Thomas E. Kurtz, medeontwikkelaar van de programmeertaal Basic, is overleden

Thomas Eugene Kurtz is overleden. Dat melden meerdere media. Kurtz was een van de bedenkers van programmeertaal Basic. Die taal verscheen aan het begin van de jaren '60 en maakte het makkelijker om vroege computers te gebruiken.

Kurtz is vorige week overleden in Lebanon, een plaats in de Amerikaanse staat New Hampshire, schrijft The New York Times. De vrouw van Kurtz vertelt aan het dagblad dat de computerwetenschapper en wiskundige in een hospice is overleden aan meervoudig orgaanfalen als gevolg van sepsis. Hij was 96 jaar oud.

Thomas E. Kurtz was een van de bedenkers van de programmeertaal Basic, samen met John G. Kemeny. Als hoogleraar aan de universiteit Dartmouth was Kurtz van mening dat studenten steeds meer afhankelijk zouden worden van computers, terwijl programmeren vooral werd gedaan door wetenschappers en wiskundigen.

De twee wiskundigen maakten daarom de Basic-programmeertaal. Die taal, ook wel Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code, was gericht op gebruiksgemak en moest dan ook het gebruik van computers versimpelen. Zo konden ook studenten zonder informatica-achtergrond hun eigen programma's schrijven en draaien op de computer van Dartmouth; het vereiste slechts twee uren college om de basis van Basic onder de knie te krijgen, schrijft The New York Times.

Kurtz en Kemeny maakten ook het Dartmouth Time-Sharing System, ook wel DTSS. Daarmee konden meerdere gebruikers tegelijk de rekenkracht van een computer gebruiken via een netwerk. Zo hoefden studenten niet langer individueel tijd op de computer van Dartmouth te reserveren. Ze konden zo Basic-programma's draaien via Teletype-terminals op de campus.

Op 1 mei 1964 werden de eerste versies van Basic en DTSS uitgebracht. De programmeertaal vond ook buiten Dartmouth een publiek en werd uiteindelijk ook ingezet voor pc's. Microsoft-oprichters Bill Gates en Paul Allen schreven bijvoorbeeld een versie van Basic voor gebruik op de MITS Altair 8800-computer voor hobbyisten. Ook de Apple II ondersteunde een variant van de programmeertaal. Basic wordt nog altijd toegepast.

Dartmouth deelde eerder een video over het begin van Basic.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

18-11-2024 • 15:08

125

Submitter: wildhagen

Reacties (125)

125
123
70
1
0
39
Wijzig sortering
10 PRINT "Rest in peace!"
20 GOTO 10
Je vergeet de puntkomma achter 10 PRINT "Rest in peace!"
Dat gaf altijd zo'n mooi gevuld scherm :)

Edit: zo dus: https://msxpen.com/codes/-OBzcx7l7vM8HztIn8LX

Basic was denk ik voor veel wat oudere computergebruikers de eerste programmeertaal en heeft bij mij het vuurtje aangewakkerd op ICT-gebied.

[Reactie gewijzigd door pbk op 18 november 2024 15:18]

Voor mij hetzelfde. Het was iets wat standaard in DOS zat volgens mij met gwbasic.exe en later met qbasic.exe.

Dat was ook de enige scripttaal die er was, en je kon dan ook heel leuk zaken in spelletjes aanpassen. Er was bijvoorbeeld een spelletje 'driver.bas', wat best leuk was (voor die tijd), maar die .bas kon je dus ook gewoon editten, en bijvoorbeeld het spel sneller of juist langzamer maken, of de crash-detectie uitzetten zodat je je zussen met een nieuwe high-score kon verassen ;)
Bij mij zat het standaard op mijn eerste computer: de MSX homecomputer. Maar daarvoor al was ik al Basic aan het leren: thuis een programmatje schrijven en dan die intypen en uitproberen op de demo-homecomputers die bij de V&D stonden :*)
Je moest wat in die tijd, maar dat was wel magisch.

[Reactie gewijzigd door pbk op 18 november 2024 15:33]

Ik had wel eens boeken in de bibliotheek gevonden die vol stonden met complete broncodes voor simpele spelletjes, moest je wel alles overtikken ... En als je dan niet weet wat er eigenlijk staat, en je hebt ergens een tikfout gemaakt, success ermee ^_^

Piraterij over de lucht was in die tijd echt magisch, een of andere dude met een AM zend mast, savonds om 8u klaar met je kassettebandje, je hoort die man even een aankondiging doen over welk bestand we vanavond gaan downloaden, dan aftellen 3,2,1 en dan het robot-geschreeuw dat je op dient te nemen op je bandje. Als alles goed ging, kersvers programma gedownload over AM-radio. Prachtig.
Dat was geen piraterij: de NOS had een radioprogramma waarin "Basicode" (een soort Esperanto-basic voor home computers) werd uitgezonden.
Wat gaaf! Dit kende ik helemaal niet, zal wel met mijn bouwjaar te maken hebben. Ik vond basic op de Atari altijd wel heel leuk om mee te prutsen.
Programma heette Hobbyscoop….
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hobbyscoop?wprov=sfti1

Heb het nooit gebruikt (had toen geen computer) maar kende het wel…. Heerlijke partij gepiep en geknars door de ether… geniaal dat je dat gewoon op kon nemen op een cassette en gebruiken met je hobby computer…
Ik heb het vroeger gedaan en het werkte echt... was magisch. Iets uit de lucht plukken en dan op je eigen computer inladen...
Ik heb een keer SimCity op die manier gedownload, ik weet vrij zeker dat dat niet geheel legaal was.
Hoelang duurde die uitzending dan wel niet? Kan me voorstellen dat het om vrij veel data ging.
Paste op een enkele floppy, onder halve mb geloof ik. Dat is inderdaad relatief veel, hoe lang dat duurt is het probleem niet zo, maar eerder meer tijd voor een radio storing die de boel vernaggeld.

Volgens mij duurde zoiets ruim een uur (eveneens dezelfde tijd die het kost om het vanaf een casette in te laden op de MSX).

[Reactie gewijzigd door Zoop op 19 november 2024 15:29]

Mijn schoonvader maakte met zijn broer cassettebandjes voor een bedrijf welke uiteindelijk nauwelijks te kopiëren waren.
Iets met kwaliteit net aan. Mooie verhalen.
Zelf wel het overtypen gedaan, maar denk net te jong voor de bandjes over de lucht.
Ja waren toen dure spellen waar ze een speciale toon doorheen hadden gezet die bij kopiëren de boventoon ging voeren, en dan dus niet wilde laden...
En handleiding zwarte tekst op rood papier zodat een kopieer machine alleen zwart gaf...
@Zoop Was dat niet op woensdag avond, met de cassetterecorder op scherpt , 3,2,1 en go. Meen dat het ook via de fm werd uitgezonden.
Leuke tijd , en maar typen, aanpassen
Ook ik heb toen heel wat prog geschreven in basic
Wat een tijd waar we nu in zijn beland.
In het weekend, en het was een lokale dude met een AM zender. Ik begrijp dat er ook een officielere vergelijkbaar iets was, met deze knakker stuurde ons commerciele games. De enige waarvan ik weet dat het gelukt was en echt impact op me maakte was SimCity, dat geschreeuw over de ether opnemen, afspelen op de MSX, en tadaa, werkt nog ook.
overtikken... dat heb ik ook heel wat gedaan. En daarna debuggen :-P

In het boekje van onze STAR-LC10 printer stond een listing afgedrukt van een programma (in BASIC) om andere lettertypes te kunnen inladen of om graphics te kunnen printen. Destijds samen met mijn zus helemaal overgetikt (25 bladzijden ofzo? )
en eindeloos aan gesleuteld tot het werkte.

Het resulterende zelf ontworpen lettertype heb ik nog jarenlang gebruikt om mijn puberale cassettebandjes mixtapes mee van titels te voorzien :-D

Was ook voor het eerst dat ik te maken kreeg met bugs in hardware: je kon die star LC-10 in 'graphics mode' zetten door er een bepaalde escape-code heen te sturen, waarna de volgende reeks bytes werd geinterpreteerd als bitmasks voor de 8 naaldjes van de printer. Je stuurde dan eerst byte 27 (ESC) naar de printer, dan het commando voor 'graphics mode' (ook 1 byte, ik dacht 128 ofzo) en dan 1 byte met hoeveel bytes gfx data er zouden volgen. Probleem was dat de firmware van de printer die reageerde op linefeed of return (characters 10 en 13, ik weet ff niet meer welke van de twee bugde) actief bleef in graphics mode, dus als er toevallig een 10 of een 13 in het pixelpatroon voorkwam dan mislukte je print omdat de printer opeens halverwege de regel 8 pixels omhoog ging scrollen. Toen maar omheen gewerkt door een extra filter toe te voegen en bij alle character 10 die er in de output voorkwamen 1 pixel weg te laten.

Ik kan me het gevoel van triomf nog goed herinneren toen er een screenshot van mijn zelfgemaakte spelletje uit de printer kwam rollen!
Hier ook wat race spelletjes "Gemaakt".
Was in die tijd iets van 12/13 jaar oud , en zat op de lokale "Computerclub".
Vanuit één of ander tijdschrift tikten we hele bladzijden aan codes over in qbasic.
En aan het einde had je dat één of ander "race spelletje". Of een syntax error welke erg lastig op te lossen was.
Meestal het laatste in mijn ervaring. Zeker als de code meerdere pagina's lang was ;)
Ik heb 1x zo'n spelletje van meerdere pagina's overgetikt. Wat een :X was dat zeg. Daar kwam nog bij dat het boek ook niet al te best gedrukt was, je kon vaak niet eens goed zien of het nou een punt of komma moest zijn.

Daar zit je dan als 8 jarige achter een MSX2 en een programmeertaal waarvan je alleen weet hoe je het beeld kunt vullen met woorden.

10 PRINT "POEPJES! ";
20 GOTO 10
Goede herinneringen aan, moeder die mij en mijn broer DATA statements met machine instructies voorlas uit een boek met spelletjes.
Die syntax errors waren lastig op te lossen inderdaad, zeker als je op jonge leeftijd nog geen kennis van de Engelse taal had! Maar het oplossen ervan zorgde wel dat de materie ging leven en je ging begrijpen wat er gebeurde, bij mij althans en ik vermoed velen met mij. Soms zaten de errors echter in de 'bron' en ik heb zelfs (met potlood) verbeteringen aangebracht in de boeken van de lokale bibliotheek :)

Ook een uitdaging was het om programmaatjes van andere platforms op je eigen (in mijn geval C64) werkend te krijgen. Het indirecte nut van BASIC was/is enorm, Ik denk dat velen op deze manier hebben leren programmeren en zo aan de basis ligt van hun hobby danwel carrière.

R.I.P.
Ik had later een hook gemaakt die de computer herstartte bij een fout. Was mijn broertje er snel mee klaar. Maar 1 dag er op laten staan hoor; ik vond het toch te gemeen.
In de "Kijk" stonden altijd programmaatjes die je kon overtypen. Maar de eerste basic programmaatjes die ik intypte waren door mijn vader met de hand geschreven op ruitjespapier, voor de ZX81. Hij nam me ook mee naar de computercursussen op zijn werk, waar we les in MS-DOS kregen. Good times (snif).
Jaaa, oude herinneringen. In het artikel wordt genoemd dat Gates en Allen en versie schreven voor de Altair 8800, maar mede door de versies die ze bij MS-DOS leverden, gwbasic en later qbasic, kwam basic bij een groot publiek.
Voor het grotere publiek zullen dat de Basic versies op de echte 8 bitters geweest zijn zoals je hier ook in aardig wat reacties leest. Bv. de VIC20, ZXSpectrum en C64. (En in Nederland ook de MSX, maar in andere landen ook andere computers als bv die van Amstrad/Schneider)
Veel mensen op de PC deden helemaal niks met Basic in die tijd. Die waren meer bezig met bv Word Perfect of Lotus 123. Die peperdure(zeker to ca 1987 ) computer was van de zaak en als je pech had die nog niet eens een IBM PC maar zelfs nog een of andere CP/M kloon! In de begintijd was het ook helemaal niet zo leuk om in bv GW basic the programmeren. De meeste PC's hadden geen kleurenscherm en ontzettend lelijk geluid. Dat stimuleerde dus in 'XT kloon tijd' het spelen met Basic dus ook niet bepaald. Terwijl je bij de eerder genoemde computer met een paar regeltjes Basic al iets leuks kon produceren.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 19 november 2024 01:05]

Ja bagger. Ik wist toen al dat de PC de toekomst zou hebben maar in het begin... Bagger beeld en geen geluidskaart in mijn 386. MSX BASIC was ook van Microsoft maar ik vind het nog steeds een van de betere dialecten.
MSX Basic was inderdaad een van de betere Basic versies van de 8 bit generatie, maar de Basic van Acorn was beter met oa een ingebouwde assembler. Dat het een van de betere versies was kwam ook omdat MSX Basic veel nieuwere versie was omdat de MSX veel later op de markt kwam en had ook met softwarerechten te maken.
In het begin is Basic door Microsoft aan verschillende fabrikanten als licentie verkocht voor een eenmalig bedrag. Daarom bleven deze fabrikanten (oa Commodore) oude Basic versies gebruiken om niet een nieuw contract met Microsoft te hoeven af te sluiten.
Zelf heb ik op de Atari ST aardig wat in GFA Basic geprogrammeerd en dat was toch echt nog wel weer een sprong vooruit tov de 8 bit versies die standaard bij de 8 bitters zaten. Wel jammer dat het geen ingebouwd assembler had en het nog al tricky was om er 68000 machinecode in te verwerken.
Wel had het geoptimaliseerde instructies die dicht bij de machine bleven door bv alleen met 16 bit waardes (words genoemd op de ST) zodat je ook in Basic vrij snelle code om bv direct het scherm te kunnen bewerken. Tegenwoordig zouden we dit soort 'peek en poke werk' minderwaardig vinden, maar toen was het echt nog de manier om meer uit je computer te halen!

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 20 november 2024 12:06]

Ik heb altijd zonder assembler moeten werken :/ BASIC met assembler klinkt fantastisch (Z80 was natuurlijk wel beperkt met ROM / geheugenadressering). Ik woonde in een dorp en kende niemand met een assembler voor de Z80. De buurman had er eentje maar die werkte toen voor de politie in A'dam, o.a. tegen software piraterij :P

Maar goed, C9 :)

[Reactie gewijzigd door uiltje op 20 november 2024 12:14]

Dit vond ik wel een goede introducite hoe het in Basic verwerkt kon worden.
https://central.kaserver5.org/Kasoft/Typeset/BBC/Ch43.html
BBC basic was overigens ook gebaseerd op Microsoft Basic. Sophie Wilson (die later mede aan de wieg van de ARM processor heeft gestaan) had het verbeterd voor Acorn en ik dat maakt de BBC naast z'n tankachtige bouw een hele goede educatieve computer, maar wel flink gelimiteerd door de 6502

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 20 november 2024 12:40]

We hadden die BBC's staan op de middelbare school, maar toen had ik al een MSX2 dus voor mij een gepasseerd station.
BBC's waren vreselijk duur en de MSX2 was ook prijzig voor een Z80 gebaseerde machine die nou ook niet zoveel meer kon dan een MSX. En toen kwamen de Atari ST op de markt en was de MSX2 eigenlijk direct overbodig. Zeker de MSX2 van Philips kosten ongeveer net zoveel destijds zeker de versie met een 3.5 inch diskdrive. Wel een leuk ding als je ook de prijzige muziekuitbreiding erbij had.

(Overigens ooit een Atari XL ingeruild voor een MSX omdat er nog meer nieuwe software voor uitkwam en ik deze dus na een half jaar beter kon verkopen om mede (naast de hele zomervakantie van 1989 vakantiewerk) een tweedehands ST te kunnen financieren. De software voor de MSX kwam toen nog wel uit , maar was vaak ontzettende rommel rechtstreeks over gezet van de ZX Spectrum. Was dus blij dat ik deze MSX weer kon verkopen)

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 20 november 2024 12:58]

Ook zonder die uitbreiding gaf hij leuk geluid hoor, zeker vergeleken met de meeste PC's. Ik heb nog steeds een stuk of 10 deuntjes in mijn hoofd (Goonies, Magical Tree, Kings Valley etc.). De MSX2 werd door mijn ouders gekocht vanwege het NL-talige BASIC programmeerboek wat erbij kwam. Snel gevolgd door een monitor omdat ze geen TV meer konden kijken.

Nog steeds jammer dat ik die heb weggedaan omdat hij stuk was. Was een professionele monitor die ook WIDTH 80 aankon. Volgens mij gelijk aan de beste monitor die je voor de C64 kon krijgen. Heeft nog jaren als TV dienst gedaan met de video recorder als tuner.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 20 november 2024 13:02]

Oeps, je zussen werden gecremeerd door jouw score :-(
Same. Mijn allereerste programma:
10 For i = 1 to 10
20 Print "Hoi"
30 Next i

En dan de tekst veranderen en de 10 in een ander getal en vervolgens gebeurt er iets magisch, aldus mijn 10-jarige zelf :)
Haha precies wat ik destijds ook deed 😄
Jup! Op de school MSX vraaf/antwoord spelletjes maken.

Hoe heet jij?
Pietje
Hoi Pietje, hoe oud ben jij?
9

Dat soort werk. Prachtig.
En toen, slechts 30 jaar later, was er ChatGPT. Het feit dat zowat iedereen deze drang had, maakte het eigenlijk onvermijdelijk.
En dan daarna bij de V&D bij zo'n showroom model computer:
10 PRINT "Pietje is gek"
20 GOTO 10
RUN

..en dan weglopen :P
Bij mij al snel gevolgd door "raad het getal". Nu weet ik hoe de random bit generatoren van NIST in elkaar zitten, toch een verschil :P
Dank!
MSX basic was mijn 2e taal eerste Basic was op de ZX spectrum, maar toen typte ik alleen dingen over uit tijdschriften als 8 jarige. Bij de MSX begon ik pas een beetje te programmeren en het heeft zeker bijgedragen aan mijn huidige carrière.
Als je geen ; doet, dan komen ze allemaal op een new line, wel krijg je inderdaad het oude wave effect.
Voor de Commodore 64 liefhebbers :)
Onder DOS was CALL INTERRUPT &H19 wel een goede, als je vervelend wilde zijn dan.

Dat forceerde namelijk een reboot. :p

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 18 november 2024 17:14]

20 STOP

... komt meer overeen, dat is de methode om een programma abnormaal af te breken.
De grap
------------------------>

jij o
/|\
/\
Eerste contact met Basic was op mijn Atari 600XL, daarna de Commodore 64. Daarna vlug machinetaal geleerd, want Basic op de C64 was echt een ramp.
met deze onliner zie je de kracht van Basic op de C64 ;)
10 PRINT CHR$(205.5+RND(1)); : GOTO 10
Ooit had in je het tijdschrift Kijk de kiloliners: een heel basicprogramma op 1 regel...
Idd...snake maken was geweldig op mijn zx80 en later de zx81
Hij is leuk, net even ingeklopt in een c64 emulator :D
Ik heb ook "programmeren" geleerd met basic van de C64, kon er nooit achter komen dat als je maar genoeg hele getallen optelde of vermenigvuldigde er opeens een x.000000001 (ofzo iets dergelijks) als resultaat naar voren kwam.
Dat was de wetenschappelijke notatie van grote getallen. Maar er was wel meer mis met de Basic van de C64, vooral het ontbreken van grafische instructies en het aansturen van externe apparaten was ook een heel gedoe. Wat dat betreft had de Atari het veel beter voor elkaar.
Simons basic loste dat wel op
Simon’s basic! Daar heb ik heel wat uurtjes mee gespeeld destijds en zelfs nog gebruikt om “les” mee te geven op school. In de tijd dat de wiskunde leraar maar computerles moest geven omdat het de enige leraar was die thuis een computer had, maar er eigenlijk niet zo veel van wist en de programma’s die ik dan in de les maakte totaal niet begreep, die zei na 2 lessen dat ik het voortaan maar moest uitleggen :)
Haha, hier dezelfde ervaring: begonnen met basic op de C64 totdat ik dat ene basic programma tegenkwam met maar 1 regel:

10 SYS4096

Vanaf toen was het assembly inderdaad :)
RIP! Wel een mooie leeftijd gehaald gelukkig.

Zelf begonnen met MSX-BASIC van Microsoft, wat natuurlijk ook op zijn Basic gebaseerd was. Later via BASICA, GWBASIC en QuickBASIC naar modernere/krachtigere varianten gegaan, en daarna overgestapt naat het toch wat krachtigere Turbo Pascal.

Basic was wel een mooie taal om het programmeren te leren, het had best een mooie structuur. Zolang je maar wegbleef van het spaghetti-programmeren met GOTO en GOSUB enzo. Dat maakt het minder overzichtelijk allemaal.
Of rechtstreeks het videogeheugen uitlezen en manipuleren met VPOKE en VPEEK. Daarmee kon je SPRITE$ sneller aansturen. Ik had ooit een collega die op de MSX alle codes voor de Z80 chip geleerd had. Die had geen compiler nodig om machinetaal te genereren, dat typte hij zo in.
Ik heb destijds met FILE, VPOKE & VPEEK een programma-starter gemaakt in BASIC. Eerst het beeld op 40 characters zetten zodat de files altijd op de juiste plek kwamen te staan. Dan kon je een .bin of .bas selecteren en het programma starten met de spatie-balk. Later bouwde ik ook wat in om e.g. een bestand te "killen" met de K toets. Er zullen vast meer van dit soort "commander" clones zijn geweest, maar daar wist ik niets van :P

Wat dat betreft was MSX BASIC wel redelijk achterlijk overigens; die files kon je niet in een variabele zetten, alleen op het scherm. Maar goed, dat waren natuurlijk specifiek de disk extensies.
GOSUB kon je wel goed gebruiken voor regelmatig terugkerende subroutines.
GOTO was een ramp en mochten we tijdens het eindexamen en afstudeeropdracht dan ook niet gebruiken
Ik heb zelf ook na GWBASIC de overgang naar Turbo Pascal gemaakt.

Overigens na eerst nog een poging gedaan te hebben om met C++ aan de slag te gaan. Het gat tussen BASIC en C++ bleek echter enorm, terwijl ik met Turbo Pascal al vrij snel goed uit de voeten kon. Ontzettend leuke en leerzame tijden.

Het grappige van Turbo Pascal was, dat je zelfs vrij eenvoudig inline assembler instructies kon gebruiken. Door je procedure de 'assembler' directive te geven en te beginnen met 'asm' i.p.v. 'begin', kon je rechtstreeks assembly gebruiken. Dat in combinatie met de vele interessante snippets van de Sourceware Archive Group die ik ergens gedownload (van een BBS toen nog, vermoed ik) en Ralf Brown's Interrupt List.

Fond memories indeed!

[Reactie gewijzigd door LaMaZitten op 19 november 2024 09:27]

Het aanroepen van assembly kon volgens mij ook heel eenvoudig met bbc basic.
Best wel een gave tijd toen. Ik zat toen zondagavonds klaar om spelletjes te "downloaden" via een radiozender die iemand ergens in de buurt uitzond. Helaas mislukte de meeste downloads toen door een slechte verbinding.
Dat was onder andere Hobbyscoop inderdaad, zie Wikipedia: Hobbyscoop

Of het lukte hing heel erg af van of het radiosignaal last had van het weer, denk aan bliksem etc. De radio ging toen immers nog niet over de kabel maar door de lucht via antennes etc.

Of wat dacht je van het overtikken van BASIC programma's uit tijdschriften etc? Had je 10 A4-tjes overgetikt en zat er ergens een tikfout in. Succes met zoeken...
Of wat dacht je van het overtikken van BASIC programma's uit tijdschriften etc? Had je 10 A4-tjes overgetikt en zat er ergens een tikfout in. Succes met zoeken...
Ik zou het eigenlijk nog eens moeten proberen met alle kennis en ervaring die ik nu heb.
In de tijd dat ik programma'tjes overtikte wist eigenlijk niet echt waar ik mee bezig was.
Als er dan een fout in zat kon die eigenlijk niet zelf vinden want ik begreep de code niet echt.
Foutmeldingen van de interpreter interpreteren :) was ook maar lastig.
De kans op tikfouten is natuurlijk ook groter als je niet begrijpt wat je overtikt.

Ik denk dat ik het tegenwoordig heel anders zou ervaren.
Volgens mij had destijds het AD ook wekelijks in de zaterdag editie een programmaatje in basic dat je kon overtikken. Niet al te lang, maar je leerde er wel veel van. (tenminste: daar heb ik wel mijn eerste stapjes in het programmeren gezet)
De allereerste Basic stappen voor mij waren op de Sharp MZ-800 en Commodore 64. Later nog de Tandy TRS-80 Pocket computer gehad - een handheld met 16kb opslag geheugen en een opklapbaar scherm boven een tiptoetsenbord. Mijn trots was een in basic geprogrammeerde versie van het ijzer-koolstofdiagram, wat voor mij als WTB'er op de MTS uitermate handig bleek; de vakdocenten wisten totaal niet hoe hiermee om te gaan.

De toen opgedane kennis kwam later nog prima te pas bij het schrijven van de eerste CAD macro's en andere programmaatjes in C+ en turbo Pascal. Veel mensen zullen enorm schatplichtig zijn aan deze man.
Ha, heb ook nog een Sharp MZ-800 gehad.
Heel veel mee geprogrammeerd in Basic en omdat die MZ-800 een Z80 processor had was het boek van Rodny Zaks ook erg behulpzaam om ook assembler uit te proberen.
Die dingen werden voor een ramsj prijs verkocht via de Kwantum Hallen, destijds. Kostte de helft van de immens populaire C64, maar was best een aardig ding, hè. Met van die typische compacte 2¾" floppies, Een keer in de zoveel tijd naar de HCC/Sharp MZ Gebruikersgroep, die maandelijks in Houten bijeen kwam.
Ik woonde toen in het buitenland en samen met een collega vaak leuke dingen ermee gedaan en gewoon een zwart/wit tv'tje eraan als monitor... ha ha
En je kon er zo leuks spelletje mee spelen met een gorilla die een banaan gooide
GORILLA.BAS 8-)

Dat speelde ik als kind met mijn vader :D Goede oude tijden. Je had ook nog NIBBLES.BAS, daar heb ik heel lang geleden (toen ik 10 was) nog de broncode van bekeken omdat ik graag wou weten hoe ik de pijltjestoetsen kon afvangen.
BBC Basic op de 6502-Acorn BBC computer. prachtige, uitgebreide Basic versie, met zeer volwassen while …. do … lussen mogelijk. Ik gebruik incidenteel nog wel BBC Basic, omdat ik er bijna 40 jaar geleden zo handig in ben geworden.
Op aardig wat scholen destijds stonden de zeer prijzige BBC computers. Educatief gezien had men er daar wat minder van moeten kopen en beter ipv daarvan flink wat Acorn Electrons. Aangezien je daar zo 5 van de prijs van een BBC had kunnen kopen hadden dan leerlingen elk tijdens computerles achter een eigen computer kunnen werken.
De Electron had ook nog het voordeel dat deze net als de Speccy allemaal Basic keywords op de toetsen had staan, maar dan wel op een veel beter toetsenbord.
Applesoft basic was de eerste programmeertaal die ik ooit leerde, heeel lang geleden in 1981…
R.I.P mijnheer Kurtz, zonder u hadden veel levens er heel anders uit kunnen zien.
Good old Basic, mijn eerste programmeertaal, geïnstalleerd als 'GW Basic' ('Gee Wiz') op m'n eerste PC, een Olivetti M24. Beeldscherm amber, geen HDD, wel 2x floppystations 5 1/4 inch.
(Q)Basic, mijn eerste taal.
R.I.P mijnheer Kurtz en dank voor uw bij dragen aan deze maatschappij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.