Nieuwe start
Ruim een maand voordat Max Payne voor de derde keer zijn wapens uit het vet haalt, verscheen zijn eerste avontuur voor iOS. Dit om opnieuw duidelijk te maken dat het eerste deel uit de serie gewoon een erg goede game is, die ook prima tot zijn recht komt op een tablet. Beter zelfs dan Grand Theft Auto III, dat begin dit jaar al voor mobiele platformen was verschenen. Dat komt vooral doordat het eerste deel - overigens net als de opvolger - eigenlijk heel simpel in opzet is. Het is schieten, schieten en nog eens schieten, met als enige variatie dat je de tijd kunt vertragen met shoot dodge en bullet-time.
Gespeeld op: Xbox 360
Ook beschikbaar voor: PlayStation 3, pc vanaf 1 juni
Max ontwikkelt zich niet, hij krijgt er geen eigenschappen bij. Hij is Max Payne en beleeft een zwartgallig avontuur en het is het verhaal dat de show steelt. De gameplay is degelijk en juist door zijn eenvoud erg goed, maar hij zou wellicht gaan vervelen als hij niet was ingebed in een uitstekend verhaal. Dat draait rond Payne die het opneemt tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vrouw en dochter. De wraak van Max kon vanuit de eerste game gemakkelijk worden gerekt tot een al even goed tweede deel, dat precies dezelfde ingrediënten had. Max is en blijft Max, en hij heeft aan het begin van de game precies dezelfde gameplay-opties als aan het eind. Vuurwapens, shoot dodge en bullet-time, daar moet hij het mee doen.
Redacteur Paul Hulsebosch bespreekt Max Payne 3Van de makers van GTA
Beide eerste delen werden gemaakt door het Finse Remedy Entertainment, waarbij het uitstekende script werd geschreven door Remedy's Sam Lake, die bovendien model stond voor het wat schriele uiterlijk van Payne. Remedy verkocht de rechten van de game echter aan uitgever Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar Games, en dat besloot het derde deel in de serie in eigen huis te ontwikkelen. In eigen huis is in dit geval haast een understatement, want zo'n beetje elke studio van Rockstar heeft aan de game meegewerkt. Studio's in de VS, Canada, Engeland en Schotland werkten voor dit project samen, waaronder Rockstar North, de studio achter de Grand Theft Auto-games.
Verantwoordelijk voor het verhaal was dit keer dus niet Lake, maar Rockstars Dan Houser, die ook zijn stempel drukte op het verhaal in alle GTA-games. Houser en consorten geven Payne in zijn derde avontuur een frisse start. Hoewel het verhaal nog wel begint in New York, speelt het zich voornamelijk af in Brazilië, in en rond miljoenenstad São Paulo. Net als in voorgaande delen speel je het verhaal niet in chronologische volgorde, wat wil zeggen dat je af en toe heen en weer springt in de tijd. Gezien het Braziliaanse klimaat kan Max het dit keer af zonder zijn traditionele leren jas en heeft hij genoeg aan een hemdje. Hij is dit keer niet nat van de regen, maar doorweekt van het zweet.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De 'launch trailer' van Max Payne 3
Nu met dekking
Met een ander team en andere schrijvers die Max naar een andere locatie sturen is de grote vraag natuurlijk of er aan de gameplay veel veranderd is. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn; die is door Rockstar grotendeels intact gelaten. Shoot dodge en bullet-time zijn terug en vormen nog steeds een belangrijk onderdeel. Daar is bijgekomen dat Max nu ook dekking kan zoeken, geheel naar hedendaags gebruik. Het is een belangrijke toevoeging en één waar je ongetwijfeld veel gebruik van zult maken. Je zult het harder nodig hebben, want Max heeft meer tegenstanders tegenover zich.
/i/1336997657.jpeg?f=imagenormal)
Spectaculair duiken
Dat doet niets af een het gebruik van shoot dodge en bullet-time. Die blijven even spectaculair als nuttig. Het blijft heerlijk om al duikend tegenstanders op de korrel te nemen en de tijd nog verder te vertragen in bullet-time. Je zult in dit derde deel de momenten waarop je beide inzet echter wat beter moeten kiezen. De overmacht is vaak te groot om hem met de klassieke middelen aan te pakken en het is bij de grotere shoot-outs verstandig om eerst vanuit dekking wat ruimte te scheppen en de boel daarna met bullet-time af te maken. Doordat je vaker grotere groepen tegenover je hebt, zijn de ruimtes bovendien wat groter en staat een deel van de groep op grotere afstand, waardoor shoot dodge wat minder praktisch is. Gelukkig heb je niet steeds een grotere groep tegenover je en kun je wel degelijk regelmatig al duikend de show stelen. Het is precies wat Max Payne, ook in dit derde deel, spannend maakt. Er is steeds die nieuwe schietpartij waarbij je steevast in de minderheid bent en een list moet zien te verzinnen om te overleven.
Het is daarbij eigenlijk alleen maar prettig dat je beperkt bent in je mogelijkheden. Geen harnas, laat staan een nanosuit dat je beschermt, geen implantaten die je rare opties geven, zelfs geen handgranaten om te gooien. Enkel en alleen vuurwapens, gezond verstand, reactiesnelheid en de optie om de tijd wat te vertragen. Heel overzichtelijk. Het maakt Max Payne 3 tot een pure shooter. Geen afleiding, geen onnodige hulpmiddelen, vechten van man tot man, met vrijwel gelijke kansen voor iedere deelnemer.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De makers geven uitleg over bullet-time.
Wapens wisselen
Max heeft daarbij een beperkt arsenaal aan wapens tot zijn beschikking. Er is op zich variatie genoeg: pistolen, geweren en mitrailleurs zijn er in soorten en maten. Soms met een zaklamp op de loop, soms met een laser die de het doelwit aanwijst. Max kan echter maar weinig bij zich dragen. Twee pistolen en een tweehandig wapen. In alle gevallen is de hoeveelheid munitie die je bij je kunt meenemen beperkt. De munitie is bovendien per wapen verschillend. Het maakt dat je, net als in de vorige delen, regelmatig van wapen zult wisselen door iets op te pikken van je slachtoffers. Je moet het hebben van wat je op het slagveld vindt. Dat is doorgaans vrij veel, mits je voldoende slachtoffers maakt, uiteraard. Je hebt dus meestal wel keuze, maar heel kieskeurig kun je niet zijn. Het is vooral zaak ervoor te zorgen dat je iets hebt om mee te schieten, een wapen waar nog kogels in zitten. Dat geeft een prettig soort spanning; heb je nog genoeg ammo in je wapens om een volgend gevecht te overleven?
/i/1336997651.jpeg?f=imagenormal)
Wapens inleveren
Dat komt ook doordat de makers je veel vaker dan in de voorgaande delen van je wapens beroven. Er is steeds wel weer een aanleiding om je zonder wapentuig of met enkel een pistool op een verse voorraad bad guys af te sturen. Dat maakt ook dat het geen gemis is dat Max geen ontwikkeling doormaakt. Bovendien wordt de uitdaging onderweg steeds groter. Het verhaal zit zo in elkaar dat de tegenstanders die je treft steeds beter getraind zijn en vooral beter zijn uitgerust.
Wat dat betreft zit het spel uitstekend in elkaar. Het ritme is steeds erg goed. Op kleinere schaal, dus binnen de levels, begin je steeds met weinig tegenstand, wat opbouwt naar een groter gevecht waarbij je steeds net op tijd wapens en munitie krijgt toegeschoven. Als je tenminste een beetje van wanten weet, want als je veel kogels verspilt, kun je ook gemakkelijk zonder komen te zitten. Hetzelfde geldt voor de painkillers, de potjes pillen waarmee je je wonden kunt genezen - want dat gebeurt niet vanzelf. Daar zijn er steeds net genoeg van. Goed zoeken helpt daarbij en het is vooral zaak dat op tijd te doen, want de meeste deuren vallen achter je in het slot. Een stuk teruglopen op zoek naar wapens, munitie of pillen is er dus niet bij.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Aandacht voor de shotguns in de game.
Lastig einde
Ook op grotere schaal zit de game goed in elkaar. Zoals gezegd zit het verhaal zo in elkaar dat je steeds beter getrainde tegenstanders tegenover je krijgt. Je start met de bendes uit de favela's tegenover je en eindigt met serieus getrainde politie-agenten met een goede uitrusting. De tropisch geklede armoedzaaiers zijn net zo kwetsbaar als jij en dus gemakkelijk uit te schakelen. Voor de paramilitairen aan het einde zul je wat beter je best moeten doen. Dan is het opeens handig om dat headshot te maken en niet op het kogelvrije vest te mikken. Bij de favela-boeven is dat van minder belang. Die gaan bij beide wel neer.
/i/1336997642.jpeg?f=imagenormal)
Verder is er afwisseling genoeg. De standaard shoot-outs worden op de juiste momenten afgewisseld. Zo hier en daar krijg je een sluipschuttergeweer of een bazooka. Die kun je bewaren als je dat wilt, alleen zul je er daarna geen munitie meer voor vinden, dus in de praktijk zul je ze al snel weer inruilen. Er is bovendien een gedeelte waarin je met een weerloze vrouw op stap moet en een sectie waarin je een collega moet beschermen tegen oprukkende bad guys. De afwisseling voelt bovendien goed omdat er veel variatie in de omgeving zit. Er komt van alles voorbij. Zowel rijke als arme delen van São Paulo, het oerwoud van Brazilië, er is een hoofdstuk op een boot, op een vliegveld, op een begraafplaats, Max wordt van hot naar her gestuurd. En de game is dus niet chronologisch, wat tegelijk wil zeggen dat je niet alleen in Brazilië je werk doet. Je krijgt in verschillende hoofdstukken mee hoe Max zijn geliefde New York verlaat en een uitstapje maakt naar andere delen van het continent.
Maak het pittig
De gameplay van de game is daarmee prima, met steeds net voldoende hulp om te overleven. Die hulp kun je bovendien naar believen aanpassen. In de consoleversie van de game die we speelden kun je de aim assist in diverse manieren instellen en uiteraard kun je de moeilijkheidsgraad zelf bepalen. Maar zelfs op de gemakkelijkere standen is er nog voldoende uitdaging. Wie dat wil kan de game echt behoorlijk pittig maken. Zeker het einde van de game is niet mals. Rockstar heeft daarvoor wat aardigheidjes verzonnen. Zo zul je op een aantal cruciale momenten in de game bestookt worden met een bazooka. Die gevechten kun je alleen winnen als je de raketten die op je worden afgevuurd uit de lucht schiet en dat moet nog snel ook. Dat is zonder aim assist geen sinecure. Gelukkig heeft Rockstar een aardige overlevingsstrategie ingebouwd. Als je in dezelfde sectie een aantal keer dood bent gegaan, krijg je er automatisch een potje painkillers bij. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan krijg je na nog wat mislukte pogingen zelfs een tweede pot cadeau. De optie om bepaalde lastige passages over te slaan - zoals die in de eerste twee delen was opgenomen - is er dit keer niet.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De SMG's in het spel onder de aandacht.
Volg de kogel
De gameplay is dus dik in orde. Maar ook het uiterlijk van de game is prima. Zeker de pc-versie die we eerder zagen - maar die pas vanaf 1 juni te koop is - ziet er goed uit, maar ook de consoleversie die we speelden voor deze review mag er zijn. We hebben het daarbij niet over het multiplayer-gedeelte. Dat is grafisch gezien een stuk minder, maar in de campagne ziet de game er ook op console goed uit. Dat komt ook doordat Rockstar de cameravoering goed op orde heeft. De shots zijn steeds goed, zeker die van de killcam, de shots die je ziet als je het laatste lid van een groep tegenstanders omlegt. Handige info ook, want je weet dan dat je veilig rond kunt stappen in de ruimte en op zoek kunt naar aanvulling van je arsenaal.
/i/1336997647.jpeg?f=imagenormal)
Lastig verhaal
Blijft over; het verhaal. Niet onbelangrijk voor een Max Payne-game. De eerste twee games waren met name zo sterk door het heerlijk duistere verhaal rond Max en de wraak op de mensen die verantwoordelijk zijn voor het uitmoorden van zijn familie. Die verhaallijn was met Max Payne 2 wel uitgemolken, dus Rockstar moest iets nieuws verzinnen. Vandaar dat Max opeens een stuk ouder is. De gebeurtenissen uit de vorige games vonden al een paar jaar geleden plaats, maar in de tussentijd is er weinig veranderd. Payne leeft nog steeds geheel voor het verdriet en verdoet al zijn tijd met drank en pillen.
In die haast uitzichtloze situatie duikt er opeens een oude bekende op die Max een baan aanbiedt in Brazilië. Een zogenaamd eenvoudige klus om een rijke familie te beschermen in het zonnige São Paulo. Een beetje bodyguard spelen, meer niet. Het verhaal zit prima in elkaar. Uiteraard pakt de opdracht al snel heel anders uit dan je verwacht en uiteindelijk is bijna niets wat het in eerste instantie lijkt. Het verhaal zit vol intrige en verrassende wendingen.
Waardige opvolger?
De grote vraag is dan ook niet of het verhaal in Max Payne 3 even goed is als dat in de voorgaande delen. Het verhaal is prima. De vraag is meer of het een verhaal is dat past bij Max Payne, bij de door verdriet en haatgevoelens overmande agent die alle regels overtreedt om wraak te nemen. Een verhaal bovendien waarin de zwartgallige sfeer in de vorige games werd versterkt door het slechte weer van het winterse New York.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Trailer met uitleg over het verhaal.
Achilleshiel
Daar hebben we wel de achilleshiel van de game te pakken. Het verhaal is op zich goed genoeg voor elke game. Er ontbreekt alleen een beetje een noodzaak. Net als in de voorgaande delen gaat Max tekeer tot hij de last man standing is en dat is spannend genoeg. De vraag is alleen een beetje: waarom? Sterker nog, het verhaal steekt zo in elkaar dat er eigenlijk steeds minder reden is om door te vechten. Er is in ieder geval geen plek meer voor de haat, de wraak, de drang om door te gaan, emoties die Max in de eerste games wel had. De atmosfeer helpt daar ook al niet in mee, want het zonnige Brazilië geeft toch beduidend minder aanleiding tot naargeestige gedachtes dan het regenachtige New York. Toch is dat alleen een punt voor wie in de eerste games helemaal opging in het verhaal. Wie de voorgangers speelde voor de actie heeft er geen last van. Wie de voorgangers niet gespeeld heeft, heeft helemaal geen probleem. Die krijgt gewoon een prima shooter, met een verhaal vol afwisseling en intrige.
Naast de campagne is de game ook in multiplayer te spelen. Rockstar heeft zelfs een redelijk uitgebreid online-gedeelte gebouwd, waar we eerder al een blik op mochten werpen. De makers hebben een aardige link ingebouwd naar de campagne, met een spelvorm waarin de bendes uit de favela's een hoofdrol spelen. Toch zal Max Payne 3 weinig online shooter-fanaten wegtrekken bij de Battlefields en Modern Warfares van deze wereld. Daar is de modus dan net weer niet uitgebreid genoeg voor.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Trailer met uitleg over de engine van de game.Conclusie
Dat neemt niet weg dat Max Payne 3 een uitstekende campagne heeft. Vooral de gameplay is dik in orde. Spannend, uitdagend en erg goed opgebouwd. De drie-eenheid shoot dodge, bullet-time en painkillers blijft lekker. Daar komt nu het gebruik van dekking bij. Dat maakt gevechten iets anders, maar nog net zo spannend als voorheen. De verdeling van wapens, munitie en painkillers is erg goed en je tegenstand is uitdagend genoeg, zeker richting het einde van het spel. Je kunt het bovendien zo moeilijk - of gemakkelijk - maken als je zelf wilt. De instelmogelijkheden daarvoor zijn uitgebreid.
Het verhaal is een beetje een lastig punt. Er is op zich niets mis. Er valt veel te ontdekken en te onthullen in het Braziliaanse wespennest. De link met het duistere verleden van Payne is er echter niet meer, terwijl dat de drijvende kracht was achter de eindeloze moordtocht van de titelheld in de eerste twee delen. Toch mag het de pret nauwelijks drukken. De game ziet er goed uit, speelt heerlijk, is uitdagend, geeft je steeds net genoeg middelen en heeft een afwisselend verhaal dat je naar prachtig ontworpen locaties stuurt. Gewoon een erg goede shooter dus.
Pluspunten:
- Shoot dodge, bullet-time en painkillers nog steeds prima combi
- Spannend door prima opbouw
- Afwisselende locaties en verhaal
Minpunten:
- Geen regen
- Weinig reden voor wraakacties Payne
Eindcijfer: 9
Titel |
Max Payne 3 |

|
Platform |
Xbox 360, PlayStation 3, pc (vanaf 1 juni) |
Ontwikkelaar |
Rockstar |
Uitgever |
Rockstar |
Releasedatum |
18 mei |