Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

2010: een smartphone bij twee pakjes boter

27-12-2010 • 09:00

84

Multipage-opmaak

Inleiding

Ongeveer 70 procent van de mensen die dit jaar in Nederland een telefoonabonnement afsloten, koos daarbij voor een smartphone. Laat dat getal even op je inwerken: in 2009 lag dat percentage nog veel, véél lager. We hebben in Nederland eigenlijk nog maar twee soorten telefoons: goedkope telefoontjes om mee te bellen en smartphones.

Geen toeval dus dat alle fabrikanten dit jaar groots uitpakten met nieuwe smartphones, en de enkeling die dat niet deed, zoals LG, had in elk geval plannen in die richting. Smartphones waren de grootste groeimarkt voor de telecomindustrie.

Dit jaar is daarmee een stormachtig jaar geworden. Android nam in Nederland het marktleiderschap over van Symbian en dat is een paar jaar sneller dan verwacht. Er kwamen geheel nieuwe versies van Windows Phone en Maemo, en andere OS'en werden drastisch gewijzigd, zoals BlackBerry OS, Symbian en Android. Ook Apple liet zich niet onbetuigd en voegde onder meer multitasking toe aan iOS, dat tot halverwege dit jaar nog iPhone OS heette.

Tweakers.net kijkt in dit overzicht terug op het roerige jaar 2010, waarin de grote constante was dat alles veranderde. 2009, het jaar van onder meer de HTC Hero, de iPhone 3GS en de Nokia N900, is alweer een eeuwigheid geleden.

Smartphones van 2010: Apple iPhone 4, HTC Desire HD, LG Optimus 7, BlackBerry Torch, Google Nexus One, Samsung Galaxy S, SE X10 Mini en Nokia N8

Meer voor minder

Hoewel revoluties zich in vele gedaanten kunnen hullen, was de Huawei Joy in veel opzichten het meest revolutionaire toestel van dit jaar. Niet vanwege een ontzettend groot scherm of een supersnelle processor, maar vanwege de prijs: Vodafone bracht het toestel uit onder de naam 845 Nova voor een prijs van 99 euro. Dat is niet veel voor een smartphone met 3g, wifi, gps en Android.

Vodafone 845

De Joy was echter niet de enige goedkope smartphone: ook LG sloot een deal met Vodafone en bracht zijn GT540 Optimus Android aan de man voor 129 euro - een bedrag waarvoor je een jaar eerder niet eens een Cookie had kunnen kopen. Diverse Europese providers brachten de ZTE Blade uit, een Android-smartphone met 3,5"-oled-scherm met hoge resolutie voor 120 euro. Nokia liet zich ook niet onbetuigd en presenteerde onder meer de 5230, een volwaardig Symbian-toestel voor 130 euro.

Veel lager kunnen de prijzen niet meer: de ontwikkeling van een smartphone kost nu eenmaal geld. De drukke prepaidmarkt wordt beheerst door toestellen met goedkope hardware; de goedkoopste toestellen hebben over het algemeen weinig features en een klein scherm en zijn eigenlijk alleen bedoeld om mee te bellen.

Maar als Huawei en LG een goedkope Android-smartphone kunnen maken, dan kan iedereen het. In 2011 worden er dan ook meer toestellen in deze prijsklasse verwacht, vermoedelijk onder meer van Samsung.

Pakje boterDat telefoons volgend jaar daadwerkelijk in de supermarkt worden weggegeven bij een pakje boter, zit er overigens niet in: de marges op deze toestellen zijn al heel klein. Dat is ook de reden dat fabrikanten als Apple, RIM en HTC goeddeels wegblijven uit de markt van budgetsmartphones: zij kiezen voor grotere marges en niet voor grotere verkoopaantallen.

Standaarden laders en koptelefoons

Een ontwikkeling die veel mensen zullen toejuichen is de standaardisatie van aansluitingen. Waar in het verleden smartphones elke fabrikant zijn eigen standaard had voor laders en koptelefoons, is dat nu - bijna - verleden tijd.

Vrijwel elke fabrikant gebruikte een andere aansluiting voor het laden van smartphones: Samsung had een plattere versie van micro-usb, Sony Ericsson gebruikte een eigen standaard die gebruikt werd voor zowel laden als muziek luisteren, HTC deed hetzelfde met Ext-usb en Nokia zat op micro-usb.

Inmiddels is op elke nieuwe smartphone een 3,5mm-aansluiting voor koptelefoons te vinden. Wel verschilt de functie, waardoor je niet zomaar elke koptelefoon op elk toestel kan zetten. Door de integratie van bijvoorbeeld de microfoonfunctie wordt muziek op andere toestellen automatisch gedempt, bijvoorbeeld.

Ook is op elke smartphone een micro-usb-ingang te vinden voor laden en data-overdracht. De standaard is vanaf eind 2009 bij elke fabrikant ingevoerd. Er zijn slechts enkele fabrikanten die de standaard nog niet toepassen: Apple met zijn iPhone en Dell met zijn Streak. Omdat de Europese Commissie de standaard verplicht heeft gesteld per 2012 zullen die fabrikanten ook over moeten gaan, al zal Apple vermoedelijk een converter gaan meeleveren met zijn toestellen om aan de regels te voldoen.

Micro-usb en 3,5mm-ingang op HTC HD2

Apple iPhone: blijvend succesvol

Veel van het iPhone-nieuws van 2010 had een negatieve bijsmaak: de verkopen stegen maar het marktaandeel zakte, ver voor de release dook al een exemplaar van de iPhone 4 op, en dat toestel bleek ook nog eens een probleem met zijn antennes te hebben. Voor Nederlandse iPhone-liefhebbers was er ook goed nieuws: sinds november is T-Mobile niet meer de exclusieve provider.

Het eerste iPhone-nieuws van dit jaar was de aankondiging van iOS 4, dat onder meer multasking bood en diverse nieuwe zaken toevoegde, zoals het organiseren van applicaties in mappen.

Apple iPhone 4In april ontvouwde zich vervolgens het meest memorabele verhaal in telecomland van 2010. Een Apple-engineer zou een prototype van de iPhone 4 in een café zijn kwijtgeraakt, waarna een willekeurige voorbijganger hem vond. Het toestel werd onder meer aangeboden aan de gadgetsites Engadget en Gizmodo.

Het leidde tot een stroom publicaties, ook op Tweakers.net. Het begon met de eerste foto's van Engadget op een zondagochtend. Veel mensen twijfelden aan de echtheid van de foto's, maar een dag later publiceerde Gizmodo, dat duizenden dollars betaald had om het prototype in handen te krijgen, een preview van het toestel. De preview leidde tot juridische getouwtrek en een inval bij de desbetreffende redacteur.

Steve Jobs maakte in juni aan alle speculaties een einde door de iPhone 4 aan te kondigen. In Nederland verscheen het toestel op 30 juli bij T-Mobile; sinds 29 november is het toestel ook bij KPN en Vodafone te krijgen.

Bereik iPhone 4Verder was de 'death grip' natuurlijk uitgebreid in het nieuws: door beide externe antennes van het toestel te verbinden, wat al zou kunnen door het toestel normaal vast te houden, kon het signaal wegvallen, zo claimden gebruikers. Apple reageerde tot verbazing van vriend en vijand met de mededeling dat dit een optisch probleem was: het zou liggen aan de weergave van de streepjes.

Toen de Amerikaanse consumentenbond Consumer Reports echter een negatief koopadvies gaf, móest Apple wel reageren: Jobs kwam terug van vakantie om aan te kondigen dat alle gebruikers een gratis case konden krijgen om het probleem te ondervangen. Met enkele summiere testen probeerde Apple aan te tonen dat andere toestellen hetzelfde probleem kenden, maar de filmpjes werden kritisch ontvangen en verdwenen al snel van de site van Apple.

De 'death grip' bleek een van de zeldzame momenten waarop de geoliede pr-machine van Apple haperde: het bedrijf reageerde volgens diverse analytici niet goed op de problemen.

Een andere zeldzaamheid bij Apple zijn productieproblemen. Toch deden ook die zich voor. Jobs kondigde samen met de zwarte iPhone 4 een witte versie aan, maar vanwege niet nader toegelichte problemen werd de release daarvan enkele keren uitgesteld. Deze variant staat nu op de planning voor de lente van 2011.

Witte iPhone 4

De stroom negatieve publiciteit rondom de iPhone 4 heeft de populariteit van de smartphone echter amper gehinderd: de verkopen stegen in 2010 tot recordhoogtes en Apple haalde tot zijn grote vreugde concurrent RIM - bekend van de BlackBerry's - in. In marktaandeel ging Apple echter niet vooruit, omdat de markt harder groeide dan Apples aandeel daarin.

Wie eind 2009 nog in de veronderstelling leefde dat de iPhone een hype was die over zou waaien, is bedrogen uitgekomen: consumenten blijven de toestellen massaal kopen, ondanks de toegenomen concurrentie. Belangrijker is echter dat Apple zijn stempel op de smartphonemarkt heeft gedrukt met de introductie van diverse features die we inmiddels normaal vinden, zoals een bruikbaar onscreen toetsenbord, een downloadwinkel met veel applicaties, en multitouch.

Symbian: een enkel lichtpunt

Ook Symbian heeft een roerig jaar achter de rug. Het systeem werd door Nokia onder een opensourcelicentie vrijgegeven en het beheer werd overgenomen door een stichting. Vervolgens kondigde Nokia in november aan de stichting min of meer op te heffen en de ontwikkeling van Symbian weer in eigen hand te nemen. En hoewel de verkopen van Symbian-toestellen nooit eerder zo goed waren, zakte het marktaandeel flink.

Dit voorjaar kwamen de Vivaz en de Vivaz Pro van Sony Ericsson uit. Het zijn bijzondere toestellen, want het zijn de laatste Symbian-toestellen op de Nederlandse markt die niet van Nokia afkomstig zijn. Symbians van andere fabrikanten verschijnen verder alleen nog in Azië. De twee Vivaz'en bleken echter weinig succesvol: Sony Ericsson had meer geluk met de Xperia X10-serie met Android, en besloot met Symbian te stoppen. Ook de directe opvolgers van de Vivaz en de Vivaz Pro worden naar verluidt uitgerust met Android.

Sony Ericsson Vivaz

Hetzelfde geldt voor Samsung. De Koreaanse fabrikant kwam in 2009 nog met de i8910 HD en wilde dit jaar opnieuw een Symbian-toestel uitbrengen. Maar hoewel Samsung de middelen heeft om een dergelijk toestel succesvol in de markt te zetten, besloot ook deze mobieltjesmaker om met Symbian te stoppen.

En dat waren niet de enige tegenslagen voor Nokia en Symbian. De laatste maanden van het jaar kunnen op zijn minst als roerig worden omschreven. De Symbian Foundation verloor zijn voorman Lee Williams, die 'om persoonlijke redenen' opstapte. Lee Williams was een van de kurken waar de Foundation op dreef en daarom was zijn ontslag een grotere klap dan het voor buitenstaanders misschien leek.

Het duurde dan ook niet lang voor Nokia besloot de Foundation grotendeels stil te leggen. Dat gebeurde in november, daags voordat de Foundation tijdens een evenement in Amsterdam zou laten zien hoe Symbian vooruit moest worden geholpen. De Foundation blijft op papier bestaan, maar van de honderd medewerkers staan er vermoedelijk negenennegentig op straat.

Ook financieel had Nokia het niet makkelijk: aandeelhouders zagen de winstcijfers teruglopen en eisten actie. Die kwam er, in de vorm van het ontslag van Olli-Pekka Kallasvuo, de ceo die al tientallen jaren in dienst was bij Nokia. Hij werd vervangen door de Canadees Stephen Elop, die bij Microsoft werd weggehaald.

Elop moest vooral een cultuuromslag teweeg brengen. Zijn komst werd niet door iedereen met enthousiasme begroet: daags na het nieuws over de wisseling van de macht stapte Anssi Vanjoki, het charismatische hoofd Mobiele Oplossingen van Nokia, vrijwillig op. Ook Vanjoki was al decennia in dienst van de Finse fabrikant: het verdwijnen van beide topmannen zal een grote invloed hebben op de cultuur op het hoofdkantoor in het Finse Espoo.

Nokia N8Een van de eerste acties van Elop zal echter met gejuich worden begroet: toestellen zullen voortaan niet meer zo ver van tevoren worden aangekondigd. Zo werd het vlaggenschip van 2010, de N8, in april aangekondigd en Tweakers.net kon als een van de eerste een preview van het toestel publiceren. De aspirant-kopers moesten echter tot minimaal eind september wachten.

Dat was ongunstig voor Nokia: een halfjaar is in de dynamische smartphonemarkt een eeuwigheid en een toestel kan in de tussentijd degraderen van vlaggenschip tot nakomertje. En dat gebeurde met de N8: hardware als bijvoorbeeld de hdmi-uitgang bleek bij het verschijnen ook al te vinden op de Motorola Milestone XT720, en Symbian^3 moest het uiteindelijk opnemen tegen iOS 4, BlackBerry 6 en Android 2.2.

Ondertussen bracht Nokia vooral toestellen uit die weinig indruk maakten op smartphoneliefhebbers, met name omdat ze werden uitgerust met het oudere Symbian S60. Eind oktober verschenen er met de C6-01 en de C7 nog wel nieuwe Symbian^3-toestellen, maar het echte vuurwerk komt pas volgend jaar: dan komen de E7 en N9 uit, allebei met een groot scherm en een uitschuifbaar toetsenbord.

Nokia heeft op papier een wisselend jaar gehad: er werden meer smartphones verkocht dan ooit, maar er werd minder geld aan verdiend. Erger is dat Nokia ook veel krediet bij consumenten en in de media verspeelde, en het is voorlopig nog maar de vraag of het bedrijf de opgelopen schade in 2011 ongedaan kan maken.

Windows Phone: alles op 7

Je zal het niemand hardop horen zeggen, maar 2010 was het jaar dat Microsoft, fabrikanten en providers met ineengeslagen handen Windows Mobile een zachte dood hebben laten sterven. Er verschenen bijna geen nieuwe toestellen, er kwam nog maar één update uit en van het toekomstperspectief bleef helemaal niets over.

HTC HD MiniIn het voorjaar kwam HTC nog met de HD Mini op de proppen, Sony Ericsson bracht de M1i Aspen uit en Samsung kwam met de curieuze Omnia 735. Deze ogenschijnlijk slordig in elkaar geflanste smartphone zal naar alle waarschijnlijkheid de allerlaatste Windows Mobile-smartphone zijn die ooit op Tweakers.net is gereviewd.

Twee weken nadat deze review online ging, verscheen de toekomst van Windows-telefonie in de vorm van de LG Optimus 7 en de HTC 7 Trophy in Nederland. Deze twee toestellen waren de eerste met Windows Phone 7, het geheel nieuwe mobiele besturingssysteem dat Microsofts Windows Mobile de facto heeft vervangen.

Microsoft hield - geheel tegen de gewoonte in - vrijwel alles over Windows Phone 7 tot bij de aankondiging geheim. Daar slaagde het bedrijf opvallend goed in: insiders durfden nauwelijks iets te zeggen uit angst voor het grote bedrijf uit Redmond. Op het laten uitlekken van plaatjes stond al helemaal de figuurlijke doodstraf, zo leek het: hoewel de hele telecompers afbeeldingen wilden hebben, bleef de interface tot het laatste moment geheim.

Op maandagmiddag 15 februari om 15.00u was het dan eindelijk toch zover: in een veel te klein zaaltje in Barcelona presenteerde Microsoft-voorman Steve Ballmer Windows Phone 7. Met nieuwe concepten als hubs en live tiles - en opvallend genoeg zonder multitasking en copy/paste. In de maanden erna kwam geleidelijk aan meer informatie over het OS naar buiten.

De reactie op het nieuwe mobiele besturingssysteem waren voor Microsoft-begrippen opvallend enthousiast: fabrikanten en providers gingen graag in zee met Microsoft, hoewel elk aspect van OS en toestellen lijkt te worden gedicteerd vanuit Redmond. Ook de techpers, inclusief Tweakers.net, reageerde positief op het nieuwe OS, ondanks de tekortkomingen in de functionaliteit.

Er kwamen in Nederland slechts enkele toestellen uit en dat is logisch: Microsoft wil alles zelf vertalen en daarom duurt het langer voordat er Nederlandse taalondersteuning komt. Bij het maken van vertalingen voor Windows Mobile werd de hulp van derden ingeroepen, waardoor elke update gelijk in een groot aantal talen beschikbaar was.

Binnen twee maanden moet een eerste grote update komen, waarin copy/paste wordt toegevoegd en - volgens geruchten - ook navigatiefunctionaliteit in Bing Maps zal verschijnen. Medio 2011 moeten Microsoft-diensten als Marketplace, Xbox Live en Zune in Nederland beschikbaar komen.

Of Microsoft het zo begeerde succes zal boeken met Windows Phone 7 is een vraag die pas in 2011 - in elk geval deels - beantwoord zal kunnen worden. De release van de drie toestellen in Nederland is in elk geval niets meer dan een test om te kijken hoe early adopters reageren voordat Microsoft volgend jaar zijn nieuwe OS écht groots lanceert in Nederland.

Windows Phone 7

BlackBerry: chat sells

BlackBerry Bold 9700

Wat is de meestverkochte smartphone van 2010 - en overigens ook vermoedelijk het bestverkochte mobieltje van afgelopen jaar? Wat denk je? Een toestel met Apple-logo achterop? Nee. Een hip nieuw Android-toestel? Weer mis. Een goedkoop Nokia'tje dat alleen kan bellen en sms'en? Zelfs dat niet.

De bestverkochte telefoon van het afgelopen jaar is de BlackBerry Bold 9700: een toestel zonder veel van de features die moderne smartphones karakteriseren, zoals een rappe cpu en groot touchscreen. De Bold 9700 heeft echter wel een goed fysiek toetsenbord én BlackBerry Messenger, de applicatie die het werkwoord 'pingen' in Nederland bij het grote publiek introduceerde.

Pingen beleefde in 2009 zijn grote doorbraak en die trend zette door in 2010. Waar BlackBerry's voorheen waren voorbehouden aan zakenlui, liepen in 2010 massa's scholieren, vrouwen en allochtonen ineens ook met de Canadese smartphones rond. De explosieve groei in Nederland stond in schril contrast met het wereldwijde beeld. In Noord-Amerika is de BlackBerry al zowat ten dode opgeschreven, maar hier zijn de smartphones populairder dan ooit.

RIM heeft goed naar de nieuwe klantengroep gekeken en heeft daarom zijn software aangepast. In eerdere versies verschenen al zaken als een muziekspeler en een downloadwinkel, en deze zomer introduceerde RIM onder andere een backuptool voor consumenten en een nieuwe versie van het besturingssysteem, met een nieuwe browser en betere looks. En omdat veel mensen nu eenmaal een touchscreen verlangen, kwam er ook een toestel met touchscreen én toetsenbord: de Torch.

Het verkoopsucces kon echter niet verhullen dat RIM zich zorgen over de toekomst maakt. Na de overname van Sun door Oracle kan RIM niet meer bij de Java-maker aankloppen voor ingrijpende veranderingen in het OS; de updates die RIM zelf kan uitvoeren zijn grotendeels cosmetisch en op de lange termijn niet genoeg om de concurrentie aan te kunnen.

RIM wist dat zelf ook en kocht daarom dit voorjaar QNX. Het Neutrino-OS van QNX verschijnt volgend jaar op de PlayBook, de tablet van RIM. Daarna zullen ook BlackBerry's met dit besturingssysteem worden uitgerust, waarna BlackBerry OS langzamerhand wordt uitgefaseerd.

BlackBerry PlayBook

MeeGo, WebOS - waar blijven ze?

WebOS

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat Palm zijn nieuwe besturingssysteem WebOS aankondigde. Desondanks is er nog steeds geen enkel toestel met WebOS in Nederland te koop: de Palm Pre, de Pre Plus, de Pixi, de Pixi Plus en de Pre 2 kwamen allemaal niet naar Nederland.

Dat betekent niet dat er niets gebeurde. Palm kampte met productieproblemen, waardoor de toestellen te beperkt verkrijgbaar waren, en mede daardoor werden er te weinig verkocht. Het bedrijf zette zichzelf daarop in de verkoop. Onder meer HTC, Apple, Google en Microsoft hadden interesse, maar uiteindelijk ging Palm naar HP, dat WebOS voor onder meer tablets en printers wil gebruiken.

Inmiddels is WebOS 2.0 uitgekomen, maar er is nog weinig zicht op aansprekende toestellen en releases in Nederland en België. HP lijkt zich erbij te hebben neergelegd dat WebOS in de smartphonemarkt een marginale rol gaat spelen, zeker omdat ontwikkelaars geen interesse hebben om applicaties voor het besturingssysteem te maken: zij kiezen liever voor Android, iOS, Windows Phone 7, BlackBerry of Symbian.

webOS 2.0 screenshot webOS 2.0 screenshot webOS 2.0 screenshot webOS 2.0 screenshot

MeeGo

De aankondiging in februari kwam voor velen als donderslag bij heldere hemel: Nokia besloot zijn op Linux gebaseerde besturingssysteem Maemo samen te voegen met Moblin van Intel. MeeGo zou van de grond af aan worden gebouwd met de beste elementen uit beide Linux-distro's.

Dat is enerzijds jammer, want Maemo is op de N900 een bijzonder fijn besturingssysteem gebleken: multitasking was briljant geïmplementeerd en veel mensen waren tevreden met de interface van het toestel.

De samenvoeging heeft ertoe geleid dat er in 2010 geen Linux-toestel van Nokia is uitgekomen: de N9, die op basis van uitgelekte afbeeldingen enthousiast werd onthaald als 'MacBook-phone', staat op de planning voor 2011. Dat komt voornamelijk omdat het OS nog niet af is: Intel bekommert zich alleen om de netbookversie en Nokia kon de smartphoneversie niet op tijd afkrijgen.

Nokia N9-00 Nokia N9-00 Nokia N9-00 Nokia N9-00 Nokia N9-00

Bada

Een nieuwkomer in 2010 was Bada; het Samsung-platform dat zowel op een Linux-kernel als op de traditioneel gebruike rtos-kernels kan draaien. Bada is de opvolger van het platform waarop featurephones van Samsung altijd draaiden en dat is vrijgegeven aan ontwikkelaars.

Bada werd groots gelanceerd in combinatie met de smartphone Wave S8500. Het toestel beschikte over enkele vernieuwende specificaties en verkocht relatief goed. Een paar maanden later bleek wat Samsung echt in gedachten heeft: een platform voor mid-range smartphones met middelmatige specs. Na de Wave S8500 volgden onder meer de Wave 523, 525, 533 en 723 én de Wave II S8530. Alleen die laatste kan meekomen met de toppers in het high-end segment.

Bada heeft wat aandacht getrokken van ontwikkelaars, maar vooralsnog is het geen grote speler: de keuze in applicaties is beperkt, waardoor de toestellen nog altijd aanvoelen als featurephones.

Samsung Wave Samsung Wave Samsung Wave

Android: grote groei

Hoewel we al een uitgebreid jaaroverzicht hebben gepubliceerd van alle ontwikkelingen op Android-gebied, vind je hier nog een beknopte samenvatting.

HTC Desire

Het is hard gegaan met Android: de verkopen vlogen omhoog en er worden veel meer Android-toestellen dan iPhones verkocht. Ook marktleider Symbian is in zicht: volgens marktvorser Gartner was het verschil tussen de twee OS'en in het derde kwartaal nog maar 3 procentpunten; een jaar ervoor was het verschil nog 33 procentpunt.

Op Tweakers.net - van oudsher al een verzamelplaats van HTC-liefhebbers - bleek de Desire populair. De forumtopics barstten uit hun voegen en de review op Tweakers.net groeide uit tot de bestgelezen telefoonreview tot op heden en de op drie na bestgelezen review uit de historie van de site.

Samsung Galaxy SDe grootste verrassing kwam van Samsung: na de weinig aansprekende Galaxy en Galaxy Spica pakte de Koreaanse fabrikant uit met de Galaxy S. Het toestel met het 4"-Super Amoled-scherm en de 1GHz-cpu werd veel verkocht, mede doordat er veel versies verschenen. Zo kwam er net voor de kerst nog een Armani-versie uit.

Sony Ericsson kwam met de X10-serie op de proppen, bestaande uit de Xperia X10, de X10 Mini, de X10 Mini Pro en de X8. Vooral de compacte Mini-toestellen wisten zich van de concurrentie te onderscheiden. LG kwam met de Optimus Android, de GW620 en de Optimus One: het drietal deed het redelijk, maar kon in Nederland geen potten breken - zeker niet bij tweakers.

Google deed zelf een duit in het zakje met de door HTC gemaakte Nexus One en de met Samsung gefabriceerde Nexus S. Deze toestellen waren echter bedoeld om nieuwe functies en mogelijkheden te tonen en werden maar mondjesmaat verkocht.

De meest voor de hand liggende ontwikkeling voor 2011 is de opmars van tablets op Android. Google werkt daartoe hard aan Honeycomb, de opvolger van Gingerbread. Samsung en LG gaan in elk geval een aantal tablets met Android uitbrengen, volgens geruchten zullen ook Motorola en HTC een steentje bijdragen.

Op het gebied van Android-smartphones mogen we verdere diversificatie verwachten: er komen meer goedkope modellen voor de bulkmarkt en de high-end toestellen krijgen dualcoreprocessors. Dat stelt gebruikers in staat om beter te multitasken en grafisch zwaardere games te spelen. Dit proces zou de markt voor Android kunnen fragmenteren, maar vooralsnog wordt dat opgevangen door de groei: er is in het Android-universum nog plek genoeg voor iedereen.

Verder wordt er nog flink geruzied over intellectueel eigendom, en de patentoorlogen zullen komend jaar nog niet tot een einde komen. Toch zullen bedreigingen voor Android in 2011 nog geen weerslag hebben op het aantal nieuwe modellen: de fabrikanten hebben hun roadmaps al klaar en zullen daar niet veel van afwijken.

Wellicht zal Android vanaf 2012 meer problemen het hoofd moeten bieden, als Android wat meer volwassen is en er zicht is op wat de effecten van de patentclaims en de marktfragmentatie zijn. Want groot worden is in de drukke dynamische telecommarkt al een hele prestatie, maar groot blijven is een trucje dat nog niemand heeft geflikt.

Slotwoord

Het jaar 2010 is in veel opzichten het jaar van de updates geworden. Vrijwel alle fabrikanten gaven hun besturingssystemen grote updates; alleen Microsoft deed iets totaal nieuws. Op het gebied van hardware zagen we veel grote schermen en krachtigere cpu's, maar ook dat zijn geen echte vernieuwingen.

'Update' was ook het woord waar bij veel smartphonebezitters het hart van vol was. IPhone-gebruikers wilden een update naar iOS 4, behalve bezitters van de iPhone 3G, want dat toestel werd aanvankelijk trager van de update. Android-bezitters wilden updates voor hun toestellen naar Android 2.1 of 2.2, of allebei, en de eigenaars van recente Nokia's zouden graag Symbian^3 op hun toestel zien.

De rol van updates is sterk toegenomen en ook de waarde ervan: er is inmiddels geen enkele fabrikant die durft te zeggen dat gebruikers het maar met de versie van de software moeten doen die erop staat. Geld vragen voor updates is eveneens not done: mensen verwachten het gratis en voor niks.

Updates kunnen sinds 2010 eindelijk ook over the air op toestellen worden gezet. HTC deed dat onder meer bij nieuwe Android-toestellen en het is een enorme verbetering: geen gedoe met desktopsoftware, kabeltjes en drivers. Een bijkomend voordeel voor de fabrikant is bovendien dat veel meer mensen de update ook daadwerkelijk installeren.

Het is onduidelijk wat 2011 zal brengen. We mogen vast rekenen op een nieuwe iPhone en een nieuwe versie van iOS, een paar grote updates van Android, nieuwe features in Symbian en Windows Phone 7 en de eerste toestellen met MeeGo en BlackBerry QNX. Uiteraard komen er ook weer high-end smartphones met nog snellere cpu's, meer geheugen en hogere resoluties op grotere touchscreens. Hopelijk komen er ook weer een paar mooie verrassingen. We houden dat ook in 2011 scherp voor je in de gaten.

Bestgelezen toestelreviews en -previews in 2010 Views
HTC Desire
651.337
Apple iPhone 4
527.274
Samsung Galaxy S
432.933
HTC Desire HD
411.907
Sony Ericsson Xperia X10 286.885
Nokia N8 281.722
HTC Legend
275.523
Samsung Wave
254.609
HTC Wildfire
231.823
Sony Ericsson X10 Mini Pro
222.601

Lees meer

Reacties (84)

84
80
33
1
0
30
Wijzig sortering
''liepen in 2010 massa's scholieren, vrouwen en allochtonen ineens ook met de Canadese smartphones rond.''

Beetje rare zin vind ik dit.

Dus allochtonen en vrouwen kunnen geen scholieren zijn?
sinds wanneer zijn Allochtonen een aparte doelgroep? zijn daar statistieken voor of verkoopcijfers die bijhouden wat ''allochtonen'' voor telefoon kopen?
Vrouwen kan ik begrijpen, die hebben hun eigen markt met ladyphones en witte versies.
maar Allochtonen... nee sorry ik vat hem niet.
Het is gewoon een enorm vage ondoordachte bewering, zonder enige onderbouwing. Ik vraag me ook af als een product onder de 'autochtone' bevolkingsgroep populair is, dat het dan per definitie niet onder 'allochtone' bevolkingsgroep populair is. Het wordt namelijk gebracht als iets opvallend, het zijn ook gewoon mannen, vrouwen, kinderen, scholieren, etc.

Verder vraag ik me af wat de definitie van een allochtoon is volgens de schrijver? Zijn dat Turken, Marokkanen en Antillianen, of is het de definitie van de Van Dale:

1. Van elders aangevoerd of afkomstig, niet-inheems, vreemd
2. Niet-oorspronkelijke bewoner (m.n. gebruikt als aanduiding voor personen met een niet-blanke huidskleur, die zelf - of van wie de ouders - in het buitenland geboren zijn, bv. buitenlandse werknemers)

De definitie van de Van Dale zorgt er waarschijnlijk voor dat de bevolkingsgroep uit hoop meer mensen bestaat dan dat je in eerste instantie zou denken.

Mocht het zo zijn, dat de uitspraak wel is gedaan op basis van gedegen onderzoek en een duidelijke afbakening van de doelgroep (allochtonen), dan heeft de schrijver wel recht van spreken, maar stel ik nog steeds dat de bewering geen meerwaarde heeft.

Tweakers wees verstandig en pas het aan, of onderbouw een 'gevoelige' bewering wat beter. Ik als allochtoon neem er namelijk wel aanstoot aan.
Anoniem: 322276 @xzip2228 december 2010 01:01
Waarom moeten mensen altijd zo gevoelig reageren als het gaat om allochtonen? Wat is er mis met het aanduiden van een grote groep mensen als het relevant is? Als er geen negatieve context of negatieve bedoeling is? Als dat wel zo zou zijn zou ik jouw stelling nog begrijpen maar in deze, met daarin een soort moralistisch gepreek ('wees verstandig'), sla je de plank imho volledig mis.

Want het is absoluut relevant in deze. Hoe je de allochtone groep ook vormgeeft en hoezeer grote delen van die groep wél functioneren; een te groot deel kan niet meekomen. Blijft hangen op school of geraakt aan lager wal. Komt louter negatief in het beeld. En geeft het verkeerde voorbeeld.

Dan is het juist goed om te zien dat een high-tech smartphone/ communicator een enorme rage is binnen die groep. Dat moderne ICT middelen bereikbaar en bruikbaar zijn voor allerlei pluimage.

Dat kan ik dagelijks zelf beoordelen. Verrast het me al lang niet meer als Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en weet ik wat voor kinderen tussen de 12 en 20 jaar met een Blackberry rondlopen. Maar ik woon in Amsterdam-Osdorp en reis dagelijks met de tram. Ongeveer 95% van de rest van Nederland kan dat niet zien. En realiseert zich misschien helemaal niet dat de electronische -mobiele- snelheid ook bereikt wordt door nieuwe Nederlanders of hun kinderen.

En als het aan jou ligt blijft de gemiddelde Nederlander het beeld houden van allochtonen die met een trommel communiceren. Kortom: laten we kappen met al die taboes en laten we man en paard noemen. En dat kan prima zonder te beledigen.

Oh ja, het is wel boeiend om te zien dat juist de BB erg populair is onder kinderen van met name Marokkaanse komaf. Terwijl de Iphone meer populair lijkt bij Indisch/ Aziatisch ogende mensen. Nee dat is geen wetenschappelijk feit maar mijn constatering na jarenlang gemiddeld 2 uur per (werk)dag in de tram zitten in Amsterdam.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 322276 op 24 juli 2024 17:23]

Ik vindt dit wel een beetje raar geformuleerd :P

"Waar BlackBerry's voorheen waren voorbehouden aan zakenlui, liepen in 2010 massa's scholieren, vrouwen en allochtonen ineens ook met de Canadese smartphones rond. "

Zijn allochtonen een groep appart in het kopen van mobieltjes xD?
Ik kan best begrijpen dat voor marketing allochtonen anders benaderd moeten worden dan autochtonen. De peer-pressure en de sociale verbondenheid liggen bij de meeste allochtone groepen toch een heel stuk anders dan bij ons, de individualistische westerlingen.

Een autochtone man zal eerder een telefoon uitkiezen op features en reviews terwijl een allochtoon toch eerder de telefoon wil die zijn vrienden ook hebben.

En natuurlijk is dat geen harde lijn en is dit onderscheid politiek incorrect en stigmatiserend, maar als je de statistieken gaat bekijken zul je toch echt niet anders kunnen dan je conclusies trekken en als marketing-afdeling ben je gek als je daar niet op inspeelt.
Ik kan best begrijpen dat voor marketing allochtonen anders benaderd moeten worden dan autochtonen.
Dit kan ik me ook wel begrijpen
Een autochtone man zal eerder een telefoon uitkiezen op features en reviews terwijl een allochtoon toch eerder de telefoon wil die zijn vrienden ook hebben.
Dit is dan imo weer complete onzin, autochtone mensen zijn net zo gevoelig, misschien zelf gevoeliger voor hypes,
Dat betwijfel ik. De één kiest een accessoire omdat die aansluit bij zijn eigen identiteit (het westerse individualisme), de ander koopt een accessoire omdat dat aansluit bij de identiteit van de groep.

Waar het me om gaat is dat bijvoorbeeld bij autochtone mannen de kans 20% is dat je door middel van features en reviews iemand over de streep kan trekken om een telefoon van een 'vreemd' merk te kopen, terwijl die kans bij allochtonen onder de 10% ligt.

Daarnaast lijkt me het sneeuwbaleffect bij de ene groep groter dan bij de andere. Verkoop je in een bepaalde wijk in één week tien exemplaren van de Samsung Galaxy S, dan lijkt me de kans dat je een pallet vol met die dingen moet inslaan groter in een allochtonenwijk dan in een autochtonenwijk.

Maar goed, ik ben geen marketing-deskundige, ik zie om me heen alleen grote verschillen tussen het gedrag van bevolkingsgroepen.
Ik denk dat je het koopgedrag in casu veel beter kan verklaren aan de hand van de leeftijd en de sociale klasse waar iemand afkomstig van is. Geslacht telt ook wel mee, maar dat speelt een subtielere rol.
  • Partitioneren van doelgroepen met etniciteit als criterium gebeurt inderdaad vaak in de marketing. Maar ik denk dat deze opdeling enkel vruchten afwerpt als het te verkopen product een meerwaarde genereert voor de betreffende groep. Een goed voorbeeld waar etnomarketing aan de orde is: jaren geleden werd er een gsm aan de man gebracht met de omroep tot het gebed, mogelijkheid voor de bepaling van de gebedsrichting naar Mekka, etc. Maar zelfs dan nog sluit niets uit dat het kan aflopen met een sisser als blijkt dat je de behoeften van je doelgroep verkeerd ingeschat hebt.
  • Er is een even groot contrast tussen de leeftijdscategorieën bij allochtonen als bij autochtonen op vlak van consumptie van pc's, smartphones,... Het valt even sterk op dat jongeren in beide "groepen" (voor zover er altijd een strikte scheiding te hanteren valt), veel enthousiaster nieuwe technologieën lijken te onthalen dan oudere generaties.
  • Hoewel er een evolutie aan de gang is in de tegengestelde richting, komt de meerderheid van allochtone consumenten nog steeds uit minder kapitaalkrachtige lagen van de bevolking (zie Jaarrapport Integratie van het Centraal Bureau voor de Statistiek). Ongeacht de afkomst die je hebt, zet je dan de tering naar de nering qua koopgedrag. Niet zelden wordt er dan gezocht naar bv. tweedehands toestellen. De daling van de prijzen van smartphones -zoals de review uitwijst- zal dan ook door deze doelgroep verwelkomd worden.
  • Allochtonen zijn onderling net zo divers als autochtonen. In beide groepen zijn er mensen die zich (deels) laten leiden door een kleinere (bv. vrienden) of grotere groep (bv. iPhone- of Blackberrygebruikers) koopt. Zo zijn sommige mensen onvoorwaardelijk verknocht aan de iPhone, terwijl de doelgroep van de techneuten zich kritischer opstelt ten aanzien van de marketingmachine van Apple en meer de neiging heeft om de specs van het toestel nader te bekijken. Etniciteit lijkt me daarbij een weinig relevante factor.
gast. je denkt toch niet dat ik iets koop omdat een ander dat heeft ?
Jij misschien niet, genoeg anderen wel. En misschien jij ook wel zonder dat je het doorhebt. Maar dan wel net een ander modelletje natuurlijk, anders sta je voor lul.
Ik ben pas op vakantie gegaan naar Curacao. Iedereen heeft daar ofwel een goedkope telefoon,ofwel een Blackberry. Ik heb meerdere Antilliaanse vrienden die naar NL zijn gekomen, 10 van de 10 hebben een Blackberry. Als ik kijk naar mijn Nederlandse vrienden en kennissen zie ik enkel een paar jongeren met een Blackberry, maar hier is de iPhone een stuk populairder.

Ook van de Turken die ik ken met een smartphone heeft verreweg het grootste gedeelte een Blackberry. Het kan dus wel degelijk uitmaken ;)

Antillianen hebben trouwens vaan een Blackberry om gratis te kunnen pingen met hun ouders/vrienden in de Antillen, het is een (redelijk?) goedkope manier om contact te houden.
Wel als je bedenkt dat de allochtonen die ze bedoelen grotendeels gewoon vallen in de groep scholieren.

Ik zie ook niet zo goed in waarom allochtonen los genoemd moeten worden, tenzij ze de drugsdealers bedoelen, waaronder het toestel ook erg populair is.
Whaha ja grotendeels van de allochtonen zitten op school geloof je het zelf :P
Waar heb je die wijsheid vandaan als ik vragen mag? Klinkt mij uit de duim gezogen namelijk...

Als volgens jouw allochtonen niet genoemd mogen worden waarom vrouwen en scholieren wel? Is het niet ook andersom? Je hebt altijd overlapping bij het opnoemen van groepen, niks raars aan, maar nee omdat allochtonen misschien discriminerend klinkt (ik ga er van uit dat dat je drijfsveer is om te reageren) moeten we maar extra moeilijk doen en van geen probleem een probleem gaan maken? Of zijn er geen vrouwelijke scholieren? Of geen allochtonen die vrouwelijk zijn? Precies, of we mogen geen groepen meer noemen of ALLE :)
Waarom zou je drugsdealers wel als aparte groep benoemen en allochtonen niet? Waarom doet iedereen toch gelijk zo spastisch als de term allochtoon genoemd wordt? In de marketing is het heel gebruikelijk om met doelgroepen te werken. Daar hoef je verder niets achter te zoeken. Een doelgroep kan gebaseerd zijn op etnische achtergrond, inkomen, woonplaats/streek, leeftijd. En natuurlijk is er overlap tussen doelgroepen. Bv. iemand kan vrouw, scholier en allochtoon zijn. Volgens dit artikel is de kans in dat geval dus wel héél groot dat ze een blackberry heeft.
marketing / research / statistieken

op mijn werk (bevolkingsonderzoek) delen we ook alles in groepen in en ... ja daar hebben we ook aparte groepen voor allochtonen
dus het is inderdaad niet vreemd om allochtonen apart te benoemen...
de vraag is alleen of het zo expliciet in dit artikel zo benoemd had moeten worden :) maar ik heb er geen problemen mee en kennelijk de allochtoonse gemeenschap onder ons tweakers ook niet zo anders had het nog veel voller gestaan met reacties
Omdat er opvallend veel allochtonen met een blackberry rondlopen? Daar is niets raars aan, het is gewoon zo, let maar eens op :).
Wel als je bedenkt dat de allochtonen die ze bedoelen grotendeels gewoon vallen in de groep scholieren.
Een allochtoon is iemand die in het buitenland is geboren of één van de ouders in het buitenland is geboren (prinses Amalia is dus ook een allochtoon ;) ). De meeste "niet-nederlands-uitziende-scholieren" zijn van de 3e generatie dus hun ouders zijn in Nederland geboren.
Mijn vrouw is ook een nieuwe Nederlander en heeft ook een BlackBerry, de uitspraak klopt dus gedeeltelijk :D Alleen bestaan allochtonen niet meer, tegenwoordig zijn het nieuwe Nederlanders.
Ik mis een definitie van smartphone in het verhaal. Vanaf wanneer is een smartphone een smartphone? Was mijn 6230 al een smartphone? Deze definitie vond ik op internet.
A telephone that provides additional information accessing features. Any mobile telephone that combines voice services with e-mail, fax, pager or Internet access is called a smart phone.
ceva-dsp.mediaroom.com/index.php

[Reactie gewijzigd door feelthepower op 24 juli 2024 17:23]

Ik denk dat er simpelweg geen keiharde lijn te trekken is...

Persoonlijk vind ik een telefoon NIET smart als je geen software van 3den kan installeren! Dat mis ik in de definitie die jij hebt gevonden ;)
Ik denk dat de definitie elke keer opschuift met nieuwe generaties telefoons. Wat een paar jaar geleden een smartphone heette is nu een featurephone, en wat vroeger op een featurephone zat, zit nu op alle telefoons.
Nee hoor definitie blijft vrijwel gelijk.

Ik liep 8 jaar geleden al met een Smartphone rond en qua functionaliteit kan mijn huidige iPhone 4 niks spectaculair meer!
Email, apps, browsing, syncing, advanced media, OS erop

Ja de evolutie van GPRS naar 3.5G en betere schermen enzo dat wel!
En snelheid, en betere UI, betere camera, GPS, "volledige" webbrowsing, 1 dataplan zonder extra kosten, etc. Zeker geen schokkende zaken, maar precies de zaken waardoor ik de smartphone ook echt ben gaan gebruiken.
Dit geld voor alle telefoon's. En een dataplan heeft niets met een telefoon te maken.
Nee, dat zeg ik ook niet, maar wel voor het smartphone-gebruik in het algemeen en dus bijv. ook het gebruik van een iPhone.
Sorry hoor maar jouw definitie zou alleen geldig zijn in land A en niet land B bijvoorbeeld.

Ik neem aan dat in sommige landen internet op de phone wel extra kosten met zich meebrengt (behalve dan de standaard kosten).

En werkelijk camera is standaard op elke telefoon te vinden tegenwoordig.

Behalve GPS wat je niet vaak bij een cheap phone kunt vinden is jouw definitie redelijk zwak zou ik zegen.
Daar is een topic over op het forum. Volgens tweakers:

Definitie smartphone

quote van Arnoud Wokke:
De definitie van een smartphone maakt veel theorieën los, merk ik. Overigens is onze definitie wmb geen vaststaand feit; wellicht dat we de definitie moeten gaan aanpassen. Voorlopig zien wij dit als criteria voor een smartphone:

- het kan dienen als telefoon (heeft gsm-ondersteuning, microfoon aan de onderkant en luidspreker aan de bovenkant)
- hij is daadwerkelijk mobiel en past dus in een broekzak; dit is geen vaststaande maat, maar iedereen voelt aan dat de iPad niet in je broekzak past en een iPhone wel
- het toestel draait op een smartphone-OS

En een smartphone-OS kan het volgende:
- je kan platformspecifieke, native applicaties - zijnde geen Java-apps - installeren, met toegang tot zaken als bewegingssensor, gps en kompas. Daarbij hebben we simpelweg een lijstje van OS'en die als smartphone-OS worden aangemerkt. Dit zijn in willekeurige volgorde:
+ Android
+ BlackBerry OS
+ iOS
+ Symbian
+ Windows Mobile
+ Windows Phone 7
+ Bada (is wel een twijfelgeval, want het is strikt genomen geen OS, maar een platform bovenop een rtos of Linux-kernel)
+ HP Palm WebOS
(en misschien ben ik nog kleinere platformen vergeten, maar ik focus natuurlijk vooral op NL- en BE-markt)

OS'en die niet in aanmerking komen zijn voornamelijk merkspecifieke besturingssystemen voor goedkope telefoons, zoals Nokia S40, Sony Ericssons OS voor featurephonhes en LG S-Class.

Zaken als een touchscreen, mogelijkheid tot multitasking en een toetsenbord doen dus in deze definitie geheel niet terzake.

Nogmaals, deze definitie is niet gebeiteld in metaal en als de markt zo verandert dat een wijziging nodig is, doen we dat

Deze definitie is overigens niet voorbehouden aan Tweakers.net. Hij wordt breed gedragen in de telecomindustrie, hoewel er veel discussie blijft; soms heeft een bedrijf er belang bij iets als smartphone te verkopen terwijl het niet zo is (net zoals er al '4g-netwerken' zijn, die helemaal niet met een 4g-techniek werken )
(en misschien ben ik nog kleinere platformen vergeten, maar ik focus natuurlijk vooral op NL- en BE-markt)
Maemo/Meego mist in ieder geval in dit lijstje tenzij m'n N900 niet een smartphone genoemd mag worden.
Mijn Samsung J700 kan bellen + SMS + e-mail en "internet access" Dus dan is het een smart phone 8)7 Dan zijn alle mobiele telefoons vanaf 2005 smart phone...

EDIT: Dit was een reactie op het eerste bericht op deze pagina. ;)

[Reactie gewijzigd door Trokken op 24 juli 2024 17:23]

Imho is 2010 wel het jaar waar de (smart)phones eindelijk richting volwassenheid zijn gegaan. Nu nog een doorontwikkeling qua energie. Minder energieverbruik en/of betere energie voorzieningen.

Het is eigenlijk best mooi om te zien zo'n apparaatje in je hand waar je van alles mee kan. Doet mij nog steeds denken aan Star Trek toen ik vroeger dacht, zo'n apparaat wil ik ook :P

Ow voor wie dit concept nog vergeten was: https://mozillalabs.com/conceptseries/2010/09/23/seabird/ Lijkt mij nog best realistisch dat dit binnen 10 jaar gerealiseerd is voor de consumentenmarkt.
Denk nog eerder dan 5 jaar, het duurt niet lang of schemen kunnen alle grotes en formaten aan die je maar wenst, echter zal Android (het os op die concept-phone) het niet zo fijn vinden als ik die interface zo zie, aangezien er gewoon stukken van de interface zijn afgehakt :P
Het is zeker mooi dat alles tegenwoordig steeds sneller gaat. nog geen 5 jaar geleden was je blij dat je kon photograferen met je toestel, zit je nu je mail te checken via 3G.

het kan mij allemaal niet snel genoeg gaan.
Nu alleen nog wachten op de Full HD toestelen.
Mail checkte ik in 2000 al, surfen deed ik toen ook en volgens mij kon je zelfs chatten. Enige probleem toen was het mobiele netwerk en de hoge kosten ervan, samen met een os wat niet lekker liep.
knap, volgens mij had je toen alleen nog WAP, en dat ondersteunde niet echt veel.
Eerlijk gezegd was ik 5 jaar geleden al niet blij dat ik kon fotograferen en nu nog steeds niet.

het gedeelte om foto's te maken kan wel 2 cm^3 in beslag nemen (ik heb net een omnia qwerty open gehad) en 9 van de 10 phone camera's zijn niet eens goed. Ik heb liever nét iets lichter en nét iets dunner dan die ene camera die ik toch niet gebruik.

Gelukkig komen er wel steeds innovatievere apps voor zoals layer en real time vertaling.
HP lijkt zich erbij te hebben neergelegd dat WebOS in de smartphonemarkt een marginale rol gaat spelen, zeker omdat ontwikkelaars geen interesse hebben om applicaties voor het besturingssysteem te maken:
Ik denk dat het andersom werkt: Omdat niemand een telefoon heeft gezien met Bada en omdat de verkopen niet goed zijn is er niemand die voor dat platform wilt ontwikkelen. Als je Bada bijvoorbeeld vergelijkt met Windows Phone 7:

WP7 ziet er goed uit en lijkt goed te werken. Daarnaast zijn er al verschillende modellen te koop. Hierdoor zijn de verkopen aardig. Hoe beter WP7 gaat verkopen, hoe sneller ontwikkelaars geneigd zijn een programma te maken/om te zetten naar WP7.

Niemand kent echter Bada en wie een programma voor dit platform ontwikkeld kan bijna als gek worden verklaard: Je steekt er tijd in een programma te maken (en tijd is geld) en de kans is klein dat je er wat mee verdient. Geen wonder dat Bada onbekend blijft, het is een vicieuze cirkel.
Anoniem: 205374 27 december 2010 10:47
Moest deze toch echt met jullie delen:
http://www.youtube.com/watch?v=kAG39jKi0lI

enjoy en fijn jaar uiteinde
Ik lig helemaal dubbel hier _/-\o_
Ik wil ook wel een Eggsbox dan hoor :P xD
Anoniem: 248079 @Xepos27 december 2010 22:40
voor 3,60 mag je altijd een eggsbox komen afhalen bij mij thuis ;-)
Ik ben van iPhone 3g overgegaan naar WP7 LG E900.

De apps en Xbox Live games zijn zo veel mooier dan de Android/iPhone versies als jullie tweakers is wat beter verdiepen in wat juist WP7 zo mooi maakt! c&p komt in januari Nederlands update in voorjaar. De handleiding van LG en WP7 en de doos is al alles in het Nederlands !!!! :)

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 24 juli 2024 17:23]

Anoniem: 364393 @Hyperik27 december 2010 13:00
LOL. Success met het aanschaffen van apps.
Gelukkig zijn de meeste apps gratis en alle xbox live games met try functie. Als je ze wil aanschaffen dan stel je locatie Engeland in en voeg je credit card toe aan je live account. Alleen VS werkt niet. Duitsland, Spanje Frankrijk en italië werken ook. NL begin 2011. Azië met India, China, Japan en Thailand zomer 2011 krijgen marketplace.

nu.nl reader, buienradar, NS trein en andere nl apps zijn wereldwijd te vinden in de marketplace.

That's it. :)

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 24 juli 2024 17:23]

Beste Hyperik

Kan je met je Win 7 smartphone ook via het imap protocol e-mail van bijv. je eigen mailserver binnen halen?

Dit zou voor mij namelijk de trigger zijn om me over te halen naar deze HTC 7 Trophy.

Hoe staat het er overigens bij met de mogelijkheid om video 's snel te plaatsen op Youtube en / of soortgelijke kanalen.

Gr
Leuk overzicht! Zie dat de Desire toch wel erg populair is. Heb er zelf ook 1, maar merk toch wel dat hij stuk trager is nog dan de Samsung en de iphone4...
Anoniem: 386034 @Ewivis27 december 2010 11:53
Leuk overzicht! Zie dat de Desire toch wel erg populair is.
Haal je dit uit het overzicht in het slotwoord?

Dit overzicht houdt niet rekening met de publicatiedatum van een review.

De Desire review werd gepubliceerd op 8 april en stond tot op heden dus 263 dagen online. Op moment van schrijven heeft deze review 626672 views.

De iPhone 4 review werd gepubliceerd op 30 juli en stond tot op heden 150 dagen online. Op moment van schrijven heeft deze review 503000 views.

De HTC desire heeft dus 626672/263 views gemiddeld per dag is afgerond: 2383 views per dag. De iPhone 4 heeft er 503000/150 views gemiddeld per dag is afgerond: 3353 views per dag

De iPhone is dan dus 41 % populairder dan de HTC Desire.

Dit is ook niet zo vreemd omdat de iPhone 4 een uniek toestel is en de HTC Desire een van de vele Android toestellen. Als je de review score van alle iOs toestellen vergelijkt met alle Android os toestellen komt Android er als "winnaar" uit. Maar de iPhone 4 blijft een landmark toestel waarvoor alle smartphones moeten buigen.
Nee, de wiskunde in deze post is gebaseerd op de factor dat views van telefoonreviews op Tweakers.net lineair oplopen. Dat is compleet onjuist, al kon jij dat niet weten :)

Over het algemeen wordt een review het beste gelezen in de eerste dag na publicatie. Een populaire telefoonreview staat dan al snel op 100k-150k views. Het loopt nog een paar dagen hard door, waardoor bijvoorbeeld de iPhone-review binnen een week op meer dan 300k views stond.

Vervolgens begint na een week of twee een periode dat alle geinteresseerde tweakers de review al wel hebben gezien. Veelal komen views door mensen die geinteresseerd zijn in een toestel en via zoekmachines of via onze Pricewatch zoeken op reviews. Onze reviews komen daar door hun uitgebreidheid en vele linkjes goed uit: vandaar dat we vaak bovenaan staan bij zoekmachines.

Hoeveel views er dan nog bijkomen hangt voor een groot deel af van de populariteit van een toestel. Desire, iPhone 4 en Galaxy S bleven lang populair, vandaar dat ze hoog staan.

Hoewel de tijd dat een review online staat wel enige invloed heeft, is die invloed niet heel groot en zelf zó klein dat je hier wel conclusies aan kunt verbinden zonder jouw wiskunde. De iPhone 4 kreeg bijvoorbeeld in november, vanwege release bij Vodafone en KPN, een enorme boost. Xperia X10 kreeg ook nog een marketingcampagne, en dan zie je ook de views toenemen. Dat soort zaken zijn veel meer van invloed dan de tijd die een review al online heeft gestaan :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 24 juli 2024 17:23]

Nee, de wiskunde in deze post is gebaseerd op de factor dat views van telefoonreviews op Tweakers.net lineair oplopen. Dat is compleet onjuist, al kon jij dat niet weten
Dat vermoeden had ik heus al wel. Het ging er mij om aan te tonen dat wanneer je een ander arbitrair statistisch gegeven (het gemiddelde) neemt ipv het aantal views er een heel andere populariteitslijstje ontstaat.

Eigenlijk vind ik het overzichtje kolder. :)

Maar het is wel interessante discussiestof.

Verder ben ik het niet met je eens dat de tijd dat een review gepubliceerd staat er niet veel toe doet. Je geeft zelf aan dat een populaire review in de eerste periode zo'n 150k views haalt. Dit is slechts 24% van het totaal aantal views dat de Desire review over de hele periode gescoord heeft. De rest van de views is gescoord buiten de initieel piekperiode. Zelfs als het initieel 300k views is kun je de rest niet zomaar verwaarlozen.

Daarnaast is het tegenstrijdig door te stellen dat de tijd dat een review online staat niet zo belangrijk is en tegelijkertijd reclamecampagnes van derden (KPN/iPhone) wel. Hoe langer een review online staat hoe groter de kans om dergelijke campagne pieken mee te snoepen.

Daarnaast wordt een toestel over de tijd vaak goedkoper icm abonnementen e.d. Andere doelgroepen zullen zich ver na de release van een toestel op de reviews storten. Resultaat is piekjes in de view curve.

Dus: simpelweg stellen dat views lineair zijn is onjuist (gemiddelde) en simpelweg stellen dat de tijd er niet toe doet (alle views op t = initeel en de rest verwaarlozen, publicatiedatum doet er niet toe, absoluut aantal bepaalt) is onjuist.

Enfin, we zullen zien of het aantal views van de iPhone 4 de 626672 views van de Desire overschrijdt. Volgend jaar is het zover. Op dinsdag 19 April 2011 staat de iPhone 4 review 263 dagen online, even lang als de Desire nu (27 december 2010). Wat zal de score zijn? :)

edit: typefoutjes

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386034 op 24 juli 2024 17:23]

Haha, vind het wel een aardige, maar zoals een andere tweaker al opmerkte: op basis van gemiddeld aantal views per dag zal de Desire HD op een belanden :)

Het lijstje is zomaar een aardigheidje, gewoon omdat het leuk is om alles aan het eind van het jaar op een rijtje te zetten. Ik kom uit de krantenwereld en ik kan je zeggen dat veel journalisten daar er veel voor over zouden hebben om te weten welke achtergrondartikelen nu eigenlijk goed gelezen worden. Ik kan dat niet alleen zien, ik kan ook nog dit soort lijstjes publiceren en dat vind ik gewoon ontzettend leuk.

Er spelen inderdaad veel factoren mee; dat was ook wat ik wilde aangeven met je reactie. Ik kon echter geen manier vinden om dit totaal eerlijk te doen en dus koos ik voor een transparant lijstje met een duidelijke factor: aantal views tot nu toe. Overigens had ik de aantallen van een paar weken geleden - toen ik begon aan dit artikel - laten staan. Nu heb ik ze aangepast. Vergelijk maar hoeveel er is bijgekomen :)

Ik denk heus niet dat we het oneens zijn, maar het is inderdaad leuk erover te discussiëren. Ik denk echter wel dat het lijstje een goede graadmeter is geworden wat er over de hele linie zoal populair is op T.net (hoewel niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde) - en dat is toch leuk om te weten voor wie de mobiele fora niet veel in de gaten houdt :)
"Over het algemeen wordt een review het beste gelezen in de eerste dag na publicatie"
Onzin. Dat zijn slechts mensen die tegen de review aan zijn gelopen. Belangrijker zijn de lezers die er via een search argument terecht zijn gekomen. Die mensen hebben daadwerkelijk interesse in het artikel en zijn geen drive-by lezers.
Op andere sites schijnt het inderdaad op die manier te werken. De eerste dag is echter altijd de dag dat een reviews de meeste views trekt. Niet in totaal, maar per dag. Het eerste effect houdt dus een à twee weken aan, daarna pas zijn de mensen die via searches op de review komen. Bij sommige reviews is dat 10% (Bb Pearl bijvoorbeeld, niet in top 10, in sommige gevallen zoals Desire is dat 50-60%).

Mensen die de review in de eerste dagen lezen, zijn niet zomaar drive-by-lezers, maar zijn ook mensen die geïnteresseerd zijn in het toestel, bijvoorbeeld omdat hij net is aangekondigd of net in de winkel belandt. Veel tweakers vinden de toestellen die wij veelal bespreken - meestal high end smartphones - interessant (en daarom reviewen wij ze ook :)).

Bezoekers die een review later lezen, lijken meestal juist minder geinteresseerd. Ze lezen inleiding, specs, meestal nog een pagina en dan gelijk de conclusie (misschien omdat onze reviews een bepaalde kennis vereisen over cpu's, geheugen en benchmarks; veel toevallige bezoekers weten misschien niet eens wat een cpu ís :)). Veel lezers in de eerste groep daarentegen lezen elke pagina door. Voor hen schrijven wij reviews. Niet voor toevallige bezoekers zonder technische kennis, maar voor alle tweakers die deze mooie community maken tot wat hij is :)

Immers, een review wordt weliswaar aangekondigd met een plaatje en een tekstje op de frontpage, maar je moet er wel zelf op klikken. Dat is ook de reden waarom de eerste hausse snel voorbij is: hij verdwijnt van de frontpage en dan zien minder mensen dat de review er is :)
Je hele post klopt, en is zeer goed onderbouwd op 1 zin na :)
Maar de iPhone 4 blijft een landmark toestel waarvoor alle smartphones moeten buigen.
Niks meer dan een mening namelijk... Tenzij je bedoelt dat de android toestellen voorover buigen zodat de iphone aan hun kontje kan snuffelen (grapje, maar het is gewoon niks meer/minder dan jouw mening) :D
Je berekening klopt niet. In eerste maand zullen er veel meer vieuws zijn dan daarna. Anders is de Desire HD helemaal een topper: in 57 dagen de 370.000 behalen: 6491 views per dag! Bijna twee keer zoveel als de iPhone 4

correctie. Ik zie dat je bent uitgegaan van de recente cijfers.De Desire HD komt dan op 7210 views per dag!

[Reactie gewijzigd door xoun op 24 juli 2024 17:23]

Geeft toch niet, hij is ook een stukje ouder als de genoemde telefoons ;) Daarbij was die op het begin veel goedkoper als beide, later is de SGS gedaald en is de Desire misschien duur in de vergelijking, maar hij is alsnog 200/300 euro goedkoper dan een iPhone ;)
Zet er eens een custom ROM op, dat doet wonderen.. De kracht van een Android toestel. (kijk eens op XDA-developers.com , het is makkelijker dan je denkt....
Dat was ook de kracht van WM, 99% van de gebruikers deed dat echter niet, vandaar dat je gewoon een goed OS/toestel nodig hebt om succesvol te blijven.
Net zoals jailbreaken behelpen is....
Sorry hoor maar wtf is ping? :P Ik heb er echt serieus niet van gehoord. Ben sowieso niet echt thuis in de mobile wereld zolang dat ding maar belt. Loop al een jezus tijd rond met een LG Viewty die ik voor 50 euro op de kop had getikt :P

edit: Aha, nou niemand uit mijn omgeving heeft een Blackberry. En ver achter lopen tja, ik kies er toch zelf voor om niet altijd het nieuwste van het nieuwste te kopen? Ben sowieso niet een meeloper van trends.

[Reactie gewijzigd door JerX op 24 juli 2024 17:23]

Als jij niet weet wat ping is dan loop je heel ver achter en je vrienden ook, ping is eigenlijk blackberry messenger, het is een soort van msn messenger ,maar dan is dit dus p2p,
Ik kende ping ook niet ik gebruik android en niemand in mijn omgeving heeft blackberry. Ping is dus een scholieren ding prima alleen niet iedereen weet wat er precies speelt bij scholieren.
voor android heb je de whatsapp. dat is ook zoiets.

het is een soort kruising tussen sms en mail. je kan naar al je contactpersonen berichtjes sturen (gaat imo lekker makkelijk) en dat gaat via internet ipv via sms. dus het kost niks (uitgaande van een internet abbo)
Als het iets is zoals MSN messenger ben ik blij dat ik achter loop. :+
Ping gebruik ik ook niet, heb zelfs whatsapp, veel beter en makkelijker.
Maar het komt neer op sms'en via internet (gratis dus).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.