De LG UltraGear 45GX950A is de gaafste gamingmonitor van dit voorjaar, maar zeker niet in alle opzichten het perfecte scherm. De monitor combineert een superbreed en groot 45"-oledpaneel met een hogere 5120x2160-pixelresolutie dan bij eerdere schermen van dit type. LG heeft het scherm voorzien van praktische aansluitingen waaronder USB-C met 90W powerdelivery, en de leuke dualmodefunctie, waarmee je kunt switchen tussen een hogere resolutie en een hogere refreshrate. Gebruikelijke voordelen voor een oledscherm zijn een oneindig hoog contrast, goede kijkhoeken en uitstekende responstijden. In de kleurafstelling laat de 45GX950A steken vallen; die is voldoende, maar minder goed dan bij andere high-end gamingmonitors. Jammer genoeg is het scherm voorzien van een aantal niet uitschakelbare anti-inbrandfuncties, waaronder een functie die de hoeken van het beeld soms sterk dimt, en een functie die de helderheid van gekleurde logootjes zichtbaar vermindert. Waar LG ook geen punten mee scoort, is de relatief korte inbrandgarantie van twee jaar. Dat terwijl de 45GX950A zelfs in vergelijking met andere bijzondere monitors erg duur is.
Dit voorjaar komen er veel meer QD-oledschermen uit dan schermen op basis van de concurrerende woledtechniek. Toch is het juist een van die woledschermen die de show steelt. De LG UltraGear 45GX950A, sinds een paar weken te koop, is afgaande op de specificaties een van de gaafste gamingschermen van dit jaar.
Al meer dan twee jaar heeft LG 45"-oledultrawides in het assortiment met een zeer sterke 800R-kromming en een 3440x1440-pixelresolutie. Dat levert op zo'n groot scherm een vrij lage beeldscherpte op. Voor sommige soorten games niet onoverkomelijk, maar voor contentcreation niet ideaal. De nieuwe 45GX950A heeft als eerste en voorlopig enige 45"-oledultrawide meer dan dubbel zoveel pixels. Het zijn er 5120x2160: evenveel als een 5k-monitor in de breedte, en evenveel als een 4k-monitor in de hoogte.
LG belooft voor de 45GX950A dezelfde relatief hoge 1300cd/m²-piekhelderheid als bij de UltraGear 32GS95UE van vorig jaar. Ook de Dual Mode-functie is aanwezig. Dat wil zeggen dat de 45GX950A kan schakelen tussen refreshrates van 165Hz bij de volledige resolutie, en 330Hz bij 2560x1080 pixels. Evenals bij de 32GS95UE is er een functie voor hardwarekalibratie; nieuwe toevoegingen zijn DisplayPort 2.1 en een USB-C-poort voor je laptop, met een ruime 90W powerdelivery.
De 45GX950A zou dus zo'n beetje de ultieme alleskunner moeten zijn, al presenteerde LG op de CES een nog iets ultiemere versie: de 45GX990A. Die heeft dezelfde specificaties als de 45GX950A plus een gemotoriseerd buigsysteem, waarmee het scherm transformeert van bijna even sterk gekromd als de 45GX950A, tot volledig vlak. Een concrete releasedatum heeft de 45GX990A echter niet en we verwachten hem op zijn vroegst eind dit jaar, terwijl je de 45GX950A nu kunt kopen. Ondanks de hoge prijs van 2000 euro mag het scherm zich in een grote belangstelling verheugen. Wij zijn natuurlijk benieuwd of het scherm in de praktijk ook zo goed uit de verf komt. LG kon ons er gelukkig snel een opsturen, die we door onze uitgebreide testprocedure hebben gehaald.
Een 45"-scherm in de praktijk
Uitgepakt en wel op het bureau doet de UltraGear 45GX950A me nog het meest denken aan de Samsung Odyssey Neo G9 G95NC 57" die ik vorig jaar bekeek. Zeker als je ermee gaat gamen is het een nogal overweldigende ervaring, waarbij het soms haast lijkt alsof je een VR-bril op hebt, zoveel van je blikveld wordt gevuld door het scherm. De 45GX950A is weliswaar niet zó enorm breed als de Samsung-monitor, maar tegelijk wel iets hoger, en ook nog iets sterker gekromd. Met zijn 800R-kromming zit je al vanaf 80cm afstand van het scherm in het midden van de denkbeeldige cirkel.
Of de 800R-kromming ook fijn is voor desktopwerk en contentcreation, is wat meer een smaakkwestie. Ik vind hem wel goed passen bij een scherm dat zo groot en breed is als de 45GX950A, maar zelfs als je hiervoor al een enigszins gekromde monitor had, is het echt wel een beetje wennen dat lijnen niet recht lopen over de display.
Met 5120x2160 pixels op een 45"-diagonaal bedraagt de pixeldichtheid ongeveer 123 pixels per inch. Dat is iets minder dan een 32"-4k-monitor, maar iets meer dan bij een reguliere 34"-ultrawide met 3440x1440 pixels. Het 45"-oledscherm met 3440x1440-pixelresolutie dat LG eerder al aanbood, heeft met 84ppi juist een erg lage scherpte, die ongeveer overeenkomt met een 27"-full-hd-monitor. Misschien is dat voor sommige soorten games al voldoende, hoewel je voor bijvoorbeeld simracen zou kunnen merken dat het beeld in de verte niet zo scherp oogt. Met de 45GX950A ziet dat er veel beter uit, mits je videokaart zo'n hoge resolutie natuurlijk trekt. Voor desktopwerk zou ik een scherm met minder dan 90ppi in ieder geval niet meer aanbevelen, dus daarvoor is de 45GX950A een grote verbetering ten opzichte van de oude 45"-oledmonitors van LG.
Tenzij je goede ogen hebt, zul je bij de 45GX950A wellicht beeldschaling willen gebruiken, zodat vensters en tekst niet te klein worden weergegeven. 125 procent is wat mij betreft de sweetspot. Je hebt dan nog steeds in de hoogte én in de breedte ongeveer 20 procent meer ruimte dan bij een 3440x1440-pixelmonitor, en dankzij de 125-procentschaalfactor zien tekst en afbeeldingen er scherper uit. Dat is in alle opzichten dus een duidelijke stap omhoog ten opzichte van een 3440x1440-ultrawide.
De LG UltraGear 45GX950A op de ideale 125 procent schaling, op 150 procent schaling (dezelfde werkruimte als op een 3440x1440-scherm) en met de dualmodefunctie ingeschakeld (effectief een 2560x1080-monitor)
Superwides, zoals de 57"-Samsung Odyssey Neo G9 G95NC en de kleinere QD-oledultrawides van 49", bieden nog een stukje meer werkruimte in de breedte dan de 45GX950A. Tegelijk hebben de 49"-schermen een lagere beeldscherpte, en door het lagere aantal pixels in de hoogte moet je meer scrollen. Voor gaming hangt het van het spel af welk soort monitor geschikter is; op sites als Wide Screen Gaming Forum en PCGamingWiki is daarover per titel informatie te vinden. In algemene zin is een 45"-21:9-scherm waarschijnlijk breder toepasbaar dan een 49"- of 57"-32:9-monitor. Game je bijvoorbeeld op een console, dan blijft het beeld beperkt tot 16:9. Op de 45GX950A heb je dan effectief nog steeds een 36"-scherm voor je neus; op de 49"-superwides staat de helft van het scherm uit, en houd je nog maar een 27"-monitor over. Ook televisieseries vullen een groter deel van de 45GX950A, en bioscoopfilms hebben precies dezelfde 21:9-verhouding als de LG-monitor, terwijl bij een superwide weer een deel van het scherm onbenut blijft.
Paneel met oledkuren
Het oledpaneel van de 45GX950A heeft dezelfde eigenschappen als het 4k-paneel van de 32GS95UE. We noemden hierboven al de identieke maximale helderheid; het paneel heeft nog steeds een drielaagsopbouw, waar de nieuwe extra heldere oledtelevisies van LG een 4-stackpaneel hebben. Het is jammer dat we daarvoor bij monitorpanelen nog even geduld moeten hebben.
De rood-groen-wit-blauwe subpixelindeling van een modern woledscherm, hier de 32GS95UE. Het scherm zet nooit alle vier de subpixels tegelijk aan, dus dit is een montage.
De pixelindeling van de 45GX950A is net als bij de 32GS95UE rood-groen-wit-blauw. Dat komt bijna overeen met de rood-groen-blauwindeling van een gemiddeld lcd-scherm, en zorgt ervoor dat tekst er ook bijna even goed uitziet als op zo'n scherm. Bij oudere woledschermen zaten de pixels nog op een andere volgorde, wat soms een gekleurd randje rondom tekstkarakters kon opleveren; QD-oledschermen, met hun nog verder afwijkende driehoekige subpixelindeling, hebben ook last van die color fringing.
LG voorziet de meeste van zijn monitoroledpanelen van een matte afwerking. Reflecties worden effectief onderdrukt en het paneel ziet er redelijk zwart uit bij omgevingslicht. Bij een QD-oledpaneel wordt een zwart beeld bij invallend licht grijzer door het ontbreken van een polarisatielaag voor het paneel. De meeste van die schermen hebben bovendien een spiegelende afwerking. Omgekeerd heeft de matte afwerking van de 45GX950A weer als nadeel dat er bij weergave van effen kleuren een subtiel glinsterend effect optreedt. Ook door de mindere grijsuniformiteit van het oledpaneel oogt het beeld van de 45GX950A minder egaal dan op een QD-oledmonitor − overdreven gesteld, een beetje alsof het op een stuk canvas is geschilderd. Op donkere grijstinten is een subtiele ruis zichtbaar, omdat alle individuele pixels een net iets andere helderheid hebben. Je ziet als je goed blijft kijken ook horizontale strepen door het beeld lopen. Dit is niet iets wat opvalt bij normaal gebruik, maar bij QD-oledpanelen is dit effect over het algemeen minder duidelijk aanwezig dan bij woledschermen. De pixelcleaningfunctie in de osd van de 45GX950A lost het ook niet op.
Behalve de pixelcleaningfunctie heeft het menu van de 45GX950A slechts twee andere 'paneelbeschermingsfuncties': een screensaver, die het beeld op zwart zet als het een tijdje niet verandert, en een pixelshiftfunctie, waarbij het actieve beeld periodiek een klein stukje over het scherm wordt verplaatst. QD-oledschermen van nu hebben vaak nog allerlei extra opties zoals logodimming, taakbalkherkenning en zelfs functies om de rand tussen twee vensters te dimmen, die je als gebruiker aan kunt zetten om inbranden te voorkomen.
Bij de 45GX950A kwam ik ook aanvullende anti-inbrandfuncties tegen, maar helaas zijn die niet instelbaar of uitschakelbaar in de osd. Dat vind ik voor een monitor niet passen; daarbij moet je ervan uit kunnen gaan dat die het beeld (binnen de beperkingen van het paneel) weergeeft als het wordt aangeleverd, in plaats van dat er allemaal stiekeme 'trucjes' worden uitgehaald om bepaalde elementen minder zichtbaar te maken, tenzij je daar als eindgebruiker voor kiest.
De CPC-functie op de LG UltraGear 45GX950A: de witte vensters in de hoeken van het scherm worden gedimd ten opzichte van het venster in het midden
De zichtbaarste functie is iets dat LG 'Convex Power Control' (CPC) noemt. Daarbij wordt de helderheid van statische elementen die aan de randen van het scherm staan, over tijd duidelijk verminderd. De hoeken zien er daarmee soms vreemd flets uit, en af en toe lijkt de uniformiteit van het beeld vreemd slecht voor een oledscherm, iets wat we in de metingen verderop ook zien terugkomen. Volgens LG is CPC een paneelfunctie die essentieel is om te voorkomen dat er nabeelden zichtbaar worden. Tegelijk ziet het bedrijf ook wel in dat klanten er ontevreden over zijn; op bijvoorbeeld Reddit worden al tips gedeeld om de functie tijdelijk te deactiveren via een verborgen servicemenu. LG zegt daarom te overwegen om een instelling in de osd te plaatsen om CPC te deactiveren.
Probleem met Nvidia RTX 50-kaarten
Eerder was er een probleem met de 45GX950A voor gebruikers van een Nvidia RTX 50-serie videokaart: bij het overschakelen van sdr naar hdr bleef het scherm zwart. Dit probleem speelde alleen bij gebruik van de DisplayPort 2.1-modus, waardoor je het scherm op DisplayPort 1.4 kon zetten als workaround. Met de recentste Nvidia-driverupdate 576.28 is het issue verholpen en werkt de monitor naar behoren met DisplayPort 2.1 ingeschakeld.
Behalve CPC heeft de 45GX950A ook een vorm van logoherkenning aan boord, in LG-speak ook wel het 'Logo Extraction Algorithm' (LEA). Ik vermoed dat ik deze functie aan het werk zag bij een andere eigenaardigheid die me in de praktijk opviel: hele kleine kleurvlakjes, of ze nu in het midden staan of langs de randen, worden soms gedimd weergegeven ten opzichte van een geheel gekleurd beeld. Een monochrome desktopafbeelding met een paar gekleurde icoontjes is een voorbeeld; binnen enkele seconden na het sluiten van alle vensters zien die er ineens een stuk grauwer uit. Vreemd genoeg lijkt dit effect niet op te treden bij weergave van kleine gekleurde testpatronen op een verder zwart scherm, maar ik kon het in bovenstaand voorbeeld op ons pc-bureaublad telkens reproduceren.
Net als bij CPC zegt LG de keuze te hebben gemaakt om LEA niet uitschakelbaar te maken om het risico op permanente burn-in te verkleinen. Het merk zegt de feedback van gebruikers die zich eraan storen mee te nemen, en te kijken naar een mogelijkheid om de gebruiker meer controle te geven over de functie, waarbij het risico op inbranden beperkt moet blijven.
Mocht burn-in zich ondanks alles toch voordoen, dan geeft LG daarop nog steeds twee jaar garantie. Andere fabrikanten zoals ASUS, Gigabyte, MSI en Alienware geven drie jaar garantie op hun oledschermen. De inbrandgarantie van LG zou gelden ongeacht het gebruik van de monitor, hoewel de fabrikant niet met zekerheid kon zeggen of servicemenu-aanpassingen gevolgen zouden kunnen hebben voor de garantie.
Design en aansluitingen, testmethode
De 45GX950A heeft hetzelfde design als de eerdere 32GS95UE en de nieuwe 3440x1440-ultrawides van LG, de 34GX90SA-W, 39GX90SA-W en 45GX90SA-B. Naast de gamingschermen van andere fabrikanten ziet de afwezigheid van allerlei hoekige lijnen en drukke texturen er verfrissend clean uit. De achterkant van de 45GX950A is gemaakt van een mat, donkergrijs plastic dat subtiel naar paars neigt. Ook het glimmende UltraGear-logo boven de voet heeft een paarsige gloed. De aansluitingen kunnen met een meegeleverd klepje aan het oog worden onttrokken; de enige andere onderbreking in het ontwerp van de achterkant bestaat daarmee uit een zeshoekige gleuf voorzien van rgb-verlichting.
Ook de voet is aan de buitenkant grotendeels gemaakt van plastic, hoewel de basis wel van metaal is gemaakt. Dat staat redelijk stabiel, hoewel het grote scherm wel een beetje heen en weer kan wiebelen, wat gelet op het formaat niet heel verrassend is. Het scherm kan 12cm in hoogte worden versteld, een stukje van links naar rechts draaien en kantelen. Praktisch is verder de aanwezigheid van een sleuf om kabels netjes weg te leiden.
Evenals andere oledmonitors die LG in 2025 introduceert, heeft de 45GX950A een DisplayPort 2.1-ingang met 54Gbit/s-bandbreedte (UHBR13.5). Dat is een compromis tussen de 32Gbit/s van het oude DisplayPort 1.4, nog te vinden op de 32GS95UE en veel andere 4k-oledschermen van vorig jaar, en de volledige 80Gbit/s UHBR20-versie van DisplayPort 2.1, die bijvoorbeeld ASUS, MSI en Gigabyte op hun huidige 4k-oledschermen zetten.
Dat LG niet voor de full-fat-DisplayPort 2.1-versie kiest, ondergraaft het nut een beetje om zo'n poort op het scherm te zetten. De twee HDMI 2.1-poorten bieden met hun 48Gbit/s nauwelijks minder bandbreedte, en 54Gbit/s is alsnog niet voldoende voor een ongecomprimeerd 5120x2160-beeld bij 165Hz en 10bit-kleur. Dat had alleen over een 80Gbit/s-DisplayPort 2.1-poort gepast. In de praktijk zal de 45GX950A net als DisplayPort 1.4-monitors moeten terugvallen op een vorm van Display Stream Compression (DSC). Echt een probleem is dat wat mij betreft niet. DSC werkt zodanig geavanceerd dat je het verschil met een ongecomprimeerd beeld praktisch niet kunt zien, in ieder geval niet tijdens het gamen. Het inschakelen van DSC betekent op Nvidia-kaarten wel dat je minder schermen gelijktijdig kunt aansluiten, terwijl opties als DSR en Dldsr vervallen.
Geen DSC gebruiken
De 45GX950A heeft geen optie in het osd om DSC uit te schakelen, zoals sommige andere gamingmonitors met DisplayPort 2.1. Je zou handmatig kunnen terugschakelen naar 120Hz, dat met een bandbreedte van 48Gbit/s (bij 10bit-kleurweergave) mooi binnen de beperkingen van de DisplayPort 2.1-poort past.
Een voordeeltje van het gebruik van een lagere DisplayPort 2.1-variant is dat de kabelkwaliteit niet zo kritisch is. Fabrikanten van monitors met een DisplayPort 2.1 UHBR20-poort leveren soms een kabeltje mee van minder dan 1 meter lengte − deels uit noodzaak, want langere UHBR20-kabels zijn er pas sinds dit voorjaar. De DisplayPort 2.1 UHBR13.5-gecertificeerde kabel bij de 45GX950A is met 1,5 meter alsnog niet lang, maar wel al in meer opstellingen bruikbaar. Heb je een langere nodig, dan is een UHBR13.5-kabel ook een stuk goedkoper dan een UHBR20-kabel van dezelfde lengte.
Om van DisplayPort 2.1 gebruik te kunnen maken moet ook je videokaart zo'n poort hebben. De Nvidia RTX 50-, AMD RX7x00, RX90x0- en Intel Arc B-gpu's hebben DisplayPort 2.1 met minstens 54Gbit/s-bandbreedte. Heb je een iets oudere kaart, dan maak je gebruik van DisplayPort 1.4. Met behulp van DSC wordt ook dan een 5120x2160-resolutie bij 165Hz en 10bit-kleur mogelijk. Pas met een echt oude kaart, bijvoorbeeld een uit de Nvidia GTX 10-serie, kun je problemen krijgen om de 45GX950A op zijn volledige resolutie en refreshrate aan te sturen, omdat die niet meer de vereiste DisplayPort-aansluiting heeft. In de praktijk is het scherm kortom goed bruikbaar met alle videokaarten waarop je hem realistisch gezien zou willen aansluiten.
LG voorziet zijn luxere gamingmonitors sinds dit jaar van USB-C, in het geval van de 45GX950A met een behoorlijke 90W aanpowerdelivery. Dat maakt de 45GX950A ook heel geschikt voor het gebruik met een laptop. Net als bij andere gamingmonitors met een USB-C-poort ondersteunt deze aansluiting maximaal DisplayPort 1.4. Helaas ondersteunen laptops die DisplayPort-versie nog niet zo lang als desktopkaarten. In de praktijk moet je laptop minstens een Intel-processor van de elfde generatie of nieuwer hebben; AMD-laptops werken veelal vanaf de Ryzen 4000-generatie of nieuwer.
Heb je een oudere laptop, dan is er een grote kans dat er een DisplayPort 1.2-signaal uit de USB-C-poort komt. Dit geldt ook als die laptop Thunderbolt 3 heeft, dat intern met dezelfde verouderde standaard werkt. In dat geval kan de 45GX950A niet op zijn volledige resolutie worden aangestuurd via één kabel, maar slechts op 3440x1440. Heeft je laptop minstens twee Thunderbolt-poorten of USB-C-poorten geschikt voor beelddoorvoer, dan kun je het scherm eventueel wel met twee kabeltjes aansluiten en gebruikmaken van de picture-by-picturefunctie. Iedere kabel stuurt dan een beeld van 2560x2160 pixels door. Dat lukte met de laptop waarmee ik het heb getest, een Dell Precision 5550, op maximaal 75Hz. Op die manier is het scherm redelijk bruikbaar voor desktopwerk. Omdat de computer eigenlijk twee schermen ziet levert het maximaliseren van vensters of overschakelen op fullscreenweergave niet het verwachte resultaat; tussen beide schermdelen zie je bovendien een 'naad' bij snelle beweging, die bij dagelijkse werkzaamheden meestal niet storend is. Bij het gebruik van de pbp-functie worden veel andere opties in de osd vergrendeld, maar de helderheidsregelaar en kleurinstellingen blijven beschikbaar.
Als je gebruikmaakt van de USB-C-poort wordt tevens het USB-hubje met twee USB-A-poorten actief. Ze ondersteunen een doorvoersnelheid van 5Gbit/s. Helaas heeft LG verzuimd een tweede USB-hostpoort op het scherm te zetten, dus je kunt aangesloten randapparatuur niet makkelijk tussen twee pc's switchen. Veel andere fabrikanten zetten dergelijke kvm-functionaliteit tegenwoordig wel op hun gamingschermen, maar het is een begin dat LG in ieder geval USB-C op het scherm heeft gezet.
Tot de verdere aansluitingen behoren de stroomaansluiting voor de helaas losse voedingsadapter, en een 3.5mm-hoofdtelefoonpoort. Hij kan ook als combopoort, dus voor headsets met microfoon, worden gebruikt, wanneer je de 45GX950A aansluit via USB-C. LG heeft twee 10W-speakers in het scherm gezet. Die klinken voor monitorbegrippen best aardig; stemmen zijn duidelijk te horen, er is een redelijk goede kanaalscheiding en een indruk van basweergave. Hoge tonen klinken doffer omdat het geluid niet direct van voren komt. De 32GS95UE was nog voorzien van de inventieve 'Pixel Sound'-techniek, waarbij het paneel zelf in trilling werd gebracht door de speakers, om dat te verbeteren. De 45GX950A heeft die functie echter niet.
Osd en software
De 45GX950A heeft dezelfde osd als andere moderne UltraGear-schermen. Uitgerekend de nieuwe 45"-monitor met 3440x1440-pixelresolutie van LG, de UltraGear 45GX90SA-B, heeft wel een compleet andere interface. Die draait webOS 24, hetzelfde platform als LG-televisies, wat uitgezonderd het afstemmen op televisiezenders ook dezelfde mogelijkheden geeft om bijvoorbeeld streamingapps, smarthomefuncties en cloudgamingdiensten te gebruiken. Het is misschien vreemd dat het topmodel 45GX950A al die functies niet ondersteunt, maar tegelijkertijd zullen er genoeg tweakers zijn die liever gewoon een 'dom scherm' hebben.
Het menuutje van de 45GX950A wordt bediend met een vijfwegjoystick midden onder het scherm. Met zijn moderne vormgeving en logische indeling is het fijn in gebruik, hoewel er wat minder configuratieopties in staan dan bij sommige andere merken. Wil je het scherm bijvoorbeeld het sRGB-kleurbereik laten weergeven, dan kan dat ook echt alleen in de sRGB-modus; er is vanuit het scherm zelf geen optie om een van de andere modi te beperken tot het sRGB-bereik. We zagen hierboven ook al een paar andere ontbrekende functies, zoals kvm of de mogelijkheid om DSC uit te schakelen.
Een optie die de 45GX950A dan wel weer heeft, en veel andere schermen niet, is de dualmodefunctie om te schakelen tussen 5120x2160 bij 165Hz en 2560x1080 bij 330Hz. Speciaal voor die functie zit er naast de joystick een apart knopje waarmee je direct omschakelt. Vanuit de osd zijn er een paar extra mogelijkheden; zo kan het actieve beeld worden teruggeschaald naar dat van een 34"-ultrawide, of een 36"-, 27"- of 24"-monitor met de gebruikelijke 16:9-verhouding. Je kunt al de meeste opties zowel in 2160p/165Hz- als 1080p/330Hz-modus gebruiken. Fijn is dat FreeSync ook in de alternatieve modi wordt ondersteund. Zoals we kennen van schermen met een dualmodefunctie, is er geen vloeiende upscaling in de 330Hz-modus. Het beeld ziet er dan gekarteld uit.
LG stelt vrij veel software beschikbaar als download. Zo is er Dual Controller, dat belooft om de missende kvm-functie alsnog te bieden. Helaas weigerde dit programma dienst op onze test-pc, zodat ik het niet heb kunnen proberen. Het programma Switch deed het wel; vanaf een klein werkbalkje op je bureaublad biedt dit toegang tot een allegaartje aan functies. Nuttig is de mogelijkheid om de monitor van nieuwe firmware te voorzien; minder nuttig zijn de (bij dit scherm) nutteloze knop voor webOS-monitors, de mogelijkheid om dezelfde instellingen als in de osd aan te passen via het programma, en een soort rustgevende screensaver die eventueel op gezette tijden kan worden gestart.
Met LG Calibration Studio is het mogelijk de 45GX950A in hardware te kalibreren, een functie die maar weinig gamingmonitors van andere merken hebben. Je hebt daarvoor een los verkrijgbare colorimeter nodig. Het programma stelt je in staat om het scherm te kalibreren voor sdr-weergave en verschillende kleurruimtes zoals sRGB, Display P3 en AdobeRGB. Voor de laatste heeft de 45GX950A geen standaard preset, hoewel het kleurbereik van het woledpaneel eigenlijk net wat te klein is om daarvoor ideaal te zijn. Je kunt per kleurruimte zelf een gewenste helderheid, kleurtemperatuur en gammawaarde kiezen. Helaas is er geen echte sRGB-gammacurve mogelijk, alleen een vlakke 2.2-curve.
Een meting duurt ongeveer een kwartier, waarbij het scherm zijn eigen testpatronen lijkt te genereren. Uiteraard moet de monitor wel via USB verbonden blijven met de pc. Zo kunnen de instellingen worden weggeschreven in een van de twee kalibratieprofielen in de monitor, zodat je ze ook met andere apparaten kunt gebruiken. Calibration Studio maakt tegelijk ook een ICC-profiel van je monitor, zodat toepassingen voortaan 'weten' wat de eigenschappen zijn van het scherm in die modus.
Verpakking
De LG UltraGear 45GX950A wordt geleverd in een full colour bedrukte kartonnen doos. De inhoud wordt op zijn plek gehouden door piepschuim, waarbij de kabels en voeding ter bescherming in plastic zakjes zijn verpakt. Rondom het scherm zit het gebruikelijke foamzakje. Bij QD-oledschermen zit er soms ook een beschermfolie op het paneel geplakt, maar de 45GX950A heeft dit niet.
Testmethode en testveld
We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, die we profileren met behulp van een JETI Spectraval 1501 Hires-spectroradiometer. De metingen worden uitgevoerd met behulp van Portrait Displays' Calman Color Calibration-software. Meer informatie over de testprocedure vind je in dit achtergrondartikel.
We meten het scherm eerst door zoals het uit de doos komt, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert. We stellen het scherm vervolgens in voor kleurruimtes als sRGB en, indien relevant, Display P3 en AdobeRGB. Daarbij doen we zo nodig aanpassingen aan gamma en kleurtemperatuur. De instellingen die we hebben gebruikt, vind je in de tabel hieronder. In dit artikel staan alleen de metingen waarbij het scherm is ingesteld voor sRGB, Display P3 en AdobeRGB. De overige scores vind je op de productpagina.
De hdr-meting voeren we uit met dezelfde software en meetapparatuur en een VideoForge Pro-patroongenerator. Voor de responstijdmeting gebruiken we een fotosensor en de LeCroy WaveRunner 6100-oscilloscoop. De inputlag meten we met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en een volledig zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².
Standaardweergave
sRGB
Display P3
Beeldmodus
Gamer 1
sRGB
Gamer 1
Kleurtemperatuurinstelling
Warm
(vergrendeld)
Warm
Gamma-instelling
Mode 2
n.v.t.
Mode 2 Black Stabilizer: 80
Helderheid instelbaar?
Ja
Ja
Ja
Het testveld in deze review bestaat behalve uit de LG UltraGear 45GX950A uit andere oledschermen die we recent hebben getest. Daaronder zijn natuurlijk ook een paar 4k-oledschermen, waaronder de LG UltraGear 32GS95UE, een woledmonitor van 32", en de Gigabyte Aorus FO32U2P, de QD-oledtegenhanger met diezelfde diagonaal. In de grafieken kom je ook verschillende ultra- en superwidemonitors tegen, bijvoorbeeld de LG UltraGear 45GS95QE, een van de voorgangers van de 45GX950A met 3440x1440 pixels. De Samsung Odyssey OLED G9 G95SC 49" is nog altijd het superwideoledtopmodel van Samsung, en daarmee een logische tegenhanger voor de 45GX950A. Samsung heeft ook nog een ander bijzonder scherm in het assortiment dat niet mag ontbreken: de Odyssey Neo G9 G95NC 57", een VA-lcd-monitor met 7680x2160-pixelresolutie − een van de weinige verkrijgbare monitors die nóg groter en breder is, en meer pixels biedt dan de 45GX950A.
Testresultaten, conclusie
De LG UltraGear 45GX950A ondersteunt een adaptivesyncbereik van 48 tot 165Hz, of 48 tot 330Hz in dualmode. Het scherm is Nvidia G-SYNC Compatible-gecertificeerd, en heeft een AMD FreeSync Premium Pro-logo.
Bij gebruik van adaptive syncheeft de 45GX950A last van knipperingen in donkere tinten richting de onderkant van het bereik. Dat geldt ook voor andere soorten oledschermen, maar de 45GX950A heeft er, net als andere woledschermen, wel wat meer last van dan het gemiddelde QD-oledscherm. Jammer genoeg heeft LG bij de 45GX950A geen optie ingebouwd in de osd om knippering te verminderen door het bereik van adaptive sync in te perken. Sommige andere LG-schermen hebben dat wel, en bij oledschermen van andere merken zie ik een dergelijke optie ook steeds vaker.
Oledschermen hebben supersnelle responstijden, zo ook de 45GX950A. Zoals bij de meeste andere schermen in deze grafiek heeft het scherm een responstijd van ongeveer 0,4ms over de twintig gemeten transities. De zwart-grijsovergang verloopt net wat trager, maar dat mag geen naam hebben. We hebben deze waarden gemeten voor de snelst mogelijke refreshrate die het scherm ondersteunt, 330Hz, en zelfs dan is 1ms ruimschoots rap genoeg. Bij die beeldsnelheid duurt het 3ms voor er weer een volgend beeld op het scherm moet staan. Van over- of undershoot, ook wel inverse ghosting, is zoals gebruikelijk bij een oledscherm geen sprake, en het maakt ook niet uit of het scherm op een lagere refreshrate wordt ingesteld, bijvoorbeeld het maximum van 165Hz op de volledige resolutie van het scherm.
Als je kijkt naar de weergave van bewegend beeld in de praktijk, zit het verschil tussen de 45GX950A en andere oledschermen hem vooral in de beeldsnelheid. We kunnen dat zichtbaar maken met de ufotest van de website Blur Busters. De over het scherm bewegende ufo wordt gevolgd met een camera om een praktijkindruk van de hoeveelheid motionblur te geven. Meer over de testmethode lees je hier.
Ufotest van Blurbusters. Op de eerste rij, van links naar rechts: LG 45GX950A op 165Hz, LG 45GX950A op 330Hz (dualmode). Daaronder, van links naar rechts: LG 32GS95UE op 240Hz, LG 32GS95UE op 480Hz (dualmode), Samsung Odyssey Neo G9 G95NC 57" op 240Hz,
In de eerste twee afbeeldingen zie je de 45GX950A op zijn normale maximum van 165Hz, en de 330Hz-weergave met dualmode. LG's eerdere 4k-monitor, de 32GS95UE, heeft ook dualmode. Deze monitor wisselt echter van 240Hz naar 480Hz, wat logischerwijs een nog scherper beeld oplevert in beide gevallen. De meeste andere 4k-oledschermen ondersteunen maximaal de 240Hz-refreshrate. Afhankelijk van hoe je ernaar kijkt is de 45GX950A dus iets scherper, of juist iets minder scherp voor weergave van bewegend beeld.
De vijfde afbeelding in de galerij is dezelfde test uitgevoerd op de Samsung Odyssey Neo G9 G95NC 57". Dit is een lcd-monitor op basis van een VA-paneel, dat kan verversen op 240Hz. Sneller dus dan de 45GX950A, maar in de praktijk oogt de LG-monitor juist scherper. Links van het naar rechts bewegende ufootje zie je bij de Neo G9 G95NC bovendien wat inverse ghosting; een soort helder spoor van te ver doorschakelende pixels. Daar hebben de oledschermen zoals gezegd totaal geen last van.
Het enige dat de weergave van bewegend beeld bij de 45GX950A nog had kunnen verbeteren, was een nog hogere refreshrate of een optie voor motion blur reduction in de vorm van black frame insertion. Lcd-monitors hebben dat soms wel en de oledmonitors van ASUS hebben het ook, zij het in dat geval slechts op 120Hz.
In de inputlagtest die we met behulp van de Leo Bodnar-tester uitvoeren terwijl het scherm op 1080p/60Hz draait, zien we ook geen verrassingen. De inputlag van 9ms is maar nipt hoger dan de snelste schermen, en hij daalt naar de verwachte 4,5ms als we het scherm een 1080p/120Hz-signaal geven.
Helderheid en contrast (standaardweergave)
We vervolgen met de meting van de maximale en minimale helderheid bij gebruik van de standaardbeeldinstellingen. Het contrast is bij een QD-oledmonitor als de 45GX950A uiteraard perfect: een zwart scherm geeft geen licht. Daarom ontbreekt die grafiek.
Het nieuwe paneel van de 45GX950A heeft een ander formaat dan eerdere woledschermen, maar dezelfde opbouw. Het is logisch dat de maximale helderheid ongeveer overeenkomt met die van eerdere monitors. In sdr meten we maximaal 241cd/m². Dat is, voor de duidelijkheid, op de instelling waarbij de monitor de helderheid wit ongeveer constant houdt, onafhankelijk van de hoeveelheid wit in beeld. Je kunt er bij de 45GX950A ook voor kiezen om de helderheid voor kleinere witte vlakjes verder op te schroeven voor sdr-weergave, maar dat geeft een continu fluctuerende helderheid bij normaal desktopgebruik, en is daarom ongewenst.
De minimale helderheid wit is met ongeveer 15cd/m² zeer laag. Dat maakt dat de 45GX950A ondanks zijn enorme formaat geen enorme lichtbak hoeft te zijn in een donkere kamer. Hoewel het scherm met zijn matte woledpaneel geschikter is in een lichtere ruimte dan veel andere soorten oledschermen, houdt de maximale helderheid voor echt heldere kamers niet heel erg over.
Weergave sRGB, Display P3, AdobeRGB
De 45GX950A toont standaard het volledige kleurbereik van het paneel, dat ongeveer overeenkomt met Display P3. Voor normale sRGB-content is er een gelijknamige beeldmodus, die we voor de onderstaande meting hebben ingeschakeld. Gebruik je die, dan zijn er verder weinig mogelijkheden het beeld nog aan te passen. De helderheidsregelaar blijft gelukkig wel beschikbaar.
De sRGB-instelling brengt de primaire kleuren redelijk goed op hun plek voor deze kleurruimte, zoals verwacht. We meten 97,4 procent dekking, met een heel klein beetje onderverzadiging in rood. Uit de meting van het grijsverloop wordt duidelijk dat LG het scherm heeft afgesteld met een vlakke 2.2-gammacurve, in plaats van de sRGB-gammacurve, waar wij het scherm naar afmeten. Donkere grijstinten zien er daarmee een stuk donkerder uit dan we verwachten, wat ook leidt tot een hoge grijsafwijking voor die tinten. Hoewel het gamma over de rest van het bereik beter in de buurt komt bij wat het moet zijn, vertoont de curve nogal wat piekjes en dalen.Witte tinten neigen een beetje naar groen.
De gemiddelde grijsafwijking, uitgedrukt als een ΔE ITP-waarde, komt uit op 6,54, en dat is niet zo heel briljant in vergelijking met andere monitors die we hebben getest. Ook als we kijken naar de gemiddelde kleur- en colorcheckerafwijking doet de monitor het niet geweldig. Naast rood worden ook oranje, blauw en magenta met een zichtbare afwijking weergegeven.
De osd van de 45GX950A biedt zoals gezegd geen mogelijkheid om deze scores nog te verbeteren, omdat je in de sRGB-modus bijna geen verdere opties mag wijzigen, en andere beeldmodi waarin dat wel kan niet het sRGB-bereik laten zien. Wat wel kan is het scherm kalibreren met de Calibration Studio-software, wat we hebben gedaan met behulp van een i1 Display Studio-colorimeter die we nog hadden liggen. (De Portrait Displays C6 HDR5000-colorimeter of JETI Spectraval 1501 Hires-meters die we gebruiken om schermen door te meten, worden door het programma niet ondersteund.)
Helaas is het met Calibration Studio niet mogelijk om voor een sRGB-gammacurve te kalibreren. Dat betekent dat de gammacurve ook na kalibratie nog een piekje in de donkere tinten vertoont ten opzichte van de sRGB-curve. Ook de helderheid van de verschillende kleuren op de colorcheckertestkaart wijkt nog een beetje af, ook al heeft de kalibratie de groene tint van het scherm wel verholpen. Onder de streep ben je, als je naar de ΔE ITP-gemiddelden kijkt, echter niet beter af dan in de af fabriek ingestelde sRGB-modus. In de gekalibreerde beeldmodus is er bovendien duidelijk meer banding te zien in vloeiende grijsverlopen.
Onder de streep is de sRGB-weergave van de 45GX950A voldoende voor gaming en dagelijkse taken, maar luxe oledgamingmonitors van de concurrentie hebben soms een zeer goede afstelling die in de buurt komt van schermen voor beeldbewerking. De 45GX950A kan daaraan niet tippen. De kalibratiefunctie brengt daarin niet de verandering waar we op gehoopt hadden; ondanks alle extra moeite doet de concurrentie het dan nog steeds beter.
Behalve sRGB, is de DCI-P3-modus de enige andere beeldmodus op de 45GX950A die aan een bepaalde kleurruimte refereert. Wij meten het scherm echter door voor Display P3: hetzelfde kleurbereik als DCI-P3, maar een sRGB-gammacurve en witpunt. Nu hadden we hierboven al gezien dat het scherm bij gebruik van de standaardinstelling, Gamer 1, ongeveer het P3-bereik weergeeft. We hebben daar dus wat instellingen bij aangepast om de weergave nog beter te maken. Specifiek hebben we de Black Tuner-functie gebruikt, die eigenlijk bedoeld is om de schaduwen in games wat op te lichten om vijanden beter zichtbaar te maken, maar in dit geval ook heel effectief blijkt om de gammacurve wat meer in lijn te brengen met sRGB. Helaas is deze functie niet beschikbaar in de sRGB- en gekalibreerde beeldmodi.
Met onze geoptimaliseerde instelling is de Display P3-weergave behoorlijk goed. Het is daarmee extra jammer dat je deze instelling niet gemakkelijk in combinatie met een sRGB-kleurbereik kunt gebruiken, want de 45GX950A kan het dus wel. Overigens zien we bij andere schermen veelal juist het omgekeerde; een sRGB-afstelling die niet gemakkelijk op Display P3 kan worden toegepast. Dat is de reden dat de gemiddelde kleur-, grijs- en colorcheckerafwijkingen voor Display P3 ook wat hoger liggen dan in de sRGB-meting. Dat gezegd hebbende, zit de 45GX950A qua gemiddelde grijsafwijking bij de top 3 in deze grafiekset. Ook de gemiddelde kleurafwijking is met een score rond de vijf respectabel.
Hdr-weergave
Hdr-beelden zien er schitterend uit op de 45GX950A dankzij het hoge contrast van het oledpaneel, dat zelfs de beste lcd-monitors met miniledbacklight niet kunnen evenaren. De Samsung Odyssey Neo G9 G95NC 57" heeft bijvoorbeeld bijna 2400 individueel dimbare zones, wat echt niet weinig is voor een lcd-monitor, maar door het enorme schermoppervlak is er bij sommige scènes toch wat blooming of haloing te zien op dit scherm.
Als het gaat om de maximale helderheid, is de lcd-monitor van Samsung de 45GX950A allicht wel de baas in veel situaties. In de grafiek hierboven zie je de maximale helderheid van verschillende schermen, waaronder de 45GX950A en Odyssey Neo G9 G95NC 57", afgezet tegen de hoeveelheid wit in beeld. We hebben die gemeten op verschillende window sizes, van een piepklein vlakje dat 1 procent van het beeld inneemt tot een 100 procent wit beeld.
De twee QD-oledschermen in de grafiek, weergegeven door blauwe lijnen, scoren het slechtst. Die behalen op de kleinste vlakjes nauwelijks een helderheid van 1000cd/m², zakken op het 10-procentsvlakje terug naar ongeveer 480cd/m², en bieden op een volledig wit scherm nog 260cd/m², iets meer dan de beloofde 250cd/m² voor dit paneeltype.
Moderne woledpanelen, de rode lijnen in de grafiek, hebben een beloofde fullscreenpiekhelderheid van 275cd/m². De 45GX950A komt daar in onze meting niet helemaal aan, waarmee een volledig wit beeld ongeveer even helder kan zijn als bij een QD-oledmonitor. Op kleinere witte vlakjes kan het scherm, in lijn met andere woledmonitors die we eerder testten, wel wat feller zijn. Conform de belofte van de fabrikant meten we een piekhelderheid van ruim 1300cd/m² op het kleinste meetvlakje.
De Odyssey Neo G9 G95NC 57", het groene lijntje in de grafiek, behaalt niet de hoogste piekhelderheid voor kleine highlights, omdat het scherm zijn backlightzones een beetje moet dimmen om blooming niet al te zichtbaar te maken. Grotendeels witte schermen zijn op deze monitor wel enorm veel feller, waarmee bijvoorbeeld een zonovergoten strandscène er op het miniledscherm veel indrukwekkender uitziet. Op een woledmonitor zoals de 45GX950A ziet het beeld er dan haast uit als een iets mooiere versie van sdr-beeld.
De helderheid die je bij hdr-beelden in de praktijk zult ervaren, hangt natuurlijk niet alleen af van hoe 100 procent witte highlights worden vertoond, maar ook van hoe het scherm andere tinten weergeeft. QD-oledschermen zijn op dat vlak nog verder in het nadeel. Deze schermen hebben meestal (minstens) twee hdr-beeldmodi: een stand waarin het scherm een 1000cd/m²-piekhelderheid bereikt, en een stand waarin de piek begrensd wordt tot ongeveer 450cd/m², vaak True Black geheten. Wanneer het beeld voor een groot deel wit moet zijn, zoals in deze video van een sneeuwlandschap, is het scherm in de praktijk donkerder in de 1000cd/m²-stand, dan in de op papier minder felle True Black-modus. Dat komt omdat het scherm de HDR PQ-curve, zeg maar de gammacurve voor hdr-materiaal, veel slechter volgt in de helderste beeldmodus wanneer een groot deel van het beeld wit moet zijn.
De LG UltraGear 45GX950A heeft geen True Black-modus, maar iets soortgelijks in de vorm van de Peak Brightness-instelling. Zet je die op High, dan krijg je het resultaat in de bovenstaande grafiek met een helderheid van maximaal 1300cd/m² voor hele kleine vlakjes. De Low-instelling begrenst de helderheid op 620cd/m². Off is de stand voor sdr-beeldmateriaal, waarbij de helderheid van het scherm altijd beperkt blijft tot de waarde die het paneel op een volledig wit beeld kan behalen: zo'n 250cd/m².
Bij de 45GX950A is er geen sprake van dat je helderheid kunt 'verliezen' als je het scherm in de hoogste Peak Brightness-instelling zet. Net als bij een QD-oledmonitor vertoont de monitor behoorlijk veel roll-off in de PQ-grafiek, als we het testpatroon op een volledig scherm weergeven. Dat wil zeggen dat de monitor veel tinten dan donkerder weergeeft dan ze eigenlijk zouden moeten zijn. Bij de 45GX950A is echter precies hetzelfde aan de hand op de Middle-instelling.
Jammer is wel dat de Peak Brightness High-instelling niet alleen de piekhelderheid van felle highlights hoger maakt, maar dat ook middentonen een boost krijgen. Het hele hdr-beeld wordt daarmee feller weergegeven dan de maker het heeft bedoeld. Zet je het scherm op Peak Brightness Middle, dan toont de monitor hdr-beelden wel op de bedoelde helderheid: het scherm volgt de PQ-curve tot het punt waarop de maximumhelderheid wordt bereikt.
Voor de kleurweergave in hdr gebruiken we de ΔE ICtCp-berekeningen. Deze sluiten aan bij het grotere kleur- en helderheidsbereik van hdr-signalen en geven meer weging aan fouten bij lagere helderheden. We noteren bovendien twee verschillende resultaten: een waarin afwijkingen van de beoogde helderheid niet worden meegenomen in de score en een waarbij dat wel gebeurt. Merk op dat we 5 procentstestpatronen meten, waarop de QD-oledschermen dus relatief goed scoren.
Gem. grijsafw. zonder lum.
Gem. grijsafw. met lum.
Gem. colorchecker-afw. zonder lum.
Gem. colorchecker-afw. met lum.
Dekking DCI-P3
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Monitor
Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Zoals te verwachten op basis van het voorgaande hebben de Peak Brightness High- en Low-instellingen ongeveer dezelfde gemiddelde grijsafwijking als je de helderheid van het signaal buiten beschouwing laat; met de helderheid meegewogen scoort de Peak Brightness Low-modus beduidend beter. In de colorcheckertest doet de 45GX950A het niet heel briljant, zeker niet in de test met helderheid meegewogen. Veel kleuren hebben net niet helemaal de juiste tint of worden met een tikje extra verzadiging weergegeven.
Hoewel je bij de 45GX950A niet hoeft te kiezen tussen piekhelderheid en fullscreenhelderheid, zoals bij QD-oledmonitors, kies je in de praktijk wel tussen piekhelderheid en accuratesse. We hopen dat LG de PQ-tracking in de felste beeldmodus nog kan verbeteren middels een firmware-update, waarbij beide standen een wat nauwkeurigere kleurweergave kunnen gebruiken.
Peak Brightness High
Peak Brightness Low
Uniformiteit en kijkhoeken
Woledschermen hebben iets minder goede kijkhoeken dan QD-oledschermen, en grappig genoeg zijn de kijkhoeken vanaf één zijkant ook steevast wat minder goed dan vanaf de andere kant. Links is in dit geval de 'slechte' kant; de 45GX950A houdt vanaf die kant onder een hoek nog 74 procent van de helderheid over die je recht van voren ziet, terwijl er vanaf rechts een resterende helderheid van 78 procent wordt genoteerd.
Hoe belangrijk goede kijkhoeken zijn voor een scherm als de 45GX950A is de vraag; weliswaar is de monitor enorm breed, maar door de scherpe curve zie je vanuit de juiste zitpositie toch alle kanten van het scherm onder ongeveer dezelfde hoek, als je dicht genoeg op het scherm zit. In ieder geval zijn de kijkhoeken veel beter dan bij het gemiddelde lcd-scherm, laat staan de Samsung Odyssey Neo G9 G95NC 57", die van alle lcd's die we testten vrij belabberd scoorde op dit onderdeel. Ditzelfde was trouwens aan de hand met eerdere Samsung-superwides op basis van een lcd-paneel, mede omdat de fabrikant daarvoor altijd VA-panelen heeft gebruikt.
45° links - Helderheid
45° links - Kleurafwijking
45° onder - Helderheid
45° onder - Kleurafwijking
Uniformiteit wit
Uniformiteit zwart
45° links resterende helderheid
Monitor
Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
Bij de meeste oledschermen is de uniformiteit al net zo'n sterk punt als de kijkhoeken. Bij de 45GX950A is de zwartuniformiteit inderdaad perfect. Zoals eerder opgemerkt is de uniformiteit van donkergrijze beelden niet zo goed als bij veel QD-oledmonitors, waardoor je op die tinten wat banding en ruis kunt ervaren.
De uniformiteit van wit en heldere kleuren wordt dan weer beïnvloed door de functie 'Convex Power Control'. Zoals eerder aan de orde kwam dimt die onder bepaalde omstandigheden de hoeken van het scherm. Dit kan niet worden uitgeschakeld, maar het lijkt erop dat de functie niet actief is als je een volledig wit scherm weergeeft. We meten dan een wituniformiteit die nipt minder goed is dan bij sommige QD-oledschermen, maar alsnog beter dan bij veel lcd-monitors. Het minst heldere meetvlakje heeft 91 procent van de helderheid van het midden van het beeld. Naast het feit dat de helderheid in de hoeken van het scherm verder terugloopt dan bij sommige andere oledschermen, zien we dat de kleurafwijking bij de 45GX950A ook wat verder oploopt. Op het oog ziet een wit scherm er echter redelijk homogeen uit.
Wanneer CPC zich inschakelt, is het een ander verhaal. We hebben dat getest door een gameplayvideo te bekijken, met daaroverheen vijftien witte vlakjes voor onze meter, op de plekken waar we normaal gesproken ook zouden meten. Het scherm begint dan al binnen een halve minuut te dimmen in de hoeken, maar de precieze dimming is heel erg afhankelijk van het beeld dat wordt weergegeven. De maximale hoeveelheid dimming is best fors: het lijkt erop alsof de hoeken ongeveer de helft donkerder kunnen worden dan het midden. Die 'worstcasemeting' zie je hierboven ook ingevuld in de grafiek als 'CPC actief'. Dat helderheidsverschil kun je duidelijk zien, dus het is niet gek dat sommigen zich hier zelfs tijdens het gamen aan gaan storen.
CPC niet actief
CPC actief
Uitgebreide meetresultaten van uniformiteit: zwartuniformiteit, wituniformiteit, contrast en kleurtemperatuur op 15 meetpunten
Energiegebruik
Bij de imposante 45GX950A wordt een al even imposante voedingsadapter meegeleverd, een zwaar blok dat volgens het opschrift tot 330W kan leveren. Dat en de behoorlijke hitteproductie als het scherm een tijdje op zijn felst heeft staan branden, doen het ergste vermoeden voor het stroomgebruik.
Het lijkt toch alleszins mee te vallen wanneer we het scherm afzetten tegen soortgelijke modellen op een vaste helderheid van 150cd/m². Niet dat een verbruik van ruim 60W laag is voor een monitor, maar zoals blijkt uit de grafiek hierboven is het niet meer dan de UltraGear 45GS95QE-B, een scherm met minder dan de helft van het aantal pixels van de 45GX950A. LG's nieuwe superwide verbruikt zelfs minder dan sommige 32"-4k-schermen. Hij is ook zuiniger in gebruik dan de Samsung Odyssey OLED G9 G95SC-superwide. Dat scherm meet weliswaar enkele inches meer van hoek tot hoek, maar in oppervlak is deze monitor juist kleiner dan de 45GX950A.
Conclusie
De LG UltraGear 45GX950A is de gaafste gamingmonitor van dit voorjaar. Superbrede 45"-oledmonitors waren er wel al langer, maar die hadden met hun 3440x1440-pixelresolutie een nogal lage beeldscherpte. De 5120x2160-pixelresolutie maakt de 45GX950A bijzonder, en voorlopig uniek in zijn soort: geen enkel ander merk heeft er momenteel een in het assortiment. De hoge resolutie maakt niet alleen dat je games er mooier uitzien, mits je videokaart zo'n hoge resolutie aankan natuurlijk, maar ook dat de 45GX950A zich veel beter leent voor allerlei andere soorten werkzaamheden. De 45GX950A biedt bijvoorbeeld meer desktopruimte dan de meeste bestaande superwides voor gaming. Voor dat soort gebruik is het wel de vraag of de zeer scherpe 800R-curve je niet stoort. Jammer genoeg lijkt zustermodel 45GX990A, die van krom naar recht kan buigen, voorlopig nog niet uit te komen.
Met zijn introductieprijs van 2000 euro is de 45GX950A zelfs in vergelijking met andere bijzondere monitors erg duur. Een 32"-4k-oledscherm voor gaming met de normale 16:9-verhouding kost bijvoorbeeld niet eens de helft van LG's extra brede topmodel, terwijl je ook voor minder dan 1000 piek al een 49"-oledsuperwide op de kop tikt. De Samsung Odyssey Neo G9 G95NC van 57", die qua formaat en resolutie nog een klein stapje boven op de 45GX950A doet, is inmiddels zelfs goedkoper, al is dat een lcd-monitor, met bijbehorende nadelen van die techniek.
Ben je bereid de knip te trekken, dan blijkt de 45GX950A zeker niet in alle opzichten de perfecte monitor, hoewel hij zoals gebruikelijk voor een oledmonitor veel goed doet: een oneindig hoog contrast, goede kijkhoeken, uitstekende responstijden en de nog altijd leuke dualmodefunctie, waarmee je kunt switchen tussen een hogere resolutie en een hogere refreshrate. Op 330Hz geeft de monitor een scherper bewegend beeld dan het gros van monitors die nu te koop zijn. LG voorziet de monitor van een strak design, praktische aansluitingen waaronder USB-C met 90W powerdelivery, en een sloot meegeleverde software die misschien wat minder toevoegt.
Waar de 45GX950A steken laat vallen, is in de kleurafstelling. Voor normale sRGB-content is die voldoende, maar niet zo goed als bij sommige andere high-end gamingmonitors, die qua kleurweergave kunnen wedijveren met schermen voor beeldbewerking. Zelfs de voor een gamingmonitor bijzondere optie voor hardwarekalibratie, door middel van een los aan te schaffen colorimeter, brengt de 45GX950A niet bovenaan in de grafieken. De hdr-weergave kan ook nog een firmware-update gebruiken: de stand met hogere piekhelderheid maakt ook de rest van het beeld feller dan het eigenlijk moet zijn, hoewel veel QD-oledschermen juist het omgekeerde probleem hebben: daar geeft de modus met hoge piekhelderheid in sommige situaties een donkerder beeld.
Jammer is bovendien dat LG de 45GX950A heeft voorzien van een aantal niet uitschakelbare anti-inbrandfuncties, waaronder een functie die de hoeken van het beeld soms sterk dimt, en een functie die de helderheid van kleine gekleurde logootjes zichtbaar vermindert. Van televisies ken ik dat soort functies, en op veel oledmonitors zitten ze ook, maar van beeldschermen verwacht ik dat je er zelf voor kunt kiezen om ze te gebruiken of niet. De pixelcleaningfunctie van de 45GX950A blijkt niet effectief tegen de matige grijsuniformiteit, een probleem waar woledschermen vaker mee kampen. Waar LG ook geen punten mee scoort, is de relatief korte inbrandgarantie van twee jaar, terwijl het gros van de concurrentie drie jaar biedt.
Zoals al reeds in mijn review vermeld, dit mooi schermpje is haast onbruikbaar voor statische beelden door de agressieve dimming aan beide zijkanten.
Het is zelfs zo erg dat hij in games de HUD/minimap etc sterk dimt, dit geeft ook een gek effect icm de agressieve kromming.
Ik kwam onlangs achter dat dimming uit te zetten is...het kost je alleen de garantie en zul je elke keer moeten doen wanneer het scherm herstart.
Jammer dat jullie niet het stroomverbruik op maximale helderheid hadden getest, ik vroeg mij al af waarom er een forse 330W adapter meegeleverd wordt.
[Reactie gewijzigd door RadYeon op 8 mei 2025 13:00]
ik heb een factory reset gedaan. en als die gedaan is. is hij even stil. en daarna begint de ventilator weer te draaien en opspinnen ...... hij draait lage rpm. en klinkt alsog geen goede fan met slecht lager in zit
hoe kunnen ze hier nou weer op bezuinigen.......
doe dan een dikke heatsink bij een monitor van 2k of een goede fan op zijn minst.....
[Reactie gewijzigd door BruceLee op 8 mei 2025 23:38]
Hmm, misschien gewoon een rotte fan? De mijne is mij nog niet opgevallen, maar ik zal het scherm een keer goed opwarmen op 100% helderheid en eens luisteren.
ik had je review ook al gelezen. Leek me op papier een instabuy maar precies toch nadelen helaas.
Toch eerst wat verder onderzoek doen.
Ik heb trouwens een LG 4k monitor met brightness op 30%, geen idee hoe zoiets zich verhoudt tot de brightness dat dit scherm aankan.
Heb het scherm ingesteld met HDR kalibratie, dan wordt windows sowieso minder fel. Van alle problemen hierboven heb ik geen last overigens. Scherm is stil. Wel had ik direct een firmware update, geen idee of dat er wat mee te maken heeft.
Ik vind het opvallend hoe vaak dit géén grote kritiek oplevert in veel populaire LG W-OLED monitor reviews. Het is namelijk gewoon een sterke vignette in alle hoeken waarvan als je met een LG Remote uitzet, wat onpraktisch is, een zeer sterke verschil oplevert en je dan pas ziet hoe goed een W-OLED scherm nou is.
Ik heb begrepen dat de monitors gebouwd zijn om in reviews de effecten zo min mogelijk naar voren te laten komen, waardoor veel reviewers het gewoon niet opmerken. TFTCentral heeft er weleens extra opgelet, en het niet goed opgemerkt en het als geen probleem ervaren.
Prachtig scherm, maar alleen bruikbaar met een extreem dure videokaart en dan ben je waarschijnlijk nog steeds afhankelijk van upscaling en frame generation.
Voor iedereen met een krap budget: blijf lekker op 1080p gamen. Zelfs met een 27" 1080p scherm is je genot niet minder omdat je individuele pixels kan onderscheiden als je er heel goed op let. Het gaat om de gameplay.
Niet elk spel is zo zwaar dat het onmogelijk is om het op 4k of hoger te spelen is. Ik speel zelf al jaren alles op een 40" 4k monitor en vaak in de native resolutie met een 1080 videokaart. Dat werkt prima, zeker voor de spellen die ik speel: Vrijwel geen First person shooters maar voornamelijk city en factory-building, strategy en puzzel games.
Ik ervaar ook precies wat Wout zegt bij deze monitor: Het is zo groot en beeldvullend dat het lijkt alsof je in VR bezig bent. Mijn volgende monitor word dus minimaal net zo groot of groter. Een 27" zou ik geen spellen meer op kunnen spelen.
Natuurlijk gaat het niet over elk spel, maar een game als Kingdom Come Deliverance 1, of Horizon Zero Dawn zijn 2017 en 2018 uitgebracht. Met een tweedehands RTX 3060 Ti van 200 euro (of jouw 1080) zijn die games goed te spelen op 1080p. Op 4k veel lastiger, ook al zijn ze reeds 7 à 8 jaar oud.
Een 4K ultrawide kan er indrukwekkend uitzien, maar het is geen voordeel in gameplay, zeker niet bij snelle shooters of e-sports. Dus zeggen dat je 'niet terug kan' naar 27" klinkt eerder als een kwestie van gewenning of status, dan als iets wat objectief belangrijk is voor de game-ervaring. De meeste mensen hebben een 24" tot 27" scherm, omdat het overzichtelijk (en betaalbaar) is.
De stelling dat je absoluut niet terug kan naar een 27" monitor vind ik overdreven; Beweer je dat je liever helemaal niet zou gamen, dan op een 27" ?
[Reactie gewijzigd door Dekar op 8 mei 2025 12:10]
Horizon Zero Dawn draaide wel op 4k onder Linux. Niet op ultra settings, maar ik vond het er alsnog gaaf genoeg uitzien. Overigens is dat een van de weinig games waar ik de resolutie uiteindelijk wel naar 2,5k heb terug moeten zetten.
De stelling dat je absoluut niet terug kan naar een 27" monitor vind ik overdreven; Beweer je dat je liever helemaal niet zou gamen, dan op een 27" ?
Ik zou mij behoorlijk storen aan een 27" monitor; zeker bij spellen die ik al eerder heb gespeeld.
Wat ik wil zeggen is dat ik zelf geen 27" monitor zou kopen om op te gamen. Dan zou mijn game ervaring domweg achteruit gaan. Net zoals ik ook geen langzamere computer koop omdat die goedkoper is, dan blijf ik mijn huidige monitor en scherm wel gebruiken tot er iets is dat een vooruitgang zou betekenen.
Overigens is dit een van de eerste schermen die qua grootte en resolutie ook echt een vooruitgang zou zijn (behalve dat ik geen fan ben van OLED vanwege inbranden en de truckjes die ze toepassen om dat te voorkomen).
een monitor heb je ook een pak langer dan een GPU (ik gemiddeld 10 jaar), dus waarom je niet voor de hoogste resolutie zou gaan die je portemonee aankan is me een raadsel.
Een game resolutie en/of settings kan je nog altijd aanpassen. En je volgende GPU kan de volle capaciteit van je monitor dan misschien wel aan.
Die instelling heb ik ook. En zelfs als je niet speelt; met een hogere resolutie ziet je beeldscherm er ook domweg scherper uit; en elke videokaart van de afgelopen 15 jaar kan een 4k desktop aan.
3440x1440 maakt een fijn compromis. 1080p doet moderne games eigenlijk niet meer tot hun recht komen. 1440pUW Laat zich goed aansturen met een subtop-GPU, en als je het zo leest mis je niet extreem veel real estate, omdat je je desktop niet op 125% hoeft te zetten.
Daarnaast zou mij een dergelijk scherm toch echt te breed zijn om nog een paar leuke speakers goed naast te kunnen positioneren.
Das dan een persoonlijke mening, want mij irriteert het namelijk wel als ik duidelijk de individuele pixels kan onderscheiden. En bij een 27" is wat mij betreft 1440p het minimum.
Voor mij is het visuele aspect gewoon onderdeel van de gameplay.
Dat is inderdaad mijn mening: Als je het moet doen met een krap budget en de keuze moet maken tussen 27" 1440p op 30 FPS en 27" 1080p op 60 FPS, dan is voor mij de keuze vrij duidelijk het tweede. Tijdens het gamen merk ik die pixels minder op dan het verschil in FPS.
Dat snap ik, 30 en 60 fps is een wereld van verschil.M aar ik heb een systeem dat op beide resoluties met gemak de 120Hz haalt. En daarboven merk ik het verschil niet meer. Heb een 240hz monitor gehad, maar dat is voor mij overkill. Vandaar dat ik meer richting PPI en hoge grafische instellingen neig.
Tot een paar jaar geleden had je gelijk, tegenwoordig ziet 1440P er met DLSS of FSR(4) upscaling ingeschakeld alsnog een stuk beter uit dan 1080P zonder per se de hardware zwaarder te belasten. Met een output van 1080P daarentegen kun je eigenlijk kunnen upscalijg gebruiken omdat de input dan te laag wordt.
Alleen voor mensen met echt veel oudere kaarten welke niet kunnen met upscalen heb je nog steeds een punt. Persoonlijk zou ik dan wel eerder voor hooguit 24'' gaan i.c.m. 1080P, 27'' op die resolutie is voor mij pixels tellen maar is ook persoonlijk natuurlijk.
Supermooi scherm natuurlijk, maar om het potentieel voor gaming op dit scherm te kunnen benutten heb je ook een gpu nodig die minstens zoveel geld kost.
Aan de andere kant, denk dat we er wel vanuit kunnen gaan dat iedereen wie 2K uitgeeft aan een monitor met als voornaamste use-case gamen ook wel een 5080, 4090 of 5090 erin heeft zitten
Daarnaast wordt zeker op hogere resolutie DLSS ook steeds beter dat vrijwel niemand het verschil nog ziet, denk dat het wel goed komt.
Maar inderdaad, heb zelf toevallig gister een 3440x1440 OLED gekocht voor 560 euro, en dan nog een jaar langer inbrandgarantie ook, dit LG scherm is zeker met het risico op inbranden te duur wat mij betreft. Vindt het vooral jammer dat er niemand een 38'' 3840x1600 optie heeft, dat was voor mij eigenlijk perfect geweest qua grote. Het is of 3440x1440 or dit.
[Reactie gewijzigd door !mark op 8 mei 2025 09:57]
Heb mijn LG38GL950 aan mijn vrouw gegeven. Vervangen door samsung 49inch Oled maar ik miste toch de hoogte van 1600 pixels. Nu deze LG 45inch oled gekocht, de samsung naar mijn vrouw en de 38inch naar een vriend. Heb er nog even achter gezeten aan de keukentafel en 38inch 3840x1600 is toch wel een erg prettige resolutie! 3840x1600 480hz oled, zou perfect zijn voor werk én gaming, zonder achterlijk groot te zijn.
Mijn zicht op platte schermen, zoals een tv, werd op den duur bol. Heel vaag, maar blijkbaar zorgde de kromming voor een 'permanente' aanpassing van de lensbolling. Het heeft een paar maanden geduurd voor een plat scherm ook daadwerkelijk weer plat was. Daarnaast kreeg ik ook last van oogmigraine. Dat is nu compleet over. Sindsdien heb ik helaas ook een leesbril nodig voor echt scherp zien op armlengte afstand. Voor mij dus geen kromming meer.
Dit soort medische gevolgen door het langdurig intensief gebruik van gebogen schermen lijkt onderbelicht, maar wellicht bestaat de techniek nog niet lang genoeg of word ik langzaam oud
Bijzonder. Men zegt juist dat de 800R van dit scherm goed past bij de natuurlijke bolling van de ogen. Maar ik had hier nog nooit van gehoord, wel interessant. Hoop dat de gevolgen voor jou meevallen.
Ik hoop dat we ook QD-OLED monitors gaan zien in dit formaat, of op z'n minst een paneel van een andere fabrikant met een glossy coating, want die matte coating vind ik echt verschrikkelijk.
Tja, anderen haten het hun spiegelbeeld in het scherm te zien. Afhankelijk van de lichtinval is dat een serieus probleem... maar kennelijk niet voor jou.
Klopt. Ik heb nu een QD-OLED en ik heb geen enkel probleem met lichtinval, dus ik heb helemaal geen matte coating nodig. Wat ik vooral leuk zou vinden is de mogelijkheid om te kiezen wat voor coating je wil.
Hoe is de coating van jouw qd oled scherm als ik vragen mag? Ik zou er ook graag een aanschaffen maar op reddit is er veel te doen over de kwetsbaarheid van deze schermen. Ze zouden heel erg snel krassen omdat de toplaag schijnbaar erg zacht is.
Ik heb daar tot nu toe helemaal geen problemen mee gehad. Ik maak het scherm altijd schoon met een met gedestilleerd water bevochtigde microfiber doek.
Dankjewel voor je reactie! Vind het oprecht een moeilijke keuze, ben helaas een ontzettende pietleut als het aankomt op het nieuw (en schoon) houden van mijn spulletjes haha.
Juist vanwege de kromming heb je minder last van spiegelingen in mijn ervaring. Het ziet er wel gek uit als het scherm uit staat en je vanuit je ooghoek iets ziet 'bewegen'. Scherm staat in de huiskamer met veel licht, alleen niet direct. Maar direct licht op het scherm vinden die OLED schermen sowieos niet zo fijn, dus als je dat hebt gewoon lekker een andere beeldtechniek gebruiken (of beter nog, zorgen dat er geen direct zonlicht op valt).
[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 8 mei 2025 20:33]
Een grote kanshebber, maar ik snap niet dat er gekozen is voor de 'gekorte' variant van DP 2.1. Waarom niet de volledige versie met volledige bandbreedte.
Dit snap ik ook niet helemaal. Dus is er op hoge resolutie met 165Hz sprake van compressie?
En wat is dan die dualmode? Is dat een overclock of gebruik je dan 2 hdmi poorten voor één gecombineerd scherm, dat er technisch eigenlijk twee zijn?
Het meest vanzelfsprekende is wellicht dat er niet direct een use case is voor zoveel pixel-geweld gecombineerd met een dergelijke refresh-rate, maar er zijn daadwerkelijk situaties waar vlaggenschip GPU's niet nodig zullen zijn:
- Arcade racing/racing sims -> Makkelijker bochten inkijken en meer immersive
- City building/RTS games -> Groter overzicht van het veld waar het landschap scherper blijft bij het uitzoomen/snel bewegen. Bij RTS games kan het een extra uitkomst zijn bij games als SupCom, gezien deze handig gebruik kan maken van die split-functie dankzij dual-monitor support. Wederzijds is het de vraag of een ultra-wide verhouding misschien tegenwerkt i.v.m. het overzicht (denk aan simpele web-games als Slither of Papers.io).
Voor triple-AAA games met veel grafisch geweld, tsja dit scherm zal daadwerkelijk je GPU flink doen laten zweten en zelfs met de nieuwste frame-gen zou je een ludicrous setup moeten hebben om ook maar over de 200fps te gaan. Wederzijds valt wel te zeggen dat het een scherm is dat niet gauw de bottleneck zal zijn in de toekomst.
maar er zijn daadwerkelijk situaties waar vlaggenschip GPU's niet nodig zullen zijn:
- Arcade racing/racing sims -> Makkelijker bochten inkijken en meer immersive
- City building/RTS games -> Groter overzicht van het veld waar het landschap scherper blijft bij het uitzoomen/snel bewegen. Bij RTS games kan het een extra uitkomst zijn bij games als SupCom, gezien deze handig gebruik kan maken van die split-functie dankzij dual-monitor support. Wederzijds is het de vraag of een ultra-wide verhouding misschien tegenwerkt i.v.m. het overzicht (denk aan simpele web-games als Slither of Papers.io).
Dan heb je niet perse dit scherm nodig, maar volstaat in de basis elke grote ultra wide monitor. Die koop je al voor minder dan de helft van de prijs van dit scherm.
Inderdaad. Iemand met een Samsung G9 Odyssey 49" (ongeveer 1100 eur voor 5120x1440@240) zal hier geen upgrade in zien. Ik zou wel snappen dat er twijfel ontstaat als men alle ultra-wides naast elkaar zet en bepaalde eigenschappen (e.g. de dual monitor functie) zou willen hebben.
Bij RTS games kan het een extra uitkomst zijn bij games als SupCom, gezien deze handig gebruik kan maken van die split-functie dankzij dual-monitor support.
Gebruik je de split functie in SupCom echt? Leek mij altijd een gimmick.
Stevige prijskaart, zal na een aantal maanden wel dalen. Zou niet weten wat dan het cruciale is om bij de concurrent te winkelen... Als die scherm rond de 1.100 euro zou zakken dan kan het zich meten met de rest. Wel een fijne ontwikkeling die price-drops van ultra-wide OLED's. Zit zelf ookal een tijd te zoeken wat ik wil, maar de volgende monintor zal een QD/Oled wezen.
Mooi scherm met mooie specs! Ik zelf ben geen gamer maar moest af van mijn 2 * 24"schermen. Nu een paar maanden de Samsung OLED G95SC 49" maar wat een genot om te werken. Klinkt misschien raar, maar ben echt meer efficiënt aan het werken vanwege de indeling van meerdere schermen op 1 groot scherm.
Ik zit zo te wachten op hele bulk aan 5K/2K schermen. Perfecte pixelmapping op beide resoluties. Maar lijkt erop dat dat nog even gaat duren. Ik weet dat er een (Acer Predator XB323QX) gaat komen. Maar ik wil een 27 inch met displayport 2.1. (Welke mafketel verzint vandaag de dag alleen 1.4 met dfr?)
Pas op mensen er zit een active fan in deze monitor die je duidelijk kan horen draaien in een stille kamer. dat hebben ze niet gehoord op hun kantoor tijdens de test tot zo ver kritische reviews op tweakers of andere sites....
video bewijs YouTube: LG 45GX950A Fan noise
Er hoort geen goedkope fan in een monitor van dit bedrag dat is gewoon bad design.
Doe dan een veel grotere passieve heatsink. want dit moet jaren mee. zon cheap fan gaat na een paar jaar helemaal prut klinken.
[Reactie gewijzigd door BruceLee op 9 mei 2025 01:19]
pff my god ja als dat ding 10 jaar moet draaien is er wel een grote kans dat die ofwel kapot gaat met alle gevolgen vandien ofwel brak gaat draaien. Djeez hoe erg.