De wachttijden voor de PlayStation Vita en de Wii U worden niet overtroffen, maar de rij voor één game is op deze E3 vrijwel nergens langer dan voor Battlefield 3. Gapend de diverse trailers aanschouwend op het grote scherm, mogen de toegestroomde aanwezigen rustig een uurtje doden voordat ze een glimp kunnen opvangen van misschien wel dé shooter van deze show. Want één ding lijkt bij voorbaat duidelijk: dit jaar staat Call of Duty in de schaduw van Battlefield, als het gaat om de hoeveelheid aandacht.
Gespeeld op: pc
Verschijnt ook voor: Xbox 360, PlayStation 3
Of dat ook meteen betekent dat Battlefield 3 beter is dan Modern Warfare 3, valt af te wachten, aangezien dat voor een groot deel afhangt van de multiplayer. Daarvan kregen we bij EA wel een voorproefje, in de vorm van een potje knallen tegen bots. We speelden een potje Rush dat zich afspeelde in Parijs. Het interessante aan die map is dat het vechten begint in een ruim, open gebied waar je veel kanten op kunt, maar eindigt in de nauwe gangetjes van een metrostation. Veel variatie dus, zelfs binnen een en hetzelfde potje.
Kleine vernieuwingen
Voor het begin van dat potje nam DICE even de tijd om ons bij te praten over twee belangrijke vernieuwingen in Battlefield 3. Ten eerste zijn de klassen Assault en Medic samengevoegd. DICE stelt dat de spelers die de meeste behoefte hebben aan ondersteuning van Medics de soldaten in de voorste linie zijn, dus daar moeten de Medics ook zijn om punten te scoren. Ze lopen in feite constant dezelfde routes, naar dezelfde plekken. De soldaten hebben in BF3 zelf een medkit bij zich, en kunnen die rol daardoor zelf vervullen. Wel zo handig!
Een tweede opvallende wijziging ten opzichte van Bad Company 2 is dat de Support gunner zijn zware machinegeweer kan laten rusten op allerlei elementen in de omgeving, wat stabiliteit geeft en het wapen effectiever maakt. Datzelfde geldt voor de mogelijkheid die snipers hebben om hun adem in te houden. Dat zorgt ervoor dat ze heel even net iets scherper kunnen mikken. De tijd die ze daarvoor krijgen is kort, timing is dus essentieel.