AMD en Nvidia geven drivers vrij voor Battlefield 3-bèta

AMD en Nvidia vechten om voorrang bij het vrijgeven van bètadrivers voor de lopende Battlefield 3-bètatest. Nvidia gaf versie 285.38 vrij en AMD antwoordde een paar uur later met een preview van 11.10. Beide beloven verbeterde prestaties.

Officieel gaat de bètatest van Battlefield 3 pas op 29 september van start, maar wie de game vooraf besteld heeft via Origin, het nieuwe downloadplatform van uitgever Electronic Arts, kan al vanaf 27 september spelen. Zowel Nvidia als AMD is er snel bij om speciale, geoptimaliseerde drivers vrij te geven voor de shooter van het Zweedse Digital Illussions CE. De drivers zouden de prestaties van de game verbeteren. Nvidia claimt zelfs een verbetering van 38% met de bètaversie van GeForce 285.38. Daarnaast belooft Nvidia dat de stabiliteit verbeterd is en dat de drivers de beeldkwaliteit verhogen.

Er is bovendien een sli-profiel voor Battlefield 3. Dergelijke profielen zijn er ook voor de bètatestversie van Diablo III en voor Dead Island, Dragon Age 2, Need for Speed: The Run en Saints Row: The Third. Verder is een stabiliteitsprobleem met de Dx9-versie van Crysis 2 opgelost.

AMD antwoordde vrijwel direct met het vrijgeven van de Catalyst 11.10 Preview. Het bedrijf noemt geen getallen, maar claimt enkel dat de bètadrivers de prestatie van de langverwachte shooter verbeteren. Dat geldt vooral bij de veelgebruikte HD 6000- en HD 5000-serie, en zowel met als zonder anti-aliasing ingeschakeld. Verder ondersteunen de drivers een Eyefinity 5x1-opstelling, in zowel verticale als horizontale opstelling.

Battlefield 3 wordt gemaakt door de Zweedse ontwikkelaar Digital Illusions CE, die gebruikmaakt van de indrukwekkende Frostbite 2.0-engine. De game ligt op 28 oktober in de winkel. Niet alleen voor de pc, maar ook voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

27-09-2011 • 10:23

91 Linkedin

Lees meer

Reacties (91)

91
84
38
5
0
15
Wijzig sortering
http://www.megaupload.com/?d=3WWCL7UO is een betere link voor de AMD driver. Degene van opening post is maar 23 MB( en die tevens niet werkt bij mij) . Degene die ik link File size: 146.87 MB en werkt wel.
Voor degene die megaupload.com niet vertrouwen:

http://amd.com/bf3driver/

Redirect naar:

http://support.amd.com/us...yst1110Previewdriver.aspx

Met een directe download link van:

https://a248.e.akamai.net...t_11.10_preview_sep26.exe

Via het Akamai netwerk is snelheid geen probleem en de download is de juiste 146MB editie.
Ik zou nooit drivers van zo'n onbekende bron downloaden. Vooral omdat het een preview build is en dus niet WHQL signed. Omdat je uit vreemde bron aan het downloaden bent weet je niet of de "unsigned" warning van Windows 7 het resultaat is van het feit dat het een preview betreft, of dat er meteen een mooie screencapture driver met trojan geïnstalleerd wordt. Better safe than sorry! :'(
mooi dat er beta drivers uitgebracht worden, maar ergens ook vreemd dat dit nodig is, en zeker vreemd als er haast 40% verschil is tussen wel en niet geoptimaliseerd...
Mee eens, ik zou wel eens een gedetailleerde technische beschrijving willen zien van deze 40% snelheidswinst bij nVidia. Het moet bijna wel één of andere ernstige coding fout van DICE of beide GPU vendors zijn wil een enkele driver de prestaties kunnen verhogen met 40%. En ik wil wel eens zien hoe het spel zou draaien met oude drivers vs. nieuwe drivers. Het zou wel fijn zijn als de volgende drivers weer 40% snelheidsboost geven, dan kan je misschien bijna op z'n hoogst spelen met een enkele videokaart ipv GTX580 SLI / GTX590. :9
Pff. 40% met welke kaart? Als je met kaart x van 10fps naar 14fps gaat dan heb je een boost van 40%. Het is een standaard marketing verhaal.

Ik denk niet dat ze een boost hebben gehaald met de mid-high series. Zal (zoals gewoonlijk) weer in de low-end zijn, waar 40% een flink stuk indrukwekkender klinkt.
Het betreft niet de low end kaarten.
Zie:
Increases performance in Battlefield 3 by up to 38%i. Note: Battlefield 3 requires Windows Vista or Windows 7.
Added or updated SLI profiles for Battlefield 3, Dead Island, Diablo III, Dragon Age 2, Need for Speed: The Run, and Saints Row: The Third.
Fixed a performance regression found with 285.27 beta in Crysis 2 (DirectX 9).
Read more about R285 drivers on GeForce.com.

Other Details

Supports GeForce 6, 7, 8, 9, 100, 200, 300, 400, and 500-series desktop GPUs as well as ION desktop GPUs.
Installs PhysX System Software to version 9.11.06.21.
Installs HD Audio driver to version 1.2.24.0.
Supports OpenGL 4.2 for GeForce 400 series and 500 series GPUs and OpenGL 3.3 for GeForce 8-series and later GPUs.
Supports single GPU and NVIDIA SLI technology* on DirectX 9 and OpenGL.
i - Performance measured vs. GeForce 285.27 driver on GeForce GTX 570 at 2650x1600 (DX11).
de driver laat zich ook installeren op Windows 8 en zo te zien is hij ook geladen :)
straks maar eens testen met de beta ;D
Anoniem: 356646
27 september 2011 12:08
Als de gameplay ook maar een beetje lijkt op de video dan hebben we straks een hele mooie game in huis.

Hopen dat je hem dedicated kan draaien. Is leuk voor LAN-parties.

En het is wel mooi dat er eindelijk een game is die het uiterste vergt van de systemen. Nu heb je tenminste het gevoel dat je waar heb voor je geld als je een dik systeem koopt en niet een heel jaar moet wachten totdat er games uitkomen die misschien veel vragen voor je systeem.

Ik hoop dat de engine ook voor andere games gebruikt gaat worden }>
Ik hoop dat de engine ook voor andere games gebruikt gaat worden
Gebeurt al, NFS: The Run.
Anoniem: 379656
27 september 2011 10:49
Ik vind het eigenlijk best appart dat een bedrijf dat videokaarten maakt de drivers gaat aanpassen op één spel. Natuurlijk is het prettig voor Battlefield 3 gamers (inclusief mijzelf) maar het principe staat mij een beetje tegen.
De drivers worden niet aangepast, maar uitgebreid. Ze detecteren wanneer het spel wordt gestart en passen dan gewijzigde instellingen toe. De prestaties in andere spellen hebben dus niet te leiden onder deze update. Het is dan ook iets dat de videokaart-producenten al jaren doen om de performance in spellen te optimaliseren.
Ja, dat snap ik.
Ik doelde meer op het feit dat ik bijvoorbeeld sommige spellen speel die totaal onbekend zijn voor de grote massa maar waar ik het nut van een gespecificeerd stukje driver performance wel kan waarderen.
Dan krijg je dus een aantal veel gespeelde spellen die beter presteren op dezelfde grafische kaart en moet ik op een ander spel het met mindere prestaties doen. Lijkt mij nogal krom, ik koop een videokaart die op elk spel zijn maximum haalt, niet toevallig op de spellen die gehypte en bekend zijn.

Ik snap uiteraard de argumentatie van benchmarks, maar ik ben dan ook zelf van mening dat benchmarks qua games sowieso niet hiermee moeten werken maar juist op spellen met de 'basic' uitrusting kijken wat de kaart kan knallen. Als Nvidia nu voor een spel de drivers wat strakker maakt en AMD voor een ander heb je toch al totaal geen gelijk beeld meer? Juist de basic set maakt een benchmark benchmarkwaardig.
euh, niemand houd jou tegen om in het optiemenu van je videodrivers zelf de instellingen aan te passen zodat jou "minder bekende/gehypte" spellen ook gewoon goed presteren. Dat is namelijk het enigste wat die profielen doen. Wees blij dat die profielen er zijn en je niet voor ELK spel dit zelf moet uitvogelen. btw, je kunt die profielen toch ook zelf maken?

Wat betreft benchen heb je wel een punt, maar goed dat is dus al jaren zo en daarom vind ik persoonlijk benchmarks ook prut en laat mij daar niet mee verleiden.
Anoniem: 379656
@micla27 september 2011 12:27
Ik lees in het artikel " speciale, geoptimaliseerde drivers". Dat ze daarnaast SLI profielen uitgeven heeft daar niets mee te maken toch?
euh, niemand houd jou tegen om in het optiemenu van je videodrivers zelf de instellingen aan te passen zodat jou "minder bekende/gehypte" spellen ook gewoon goed presteren. Dat is namelijk het enigste wat die profielen doen.
Sorry maar dat is pertinent onwaar. Voor games geoptimaliseerde drivers doen heel wat meer dan alleen die paar instellingen die jij als gebruiker kunt maken. Zo worden shaders anders gecompileerd, memory anders gemanaged en zelfs tekencommando's aangepast.

Het wordt voor ontzettend veel games toegepast (en niet alleen voor die paar topgames per jaar), en ik zie er weinig mis mee. In de driver hebben ze namelijk veel meer controle over de GPU dan de gamedeveloper dat heeft die gebruik maakt van een geabstraheerde API.
Dan krijg je dus een aantal veel gespeelde spellen die beter presteren op dezelfde grafische kaart en moet ik op een ander spel het met mindere prestaties doen. Lijkt mij nogal krom, ik koop een videokaart die op elk spel zijn maximum haalt, niet toevallig op de spellen die gehypte en bekend zijn.
Je spreekt jezelf hier tegen. Je wil perfect gefine-tunede drivers voor je spellen, maar die fine-tuning moet er standaard al in de drivers zitten zonder dat die worden gemaakt specifiek voor dat spel.

Dat kan lijkt mij niet zonder fine-tuning. En dan dat kan dan gedaan worden met GPU drivers, of mogelijk door de makers van het spel zelf. Dat laatste is alleen veel lastiger, je moet rekening gaan houden met alle videokaarten die er zijn en elke driver versie etc.
Dat was ook juist het punt wat ik wilde benadrukken.

Of de gpu-makers maken het voor elk spel of de gamemakers doen het voor elke videokaart, wat er nu gebeurt is dat gpu-makers de drivers aanpassen aan sommige games. Dat is een beetje vreemd, vind ik!
er nu gebeurt is dat gpu-makers de drivers aanpassen aan sommige de meeste games
FTFY. Je hoort er alleen gewoonlijk weinig over. Maar er zijn maar weinig developers die geen direct contact hebben met nVidia en AMD over specifieke problemen en performance issues met de "standaard" drivers in specifieke use cases van de game.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 september 2011 15:04]

Dit is een enorm belangrijke game. De kans is groot dat het een nieuwe benchmark wordt. Het is voor zowel Nvidia en AMD belangrijk om in deze game goede performance te halen met hun kaarten omdat veel mensen hun keuze voor een videokaart baseren op benchmarks en de prijs die hierbij hoort.

Sowieso worden drivers vaak aangepast om betere performance te behalen in specifieke games, er staat bij change logs dan ook vaak bij hoe groot de prestatieverbetering in bepaalde games is.
Ze passen dr drivers zovaak aan voor spellen, niet alleen battlefield.

Ook voor bad company 2 waren speciale updates, zeker bij AMD

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 27 september 2011 11:19]

Wat ik niet snap is waarom moeten de driver makers zich aanpassen naar de games industrie (en blijkbaar speciale foefjes includen om een spel goed te draaien)

Waarom is het niet andersom? Dat de game makers zich optimaliseren/verdiepen in de grafische kaarten zeg maar en zich daar op aanpassen? Of zie ik iets over het hoofd/denk ik te simpel?
Wat is de kip en wat het ei. GPU ontwikkelaars hebben maar een bestaansrecht, namelijk dat er games gemaakt worden. Je kan natuurlijk omgekeerd ook redeneren. Feit blijft dat ze beiden van elkaar afhankelijk zijn, dus zo vreemd vind ik het niet.
Het is ook meer er zijn zoveel gpu's op de markt, dat dat wel erg veel werk zou hebben om voor elke kaart te optimaliseren als game designer. Terwijl met de drivers dit veel easier gedaan kan worden.
Eindelijk een fatsoenlijke 5x1 driver van AMD! Dat heet ze maar een jaar gekost ... continu advertenties maken met 5x1 foto's maar een daadwerkelijke opstelling werkte alleen met beta drivers van maanden oud.

Hulde, jammer dat ik de 5x1 set heb weggedaan omdat het nooit fatsoenlijke werkte.
WTH moet je met 5x1... Zal wel een oeverloze discussie zijn maar ik zie echt het praktisch nut niet, zelfs als ze "portrait" staan.
Meer monitoren = meer zien dus als je er 3 hebt wil je er 5 en heb je er 5 dan wil je er 15 enz. enz... :)

Ik draai al een redelijk lange tijd met 3x1 EyeFinity + 2x 5870 en als ik er ruimte voor zou hebben dan zou ik zo de boel omzetten naar 5x1 :Y) Het is gewoon TE leuk om niet te hebben !!
5x1...?

Bedoel je soms de HD5000 series?
5 beeldschermen naast elkaar. (5 breed x 1 hoog.
Nee het gaat hier om een opstelling van 5 beeldschermen naast elkaar. Geen beeldschermen boven elkaar dus een breedte van vijf en een hoogte van 1 beeldscherm (5x1)
heb net BF3 via Origin besteld, maar zie nergens dat ik de beta kan downloaden. Iemand een idee?
Je had hem voor de 25ste moeten pre-orderen, nu moet je wachten tot donderdag.
Ik vraag me af of AMD/nVidia geen concessies hebben gedaan in hun drivers puur en alleen om als sterkste/beste uit de strijd te komen om "de snelste videokaart voor BF3".

Beiden zijn derhalve gebaat bij het zo snel mogelijk uitbrengen van geoptimaliseerde () drivers.
hopelijk zijn dan ook eindelijk de crossfire problemen enigszins opgelost en kunnen we van een battlefield genieten met een dikke crossfire opstelling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee