Het gaat er toch nog van komen: vanaf vrijdagavond gaat de EK-bal eindelijk weer rollen. Misschien dat we tijdens de tv-uitzendingen die bal net even wat scherper in beeld krijgen, waarbij we zelfs de verschillende kleuren en het logo van de sportfabrikant kunnen herkennen. Misschien dat we zelfs wel wat gemakkelijker individuele grassprietjes kunnen ontwaren. Het toernooi is namelijk in nogal wat landen via de nodige aanbieders te bekijken in 4k-resolutie en met high dynamic range.
Dat betekent in theorie een wat scherpere weergave, waarbij ook kleuren beter tot hun recht moeten komen en lichtbronnen wat realistischer en wat meer uitgesproken zullen zijn. Mochten de Rode Duivels en/of Oranje het goed doen en ver komen, zijn hun prestaties dus nog wat duidelijker te volgen en mooier om te zien.
Althans, dat zal slechts voor een deel van de geïnteresseerde kijkers opgaan. In Nederland is er een heel scala aan providers die het EK voetbal in 4k en met hdr beschikbaar maakt, maar dat betekent nog niet dat elke klant daar ook automatisch gebruik van kan maken. In Vlaanderen lijken geïnteresseerde kijkers er sowieso een stuk bekaaider vanaf te komen. In dit artikel staan we stil bij de mogelijkheden om het EK voetbal in hogere kwaliteit te bekijken. Er volgt een niet-uitputtend overzicht en we zullen ook kort stilstaan bij de wisselwerking tussen de televisieomroep en de providers om de 4k-beelden in de huiskamer te krijgen.
Terug naar WK 2018
Voordat we inzoomen op de huidige mogelijkheden om het EK voetbal 2020 in 4k en hdr te bekijken, blikken we nog even terug op het WK 2018. Dit voetbaltoernooi was in allerlei landen ook al in 4k en hdr te bekijken. Deze terugblik is niet alleen interessant om de technische benodigdheden te kunnen vergelijken met de huidige situatie, maar vooral ook omdat het een goede indruk geeft van wat we tijdens het aanstaande EK voetbal 2020 van de beeldkwaliteit kunnen verwachten.
In Nederland werd tijdens het WK 2018 een speciale versie van NPO 1 beschikbaar gesteld. De providers Jonaz en KPN zonden het toernooi toen uit in 4k en hdr, waarbij Canal Digitaal de uhd-zender van de NPO ook beschikbaar stelde via de satelliet. KPN-klanten moesten toen wel het toenmalige speciale, 71,50 euro kostende 4k-abonnement hebben en de daarbij horende 4k-tv-ontvanger, in combinatie met een minimale internetsnelheid van 100Mbit/s. Ziggo was destijds in Nederland de grote afwezige en koos ervoor het 4k-kanaal van de NPO niet door te geven.
FWD, destijds nog onder de naam Homecinema Magazine, kwam toen met een vrij uitgebreide recensie van de eerste ervaringen van de voetbalwedstrijden in 4k en hdr, op basis van het 4k-abonnement van KPN. De site schreef dat uit tests bleek dat het kijken naar één uhd-zender al snel 20 tot 30Mbit/s vergde. Die bandbreedte ging af van de totale bandbreedte, wat waarschijnlijk de reden was dat KPN de doorvoer van het uhd-kanaal van NPO 1 alleen mogelijk maakte voor klanten met minimaal 100Mbit/s en alleen in gebieden waar minimaal deze snelheid werd gehaald.
Voor het beoordelen van de kwaliteit van de voetbalbeelden gebruikte FWD twee oled-tv's van LG, te weten de E6 uit 2016 en de E8 uit 2018. Beide werden vergezeld van de benodigde 4k-settopbox van KPN. Wat leverde dat op? De website was er vrij duidelijk over. "Als we het kort moeten omschrijven dan zijn we absoluut onder de indruk. Puur kijkend naar de 4k-uhd-resolutie is het al een wereld van verschil. (...) Door de hogere resolutie is alles simpel gezegd een stuk strakker, oogt het beeld rustiger en zie je ook daadwerkelijk meer details, bijvoorbeeld op de tribune maar ook in het gezicht van voetballers. Maar, het is zoals gezegd de combinatie van elementen die het beeld indrukwekkend maken. Zo is de weergave ook een stuk vloeiender dan we gewend zijn (het signaal is 50Hz-uhd) wat zeker bij voetbal een belangrijk punt is."
Ook op het gebied van de kleurweergave en de hdr-implementatie toonde FWD zich onder de indruk. "Op het gebied van kleurweergave is het verschil enorm te noemen. De hd-versie van NPO 1 lijkt bijzonder flets als we terugschakelen. Op het uhd-kanaal zijn de kleuren een stuk intenser en rijker, ligt het kleurbereik duidelijk hoger en komt alles hierdoor meer tot leven." Op het vlak van hdr en het vergrote dynamische bereik waren er ook lovende woorden, al werd er wel een kanttekening geplaatst: omdat er sprake was van de hdr-standaard hybrid-log gamma zonder dynamische metadata konden sommige beelden wel eens net te donker of juist te licht zijn.
EK voetbal in 4k bij NPO als experiment
Net als bij het WK 2018 wordt ook voor het EK voetbal 2020 een speciale uhd-versie van NPO 1 beschikbaar gesteld. Vervolgens is het aan distributeurs en providers of zij die zender doorgeven. Dat gebeurt in Nederland in ieder geval door KPN en VodafoneZiggo en een reeks kleinere providers, te weten TriNed, SK Veendam, SK Pijnacker, Kabeltex, Breedband Helmond, Open Fiber, Jonaz en YouFone. Over het aanbod van Ziggo en KPN volgt later meer. Canal Digitaal doet ook mee via de Astra3-satelliet. Het leek erop dat via die weg ook abonnees van het Vlaamse zusterbedrijf TV Vlaanderen de 4k-versie van NPO 1 zouden kunnen kijken, al meldt TotaalTV inmiddels dat dit toch niet het geval zal zijn. T-Mobile lijkt de grote afwezige en de providers Delta en Caiway bieden sowieso geen 4k-optie aan tijdens het EK, zo liet een woordvoerder eerder aan TotaalTV weten.
Ook al is de 4k-weergave van het EK voetbal 2020 in feite een herhaaloefening, wetende dat dit bij het WK 2018 ook al is gedaan, onderstreept de NPO dat het geen reguliere situatie betreft. NPO-woordvoerder Thijs van Soest: "Het betreft een experiment waarbij we de voetbalwedstrijden van het EK op NPO 1 in uhd doorgeven. Alle distributeurs zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit experiment. Het gaat alleen om de voetbalwedstrijden; de reguliere programmering van NPO 1 zal voor de deelnemende aanbieders vanuit hd worden omgezet naar een uhd-formaat, maar is natuurlijk geen uhd van origine."
Van Soest zegt dat de huidige uitzendstraat van de NPO tijdelijk technisch is aangepast om het uhd-formaat tijdens het EK uit te kunnen zenden. "De videostromen van uhd zijn veel groter waardoor je dus ook meer opslag en bandbreedte in je netwerken nodig hebt om het goed te kunnen verwerken. Het moet in behapbaar formaat naar de kijkers gestuurd worden en dus zijn er ook nieuwe encoders nodig. De hele keten, dus aanlevering, studio, mixers, encoders en distributie, moet het nieuwe formaat aankunnen. Dat kunnen we allemaal goed testen met dit experiment tijdens het EK."
Er is dus één uhd-kanaal om de voetbalwedstrijden te volgen. Tijdens het toernooi zijn er echter ook wedstrijden die gelijktijdig worden gespeeld. Dat zijn de laatste wedstrijden van de poulefase. Er wordt dan een keuze gemaakt welke wedstrijd via de 4k-zender wordt uitgezonden. De andere wedstrijd wordt uitgezonden op een ander kanaal, het reguliere NPO 3. Daar zal een wedstrijd enkel in de reguliere 1080i-resolutie en zonder hdr te bekijken zijn. Het draait dus allemaal om één 4k-kanaal; gelijktijdige wedstrijden worden niet verspreid over meerdere 4k-kanalen. De NPO-woordvoerder bevestigt dat de keuze om dit experiment enkel via NPO 1 te laten verlopen een kostenkwestie is. Hoe het totale kostenplaatje eruit ziet, kon hij nog niet zeggen.
Ziggo
De 4k-versie van NPO 1 is door klanten van Ziggo alleen beschikbaar als ze in het bezit zijn van een 4k-tv en Ziggo's 4k-settopbox, Mediabox Next. Via een CI+-module is het niet mogelijk en ook via Ziggo Go is er geen 4k-weergave. Klanten die de 4k-decoder nog niet hebben, moeten overstappen naar een TV Max-pakket om deze te verkrijgen. Het goedkoopste abonnement dat met dit pakket is te combineren, is Internet Start & TV Max. Dat kost 73,90 euro per maand kost en biedt een downloadsnelheid van 75Mbit/s. In tegenstelling van wat eerder wordt gezegd, is deze NPO 1 4k-zender beschikbaar op kanaal 999 en niet op kanaal 1.
De technische specificaties bij het aanbod van Ziggo zijn onlangs licht gewijzigd. Onderstaande weergave geldt sinds woensdag. Eerder werd een bitrate van ongeveer 20Mbit/s genoemd en op het vlak van audio werd alleen stereo genoemd. Inmiddels heeft Ziggo daar dus 'Dolby' aan toegevoegd. Dat zou kunnen betekenen dat ook Dolby Digital Plus mogelijk is en daarmee waarschijnlijk de optie van lossy 5.1-surround.
Details EK Voetbal in 4k op NPO1 bij Ziggo
Fps
50 frames per seconde (2160p50)
Audio
Stereo MPEG-1 audio layer 2 en Dolby
Distributie
DVB-C
Bitrate
+/- 25 Mbit/s
Hdr
High Dynamic Range in Hybrid-Log Gamma-formaat
Kleur
Wide Color Gamut, BT.2020
KPN
KPN's aanbod is grotendeels vergelijkbaar met dat van Ziggo, al zijn er ook een aantal verschillen. KPN heeft net als Ziggo zijn eigen decoders en ook hier zijn die cruciaal voor het kijken van de voetbalwedstrijden in 4k. In het geval van KPN gaat het om de Arris VIP5202 en de ZTE ZXV8001. Alleen met die decoders is 4k een optie, naast de noodzaak van een 4k-tv. In tegenstelling tot drie jaar geleden is nu bij het EK voetbal geen 4k-abonnement benodigd.
De twee genoemde 4k-settopboxen werden en worden ook verspreid onder televisieklanten die geen 4k-abonnement hebben. Klanten met een oudere decoder zonder 4k-ondersteuning vissen dus achter het net. Zij kunnen wel proberen over te stappen op een Hussel-abonnement en moeten dan de 4k-optie bestellen. Dan kan je in aanmerking komen voor een omruil naar een 4k-decoder, mits de lijnsnelheid minimaal 100Mbit/s bedraagt. Waarschijnlijk zal het bemachtigen van een Arris- of ZTE-ontvanger echter niet gegarandeerd kunnen worden. Ook hier wreekt zich het wereldwijde chiptekort, waardoor de voorraden van deze ontvangers niet zullen uitpuilen.
Het belangrijkste verschil met de weergave via Ziggo, is dat KPN twee zenders openstelt voor het voetbaltoernooi: 109 en 690. Laatstgenoemde is de 4k-versie van NPO 1 met hlg, met waarschijnlijk een bitrate van 26,5 Mbit/s. Bij kanaal 109 zal die bitrate een stuk lager zijn, waarschijnlijk zo rond de 12Mbit/s. Kanaal 109 is identiek aan 690, op deze bitrate na. Die lagere bitrate wordt bereikt doordat NPO 1 op 109 wordt weergegeven in 1080p-resolutie in plaats van in 4k. Wel is er hdr op 109. Door de toevoeging van hdr en het feit dat de resolutie 1080p in plaats van het normale 1080i is, zal de kwaliteit waarschijnlijk toch een stuk beter zijn in vergelijking met de normale NPO 1-zender in sdr. Al zal dat ook afhangen van de vraag of de gebruikte televisie in staat is hdr fatsoenlijk weer te geven.
De Arris VIP5202-ontvanger is één van de twee 4k-ontvangers die bij KPN is te gebruiken voor de 4k-weergave van het EK voetbal.
Je vraagt je af wat kanaal 109 eigenlijk nog toevoegt als 690 er al is. Kanaal 109 is niet te gebruiken voor klanten met een oudere, niet-4k-ontvanger; ook voor 109 is de Arris- of ZTE-ontvanger nodig. Daarmee zal de meerwaarde van kanaal 109 in de praktijk beperkt zijn. KPN zet dit kanaal open voor die gevallen waarin er een probleem kan ontstaan in de bandbreedte. De lijnsnelheid bij de gebruiker moet namelijk minimaal 100Mbit/s zijn, wat niet betekent dat het afgesloten abonnement ook 100Mbit/s moet zijn. Deze grens zal met name zijn ingesteld om te voorkomen dat de overgebleven bandbreedte tijdens het kijken onverhoopt toch te laag wordt en er aldus haperingen kunnen optreden. Dit zou bijvoorbeeld aan de orde kunnen zijn bij klanten die wel de juiste 4k-ontvanger hebben, maar bijvoorbeeld nog gebruikmaken van dsl via een koperlijntje en een beperkte bandbreedte hebben. De lagere bitrate van kanaal 109 kan dan uitkomst bieden om het voetbal toch nog te kunnen bekijken in een betere kwaliteit.
Los van de bitrate zijn de technische specificaties op kanaal 690 zoals verwacht: 2160p, 50fps, hlg en waarschijnlijk Dolby 5.1. Dolby Atmos, waar KPN eerder tijdens het songfestival in Rotterdam mee experimenteerde, wordt niet geleverd door de NPO voor het EK en is dus niet beschikbaar.
KPN's tegenhanger van Ziggo Go is de KPN Smart TV app. Die app is op bijvoorbeeld televisies van LG, Samsung, Philips en Sony te gebruiken voor interactieve televisie. Net als Ziggo Go biedt deze app geen soelaas om het voetbal in 4k te bekijken. De app zit nog in een bètafase. Zelfs al zou de ontwikkeling veel verder zijn en het EK zou via de app in 4k zijn te bekijken, dan zou de netwerkbelasting bij veel gelijktijdige gebruikers al snel de spuigaten uit kunnen lopen. Dat komt met name door het verschil tussen multicast- en unicast-streams, waar we hier verder niet over uitweiden.
Situatie in België
In Nederland zijn er dus aardig wat mogelijkheden en providers die het aanbieden. Dat lijkt heel anders in Vlaanderen. Tweakers heeft vragen gesteld aan de VRT, maar antwoorden zijn uitgebleven. Vooralsnog lijkt het erop dat de tegenhanger van de Nederlandse NPO het EK voetbal niet in 4k mogelijk zal maken. Het is wellicht ook veelzeggend dat de VRT in enkele recentereberichten op zijn website, die over het EK en televisies gaan, met geen woord rept over de beeldkwaliteit, laat staan iets zegt over 4k.
De VRT was jaren geleden al wel actief met experimenten. In 2016 maakte de publieke omroep een 4k-weergave van het toenmalige EK voetbal in Frankrijk mogelijk. Dat had te maken met een testpilot van de Belgische provider VOO om het toernooi in uhd beschikbaar te maken, schreef TotaalTV. Uiteindelijk maakte zelfs KPN daar deels gebruik van. KPN besloot om de halve finales en de finale toen ook in 4k beschikbaar te maken via het demonstratiekanaal 691, waarbij KPN het VRT-sportkanaal Sporza doorgaf. Na dat experiment uit 2016 werkte de VRT onder meer met de NOS en de NPO samen voor het tijdelijke uhd-kanaal. De VRT bood ook dit toernooi aan distributeurs aan.
Het lijkt erop dat het aanstaande Europees Kampioenschap vreemd genoeg niet via de VRT in 4k te zien zal zijn. Dat lijkt ook op te maken uit een bericht van een community manager van de provider Telenet. Een week geleden reageerde ze op het forum van Telenet, waar meerdere gebruikers zich afvroegen of Telenet samen met de VRT navolging geeft aan het voorbeeld van KPN en Ziggo. De community manager zei daarop het volgende: "Telenet bekijkt de opportuniteiten in 4k samen met broadcasters en andere contentleveranciers en maakt ondertussen de nodige voorbereidingen op het netwerk en andere. Er is nog geen concrete timing geweten." Deze onduidelijkheid anderhalve week voordat het toernooi begint, lijkt veelzeggend. Het satellietaanbod via TV Vlaanderen leek de enige mogelijkheid om het EK toch in 4k te kunnen bewonderen, maar die optie lijkt te zijn weggevallen.
Hybrid-log gamma
Bij het noemen van de term high dynamic range zal al snel gedacht worden aan standaarden als HDR10 en Dolby Vision. Dat zijn met afstand de meest voorkomende standaarden, althans, bij films, series en games. In televisieland is er een andere standaard een stuk gebruikelijker: hybrid-log gamma. HDR10 is nog altijd verreweg de meest wijdverspreide hdr-standaard, dus van deze standaard zou je wellicht verwachten dat deze ook prominent aanwezig zal zijn bij de productie van televisiecontent.
De BBC en de Japanse publieke omroep NHK zagen dat anders. Jaren geleden kwamen zij met deze royaltyvrije standaard op de proppen, specifiek gericht op televisieproductie. Dat vonden ze nodig, omdat HDR10 op dit terrein niet zo gunstig is. Zo was deze standaard zeker toen niet compatibel met de gebruikte apparatuur, waardoor het zeer kostbaar zou zijn voor producenten om hdr te gaan implementeren. Bovendien gebruikt hlg in tegenstelling tot HDR10 geen metadata. Het gebruiken van metadata maakt HDR10 niet achterwaarts compatibel met sdr-schermen, waarmee het ongeschikt is voor de bestaande televisieinfrastructuur.
Hlg heeft geen metadata om schermen te vertellen hoe de content precies moet worden weergegeven. Zoals de naam van de standaard al suggereert, is er sprake van een hybride codering, namelijk informatie in het signaal met een standaard dynamisch bereik en informatie met een hoog dynamisch bereik. Een twee-in-een-oplossing waarbij een logaritmische curve met de traditionele gammacurve in hetzelfde signaal worden gecombineerd. De onderste helft van de curve, die informatie bevat over de donkere elementen in beeld, is gecodeerd conform de gammacurve die normaal is voor sdr-beelden. De bovenste helft van de curve heeft een logaritmisch karakter. Op deze manier wordt er heel efficiënt omgesprongen met de bandbreedte en is het toch mogelijk informatie door te geven voor het bereiken van een aanzienlijk hogere helderheid.
Dit betekent dit dat het duale signaal als normaal wordt geïnterpreteerd door sdr-schermen, met een beperkt dynamisch bereik. Tegelijkertijd kunnen hdr-schermen met hlg-ondersteuning van de gehele curve gebruikmaken en dus van het volledige dynamisch bereik. Dit maakt dat broadcasters geen twee aparte signalen hoeven in te zetten en dus niet specifiek rekening hoeven te houden met de sdr- en hdr-schermen bij de eindgebruiker. Daarmee wordt aanzienlijk aan bandbreedte bespaard.
In de praktijk leidt dit ertoe dat sdr-schermen geen nadelen ondervinden van het lezen van de hlg-standaard. De beelden zullen dus niet flets worden. Tegelijk kunnen hdr-schermen ook hun ding doen, waarbij felle lichtbronnen en highlights veel duidelijker en feller naar voren komen, wat tot een realistischer beeld leidt.
Er is een eigenschap van hlg die in bepaalde situaties echter tot een minder optimaal beeld kan leiden: net als bij HDR10 is er sprake van statische informatie. HDR10+ en Dolby Vision hebben dynamische metadata, zodat de curve per scène of zelfs per frame is aan te passen. Daarmee kan worden ingespeeld op heel donkere scènes of juist heel lichte. Daarmee zit je dus niet vast aan één vaste instelling. Bij hlg is dit statisch en zal dit dus voor de gehele voetbalwedstrijd hetzelfde zijn.
Afbeelding van FWD, met een impressie van hoe het zonovergoten gedeelte overbelicht kan overkomen.
FWD gaf tijdens het WK voetbal van 2018 meerdere voorbeelden van hoe dit ook bij een voetbalwedstrijd nadelig kan uitpakken. Bij een middagwedstrijd verlichtte de zon een deel van het veld, waardoor een ander deel in de schaduw lag. Als de camera zich richt op het deel met de schaduw, en het verlichte deel is op de achtergrond ook in beeld, kan dat verlichte deel overbelicht overkomen. Dat is dan te wit en fel, waardoor in dat gedeelte details verloren gaan. Het tegenovergestelde kwam ook voor: het zongedeelte kwam goed en gedetailleerd over, maar het schaduwgedeelte was te donker. Het zijn geen dealbreakers in de zin dat het spel niet meer te volgen was, maar duidelijk was wel dat het beeld nog niet perfect was. Wellicht dat hierin stappen zijn gemaakt en dat dit minder een issue zal zijn tijdens het EK voetbal.
Slot
Als we ons tot Nederland beperken, zijn er de nodige mogelijkheden om de voetbalwedstrijden in 4k-resolutie te bekijken. Het vergt wel de juiste hardware, maar in ieder geval zijn er allerlei providers opgesprongen. Hoeveel mensen zullen dit 4k-aanbod ook daadwerkelijk tot zich nemen? NPO-woordvoerder Thijs van Soest meldt dat de NPO niet de exacte aantallen van de verschillende aanbieders kent, maar hij zegt dat volgens een schatting tussen de 500.000 en een miljoen huishoudens worden bereikt.
Er was wellicht bij menigeen de wens dat de gehele sportzomer in 4k beschikbaar zou komen, in ieder geval ook de Olympische Spelen. Eerder bleek al dat dit sportevenement niet in 4k wordt aangeboden door de NPO. Dat lijkt ook te worden bevestigd door een korte toelichting van Van Soest over hoe de NPO de toekomst van 4k ziet: "dat weten we nog niet. We doen eerst dit soort experimenten. Daarna gaan we evalueren. We kijken vervolgens wat het eerstvolgende meest geschikte moment zou zijn voor een nieuw experiment."
Deze gereserveerdheid maakt wel duidelijk dat 4k in televisieland nog lang niet volledig is ingeburgerd. In sommige andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk gaat het allemaal iets harder, maar in Nederland en België houdt het nog niet over. In Nederland is natuurzender LoveNature bij zowel Ziggo als bij KPN in 4k beschikbaar en bij KPN geldt dat ook voor Insight en Xite. Dat is al geruime tijd de situatie, zonder dat er daar echt wat bijkomt. Sinds dit jaar kunnen Ziggo-klanten via de Mediabox next ook de Formule 1 in 4k-resolutie kijken, al zal dat volgend jaar weer veranderen, omdat de rechten overgaan naar de Nordic Entertainment Group.
Met deze situatie van een paar 4k-zenders, aangevuld met experimenten zoals het huidige EK voetbal, zullen we het voorlopig moeten doen. KPN zegt tegen het AD technisch klaar te zijn voor een eventuele uitbreiding van het televisieaanbod in 4k, maar meldt daar ook meteen bij dat het wat het aanbod betreft afhankelijk is van de contentpartners. De reguliere 1080i-resolutie met 50 beelden per seconden en een gemiddelde bitrate van 7,5Mbit/s zal nog wel even de standaard blijven voor televisiezenders.
Misschien valt er op kortere termijn wel iets meer te verwachten van hdr. Waar een verhoging naar een 4k-resolutie een aanzienlijke verhoging van de benodigde bandbreedte met zich meebrengt, is dat niet zozeer het probleem bij hdr, zeker niet bij het flexibele hlg. Een 4k-resolutie en hdr worden door marktpartijen nogal eens in één adem genoemd, al dan niet onder de noemer Ultra HD. Hdr wordt dan lang niet altijd specifiek benoemd, maar hdr zit niet vast aan 4k. Kanaal 109 van KPN maakt dat wel duidelijk; dat is een combinatie van 1080p en hdr. Een kleine verbetering van de resolutie en vooral een aanzienlijke stap voorwaarts op het vlak van het dynamisch bereik. ESPN maakt vanaf augustus zijn hoofdzender ook beschikbaar in 1080p met 50fps en hlg. Het bedrijf prijs dit aan met de licht misleidende term UHD-HDR.
Testbeeld op KPN's kanaal 109 in afgelopen dagen, waar de wedstrijden in 1080p en met hdr worden uitgezonden.
Los van deze bedenkelijke terminologie, is dit in theorie al een aardige stap voorwaarts, zeker voor kijkers met een high-end televisie die goed op hdr kan inspelen, waarbij aan oled-tv's en bijvoorbeeld miniled-tv's gedacht kan worden. Zet een groep kijkers in een kamer en schotel 4k- en sdr-beelden voor, herhaal dit daarna met dezelfde beelden in 1080p en hdr, en de kans is groot dat men een voorkeur heeft voor de lagere resolutie. Dat is simpel te verklaren, omdat een verviervoudiging van het aantal pixels zeker een verbetering oplevert, maar de overgang van sdr naar hdr levert een nog veel duidelijkere impact op. Kleuren en lichtbronnen spatten dan ineens van het scherm en door het hogere dynamisch bereik oogt alles realistischer. Het is dan ook te hopen dat hybrid-log gamma veel vaker omarmd gaat worden en dat televisiemakers zich niet blindstaren op alleen 4k.
Eerste wedstrijd naturel ja, dat was is de avond. Maar het domme is dat de wedstrijd in de middag ik plotseling wel dat fletse beeld had waar anderen het in over hebben. Wat mij die avond er voor totaal niet was opgevallen...
Heel apart. Maar daarna zet ik hem op levendig en dan is ie weer veel beter (maar misschien niet 100% natuurgetrouw
Wel jammer dat er 2 tot 3 seconden vertraging zit op t 999 kanaal van ziggo/ de uitzending. De buren roepen net wat eerder JAAAA of OEHHHH dan ik meemaak
De kinderziektes zijn wel echt ergerlijk te noemen, geen tijds- en scorebord weergave in de openingswedstrijd, al paar keer gezien dat het beeld minuten lang vast hangt, nu bij de wedstrijd van Oranje blijft het beeld bij het stadion maar geluid van de reclame. De 2-3 seconden vertraging zal wel te maken hebben met de bitrate, en kan ik opzich wel mee leven. Deze issues zijn/lijken overigens iets van de NPO en niet iets van de aanbieder.
Zeer triest om te constateren dat Vlaanderen weer achterop hinkt op dit gebied. 4K TV's zijn nu toch al een tijdje mainstream aan het worden, maar het 4K TV aanbod laat op zich wachten. De prijsverhogingen van o.a. Telenet daarentegen komen jaarlijks netjes terug onder het mom van "kwaliteit, stabiliteit en veiligheid van producten en diensten te blijven verbeteren". Komende augustus verhogen ze alweer de prijzen met 1%, laatste verhoging dateert van amper 8 maanden geleden, toen ook 1,05%...
Als je naar VRT Nu kijkt op je pc, dan geeft de VRT zijn programma's door in 540p resolutie. Dat is zelfs nog geen HD of HD-ready.
Hoe de chromecaststreaming naar de TV is, kan ik helaas niet terugvinden.
Maar dan merk je hoe belabberd de situatie in Vlaanderen is. 1080p (2k) zou al een enorme stap vooruit zijn.
En dan de TV-aanbieders (MM, VDB, ...) maar reclame maken voor 4k TV's.
[Reactie gewijzigd door af_bert op 22 juli 2024 15:20]
540p is door de ETSI gedefinieerd als een toekomstig formaat voor wanneer 1080p geen haalbare kaart is. Je zou kunnen zeggen "dan gebruik je toch SD!", maar aan SD zitten wat haken en ogen: Het gebruik bijvoorbeeld de PAL- of NTSC-kleurruimte afhankelijk van de framerate, SD gebruikt interacing en de schaling omlaag vanaf 1080p is een niet-integerfactor, waardoor schaling ingewikkeld en niet optimaal is.
Daarom zijn binnen de TV-norm die met UltraHD beschrijft een paar "sub-HD"-resoluties gedefinieerd (namelijk 1600x900, 1280x720 en 960x540) die televisiezenders kunnen gebruiken voor als HD nog te duur is en zo toch iets beter beeld leveren dan standaard-SD.
Ik wil wel eens weten welke concurrent er zo is in Vlaanderen waar je 4k televisie kan kijken.
Zoals altijd haalt Telenet en dergelijke het argument aan dat soortgelijke diensten in Vlaanderen duurder zijn omdat ze constant investeren in innovatie en dat de kwaliteit van de dienst veel hoger is dan in het buitenland, waar de prijzen (veel) malser zijn. Ik moet hier toch telkens weer mee lachen.
Is de 4K stream ook via het internet, op een publiek kanaal, te bereiken? Caiway levert namelijk de 4K stream niet, maar desondanks zou ik de wedstrijden graag in 4K willen kijken via internet (htpc gekoppeld aan TV).
Ja precies dit.. ik heb zelf geen tv abonnement naast mijn internetverbinding omdat ik gewoonweg nooit TV kijk. (buiten netflix , videoland etc om) Jammer genoeg p*s je dan ook meteen naast de pot voor een reguliere omroep zender op 4K.
Makkelijker is via BBC iPlayer de 4K stream te kijken denk ik. (Waarschijnlijk alleen bij wedstrijden die de BBC uitzenden. Ze hebben een deal met ITV gemaakt die ook wedstrijden gaat uitzenden)
[Reactie gewijzigd door polopolo150 op 22 juli 2024 15:20]
Ja hier ook 1 ! Voor normale tv programma's nooit gemist, maar sport (met name voetbal), via de ziggogo app, met een pc aangesloten op je tv is verschrikkelijk. Heb ook nog geprobeerd te -google- casten, maar werd er niet veel beter van.
Ik wil er ook best wel voor betalen, maar had geen zin om voor een EK weer zo een ziggo doos in huis te halen en mijn tv en kabel aansluiting = 20meter uitelkaar.
Ik begrijp dat het technisch een uitdaging zal zijn als er massaal via internet 4K gekeken gaat worden, maar je kunt je ook afvragen of het niet logischer was geweest om voor 15 Mbp/s te kiezen. Dan was het tenminste voor een veel breder publiek beschikbaar.
Als je je herinnert hoe lang het duurde voordat NPO HD (of iets wat daar in de buurt kwam) aanbood via internet, verbaast dit me niks.
In het algemeen vind ik het apart dat TV related diensten (en TV fabrikanten) 1440p compleet hebben overgeslagen. De stap van 1080p naar 4k is gigantisch.
1 Gbit/s glasvezel aansluiting: vink
Apple TV 4k met HDR: vink
4k OLED TV met HDR: vink
Receiver met o.a. Dolby Digital 5.1 decoding: vink
Surround speaker opstelling: vink
NPO kan 4k HDR signaal met Dolby Digital 5.1 leveren: vink
Streaming dienst waarmee ik dit kan kijken: HELAAS PINDAKAAS
Ik heb net via KPN voetbal op 4K gekeken en het was inderdaad scherper, maar per camera view was de ene shot donkerder en de volgende weer lichter en merk ik toch dat de instellingen bij 4K nog niet perfect is en dat is bij HD wel beter. Ik heb ondanks die verschillen wel verder gekeken op 4K , want dit is toch net wat zuiverder qua beeld (scherper ,minder artifacts etc.)
Had ik niet verwacht, maar hulde voor Youfone. Voor een budget partij hebben ze het netjes voor elkaar, ook al met het gebruik van de Android tv module 👌
Jammer dat het alleen via (ouderwetse) telecom providers mogelijk is.
Heb alleen een internet connectie, voldoet al jaren prima. Media center and built-in streaming apps in de tv en ik ben voorzien in wat ik wil kijken. Geen Ziggo, KPN of wat dan ook nodig om 'tv' te kunnen kijken.
Had het graag ergens via een 4K stream willen zien, liefst van de NPO met de welbekende commentators.
Nog best een paar €'s voor over ook, toch maar tijdelijk. Heb ook geen tv-abonnement meer en komt er ook niet. Zeker niet voor alleen het EK, want je zit er gelijk een jaar aan vast, beetje duur...
Of ik moet iets gemist hebben aan streaming opties in 4K?
haha idd.
heb altijd het gevoel dat ze dezelfde fotos gebruiken.
480 vs 720
720 vs 1080
1080 vs 4k.
over paar jaar zien we zelfde plaatje met 4k vs 8k.
Ik heb de Arris VIP5202 en heb net even kanaal 109 bekeken. Geen idee of het nog niet werkt maar de "gewone" NPO 1 heeft met afstand mooiere, vollere kleuren dan kanaal 109, dat fletse kleuren heeft. Kanaal 690 komt niet in de lijst voor maar misschien alsnog als het EK begint?
Wat betreft de fletse kleuren. Daar wordt al door menigeen over geklaagd op het forum van KPN. Dit is waarschijnlijk omdat er in feite sdr in een hdr-weergave wordt geforceerd. Het is vergelijkbaar met die kwestie waar we vorig jaar al over schreven. Ik heb normaal hdr-weergave in de ontvanger uit staan, want dan zien normale, sdr-zenders er inderdaad niet uit. Dat zal nu ook aan de orde zijn bij kanaal 109 en 690, zolang de voetbalwedstrijden niet worden uitgezonden. Ik neem aan dat alleen die daadwerkelijk van hlg zijn voorzien. Dus dat fletse zou weg moeten zijn zodra de content van het EK begint. En daarbuiten krijg je dus de reguliere NPO1-content upscaled in 4k, waarbij ze waarschijnlijk een flag hebben toegevoegd om hdr-weergave te forceren op 109 en 690, ook al is de bron nog gewoon sdr. Dus lijkt erop dat je het beste alleen voor het voetbal naar één van die kanalen moet schakelen.
[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 22 juli 2024 15:20]
Is ook bij Ziggo het geval. Op m'n OLED CX heb ik flink aan de beeldinstellingen moeten schroeven om het nog een beetje leuk zichtbaar te maken op NPO1 UHD, maar ook dan geeft de reguliere NPO1 HD nog steeds een beter beeld. Ik kijk sportwedstrijden altijd met de preset Standaard, daar heb ik niets aan veranderd en ga ik ook gebruiken voor de daadwerkelijke wedstrijden.
Ik denk ook dat ik alleen voor de wedstrijden zelf overschakel naar het UHD kanaal. De voor-en nabeschouwingen etc kijk ik gewoon op het reguliere kanaal. Voordeel is wel dat bij Ziggo NPO1 UHD op 999 zit, en NPO1 HD op 1. Één keer zappen volstaat.
Hoe kijk jij dan F1 (als je dat al kijkt natuurlijk) op Ziggo kanaal 14.
Dat is tegenwoordig ook 4K UHD en voor mijn gevoel schakelt dat kanaal automatisch tussen 1080i/p en 4K/50.
Ikzelf ervaar de 4K van F1 als geweldig en de 'normale' sport of nabeschouwingen in 1080i/p als niet minder van kwaliteit.
Ik zal straks een 999 opzetten, want ik wist niet dat dat een apart kanaal was.
Formule 1 is zonder HLG, en de EK wedstrijden zelf met HLG.
Dat zal denk ik een groter verschil uitmaken, dan alleen het UHD beeld op zich.
Velen mopperen dat het er nu nog niet echt goed uit ziet, maar wacht even tot vanavond we de eerste originele UHD beelden met het oorspronkelijke HLG beeld gaan zien.
Voor nu ziet het op mijn Next box alsmede op een ZTE 8001 en de Arris VIP 5202 op zich al redelijk goed uit.
Paar uurtjes wachten en kunnen we het beter beoordelen, vergelijken.
Ook op kanaal 14. De F1 in 4K is uitstekende kwaliteit, op het moment dat er weer naar de studio geschakeld wordt, is het weer een stuk minder want geen native 4K maar upscaled.
De reden dat ik bij het voetbal straks de voorkeur heb om de voor-en nabeschouwingen e. d op het gewone kanaal te kijken, is de geforceerde HLG implementatie op NPO1 4K. Pas op het moment dat er werkelijk in 4K HDR wordt uitgezonden, dus alleen de wedstrijden zelf, ga ik naar NPO1 4K. Voor en nabeschouwingen zijn gewoon HD, maar met een HLG sausje erover. Dat vind ik er niet zo best uitzien.
Tja, als je je TV op 'Standaard' zet, dan klopt er van je beeldweergave sowieso geen klap meer. Advies: Gebruik 'ISF lichte kamer' of 'ISF donkere kamer.' Zet alle Trumotion uit en geef jezelf een dagje om te wennen. 'Standaard' is veel te licht, veel te scherp (= fake scherpte) en veel te blauw. Als je vanuit die basis een hlg gaat weergeven, wordt dat echt verschrikkelijk.
Ik heb even geprobeerd voetbal te kijken op NPO1 UHD (kanaal 999 bij Ziggo).
Het is erg donker beeld. Niet om aan te zien.
En wat me opvalt, de balk boven in het beeld met de punten en de tijd, die is mega fel en de tekst super helder wit. Daar maak ik me dan weer zorgen om met mijn OLED vanwege inbranden.
Ik heb nog een aantal andere HDR profielen geprobeerd. Maar de verschillen zijn marginaal. Het blijft donker zonder contrast.
Alsnog NPO1 op 1 opgezet. Voor voetbal is het voldoende en ik heb nu weer mooi beeld afgezien van de mindere resolutie.
Oh ja, ik heb een Philips 65OLED934 met de laatste software en een Ziggo Media Next kastje.
Als ik Netflix of Disney+ kijk met DolbyVision is het beeld mega mooi. Dus de TV kan het wel.
[Reactie gewijzigd door t-force op 22 juli 2024 15:20]
Wat heeft HDR voor toevoeging als het SDR in een slechte HDR wrapper is? Marketing?
Zend dan gewoon in 4K SDR uit, klaagt er niemand over fletse kleuren.
Hier tijdens het voetbal ook fletse kleuren, ik zie berichten uit 2018 met hetzelfde verhaal. Ik ga niet al mijn beeldinstellingen aanpassen zodat 1 kanaal er beter uit ziet en alle andere kanalen ruk. Scherm is gekalibreerd en kan hdr weergeven. Ik zie geen voordeel als het niet direct goed werkt.
Ik heb de Arris VIP5202 en heb net even kanaal 109 bekeken. Geen idee of het nog niet werkt maar de "gewone" NPO 1 heeft met afstand mooiere, vollere kleuren dan kanaal 109, dat fletse kleuren heeft. Kanaal 690 komt niet in de lijst voor maar misschien alsnog als het EK begint?
Dat vroeg ik me ook net af. Ik heb vorig jaar februari de KPN nog over de vloer gehad, waarbij ik een nieuw modem heb gekregen i.v.m. de upgrade van de aansluiting naar pair bonding DSL, en met een snelheid van rond de 120 Mbit/s is dit meer dan goed genoeg voor 4k. Ik zie zag gisteren echter geen kanaal 690 in de lijst staan.
Hier dezelfde situatie, maar dan xs4all als provider (en 100mbit waar 200nog mogelijk is over dsl). Had vantevoren al geinformeerd bij de klantenservice en kreeg te horen dat 4K (kanaal 690) alleen beschikbaar komt voor mensen die een uitgebreid abonnement hebben met 3 of 4 tv ontvangers, want pas in dat abonnement reserveren ze voldoende bandbreedte (kennelijk) om 4K gegarandeerd goed door te geven.
Had zelf ook al gevraagd waarom dat bij 100 mbit dan niet zou kunnen maar daar helaas nog geen reactie op…
Ik heb dit inderdaad ook met mijn Philips tv in combinatie met Netflix HDR op mijn chromecast ultra. Ik schakel HDR uit en de kleuren zijn helemaal anders dan wanneer HDR aanstaat. Met HDR is het Netflix logo bvb oranje.
Basically Ziggo heeft alles in het werk gesteld om klanten niet tegemoet te komen. Er is een prima optie beschikbaar om 4K/HDR over DVB-C te gooien zodat iedereen die niet geïnteresseerd is in een crap settop-box meteen buiten de boot valt. Antenne-kabeltje in de TV en gaan! Maar nee....
In het artikel wordt Ziggo Go buiten beschouwing gehouden.
Hoeveel moeite kan het zijn een 4k streams in de Go app te zetten....
Die brakke box heb ik hier gelijk buiten de deur gezet en het abonnementje gedowngrade naar internet only
Maar ik wil geen extra kastje die niks kan als internet uitvalt. En daarnaast ook stroom kost naast mijn tv
Ik heb in mijn tv een hdd en ci+ waar ik mee kan opnemen en ook kan kijken als internet eruit ligt. En ook na 2 jaar nog een film is terug te kijken.
Ik wil niks afhankelijk zijn van allerlei factoren en geen eigen baas zijn over wat ik kan doorspoelen en niet, en daar ook nog extra voor betalen en extra kosten stroom.
Ben toch niet zot of wel
Tja, hier precies het tegenovergestelde. Opnemen doe ik bijna nooit. En met de TV schiet dat ook niet op, want dan moet de zender die je opneemt sowieso opstaan. De functionaliteit die ik dan weer wel veel gebruik is een uitzending terugkijken via de guide, of vanaf het begin kijken. En dat kan dan weer niet met een CI+ module.
Ik ging juist naar de CI+ omdat ik de Mediabox XL een draak van een apparaaat vindt... en nu hebben ze de HDD functionaliteit ook nog eens uitgezet. Maar ik mis nu dus veelgebruikte features. En een Mediabox Next kan ik weer niet krijgen omdat ik geen internet afneem
Ik doe het door mijn screen te mirroren naar de tv en dan de ziggo app te starten. OVerigens kunnen wij ook met de CI+ module programma's terug kijken, maar dat werkt wel traag en niet alle zenders staan er bij.
Je kunt via de apps op je tv terugkijken. Bij NPO zelfs programma’s opnieuw starten etc. Als die apps niet meer ondersteund worden dan zijn er legio cast opties om via een telefoon of tablet iets op te starten. Of dat dan dezelfde kwaliteit is? Werkelijk geen idee.
Ik vind een extra kastje onder de tv ook onhandig. Ook met extra afstandsbedieningen of slechte cec-ondersteuning.
"De apps"? Ziggo Go TV werkt alleen met een internetverbinding van Ziggo. De gewone Ziggo Go staat meestal niet toe dat je programma's cast vanwege rechten.
[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 15:20]
Het zit zo, alles wat je op de reguliere tv op dat moment kan zien, kan je dan ook casten, dus zegmaar live.
Maar terugkijken, of een dag later kijken, dan zijn er opeens rechten die jou dat verbieden mat casten op ziggo go. en ziggo terugkijken en bij on-demand
Dus enige wat je kan doen is zelf opnemen, dan ben je eigen baas en kan je doorspoelen en kijken wanneer je wil, zelfs na 10 jaar nog. en dat lukt je vanaf je tv met een oude video recorder, of een hdd in de tv, of een screencapture programma, maar die werkt alleen als het dus op je tv beeld op dat moment ook afspeeld.
Dus nee met die kastje betaal je meer en ga je er dik op achteruit in vrijheid, en als er een storing is, is je hele tv avond vergald, en dan moet je niet bij mij zijn want dan ben in instaat om heel die provider af te branden. dus als je zo'n type mens bent, begin er niet aan.
[Reactie gewijzigd door Mel33 op 22 juli 2024 15:20]
Helemaal mee eens. Sinds enkele weken heb ik de next in mijn bezit. De CI+ module is de deur uit.
Zeer goede beeldkwaliteit op mijn toch al weer 5 jaar oude Sony. En ik vind de bediening ook zeer prettig. Te meer dat je de afstandsbediening kan koppelen met die van de TV en die van de audio installatie.
Dat is ook mijn ergernis!
Ziggo knijpt gewoonweg de resoluties van de Ziggo Go app af tot maximaal 720x1280 pixels om mensen te dwingen om een duurder abonnement + settop box aan te schaffen. Er kan zelfs nog geen full HD van af. En dan te bedenken dat je op YouTube wél 4K inhoud kunt kijken!!! Het is dus technisch zeker wel mogelijk, aan de bandbreedte van je abonnement en aan je tv of monitor ligt het niet!
Het heeft niks met de afspeelcapaciteit te maken, je moet iets eerder in de keten denken, namelijk het transcoden naar streams: youtube heeft alle tijd van de wereld om hun content te transcoden omdat het video on demand is. Dat gaat in de praktijk met task queueing waarbij nieuwe content wordt verdeeld over transcoding farms en zodra er plek is komt de content aan de beurt. Dat kan soms snel, soms langzaam gaan. Je merkt dit als kijker niet omdat je pas de content in je feed ziet als de transcoding task is voltooid.
Een streaming platform als dat van Ziggo moet dit in realtime doen, want je wilt immers nauwelijks achterlopen op de streams die via DVB-C direct live te kijken zijn. Zelfs dure encoders hebben een behoorlijk capaciteitsverschil tussen 720p50 en 1080p50 (1080p25 wordt als te lelijk beschouwd), dus houdt men vast aan 720 totdat hun encoding farms meer capaciteit hebben. Daarbij komt 4k natuurlijk al de nieuwe ruimte 'opsnoepen' want 4k is 4x de oppervlakte van 1080, kan je nagaan.
Maar zou het ondertussen niet zo zijn dat de meeste tv-kanalen al als internet stream worden aangeboden aan de grote distributeurs als Ziggo, KPN, etc. etc. ???
Ze worden als DVB transport stream aangeboden over multicast vanuit Hilversum ja (naar mijn weten beheert Ericsson dit, dat is een distributeur, KPN en Ziggo zijn providers), maar dat is geen internet stream. Een internet stream bestaat uit een reeks kopieën van de stream op meerdere profielen, zodat een client kan schakelen tussen hoge en lage kwaliteit, op basis van bijvoorbeeld bandbreedteproblemen of beperkingen in de hardware. Dit heet adataptive bitrate streaming. Die worden vervolgens aangeboden over HTTP(S), vroeger vaak als Apple HLS of Microsoft Smooth Streaming (vandaar dat je vroeger nog Silverlight moest hebben bij Ziggo), tegenwoordig meestal via Dash.
Ik heb 's een tijdje met Kodi geëxperimenteerd en kwam tot de ontdekking dat inmiddels ALLE tv signalen via internet worden aangeboden. En in de hoogst mogelijke resolutie! Die zijn dus al getranscodeerd!!! Je moet alleen aan de juiste link zien te komen, dat is het ongemak
Dat zijn dan on- of slecht beveiligde streams van kleinere OTT providers, die dan ook vanuit hun CDN worden aangeboden. Voor een partij als Ziggo of KPN moet dat A. hun eigen CDN nog in B. hun encryptie laag op worden toegepast. Dat zou betekenen dat die 'grote jongens' dan vervolgens OEM klant bij die kleine club zouden worden? Die een consumenten-SLA op hun streams hebben (oftewel risico dat die uren eruit kan liggen, wat mag Ziggo of KPN dan gaan vertellen aan hun klanten)?
Daarnaast is de kwaliteit vaak minder dan wat Ziggo of KPN willen aanbieden, en er is nog een probleem: de commerciele zenders hebben clausules in hun distributielicenties dat er geen doorverkoop mag plaatsvinden: een provider moet dus bij een distributeur (Ericsson noemde ik al) de streams afnemen. Wel mag een provider een OTT 'boeket' streamen onder hun eigen vlag (branding), maar dan zit je weer met de schaalproblemen van het CDN. Iets wat een kabelprovider in noord-oost Groningen wel kan lijden, maar met miljoenen klanten als KPN en Ziggo is dat geen optie.
Kijk, ik snap je punt wel, wat je zou willen is dat de omroepen hun eigen adaptive profielen gaan leveren en dat dan de KPN/Ziggo dat via hun CDN kan door proxy'en (met nog de encryptie erbij dan). Dat gaat tzt ook wel gebeuren, maar je begrijpt dat zeker voor lineaire tv (NPO, RTL, SBS) dit niet zo snel loopt als voor nieuwe media als bijvoorbeeld de sport-evenementen die ook via hun 'eigen' platform aangeboden worden. Daarnaast speelt ook nog mee dat een provider z'n validatie tegenover z'n afspeelhardware moet doen (kan elke STB en smartphone/tablet app de streams afspelen). Dat is eenvoudiger als je die streams zelf bouwt in plaats van een derde partij doorzet. Zo simpel is het dus allemaal niet om te roepen 'ze doen dit om je iets aan te smeren'.
Nee, het is puur om commerciële redenen dat Ziggo de boel afknijpt: het is immers veel lucratiever om je klanten wijs te maken dat ze een 'geavanceerdere' Mediabox nodig hebben met een duurder internet abonnement!
Voor iemand die weinig van de materie kent vind ik het bewonderenswaardig hoe standvastig je in je denkbeelden bent maar zoals beschreven liggen de zaken toch wat genuanceerder dan ze wellicht op het eerste gezicht lijken.
[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 15:20]
Ze doen het wel via DVB-C, maar niet met CI+ modules voor decoding. Ik vraag me echt af wat dáár nou de reden voor is, eigenlijk. Vooral omdat in Italië het bijvoorbeeld goed kan, en ook sommige DVB-S providers gewoon zeggen: Prima, misschien wel een andere CI+ module nodig dan die je nu hebt, maar het kán wel!
Ziggo zou hier open kaart moeten spelen... De hele reden dat ik bij Ziggo zit en niet KPN is juist "geen kastje", naast de betere beeldkwaliteit normaliter en het feit dat het sowieso nooit van internet snelheid afgaat.
Encryptie zit ook op de huidige DVB-C kanalen. Daar komt de CI+ met je smartcard ook in het spel om dat te ontcijferen.
En vanuit broadcast perspectief snap ik dat. Anders kan iederen je zenders bekijken zonder te betalen.
Dat het nu alleen met de Next kan wip niet zeggen dat er een CI+ 1.4 of 2.0 module komt die het straks ook kan. Ik geeft toe, het is hoopvol denken. Die mij maar een IP stream via de Go applicatie. Maar eigenlijk kijk ik zeldzaam TV.
Verder vraag ik mij af als ze hetzelfde encryptie algoritme toepassen van de huidige 1080i zenders voor het 4K kanaal of de huidige CI+ modules genoeg bandbreedte hebben om 4K te verwerken.
NPO 1, 2 en 3 in 1080i worden niet versleuteld doorgegeven door Ziggo. Waarom NPO 1 UHD ineens versleuteld moet worden is mij dan ook een raadsel. Bij Ziggo is het volgens mij dan ook NO 1 UHD, want publiek is die zender niet!
Maar zelfs dan: De oudere CI+ 1.3 modules, die met hetzelfde signaal werken, kunnen tegelijk 4 1080i zenders ontsleutelen. Daarmee kom je met 4 x ~12 mbps ruim boven die 24 mbps uit. Alle CI+ modules kunnen minimaal 2 zenders tegelijk ontsleutelen, dus 24mbps is op dat vlak totaal geen probleem!
Wellicht dat de UEFA dit heeft vereist via de uitzendrechten? Encryptie is nogal een gedoe dus ga er maar vanuit dat een provider dit niet voor de leuk aan gaat zetten.
Bij Ziggo is het volgens mij dan ook NO 1 UHD, want publiek is die zender niet!
Het is en blijft publiekelijk gefinancierd natuurlijk
Ja dat dacht ik al wel, je betaald, en je bent gelijktijdig ook een gemonitord product, en je wordt beperkt in je doen en kijkgedrag, kan geen reclame spoelen en gelijktijdig melken ze je gedag uit.
Het gaat er volgens mij om dat de reguliere uitzendingen van NPO1 (en ook Ziggo Sport) gewoon 1080i zijn. Hij switcht speciaal voor die specifieke content (voetbal, formule 1) naar een alternatieve stream. Dat komt dus niet over het DVB-C signaal.
Je slaat de spijker op zijn kop. Voor mij geldt exact hetzelfde geen extra kastje.
En voor nu nog de Formule 1.
Ik overweeg om over te stappen naar glasvezel icm NLziet.
Dit hele verhaal onderstreept voor mij vooral ook hoe hopeloos uit de tijd de directe tv kanalen zijn. Denken ze dat ze hiermee klanten terug kunnen lokken? Voor mij maakt het vooral duidelijk dat ik net zo goed Ziggo er uit kan doen en naar glas zonder tv kan gaan, en als ik dan nog eens iets wil zien neem ik wel even nlziet of zo. Ik ga in ieder geval echt niet een extra duur abonnement nemen voor dat next kastje om een paar wedstrijden in 4k te kunnen kijken... Ze zakken er maar in, nul komma nul goodwill over wat mij betreft.
Ja dat is jammer idd. Maar aan de andere kant, laat ze eerst eens met fatsoenlijke kwaliteit streams komen. Sinds ik op het nieuwe tv platform zit is de kwaliteit van alle zenders enorm achteruit gegaan!
Dat sowieso. Sommige zenders zijn van 1080i of 720p naar een veel lagere resolutie gedoken. Maarja je betaalt er ook veel minder voor dan bij de concurrentie, dat moet ergens inzitten.
T-Mobile is bezig zijn eigen graf te graven, het nieuwe platform dat momenteel word uitgerold schijnt dramatisch te zijn als je alle berichten leest op hun forum, daarbij weigert men categorisch om net als enkele andere providers het EK in 4k uit te zenden.
Zelf moet ik nog worden overgezet naar het nieuwe platform, is het inderdaad zo slecht als ik klees dan is het over en uit met T-Mobile voor mij.
Ze willen wel, maar de boxjes die ze gebruiken doen simpelweg geen 4k, dan kun je niet veel. Die Aria dingen zijn lekker goedkoop en uiteindelijk stabiel, maar wel beperkt. Maarja wanneer ze die massaal gaan vervangen, daar kun je nog even op wachten. Ze hebben bij t-mobile andere prioriteiten. Het is een prijsvechter die behoorlijk goedkoper uit kan vallen dan ziggo en kpn. Dat heeft ook z'n effecten.
Het schijnt aan het begin slecht te zijn geweest inderdaad, maar ben hier een week geleden ongeveer overgezet en het werkt erg goed vind ik (zowel als app als op het kastje). Ik had de TV via een switch met hele vlan-setup, dat is nu ook niet meer nodig.
Jammer van geen 4K, maar ik mis het op TV niet echt, de bandbreedte is toch een stuk beter dan de 1080p van bijvoorbeeld youtube volgens mij.