'Meer smartphones met verlengd scherm op komst in tweede helft dit jaar'

Fabrikanten van lcd's schroeven de productie van 18:9-panelen op, om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Dat meldt DigiTimes aan de hand van bronnen bij de producenten. In de tweede helft van dit jaar zouden er meer smartphones met zo'n langer scherm verschijnen.

Volgens de bronnen van de Taiwanese krant gaan Chinese smartphonefabrikanten waaronder Huawei, Oppo, Vivo en Xiaomi modellen met verlengde schermen uitbrengen in de tweede helft van dit jaar. De keuze voor lcd zou mede komen door de schaarste van oledpanelen met die verhouding. Japan Display heeft vorige week een 18:9-lcd gepresenteerd. De schermen hebben een verhouding van 2:1, maar voor de vergelijkbaarheid met het conventionele 16:9 noemen fabrikanten als LG en Japan Display het 18:9.

Samsung gebruikt 18,5:9-oledpanelen in de Galaxy S8 en S8+ en volgens geruchten gaat Apple een vergelijkbaar oledscherm gebruiken in een versie van de iPhone 8. Volgens de bronnen gaat Samsung de schermen ook aan Apple leveren en daarmee zouden er geen oledschermen meer over zijn voor andere fabrikanten. Lcd-fabrikanten waaronder Au Optronics, Innolux en BOE zouden nu bezig zijn om hun productielijnen aan te passen om 18:9-lcd's te kunnen leveren. De verwachting is dat de Taiwanese fabrikanten vanaf het vierde kwartaal dergelijke panelen op grote schaal kunnen leveren.

De S8-uitvoeringen van Samsung behoren samen met de LG G6 tot de eerste smartphones die voorzien zijn van een scherm met de brede verhouding. LG gebruikt lcd's met een resolutie van 2880x1440 pixels, de Samsung-oleds hebben een resolutie van 2960x1440 pixels. Kleinere Chinese fabrikanten hebben al telefoons met 18:9-lcd's aangekondigd met een lagere resolutie van 2048x1080 of 1440x720 pixels. Zo is er bijvoorbeeld de Leagoo KIICAA S8, een Galaxy S8-kloon.

Smartphones met 18:9-schermen hebben aan de boven- en onderkant dunnere schermranden, het scherm neemt daardoor een groter deel in van het telefoonoppervlak. Nu moet de vingerafdrukscanner daardoor nog aan de achterkant geplaatst worden, maar met de komst van ultrasone scanners die onder het scherm geplaatst kunnen worden, zal daar in de loop van volgend jaar verandering in komen. Tweakers publiceerde begin dit jaar een achtergrondverhaal over de stap naar verlengde schermen.

Chinese smartphone met een 18:9-lcd met een resolutie van 1440x720 pixels

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-06-2017 • 13:30

137 Linkedin

Reacties (137)

Wijzig sortering
Persoonlijk vind ik de ontwikkeling van telefoons een slechte zaak momenteel.
Fabrikanten beginnen steeds meer de hype te volgen dan goede telefoon te bouwen.

Ik heb liever een metal unibody met een goed 1080p amoled of oled scherm dan een over the top glanzende glazen telefoon.
Glanzend en alle kleuren van de regenboog zijn volgens mij helemaal hip deze dagen.

Ik ga liever terug naar de tijd van de htc m7, m8, m9 en 10.
Geen gelul over mega resoluties, geen gekke shizzle met glas overal of een afgeronde hoeken van zoals op de samsung galaxy s7 edge.

Gewoon een solide telefoon die goed werkt.

De htc U11 vind ik spuch lelijk met al die reflecties en soort liquid achtige afwerking.
De galaxy s8 en de s7 ook vind ik helemaal niks met, again, al die glans en dit geld voor vele telefoons tegenwoord.

Ik loop nu met een OP3T rond en ben er zeer tevreden mee.
Heb de OP5 gezien en vast gehouden en ben blij dat daar niet allemaal glas omheen zit.
Maar dat zal ook wel veranderen met de OP6 zodra de hype een beetje over is en OP daar achteraan loopt.

Maak die telefoons nou maar eens betaalbaarder en steviger zonder al dat glas werk.
Ik zou best een telefoon kopen met een langwerpig scherm zoals de galaxy nu heeft maar ik koop hem niet zolang er geen metal body achter zit.
Ik zie je probleem niet helemaal. Je wil een solide toestel dat goed werkt, stevig zonder al te veel glas? Gefeliciteerd, dit bestaat al :) Tegenwoordig beschikt menig budgetsmartphone (200-300 euro) al over een metalen behuizing zonder al teveel poespas (dat is voor de duurdere toestellen immers). Kijk eens naar de Moto G5.
Wat jij wil, bestaat al én is goedkoper, zoals je wenst. De OnePlus 3(T) en OnePlus 5 zijn ook mooie voorbeelden. Je hebt er zelf niet voor niks een waarschijnlijk.

Er zijn ook mensen die meer waarde hechten aan het uiterlijk van een toestel, of meer waarde hechten aan de prestaties. Net zoals er mensen zijn die liever in een Mercedes rijden dan in een Dacia. Of reageer je bij de nieuwste Mercedes AMG-supercar ook 'ik hoef dit allemaal niet, doe mij maar een Dacia'?

Zoveel mensen, zoveel wensen. En in de overvolle smartphonemarkt is er voor iedere wens geloof ik wel een telefoon te vinden.

[Reactie gewijzigd door Richh op 28 juni 2017 16:03]

Er zijn ook mensen die meer waarde hechten aan het uiterlijk van een toestel, of meer waarde hechten aan de prestaties. Net zoals er mensen zijn die liever in een Mercedes rijden dan in een Dacia. Of reageer je bij de nieuwste Mercedes AMG-supercar ook 'ik hoef dit allemaal niet, doe mij maar een Dacia'?
Dacia is weer helemaal het andere spectrum. Goedkoop omdat sommige veel gewenste features ontbreken (airco, electrische verwarmde en verstelbare spiegels, electrische ruiten) en als je ze gaat toevoegen wordt hij duurder als het het A-merk (Renault in deze dus) Daarnaast is het (en Renault ook) een merk wat zwaar geteisterd wordt door planned obsolence. Na een x-aantal kilometer is deze versleten. (net als PSA waar dat zo rond 125k is)

Mijn oom zei altijd: Een Renault of Iveco (=Fiat) gaat maximaal 500.000 km mee, een Mercedes, MAN, SCANIA, Volvo of DAF het dubbele. (Ja dat ging dan over vrachtwagens).

Goede middenklasse is wel kwaliteit (Daihatsu, Honda, Suzuki, Toyota, Mazda, Lexus, Ford, oude Nissan) maar niet de buitensporige prijs (AMG, Bentley, Rolls-Royce, Bugatti, Ferrari, McLaren, Lamborghini, Aston Martin, Mercedes). Dat bestaat ook bij smartphones.
Zoveel mensen, zoveel wensen. En in de overvolle smartphonemarkt is er voor iedere wens geloof ik wel een telefoon te vinden.
Net als bij auto's zijn er ook smartphones waar je wel min of meer de prijs betaald van high-end maar zeker niet de kwaliteit krijgt en ook waar je wel de kwaliteit krijgt en wel tegen een redelijke prijs.

Een telefoon die al kapot gaat als je er alleen nog maar naar kijkt (zeker geen ongewoon verschijnsel in de automarkt) heeft in mijn ogen weinig waarde ook al is die nog zo snel (Ferrarimotor moet ook iedere 12.000 km gereviseerd worden, las ik ooit ergens).
Prestaties zijn leuk maar degelijkheid en bruikbaarheid is beter.
Gebruik nu een Sony Xa1 ultra 6 inch . Heet een groot toestel te zijn maar past gewoon in je broekzak. Volgende 7 inch?
Het probleem is dat je tegenwoordig met een smartphone van zo'n 200 euro, eigenlijk al zo goed als een high-end experience hebt, inclusief goed en groot scherm.

Dus hoe gaat een Apple of Samsung een smartphone van 800-1000 euro nog verantwoorden? Nou, door koste wat het kost te vernieuwen en op te vallen, wat de ene keer goed uitpakt, de andere keer niet.
Dus hoe gaat een Apple of Samsung een smartphone van 800-1000 euro nog verantwoorden? Nou, door koste wat het kost te vernieuwen en op te vallen, wat de ene keer goed uitpakt, de andere keer niet.
Door te focussen op exclusiviteit. Als iedereen rondloopt met een telefoon van 200 Euro maar jij kunt het betalen om er om de twee jaar 1000 of meer op stuk te slaan, dan onderscheid je jezelf ook.
Kortom, meer exclusieve materialen. Er zijn ook al telefoons geweest met een 24 karaat gouden behuizing of ingelegde diamenten.
Heel fijn om mee te werken deze beeldverhouding. Als ik van mijn S8 terugga naar mijn iPhone 6 dan mis ik die schermruimte enorm. Als je kijkt naar een doorsnee mobile web page dan is deze verticale ruimte ook erg welkom:

https://i.redd.it/t6u12tcocx5z.jpg
Komt de voorspelling toch uit kwa groei van de telefoons:
http://www.geekfill.com/w...ds/2012/09/iPhone-201.jpg

Ik persoonlijk heb liever een trend dat compacte toestellen (kleiner dan 5 inch) beter hardware krijgen en niet worden weggezet als budget modellen met idem hardware.
De telefoons groeien in feiten niet, alleen de schermen. De bezels krimpen hiervoor, dat is iets goeds. Er kan nu in feite een telefoon gemaakt worden die het beste van 2 werelden combineert, bijvoorbeeld een telefoon met een groot 5.5" scherm die fysiek voelt als een telefoon die kleiner is dan 5". De Galaxy S8 heeft bijvoorbeeld een groot 5.8" scherm, terwijl dit toestel vergelijkbare afmetingen heeft met bijvoorbeeld de Xperia XZ, die maar een 5.2" scherm heeft, de S8 is zelfs een stuk minder breed.
Een telefoon zonder randen is maar lastig met vingers en vasthouden.
Palm Rejection lost dat op.
Palm Rejection is geen magie.
Je hebt ook geen magie nodig om je toestel vast te houden.
Is persoonlijk. Ik heb er nooit last van gehad met mijn S7, en met mijn S8 nog minder.
En hierop voortbordurend, hopelijk komt er binnen een aantal jaar een clam model. Dus 1 die je open vouwt en dan 1 gigantisch scherm heeft.
Een Nintendo DS onder de smartphones :)
Een Nintendo DS onder de smartphones :)
Eerder een DS XL
2×6" of groter.
De telefoons groeien in feiten niet, alleen de schermen. De bezels krimpen hiervoor, dat is iets goeds.
Dat de bezels krimpen is een feit. Het is iets waar o.a. Samsung mee probeert te onderscheiden. Ze presenteren de S8 alsof die aan de zijkanten helemaal geen bezels meer heeft. Of dat iets goeds is waag ik te betwijfelen aangezien het de toestellen steeds kwetsbaarder maakt. ook zijn die randen niet meer vast te houden zonder het scherm te bedekken en zelfs per ongelijk invoer geven is iets dat ze nu met extra software moeten gaan ondervangen.

Ook het dunner maken van de toestellen maakt ze steeds kwetsbaarder.

Echter de toestellen groeien nog steeds, niet zozeer in de breedte (vasthouden wordt dan steeds meer een probleem voor kleine vrouwen- of aziatische handen) maar wel in de hoogte, ze worden langer. Dat is precies waar dit artikel over gaat.
Er kan nu in feite een telefoon gemaakt worden die het beste van 2 werelden combineert, bijvoorbeeld een telefoon met een groot 5.5" scherm die fysiek voelt als een telefoon die kleiner is dan 5". De Galaxy S8 heeft bijvoorbeeld een groot 5.8" scherm, terwijl dit toestel vergelijkbare afmetingen heeft met bijvoorbeeld de Xperia XZ, die maar een 5.2" scherm heeft, de S8 is zelfs een stuk minder breed.
Ja dankzij het verlengde scherm kun je een groter cijfer op de diagonaal plakken terwijl de breedte en dus de handligging niet veranderd. Wel heb je met hetzelfde cijfer minder nuttig oppervlak waardoor een scherm met een diagonaal van die waarde ook minder gaat kosten, ook precies de truck die ze voor desktop-schermen hebben toegepast van 3:4 en 4:5 naar 16:10 en daarna 16:9. Daar paste ook mooi in het marketingverhaal dat het beter paste bij video-content wat op een kantoor-pc echt relevant is :(
[/quote]
Dat is ook een trend die ik veel liever zou zien groeien...
Tot nog toe was Sony met zijn compact reeks één van de weinigen die hieraan voldeed, maar de nieuwe compactreeks heeft HW die deze trend niet echt volgt... De Z5 compact was de laatste uit die reeks met top specs en een klein scherm.
Ik zit nog altijd te wachten op een vervanger voor mijn Xiaomi MI2S (4.3") maar er komt niets wat qua moderne specs in de buurt komt met wat er toendertijd (in verhouding van specs) op de markt kwam.
Sharp heeft met zijn Aquous Mini ook een zeer goede kleine smartphone, maar deze is enkel verkrijgbaar in Japan en is zelfs daar niet Sim-lock vrij.
Volgens mij is hier echt een markt voor, of zie ik dit nu zo verkeerd dat niet iedereen graag met een tablet in zijn broek rondloopt?
Sony had een monopolie op high-end smartphones in een compact jasje. Er is geen concurrentie op dat gebied.
En toch heeft Sony de Compact-serie nu uitgerust met een tragere chip, en biedt het sowieso erg weinig telefoons aan met een scherm onder de 5".

Ik kan niet anders concluderen dan dat de Compact-serie dermate slecht verkocht dat men dit soort aanpassingen heeft moeten doen.
Zo gek is dat toch ook niet? De Z5 Compact is namelijk ongeveer net zo breed als de S7 en de S8. Laatstgenoemde toestellen zijn wel een volle centimeter hoger, oke... maar in welk scenario is een hoger toestel een probleem?
http://www.phonearena.com...S7/phones/9611,10311,9817
De iPhone SE is iig een stuk kleiner en desondanks ook sneller dan de Sony Compact. Alleen is dat geen Android natuurlijk.
ja en die cm hoger kun je niet bereiken met je vingers wanneer je met 1 hand bedient. En dat stuk is precies waar je options/menu knopje altijd zit....

En dat is precies het idee achter de compact klasse. Ik hou mijn z1 compact nog een jaar in leven, maar ik hoop dat 2018 toch wel degelijk komt met high-end "1-hand-phones". Want dit dikke pikken werk met die schermen moet nu toch echt stoppen. Als ze nou eens zo veel tijd en geld stopten in beter accu technieken.....
Ik denk dat de oplossing in de software moet zitten. Die opties een andere knoppen aan de bovenkant dateren van het tijdperk van de 4 inch, acht jaar geleden of zo. Wanneer gaat Google dat nou eindelijk eens fiksen? Het is al jaren een van de meest gehoorde klachten. Veel telefoonmakers hebben zelfs een knop die het hele scherm een stuk naar beneden haalt, zelfs Apple, om aan te tonen hoe wijdgevoeld het probleem is. Maar dat is slechts symptoombestrijding.
Behalve de iPhone SE zijn alle budget-telefoons gegroeid naar 5", zelfs het €49- model.
Kijkshop gooit nu ook zijn restposten van de Alcatel Idol 4 (4) in de uitverkoop. Die tweede 4 slaat op de schermdiameter van 4", er is ook nog een Alcatel Idol 4 (5) die 5" heeft. De 4" gaat dus uit het assortiment zodra de restposten verkocht zijn. Onder de 5" is er niets recents meer te koop, nergens.
Idem. Ik zit met een Sony Xperia Z3 Compact (4.6"). Nog steeds zeer tevreden van, maar uit nieuwsgierigheid kijk ik ondertussen al enkele maanden uit naar mogelijke opvolgers.
Echter ook nog steeds geen gevonden. :/
Het gerucht gaat dat er rond september weer nieuwe high-end Sony aangekondigd wordt, met een compact versie met dezelfde hardware in een kleiner formaat. Dus weer zoals in de Z-serie.
Gerucht gaat ook al even dat er een nieuwe Xiaomi met een scherm < 5" in de maak is, maar dit wordt al een jaar verteld... En ik ben ondertussen nog steeds wachtende...

https://www.gizmochina.co...-flagship-details-leaked/
De Galaxy S8 is met z'n 5,8" kleiner dan menig 5,0" smartphone. Zullen we na dit nieuwsbericht asjeblieft ophouden met een direct verband leggen tussen grote smartphones en grote schermen? Dit is namelijk allang niet meer zo.
Ik vind op zich de grootte van de smartphone niet zo een probleem, wel het feit dat niet het gehele scherm makkelijk te bestrijken valt met 1 hand. Het maakt niks uit dat de telefoon op zich wel kleiner is dan de vroegere 5" toestellen, je moet nog steeds met 2 handen werken om het toestel op volle potentie te kunnen gebruiken, en dat stoort mij enorm.

Ja, je hebt one handed mode features, maar dan gaat de zogenaamde verhoogde functionaliteit van een groot scherm ook verloren.
Ja, je kan je toestel met 1 hand bedienen door het wat op en neer te schuiven in je hand, probeer dat maar eens wanneer je aan het bewegen of aan het wandelen bent etc...

De opmerking van mij gaat echt niet over buitenafmetingen, maar over een toestel met een klein scherm dat degelijk werkbaar is met 1 hand. Bij alles anders gaat dit voor mij volledig voorbij het nut van een draagbaar toestel.
Ja, je kan je toestel met 1 hand bedienen door het wat op en neer te schuiven in je hand, probeer dat maar eens wanneer je aan het bewegen of aan het wandelen bent etc...
Heb je al eens langer dan 2 weken met een toestel van >5" rondgelopen? Ik heb hier geen probleem mee, zelfs niet met mijn Galaxy S8 Plus. De linker bovenhoek is pittig maar dat lukt me wel... Kwestie van gewenning.

Verder begrijp ik je wel hoor, maar ook dit staat los van de discussie om schermformaten. Een toestel met een kin van 3 centimeter onder het 5" scherm is al heel anders met 1 hand te bedienen dan een toestel met 0,5cm kin en een 5,1" scherm.
Komt de voorspelling toch uit kwa groei van de telefoons:
http://www.geekfill.com/w...ds/2012/09/iPhone-201.jpg
Goeie
Ik persoonlijk heb liever een trend dat compacte toestellen (kleiner dan 5 inch) beter hardware krijgen en niet worden weggezet als budget modellen met idem hardware.
Langer zie ik ook niet zitten. Qua groei is zijn er zeker wel grenzen (wat past in de broekzak, alhoewel dames doen hem in de handtas en meisjes in de kontzak en in beide gevallen is er nog ruimte) maar ik zie liever iets groter. Mijn 5,2" Wileyfox Swift 2X vind ik zeker te klein na een 5,5" Acer (met slecht in de zon afleesbaar scherm) en m'n vrouws 5,7" Lumia 950XL is heel mooi.

Wel zie ik dat alle budget-modellen gegroeid zijn naar 5" (kleiner zie je echt niet meer behalve bij Apple) en dus dat de high-end om zich daarvan te onderscheiden nog groter wordt. Dat werkt niet want het optimum (wat voor iedereen afhankelijk is van voorkeuren) wordt niet groter.
Je kan het natuurlijk ook anders bekijken, dat jouw voorbeeld ontzettend slecht design is.
Cookiemelding is over het algemeen geen design keuze maar een rare regel opgelegd door de overheid. Dat zo'n menu hoog is krijg je omdat sites graag mensen willen laten navigeren, om een terugkerende bezoeker te genereren. Veel sites zijn zo, die gaan hun beleid niet aanpassen, dus een langer scherm is voor de gebruiker de betere keuze.
Natuurlijk wel. Dat je het verplicht moet tonen wil nog niet zeggen dat het in een groot in your face blocking design moet zijn. Dat is nou juist een design keuze.
Hoog menu? Welk menu heb je 't over. Zit netjes achter een hamburger. Terugkerende bezoeker argument ontgaat me in deze compleet. Dat bereik je door een fijne User eXperience te bieden.

Dat een langer scherm hiervoor oplossingen biedt, zeker. Maar het levert elders weer problemen op (denk aan 16:9 filmpjes). Dus wat krijg je? Een extra viewport waar je rekening in moet houden in je design.

Ik laat me verder niet uit of een langer scherm beter is. Ik denk dat het vooral een manier is om een oplossing te bieden van alle benodigde hardware van een smartphone icm een betere screen:bezel verhouding. Dus ik zie de toegevoegde waarde op zich wel - zeker in een markt die compleet verzadigt is en een 100% scherm als front te krijgen het ultieme doel is.
Dat het allerlei nadelen oplevert die je anders niet hebt (denk aan duurzaamheid en degelijkheid) is tegelijkertijd ook zo. Dus "beter" is maar net waar je prioriteit aan geeft.

Als designer moet je altijd nog kijken naar je gebruikers en die een passende oplossing bieden. Nu wordt er andersom geredeneerd. De gebruiker moet maar langere schermen kopen, zodat designers een "out" hebben. Die krijg je nooit zolang het mix & match is. Want de dag dat 100% op dit scherm formaat zit lijkt me een droom.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 28 juni 2017 16:05]

Ik had het "view" ding even verward met onderdeel zijn van het menu. Dat ding is iets dat een designer natuurlijk graag zou weglaten, maar een website eigenaar als regel oplegt om erin te plaatsen om clicks te genereren. Menu kan ook prima weg als je naar beneden scrollt, zoals tweakers dat doet.
Feit is dat websites echt niet massaal gaan bedenken om minder op de pagina te tonen. Er is al zo weinig ruimte, dus liever zo veel mogelijk erop proppen. Dan kan een smartphonefabrikant daar slim op inspelen door de boel groter te maken.
De oplossing voor advertenties en 'Dick-bars' is niet langere schermen... daarmee geef je ze alleen maar ruimte om nog meer rommel te tonen... de kracht van kleine mobiele schermen is juist dat informatie efficiënt weergegeven moet worden, iets wat met deze ontwikkeling dus steeds minder belangrijk wordt en nog meer rotzooi op je beeld gaat veroorzaken.
Ads anyone?

Op deze manier passen die irritante ads op je scherm zonder je er aan te irriteren. Heel irritant.
Die ervaring heb ik ook met de s8. Het leest en scrolt zoveel fijner. Ik had dat vooraf niet verwacht en dacht zelfs een hoop loze ruimte erbij te krijgen. De praktijk is het tegendeel: je hoeft veel minder te scrollen.
Die twee pop-ups zijn ook gewoon de aids van het mobiele internet. Een cookiebanner met een heel verhaal erin over cookies en een ongewenste INSTALL ONZE APP NU KLIKKEN! banner aan de bovenzijde, met preview plaatje van app icon. Daar zouden we geen hardware tegenaan hoeven smijten, want zelfs op een verlengd scherm is dit irritant, en verzinnen we wel weer wat nieuws om dat ook te vullen.
In Azie met name hier in Japan en China vinden ze dit scherm formaat ook heerlijk.
En vervolgens lopen ze allemaal met hun toestel horizontaal voor de mond luidkeels te praten.
Ik hoop niet dat die idiote hype ook hier naartoe zal overwaaien.
Allemaal? Geen idee waar u het over heeft. Ik kan niet praten over alle Aziatische landen. Zo en zo is zichtbaar bellen in Japan nauwelijks nog aanwezig. (andere vormen van gebruik is natuurlijk een heel ander verhaal) Wat wel velen hier doen als ze bellen, is de telefoon zo te houden voor hun mond dat het niet zichtbaar is wat ze zeggen, of ze houden hun hand er omheen/voor.
Hongkong, Shanghai, shenzeng, wereldsteden met heel veel smartphone gebruikers. Ostentatief het toestel in lengterichting horizontaal voor de mond. Ziet er vreemd uit en men spreekt dan vrij luid ( vaak op speaker) met de andere party.
Rare gewoonte..
Kennelijk het omgekeerde van het gedrag in japan.

[Reactie gewijzigd door SED op 28 juni 2017 14:35]

Ik kom ook regelmatig in HK. Het is me daar nooit opgevallen. Zo en zo spreken veel Chinezen nogal wat harder en zijn vaak wat duidelijker aanwezig.
Cultureel iets.

In China bijv is het de normaalste zaak vd wereld alles met en door je mobiel te doen, incl luide gesprekken op handsfree. WeChat, de lokale Whatsapp, wordt veelal gebruikt om elkaar voice messages te sturen, meer dan typen.
Ik zag dat laatst toen ik naar mijn werk fietste. Het ergste was nog dat het een automobilist was.
Op een gsm draai ik het toestel altijd horizontaal om iets op te zoeken op internet, zoniet is het toch allemaal te klein
Op een gsm draai ik het toestel altijd horizontaal om iets op te zoeken op internet, zoniet is het toch allemaal te klein
Klopt. Eerst vertikaal de popups en zooi wegklikken en dan horizontaal om goed te kunnen lezen.
Heel fijn om mee te werken deze beeldverhouding. ... Als je kijkt naar een doorsnee mobile web page dan is deze verticale ruimte ook erg welkom:

https://i.redd.it/t6u12tcocx5z.jpg
Ook in de breedte kom ik ruimte tekort hoor. Meestal draai ik mijn toestel horizontaal om het goed te kunnen lezen, maar met zo'n layout schiet je daar niets mee op en moet je naar 17" of groter. Misschien moeten webpagina-makers eens opgevoed worden.
Oled: helemaal top.
Lcd: nee bedankt.

Ik ga gern video's bekijken met grijzen balken aan de zijkant. Enkel bij oled, waar de pixels gewoon uit staan er er geen licht van af komt, zou ik een 18:9 scherm willen gebruiken.
Ik bekijk nooit films om mijn telefoon. En met zo'n klein scherm kunnen net-niet-zwarte balken ook niets meer verpesten, filmkijken is sowieso waardeloos.
Is dus nogal afhankelijk van de gebruiker.
Maar er zijn zat mensen niet zoals jou, die wel vaak filmpjes kijken op hun telefoon. Netflix, youtube, twitch, en nog vele andere bedrijven investeren veel in hun veelgebruikte mobiele apps.
Inderdaad, gebruikersafhankelijk dus. Aangezien nu vrijwel elke telefoon 16:9 is, is wat meer variatie niet slecht.
Oled heeft last van burn in.
Ik kan het weten. Mijn scherm staat op 30% helderheid en toch is het scherm geliger geworden en zie ik op de onderste balk de softknoppen ingebrand.
Anoniem: 474132
@Ruw ER28 juni 2017 17:53
Oled is leuk, maar ik wacht op microled schermpjes van Apple: http://bgr.com/2017/05/24/apple-micro-led-testing-iphone/

Me 5s uit 2013 doet het nog prima, iOS 11 compatible, ik ga over bij een wezenlijk nieuwe schermtechniek: microled, en sla oled dus over.
Joh, er gaan al jaren geruchten over dat de volgende iPhone voorzien zou zijn van Oled. Of draadloos laden. Of USB-C. Vooralsnog heeft-ie het allemaal niet.

Ook die micro-led zie ik nog niet direct verschijnen. Eerst zien, dan geloven.
Niet echt nodig. Liever niet zelfs. Mijn huidige mobiel past al niet meer in sommige van mijn broekzakken.
Door de boven en onderkant zeer klein te maken qua bezel is de gsm zeker niet langer dan tegenover een andere.
Alleen is die andere voor veel mensen (waaronder ikzelf) al veel te groot ;)
“Voor veel mensen” is het ook een prima grootte ;)
Dan heeft dat toch niks met de schermgrootte te maken, als hij nu ook al "te groot" is voor die mensen?
De schermen van tegenwoordig zijn groter dan mijn huidige telefoon in zijn totaliteit. Dat vind ik zelf persoonlijk veel te groot.

Dit beginnen fabrikanten zelf ook meer en meer in te zien en als 'tussenoplossing' om tóch een groter scherm te kunnen aanbieden zonder het toestel nóg groter te moeten maken, worden de bezels verkleint.

De ene wilt een grote mobiel, de andere een kleine. Zolang er goede modellen in beide categorieën verschijnen niets mis mee.
Heb nu een S8 en die heeft ondanks het kleinere formaat dan de S7 Edge juist een groter scherm dus groter scherm op 18.5 - 9 betekend niet groter toestel
En toch vind ik de S7 edge dan fijner. Ik vind de s8 zo ongelofelijk smal, ik mag ook graag wat meer zien in de breedte van het scherm. Ik weet nog niet zo goed wat ik van deze nieuwe trend vind.
De S8 is dan ook net zo breed als de S7. De S8+ is net zo breed als de S7 Edge.
Ik ben zelf van S7 Edge naar S8 Plus gegaan. Deze toestellen zijn even breed.

Zelf vind ik de breedte enorm bepalend voor een toestel. De oude 5"-breedte is prima voor gebruik met 1 hand, maar zoals je zelf al zegt is een 5,5"-breedte ook naar mijn smaak fijner om met 2 handen op te typen.

De extra hoogte is voor mij wel welkom, zeker bij webbrowsing. Daarnaast is het kijken van video in de trein bijvoorbeeld echt geweldig op een S8 Plus. Youtube en Netflix kan de S8 automatisch schermvullend maken. Games hebben er ook voordeel aan, maar veel games ondersteunen het (nog) niet.
De verhouding hoeft niet gelijk te staan aan de schermgrootte. De G6 en de S8 hebben een fors scherm. LG schijnt te werken aan G6 mini, ik hoop dat dit een mooi broekzak model wordt.
Als je een broek koopt, dan kijk je toch ook of je telefoon er in past? :P

Qua breedte zijn deze toestellen niks breder. Qua hoogte is het probleem nu nog de bezels aan de boven- en onderkant. Vooral die aan de onderkant zou in principe weg moeten kunnen.

http://www.phonearena.com...laxy-S8/phones/9816,10312
Voor de duidelijkheid: een Galaxy S8 Plus (6,2" display) is zowel in lengte als breedte kleiner dan een iPhone 7 Plus (5,5" display).
Voor de duidelijkheid: een Galaxy S8 Plus (6,2" display) is zowel in lengte als breedte kleiner dan een iPhone 7 Plus (5,5" display).
Niet helemaal waar, de iPhone is ruim een millimeter korter. Niet dat je daar in de praktijk iets van merkt (laat staan van de tienden van millimeters...) maar toch. :P
Ik heb een stuk of 8 spijkerbroeken en mijn S8 past met GEMAK in al die broekzakken.
Ik weet niet of dit wel zo'n goede ontwikkeling vind... Ik vind ze te langwerpig worden!
"Smartphones met 18:9-schermen hebben aan de boven- en onderkant dunnere schermranden, het scherm neemt daardoor een groter deel in van het telefoonoppervlak."

Strikt genomen worden de telefoons dus niet langwerpiger, maar worden de bezels aan de boven en onderkant kleiner.
Het aspect ratio verandert, dus wordt het scherm langwerpiger, zo simpel als het maar kan worden.

Edit: ik zie liever helemaal geen zwarte balken als ik bijvoorbeeld een youtube-filmpje kijk of een serie stream op m'n telefoon.

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 28 juni 2017 14:39]

Het scherm wordt langwerpiger, niet perse de telefoon zelf. Kijk maar naar de S8.
Ik vind 16:9 eigenlijk al te smal (vind 16:10 veel prettiger), laat staan 18:9. En ik snap dat het toestel in totale grote niet veel veranderd, maar het scherm is toch dat wat je ziet. Die rest "zie" je niet (of het moeten echt van die enorme bezels zijn, zoals 10 jaar geleden).
Ja voor sommige dingen gaat het in het geval van 16:9 al op. Gelukkig zijn er nog een paar andere opties (Blackberry). Zelf vind ik 16:9 wel het fijnst, simpelweg omdat de meeste apps/ content ook 16:9 is. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een video of foto. Ik heb liever 16:9 dan bijvoorbeeld 4:3. Dit ligt er natuurlijk aan op wat voor beeld het resultaat wordt weergegeven.
4:3 vind ik het prettigst om vanaf te lezen (of het nu websites of boeken zijn).
16:9 voor het kijken van media
en 16:10 voor al het andere werk wat ik met een pc doe (ik heb drie tablets: 4:3, 16:9 en 16:10 en ik kijk er maar zeer zelden video's op). Helaas zijn monitoren tegenwoordig ook standaard 16:9...
Het scherm zelf wordt nog steeds 'langwerpig' ;)
Anoniem: 34124
@NightFox8928 juni 2017 14:34
Mee eens, en vooral onhandig 18:9 aangezien bijna alles 16:9 is.
Schermverhouding vind ik ook niet mooi, snap het nut niet van 18:9 zelf een LG G6 gehad maar vind mijn Note 4 toch veel praktischer en het scherm is ook mooier.
Los daarvan vind ik 16:9 een betere beeldverhouding.

18:9 is misschien handig vooral nieuws sites e.d. te scrollen maar goed.
Wachten op 21:9 telefoonschermen dan :D, ultrawidemasterrace. Zou wel goed uitkomen omdat veel films worden gemaakt voor 21:9 en er steeds meer support voor komt. Dus wie weet is het er in de nabije toekomst.
Helemaal off-topic, maar ik hoop het wel. Van mij mogen ze meteen afstappen van 16:9 en de 21:9 standaard gaan hanteren.
18:9 is voor eigenlijk alles behalve media beter. Ware het niet dat telefoons daar nu juist veel voor worden gebruikt..
Bijna alles...je bedoeld denk ik eerder ALLEEN video is 16:9. Bijna alles is juist niet 16:9. Apps niet, web pagina's niet, de meeste fotos niet.
Ik ben eigenlijk nog niet veel tegengekomen dat niet goed werkt met 18.5:9 op m'n S8, behalve media dan. Apps kunnen zonder problemen in full screen mode gedraaid worden, en websites hebben ook geen problemen met het nieuwe formaat.
Ik denk dat media de enige uitzondering is omdat de content niet mee kan schalen, en je zit zo'n beetje tussen 2 gangbare formaten in (16:9 vs 21:9)
Met als grote nadeel dat de speaker's aan de voorkant steeds slechter en slechter worden, of naar de onder/boven/achterkant verplaatst worden wat volstrekt waardeloos is als je regelmatig een video op YouTube kijkt bijvoorbeeld.
Geef mij maar een kleiner scherm, zolang het geluid maar goed (genoeg) is!
En ondanks dat is de S8 toch 6,5mm langer, wat ik erg jammer vindt.
Ik wil gewoon off-screen buttons. Dus nee, geen 18:9 beeldschermen met dunne bezels eromheen voor mij. 16:9 is ook gewoon de standaard voor een bureau-beeldscherm. Waarom nóg een standaard?
Misschien dat je hetzelfde bedoelt als ik heb ervaren met de S8.

Geweldig mooi ding. Smal genoeg om lekker vast te houden, maar ik kwam met 1 hand bediening echt niet goed bij de bovenkant van het scherm.

Wel gaaf voor foto's en video's...
Ik kan in principe met 1 hand mijn S8 Plus bedienen. Het is een beetje acrobatisch, maar als het moet kan ik met m'n rechterduim bij de linkerbovenhoek :P De notificatiebalk naar beneden trekken is voor mij geen probleem.

Daarnaast heeft Samsung allemaal handige softwaredingen toegevoegd: door drie keer op de homeknop te drukken word het bruikbare scherm iets kleiner bijvoorbeeld. Ook kan je door naar beneden te vegen op de vingerafdrukscanner je notificatiebalk naar beneden halen.
Ik snap het niet. Waarom moet alles groter, bezels smaller, knoppen' verdwijnen... Wat is er mis met een standaard 16:9 scherm met daaronder een knop en bovenaan een speaker + camera + in sommige gevallen led licht. Ik moet echt niet meer space hebben, daarvoor bestaan laptops of tablets.
Omdat er veel mensen zijn die wél iets met de schermruimte doen :P vroeger was de heer Jobs er ook heilig van overtuigd dat een 3,5" 4:3 scherm ideaal was voor een telefoon en inmiddels kunnen we toch wel stellen dat we daar nu anders tegenaan kijken. We eisen ook meer van onze smartphone dan dat we voorheen hadden gedacht.

Ik zie niet in wat er mis is met een kleiner toestel met een groter scherm. De Galaxy S8 Plus bewijst dat je een 6,2" display in een telefoon kan stoppen die kleiner is dan een 5,5" iPhone 7 Plus. En ook daar zit gewoon een speaker, camera en zelfs een irisscanner boven het scherm...
Omdat er veel mensen zijn die wél iets met de schermruimte doen.
Wat gebeurt er met die extra display ruimte? Daar komen on-screen buttons. Dan toch liever off-screen buttons. Effectief doe je dan evenveel met je schermruimte. Ook veel chiller screenshots maken en 16:9 is inmiddels de standaard voor zo'n beetje alles.

[Reactie gewijzigd door G3kk3Henkie op 28 juni 2017 16:04]

Nee hoor, daar komt gewoon een langere webpagina of meer ruimte voor de app die je open hebt staan.
Een G6 of S8 heeft véél meer extra schermruimte dan dat een paar navigatieknoppen opvullen. Screenshots op de S8 zijn trouwens ook heel simpel met volume down + power.

Persoonlijk had ik het overigens ook niet erg gevonden als de S8 een iets grotere 'kin' had gehad met daarop de navigatieknoppen, maar tegelijkertijd hebben onscreen buttons wel degelijk voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld weg bij het kijken van video of het spelen van games.
Waar komen de Back, Home, Overview buttons dan?

Edit: Voor video-kijken, is 18:9 al helemaal onhandig. Bijna alles is 16:9...

[Reactie gewijzigd door G3kk3Henkie op 28 juni 2017 16:10]

Het scherm van de G6 en de S8 is ongeveer 2,5-3,5 centimeter langer terwijl de onscreen buttons misschien 1 centimeter innemen. Je hebt dus nog steeds veel meer schermruimte. Het is niet zo dat alle nieuwe schermruimte direct word opgevuld met onscreen buttons :P
Ik zou zeggen, test er eens eentje en oordeel zelf.

De S8 kan automatisch een stukje van de boven- en onderkant afsnijden zodat je fullscreen video hebt. Aan de boven- en onderkant van je video gebeurd over het algemeen toch niks nuttigs. Sowieso is 2:1 meer immersive, niet voor niks dat alle bioscoopfilms en trailers een aspectratio hebben die dichter staat bij 2:1.
Als er 3.5 cm bij komt, dan was je beeldscherm 28 cm lang... No way.
Een 16:9 diagonaal van precies 5.5 inch betekent: 12.18 cm bij 6.85 cm.
Als je vandaar naar 18:9 gaat, dan: 13.70 cm bij 6.85 cm.
Het beeldscherm wordt max. 1.5 cm langer. Effectieve winst: te verwaarlozen.
Oke, 2,5 cm was een beetje overdreven. Dat was een foute schatting :P

Ik heb m'n S7 Edge en S8 Plus even naast elkaar gelegd. Oordeel zelf maar :P http://imgur.com/a/Cts2w
Er staan 2 foto's; eentje met witte navigatieknoppen zodat je het hele scherm ziet, en eentje met zwarte navigatieknoppen, uitgelijnd op de hoogte van het scherm van de S7 Edge.

Ik zie nu dat ik bij de S8 niet volledig omhoog gescrolld was, maar ik kan je vertellen dat de S8 twee meer nieuwsitems in de lijst kan vertonen dan de S7, met de onscreen buttons uitgelijnd op de S7 Edge.
Dus nutteloos? Zeker niet. Het is niet zo dat de extra schermgrootte volledig opgaat aan de onscreen buttons zoals je zegt.
Dank voor je foto. Kan ik wel waarderen. :) Maar blijft beetje appels met peren vergelijken. De S8+ is al 0.86 cm langer van zichzelf! Als een S7 Edge van 16:9 naar 18:9 gaat, dan komt er 1.5 cm display lengte bij. Minus 1 cm on-screen buttons = 0.5 cm winst. Dat vind ik het niet waard. Ik denk dat fabrikanten gewoon weer een nieuw unique selling point willen hebben.
Omdat je niet stil kunt staan met ontwikkelingen, anders loop je opeens achter en verlies je het van je concurrenten. Of dit de goede weg is betwijfel ik ook wel, maar ik snap wel dat bedrijven nieuwe manieren van concurrentie moeten zoeken.
Heb toch liever gewoon een wat kleinere telefoon, met zo'n langer scherm kun je vrij weinig behalve de on screen knoppen weergeven zonder af te doen aan schermruimte. Al zie ik die alsnog liever op de bezel als die er toch nog zit.
Zo heb ik ook heel lang gedacht, maar op mijn S8+ zijn de onscreen knoppen met 1 druk op de knop weg te werken sinds de laatste update (vorige week). En op de zelfde manier weer tevoorschijn te halen. Alle apps worden heel mooi 'verlengd', zonder dat het er vreemd uit gaat zien. Dit geldt sinds de laatste update ook voor alle games.
Heb liever stereo front facing speakers zoals op de m7 en moto x style. Beter geluid als je een filmpje aan het kijken bent.
4" is me voor een telefoon groot genoeg. Het ding wordt slechts gebruikt voor bellen, mailen, whatsapp, Ziekenfondsdeclaraties en als AB voot thuiselectronica. Een ander de lol van surfplank in de zak. Gelukkig zijn er nog wat telefoonboeren die zo'n toestel verkopen.
Dit is dan ook iets voor flagship smartphones. Jij zoekt een heel ander product.

Als er een nieuwsbericht was 'meer supercars krijgen een benzine+elektro hybride motor', ga jij dan ook reageren 'mijn Fiat Panda brengt me ook wel van A naar B'? :P
Ik vind het meer iets voor mini-tablets. Maar vooruit, het wachten is op de verlengde schermen voor smartwatches, ook zo;n categorie voor aangeprate behoeften.
Mijn mini-tablet kan de deur uit sinds ik een S8+ heb. En mijn smartwatch-scherm mag inderdaad best een slagje groter :)

Maar vroeger was alles beter, of niet?
Mijn mini tablet is voorzien van loetsenbordhoes en dat maakt hetapparaat net ff bruikbaarder dan een opgeleukte telefoon met verlengd scherm.
Wat heb ik aan een mini tablet met toetsenbord, dat thuis ligt omdat hij te groot is om in mijn broekzak te stoppen?
Juist.
Wat heb ik aan een telefoon die niet en mijn zak past en tot surfplank aan mijn oor verwordt? Juist.
Ik denk dat je volledig onderschat wat jer in je broekzak past en wat je aan je oor kan houden.
Immers, als 95% van de mensen prima om kan gaan met een >5" smartphone, dan zou ik het probleem eerder bij jou zoeken dan bij 95% van de smartphonebezitters.

Heb je het überhaupt al eens geprobeerd of is het toch een kwestie van 'vroeger was het zo, dus nu wil ik het ook zo'?
Heb je al een een carriere in de reclamewereld overwogen? Mij heb je niet wabt ik laat me niets aanpraten maar gezien de telefoonvervangingsmarkt moet er behoorlijk geld mee te maken zijn.
.
Vroeger had ik een klaptelefoon, de Motorola RAZR v3. Die ging mee totdat de speaker het begaf en het ding werd vervangen door een iPhone 5 vanwege de combinatie van maat en meekomende voor mij interessante handigheidjes als op een 4" scherm uitstekend leesbare e-mail.
.
Een ander de lol van een overvolle broekzak en een surfplank aan het oor.
Ik vind dit soort dingen altijd erg vet. Alleen wat ik wel mis is accuduur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee