Door Sjef Weller

Redacteur

Mooie miniled-tv pakt de hdr-kroon

TCL C8K Review

10-07-2025 • 06:00

97

Multipage-opmaak

Inleiding

Samenvatting

De TCL C8K is een van de indrukwekkendste hdr-televisies van het moment, met piekhelderheden die zelfs in de zeer nauwkeurige Filmmaker-modus bijna de 3500cd/m² aantikken. Verder heeft deze tv een redelijk ontspiegeld, contrastrijk paneel met voor miniledbegrippen prima kijkhoeken. Met Google TV aan boord en ondersteuning voor 144Hz-gaming in 4k is de C8K een manusje van alles dat nergens echt teleurstelt. Ook het ingebouwde speakersysteem van Bang & Olufsen is indrukwekkend te noemen. Het hoge aantal dimmingzones helpt blooming tot een minimum te beperken, zelfs als je in het donker kijkt. In dat laatste geval is ook de nieuwe afstandsbediening met toetsverlichting een mooie opsteker.

Getest

TCL 65C8K Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.599,-

Vanaf € 1.599,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (13)

Als het om tv's gaat, kennen we elektronicafabrikant TCL vooral als prijsvechter. Het Chinese bedrijf bracht de afgelopen jaren enkele interessante led- en miniledtelevisies uit die steevast erg scherp geprijsd zijn. TCL's televisies waren het afgelopen jaar dan ook regelmatig te spotten in onze Televisie Best Buy Guides. Vaak waren dit modellen die op beeldverwerking en design net iets achterbleven bij grote merken als LG, Samsung en Sony, maar wel zo'n aantrekkelijk prijsniveau hadden dat ze alsnog erg interessant waren voor prijsbewuste kopers.

Dat is aan het verschuiven. De TCL C85 (review), een van de topmodellen van vorig jaar, kwam al dicht in de buurt van zijn grootste concurrent, de Samsung QN90D. De backlightcontrole kon nog iets beter en de beeldverwerking tikte net niet hetzelfde niveau aan, maar de kwalitatieve verschillen begonnen wel erg klein te worden. De grote vraag dit jaar is of TCL met opvolger C8K eindelijk echt kan aanhaken bij Samsungs hoogst gepositioneerde 4k-miniledmodel of er zelfs voorbij weet te streven.

Dat Samsung-topmodel voor dit jaar is de QN90F; daarvan hebben we nog geen review (die volgt binnenkort), maar deze tv staat inmiddels wel in ons testlab en we hebben er alvast enkele testresultaten van. We zullen de nieuwe TCL C8K dus niet alleen kunnen vergelijken met zijn voorganger, maar ook met zijn grootste rivaal uit Zuid-Korea. Daarnaast blijft natuurlijk de Sony Bravia 9, die we vorig jaar met een Ultimate Award beloonden, een belangrijke maatstaf voor miniled-tv's. Voor een vergelijking met de miniledtopmodellen van LG (de QNED93) en Philips (MLED950) voor dit jaar is nog wat geduld nodig, want van beide tv's moeten we nog een testexemplaar ontvangen.

Minder zwarte randjes, meer dimbare zones

Op papier ziet de C8K er alvast mooi uit. TCL heeft de beeldloze zwarte randjes binnen het frame zo goed als volledig weggewerkt. Ook hebben de Chinezen hun VA-paneeltechnologie verder ontwikkeld. Na TCL's HVA-paneel in de C85, met een verhoogd contrast ten opzichte van normale VA-panelen, is er nu het WHVA-paneel. Dit paneeltype zou beter ontspiegeld zijn en minder verzadiging verliezen onder een ruime kijkhoek. Het nieuwe paneel maakt zijn opwachting in de TCL C8K. Ook heeft TCL de afstand tussen de minileds en het paneel verkleind, waardoor de tv minder dik is dan zijn voorganger en minder last zou hebben van zichtbare blooming.

Verder is dit jaar weer het aantal dimbare zones verhoogd. De 65"-versie van de C8K telt 1680 individuele localdimmingzones, een toename van precies 25 procent ten opzichte van de C85 van vorig jaar. Bij de meeste miniledfabrikanten zien we juist een stagnerende trend als het om localdimmingzones gaat. Zo heeft de 65"-versie van de Samsung QN90F 720 zones, net zoveel als voorganger QN90D.

TCL C8K - intro

Van 65" tot 98"

Bij de C85 stapte TCL al af van de 55"-maat in zijn topserie en ook de C8K is alleen verkrijgbaar vanaf 65". Dat is tevens het formaat dat we ontvingen voor deze test. Verder is de tv te koop met een beelddiagonaal van 75", 85" en 98". De vanafprijzen beginnen bij zo'n 1600 euro voor de kleinste variant en lopen op tot 3999 euro voor de enorme 98"-versie. We spreken in deze review van de TCL C8K, maar de tv is in Nederland en België ook onder andere modelnamen verkrijgbaar, afhankelijk van de winkel waar je hem aantreft. De TCL C81K en C89K zijn precies dezelfde televisies. Om het prijsvergelijken makkelijker te maken, hebben we de drie verschillende modelnamen samengevoegd in onze Pricewatch.

In deze review kijken we eerst naar het uiterlijk en de aansluitingen van de nieuwe, dunnere miniled-tv. Daarna kijken we naar het gebruikte smartplatform en de gamefuncties, om vervolgens het energiegebruik en de geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers te beschrijven. Ten slotte behandelen we het nieuwe paneel en de beeldverwerking, om af te sluiten met onze meetresultaten van de sdr- en hdr-weergave.

Uiterlijk en aansluitingen

(In) de doos

De TCL C8K wordt geleverd in een zwart-wit bedrukte kartonnen doos. Het scherm is verpakt in een schuimzak met daaromheen PS-hardschuim (piepschuim) dat niet biologisch afbreekbaar is. De verpakking bevat naast het scherm en de voet/wandbeugel van de tv een afstandsbediening, batterijen, los netsnoer en een handleiding. De volledige Engelstalige handleiding is ook te downloaden als pdf.

Moderne televisies hebben vrijwel allemaal een dunne lijst rond het scherm, met daarbinnen een beeldloze zwarte rand van pakweg 5mm en onderop vaak zelfs 10mm. TCL heeft die zwarte randjes dit jaar op de boot naar Nooitmeerland gezet, althans bij zijn topmodel. Waar het frame rond het scherm ophoudt, begint meteen het beeld. Alleen aan de onderkant kun je met een beetje moeite nog een klein zwart randje vinden van 1mm hoog. De donkergrijze lijst rond het scherm is er overigens niet breder op geworden: die meet overal zo'n 3mm. Alleen de onderlijst is met 10mm wat dikker, met in het midden een smalle kin met het TCL-logo erop. Doordat TCL de microleds dichter op het beeldpaneel heeft weten te plaatsen, is ook de tv zelf een half centimetertje slanker dan de C85 van vorig jaar: op het dikste punt maten we 52mm.

QD-MiniLED-badgeVerder heeft de tv dezelfde premiumuitstraling als zijn voorganger. Gelukkig is de badge met de pr-kreet 'Premium QD-MiniLED' verplaatst van een plekje rechtsboven in het frame naar een plek in de rechterzijkant, áchter de lijst. Daardoor is dit stukje reclame niet meer te zien als je voor de tv zit en dat juichen we toe. De C8K staat net als zijn voorganger op een fraai afgewerkte, enkele voet. Op die voet is de tv overigens niet kantel- of draaibaar. Onder de lijst is ook nog een breed maar laag balkje te vinden met daarin een ontvanger voor de afstandsbediening en een statusled die oplicht bij het aan- of uitzetten en bij bedieningscommando's met de afstandsbediening.

Afstandsbediening

De C855 werd vorig jaar al geleverd met een nieuwe, luxer ogende afstandsbediening. Toch was TCL blijkbaar niet helemaal tevreden over het resultaat, want bij de C8K wordt een doorontwikkelde uitvoering meegeleverd. Deze heeft ook weer een zilverkleurige bovenkant en moet fysieke nummertoetsen missen. De wat onhandige volumeknop is echter van de zijkant verhuisd naar een plekje links van de zapknoppen. De 'reclameknoppen' - de tegenwoordig standaard aanwezige snelknoppen naar enkele streamingdiensten - springen bovendien een stuk minder in het oog. De grootste verandering is echter de toegevoegde knopverlichting; sensoren laten de knoppen automatisch oplichten als je de afstandsbediening beroert, zodat deze ook in het donker prima te gebruiken is. Hoewel dit logischerwijs gevolgen zal hebben voor de batterijduur, werkt de afstandsbediening nog wel gewoon op twee AAA-batterijen.

TCL C8K - afstandsbedieningTCL C8K - afstandsbedieningTCL C8K - afstandsbediening

Aansluitingen

De TCL C8K wordt geleverd met een los stroomsnoer met C17-connector. De stroom- en alle andere aansluitingen wijzen opzij. Alle aanwezige aansluitingen voor tv-signalen, beeld en geluid vind je in onderstaande tabel. Verder beschikt de tv over Wi-Fi 6, Bluetooth 5.4 en ondersteuning voor Chromecast en AirPlay 2, maar een hoofdtelefoonuitgang ontbreekt. Helaas functioneert een van de twee snelle HDMI-aansluitingen ook als (e)arc-poort; gebruik je de arc-functie, dan houd je dus nog maar één full-spec HDMI-poort over voor je Xbox Series X, PlayStation 5 en/of pc.

TCL C8K - de aansluitingenTCL C8K - de aansluitingen
Aansluiting Bijzonderheden
USB 2x
Ethernet
HDMI 1 4k met vrr tot 144Hz, (e)arc
HDMI 2 4k met vrr tot 144Hz
HDMI 3 4k met vrr tot 60Hz
HDMI 4 4k met vrr tot 60Hz
Kabeltelevisie
Satelliettelevisie
Common interface
Optische audio uit

Smart-tv en gamefuncties

Smart-tv en interface

TCL's smart-tv's draaien al jaren op Android en de C8K is geen uitzondering. Google TV heeft het grootste appaanbod van alle smart-tv-systemen en werkt ook op dit nieuwe model weer snel en logisch. Sneller dan vorig jaar is de tv overigens niet, want de C8K draait net als de C85 op een Pentonic 700-chip van MediaTek. Je kunt wel een flinke berg apps installeren: na initialisatie vind je zo'n 50GB vrije opslagruimte op de C8K.

TCL C8K - smart-tvTCL C8K - smart-tvTCL C8K - smart-tv

Wie het tv-nieuws een beetje heeft gevolgd, weet dat Google dit jaar Android 16 for TV zal uitbrengen en later ook Gemini-functies zal integreren. De C8K draait echter nog steeds op versie 12 van Android-tv. Niet dat daar iets mis mee is. De tv heeft een goede zoekfunctie, ook te gebruiken door in de afstandsbediening te spreken. Daarbij kun je de tv vragen om een bepaalde stream te zoeken binnen het aanbod van bijvoorbeeld Netflix of Disney+. Via de zoektab in het homescherm kun je nu ook categorieën kiezen waarbinnen je wilt zoeken. Zoals met alle smart-tv-systemen valt er niet te ontkomen aan een homescreen vol aanbevelingen. Je kunt de tv echter ook zonder internetverbinding of Google TV gebruiken.

Verder heeft TCL zijn instellingenmenu dit jaar nog wat helderder en logischer ingedeeld, waardoor je nu makkelijker de juiste instelling vindt. De vertaling van menuopties lijkt dit jaar ook wat verbeterd, met minder kolderieke Nederlandse menutermen. Al konden we een glimlach niet onderdrukken toen we in het audiomenu een 'Egalisator' tegenkwamen, waar de Chinese fabrikant uiteraard equalizer bedoelde.

TCL C8K - interfaceTCL C8K - interface

Gamefuncties

De C8K heeft gamers een hoop te bieden. De tv schakelt met zijn automatic low latency mode over naar een modus met minder inputlag als gamecontent wordt gedetecteerd. Daarnaast kan de tv gamebeelden weergeven in 4k met variabele refreshrates tot 120Hz (consoles) of 144Hz (pc: AMD en Nvidia). Als je genoegen neemt met een gehalveerde verticale resolutie, worden zelfs refreshrates tot 288Hz ondersteund. Om met de pc op 144Hz (of 288Hz bij een resolutie van 3840 bij 1080) te kunnen gamen, moet je wel eerst de optie 'Modus hoge framerate' inschakelen in TCL's gamemenu, Game Bar 3.0 geheten.

De C85 had ook al versie 3.0 van dat gamemenu, maar toch zien we op de C8K wat nieuwe toevoegingen. De mogelijkheid om een richtkruis in het midden van je scherm te toveren is er nog steeds, waarbij je uit verschillende vormen kunt kiezen. Ook kun je nog steeds specifieke beeldmodi activeren voor fps- en rpg-games, waarbij de weergave steeds net even anders wordt afgesteld. Verder kun je schaduwen lichter maken en de actuele framerate en de hdr-, allm- en vrr-status aflezen. Nieuw zijn een losse fps-counter die je in een van de hoeken van het scherm kunt plaatsen en de mogelijkheid om een deel van het beeld uitvergroot weer te geven. Zo kun je bijvoorbeeld minimaps in games laten uitvergroten. Verder kun je nu kiezen uit drie verschillende designs voor de Game Bar.

TCL Game Bar 3.0 C8KTCL Game Bar 3.0 C8KTCL Game Bar 3.0 C8KTCL Game Bar 3.0 C8K

Verder heeft ook de C8K weer een Dolby Vision Game-beeldmodus voor als je hdr-games speelt op je Xbox. Omdat de nieuwe miniled-tv nog beschikt over dezelfde Pentonic 700-processor als zijn voorganger, is het aantal snelle HDMI-poorten wel weer beperkt tot twee. De andere twee aansluitingen gaan niet verder dan 4k met 60Hz. Die twee snelle poorten zijn nu wel allebei geschikt voor 4k144Hz, waar een van de twee vorig jaar nog was beperkt tot 120Hz. Een nadeel dit jaar is dat een van die snelle poorten ook functioneert als (e)arc-aansluiting; sluit je hierop een soundbar of receiver aan, dan houd je dus nog maar één 144Hz-poort over om op te gamen.

Inputlag

Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. Een lage 'inputlag', het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en het moment waarop het daadwerkelijk wordt getoond, is dus belangrijk bij gaming.

Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120-, 1080p144- en 4k-60-beeldmodi. Onderstaande grafiek toont de TCL 65C8K in donkerrood, voorganger C85 in zalmroze en de 65"-Samsung QN90F in turquoise. Zonder meteen de allersnelste te zijn, behaalt TCL's nieuwe topmodel in alle geteste modi prima scores.

  • Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
  • Inputlag 1080p - Gamemodus 144Hz
  • Inputlag 1080p - Gamemodus 60Hz
  • Inputlag 2160p - Gamemodus 60Hz
Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips 809 65" OLED
4,3
Sony Bravia 8 65" OLED
4,3
Philips 909 55" OLED
4,5
Philips 908 65" OLED
4,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
4,7
LG G5 65" OLED
4,8
LG C5 65" OLED
4,8
Panasonic Z95A 65" OLED
4,8
LG C4 65" OLED
4,8
LG G4 65" OLED
4,8
Panasonic Z90A 55" OLED
4,9
TCL C85 65" LCD
5,1
Samsung S95F 65" QD-OLED
5,3
TCL C80 50" LCD
5,4
TCL 65C8K 65" LCD
5,5
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
6,3
TCL C84 65" LCD
6,3
Philips 959 65" OLED
6,5
Sony A95L 65" QD-OLED
8,2
Samsung QN90F 65" LCD
8,3
Sony Bravia 7 65" LCD
8,5
Sony Bravia 9 75" LCD
8,6
Samsung QN90D 55" LCD
9,1
Samsung The Frame Pro 65" LCD
20,9
Inputlag 1080p - Gamemodus 144Hz
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG C5 65" OLED
4
LG G5 65" OLED
4
TCL 65C8K 65" LCD
5
Samsung S95F 65" QD-OLED
5
Panasonic Z90A 55" OLED
5
Panasonic Z95A 65" OLED
5
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
6
Samsung QN90D 55" LCD
9
Philips 909 55" OLED
13
Inputlag 1080p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,3
Samsung QN90D 55" LCD
9,5
Samsung QN90F 65" LCD
10,0
Samsung S95F 65" QD-OLED
11,3
TCL 65C8K 65" LCD
11,4
TCL C84 65" LCD
12,1
Philips 809 65" OLED
12,4
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
12,5
Sony Bravia 8 65" OLED
12,5
Philips 909 55" OLED
12,6
Philips 908 65" OLED
12,6
Panasonic Z90A 55" OLED
12,7
Panasonic Z95A 65" OLED
12,7
LG G5 65" OLED
13,0
LG C5 65" OLED
13,0
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C80 50" LCD
13,1
TCL C85 65" LCD
14,6
Philips 959 65" OLED
14,7
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony Bravia 9 75" LCD
16,9
Sony Bravia 7 65" LCD
17,0
Samsung The Frame Pro 65" LCD
36,9
Inputlag 2160p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,2
Samsung QN90F 65" LCD
10,0
Samsung QN90D 55" LCD
10,1
Samsung S95F 65" QD-OLED
11,3
TCL 65C8K 65" LCD
11,4
TCL C84 65" LCD
12,1
Philips 809 65" OLED
12,4
Sony Bravia 8 65" OLED
12,4
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
12,5
Philips 909 55" OLED
12,6
Philips 908 65" OLED
12,6
Panasonic Z90A 55" OLED
12,7
Panasonic Z95A 65" OLED
12,7
LG G5 65" OLED
13,0
LG C5 65" OLED
13,0
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C80 50" LCD
13,2
Philips 959 65" OLED
14,7
TCL C85 65" LCD
14,7
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony Bravia 9 75" LCD
18,6
Sony Bravia 7 65" LCD
18,6
Samsung The Frame Pro 65" LCD
36,9

Energiegebruik en geluid

Energiegebruik

We meten het energiegebruik van televisies al jaren in de standaardmodus, bij weergave van een schaakbordpatroon met een helderheid van 120 en 250cd/m², om zo tv-gebruik 's avonds en overdag na te bootsen. Tegenwoordig voeren we deze test uit in een modus met een nauwkeurigere kleurbalans. In het geval van deze TCL is dat de Filmmaker-modus. Daarnaast voeren we tegenwoordig een dynamische energietest uit, waarbij we het gemiddelde gebruik meten tijdens het afspelen van een tien minuten durende referentievideo. De meetresultaten van de C8K hebben in onderstaande grafiek een donkerrode kleur, terwijl die van zijn voorganger, de C85, een zalmroze kleur hebben. Het energiegebruik van de Samsung 65QN90F heeft in de grafiek een turquoise tint.

Het is duidelijk dat je deze TCL niet in huis hoeft te halen om zijn energiezuinige kwaliteiten. De tv gebruikt in alle scenario's meer dan zijn directe concurrent van Samsung en dan niet zo'n klein beetje meer, maar steevast tegen de 50 procent. Kijk je elke avond vier uur televisie, dan ben je bij een gemiddelde stroomprijs van 0,32 euro per kWh iets meer dan een tientje per jaar extra kwijt ten opzichte van die Samsung. Ook in vergelijking met de TCL C85 van vorig jaar is de C8K net wat hongeriger naar energie, zeker als je veel overdag kijkt.

  • Checkerboard Filmmodus - 120cd/m²
  • 10-minutentest Filmmodus - 120cd/m²
  • Checkerboard Filmmodus - 250cd/m²
  • 10-minutentest Filmmodus - 250cd/m²
Filmmodus Checkerboard 120cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung QN90D 55" LCD
34,5
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
50,6
Samsung QN90F 65" LCD
53,5
TCL C84 65" LCD
57,3
TCL C80 50" LCD
62,7
Philips 908 65" OLED
64,2
Panasonic Z90A 55" OLED
69,9
TCL C85 65" LCD
70,9
TCL 65C8K 65" LCD
74,3
Samsung The Frame Pro 65" LCD
74,4
Sony Bravia 7 65" LCD
76,5
Sony Bravia 9 75" LCD
81,0
LG G4 65" OLED
82,8
LG G5 65" OLED
83,4
LG C4 65" OLED
84,8
LG C5 65" OLED
90,6
Philips 909 55" OLED
92,1
Sony Bravia 8 65" OLED
93,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
97,5
Philips 809 65" OLED
100,4
Panasonic Z95A 65" OLED
111,0
Philips 959 65" OLED
114,6
Sony A95L 65" QD-OLED
115,1
Samsung S95F 65" QD-OLED
122,5
Filmmodus 120cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung QN90D 55" LCD
35,4
Panasonic Z90A 55" OLED
50,9
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
51,0
Samsung QN90F 65" LCD
51,9
TCL C84 65" LCD
58,4
LG G4 65" OLED
58,4
LG G5 65" OLED
60,7
LG C4 65" OLED
61,2
LG C5 65" OLED
61,4
Samsung S95D 55" QD-OLED
63,1
TCL C80 50" LCD
64,1
Samsung The Frame Pro 65" LCD
64,8
Philips 909 55" OLED
66,2
Philips 809 65" OLED
66,5
Sony Bravia 8 65" OLED
67,7
Sony Bravia 7 65" LCD
71,3
Sony A95L 65" QD-OLED
71,5
Sony Bravia 9 75" LCD
73,1
TCL C85 65" LCD
76,7
TCL 65C8K 65" LCD
76,8
Panasonic Z95A 65" OLED
77,9
Samsung S95F 65" QD-OLED
77,9
Philips 908 65" OLED
87,0
Philips 959 65" OLED
96,4
Filmmodus Checkerboard 250cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung QN90D 55" LCD
62,2
Samsung QN90F 65" LCD
72,1
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
80,6
TCL C84 65" LCD
81,5
Philips 908 65" OLED
86,8
TCL C85 65" LCD
92,8
TCL C80 50" LCD
96,3
Sony Bravia 7 65" LCD
97,7
Samsung The Frame Pro 65" LCD
104,1
Sony Bravia 9 75" LCD
113,7
Panasonic Z90A 55" OLED
119,4
TCL 65C8K 65" LCD
122,4
LG G4 65" OLED
123,2
LG G5 65" OLED
123,6
LG C4 65" OLED
144,1
Sony Bravia 8 65" OLED
144,8
Samsung S95D 55" QD-OLED
150,0
Philips 909 55" OLED
151,3
LG C5 65" OLED
161,8
Philips 959 65" OLED
162,2
Philips 809 65" OLED
167,4
Panasonic Z95A 65" OLED
175,8
Samsung S95F 65" QD-OLED
180,1
Sony A95L 65" QD-OLED
195,3
Filmmodus 250cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung QN90F 65" LCD
68,5
Panasonic Z90A 55" OLED
68,5
Samsung QN90D 55" LCD
69,6
LG G4 65" OLED
75,6
LG G5 65" OLED
76,0
Samsung S95D 55" QD-OLED
78,2
LG C4 65" OLED
79,6
LG C5 65" OLED
81,2
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
81,9
TCL C84 65" LCD
82,5
Sony Bravia 8 65" OLED
85,9
TCL C85 65" LCD
86,3
Samsung The Frame Pro 65" LCD
86,5
Sony A95L 65" QD-OLED
90,8
Philips 909 55" OLED
92,2
Sony Bravia 7 65" LCD
94,1
Samsung S95F 65" QD-OLED
97,6
TCL C80 50" LCD
97,9
Sony Bravia 9 75" LCD
98,5
TCL 65C8K 65" LCD
98,6
Panasonic Z95A 65" OLED
108,4
Philips 809 65" OLED
121,8
Philips 959 65" OLED
122,5
Philips 908 65" OLED
141,1

Geluid

De vorige generaties van TCL's C8-serie beschikten steeds over Onkyo-speakers, waar voor tv's een heel behoorlijk geluid uit kwam. Bij de C8K heeft Onkyo plaatsgemaakt voor Bang & Olufsen en het resulterende speakersysteem gaat nog een flinke stap verder. Met zijn twee subwoofers levert de miniledtelevisie, die nochtans een stukje slanker is dan zijn voorganger, een indrukwekkende laagweergave. Twee omhoog gerichte speakers maken dat Atmos-videostreams ruimtelijk zat klinken. Ik kan me goed voorstellen dat dit 6.2.2-systeem van B&O met zijn 90W voor de meeste gebruikers vol en ruimtelijk genoeg klinkt. Wat mij betreft doen de speakers niet onder voor de geweldige geluidssystemen in de Sony Bravia 9 en de Panasonic Z95A. Verlang je thuis een echt meeslepende bioscoopervaring, dan blijft een surroundsysteem of soundbar natuurlijk wel een verstandige investering.

TCL C8K - geluid

Paneel, local dimming en beeldverwerking

Paneel

We schreven in de inleiding al over het doorontwikkelde VA-paneel in de C8K, dat is ontwikkeld door TCL's dochterbedrijf CSOT en de naam CrystGlow WHVA heeft gekregen. Dit CrystGlow WHVA-paneel heeft een net iets andere subpixelindeling dan traditionele VA-panelen en zou profiteren van de sterke punten van VA, namelijk een overtuigende zwartweergave en hoog contrast, maar minder last hebben van de gebruikelijke zwakheden. Denk bij dat laatste aan reflecties en afnemende helderheid en verzadiging onder een grotere kijkhoek.

We hebben de C8K (hieronder op de linkerfoto) tijdens het testen kunnen vergelijken met de TCL C7K (hieronder in het midden); die staat één stap lager op de TCL-modelladder voor dit jaar en maakt gebruik van een CrystGlow HVA-paneel dat meer lijkt op het HVA-paneel van de TCL C85 van vorig jaar. Ook hebben we er een Samsung QN90F (hieronder op de rechterfoto) naast kunnen zetten; die gebruikt eveneens een VA-paneel, maar dan een met matte afwerking. Door die matte afwerking, die sterk lijkt op wat we eerder dit jaar bij QD-oledtopmodel Samsung S95F en bij The Frame Pro zagen, zijn op de QN90F alleen nog maar vage reflecties te onderscheiden.

TCL C8K - ontspiegelingTCL C8K - ontspiegelingTCL C8K - ontspiegeling

Vergelijking tussen reflecties op de TCL C8K (links), TCL C7K (midden) en Samsung QN90F (rechts)

De TCL-tv's behouden hun glossy afwerking, waarmee ze duidelijk meer last hebben van reflecties dan de mat afgewerkte Samsung. Toch zijn ook de verschillen tussen de twee nieuwe TCL's goed zichtbaar. In het HVA-paneel van de C7K ogen reflecties op een zwart scherm duidelijk iets lichter en scherper, waardoor ze net wat meer opvallen. Op de C8K ogen diezelfde reflecties wat donkerder, waardoor alleen echt lichte elementen nog een storende reflectie opleveren.

Kijkhoeken

VA-panelen staat niet bekend om hun goede kijkhoeken; als je er onder een hoek naar kijkt, zie je doorgaans snel de helderheid en kleurverzadiging afnemen. Bij de C85 van vorig jaar had TCL hier met zijn HVA-paneel al goede stappen gezet; onder een hoek van 45 graden oogde het beeld iets donkerder en fletser, maar de verschillen waren in vergelijking met gangbare VA-schermen relatief klein. Bij de C8K zien we de weergavekwaliteit nog maar nauwelijks afnemen onder een hoek. De rechterzijde van het scherm is op de rechterfoto net iets donkerder, maar we zien nauwelijks verlies van verzadiging. Daarmee presteert de C8K misschien nog niet zo goed onder een kijkhoek als een oledtelevisie, maar de nieuwe miniledtelevisie komt er wel weer wat dichter bij in de buurt.

TCL C8K vs C855 kijkhoekenTCL C8K vs C855 kijkhoekenTCL C8K vs C855 kijkhoekenTCL C8K vs C855 kijkhoeken

Kijkhoekfoto's van de TCL C8K (links) en de TCL C85 (rechts)

Local dimming

Hoewel een aantal tv-fabrikanten de jaarlijkse trend van een groeiend aantal localdimmingzones inmiddels heeft losgelaten, blijft TCL daar stug mee doorgaan. De 65"-TCL C8K heeft er met zijn 1680 zones precies 25 procent meer dan voorganger C85. Ondertussen is ook de afstand tussen lichtbron en beeldpaneel verkleind en zegt TCL zijn backlightaansturing te hebben doorontwikkeld. Het resultaat is duidelijk merkbaar: tijdens het kijken, zelfs in een verduisterde ruimte, hadden we eigenlijk geen noemenswaardige last meer van blooming, oftewel lichtwolken rond heldere objecten op een donkere achtergrond. Alleen als we onder een hoek naar het scherm keken, konden we vage blauwe halo's zien rond highlights op een zwart vlak, maar ook dit effect is duidelijk een stuk minder dan bij de verschillende voorgangers van de C8K. Wat we vorig jaar schreven over de C855, geldt echter ook nog steeds voor de C8K: hoewel de tv relatief veel zones heeft, zijn de individuele zones nog steeds niet klein genoeg om bij een sterrenhemel de kleine sterren fel weer te geven op een diepzwarte achtergrond. Daarvoor heb je vooralsnog een oled- of (onbetaalbare) microled-tv nodig.

Door de verbeterde aansturing zien we de localdimmingfunctie minder 'afknijpen' dan we voorheen zagen bij TCL's miniledtopmodellen. Als een kleine hdr-highlight over een zwarte achtergrond schuift, zag je die heldere stip bij eerdere topmodellen constant feller en weer donkerder worden bij de overgangen tussen verschillende dimmingzones. Dit effect is bij de C8K niet helemaal verdwenen, maar wel een stuk subtieler geworden. Toch moeten we concluderen dat de aansturing bij Samsung nog nét iets beter is, want op de QN90F is dit afknijpeffect nauwelijks te zien. Daar staat tegenover dat we bij de C8K in de verschillende localdimmingstanden - uit, laag, midden en hoog - een fors hogere helderheid meten. Ook het contrast ligt op de C8K in de meeste gevallen een stuk hoger, zoals je in onderstaande tabel kunt zien. Hierin vergelijken we de TCL C8K, TCL C7K en Samsung QN90F. De metingen hebben we gedaan bij weergave van een schaakbordpatroon in HDR10-modus, met elke tv ingesteld op de Filmmaker-modus en in de helderste stand.

Zwart Wit Contrast
LD uit - TCL C8K 0,21cd/m² 847cd/m² 4033:1
LD uit - TCL C7K 0,13cd/m² 592cd/m² 4554:1
LD uit - Samsung QN90F N.v.t. N.v.t. N.v.t.

LD laag - TCL C8K

0,25cd/m²

1189cd/m²

4756:1
LD laag - TCL C7K 0,6cd/m² 762cd/m² 1270:1
LD laag - Samsung QN90F 0,23cd/m² 760cd/m² 3304:1

LD middel - TCL C8K

0,25cd/m²

1185cd/m²

4740:1
LD middel - TCL C7K 0,58cd/m² 767cd/m² 1322:1
LD middel - Samsung QN90F 0,25cd/m² 919cd/m² 3676:1

LD hoog - TCL C8K

0,25cd/m²

1183cd/m²

4732:1
LD hoog - TCL C7K 0,59cd/m² 767cd/m² 1300:1
LD hoog - Samsung QN90F 0,25cd/m² 922cd/m² 3688:1

Beeldverwerking

Voor beeldverwerking maakt de C8K net als zijn voorganger gebruik van een Pentonic 700-processor in combinatie met TCL's AiPQ Pro-algoritmes. De beeldverwerking van de C85 was al goed op orde en hetzelfde geldt dus voor de C8K. Bij beelden met MPEG-compressie lukt het de tv beter om blokjes weg te poetsen, al kan de C8K nog niet alle compressieruis verhelpen. Beelden met een lagere resolutie of framerate worden nog steeds prima weergegeven. Strookvorming in kleurovergangen worden netjes onderdrukt met de instelling 'Superieure gradatie' op laag; de hogere settings gaan te veel ten koste van het beelddetail. Ook motion interpolation werkt naar behoren, maar ook hier geldt dat je de optie Bewegingsduidelijkheid het best instelt op laag, anders worden er beeldfouten zichtbaar. Onder Bewegingsduidelijkheid vinden we ook de optie 'Ledbeweging wissen', waarbij zwarte frames worden ingevoegd voor een vloeiender beeld. Dit levert nog steeds een merkbaar donkerdere en flikkerende weergave op, dus deze optie laten we liever uitgeschakeld.

Net als zijn voorgangers ondersteunt de C8K met HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision alle gangbare hdr-formaten. Verder heeft TCL dit jaar eindelijk ook een Filmmaker-beeldmodus toegevoegd. Deze beeldmodus kenden we al van andere tv-merken; hiermee leveren tv's zonder al te veel instelwerk een weergave die goed aansluit op wat de regisseur voor ogen had. Deze modus is redelijk afgesteld op de C8K, maar niet perfect. Voor een weergave die zo dicht mogelijk in de buurt komt van het ideale plaatje, moesten we in de menu's de optie Gamma instellen op 2.2 en de Kleurtemperatuur op 4, in plaats van de standaardwaarde 5.

Metingen en hdr

We hebben de beeldkwaliteit van de tv gemeten met Portrait Displays' Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter, Jeti-spectrofotometer en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen.

We testen voor zowel onze sdr- als onze hdr-metingen vooraf welke beeldpreset het nauwkeurigste grijsverloop oplevert en kiezen die preset om de rest van onze tests uit te voeren. In het geval van de C8K is dat de Filmmaker-modus, waarbij we de beeldoptie Gamma instelden op 2.2 en Kleurtemperatuur op standje 4. We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat deze de meetresultaten alleen maar verstoren. Opties zoals Dynamic Contrast en Live Colour leveren een intensere kleurbeleving op, maar ook verzadigingsfouten.

We meten de kleurechtheid in ΔE2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennialang wordt gebruikt om een indicatie te geven van de beeldprestaties. ΔE geeft aan in hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien. Voor ΔE ITP ligt dat ongeveer een factor drie hoger.

ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage (dus goede) scores worden behaald, terwijl de beeldfouten wel goed zichtbaar zijn. ΔE ITP lost dit op en weegt de kleurafwijking ook anders, waardoor kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed hebben op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn hierdoor niet onderling vergelijkbaar.

Sdr-weergave

De TCL C8K is prima in staat om sdr-beelden natuurgetrouw weer te geven. De maximale helderheid blijft in onze metingen fors achter bij die van de C84 van twee jaar geleden, maar die tv had nog geen nauwkeuriger afgestelde Filmmaker-modus aan boord. Op minimale helderheid scoort de tv minder goed dan de Samsung QN90F, waardoor die laatste tv een aanzienlijk hoger ANSI-contrast behaalt. Met zijn kleurweergave is de C8K echter zeer nauwkeurig en ook de grijsfouten blijven ruimschoots binnen de perken. Donkere grijstinten worden iets te donker weergegeven, terwijl lichtere tinten juist iets te veel naar rood neigen, maar al met al hoeft de C8K zich nergens voor te schamen. In onderstaande grafieken is de C8K steeds aangeduid met rood, zijn voorganger C85 met zalmroze en de Samsung QN90F heeft een turquoise tint.

  • Max. helderheid Filmmodus
  • Min. helderheid Filmmodus
  • ANSI-contrast
  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. kleurafwijking
  • Gem. gedetailleerde-kleurafwijking
Max. helderheid Filmmodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
TCL C84 65" LCD
1.069,47
Sony Bravia 9 75" LCD
738,04
LG G5 65" OLED
452,10
LG C5 65" OLED
376,20
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
361,45
Philips 809 65" OLED
354,69
LG G4 65" OLED
341,73
Philips 908 65" OLED
322,83
TCL 65C8K 65" LCD
290,21
Samsung S95F 65" QD-OLED
288,50
LG C4 65" OLED
273,96
Samsung QN90D 55" LCD
264,51
Samsung S95D 55" QD-OLED
255,74
Samsung QN90F 65" LCD
237,80
Sony A95L 65" QD-OLED
234,00
Sony Bravia 8 65" OLED
226,18
Philips 909 55" OLED
224,84
Philips 959 65" OLED
216,30
Sony Bravia 7 65" LCD
209,04
Samsung The Frame Pro 65" LCD
200,17
Panasonic Z95A 65" OLED
184,33
Panasonic Z90A 55" OLED
180,77
TCL C85 65" LCD
178,10
TCL C80 50" LCD
165,83
Min. helderheid film modus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Sony Bravia 9 75" LCD
0,00
Samsung S95F 65" QD-OLED
0,00
LG G5 65" OLED
0,00
LG C5 65" OLED
0,00
Panasonic Z90A 55" OLED
0,00
Panasonic Z95A 65" OLED
0,00
Philips 959 65" OLED
0,00
Philips 909 55" OLED
0,00
Philips 809 65" OLED
0,00
Sony Bravia 8 65" OLED
0,00
LG C4 65" OLED
0,00
LG G4 65" OLED
0,00
Samsung S95D 55" QD-OLED
0,00
Philips 908 65" OLED
0,00
Sony A95L 65" QD-OLED
0,00
Samsung QN90F 65" LCD
0,01
Sony Bravia 7 65" LCD
0,02
Samsung The Frame Pro 65" LCD
0,03
Samsung QN90D 55" LCD
0,03
TCL C85 65" LCD
0,03
TCL C84 65" LCD
0,04
TCL C80 50" LCD
0,04
TCL 65C8K 65" LCD
0,05
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
0,09
ANSI Contrast
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Samsung QN90F 65" LCD
22385:1
Sony Bravia 9 75" LCD
7100:1
Samsung The Frame Pro 65" LCD
6208:1
TCL C84 65" LCD
5233:1
TCL 65C8K 65" LCD
5222:1
Samsung QN90D 55" LCD
4193:1
TCL C80 50" LCD
4158:1
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
3894:1
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,69
Philips 809 65" OLED
1,02
LG C4 65" OLED
1,10
Philips 908 65" OLED
1,21
Samsung S95F 65" QD-OLED
1,30
TCL C80 50" LCD
1,30
LG C5 65" OLED
1,41
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,57
Philips 959 65" OLED
1,70
Panasonic Z95A 65" OLED
1,79
Samsung QN90F 65" LCD
1,80
LG G5 65" OLED
1,90
Panasonic Z90A 55" OLED
1,96
Sony Bravia 7 65" LCD
2,06
Philips 909 55" OLED
2,07
TCL C85 65" LCD
2,30
TCL 65C8K 65" LCD
2,37
Sony A95L 65" QD-OLED
2,40
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
2,70
Sony Bravia 9 75" LCD
2,90
Sony Bravia 8 65" OLED
3,22
Samsung The Frame Pro 65" LCD
3,34
TCL C84 65" LCD
3,39
Samsung QN90D 55" LCD
3,97
Gemiddelde kleurafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips 908 65" OLED
1,04
Philips 909 55" OLED
1,05
LG G4 65" OLED
1,08
LG C4 65" OLED
1,21
Panasonic Z95A 65" OLED
1,27
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,30
Samsung S95F 65" QD-OLED
1,33
LG C5 65" OLED
1,37
TCL 65C8K 65" LCD
1,38
Philips 959 65" OLED
1,71
TCL C80 50" LCD
1,78
Sony Bravia 7 65" LCD
1,97
LG G5 65" OLED
1,99
Panasonic Z90A 55" OLED
2,03
TCL C85 65" LCD
2,11
Philips 809 65" OLED
2,12
Sony Bravia 9 75" LCD
2,18
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
2,25
Samsung QN90D 55" LCD
2,55
Sony A95L 65" QD-OLED
2,76
TCL C84 65" LCD
3,07
Samsung The Frame Pro 65" LCD
3,47
Sony Bravia 8 65" OLED
3,65
Samsung QN90F 65" LCD
4,50
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,87
Philips 908 65" OLED
0,94
LG C4 65" OLED
1,00
Philips 809 65" OLED
1,14
Philips 959 65" OLED
1,35
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,39
Panasonic Z95A 65" OLED
1,42
TCL C80 50" LCD
1,43
LG C5 65" OLED
1,44
LG G5 65" OLED
1,50
Sony A95L 65" QD-OLED
1,50
Samsung S95F 65" QD-OLED
1,52
Panasonic Z90A 55" OLED
1,85
TCL C85 65" LCD
1,94
TCL 65C8K 65" LCD
1,95
Philips 909 55" OLED
2,06
Sony Bravia 9 75" LCD
2,11
TCL C84 65" LCD
2,30
Samsung QN90D 55" LCD
2,37
Sony Bravia 7 65" LCD
2,44
Sony Bravia 8 65" OLED
2,68
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
2,71
Samsung The Frame Pro 65" LCD
3,59
Samsung QN90F 65" LCD
4,48
Sdr-uitdraaien Calman C8KSdr-uitdraaien Calman C8K
Sdr-uitdraaien Calman C8KSdr-uitdraaien Calman C8KSdr-uitdraaien Calman C8KSdr-uitdraaien Calman C8K

Metingen hdr

De hdr-prestaties van de TCL C8K zijn zeer indrukwekkend. De maximale fullscreenhelderheid is goed, maar blijft achter bij die van de C85 en QN90F. Interessanter voor hdr is echter de maximale helderheid van kleinere highlights. En daar gooit de C8K hoge ogen: met ruim 3000cd/m² bij een vijfprocentvenster gaat TCL's nieuwe topmodel zelfs de peperdure Sony Bravia 9 voorbij, terwijl de tv bijna dubbel zo goed scoort als zijn directe voorganger. In de afbeeldingen onder de tabel kun je zien dat de tv bij een tienprocentvenster zelfs ruim 3440cd/m² behaalt. Daarmee spatten hdr-highlights van het scherm, meer dan we ooit eerder hebben gemeten bij welke tv dan ook.

Ook de weergavenauwkeurigheid bij het bekijken van hdr-content is prima. De gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie is met 2,15 ΔE ITP uitzonderlijk laag voor een lcd-televisie. De gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking ligt met 8,99ΔE ITP wat hoger, maar valt nog net onder de zichtbare grens van 9ΔE ITP.

  • Max. helderheid hdr full screen
  • Max. helderheid hdr 5% window
  • Gem. grijsafwijking zonder luminantie
  • Gem. gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Max. helderheid hdr full screen
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
TCL C84 65" LCD
896,63
Sony Bravia 9 75" LCD
841,81
TCL C85 65" LCD
794,32
Samsung QN90F 65" LCD
738,63
TCL 65C8K 65" LCD
734,34
Samsung QN90D 55" LCD
641,05
Sony Bravia 7 65" LCD
639,62
Samsung The Frame Pro 65" LCD
623,94
TCL C80 50" LCD
469,83
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
416,45
Samsung S95F 65" QD-OLED
391,25
LG G5 65" OLED
350,33
Samsung S95D 55" QD-OLED
304,24
Sony A95L 65" QD-OLED
278,97
Philips 959 65" OLED
243,68
LG G4 65" OLED
243,17
Philips 909 55" OLED
233,04
Philips 908 65" OLED
225,20
LG C5 65" OLED
215,52
LG C4 65" OLED
203,88
Panasonic Z95A 65" OLED
199,71
Philips 809 65" OLED
182,62
Panasonic Z90A 55" OLED
177,36
Sony Bravia 8 65" OLED
154,99
Max. helderheid hdr 5% window
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
TCL 65C8K 65" LCD
3.013,90
Sony Bravia 9 75" LCD
2.795,97
LG G5 65" OLED
2.320,46
Samsung QN90F 65" LCD
2.310,90
Samsung QN90D 55" LCD
2.052,74
Samsung S95F 65" QD-OLED
2.012,11
Sony Bravia 7 65" LCD
1.704,71
TCL C84 65" LCD
1.589,18
Samsung S95D 55" QD-OLED
1.576,76
TCL C85 65" LCD
1.553,15
Panasonic Z95A 65" OLED
1.491,73
LG G4 65" OLED
1.460,84
Sony A95L 65" QD-OLED
1.448,43
Philips 909 55" OLED
1.393,96
Philips 959 65" OLED
1.379,45
LG C5 65" OLED
1.258,42
LG C4 65" OLED
1.056,36
Philips 908 65" OLED
1.025,16
Panasonic Z90A 55" OLED
965,16
Philips 809 65" OLED
942,82
Sony Bravia 8 65" OLED
747,15
Samsung The Frame Pro 65" LCD
729,13
TCL C80 50" LCD
455,66
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
416,11
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,67
LG C4 65" OLED
1,56
Philips 908 65" OLED
1,61
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,73
Panasonic Z95A 65" OLED
2,04
TCL C80 50" LCD
2,06
TCL 65C8K 65" LCD
2,15
Panasonic Z90A 55" OLED
2,19
LG G5 65" OLED
2,34
Samsung S95F 65" QD-OLED
2,66
TCL C85 65" LCD
2,86
Philips 809 65" OLED
3,10
Sony Bravia 8 65" OLED
3,14
LG C5 65" OLED
3,18
Sony A95L 65" QD-OLED
3,29
Philips 909 55" OLED
3,30
Samsung QN90F 65" LCD
3,39
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
3,78
Sony Bravia 7 65" LCD
4,02
Samsung The Frame Pro 65" LCD
4,17
Philips 959 65" OLED
4,60
Samsung QN90D 55" LCD
4,78
TCL C84 65" LCD
6,36
Sony Bravia 9 75" LCD
10,12
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
TCL NXTFRAME 55A300PRO 55" LCD
1,75
Philips 909 55" OLED
2,36
LG C4 65" OLED
2,51
Philips 809 65" OLED
3,06
LG G4 65" OLED
3,17
LG C5 65" OLED
3,21
LG G5 65" OLED
3,66
Philips 959 65" OLED
3,73
Sony A95L 65" QD-OLED
3,89
Sony Bravia 8 65" OLED
4,34
TCL C80 50" LCD
4,36
Samsung QN90F 65" LCD
5,08
Panasonic Z90A 55" OLED
5,20
Samsung S95F 65" QD-OLED
5,21
TCL C85 65" LCD
5,39
Panasonic Z95A 65" OLED
5,40
Samsung QN90D 55" LCD
5,59
Samsung S95D 55" QD-OLED
6,92
TCL C84 65" LCD
7,60
Samsung The Frame Pro 65" LCD
7,79
TCL 65C8K 65" LCD
8,99
Sony Bravia 9 75" LCD
11,23
Sony Bravia 7 65" LCD
14,09
Philips 908 65" OLED
33,04
Hdr-rapporten TCL C8KHdr-rapporten TCL C8K
Hdr-rapporten TCL C8KHdr-rapporten TCL C8KHdr-rapporten TCL C8KHdr-rapporten TCL C8K

Conclusie

De TCL C8K is een van de indrukwekkendste tv's van het moment voor hdr-content. Niet zozeer omdat alle gangbare hdr-standaarden worden ondersteund, maar vanwege de torenhoge piekhelderheid. Highlights spatten meer van het scherm dan we ooit eerder hebben gemeten; zelfs de uitstekende en veel duurdere Sony Bravia 9 wordt op dit vlak verslagen door het nieuwe topmodel van TCL. Daarbij werkt de local dimming, met meer individueel dimbare zones dan op eerdere TCL-topmodellen, weer duidelijk een stuk beter dan vorig jaar. Hierdoor is er nog maar nauwelijks sprake van storende blooming, zeker als je in een verlichte ruimte kijkt. Kijk je veel in het donker, dan is de knopverlichting op de nieuwe afstandsbediening een mooie opsteker.

Sdr-content oogt minder fel, maar wordt alsnog zeer natuurgetrouw gereproduceerd. Ook is het vinden van een goede afstelling nu een stuk eenvoudiger dankzij de toegevoegde Filmmaker-beeldmodus. Deze beeldmodus is behoorlijk goed afgesteld, al moesten we zelf de gamma en kleurtemperatuur nog wat bijstellen voor de beste meetresultaten. Daarna zijn donkere grijstinten nog iets te donker en lichte tinten een ietsepietsje te rood, maar blijven grijs- en kleurfouten alsnog ruim binnen de perken. Gamers zullen ondertussen weinig te klagen hebben dankzij de 144Hz-vrr-ondersteuning, of zelfs 288Hz als je genoegen neemt met een gehalveerde verticale resolutie. Helaas is de tv nog wel beperkt tot twee volledig toegeruste HDMI-poorten voor gamers, of eentje als je een soundbar aansluit.

Of zo'n soundbar echt nodig is, hangt vooral van je eisen af. Het nieuwe Bang & Olufsen-speakersysteem zorgt in elk geval voor een verrassend overtuigende auditieve omlijsting, met krachtige laagweergave en ruimtelijke hoogaccenten. We hebben nog maar weinig tv's getest die zo goed klinken zonder dat je extra geluidsapparatuur aansluit. Wat dat betreft kunnen we de TCL C8K in hetzelfde rijtje scharen als de Sony Bravia 9 en Panasonic Z95A.

De beeldverwerking en menu-interface zijn eveneens dik in orde, met kleine verbeteringen ten opzichte van voorganger C85. Verder is de tv zeer fraai afgewerkt; van zwarte beeldrandjes binnen het schermframe is vrijwel niets meer te zien, behalve in de onderste schermrand. Ook dat is een primeur voor moderne platte televisies. Dankzij het nieuwe WHVA-paneel zijn de kijkhoeken bovendien lekker ruim voor miniledbegrippen, terwijl het scherm minder spiegelt dan eerdere TCL-tv's. Voor het best ontspiegelde miniledscherm ben je echter aangewezen op de QN90F van concurrent Samsung; die heeft namelijk een matte afwerking.

De TCL C8K is nog maar net op de markt, dus de verwachting is dat zijn huidige prijs van 1599 euro (voor 65") nog wat zal zakken. Toch is de tv ook nu al relatief scherp geprijsd; de Samsung QN90F kost in hetzelfde formaat 1895 euro en de Sony Bravia 9 is nieuw niet voor minder dan 3499 euro te koop. De C8K heeft daardoor op dit moment nog het meest te duchten van zijn eigen voorganger, want een 65" C85 koop je inmiddels voor nog geen duizend euro. De nieuwe C8K is echter wel duidelijk een betere tv, waar niet heel veel op aan te merken is. Gezien zijn uitstekende hdr-prestaties vinden we een Ultimate-award dan ook echt op zijn plaats.

Redactie: Sjef Weller Testlab: Redjiev Sardjoe, Denny Verwoert Eindredactie: Marger Verschuur

Laagste prijzen voor: TCL 65C8K Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

MediaMarkt

€ 1.599,-

€ 1.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 1.599,-
Pakketpost
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 1.599,-

Bekijk

Laagste prijzen voor: TCL 65C81K Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Coolblue.nl

€ 1.599,-

€ 1.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 1.599,-
Verzending
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 1.599,-

Bekijk

Laagste prijzen voor: TCL 65C89K Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

HelloTV

€ 1.599,-

€ 1.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 1.599,-
Pakketpost
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 1.599,-

Bekijk

Reacties (97)

97
97
31
3
0
58
Wijzig sortering
Er is toch nog altijd iets wat ik mis in de Tweakers TV reviews. Al die dimmingzones en helderheid zijn alleen maar nummertjes. Hoe is de beeldkwaliteit nu in de praktijk en dan met name in vergelijk met een OLED en een andere Miniled van bv. Sony/Samsung/Hisense. Andere reviewers gebruiken voor elke review jaar in jaar uit vaak een handvol van dezelfde scenes uit film/series. Zo kun je in de praktijk gelijk zien hoe de localdimming/upscaling/blooming/kleuren/uniformiteit van het paneel is. Dit lijken mij de belangrijste eigenschappen van een nieuwe Miniled/OLED. Aansluitingen/uiterlijk/verbruik/afstandsbediening hoeft allemaal niet zo uitgebreid lijkt mij. Misschien is er budget voor het aanschaffen van een masteringmonitor (Sony BVM-HX3110). Dan kun je pas echt zinvolle conclusies trekken, helemaal als er andere OLEDs/Minileds in vergelijk worden meegenomen.
Wat zou je dan precies willen? dat de reviewer beschrijft hoe die scènes overkomen, of foto's van het scherm?
Ik zou graag wat screenshots willen zien van scenes in films en een direct vergelijk met een andere Miniled en OLED. De gouden standaard voor TV reviews blijft voor mij toch al jaren Vincent Theo van HDTVTest. Zijn aanpak zou je bijna wetenschappelijk kunnen noemen. Alles wordt vergeleken met een referentie standaard, een Sony Mastering monitor. Om uiteindelijk goede conclusies te trekken worden er in de review meerdere Minileds en OLEDs meegenomen. Voor de meeste zullen die reviews veels te technisch zijn, maar enkele in zijn review gebruikte methoden zijn echt wel heel goed en alles wordt gelijk duidelijk in enkele praktijktesten. Naast de gegeven technische data wordt er altijd een vergelijk gemaakt met andere Minileds en OLEDs. Met screenshots van verschillende beroemde scenes uit films laat hij in een oogopslag gelijk de verschillen zien tussen de gebruikte panelen. Verschillen in Localdimming, blooming, schaduwdetail, uniformiteit, kleuren wordt gelijk duidelijk zichtbaar.

[Reactie gewijzigd door Duster_42 op 11 juli 2025 19:58]

Ik ben bekend met Vincents content :) Ik zal het eens in de groep gooien.
Ik heb deze TV op de releasedag gekocht na het bekijken van deze video (Amerikaanse versie van dezelfde TV): YouTube: 2025 TCL QM8K vs $30K Monitor 🔥 Everything’s Better

Hier worden goede side-by-side vergelijkingen gemaakt.
Ik vraag me toch af of de titel niet iets te voorbarig is. Van de door jullie geteste TV's is deze de helderste, maar ik meen dat Hisense diverse miniled modellen heeft die zowel op full-screen, 95% en zeker 25% hoger zitten.

Jullie meten slechts 5% en full screen, maar juist 10% en 50% zijn ook interessant.

(Van RTINGs, HDR helderheid (maar ook in SDR zijn deze twee, evenals de Bravia 9, helderder in 10% en 50%).

Hisense UXQK (2 jaar oud)

Sustained 2% Window 2,459 cd/m²

Sustained 10% Window 3,410 cd/m²

Sustained 25% Window 2,440 cd/m²

Sustained 50% Window 1,412 cd/m²

Sustained 100% Window 919 cd/m²

Hisense U8N

Sustained 2% Window  2,589 cd/m²

Sustained 10% Window  3,626 cd/m²

Sustained 25% Window 2,775 cd/m²

Sustained 50% Window 1,488 cd/m²

Sustained 100% Window  910 cd/m²)

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 10 juli 2025 08:09]

Bart ® Moderator Spielerij @rubenkemp10 juli 2025 11:57
Jullie meten slechts 5% en full screen
Nee, dat is niet waar.

uitvoering: TCL 65C8K Zwart

Scroll naar onderen, dan zie je dat er veel meer gemeten wordt.

Window 1% 1.745,02 cd/m²

Window 2% 2.300,16 cd/m²

Window 5% 3.013,90 cd/m²

Window 10% 3.442,48 cd/m²

Window 25% 2.362,58 cd/m²

Window 50%1.177,91 cd/m²

Window 75% 898,45 cd/m²

Window 100% 734,34 cd/m²

Zelfs nog meer waardes dan jij aanhaalt :Y)

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 10 juli 2025 11:59]

Ah excuus, ik was niet op de hoogte van deze toevoeging aan de specs.
Automatisch dacht ik dat deze tv 8k was vanwege de naamgeving maar helaas.
8K is een beetje een scam. Native 8K is niet te streamen omdat het veel vereist van je internet. Dus de bestanden daarvoor zijn enorm zwaar. Veel games lopen niet op 4K in combinatie met 60 of meer frames. Dit wordt vaak van 1080 upscaled. En als je je eigen 8K content wilt zien dan moet je iets van een cinema RED camera hebben van ±18.000 EUR. Dus op een paar compressed natuurvideo's op YouTube na heb je er niet zoveel aan. En de huidige 8K tv's slurpen enorm veel energie, zoveel dat zelfs de EU zelfs ertegen adviseert.

8K televisies zijn daarom vaak alleen maar goed voor het brandimage van een fabrikant. Investeerders worden blij omdat zij het idee krijgen dat het bedrijf waarin ze investeren werkt aan de toekomst. Maar het feit is dat de consument de 8K tv's laten staan totdat ze uiteindelijk niet meer worden verkocht en uit het assortiment worden getrokken. En een jaar later proberen fabrikanten het weer met 1 veel te duur 8K model.
Asl een type nummer 8K bevat moet je niet meteen gaan denken dat dit een 8K tv is, want er is ook een 9K serie en wellicht in de toekomst ook 11n 10K serie.
Ik ben van mening dat mensen hun verwachtingen een beetje moeten gaan bijstellen!
Mhua, waarom wordt er dan gekozen om een model van een TV dezelfde naam te geven als een beeld resolutie standaard? Vind het een beetje flauw om de schuld bij de gemiddelde consument te leggen.

Kijk bijvoorbeeld naar de TCL S4K QLED TV, met doodleuk een resolutie van 1366×768.

Het zal me weinig verbazen dat er doelbewust voor deze misleidende naam gekozen is.

Waar staat die K überhaupt voor, en waarom is er voor gekozen behalve om consumenten te misleiden?
Veel games lopen niet op 4K in combinatie met 60 of meer frames. Dit wordt vaak van 1080 upscaled.
Ook bij televisie het geval overigens, maar dan bij 8K. De meeste programma's op televisie zijn ''gewoon'' 1080p 1080i of 4K. Slechts een handjevol is echt native 8K (en dan spreek ik over het wereldwijde aanbod, niet alleen binnen de Benelux). Zelfs moderne 4K films/series gebruiken regelmatig nog een 2K master voor de VFX/CGI. Daar is het streaming aanbod uiteraard aan gebonden. En als kers op de taart: een 8K Blu-ray formaat voor consumenten bestaat nog helemaal niet. 8K anno 2025 heeft geen enkele toegevoegde waarde voor de gemiddelde consument.

[Reactie gewijzigd door IlIlIllII op 10 juli 2025 13:18]

'De meeste programmas' zijn nog niet eens daadwerkelijk 1080p maar 1080i

Heb dit altijd een interessant artikel op tweakers gevonden

review: Uhd is 1080p met hdr? - 4k-resolutie als optie in keuzemenu
Als de EU er tegen adviseert, dan klinkt het juist als een goed idee, maar dat ben ik. O-)

Helemaal gezien het allereerste 4K scherm tegelijk werd gedemonstreet met een 8K scherm, van toen nog ruim 2 meter diagonaal. Ik had toen het plan om de 4K over te slaan. Intussen heb ik toch twee 4k-monitoren, maar nog een full HD monitor als TV, de heerlijke HP LD4200, die nog best tien jaar mee kan.

Ik heb een keer de eer ende het genoegen gehad om een 4K televisie te mogen reviewen voor Tweakers, en dat was eigenlijk helemaal niet zo fijn. Ik zag ineens alle details die je misschien niet altijd per se wil zien. De randjes van de masker van de acteurs, enzo. Met full-HD viel dat net weg. Veel meer kijkplezier met mijn 15 jaar oude plaat.

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 10 juli 2025 13:04]

Sommige 4K tv's hebben vanuit de doos standaardinstellingen die eigenlijk helemaal niet fijn zijn. Zo is bijvoorbeeld motionflow (of iets met een andere naam maar hetzelfde principe) iets dat vaak standaard aan staat maar het maakt bewegende elementen vaak onnatuurlijk. Ook is staat de scherpte bij velen flink omhoog waardoor mensen het gevoel krijgen dat iets scherp is. Maar dit zorgt eigenlijk voor een onnatuurlijk effect.

4K is wel iets dat mooi kan zijn maar niet alles hoeft haarscherp te zijn.
Voor mijn monitoren is het ook glorieus. PDF-jes lezen op 4K is echt beter dan op HD. Zeker als er grafieken in staan met allemaal klein gepriegel.
Misschien een tip om grafieken op te slaan als vector (ai/eps/svg) dit voorkomt dat ze rasterised worden en zal het veel scherper blijven op ieder zoom percentage.
Goede tip! Meestal sla ik ze op pdf, inderdaad 8-)

We zien soms wel eens studenten die plaatjes in rasterformaat ergens in stoppen, en dat wordt al snel heel lelijk.
Veel games lopen niet op 4K in combinatie met 60 of meer frames. Dit wordt vaak van 1080 upscaled.
Het is een aardige extra uitgave aan een wat steviger game PC natuurlijk, maar op de AMD 9070XT videokaart en de 85C805 hier kunnen we nu zowel Horizon Forbidden West spelen op 4k 120fps met FSR4 upscaling, in balanced en quality mode pakt ie dan waarschijnlijk wel een 1440p naar 4k upscale, hoewel niet helemaal zeker, je zou daar met 1080 nog op balanced bij de waarheid kunnen zitten. Hoe dan ook, die kwaliteit is met de nieuwste generatie kaarten veel beter dan traditionele upscaling.
Forza Horizon 4 en 5 kan die native renderen op 4k@120fps.

Kost wat, maar dan heb je ook wat. Jouw punt blijft volledig geldig natuurlijk: niet alle games, zo is het ook. Maar het is wel echt gaaf om te zien hoe ver je dan toch al kan komen. Doet meer dan verwacht, hiervoor altijd bij 60 fps gehouden, toch echt een verschil.
Native 8K is niet te streamen omdat het veel vereist van je internet.
Van een 8k HDR youtube video met 60fps

702 mp4 7680x4320 60 10 │ 2.79GiB 49027k https │ av01.0.17M.10 49027k video only 4320p60 HDR,mp4_dash

Eruit te berekenen dat met 144fps gemiddeld 120Mbs internet verbinding nodig is. Ik weet niet wat je onder veel vereist verstaat, maar met glasvezel met 1Gbs kan je makkelijk 8 streams tegelijk kijken.
Automatisch dacht ik dat deze tv 8k was vanwege de naamgeving maar helaas.
Dacht ik ook, maar wees blij: wat heb je aan 8K?

Nog meer data om op te slaan / transporteren, nog zwaardere processing, meer pixels dus meer randen, waardoor er minder licht doorheen kan. En je ziet het niet, qua resolutie, alleen qua lichtopbrengst, die is minder. Dus je krijgt zichtbaar minder kwaliteit (helderheid) en het scherpere plaatje ervaar je niet omdat je niet met je neus op het scherm zit.

Een 27" 5K of 32" 6K computerscherm is fantastisch, een 8K tv slaat nergens op.
weten jullie nog dat dat in de browserwereld soortgelijk was? dat ze allemaal elkaars versie en serienummers aan het kopiëren waren om te laten zien dat ze een tikje beter waren?

"Ja, de 8000 serie is al geweldig maar als je nog beter wilt, moet je de 9000 serie halen"

volgens mij is Firefox gewoon gestopt ermee en inmiddels zitten ze op versie 140. 😉
Ik had het tegenovergestelde. Was juist blij om erachter te komen dat het een 4K scherm is.
Ben benieuwd of ze deze wel fatsoenlijk van updates gaan voorzien :/
Wat voor updates heb je nodig dan? Als het scherm deugt doet het wat het moet doen.
Beveiligingsupdates van het Smart TV-OS. TV's willen tegenwoordig 24/7 connected zijn, dan moeten ze ook minstens 5 jaar aan updates krijgen van hun OS, en persoonlijk zie ik zelfs liever 10+ jaar. Ik heb zelf een 4K TV uit 2015 die op Android 9 is blijven hangen...
Ik hoef niet eens 5 jaar lang updates te krijgen als ik maar een schakelaar krijg, waarmee ik alle internet functionaliteit (lees: smart meuk) kan uitschakelen.

Ik irriteer me zo aan deze Smart features 😉
Die schakelaar krijg je vaak niet in de software, want jouw data is geld waard.

Hier ook de UTP stekker en Wi-Fi niet aangesloten op de TV. Nadeel is: hij is ook niet op te nemen in je Smart Devices software. Bijvoorbeeld stemcommando's voor de TV. Nu heb ik dit opgelost door de Sonos ARC de TV via HDMI-CEC aan te sturen. Dus de TV kan aan/uit en harder en zachter via stem via de Sonos Arc. Verder heb ik alle Apps (inclusief TV) via de Google Chromecast With Google TV lopen en hier alles op dicht gezet en er een Pi-Hole tussen gezet. Het kost gewoon veel moeite gewenste streams binnen te halen zonder je data te delen en reclame/commerciële belangen naar je devices gepusht te krijgen.
Internet uitschakelen kan natuurlijk altijd, gewoon niet op je WiFi aanmelden en geen kabel insteken. Maar ja zou beter zijn als je het gewoon helemaal uit zou kunnen schakelen, maar meestal hebben ze basis functionaliteit zoals van input wisselen ook in dat os geïntegreerd dus kan dat niet zo makkelijk.
Ik vind het wel lekker dat ik alle streamingdiensten die ik gebruik direct vanaf de TV kan gebruiken wat net zo snel en goed werkt als voorheen met mijn Nvidia shield.
Zo heb ik er hier ook een, intussen een dongel aan gehangen want niks werkt meer op dat ding.. Koop je een TV van meer dan €1000,- mag je toch wel verwachten dat je er meer dan 5 jaar vol gebruik van mag maken. Voor mijn eigen portemonnee en de beperking van e-waste mag je toch wel 10 jaar met een TV doen.

Ik ga nu niet weer zo snel voor een Android TV oplossing. Alle bloat wat bij opstarten prioriteit krijgt, het enorme verschil in snelheid tussen net uit de doos en een paar maand later.
Dat ligt er aan. € 1.000 voor een tv is niet perse veel geld, helemaal niet als het bij wijze van een 75" model is. Wel met je eens dat je mag verwachten dat je meer dan 5 jaar gebruik moet kunnen maken van wat die tv te bieden heeft. Helaas zijn de midrange/budget modellen gewoon erg traag wat dat betreft. Op mijn slaapkamer heb ik een el cheapo Samsung QLED Q60B. Het smartplatform is echt verschrikkelijk traag, verschrikkelijk als je zoiets als main tv moet gebruiken.

Die ervaring heb ik dan weer totaal niet op mijn LG OLED's die ik heb. Op de C7 gebruikte ik de smartfunctionaliteit beperkt (want nvidia shield), maar dat voelt nog steeds snel aan en alles werkt gewoon. De tv is inmiddels 7 jaar oud. Op mijn C3 gebruik ik de smartfunctionaliteit wel en daar werken alle streamingdiensten net zo snel en goed als op mijn Nvidia Shield. Scheelt toch weer een apparaat voor die functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 10 juli 2025 10:41]

Was een 41" ... mag niet groter van de vrouw .. :-(

Ik zit zelf ook te denken aan de laatste of voorlaatste generatie LG.

Moet over een maand ongeveer eens de knoop gaan doorhakken en de portemonnee trekken.
Maar wel fijn om te horen dat die modellen lekker rap blijven functioneren
Waarom zou je je TV internettoegang geven?
Bart ® Moderator Spielerij @iqcgubon10 juli 2025 12:16
Voor Netflix/Prime/YouTube/Disney+ etc.
Daar heb ik mijn Android TV box voor. Als die ooit end of life is moet ik een toestel van 100 euro vervangen, geen TV van duizenden euros.

Ik koop een TV voor het goede beeldscherm. That's it.
Bart ® Moderator Spielerij @iqcgubon10 juli 2025 12:59
Dat jij daar een extra apparaat voor hebt, wil niet zeggen dat iedereen dat heeft.
Plus dat met de Cyber Resilience Act leveranciers simpelweg verplicht zijn alles wat connected is, was, kan zijn of wil zijn voor tenminste 5 jaar aan beveiligingsupdates moet voorzien en als de nominale gebruiksduur langer is - net zo lang. Dat kan bij een tv dus uitdraaien op pakweg 7 jaar, al weet ik niet of dat ook zo Europees vastgesteld is/wordt.

Helaas is de CRA nog niet in effect, dus geldt het nog niet per se voor deze of andere tv's. Wat verder handig zou zijn is dat je het smart gedeelte simpelweg uit kan zetten, want dat kan dus ook nooit omdat de interface en config ermee versmolten is.
Ik heb ook zo'n TCL ding met Google TV, ok wel de goedkoopste van 300 euro ofzo maar ik gebruik die enkel voor workouts. Maar dat Google OS is niet vooruit te branden, enorm traag. Onwerkbaar zelfs bijna. Daar moet je wel een externe box op aansluiten.
Die goedkopere van 300 euro zal een totaal andere SoC hebben en daardoor zoveel trager ga ik dan toch sterk vermoeden. Wij sluiten er altijd een AppleTV op aan om die reden, en ChromeCast kan even goed natuurlijk, maar op budget TV's is de processor misschien maar een van een paar euro en daarmee ook al wanneer je die TV nieuw koopt stiekem processor techniek van de nodige jaren oud.
Al de rest van die 300 euro gaat op aan beeldscherm, drivers, behuizing, toch wat speakers, afstandbediening, vergeet ook niet transportkosten, marketing enzovoorts. 300 euro is echt heel weinig voor een TV.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 10 juli 2025 23:51]

Wat ik zou missen aan een shield of het altijd gebruiken van mijn PC als bron is dat over sommige HDMI-aansluitingen bepaalde beeldverwerkingsinstellingen (o.a. interpolatie) niet of niet volledig werken op mijn LG.
Om Netflix te kijken, Spotify te beluisteren, NOS terug te kijken, etc. etc. ?
Tja... dat is maar hoe je het bekijkt, ik vind het Smart gedeelte van een tv weinig boeiend. Leuk als het werkt, maar gaat het niet meer goed? Chromecast of vergelijkbaar erin en klaar. (ook nog steeds stille hoop op een nieuwe Nvidia Shield, dan zit je helemaal goed)
Het Smart gedeelte van deze TV IS Google TV, dus waarom zou je nog een Chromecast toevoegen...
Je hebt niet goed gelezen, ik geef aan dat het leuk is als het (nog) werkt, maar helemaal niet spannend als het geen updates zou krijgen of het platform slecht is, want dan stop je er gewoon een Chromecast TV in en klaar is kees. Met andere woorden, kies een TV op de beeldkwaliteit, de rest is echt complete bijzaak/overbodig.
Eens, maar bij mijn 4 jaar oude TCL werkt het nog echt perfect. Het is alleen een beetje dubbelop als je ook al zo'n Ziggo ding hebt. Daar ontbreekt F1TV op, dus dat zet ik op mijn Android TV. En als het niet meer naar wens functioneert, uiteraard kijk je dan naar een alternatief, dat is vanzelfsprekend.
Aangezien het op Google TV draait zal je af en toe beveiligingsupdates moeten hebben, daarnaast heeft TCL in het verleden een keer fastboot van mijn tv gesloopt met een update, en dat was de laatste update die de tv kreeg, dus elke keer 5 minuten wachten voor de tv opgestart was.
Klinkt als een hele goede reden om hem niet aan het internet te hangen en nooit updates te doen.
Dan nog ben je voor die updates afhankelijk van de fabrikant, Google pushed die niet zomaar omdat het toevallig op hun platform draait. Genoeg van die Android TV's en kastjes die nooit van updates worden voorzien ondanks dat ze er in principe wel zijn.
Ben benieuwd of ze deze wel fatsoenlijk van updates gaan voorzien :/
Bij twijfel: geen wifi instellen, geen ethernet kabel inprikken, sluit een Apple TV of Google TV aan en je bent klaar!

Ik heb geen twijfel, ik weet dat de support van de tv-maker ruk is, dus dan geldt hetzelfde advies: geen wifi instellen, geen ethernet kabel inprikken, sluit een Apple TV of Google TV aan en je bent klaar!
Als ze bij een scherm als deze de dikte weten terug te brengen naar onder de 25mm zoals de LG’s en Samsung achtinge frame tv’s ben ik om. Met 5 cm is deze voor mij nog te dik.
Als ze dat met FALD kunnen doen prima, maar zeker die laatste Samsung die je noemt is edge lit. Alle nadelen van LCD, ze gaan sneller stuk, oneven belichting, matige hdr, en slechte local dimming. Als dun een criterium is zal ik niet zo snel kijken naar edge lit, zeker als beeldkwaliteit ook een factor is. W-oled of qd-oled is dan beter dan edge lit VA of IPS LCD.
Als ze bij een scherm als deze de dikte weten terug te brengen naar onder de 25mm zoals de LG’s en Samsung achtinge frame tv’s ben ik om. Met 5 cm is deze voor mij nog te dik.
Je begrijpt niet goed (denk ik) hoe extreem belangrijk een rand is.

Bij de beroemdste schilderijen neemt de rand zelfs meer ruimte in dan het feitelijke doek.

Rembrandt: The power of his self portraits | National Gallery
No_way_today refereerde naar de diepte van de tv, oftewel hij wilt dat de tv platter tegen de muur komt zonder ver uit te steken vanuit de muur gezien. Jij hebt het over de randen langs het scherm, wat hier los van staat. ;)
Ik vond de TVs van Philips juist irritant dun. Voelde helemaal niet stevig. Wat mij betreft mag-ie best 10 cm dik zijn. Geen enkel probleem mee. Dan passen er ook betere speakers in, voor beter geluid.
En een betere afstandsbediening. Geen numerieke toetsen is voor mij een no go!
Er is ook nog een iets duurdere C9K voor wie nog beter wil :-)
Nog meer 4K bedoel je, want het paneel is hetzelfde als die van de C8K.

Je hebt iets meer ledjes, dus er kan fijner gedimd worden (5000 zones ipv 4000), en het kan op papier iets feller (6000 nits ipv 5000).
Wij hebben nu iets meer dan een jaar een C803 TV in de slaapkamer en zijn erg tevreden over deze TV. Ik ben alleen minder te spreken over het updatebeleid. Tot op heden is er nog nooit een automatische update beschikbaar geweest. Wel ben ik lid van een Telegram groep waarin de laatste updates worden gedeeld. D.m.v. een USB stick heb ik reeds twee updates geïnstalleerd maar de vraag is uiteraard hoe veilig dit is. Hoe moeilijk is het voor TCL om deze updates automatisch beschikbaar te stellen? 8)7
Dat is juist prima, kun je nooit per ongeluk iets updaten en slopen zonder dat je daar controle over hebt.

Wat jij hier noemt zie ik als een voordeel.
Zijn de updates ook beschikbaar via de website, of een andere publieke plaats?
Ik heb een aantal jaar geleden een Philips 55OLED854 gekocht die ongeveer net zo duur was als deze TV. Mijn gevoelens waren gemengd... Beter als mijn 7 jaar oudere TV uiteraard, maar ik stoorde mij mateloos aan de 'refractiepatronen' of 'artefacts' bij wat gecompliceerdere beelden.

Als er bijvoorbeeld in een film iemand langs een hek liep met verticale spijlen, dan zag ik allemaal artefacts. En toen ik daar op ging letten, toen zag ik dat dus overal. Een vriend van mij die naast mij zat, die had daar helemaal geen last van, en pas toen ik hem duidelijk maakte waar hij op moest letten, toen zag hij het pas. Die kleine blokjes bedoel je?

Ja verdomme, die blokjes ja !!! Ik zag die blokjes overal.

Een TV van (toendertijd) bijna 1500 euro, en ik zag overal ministeck (als er nog mensen zijn die weten wat dat is). En ja, ik bleef dat zien, ook na het uitzetten van alle optimalisatie algoritmes.

Zou deze TV nu een upgrade zijn ten opzichte van mijn Philips 55OLED854 ??
Dat is motion interpolatie, die kan je gewoon uitschakelen in je opties. Scheelt weer wat geld ipv een nieuwe TV te kopen ;) . (Settings knop je je AB, Alle instellingen, Beeld, en dan kan je Beeldstijl al Films proberen, anders Geavanceerd, Motionstijlen, uit).

Of eerst even dubbel checken waar hij nu op staat, het is persoonlijke voorkeur. Veel mensen vinden dat een film 24Hz hoort te zijn, ik vind dat lelijk, dus bij mij staat motion interpolatie aan. En ja, dat geeft bij hetgeen wat jij noemt duidelijk artifacts, iemand die voorbij een hek loopt. Maar bij een panning shot vind ik het anders eruit zien als een veredelde powerpoint :P.

Bij mij staat dus Perfect Natural op minimum, en Perfect Clear op medium. Maar goed, ik hoef jou niet te overtuigen daarvan, jij moet zelf checken wat je het liefst hebt.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 10 juli 2025 21:13]

Lijkt op dat je doelt op upscaling van lagere kwaliteit content, die blokjes waar je het over hebt, vooral in donkere scenes neem ik aan?


Kijk je vaak 1080P content kan je tegenwoordig het beste bij LG wezen, die hebben tegenwoordig de beste upscaling van lagere resolutie materiaal.
Nee, ik zie het ook als ik 4k UHD discs afspeel op mijn Panasonic DP-UB820 4K UHD speler (die ik ook rond die tijd heb aangeschaft, en toen echt niet goedkoop was), en dan zie ik het nog.

Uiteraard niet zo extreem dan als ik content met een (veel) lagere bitrate en /of kwaliteit afspeel zoals op Netflix of zo, maar ook met het beste bronmateriaal wat voor consumenten beschikbaar is (originele 4K UHD discs).
Dat is de reden dat ik Philips heel bewust al ruim 15 jaar laat liggen, op de een of andere manier kan ik niet naar hun schermen kijken precies om deze reden
Ik heb nu al iets meer dan 1.5 jaar een TLC, zeer tevreden over de TV. En dat alles voor een schappelijk prijsje.
Enige informatie of deze tech (whva panels, backlighting algoritme etc) ook naar de monitor markt komt? TCL heeft al enkele mini led monitors op de markt gebracht, enkele jaren geleden, maar deze eerste stapjes waren meh. Met deze tech zou dat kunnen veranderen.
Geen idee wat jij meh noemt, ik heb een 27R83U van TCL en met 2200 nits op VOL PANEEL op een zeer snelle VA Matrix en 1152 dimming zones op 27" noem ik het verre van meh. Vergelijkbare opties van 'grote' merken zijn 4x zo duur (huidige prijs is 700 euri).
Er zijn nogal wat erg kritische reviews op het net te vinden, met nadelen die mij doen zeggen 'meh'. Maar fijn dat er ook tevreden klanten zijn, dan gaat TCL hopelijk door op de monitor markt. :)
Nadelen zijn de standaard nadelen van een VA paneel. Er is qua monitor zelf niets echt specifieks dat een nadeel is.

Ik vraag me ook af wat die 'erg kritische' reviews zijn, zelf heb ik het ding gehaald op basis van de reviews die ik vond, en die waren allemaal onder de indruk.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn