VESA voegt ondersteuning voor 'Dual-Mode'-schermen toe aan Adaptive-Sync Display

VESA komt met versie 1.1a van zijn Adaptive-Sync Display-specificatie voor schermen met variabele refreshrates. Daarmee kunnen schermfabrikanten nu zogeheten Dual-Mode-monitors certificeren, die meerdere resoluties en refreshrates native ondersteunen.

VESA introduceert de Adaptive-Sync Display 1.1a-standaard vlak voor de CES-beurs in Las Vegas. De grootste wijziging is ondersteuning voor de eerdergenoemde Dual-Mode-schermen. Fabrikanten kunnen zo'n certificering krijgen voor schermen die meerdere resoluties en refreshrates ondersteunen. In een voorbeeld noemt VESA bijvoorbeeld een monitor die zowel 1080p op 280Hz als 4k op 144Hz native ondersteunt. De standaardenorganisatie introduceert daarvoor nieuwe testprocedures en biedt ook een logo dat dergelijke ondersteuning aanduidt.

Dual-Mode-schermen zijn volgens VESA 'in opkomst'. Fabrikanten introduceren dergelijke monitors naar verwachting tijdens de CES. LG toonde vorige week al een oledmonitor dat zowel 4k- als 1080p-ondersteuning heeft, respectievelijk met 240 en 480Hz.

VESA AdaptiveSync Dual-Mode
Het nieuwe logo voor VESA Adaptive-Sync Display met Dual-Mode. Bron: VESA

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

03-01-2024 • 18:54

24

Reacties (24)

24
24
9
1
0
14
Wijzig sortering
Ik begrijp niet waarom hier een nieuwe standaard voor nodig is? Elk scherm kan toch al sinds de prehistorie (VGA-tijdperk) aangeven middels DDC of EDID welke resoluties en refreshrates het ondersteunt?

Wat is hier nieuw aan?
Dat er geen scaling plaatsvind naar “halve” pixels. Nu is 1080P op een 4k scherm gewoon een subpixel hel door scaling, maar hiermee wordt het als native 4 pixels in 1 aangestuurd.
Ieder scherm dat 4K native is en een 1080P-signaal krijgt doet gewoon aan 1>4 pixelmapping (tenzij je het zelf anders instelt).

Dit is de gemakkelijkste non-native mapping die er is. Als je die mapping al niet op orde hebt, dan kan het scherm waarschijnlijk alleen maar 4K en de usecase voor zo'n scherm is verdomd klein.

Het gaat er om dat je voorheen het scherm alleen kon certificeren op 1 resolutie, dat deed je dus op de native frequentie en dat was in dit geval dan 4K@144 hz. Dat betekende dat het scherm officieel dus maar gecertificeerd was voor 144 hz, ook op 1080P.

De headliner op de site van Vesa is dan ook:
VESA Certified AdaptiveSync Dual Mode logo offered for certified displays capable of higher refresh rates when operated in a lower-than-maximum resolution mode
Het is dus puur een logo en een aangepaste testprocedure om het scherm op meerdere combinaties van resolutie en refreshrate te testen. Er wijzigt buiten de testprocedure en logo dus niets, ook niet voor de schermen zelf.

Je kunt nu dus meerdere combinaties van resoluties en refreshrates aanhouden en ook overclockmodussen* (hogere refreshrates dan standaard staan ingesteld) valideren.

Voorheen was het 1 pot nat zeg maar en kon de koper dus alleen zeker weten dat het werkte op 144 hz. Van alles daarboven mocht je maar hopen dat het nog werkte.

*Een overclockmodus wordt vaak gebruikt om een hogere refreshrate te halen voor mensen die die hogere refreshrate belangrijker vinden dan zuiverheid van het beeld. De fabrikant neemt een soort van optimale frequentie die behaald kan worden door het scherm met daarbij een bepaalde beeldkwaliteit. Het scherm kan vaak sneller refreshen (wat ook door de fabrikant aangegeven wordt door de overclockfrequentie te noemen), maar dan krijg je meer overshoot en daarmee wordt de kwaliteit van het beeld minder.

[Reactie gewijzigd door White Feather op 23 juli 2024 00:00]

Ieder scherm dat 4K native is en een 1080P-signaal krijgt doet gewoon aan 1>4 pixelmapping (tenzij je het zelf anders instelt).
Voor zover ik weet gebeurt dat dus niet op die manier en wordt er een soort anti aliasing en subpixel calculation gedaan. Daardoor is een 4K scherm op die resolutie minder scherp dan een 1080P scherm van dezelfde grootte.

Maar het is fijn dat er meerdere modi als officieel ondersteund kunnen worden aangegeven.
Iedere beetje moderne gpu kan het sowieso, daar moet je dan integer scaling aanzetten, dan krijg je geen anti-aliasing en andere kunstmatige toevoegingen.
Maja dat zou de schaler in het scherm zelf nu toch ook precies zo kunnen doen bij het ontvangen van een 1080P signaal omdat het precies de helft is in breedte en lengte?

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 00:00]

Ja. Maar dat kon voorheen dan ook niet. Vandaar de nieuwe standaard kennelijk
Nooit aan gedacht maar logisch inderdaad. 4k voor productiviteit vind ik belangrijk, maar ik zou dan graag van 4k60 naar 1080p120 kunnen switchen als ik tussen het studeren door een potje wil racen. Handig!
Nooit aan gedacht maar logisch inderdaad. 4k voor productiviteit vind ik belangrijk, maar ik zou dan graag van 4k60 naar 1080p120 kunnen switchen als ik tussen het studeren door een potje wil racen.
Ik gebruik dat wel eens op een LG OLED televisie met een verbonden Shield TV. Alle media wordt afgespeeld op 2160p@60Hz (of wat de passende refresh rate is bij het aantal FPS van de media). Eigen spellen streamen doe ik op 1080p@120Hz. Het scherm kan wel 4k op 120 Hz aan, maar de mediaspeler niet. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:00]

ontstaat daarmee dan ook de kans om (met aangepaste firmware?) de boel te flashen en dan bijvoorbeeld vanaf de de [native 4k120 en 1080p480] de 'highest of both worlds' te pakken, en dan een custom profiel voor 4k480?
(het scherm kan aantoonbaar de 4k aan, en de 480hz refreshrate)

bovenstaande dan even los van de bandbreedte problemen door je dp/hdmi/whatever kabel, en de sli opstelling aan 4090's om 't bij te benen (i know dat dat niet meer kan...)
Nee.

Leuk dat het paneel het kan, elke andere chip vanaf de gpu tot in de monitor kan die bandbreedte niet aan.

Daarvoor moet je wachten op nieuwe kabels, standaarden en monitor paneel aanstuurchips.

Misschien dat een bedrijf zich er aan waagt om 2 HDMI/Displaypoorten te combineren en vervolgens 2 paneel aanstuurchips ieder de helft van het scherm voor zijn rekening te laten nemen. Dat is vroeger wel eens geproduceerd, maar werkte niet perfect.

[Reactie gewijzigd door Gaming247 op 23 juli 2024 00:00]

De beeldverwerking module moet ook die resolutie en refresh rate en dus bandbreedte aankunnen. Ik wilde in eerste instantie als voorbeeld geven dat dit niet als een CRT monitor werkt omdat het een digitaal signaal betreft, maar als je er goed over nadenkt werkt het juist precies hetzelfde. Daar werd de syncspeed opgeschroefd om hogere resoluties te ondersteunen, maar als je de resolutie verlaagde werd het mogelijk om de verticale sync hoger te zetten. In theorie kan elk modern paneel ook elke refresh rate aan, maar de beeldverwerkings chip kan dit allemaal niet bijbenen. Er zijn al jaren gemodificeerde schermen in de omloop waar dit mogelijk is, volgens mij is zelfs 1000hz op 540p of 360p mogelijk op die schermen.

EDIT: Ik was in de war, je hebt 1440hz (dat is al verwarrend zat :+ ) projectors die in laboratoria gebruikt worden en blurbusters had in 2017 al toegang tot een gemodificeerd scherm van "slechts" 480hz waar de refresh rate dus met de resolutie schaalde.

[Reactie gewijzigd door 24hourpartypal op 23 juli 2024 00:00]

Ik dacht even dat ze met dual mode bedoelde dat ze 2 inputs tegelijk gingen weergeven. Maar helaas is dat dus niet het geval. Ik zou best een ultra-wide willen, maar wil dan wel een deel gebruiken om bv een console of andere input op af te spelen en de rest nog gewoon voor mijn windowsmachine te kunnen gebruiken zoals ik nu met 3 monitoren ook kan doen. Met als voordeel dan dus minder kabels, maar 1 standaard en geen bezels in de weg.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 00:00]

Dat noemen ze PiP of PbP
Mja maar dat is dan vaak weer een klein scherm bovenop een ander scherm. En niet zozeer echt opgesplitst alsof ie meerdere schermen naast elkaar heeft. Ik vind het wel jammer, want er is volgens mij wel echt een use-case voor.
Ik zou het tegendeel beweren. Ik heb hier zowel een Philips en een Dell UWQHD (3440x1440) en ook een HP 5K (5120x2160) monitor staan, en die ondersteunen allemaal dual inputs met zowel PiP (picture-in-picture) zoals jij zegt, maar dus ook allemaal PbP (picture-by-picture) waarbij je mooi 2 inputs van 2 verschillende bronnen naast elkaar kan tonen aan de helft van de resolutie (bijv. dual 2560x2160). Werkt perfect…
ik wil er 3, niet 2. Of 2 aparte schermen van 1 input met in het midden iets anders. Dus echt 3 monitoren vervangen, niet alleen naast elkaar.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 00:00]

Hoezo? De G9 heeft gewoon 2x 27” 1440P als optie.

PBP kan ook andere resoluties hebben. Als jij 21:9 en 11:9 of andersom naast elkaar wil kan dat ook.
Er zijn nog geen schermen op de markt met een verhouding van 48:9 (oftewel 3x 16:9 in de breedte) dus zolang die er niet zijn zal dat ook niet zomaar gebeuren denk ik.
De Razer Blade met RTX 4090 heeft al zo'n miniledscherm met dual-mode 4K 120 Hz en FHD 240 Hz.
Het werkt volgens reviews nog niet perfect; zo is het scherm in FHD-mode niet scherp en moet je herstarten om te wisselen tussen 4K en FHD.
Dit gaat weer de nodige verwarring veroorzaken bij menig koper omdat er op de webshop 280Hz stond en hij/zij maar tot 144Hz komt.
Zeer eenvoudig met een nieuw icoontje te tacklen : 1080p480/4K120

Ik zie het probleem dat jij schetst totaal niet. En al zeker niet bij de doelgroep waar deze schermen op gericht gaan worden.
Bij sommige schermen is het nu al zo dat de beloofde frequentie enkel behaald kan worden mits bepaalde settings low of off staan

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.