Inleiding
Ongeveer 70 procent van de mensen die dit jaar in Nederland een telefoonabonnement afsloten, koos daarbij voor een smartphone. Laat dat getal even op je inwerken: in 2009 lag dat percentage nog veel, véél lager. We hebben in Nederland eigenlijk nog maar twee soorten telefoons: goedkope telefoontjes om mee te bellen en smartphones.
Geen toeval dus dat alle fabrikanten dit jaar groots uitpakten met nieuwe smartphones, en de enkeling die dat niet deed, zoals LG, had in elk geval plannen in die richting. Smartphones waren de grootste groeimarkt voor de telecomindustrie.
Dit jaar is daarmee een stormachtig jaar geworden. Android nam in Nederland het marktleiderschap over van Symbian en dat is een paar jaar sneller dan verwacht. Er kwamen geheel nieuwe versies van Windows Phone en Maemo, en andere OS'en werden drastisch gewijzigd, zoals BlackBerry OS, Symbian en Android. Ook Apple liet zich niet onbetuigd en voegde onder meer multitasking toe aan iOS, dat tot halverwege dit jaar nog iPhone OS heette.
Tweakers.net kijkt in dit overzicht terug op het roerige jaar 2010, waarin de grote constante was dat alles veranderde. 2009, het jaar van onder meer de HTC Hero, de iPhone 3GS en de Nokia N900, is alweer een eeuwigheid geleden.
Meer voor minder
Hoewel revoluties zich in vele gedaanten kunnen hullen, was de Huawei Joy in veel opzichten het meest revolutionaire toestel van dit jaar. Niet vanwege een ontzettend groot scherm of een supersnelle processor, maar vanwege de prijs: Vodafone bracht het toestel uit onder de naam 845 Nova voor een prijs van 99 euro. Dat is niet veel voor een smartphone met 3g, wifi, gps en Android.

De Joy was echter niet de enige goedkope smartphone: ook LG sloot een deal met Vodafone en bracht zijn GT540 Optimus Android aan de man voor 129 euro - een bedrag waarvoor je een jaar eerder niet eens een Cookie had kunnen kopen. Diverse Europese providers brachten de ZTE Blade uit, een Android-smartphone met 3,5"-oled-scherm met hoge resolutie voor 120 euro. Nokia liet zich ook niet onbetuigd en presenteerde onder meer de 5230, een volwaardig Symbian-toestel voor 130 euro.
Veel lager kunnen de prijzen niet meer: de ontwikkeling van een smartphone kost nu eenmaal geld. De drukke prepaidmarkt wordt beheerst door toestellen met goedkope hardware; de goedkoopste toestellen hebben over het algemeen weinig features en een klein scherm en zijn eigenlijk alleen bedoeld om mee te bellen.
Maar als Huawei en LG een goedkope Android-smartphone kunnen maken, dan kan iedereen het. In 2011 worden er dan ook meer toestellen in deze prijsklasse verwacht, vermoedelijk onder meer van Samsung.
Dat telefoons volgend jaar daadwerkelijk in de supermarkt worden weggegeven bij een pakje boter, zit er overigens niet in: de marges op deze toestellen zijn al heel klein. Dat is ook de reden dat fabrikanten als Apple, RIM en HTC goeddeels wegblijven uit de markt van budgetsmartphones: zij kiezen voor grotere marges en niet voor grotere verkoopaantallen.
Standaarden laders en koptelefoons
Een ontwikkeling die veel mensen zullen toejuichen is de standaardisatie van aansluitingen. Waar in het verleden smartphones elke fabrikant zijn eigen standaard had voor laders en koptelefoons, is dat nu - bijna - verleden tijd.
Vrijwel elke fabrikant gebruikte een andere aansluiting voor het laden van smartphones: Samsung had een plattere versie van micro-usb, Sony Ericsson gebruikte een eigen standaard die gebruikt werd voor zowel laden als muziek luisteren, HTC deed hetzelfde met Ext-usb en Nokia zat op micro-usb.
Inmiddels is op elke nieuwe smartphone een 3,5mm-aansluiting voor koptelefoons te vinden. Wel verschilt de functie, waardoor je niet zomaar elke koptelefoon op elk toestel kan zetten. Door de integratie van bijvoorbeeld de microfoonfunctie wordt muziek op andere toestellen automatisch gedempt, bijvoorbeeld.
Ook is op elke smartphone een micro-usb-ingang te vinden voor laden en data-overdracht. De standaard is vanaf eind 2009 bij elke fabrikant ingevoerd. Er zijn slechts enkele fabrikanten die de standaard nog niet toepassen: Apple met zijn iPhone en Dell met zijn Streak. Omdat de Europese Commissie de standaard verplicht heeft gesteld per 2012 zullen die fabrikanten ook over moeten gaan, al zal Apple vermoedelijk een converter gaan meeleveren met zijn toestellen om aan de regels te voldoen.

Apple iPhone: blijvend succesvol
Veel van het iPhone-nieuws van 2010 had een negatieve bijsmaak: de verkopen stegen maar het marktaandeel zakte, ver voor de release dook al een exemplaar van de iPhone 4 op, en dat toestel bleek ook nog eens een probleem met zijn antennes te hebben. Voor Nederlandse iPhone-liefhebbers was er ook goed nieuws: sinds november is T-Mobile niet meer de exclusieve provider.
Het eerste iPhone-nieuws van dit jaar was de aankondiging van iOS 4, dat onder meer multasking bood en diverse nieuwe zaken toevoegde, zoals het organiseren van applicaties in mappen.
In april ontvouwde zich vervolgens het meest memorabele verhaal in telecomland van 2010. Een Apple-engineer zou een prototype van de iPhone 4 in een café zijn kwijtgeraakt, waarna een willekeurige voorbijganger hem vond. Het toestel werd onder meer aangeboden aan de gadgetsites Engadget en Gizmodo.
Het leidde tot een stroom publicaties, ook op Tweakers.net. Het begon met de eerste foto's van Engadget op een zondagochtend. Veel mensen twijfelden aan de echtheid van de foto's, maar een dag later publiceerde Gizmodo, dat duizenden dollars betaald had om het prototype in handen te krijgen, een preview van het toestel. De preview leidde tot juridische getouwtrek en een inval bij de desbetreffende redacteur.
Steve Jobs maakte in juni aan alle speculaties een einde door de iPhone 4 aan te kondigen. In Nederland verscheen het toestel op 30 juli bij T-Mobile; sinds 29 november is het toestel ook bij KPN en Vodafone te krijgen.
Verder was de 'death grip' natuurlijk uitgebreid in het nieuws: door beide externe antennes van het toestel te verbinden, wat al zou kunnen door het toestel normaal vast te houden, kon het signaal wegvallen, zo claimden gebruikers. Apple reageerde tot verbazing van vriend en vijand met de mededeling dat dit een optisch probleem was: het zou liggen aan de weergave van de streepjes.
Toen de Amerikaanse consumentenbond Consumer Reports echter een negatief koopadvies gaf, móest Apple wel reageren: Jobs kwam terug van vakantie om aan te kondigen dat alle gebruikers een gratis case konden krijgen om het probleem te ondervangen. Met enkele summiere testen probeerde Apple aan te tonen dat andere toestellen hetzelfde probleem kenden, maar de filmpjes werden kritisch ontvangen en verdwenen al snel van de site van Apple.
De 'death grip' bleek een van de zeldzame momenten waarop de geoliede pr-machine van Apple haperde: het bedrijf reageerde volgens diverse analytici niet goed op de problemen.
Een andere zeldzaamheid bij Apple zijn productieproblemen. Toch deden ook die zich voor. Jobs kondigde samen met de zwarte iPhone 4 een witte versie aan, maar vanwege niet nader toegelichte problemen werd de release daarvan enkele keren uitgesteld. Deze variant staat nu op de planning voor de lente van 2011.
/i/1279890873.jpeg?f=imagenormal)
De stroom negatieve publiciteit rondom de iPhone 4 heeft de populariteit van de smartphone echter amper gehinderd: de verkopen stegen in 2010 tot recordhoogtes en Apple haalde tot zijn grote vreugde concurrent RIM - bekend van de BlackBerry's - in. In marktaandeel ging Apple echter niet vooruit, omdat de markt harder groeide dan Apples aandeel daarin.
Wie eind 2009 nog in de veronderstelling leefde dat de iPhone een hype was die over zou waaien, is bedrogen uitgekomen: consumenten blijven de toestellen massaal kopen, ondanks de toegenomen concurrentie. Belangrijker is echter dat Apple zijn stempel op de smartphonemarkt heeft gedrukt met de introductie van diverse features die we inmiddels normaal vinden, zoals een bruikbaar onscreen toetsenbord, een downloadwinkel met veel applicaties, en multitouch.
Symbian: een enkel lichtpunt
Ook Symbian heeft een roerig jaar achter de rug. Het systeem werd door Nokia onder een opensourcelicentie vrijgegeven en het beheer werd overgenomen door een stichting. Vervolgens kondigde Nokia in november aan de stichting min of meer op te heffen en de ontwikkeling van Symbian weer in eigen hand te nemen. En hoewel de verkopen van Symbian-toestellen nooit eerder zo goed waren, zakte het marktaandeel flink.
Dit voorjaar kwamen de Vivaz en de Vivaz Pro van Sony Ericsson uit. Het zijn bijzondere toestellen, want het zijn de laatste Symbian-toestellen op de Nederlandse markt die niet van Nokia afkomstig zijn. Symbians van andere fabrikanten verschijnen verder alleen nog in Azië. De twee Vivaz'en bleken echter weinig succesvol: Sony Ericsson had meer geluk met de Xperia X10-serie met Android, en besloot met Symbian te stoppen. Ook de directe opvolgers van de Vivaz en de Vivaz Pro worden naar verluidt uitgerust met Android.
/i/1264063204.jpeg?f=imagenormal)
Hetzelfde geldt voor Samsung. De Koreaanse fabrikant kwam in 2009 nog met de i8910 HD en wilde dit jaar opnieuw een Symbian-toestel uitbrengen. Maar hoewel Samsung de middelen heeft om een dergelijk toestel succesvol in de markt te zetten, besloot ook deze mobieltjesmaker om met Symbian te stoppen.
En dat waren niet de enige tegenslagen voor Nokia en Symbian. De laatste maanden van het jaar kunnen op zijn minst als roerig worden omschreven. De Symbian Foundation verloor zijn voorman Lee Williams, die 'om persoonlijke redenen' opstapte. Lee Williams was een van de kurken waar de Foundation op dreef en daarom was zijn ontslag een grotere klap dan het voor buitenstaanders misschien leek.
Het duurde dan ook niet lang voor Nokia besloot de Foundation grotendeels stil te leggen. Dat gebeurde in november, daags voordat de Foundation tijdens een evenement in Amsterdam zou laten zien hoe Symbian vooruit moest worden geholpen. De Foundation blijft op papier bestaan, maar van de honderd medewerkers staan er vermoedelijk negenennegentig op straat.
Ook financieel had Nokia het niet makkelijk: aandeelhouders zagen de winstcijfers teruglopen en eisten actie. Die kwam er, in de vorm van het ontslag van Olli-Pekka Kallasvuo, de ceo die al tientallen jaren in dienst was bij Nokia. Hij werd vervangen door de Canadees Stephen Elop, die bij Microsoft werd weggehaald.
Elop moest vooral een cultuuromslag teweeg brengen. Zijn komst werd niet door iedereen met enthousiasme begroet: daags na het nieuws over de wisseling van de macht stapte Anssi Vanjoki, het charismatische hoofd Mobiele Oplossingen van Nokia, vrijwillig op. Ook Vanjoki was al decennia in dienst van de Finse fabrikant: het verdwijnen van beide topmannen zal een grote invloed hebben op de cultuur op het hoofdkantoor in het Finse Espoo.
Een van de eerste acties van Elop zal echter met gejuich worden begroet: toestellen zullen voortaan niet meer zo ver van tevoren worden aangekondigd. Zo werd het vlaggenschip van 2010, de N8, in april aangekondigd en Tweakers.net kon als een van de eerste een preview van het toestel publiceren. De aspirant-kopers moesten echter tot minimaal eind september wachten.
Dat was ongunstig voor Nokia: een halfjaar is in de dynamische smartphonemarkt een eeuwigheid en een toestel kan in de tussentijd degraderen van vlaggenschip tot nakomertje. En dat gebeurde met de N8: hardware als bijvoorbeeld de hdmi-uitgang bleek bij het verschijnen ook al te vinden op de Motorola Milestone XT720, en Symbian^3 moest het uiteindelijk opnemen tegen iOS 4, BlackBerry 6 en Android 2.2.
Ondertussen bracht Nokia vooral toestellen uit die weinig indruk maakten op smartphoneliefhebbers, met name omdat ze werden uitgerust met het oudere Symbian S60. Eind oktober verschenen er met de C6-01 en de C7 nog wel nieuwe Symbian^3-toestellen, maar het echte vuurwerk komt pas volgend jaar: dan komen de E7 en N9 uit, allebei met een groot scherm en een uitschuifbaar toetsenbord.
Nokia heeft op papier een wisselend jaar gehad: er werden meer smartphones verkocht dan ooit, maar er werd minder geld aan verdiend. Erger is dat Nokia ook veel krediet bij consumenten en in de media verspeelde, en het is voorlopig nog maar de vraag of het bedrijf de opgelopen schade in 2011 ongedaan kan maken.
Windows Phone: alles op 7
Je zal het niemand hardop horen zeggen, maar 2010 was het jaar dat Microsoft, fabrikanten en providers met ineengeslagen handen Windows Mobile een zachte dood hebben laten sterven. Er verschenen bijna geen nieuwe toestellen, er kwam nog maar één update uit en van het toekomstperspectief bleef helemaal niets over.
In het voorjaar kwam HTC nog met de HD Mini op de proppen, Sony Ericsson bracht de M1i Aspen uit en Samsung kwam met de curieuze Omnia 735. Deze ogenschijnlijk slordig in elkaar geflanste smartphone zal naar alle waarschijnlijkheid de allerlaatste Windows Mobile-smartphone zijn die ooit op Tweakers.net is gereviewd.
Twee weken nadat deze review online ging, verscheen de toekomst van Windows-telefonie in de vorm van de LG Optimus 7 en de HTC 7 Trophy in Nederland. Deze twee toestellen waren de eerste met Windows Phone 7, het geheel nieuwe mobiele besturingssysteem dat Microsofts Windows Mobile de facto heeft vervangen.
Microsoft hield - geheel tegen de gewoonte in - vrijwel alles over Windows Phone 7 tot bij de aankondiging geheim. Daar slaagde het bedrijf opvallend goed in: insiders durfden nauwelijks iets te zeggen uit angst voor het grote bedrijf uit Redmond. Op het laten uitlekken van plaatjes stond al helemaal de figuurlijke doodstraf, zo leek het: hoewel de hele telecompers afbeeldingen wilden hebben, bleef de interface tot het laatste moment geheim.
Op maandagmiddag 15 februari om 15.00u was het dan eindelijk toch zover: in een veel te klein zaaltje in Barcelona presenteerde Microsoft-voorman Steve Ballmer Windows Phone 7. Met nieuwe concepten als hubs en live tiles - en opvallend genoeg zonder multitasking en copy/paste. In de maanden erna kwam geleidelijk aan meer informatie over het OS naar buiten.
De reactie op het nieuwe mobiele besturingssysteem waren voor Microsoft-begrippen opvallend enthousiast: fabrikanten en providers gingen graag in zee met Microsoft, hoewel elk aspect van OS en toestellen lijkt te worden gedicteerd vanuit Redmond. Ook de techpers, inclusief Tweakers.net, reageerde positief op het nieuwe OS, ondanks de tekortkomingen in de functionaliteit.
Er kwamen in Nederland slechts enkele toestellen uit en dat is logisch: Microsoft wil alles zelf vertalen en daarom duurt het langer voordat er Nederlandse taalondersteuning komt. Bij het maken van vertalingen voor Windows Mobile werd de hulp van derden ingeroepen, waardoor elke update gelijk in een groot aantal talen beschikbaar was.
Binnen twee maanden moet een eerste grote update komen, waarin copy/paste wordt toegevoegd en - volgens geruchten - ook navigatiefunctionaliteit in Bing Maps zal verschijnen. Medio 2011 moeten Microsoft-diensten als Marketplace, Xbox Live en Zune in Nederland beschikbaar komen.
Of Microsoft het zo begeerde succes zal boeken met Windows Phone 7 is een vraag die pas in 2011 - in elk geval deels - beantwoord zal kunnen worden. De release van de drie toestellen in Nederland is in elk geval niets meer dan een test om te kijken hoe early adopters reageren voordat Microsoft volgend jaar zijn nieuwe OS écht groots lanceert in Nederland.
/i/1287660283.jpeg?f=imagenormal)
BlackBerry: chat sells

Wat is de meestverkochte smartphone van 2010 - en overigens ook vermoedelijk het bestverkochte mobieltje van afgelopen jaar? Wat denk je? Een toestel met Apple-logo achterop? Nee. Een hip nieuw Android-toestel? Weer mis. Een goedkoop Nokia'tje dat alleen kan bellen en sms'en? Zelfs dat niet.
De bestverkochte telefoon van het afgelopen jaar is de BlackBerry Bold 9700: een toestel zonder veel van de features die moderne smartphones karakteriseren, zoals een rappe cpu en groot touchscreen. De Bold 9700 heeft echter wel een goed fysiek toetsenbord én BlackBerry Messenger, de applicatie die het werkwoord 'pingen' in Nederland bij het grote publiek introduceerde.
Pingen beleefde in 2009 zijn grote doorbraak en die trend zette door in 2010. Waar BlackBerry's voorheen waren voorbehouden aan zakenlui, liepen in 2010 massa's scholieren, vrouwen en allochtonen ineens ook met de Canadese smartphones rond. De explosieve groei in Nederland stond in schril contrast met het wereldwijde beeld. In Noord-Amerika is de BlackBerry al zowat ten dode opgeschreven, maar hier zijn de smartphones populairder dan ooit.
RIM heeft goed naar de nieuwe klantengroep gekeken en heeft daarom zijn software aangepast. In eerdere versies verschenen al zaken als een muziekspeler en een downloadwinkel, en deze zomer introduceerde RIM onder andere een backuptool voor consumenten en een nieuwe versie van het besturingssysteem, met een nieuwe browser en betere looks. En omdat veel mensen nu eenmaal een touchscreen verlangen, kwam er ook een toestel met touchscreen én toetsenbord: de Torch.
Het verkoopsucces kon echter niet verhullen dat RIM zich zorgen over de toekomst maakt. Na de overname van Sun door Oracle kan RIM niet meer bij de Java-maker aankloppen voor ingrijpende veranderingen in het OS; de updates die RIM zelf kan uitvoeren zijn grotendeels cosmetisch en op de lange termijn niet genoeg om de concurrentie aan te kunnen.
RIM wist dat zelf ook en kocht daarom dit voorjaar QNX. Het Neutrino-OS van QNX verschijnt volgend jaar op de PlayBook, de tablet van RIM. Daarna zullen ook BlackBerry's met dit besturingssysteem worden uitgerust, waarna BlackBerry OS langzamerhand wordt uitgefaseerd.
/i/1285654572.jpeg?f=imagenormal)
MeeGo, WebOS - waar blijven ze?
WebOS
Het is alweer bijna twee jaar geleden dat Palm zijn nieuwe besturingssysteem WebOS aankondigde. Desondanks is er nog steeds geen enkel toestel met WebOS in Nederland te koop: de Palm Pre, de Pre Plus, de Pixi, de Pixi Plus en de Pre 2 kwamen allemaal niet naar Nederland.
Dat betekent niet dat er niets gebeurde. Palm kampte met productieproblemen, waardoor de toestellen te beperkt verkrijgbaar waren, en mede daardoor werden er te weinig verkocht. Het bedrijf zette zichzelf daarop in de verkoop. Onder meer HTC, Apple, Google en Microsoft hadden interesse, maar uiteindelijk ging Palm naar HP, dat WebOS voor onder meer tablets en printers wil gebruiken.
Inmiddels is WebOS 2.0 uitgekomen, maar er is nog weinig zicht op aansprekende toestellen en releases in Nederland en België. HP lijkt zich erbij te hebben neergelegd dat WebOS in de smartphonemarkt een marginale rol gaat spelen, zeker omdat ontwikkelaars geen interesse hebben om applicaties voor het besturingssysteem te maken: zij kiezen liever voor Android, iOS, Windows Phone 7, BlackBerry of Symbian.
:fill(white)/i/1283943116.jpeg?f=thumb)
MeeGo
De aankondiging in februari kwam voor velen als donderslag bij heldere hemel: Nokia besloot zijn op Linux gebaseerde besturingssysteem Maemo samen te voegen met Moblin van Intel. MeeGo zou van de grond af aan worden gebouwd met de beste elementen uit beide Linux-distro's.
Dat is enerzijds jammer, want Maemo is op de N900 een bijzonder fijn besturingssysteem gebleken: multitasking was briljant geïmplementeerd en veel mensen waren tevreden met de interface van het toestel.
De samenvoeging heeft ertoe geleid dat er in 2010 geen Linux-toestel van Nokia is uitgekomen: de N9, die op basis van uitgelekte afbeeldingen enthousiast werd onthaald als 'MacBook-phone', staat op de planning voor 2011. Dat komt voornamelijk omdat het OS nog niet af is: Intel bekommert zich alleen om de netbookversie en Nokia kon de smartphoneversie niet op tijd afkrijgen.
:fill(white)/i/1282215399.jpeg?f=thumb)
Bada
Een nieuwkomer in 2010 was Bada; het Samsung-platform dat zowel op een Linux-kernel als op de traditioneel gebruike rtos-kernels kan draaien. Bada is de opvolger van het platform waarop featurephones van Samsung altijd draaiden en dat is vrijgegeven aan ontwikkelaars.
Bada werd groots gelanceerd in combinatie met de smartphone Wave S8500. Het toestel beschikte over enkele vernieuwende specificaties en verkocht relatief goed. Een paar maanden later bleek wat Samsung echt in gedachten heeft: een platform voor mid-range smartphones met middelmatige specs. Na de Wave S8500 volgden onder meer de Wave 523, 525, 533 en 723 én de Wave II S8530. Alleen die laatste kan meekomen met de toppers in het high-end segment.
Bada heeft wat aandacht getrokken van ontwikkelaars, maar vooralsnog is het geen grote speler: de keuze in applicaties is beperkt, waardoor de toestellen nog altijd aanvoelen als featurephones.
Android: grote groei
Hoewel we al een uitgebreid jaaroverzicht hebben gepubliceerd van alle ontwikkelingen op Android-gebied, vind je hier nog een beknopte samenvatting.

Het is hard gegaan met Android: de verkopen vlogen omhoog en er worden veel meer Android-toestellen dan iPhones verkocht. Ook marktleider Symbian is in zicht: volgens marktvorser Gartner was het verschil tussen de twee OS'en in het derde kwartaal nog maar 3 procentpunten; een jaar ervoor was het verschil nog 33 procentpunt.
Op Tweakers.net - van oudsher al een verzamelplaats van HTC-liefhebbers - bleek de Desire populair. De forumtopics barstten uit hun voegen en de review op Tweakers.net groeide uit tot de bestgelezen telefoonreview tot op heden en de op drie na bestgelezen review uit de historie van de site.
De grootste verrassing kwam van Samsung: na de weinig aansprekende Galaxy en Galaxy Spica pakte de Koreaanse fabrikant uit met de Galaxy S. Het toestel met het 4"-Super Amoled-scherm en de 1GHz-cpu werd veel verkocht, mede doordat er veel versies verschenen. Zo kwam er net voor de kerst nog een Armani-versie uit.
Sony Ericsson kwam met de X10-serie op de proppen, bestaande uit de Xperia X10, de X10 Mini, de X10 Mini Pro en de X8. Vooral de compacte Mini-toestellen wisten zich van de concurrentie te onderscheiden. LG kwam met de Optimus Android, de GW620 en de Optimus One: het drietal deed het redelijk, maar kon in Nederland geen potten breken - zeker niet bij tweakers.
Google deed zelf een duit in het zakje met de door HTC gemaakte Nexus One en de met Samsung gefabriceerde Nexus S. Deze toestellen waren echter bedoeld om nieuwe functies en mogelijkheden te tonen en werden maar mondjesmaat verkocht.
De meest voor de hand liggende ontwikkeling voor 2011 is de opmars van tablets op Android. Google werkt daartoe hard aan Honeycomb, de opvolger van Gingerbread. Samsung en LG gaan in elk geval een aantal tablets met Android uitbrengen, volgens geruchten zullen ook Motorola en HTC een steentje bijdragen.
Op het gebied van Android-smartphones mogen we verdere diversificatie verwachten: er komen meer goedkope modellen voor de bulkmarkt en de high-end toestellen krijgen dualcoreprocessors. Dat stelt gebruikers in staat om beter te multitasken en grafisch zwaardere games te spelen. Dit proces zou de markt voor Android kunnen fragmenteren, maar vooralsnog wordt dat opgevangen door de groei: er is in het Android-universum nog plek genoeg voor iedereen.
Verder wordt er nog flink geruzied over intellectueel eigendom, en de patentoorlogen zullen komend jaar nog niet tot een einde komen. Toch zullen bedreigingen voor Android in 2011 nog geen weerslag hebben op het aantal nieuwe modellen: de fabrikanten hebben hun roadmaps al klaar en zullen daar niet veel van afwijken.
Wellicht zal Android vanaf 2012 meer problemen het hoofd moeten bieden, als Android wat meer volwassen is en er zicht is op wat de effecten van de patentclaims en de marktfragmentatie zijn. Want groot worden is in de drukke dynamische telecommarkt al een hele prestatie, maar groot blijven is een trucje dat nog niemand heeft geflikt.
Slotwoord
Het jaar 2010 is in veel opzichten het jaar van de updates geworden. Vrijwel alle fabrikanten gaven hun besturingssystemen grote updates; alleen Microsoft deed iets totaal nieuws. Op het gebied van hardware zagen we veel grote schermen en krachtigere cpu's, maar ook dat zijn geen echte vernieuwingen.
'Update' was ook het woord waar bij veel smartphonebezitters het hart van vol was. IPhone-gebruikers wilden een update naar iOS 4, behalve bezitters van de iPhone 3G, want dat toestel werd aanvankelijk trager van de update. Android-bezitters wilden updates voor hun toestellen naar Android 2.1 of 2.2, of allebei, en de eigenaars van recente Nokia's zouden graag Symbian^3 op hun toestel zien.
De rol van updates is sterk toegenomen en ook de waarde ervan: er is inmiddels geen enkele fabrikant die durft te zeggen dat gebruikers het maar met de versie van de software moeten doen die erop staat. Geld vragen voor updates is eveneens not done: mensen verwachten het gratis en voor niks.
Updates kunnen sinds 2010 eindelijk ook over the air op toestellen worden gezet. HTC deed dat onder meer bij nieuwe Android-toestellen en het is een enorme verbetering: geen gedoe met desktopsoftware, kabeltjes en drivers. Een bijkomend voordeel voor de fabrikant is bovendien dat veel meer mensen de update ook daadwerkelijk installeren.
Het is onduidelijk wat 2011 zal brengen. We mogen vast rekenen op een nieuwe iPhone en een nieuwe versie van iOS, een paar grote updates van Android, nieuwe features in Symbian en Windows Phone 7 en de eerste toestellen met MeeGo en BlackBerry QNX. Uiteraard komen er ook weer high-end smartphones met nog snellere cpu's, meer geheugen en hogere resoluties op grotere touchscreens. Hopelijk komen er ook weer een paar mooie verrassingen. We houden dat ook in 2011 scherp voor je in de gaten.