Hoewel Samsung dit jaar relatief weinig nadruk legt op de camera en ons vertelde dat het vooral het beste van de S7 heeft gepakt, op een vernieuwing die Multi Frame heet na, blijkt de gebruikte camerasensor wel degelijk een andere dan in de S7. De IMX260 van Sony heeft in elk geval in onze reviewexemplaren plaatsgemaakt voor de S5K2L2 van Samsung zelf. Er zijn overigens berichten dat buitenlandse media Galaxy S8- en S8+-telefoons in handen hebben met een andere sensor, namelijk de IMX333 van Sony. Wat functies betreft zijn de sensoren gelijk, maar of ze in de praktijk verschillen, kunnen we niet zeggen. Wel verwachten we wat verschil te zien tussen de foto's die uit de S7-serie komen en de foto's die de S8-telefoons maken.
Toch heeft deze camerasensor globaal dezelfde specificaties als de IMX260-camerasensor van de Galaxy S7-serie. Hij heeft 12,2 megapixels en is 1/2,55 inch groot, waarmee de pixels uitkomen op een grootte van 1,4μm. Zoals we vorig jaar zagen, is dat voldoende basis voor een zeer goede camera, ook voor slechte lichtomstandigheden. Uiteraard vind je onder aan deze pagina een uitgebreide vergelijking met foto's van de Galaxy S7 en S8.
Eerst is het tijd om te vertellen wat de camera kan. Hij neemt 4k-video op met maximaal 30 frames per seconde, wat niet exceptioneel is. 60 frames per seconde haalt de camera alleen op de 1080p-resolutie en in de slowmotionmodus kan hij alleen op de 720p-resolutie 240 beelden per seconde aan. Ter vergelijking: de iPhone 6s kon al 240 beelden per seconde met 1080p-resolutie schieten en de Xperia XZs en XZ Premium kunnen slow motion opnemen met maar liefst 960 beelden per seconde op een resolutie van 720p.
Wat verder opvalt, is dat Samsung nog steeds een 4:3-sensor gebruikt in de S8. Niet dat het ongewoon of ouderwets is, want de meeste smartphones hebben een 4:3-sensor, maar misschien is het tijd voor een 16:9-sensor, aangezien het beeld van de S8 en S8+ langwerpiger is dan dat van hun voorgangers. Natuurlijk kun je in de 16:9-modus fotograferen, maar dan crop je de foto simpelweg. Een 4:3-foto ziet er toch wat smal uit op het S8-scherm, met daarnaast natuurlijk enorme zwartruimtes.
Scherpere selfies
De camera die op het eerste gezicht meer verbeterd is, is de frontcamera van de Galaxy S8 en S8+. Deze heeft een achtmegapixelsensor, waar de S7-serie een vijfmegapixelsensor had. Hij heeft net als de S7 een behoorlijk wijde lensopening van f/1,7, waarmee hij veel licht kan opvangen. De sensor is 1/3,6 inch groot, met een bijbehorende pixelgrootte van 1,22μm. De grootste vooruitgang zit hem echter in de toevoeging van autofocus. Vermoedelijk mede daardoor kun je de telefoon sneller ontgrendelen met gezichtsherkenning dan wanneer dat niet het geval zou zijn. Ook resulteert het over het algemeen in scherpere selfies.
Bovendien zit er een Brede Selfie-modus in de camera-app, waarmee je door de telefoon te bewegen een breedbeeldselfie kunt maken. Dat werkt beter dan we van tevoren verwacht hadden en vrij intuïtief, omdat de app aangeeft waar je de S8 heen moet kantelen om de brede selfie te laten slagen. We hebben geen naden kunnen ontdekken in de foto's.
Dual Pixel-focus
De S5K2L2-sensor in de Galaxy S8 en S8+ heeft net als de Galaxy S7-camera Dual Pixel-fasedetectie-autofocus, waarmee hij snel kan focussen. De meeste andere toestellen focussen met nog geen één procent van het totale aantal pixels, waar Dual Pixel-technologie dat doet met alle pixels. Elke pixel heeft dus een dubbelfunctie; hij vangt het licht om het beeld te creëren, maar ook om scherp te stellen. Door deze technologie moet de camera veel sneller scherp kunnen stellen. In donkere omstandigheden moet je dat het meest merken. Dat komt doordat er dan simpelweg minder informatie beschikbaar is, waardoor alle extra informatie die vergaard wordt door de dubbelrol van elke pixel, leidt tot een snellere calculatie van het deel van het beeld waarop scherpgesteld moet worden.
In de praktijk gaat het nog steeds weleens mis met focussen bij erg slechte lichtomstandigheden, maar over het algemeen werkt de Dual Pixel-technologie goed, zoals we bij de Galaxy S7-serie al constateerden.
Camera-app
De camera-app heeft ook een aantal wijzigingen ondergaan. Zo kun je nu ergens op het scherm naar boven of beneden vegen om te schakelen tussen de camera voor- en achterop. Verder kun je nu naar links vegen voor filters en in- en uitzoomen met de sluiterknop. Nieuw zijn de beautymodus, waarin je de huidskleur kunt wijzigen en bij het gebruik van de frontcamera onder meer de grootte van je ogen en vorm van je gezicht.
Hilarisch zijn de maskers die je in de camera-app kunt selecteren. Deze werken samen met de genoemde vervormingsmogelijkheden, waarbij je ogen bijvoorbeeld bizar groot worden. Als je met je ogen knippert of je mond opendoet, reageert de sticker daarop. Zo knabbel je opeens aan een wortel als je het konijnenmasker opzet en je mond opendoet. Toch is de kans groot dat je snel uitgekeken bent op de maskers, die we natuurlijk al kennen van apps als Snapchat.
Zoals we gewend zijn van de Galaxy S-serie is de camera-app snel en is er geen merkbare sluitervertraging. Je kunt de camera-app overigens nog steeds snel starten door twee keer op de powerknop te drukken, bij gebrek aan een fysieke thuisknop. Verder zit de handige vormcorrectie nog steeds in de app, waardoor lensvervorming aan de zijkanten van het beeld wordt gecorrigeerd en kun je nog steeds afdrukken via spraakopdrachten. Al met al is het een vrij complete camera-app, waarvan de opties niet ten koste gaan van het overzicht.
Fotosamples
We zijn natuurlijk weer uitgebreid op pad gegaan met de Galaxy S8. We hebben veel vergelijkingsfoto's genomen met de Galaxy S7, maar daarnaast ook een serie met de nieuwe LG G6 en de iPhone 7 erbij. Laten we beginnen met de eerstgenoemde vergelijking.
Hierbij valt op dat de Galaxy S8 hier en daar een lagere isowaarde selecteert, waardoor er minder ruis op de foto's te zien is. Hij durft dan ook een langere sluitertijd te kiezen, waardoor dat mogelijk is. We vermoeden dat dit komt door de nieuwe Multi Frame-techniek van Samsung. De gebruiker merkt er niets van, maar in lastige situaties maakt de S8 snel achter elkaar drie foto's met diverse instellingen en kiest daarbij de beste. Het gevolg is dat als er beweging te zien is, de S8 voor de foto kiest met een wat kortere sluitertijd. Als er bijvoorbeeld geen beweging is, kan hij de foto kiezen die een langere sluitertijd heeft en een lagere isowaarde, met minder ruis en een goede belichting als gevolg.
Wat ons ook opviel is dat de camera standaard foto's met een kleinere scherptediepte lijkt te produceren dan de S7. Dat kun je zien aan de foto met de pijpjes en die met de kameel. Dat heeft tot gevolg dat het oog wat meer getrokken wordt naar het deel dat scherp is. Verder is er weinig verschil tussen de camera van de S7 en die van de S8, en is hij nog steeds erg goed, ook bij weinig licht.
Vlnr: Galaxy S8, Galaxy S7, LG G6, Apple iPhone 7
Als we de andere toestellen erbij pakken, zie je dat de Galaxy S7 en S8 er nog steeds goed vanaf komen. De LG G6 zit de telefoons echter op de hielen. Toch heeft deze smartphone een iets kleinere sensor en grijpt hij daardoor vaak naar wat hogere isowaarden, met meer ruis als gevolg. Bij slechte lichtomstandigheden hebben de Galaxy S7 en S8 op dat gebied nog steeds de beste camera. Toch hebben ook die toestellen de focus niet altijd goed. Zo zie je bij de foto van de rode draak dat de S7 niet goed heeft scherpgesteld. In een eerdere serie hadden we datzelfde probleem bij de S8 eveneens en bij de LG G6 hebben we het ook gezien. De verschillen tussen het LG-toestel en de Samsung-toestellen zijn niet groot. De iPhone doet het een stukje minder dan de andere toestellen. De foto's zijn minder contrastrijk, wat je goed ziet bij de foto's van de haven. Verder hebben ze door een andere schatting van de witbalans ook een wat gele gloed als je ze vergelijkt met de andere foto's.
De frontcamera doet het goed met de nieuwe autofocusfunctie. Bij slecht licht is hij wel wat minder betrouwbaar dan de camera achterop, maar over het algemeen focust de camera goed bij selfies en dat maakt ze zoals gezegd een stuk scherper dan bij de S7. Zoals je ziet bij de zonnebrilselfie, lukt het de camera prima om het gezicht goed belicht in beeld te krijgen. Bij de andere selfie, waar ondergetekende zoals je ziet tegen een felle zon in moest kijken, is de focus goed en de achtergrond een beetje vaag, zoals het hoort. Om dat effect te versterken kun je met de camera voor en achter ook de Selectieve Focus aanzetten, om de achtergrond nog onscherper te maken. Dit bokeh-effect kan mooi zijn, maar werkt zeker niet vlekkeloos op de S8, waarschijnlijk bij gebrek aan stereovisie door het gemis van een dubbele camera.
In de bovenstaande fotogalerij staan nog meer foto's die met de Galaxy S8 gemaakt zijn. We hebben weer veel shots bij moeilijke lichtomstandigheden gemaakt, omdat we weten dat het bij genoeg licht meestal wel goed gaat. Daarbij is het handig om te weten dat de laatste foto in het rijtje met de maximale digitale zoom is gemaakt, waarbij het resultaat alleszins meevalt, onder andere dankzij de goede optische beeldstabilisatie.
Videovergelijking
We hebben de Galaxy S8, S7, LG G6 en iPhone 7 op een frame gezet om te kijken hoe de videokwaliteit onderling verschilt.
In de bovenstaande video valt op dat de Galaxy S8 net iets beter lijkt te stabiliseren dan de Galaxy S7. De iPhone 7 komt ook goed uit de verf, waar de G6 wat minder goed presteert. De witbalans van de S8 komt goed overeen met de realiteit, waar met name de G6 er soms naast zit. Bovendien verliest de G6 een aantal keer de focus en duurt het even voordat hij zich herpakt. De rest van de toestellen heeft daar geen last van. Al met al zijn de videomogelijkheden wat matig, maar de videoresultaten goed.