LG introduceert 480Hz-wqhd-gamingmonitor met oledpaneel voor 1000 dollar

LG introduceert een nieuwe UltraGear OLED 27GX790A-gamingmonitor. Deze oledmonitor krijgt een refreshrate van 480Hz. De monitor ondersteunt ook DisplayPort 2.1. Het scherm krijgt een adviesprijs van 1000 dollar.

LG voorziet de UltraGear OLED 27GX790A van een 27"-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels. De monitor maakt vermoedelijk gebruik van het 480Hz-oledpaneel dat LG Display begin dit jaar liet zien tijdens de CES in Las Vegas. Het display heeft een geadverteerde gtg-responstijd van 0,03ms en krijgt de DisplayHDR True Black 400-certificering voor het weergeven van hdr-beelden.

De monitor ondersteunt een variabele refreshrate met ondersteuning voor Nvidia G-Sync en AMD FreeSync Premium Pro. LG heeft het paneel verder voorzien van een antireflectiecoating voor betere bruikbaarheid in heldere ruimtes. De gamingmonitor is daarnaast voorzien van twee HDMI 2.1-poorten en een enkele DisplayPort 2.1-aansluiting.

De UltraGear OLED 27GX790A krijgt verder een ingebouwde USB 3.0-hub met drie poorten, waarvan een dient als uplink en de overige twee als downlink. Het scherm krijgt ook een 3,5mm-jack voor audio en wordt geleverd op een monitorvoet die in hoogte verstelbaar is en ook kantelbaar en draaibaar is.

LG is niet het eerste bedrijf dat met een 480Hz-oledmonitor met wqhd-resolutie komt. Eerder brachten Sony en ASUS al soortgelijke schermen uit, vermoedelijk op basis van hetzelfde paneel. De monitor staat op LG's Amerikaanse webshop in de voorverkoop voor 1000 dollar, wat omgerekend met btw zo'n 1145 euro is. Het bedrijf noemt nog geen officiële europrijs en exacte leverdatum.

Correctie, 16.35 uur - Aanvankelijk stond in het artikel vermeld dat er nog geen videokaarten zijn met DisplayPort 2.1-ondersteuning, maar AMD's Radeon RX 7000-gpu's ondersteunen dat wel. Het artikel is hierop aangepast.

LG UltraGear 27GX790A

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

18-11-2024 • 16:23

54

Reacties (54)

54
54
34
3
1
14
Wijzig sortering
Ik heb het scherm toegevoegd aan de PriceWatch.
Dit model ondersteunt UHBR 20, wat de volledige 80 Gbit/s bandbreedte biedt.

RTX 3000- en 4000-serie kaarten zijn niet beperkt tot 240Hz dankzij DSC. Het voordeel van dit scherm is dat je bij nieuwe Nvidia-kaarten geen DSC meer nodig hebt, waardoor je kunt alt-tabben zonder zwart scherm.

Sony heeft ook twee DisplayPort 2.1 schermen uitgebracht, maar deze ondersteunen alleen UBR 10 waardoor DSC nog steeds nodig is. @AverageNL Het zou handig zijn als we deze specificaties kunnen toevoegen bij nieuwe producten. Ik heb de Sony monitors toegevoegd met een UBR 10 opmerking onderaan, maar dit is niet heel duidelijk.

Er zijn momenteel weinig geschikte DP80 kabels beschikbaar:

Deze springen in het oog omdat ze VESA certified zijn en langer als 1.2M
Silkland DP 2.1 2M
Club 3D's nieuwe 1.6m kabel

Merk vooral op dat de Silkland kabels langer dan 2M niet VESA certified zijn.

[Reactie gewijzigd door Bellinkx op 18 november 2024 17:01]

waardoor je kunt alt-tabben zonder zwart scherm
Misschien lichtjes off-topic, maar ik heb nooit geweten dat dat de reden was waarom je een zwart scherm kreeg bij het alt-tabben. Interessant.
Ik denk met jou nog wel wat volk. Ik wist het ook niet. Weer leuk leesvoer voor straks.
Het is niet de reden. Meest voorkomend was/is verschil in resolutie of Hz tussen de desktop en fullscreen programma.

Zelfs heel integrated dingen als een Apple TV hebben hier last van als ze tussen 24 FPS-Hz (film) en 60 FPS-Hz (menus) wisselen.
Heb zelf de ASUS ROG Swift OLED PG27AQDP maar wist niet dat dit de reden was achter de het zwarte scherm. Bij mijn monitor is het duidelijk merkbaar en wacht je zeker 2-3 seconden voordat je weer scherm krijgt als je alt-tab gebruikt uit een fullscreen.

Ik moet zeggen ik ben zeer tevreden over mijn scherm maar moet een videokaart hebben om de 480fps eruit te persen op 480hz (heb nu een rtx 2080). Maar nu vraag ik mij af sinds ik deze topic weer lees. Kan een nieuwe videokaart en kabel ervoor zorgen dat de bandbreedte niet meer compressed wordt? Dus ook mogelijk dat de zwarte flikker/timeout er ook mogelijk niet meer hoeft te zijn? :)
Ik heb laatst 2 van deze gekocht https://tweakers.net/pric...e-aorus-fo27q3-zwart.html. Daar heb ik ook last van een zwart scherm met alt tabben op mijn 4070ti. Lees ik nou goed dat ik dat kan oplossen met andere kabels of kan dat niet meer mijn scherm?
Mogelijks via hdmi 2.1 inderdaad, mits je een geschikte kabel hebt voor de benodigde bandbreedte. De 4xxx series heeft geen DP2.1 dus via die poort gaat het niet lukken.
Ik heb 2 schermen en maar 1 HDMI poort op mijn gpu ;-)
Ik kan er even niet achter komen wat DSC en UBR zijn en wat ze met alt-tabben te maken hebben.

Kan iemand dat toelichten?
Deze LG lijkt echter max UHBR 13,5 te ondersteunen?

https://www.lg.com/us/monitors/lg-27gx790a-b-gaming-monitor (LG Digital Care antwoord op vraag)
https://www.reddit.com/r/...irmed_uhbr_135/?rdt=51254 (Verschillend LG Digital Care antwoord)

edit: blijkt dat ze eerst verkeerde info hebben uitgestuurd: https://www.notebookcheck...ijk-gedacht.923723.0.html

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 27 november 2024 23:42]

@AverageNL
Er zijn tot op heden geen videokaarten die DisplayPort 2.1-ondersteuning bieden, maar vermoedelijk brengt de volgende generatie gpu's daarin verandering.
Kleine nitpick, maar volgens mij klopt dit niet. Bij bijvoorbeeld mijn videokaart staat dat DP 2.1 namelijk wel ondersteund wordt: uitvoering: XFX Speedster QICK 319 Radeon RX 7800 XT Core Edition. Of de specs kloppen niet. :+ Op de pagina zelf staat het ook: https://www.xfxforce.com/...m-rx-7800-xt-core-edition

Dat Nvidia het niet ondersteunt betekent niet dat AMD het ook niet ondersteunt. ;)

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 18 november 2024 16:28]

Nee klopt, dat was een foutje van mijn kant. Het is inmiddels aangepast, inclusief vermelding van de correctie onderaan de pagina :)
@AverageNL Let wel heel goed op het volgende:

TFTCentral heeft een heel informatieve video over DisplayPort 2.1. Deze nieuwe LG monitor heeft wel degelijk ondersteuning voor UHBR20 (80Gbps), iets wat de Sony en Asus equivalenten voor dit paneel niet hebben. Maaaaar; de AMD 7900 XT(X) ondersteunen alleen UHBR13.5, oftewel 54Gbps, waar 1440p op 480Hz zonder DSC 70.29 Gbps is. Ook is er gedoe met de DisplayPort kabel, waar je zeer waarschijnlijk geen 80Gbps gaat halen op een kabel van langer dan 1.5 meter.

[Reactie gewijzigd door Memori op 18 november 2024 20:23]

Nvidia gebruikers (zoals ik) zullen dus op 240hz blijven steken.

en ik weiger DSC te gebruiken, slechte ervaringen mee

AMD 7000 series gebruikers kunnen wel de volle 480hz op 1440p gebruiken zonder gedoe.

Mooi scherm, al zou ik hem eerder kopen als hij bepaalde nadelen van 27GS95QE/27GR95QE (ja dat zijn verschillende schermen) oplost, die 480hz zou ik niet missen in zo'n geval (240hz is zat voor de games die ik met mijn 4070 Ti speel)

en hopelijk deze keer ZONDER een afstandsbediening LG?
Wat zijn je negatieve ervaringen met DSC? Los van een lange alt-tab merk ik geen issues.
Los van wat je al noemt (dat is ook een probleem) zijn de random artefacts die ik bij nvidia vaker heb meegemaakt.

Geen ervaring met AMD en DSC dus ik kan daar geen oordeel over geven.
Zijn die nadelen de slechte weergave van tekst door de subpixel layout? Zo ja, dan zijn die 480Hz schermen idd een (grote) verbetering aangezien die layout daar anders is en meer lijkt op RGB, nl RWGB.
Wat een prachtig scherm! Ik heb zelf onlangs een Dell OLED getest, maar heb deze helaas teruggestuurd vanwege het color fringing-probleem. Ik ben van plan om dit model eerst in de winkel te bekijken en als de color fringing minder is, overweeg ik om er twee aan te schaffen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd! Ik blijf dit soort schermen altijd ontzettend mooi vinden.
Je had even MacType moeten installeren, daar mee gebruik je een aangepaste anti aliasing voor text.
Wat de Anti Aliasing van de normale windows is aangepast op de afwijking RGB.
Met Mactype kun je een zelf een betere anitaliasing voor text instellen.
Na 5 minuten is je text weer helemaal scherp, zonder rare kleuren link en rechts.
Of Freetype voor non windows users.
Nooit van het programmaatje gehoord, ik zal eens kijken wat het is. Al heeft het programma al even geen officiële release meer gehad lijkt het wel, dus mogelijk staat de ontwikkeling van het project intussen sinds ergens 2021 stil, gezien het versie nummer.

EDIT: Ah, op de github pagina staan wel nieuwere releases. Jammer dat de website (en Winget) dan een 3 jaar oude(re) versie serveren...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 19 november 2024 09:45]

Ik maak mij meer druk om VRR flicker
Additionally, the 27GX790A offers NVIDIA G-SYNC® compatibility and AMD FreeSync™ Premium Pro support, further enhancing the gaming experience by eliminating distracting screen-tearing and flickering
Want dit beweren ze allemaal maar blijkbaar hebben OLEDs vrij vaak last van als ik online lees, tenzij je G-Sync/Freesync uitschakelt.
Vraag: wat is het voordeel van een 480 fps scherm, in mijn beleving kan het brein toch niet meer dan 60 fps zien (bij sommige wat meer) dus zie ik niet in waarom een monitor veel meer dan 100hz hoeft te zijn? Of maak ik hier een denkfout?
Probeer het uit.

Ikzelf deed het in War Thunder en GTFO. Van 30Hz naar 60 naar 90 naar 120. Op 30Hz is mikken echt moeilijk, en vooral traag. Op 60Hz al stukken beter, op 90 Hz is er weer een grote sprong, naar 120 een stuk minder, dan 144 wat niet echt merkbaar verbetering geeft en 165Hz nog maar op 165 geeft het paneel minder kleur, rood lijkt oranje, groentinten zijn minder en ik merk niks beters.

Ik zou zeggen dat de limiet van goed speelbaar (in mijn beleving) 100Hz is en dat je niet lager wil zitten.

Ik heb 360Hz wel mogen proberen (vorig jaar ergens) en vooropgesteld at je videokaart het bijhoudt (mijne zeker niet) dan is dat nog wel merkbaar een stap omhoog van de 144 die ik normaal draai. Het lijkt bijna een raam. Met OLED en 480Hz zal dat effect nog meer zijn vermoed ik.
Dank, ik heb zelf een 75hz en een 60hz en daar kan ik het verschil in zien.
De claim dat ogen of het brein niet meer kunnen verwerken dan 60hz is erg achterhaald, net zoals de retina claim van Apple toendertijd.
Daarnaast zijn er voordelen omdat het bewegingsonscherpte verminderd.
Het heeft niet enkel met de snelheid van je brein/ogen te maken. Bij gaming bijvoorbeeld: Stel er komt een andere speler in je gezichtsveld, hoe meer fps/Hz je hebt hoe meer kans je hebt dat de frame waarop die andere speler tevoorschijn komt sneller wordt weergegeven op je monitor. (Dit gaat hem natuurlijk over milliseconden en vooral op pro gamers gericht.)
1) je kan ‘bewust’ veel hogere refreshrates onderscheiden

2) los daarvan hebben hogere refreshrates een latency voordeel ook los van hoe vloeiend het er uit ziet. Je schaaft weer een paar ms af van de totale latency keten. Dit is voor de meeste games niet zo boeiend maar wel voor competitive shooters etc.
Hmm interessant , ik ben net over gestapt naar een Full AMD build O+ (7900x3d met een 7800rx)
mischien wel interessant voor me , weet iemand trouwens of oled panelen nog een serieus burn-in probleem hebben ?

Ik heb destijds ipv een een lg c2 een sony bravia LED tv gekocht , puur om burn in the voorkomen, omdat ik mn pc er ook aan heb hangen
...weet iemand trouwens of oled panelen nog een serieus burn-in probleem hebben ?
Elk Oled paneel heeft kans op inbranden, sterker nog, brandt in.
Alleen fabrikanten doen tegenwoordig allemaal trucjes en features in hun schermen om dit enigzins tegen te gaan. Pixelshifting, screensaver, pixel cleaning etc.

Ik zag laatst een artikel voorbijkomen van iemand die een jaar lang worst case scenario getest had met een monitor. Denk aan felle witte windows balk op donkere achtergrond, screensaver uit, volle dagen scherm aan. En pas na een jaar kon hij een klein beetje met moeite burn-in ontdekken. Niet eens merkbaar. En bedenk dan ook, dat was worst case. Ik denk dat als je gewoon normaal doet met je scherm het wel meevalt.

Zelf ben ik ook over en ik zorg gewoon dat ik weinig contrast heb, screensaver snel aan gaat, en niet onnodig mijn computer laat draaien als ik hem niet gebruik. Denk dat het dan wel meevalt.
Ik vind het onderhand erg veel gaan lijken op de discussie omtrent flash-geheugen, en mensen beweren dat max 10k herschrijfacties een probleem is bij SSD's. Dat is ook zo in data centers, en ik zou dit scherm zeker niet gebruiken om RTZ-Z de hele dag op te tonen (met zo'n leuke rand met stock-ticker). Maar voor normaal gebruik en zeker gaming...

OLED is ook super met een dark theme vanwege het hoge contrast en duidelijke kleurweergave. Ik heb wel met een dark theme gewerkt met een slecht IPS-paneel maar dan zie je het verschil in text met verschillende pastel kleuren niet.
Heb 3 jaar een cx48 oled tv als monitor gebruikt, geen spoor van inbranden.
Nu de G355 maatje groter gaat ook prima op 1.2 meter afstand.
Is wel een hele mooie ervaring met games al moet je geen last hebben van motion sickness.
Technisch gezien brandt een OLED ook helemaal niet in, er is geen fosforlaag die gebombardeerd wordt met elektronen. Een OLED dooft uit, omdat de organische leds geleidelijk aan helderheid inboeten.

Als je je scherm voor afwisselend gebruik inzet en niet moedwillig alle beveiliging er uit sloopt, lijkt het me inderdaad een non-issue.

Heb je toevallig zelf nog iets bijzonders gedaan om het bij jou te voorkomen? Of gewoon de PC gebruikt zoals je hem altijd zou gebruiken? (oprechte interesse)
Heb een zwarte achtergrond zonder icoontjes en taakbalk verdwijnt.
Verder gebruik ik hem idd afwisselend games films en internet.
Waarom is hdmi 1.4 heel lang de norm geweest en is Dp 1.4 tot voor kort de standaard dp geweest.
Nu is hdmi 2.1 bijna genormaliseerd en krijgen we ineens dp 2.1

Is dit alleen om de consument te verwarren of zit er een logica in?
HDMI 2.1 was voorheen de enige die genoeg bandbreedte had om bijv 4K/120 en 8K/60 te doen. Twee jaar later ongeveer kwam DisplayPort 2.0 uit die bijna 2x zoveel bandbreedte had en niet geplaagd werd door licentie problemen (wat bij HDMI een drama is).

Maar gezien het 2 verschillende aansluitingen zijn, vraag ik me af, wat is hier verwarrend aan?
Ze hadden oneindig veel andere getallen kunnen gebruiken.
DP 4.20 bv
4 lanes 20gbs per lane.
Maar nee ze willen meeliften in de verwarring van hdmi.
Dus dan maar 2.1.

DP ultra. Voor de echte consumenten
Vraag me af of dit scherm de juiste variant van DP2.1 heeft, de 480hz Sony die eerder uitkwam heeft dat niet, waardoor er display stream compression wordt toegepast. Voor het visuele geen probleem, maar voor alt-tabben schijnbaar wel.
Goede vraag, maar aangezien LG als één van de weinigen niet liep te klooien met de HDMI 2.1 spec (en dus kreeg je een echte HDMi 2.1), verwacht ik hetzelfde met DP 2.1.

Maar het is afwachten voor nu.
Jammer dat deze geen BFI heeft zoals ASUS heeft op hun 480hz OLED. Ik vind het ontzettend prettig om games te spelen aan 240 fps met belachelijk vloeiend beeld.
Jemig, dat is een gemis inderdaad. Tenzij je erg gebrand bent op DP 2.1 lijkt me Asus de betere keuze.
Er zijn tot op heden geen videokaarten die DisplayPort 2.1-ondersteuning bieden
AMD 7000 series ondersteunen DP 2.1
Wow. Digital foundry had net 2 dagen geleden een video gepost over de Sony NZONE M10S Gaming Monitor 480 hz oled. Speciaal gericht op Esports.

YouTube: Sony INZONE M10S Gaming Monitor Redefines Display Technology - And W...

Ben benieuwd. Als ik de reactiea mag geloven van DF, dan is 480 echt insane.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.