Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Battlefield 3

Voorlopige conclusie

Tijdens de demo die DICE gaf, werd de game, die zich nog in alfa-fase bevindt, gespeeld op een stevige pc met twee videokaarten in sli-opstelling. Daar draaide het geheel soepel op. De grote vraag is echter of al die verbeteringen die de studio heeft aangebracht er niet voor gaan zorgen dat de engine te zwaar wordt voor de huidige generatie consoles. De ontwikkelaars denken uiteraard van niet. De Zweden hebben speciaal voor de nieuwe engine een specifieke streaming-technologie ontwikkeld. Waar bij voorgaande delen van de serie steeds alle data voor een heel level in het beschikbare werkgeheugen moest worden geladen, gebeurt dat nu op de achtergrond. Alles wat niet direct in beeld is, wordt daarbij uit het werkgeheugen gewist, zodat het beschikbare geheugen veel effectiever wordt benut.

Zo heeft DICE dus zowel aan de techniek als aan de gameplay van het spel gesleuteld. Aan de technische kant zijn vooral de bewegingen van spelers op indrukwekkende wijze verbeterd, waardoor ze voor een schietspel ongekend realistisch ogen. DICE is daarbij zo slim geweest om leentjebuur te spelen bij de makers van Fifa. Ook indrukwekkend zijn de verbeteringen aan de belichting van de game. Het gebruik van radiosity lighting doet de game veel goed. Wat de gameplay betreft is het vooral prettig dat er meer afwisseling is ingebouwd. Het is niet alleen maar rennen en schieten, zoals als we zagen aan de missie waarin welgeteld één schot werd gelost, en aan de missie waarin we in een heus handgevecht verzeild raakten.

Titel Battlefield 3

Platform PC, Xbox 360, PlayStation3
Ontwikkelaar Digital Illussions CE
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum november 2011

Laagste prijzen voor: Battlefield 3, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (25)

€ 28,75

€ 28,75

Bekijk


Laagste prijzen voor: Battlefield 3, Xbox 360
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (25)

€ 34,99

€ 34,99

Bekijk


Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

EA geeft Battlefield 1942 weg Nieuws van 6 november 2012
Battlefield 3 Video van 28 november 2011
EA kondigt Battlefield 4 officieel aan Nieuws van 10 november 2011
Battlefield 3 Video van 20 april 2011
EA maakt komst nieuwe shooter bekend Nieuws van 2 februari 2011
Battlefield 3 niet exclusief voor pc Nieuws van 4 januari 2011

Reacties (269)

Wijzig sortering
zijn al de benodigde systeem specs bekend?

Update:

Google doet wonderen :)

Battlefield 3 Minimum Requirements

While no official announcement of minimum requirements for Battlefield 3 have been made, we do know what engine the game will be running. Frostbite 2.0. Because of this we can estimate what requirements will be expected when Battlefield 3 hits shelves.

Minimum System Requirements
Processor: Dual Core
Memory: 2 GB
Hard Drive: 15 GB for Digital Version, 10 GB for Disc Version
Video Memory: 256 MB
Sound Card: DirectX Compatible
DirectX: 10
Keyboard and Mouse
DVD Rom Drive

Recommended System Requirements
Processor: Quadcore Processor
Memory: 4 GB
Hard Drive: 15 GB for Digital Version, 10 GB for Disc Version
Video Memory: 512 MB
Sound Card: DirectX Compatible
DirectX: 11
Keyboard and Mouse
DVD Rom Drive

[Reactie gewijzigd door 321370 op 13 april 2011 10:36]

"Video Memory: 256 MB" ik denk dat dit een grapje is?
Voor Frostbite 2 heb je echt een dikke high-end pc nodig hoor!

Battlefield 3 Predicted System Requirements*
Intel Processor - Core 2 Duo E7300 2.66GHz
AMD Processor - Athlon II X2 255
Nvidia Graphics Card - GeForce GTS 450
ATI Graphics Card - Radeon HD 4850
RAM (Memory) - 4 GB
Hard Disk Space - 11 GB
Direct X - 10
* Predicted System requirements are based on recommended system requirements.
http://www.game-debate.co...1164&game=Battlefield%203
Néééhh! Ik heb ene 4830, dus dat word wss upgraden :(. Ik hoef dan ook niet persé alles op max te hebben.
Dan hoef je ook niet te upgraden. Zo groot is het verschil tussen de 4830 en 4850 ook niet. ;)
Dat is waar maar ik moet de sp/mp wel een beetje soepel kunnen draaien :P.
0Anoniem: 347403
@32137013 april 2011 10:55
hoop toch serieus dat dat de specs zijn, alleen jammer dat GPU er niet bijstaat. ben bang dat ik misschien maar een 2e 5870 moet kopen :( maar dan heb ik ook weer 2x 8x PCI-E bah :S
had het al op andere site gezocht, en kwam dus tot de conclusie dat ik er mooi een 2e hd5870 bij koop :)

maar alsnog bedankt voor je linkje
gtx 470
core i5 2.8ghz
4GB

dat is toch wel minimum voor mij iig 30+ fps op op alles hoog.. nou ja ik heb een VEEL sneller systeem maar tis maar net hoe je er naar kijkt

[Reactie gewijzigd door A87 op 13 april 2011 16:44]

Je weet niet eens wat "hoog" voorstelt...

Ik heb liever dat je die specs nodig hebt voor alles op lage settings met 2xAA en 8xAF. Dan hebben we nog iets om naar vooruit te kijken als er nieuwe hardware op de markt komt...

Sinds de komst van de serie COD games lijkt het haast wel alsof alles op de huidige hardware maximaal gezet moet kunnen worden, en er nog 60FPS uit te krijgen is. Zelfs als je geen dual of triple videokaart opstelling hebt.
Jammer dat er geen filmpjes bij zitten!

Op de site van battlefield3 http://www.ea.com/nl/battlefield3 is genoeg te zien 3 scenes zoals hier in de preview beschreven.

Daarnaast is er 17 april een film release van 17 minuten!

Ja filmpjes.... oh oh ja ja toch verteld het mij genoeg over de gameplay.
Het is zo gaaf hoe realistisch dit spel gaat worden. Ik stond al versteld met Bad Company 2 en de uitbreiding Vietnam. De verschillende classes zijn goed gebalanced en de tactics die je in een multiplayer potje moet steken zijn geweldig. Ik hoop dat ze dit weer goed terugbrengen in Battlefield 3 (ik verwacht niet anders van DICE)

Frostbite Engine +1000 _/-\o_
Het ziet er idd enorm goed uit en ik zal de game ook zeker kopen. De trailers beloven veel realisme en vooral het feit dat je alles aan gort kunt schieten en veel meer damage aan gebouwen kunt doen lokt enorm.

Ik hoop echter wel dat er nu definitief een paar multiplayer schoonheidsfouten worden opgelost:

- Uitrustingen helemaal compleet op te slaan en niet het vuurwapen bij alle klasses tegelijk aanpassen.

- Het toevoegen van de hele simpele regel: "IF TEAM POINTS <= 75 THEN SEARCH FOR NEXT AVAILABLE MATCH". En dus niet meer na een minuut laden toegevoegd worden aan een match die nog 5 seconden duurt, om vervolgens het laadscherm te krijgen van een map die je niet wilt spelen. Al met al ben je een paar minuten bezig voor niets.

Ik hoop ook dat de volgende zaken worden aangepakt:

- Hardlocken van maps door player, of de keuze bieden als de match klaar is. Soms wil ik bijv. Heavy Metal een aantal keren achter elkaar spelen en dan is het irritant als je eerst een heel andere map moet laden voordat je kunt annuleren.

- Van alle game modes ook een 2e versie met bijv. max. 10 respawns. Geen "running to tank with C4" bullshit, "rushing into flags" of andere suicide missies die totaal onrealistisch zijn.

- Op alle wapens ook moderne scopes, zodat je ook tot 32x kunt zoomen, of 2x op assault.

- Mitrailleur op tanks een hoek van 80 graden geven, ipv 45.

- Base raping lastiger maken.
ik hoop dat die bug. dat je alleen de hud ziet en de rest zwart is niet aan de engine ligt :o
want dat is bij bfbc2 ook nog niet opgelost :X zit er al sinds de beta in
Update je videokaart drivers eens ? Die bug heb ik namelijk nog nooit meegemaakt, voldoe je verder aan de eisen ?
ik heb die bug ook nog nooit gehad.. dus ligt denk ik eerder aan jou driver versie of je GPU die slecht word ondersteunt?..
Had ik eerst ook last van, maar dat lag meer aan mijn brakke videokaart, die overigens ook recent overleden is.
Klopt inderdaad. BC2 is heel, maar dan ook heel erg hardware-gevoelig. Zie het als een thermometer voor je systeem ;)
Ik moet wel zeggen dat BC2 de eerste game was waarbij ik merkte dat er teveel stof tussen mijn CPU koeler zat :P.
Heb ik ook wel eens, ook btw wel eens gehad dat het water niet wilde renderen....(4870x2, alle drivers up to date + CF profiles up to date)
0Anoniem: 85618
@Proxx13 april 2011 18:18
Dit heb ik ook redelijk vaak als ik al een uurtje of zo aan het spelen ben.
Zodra ik de tab toets (voor het scoreboard) indruk is het weer normaal.
Ik denk dat bij BF3 op de nieuwe juweeltjes van GPU´s het dramatische kwaliteits verschil tussen console en PC wel heel pijnlijk duidelijk gaat worden.
DX9 en OpenGL equivalent vs native DX11 graphics + enorm veel meer renderkracht.

Ben blij dat ik die PS3 de deur uit heb gedaan. BF is zo en zo het enige spel wat me kan boeien. Op PC wel te verstaan.
Alleen jammer dat Frostbite 2 geen native DirectX 11 ondersteund :), het draait op DirectX 10.
Is dat zo? ik ging er eigenlijk van uit dat het DX11 was.
Nou wellicht nog even mijn Radeon 4890 vasthouden, wellicht kan BF3 er wel op draaien.
FB ondersteund wel degenlijk DirectX11 en zeker native DX11
http://www.gamespot.com/forums/topic/27412603 <------------bron
ik denk het toch echt van niet er zijn aql veel meer games uitgekomen die er op de pc beter uit hadden kunnen zien dat dat toch ook weer niet deden (meest recentelijk crysis 2)
+1Anoniem: 206753
13 april 2011 12:00
Als ik de beelden zo zie heb ik wel 1 kritiekpunt en dat is dat de kleuren heel flets lijken
van het spel. De hoofdtoon kleuren komen te veel overeen van kleding wapens gebouwen etc. Dit laat het beeld commic aandoen en reduceerd de realiteit. Ook mis je een groot deel dieptewerking hierdoor. Wel ziet het er in vergelijk van BF2 gedetaileerder uit.
De kleuren zijn waarschijnlijk flets gemaakt om het meer çinematic/dramatsich over te laten komen. Diepte werking zullen ze extra aanzetten door vignetering.
Best logisch toch dat de kleding van soldaten dezelfde kleur heeft als de omgeving... Plus in fel zonlicht is er zo ie zo minder contrast.
je hebt pas 1 level gezien :D
new york en paris komen ook nog !!!!!!!! :D:D:D:D:D *is super happy*
Heb nooit zoveel op gehad met shooters. Maar sinds ik een beetje hooked ben aan BF BC2 kan ik haast niet wachten op BF3.
Het ziet er mooi uit.. en nu ook nog met 64 man!!

het enige waar ik heel erg voor vrees is dat mijn eigen verwachtingen te hoog gaan worden, waardoor het tegen gaat vallen. (en natuurlijk dat ze de nu gestelde release datum niet gaan halen en dat het wordt uitgesteld waardoor je NOG langer moet wachten)

Maar alles wat er tot nu toe getoond is maakt me alleen maar wensen dat het nu maar eens uit kwam.
Het gevaar aan een 64 man game is het verschil tussen wel en niet samenwerken. Al gaat het maar om het spotten. Met 32 snipers houd je nooit 32 rushende mensen tegen. Ook al die eenlingen verdeeld over de map tegen een paar goede squads. Als ze dit goed oplossen hebben ze goud in handen. Als dit vaak het geval is dan heb veel sucky servers. Maar ik verwacht dat het vet wordt! Pre-orderen maar :)
Vergeet je het verschil tussen de recon-class en het woord sniper niet? Recon-class is mogelijk zelfs ideaal om 32 rushers tegen te houden met motionmines, boobytraps, en een shotgun in da hands :)
+1Anoniem: 347403
@D-Day13 april 2011 13:08
zeker dat die recon class geniaal is. in bc2 elke keer op oasis ff lekker bij flag A c4 leggen en motion mine naar binnen gooien. om het hoekje gaan staan met shotgun en zodra er russen/usa in lopen *BOEM!!!M* 2 kills gebouw stort in en dan lekker de weg vlugtende russen/usa neer maaien met je shotgun }>
heeft me al veel puntje opgeleverd :+

dat geeft maar is weer dat recon != sniper :P
Ik denk dat dit spel erg goed gaat worden. Het enige waar ik bang voor ben is de hoeveelheid maps. Bad Company 2 had in multiplayer mode Rush (een van de leukste) maar 5 maps tijdens de release. Dat is wel heel erg weinig. Ze hebben het later uitgebreid door een aantal maps uit andere modi te unlocken, maar het zijn er nooit veel geweest. Erg jammer, want daardoor was ik (en ook wat vrienden) vrij snel uitgekeken op het spel. Hopelijk maken ze niet weer dezelfde fout.
als je de limited edition neemt krijg je er 5 maps extra bij

die maps die zijn van BF2 over gezet naar BF3

back to karkand (zelfde map als Strike at karkand)
wake island


en nog een drietal waar ik de naam niet van weet
en nog een drietal waar ik de naam niet van weet
Back to Karkand bevat vier multiplayer maps: "Wake Island, Strike at Karkand, Gulf of Oman, Sharqi Peninsula”, meldt DICE’s community manager Daniel Matros op het forum.

Deze maps worden aangevuld met klassieke Battlefield 2-wapens en voertuigen, ‘unieke beloningen’ en nieuwe achievements en trophies. Battlefield 3 zal komende herfst worden uitgebracht voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.
http://www.gamez.nl/fps/3...erkoop-battlefield-3.html
toch onzin dat je moet betalen voor extra maps vanaf de release
Wat een heerlijke review! Zat helemaal in het verhaal en ben mede daardoor helemaal of eigenlijk nog enthousiaster geworden over BF3!

Waar ik echter me vraagtekens bij zette was:
Hoe vaak heb je niet in een shooter meegemaakt dat de ruiten van een auto kapot zijn, maar dat je er op de één of andere manier toch geen kogels doorheen kunt schieten?
Naar mijn beste weten is dat al geruime tijd verleden tijd? Dus iets minder vernieuwend als wordt gesuggereerd?
Zelfs in BFbc2 kom ik het soms nog tegen, niet door een wrak kunnen schieten of vlak naast een betonnen muur willen snipen en uiteindelijk zie je de kogel dan vlak voor je wapen 'afketsen' in het niets.
Klopt, zeer vervelend! Of iemand willen raken die wel zichtbaar is, maar dan schiet je toch nog ergens tegen aan, iets waar die persoon dan blijkbaar achter zit.
In Call Of Duty gebeurd het anders nog steeds dat je niet door de ramen heen kan schieten :)
Klinkt goed en ziet er goed uit. Ik heb echt een hoop Battlefield versies overgeslagen eigenlijk. Maar deze lijkt het kopen wel waard. Maar om er nou een hele nieuwe PC voor te gaan kopen. M'n huidige bak is echt te oud hiervoor. Dus dan maar kopen voor de PS3. Jammer dat het aantal spelers dan een stuk lager ligt. Vraag me af of multiplayermaps dan ook anders zullen zijn op consoles.
waarschijnlijk wel, maar dan in de vorm dat de maps kleiner zullen zijn(anders ben je zo alleen en moet je zover lopen ;) ) Verder verwacht ik niet dat er verschillen tussen de maps zullen zitten
+1Anoniem: 338693
13 april 2011 11:26
Het is niet zo dat we de frostbite 2.0 engine moeten hebben. Er zijn veel meer titels die kwa engine niet eens kunnen tippen aan de frostbite 1.5 engine (goed engine met ondersteuning voor quadcores met ht).
En 64 spelers in een map. Het is gaaf maar ik speel de laatste tijd toch vaker in BC2 met hooguit 20 man. Dit omdat ik vaker dan voor langdurige solo-actie, 10+ killstreak kan gaan. En de kans is dan gewoon tig keer kleiner dat ik neer wordt geschoten door iemand die ik niet in de gaten had (10 tegenstanders in de gaten houden is wat gemakkelijker dan 32 ;)).
ja een typische lone wolfer
iets waar BF juis NIET voor is gemaakt

je helpt je team totaal niet als je alleen maar voor killstreaks en lang blijven leven gaat

waar het om gaat is dat jij met je hele team de flags/punten onderschept of vernietigd
ongeacht hoe vaak je dood gaat
je krijgt namelijk meer punten als jij je team goed ondersteund dan dat jij voor je kills gaat
de manier waar jij mee speelt is eerder iets voor CoD dan voor de BF reeks

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 13 april 2011 14:05]

1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True