filament in de behuizing kwijt. Je hoeft dus geen rol filament aan de behuizing te hangen of ernaast te plaatsen, wat de printer nog compacter maakt.
M3D is de enige fabrikant uit deze test die het gebruik van eigen filament propageert. Het levert zowel pla als abs. Het gebruik van abs raden we niet aan omdat de Micro+ geen verwarmd printbed heeft. M3D verkoopt speciale Micro Spools met slechts 225 gram filament, die zo'n 20 euro kosten. Alleen die Micro Spool past in het compartiment onder het printbed. Bij de printer krijg je bovendien een spoelhouder die je kunt gebruiken als je de kleine spoel toch extern wilt plaatsen. Dat laatste kan handig zijn omdat wij een Micro Spool geleverd kregen waarop zoveel filament gerold zat dat hij niet meer in het compartiment onder het printbed paste. M3D levert het filament met een code van drie cijfers die je in de software in kunt voeren als je filament vervangt. De printer weet dan op welke temperatuur het materiaal geprint moet worden. Gelukkig kun je ook filament van een ander merk gebruiken. Dat kun je rechtstreeks in de printkop voeren en dat werkt prima. Je zit dus niet vast aan het dure filament van M3D en ook niet aan de kleine spoelen die het bedrijf levert.
Zacht bedje
Vervelender is dat de Micro+ is voorzien van een printbed van een vrij zacht kunststof. Het plastic is zo zacht dat een hete printkop makkelijk een putje in het bed kan drukken, bijvoorbeeld bij een print die mislukt. Dat is lastig te repareren. Afplakken met tape zou kunnen en het bed voorzien van een polyetherimide sticker kan ook. Het bed is echter moeilijk te vervangen door een exemplaar van ander materiaal doordat M3D de randen op sommige plekken heeft afgevlakt, zodat het bed in en uit de behuizing geschoven kan worden. Het zou mooi zijn als M3D een sticker of reserve-plaat mee zou leveren, maar dat is niet het geval. Beide zijn wel te bestellen. Het zou echter vooral fijn zijn als men een bodemplaat van een ander materiaal in het assortiment zou opnemen, want dit kunststof is niet alleen vrij zacht, pla hecht er vrij slecht op. Wij hebben steeds van een spuitbus lijm gebruik moeten maken om prints op hun plek te houden.
M3D heeft geprobeerd de software gebruiksvriendelijk te maken, zodat je niet te maken hebt met termen als retraction en layer height. Je kiest het model dat je wilt printen, kiest hoe grof of fijn je wilt printen en klaar ben je. Klinkt goed, alleen laat het resultaat daarbij te wensen over. De Micro+ heeft de kleinste nozzle-opening van de vier printers en kan in theorie de dunste lagen filament neerleggen, maar heeft daar in de praktijk juist veel moeite mee. Prints blijven wat grofkorrelig en het is lastig om de juiste instelling te vinden. Gelukkig biedt de software wel degelijk opties om veel meer in te stellen dan op het eerste gezicht lijkt, want dat blijkt in de praktijk hard nodig. Ook als we het filament gebruiken dat M3D zelf levert.
Irritant is dat de software die wij meegeleverd kregen behoorlijk wat steken laat vallen. M3D denkt zover met je mee dat de software zelf de printer kan kalibreren. Op zich heel handig, maar helaas ging dat bij ons niet altijd goed. Wie in de instellingen graaft, zal ontdekken dat er na een geautomatiseerde kalibratie verkeerde waardes ingevuld zijn. Gelukkig waarschuwt de software, maar enkel als je zelf de pagina opent waar je dergelijke details kunt wijzigen. Zo vonden we een Retraction Speed die door de software op 37 mm/s was ingesteld, terwijl de tooltip aangeeft dat een waarde russen 1 en 6 mm/s wenselijk is en de printer hoger niet aankan. Er zijn meer waardes die op een dergelijke manier buiten het bereik van de printer ingesteld worden. Als je vertrouwt op de presets, kan het dus gebeuren dat je print met waardes die onrealistisch zijn, wat het resultaat uiteraard niet ten goede komt.
In de praktijk blijft het lastig om met de Micro+ een goed resultaat te behalen. Ondanks de kleine nozzle-opening heeft de Micro+ juist moeite met kleine details, welk soort pla we ook gebruiken. Hij is bovendien behoorlijk traag. Daarnaast brengt de omvang van het apparaat met zich mee dat ook het bouwvolume van de printer klein is. Gezien de maat van de printer zelf is het volume aanzienlijk, maar in absolute zin is het klein. Net iets meer dan 1 liter, waarbij alleen de Renkforce RF100 achterblijft. De kleine omvang brengt echter ook met zich mee dat elektronica en motoren klein zijn, wat bijna als vanzelf wil zeggen dat de Micro+ weinig stroom verbruikt. Nog niet de helft van de volgende op de lijst: de RF100.
Conclusie
Het is wat lastig om een goed oordeel over de Micro+ te vellen omdat de software die wij tot onze beschikking hadden niet af is en wat steken liet vallen. De hardware is echter definitief en ook daar valt het nodige over te zeggen. De compacte bouw van de printer maakt hem licht en zuinig, maar daar staan wat nadelen tegenover. We geven de voorkeur aan een printer met scherm, wat knoppen en een slot voor usb-stick of sd-kaart, zodat de printer niet aan een pc gekoppeld hoeft te worden. Het minst te spreken zijn we echter over het printbed. Dat daar een rol filament onder verborgen kan worden is leuk, minder prettig is dat M3D een te zacht materiaal gekozen heeft voor het bed dat daardoor te snel beschadigt, met als extra nadeel dat het lastig is om zelf een harder bed te plaatsen. Het valt echter vooral tegen dat het printwerk wat grofkorrelig blijft en het moeilijk is om gedetailleerde prints uit het apparaat te halen. De Micro+ is daardoor handig voor het maken van prototypes, maar minder voor het vervaardigen van fijn printwerk.
De M3D Micro+ is beschikbaar gesteld door 3DPrinthings.
Model | M3D Micro+ |
---|---|
Prijs | € 359,- |
Materiaal | pla |
Verwarmd bed | nee |
Bouwvolume (LxBxH) | 11x11x11cm |
Filamentdiameter | 1,75mm |
Laagdikte minimaal | 0,05mm |
Eigen filament vereist | ja, eenvoudig te hacken |
Nozzlediameter | 0,35mm |
Afmeting printer (LxBxH) | 18,5x18,5x19cm |
Gewicht | 1kg |
Bestandstype | stl, obj, gcode |
Invoer | usb-kabel |
Software | M3D Software |