Door Joris Jansen

Redacteur

Uhd is 1080p met hdr?

4k-resolutie als optie in keuzemenu

23-08-2021 • 13:00

76

Singlepage-opmaak

Inleiding

Een deel van de Nederlandse televisiekijkers heeft tijdens het afgelopen EK Voetbal extra scherp kunnen aanschouwen hoe het Nederlands elftal het ervan afbracht. Door de NPO en verschillende providers werd namelijk een speciale NPO-zender aangeboden in 4k-resolutie en met high dynamic range. De ervaringen wisselden sterk van gebruiker tot gebruiker. In de uitzendstraat - of in ieder geval bij de NPO - verliep ook niet alles vlekkeloos.

De kijkers die niet te maken kregen met aanhoudende issues als een te donker of flets beeld of andere problemen, konden rekenen op een merkbaar hogere resolutie en kleuren die veel meer van het scherm afspatten. Het was een duidelijke verbetering ten opzichte van de reguliere sdr-uitzendingen in de normale 1080i-resolutie. Het aanbieden van de zender met de verhoogde beeldkwaliteit werd door de NPO aangeduid als een experiment. Een 4k-resolutie met hdr-ondersteuning zal dus zeker in Nederland niet ineens de norm worden voor sport- of voetbaluitzendingen.

EK voetbal
Foto van een issue tijdens de live-uitzending van het Nederlands Elftal op het EK voetbal 2020, waarbij een soort picture-in-picturemodus de livebeelden verstoorde

Het is inmiddels alweer bijna tien jaar geleden dat de eerste 4k-televisie op de markt kwam in Nederland. Het heeft dus even geduurd, maar langzaamaan worden iets meer uitzendingen in deze resolutie aangeboden. Daarbij kan gedacht worden aan de Formule 1-races en de Engelse Premier League via Ziggo. In het buitenland lijkt het op dit vlak wat harder te gaan. Zo waren de Olympische Spelen in allerlei landen in hogere kwaliteit te bekijken en dat gold eerder ook voor tennistoernooien als Wimbledon en Roland Garros. Italië kan via Amazon straks ook de Champions League in 4k en met hdr bekijken. Dit is slechts een greep uit een veel diverser 4k-aanbod.

De inmiddels weer begonnen Nederlandse Eredivisie-voetbalwedstrijden leken ook aan dat rijtje te kunnen worden toegevoegd. Onder meer sportzender ESPN en provider KPN wekken in hun communicatie nog altijd de suggestie van 4k-kwaliteit, doordat ze spreken over respectievelijk 'Ultra HD' en 'UHD'. De realiteit is echter iets minder rooskleurig dan wat je in eerste instantie zou verwachten bij het horen van deze termen.

Hierbij speelt het issue dat onder gebruikers een ander idee bestaat over de uitleg van deze terminologie. De term Ultra High Definition associëren gebruikers logischerwijs met een 4k-resolutie, dus 3840x2160 pixels. Dat is echter niet hoe sommige bedrijven dat doen en ook een belangrijke overkoepelende organisatie als het Ultra HD Forum is wat dat betreft niet eenduidig. In dit artikel wordt ingegaan op deze kwestie en met name op de manier hoe deze terminologie in de markt kan worden gebruikt als keuzemenu en waarom consumenten bij uhd veelal andere verwachtingen hebben.