Wie ooit actief is geweest in de community rond de Unreal Engine, kent waarschijnlijk Sjoerd de Jong, beter bekend onder zijn nick Hourences. Hij maakte veel bekende maps voor Unreal Tournament en werkte mee aan bekende mods als Return to Na Pali. Het leidde tot een zwervend bestaan langs diverse studio's. Zo werkte hij voor Epic, Digital Extremens, Guerrilla Games en Starbreeze. Geen slecht cv. Inmiddels heeft hij echter een eigen studio, het in Zweden gevestigde Teotl Studios. De tweede game van De Jong en zijn Zweedse collega's is inmiddels op de markt verschenen, de survivalgame The Solus Project.
![]() |
||
---|---|---|
Titel | The Solus Project | |
Platform | Windows, Xbox One, Oculus Rift, HTC Vive | |
Ontwikkelaar | Teotl Studios |
De naam van de game staat voor de overlevingsstrijd die de mensheid voert in deze sci-fi-game. Je leeft in een verre toekomst waarin de mensheid de aarde heeft moeten verlaten en naarstig op zoek is naar een nieuwe planeet. The Solus Project is het programma waarin die zoektocht wordt vormgegeven. Er worden missies naar planeten gestuurd, in de hoop dat uit het bezoek blijkt dat er een nieuwe aarde is gevonden. Jij bent een van die kolonisten, alleen gaat er met jouw expeditie iets mis. Je ruimteschip stort neer, waarna je moet zien te overleven.
Ziedaar de opzet van de game. Je bent gestrand op een onbekende planeet en hebt weinig middelen. De hoop is dat het je lukt om weer contact te leggen met het thuisfront, al is je eerste prioriteit om te overleven. Dat overleven lijkt in eerste instantie ook het enige dat je te doen staat in de game. Het is ook de voornaamste gameplay. Je kunt lopen, waarbij de zwaartekracht een rol speelt. Tegen een berg op lopen gaat dus beduidend langzamer dan lopen op het vlakke. Je kunt ook rennen, maar houdt dat slechts kort vol. Verder kun je niet zo heel veel. Je kunt een sprongetje maken, maar hoog zul je niet komen. Je kunt ook nog bukken, kruipen en iets oppakken. Dat is het wel zo'n beetje.
Tegelijkertijd ben je zelf behoorlijk zwak, of beter gezegd: heb je behoorlijk te lijden onder de omstandigheden op de vreemde planeet. Als gevolg van de crash heb je weinig hulpmiddelen. Je hebt je ruimtepak, dat enige bescherming biedt, en je vindt vrijwel direct een erg handig apparaatje dat het een en ander vertelt over jezelf en de omgeving. Zo kun je zien hoe hoog je lichaamstemperatuur is, hoeveel energie je nog hebt en hoeveel vocht je lichaam nog heeft. Belangrijk, want alle drie komen onder druk te staan in de game. Verder geeft het apparaat aan wat de temperatuur in de omgeving is, hoe vochtig het is en hoe hard het waait. Ten slotte geeft het aan hoe het zit zit met je slaap.
Gameplay van The Solus Project.
Kijk omhoog
De weersomstandigheden spelen een grote rol in de game. Het kan op de vreemde planeet flink afkoelen. Het kan zomaar -20° worden. Het tegenovergestelde kan ook; van +40° moet je ook niet opkijken. Indrukwekkender is dat je het weer snel kunt zien veranderen en dat je nogal wat ellende over je heen kunt krijgen. Het regent vaak op de planeet en in combinatie met kou zorgt dat snel voor onderkoeling. Je pak deelt je dat ook fijntjes mee, net zoals het waarschuwt voor uitdroging, oververhitting, honger of dorst. Je kunt makkelijk dood gaan aan dergelijke effecten, en het is zaak om dat te voorkomen. Terug naar het weer, want een simpele regenbui kan dus al bedreigend zijn. Maar de atmosfeer is onrustig, dus je wordt ook geteisterd door windhozen, meteorietenregens, onweer en sneeuw. Alleen het klimaat vormt al een hele uitdaging in de game. Dat klimaat is flink aan veranderingen onderhevig, al was het maar omdat het dag en nacht wordt op de planeet en de temperatuur om die reden flink kan schommelen.
Eerste zorg is het vinden van water en van voedsel, op de voet gevolgd door het vinden van onderdak. Het eerste is niet heel erg moeilijk. Het laatste eigenlijk ook niet. Met andere woorden: voor een survivalgame is overleven in The Solus Project niet erg lastig. Je kunt makkelijk onder de omstandigheden bezwijken, maar wie een klein beetje zijn best doet en een beetje oplet, weet makkelijk te overleven. Eten is er genoeg. Er groeien diverse eetbare planten op de planeet. Die zijn niet heel voedzaam, maar je kunt er op overleven. Belangrijker is dat er heel veel resten op de planeet liggen. Een deel daarvan komt van je eigen schip, maar het lijkt er sterk op dat er al eerder schepen op de planeet zijn gecrasht, want ook ver buiten het crashgebied kom je flesjes water en blikjes eten tegen. Beide zijn zeer waardevol. Vooral de blikjes, omdat die een flinke voorraad calorieën bevatten. Nadeel is dat de voorraad blikjes eindig is, terwijl planten verdacht snel weer aangroeien.
Je hebt een rugzak waarin je een zeer beperkte voorraad mee kunt nemen. Het is dus zaak dat je zo snel mogelijk een basis kiest. Liefst een grot waarin je beschermd bent tegen de regen en de ergste kou. Er zijn gelukkig genoeg grotten voorhanden, vaak nog met vers stromend water ook. Vooral dat laatste is handig, en het maakt het overleven eigenlijk net iets te makkelijk. Als je eenmaal een basis hebt, is het zaak om een bron van licht te vinden. Als je ook dat op orde hebt, kun je spelen met de elementen: slapen als het koud is of regent en er op uit als het warm en droog is. Je kunt dan nog steeds overvallen worden door een bui of ander atmosferisch ongemak, maar als je wat eten en drinken bij je hebt en niet te ver gaat, kun je de risico's beperkt houden.
Dat verkennen heeft zin omdat er van alles is op te waarderen. Je kunt geheimzinnige voorwerpen vinden, die vooral handig blijken omdat je op die manier al je stats een beetje op kunt waarderen. Weerstand tegen kou, tegen warmte, tegen vocht, tegen honger, tegen uitputting; alles kun je verbeteren. Ook je rugzak kan worden vergroot. Het lijkt de voornaamste reden om er op uit te gaan, maar dat is het echter niet.
Geduld
Als je het overleven een beetje onder de knie hebt, zul je ontdekken dat er meer is. Sporen daarvan heb je tegen die tijd al ontdekt. Je hebt al gezien dat er verdacht veel water en voedsel ligt, dat wel van andere expedities afkomstig moet zijn, en dat er vreemde voorwerpen liggen die je eigenschappen verbeteren. Er blijkt echter veel meer te zijn. Wie het geduld heeft om het overleven onder de knie te krijgen en langere tochten kan maken, zal ontdekken dat de planeet vele geheimen herbergt, die allemaal te maken lijken te hebben met een oude beschaving. De game ontpopt zich dan ook langzamerhand in een zoektocht naar die oude beschaving. Die zoektocht brengt je ook naar de uithoeken van de planeet, die blijkt te bestaan uit diverse eilanden die met elkaar verbonden zijn door onderaardse grottenstelsels. Op die manier reis je van zone naar zone. Tegelijk zul je ook moeten proberen om contact te leggen met het thuisfront. Niet alleen in de hoop op redding, maar ook om te melden dat je een leefbare planeet hebt gevonden. Ook daar zul je gaandeweg aanwijzingen, materialen en bouwwerken voor vinden.
Het leuke van The Solus Project is die omslag: dat je eerst moet leren overleven en als je dat onder de knie hebt er nog een heel andere game opborrelt, waarin je op zoek gaat naar aanwijzingen over de verdwenen beschaving. Het minpunt van The Solus Project is dat beide delen een klein beetje tekort schieten. De wereld is indrukwekkend, vooral door het licht en de weersinvloeden. Heel gedetailleerd en vooral gevarieerd is het echter niet. De game wordt daarmee al snel een beetje eentonig. Bovendien is het overleven dus eigenlijk niet zo heel moeilijk. Waar dat in het begin even spannend is, heb je de truc al snel onder de knie en dan is de uitdaging er wel af.
Dan blijven je eigenlijke missie en de zoektocht naar de oude beschaving over. Die zoektocht is onderhoudend, maar ook wel wat kort en lineair. Ja, je hebt volledige vrijheid op de eilanden die je bezoekt, maar tegelijk geeft de game je duidelijk Objectives die je vrij rechtstreeks op je doel afsturen. Daar valt moeilijk van af te wijken. Dat neemt niet weg dat het prettig en fascinerend is om in The Solus Project rond te lopen. Het is niet al te moeilijk om te overleven, maar dat vergt wel planning en geduld. En het mysterie is dan misschien niet al te uitgebreid, onderhoudend is het wel. Tot slot nog de misschien wel grootste attractie van de game: hij is ook speelbaar in vr, dus wie een Oculus Rift of HTC Vive heeft, kan zich op de vreemde planeet heerlijk verliezen.