VESA maakt DisplayPort 2.1 backwards compatible met 2.0 en andersom

De Video Electronics Standards Association presenteert de specificaties voor het vernieuwde DisplayPort 2.1. De vernieuwde standaard is backwards compatible met DisplayPort 2.0 en alle 2.0-compatibele producten zijn al officieel gecertificeerd voor DisplayPort 2.1.

VESA DP40- en DP80-kabels
VESA DP40- en DP80-kabels

De VESA heeft zich naar eigen zeggen met DisplayPort 2.1 gericht op het 'beter overeenstemmen met de specificaties van USB Type-C en USB 4 PHY'. Hierdoor moet tunneling via een USB C-poort door middel van de USB 4-standaard efficiënter verlopen. Volgens de organisatie is het belangrijk dat de specificaties voor DisplayPort en USB zoveel mogelijk overeenkomen omdat er een significante overlap in gebruikersscenario's zou zijn tussen de betreffende ecosystemen.

Verder heeft de non-profitorganisatie de maximale lengte van DisplayPort- en Mini DisplayPort-kabels uitgebreid. Door de VESA gecertificeerde DP40-kabels met een UHBR10-linkrate en een maximale bandbreedte van 40Gb/s over vier lanes mogen nu langer dan twee meter zijn. De DP80-kabels met een UHBR20-linkrate en maximaal 80Gb/s over vier lanes mogen langer dan een meter zijn. In beide gevallen moet vanzelfsprekend wel aan alle andere specificaties voldaan worden, waaronder eenzelfde vereiste wat betreft signaalsterkte. De desbetreffende kabels kregen eerder dit jaar al geüpdatete bitrates en bijbehorende labels.

Door Yannick Spinner

Redacteur

17-10-2022 • 21:13

55

Submitter: Xtuv

Reacties (55)

55
55
30
1
0
20
Wijzig sortering
Waarom hebben we eigenlijk nog overal HDMI inzitten als VESA zo ver voorloopt met DP op HDMI? In mijn ogen zou de hele HDMI standaard allang vervangen moeten zijn door DP.
Omdat HDMI één kabel voor alles belooft, inclusief audio. Voeg multikanaals geluid (via elke populaire codec) toe aan DP en ik zie de meerwaarde van HDMI ook niet meer. CEC levert toch meer onvoorspelbare bugs op dan gemak. Helaas zie ik dat de ontwikkeling juist de andere kant op gaat: steeds minder DP en steeds meer HDMI, ook vanwege het gemak van aansluiten op elke tv sinds beeldbuis tv's zijn uitgefaseerd.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 24 juli 2024 00:35]

Ik gebruik al jaren CEC en voor mij zou het onbespreekbaar zijn als dat er niet op zou zitten. Iets dergelijks zit niet in de DisplayPort specificatie begrijp ik?
Dat klopt. CEC is voor zover ik weet pure HDMI functionaliteit.
Er zit wel een datachannel in displayport (ook in hdmi, naast cec). Dat zou in theorie support mogelijk maken maar dan heb je nog geen ecosysteem.
Ik hoor elke keer mooie beloftes over CEC, maar op de een of andere manier betekent het bij mij dat er meestal rare dingen gebeuren zoals dat de TV na het aanzetten automatisch na 5 seconden schakelt naar het kanaal van de nVidia Shield, om vervolgens automatisch de DVD-speler aan te zetten en weer een paar seconden later naar het kanaal van de DVD-speler te schakelen.

Terwijl ik probeerde de Playstation te gebruiken 8)7
Ik heb CEC in al die jaren op verschillende televisies zelfs nog nooit aan de praat gekregen.
Alles usb-c toch 😎
Displayport kom ik al jaren niet meer tegen op laptops. En voor koppeling naar tv of beamer is HDMI dan juist super gangbaar. Dus vraag me juist af wat displayport nog te zoeken heeft in deze markt. 😉
DP is een protocol over de USB-C standaard.
Vrijwel alle USB-C of Thunderbolt docks maken daar gebruik van.
Anoniem: 30722 @iRob8717 oktober 2022 21:37
Ah! Praat dat dp 🙈 makes sense. Ken het alleen van de ‘lompe’ (hdmi achtinge) stekkers en de mini versie die vroeger op de MacBook zat 😉 wist niet dat usb-c dit sprak.
Lomp zou ik het niet noemen, DP is ongeveer even groot als full size HDMI, plus het heeft een locking mechanisme (niet dat de HDMI kabel ooit uit mijn PC/scherm is gevallen).
niet dat de HDMI kabel ooit uit mijn PC/scherm is gevallen
Dit is iets wat ik al meerdere keren heb meegemaakt met beamers en tvschermen die meerdere jaren aan de muur/plafond hangen. De stekker zit dan nog maar deels ingeplugd, naar niet ver genoeg om signaal over te zenden. Toch irritant als je dan met een ladder/steiger/hoogwerker in de weer moet om je projectiescherm weer functioneel te krijgen, en er dan achter komen dat de schroefjes in vga zo gek nog niet waren. Waar mogelijk gebruik ik het liefst displayport tegenwoordig.
Stereo audio is geen probleem over DP trouwens. Multi heb ik geen ervaring mee.
Met HDMI ook niet (vaak) meegemaakt dat het er uit valt, maar met USB-c aansluiting sluit dat toch een stuk minder vast aan.
En dat waren dan ook weer thunderbolt stekkers ( om het eenvoudig te houden)
Naar mijn idee is DisplayPort over USB-C juist een van de meest voorkomende manieren om je laptop aan een externe monitor te verbinden. Op mijn M1 MacBook zijn allebei de USB-C poorten in ieder geval DisplayPort compatibel.
Op mijn laptop werkt g-sync alleen over Displayport, die dus niet op de laptop zit (is HDMI), maar de USB-C poort zit direct op de discrete GPU gekoppeld, dus kan ik er gewoon een USB-C DP alternate mode adapter op zetten, gelukkig. Daarna werkte G-Sync wel

[Reactie gewijzigd door MrFax op 24 juli 2024 00:35]

De enigste reden dat je het op laptops ziet is omdat TVs het hebben (die zie je vrijwel nooit met DP). Verder is DP superieur aan HDMI (MST: 3 monitoren aan 1 kabel daisychainen), en loopt qua bitrate over het algemeen 2 tot 3 jaar voor op HDMI. Ik snap niet dat mensen HDMI willen: het is minder goed en je moet als fabrikant ook nog per HDMI device licentie geld betalen (DP is royalty free), dus producten met HDMI zijn duurder dan die met DP. Omzetten van DP naar HDMI is triviaal, andersom daartentegen lijkt op actieve converters na niet te bestaan.
Los van het protocol vind ik de normale fullsize displayport connector ook een stuk steviger
Ik weet niet wat voor laptops jij dan koopt, maar ik heb nog vrolijk een (mini-)display-poort op mijn laptop, en HDMI en USB-C.
Een surface book bvb heeft geen HDMI-aansluiting meer, enkel mini-displayport (usb-c)
Dat is dan ook meer een notebook (of zelfs een convertable) dan een laptop, en ze willen vast wel dat je de USB-C --> HDMI adapter aanschaft voor een veel te hoge prijs.

Als je het niet nodig hebt dan ga je natuurlijk ook niet zoeken naar een product dat het wel heeft.

Natuurlijk kan USB uiteindelijk de defacto standaard gaan worden. Dat hangt van vrij veel factoren af, en iedereen blijft natuurlijk de eigen standaard innoveren, al was het alleen maar om het IP geldig te houden. Er zijn functies die de een wel heeft en de ander niet. Zo kan je theoretisch DP ook voor voeding gebruiken en zelfs in serie schakelen, maar dat gebeurd nagenoeg nooit.

Ik zeg altijd maar; koop wat je nodig hebt, niet wat je graag zou willen hebben :)
Ik heb inderdaad een usbc-c --> HDMI adapter moeten aanschaffen, meer nog, ik heb ook een adapter naar VGA. Aangezien ik op verplaatsing ga en met verschillende moniotors geconfronteerd word, kan ik deze best wel gebruiken. Ik heb er in beide gevallen ca. 10 EUR voor betaald.

Ik vind dit best wel redelijk, aangezien ik nu een usb-c poort heb die ik voor alles en nog wat kan gebruiken. Ik kan zelfs in allergrootste nood mijn laptop opladen met mijn telefoonlader (enkel in uiterste nood hé).
Er zijn veel redelijke dingen, maar als je alle redelijke dingen op een rijtje zet dan loopt het behoorlijk op. Twee maal 10 Euro is toch al weer 20 Euro.

HDMI heeft voorlopig nog een truukje wat voor een aantal toepassingen wel handig is, namelijk dat je er ook analoge video over kan versturen en dat er een heel assortiment van adapters voor is te krijgen. Je kan ze zelfs allemaal in elkaar pluggen. Van HDMI naar DVI naar VGA, bijvoorbeeld. Ook handig voor bijvoorbeeld je oude games console of die videorecorder met alleen maar een SCART-connector.

Eerlijk is eerlijk, een USB-C connector is gewoon lekker klein en dat komt de vormgeving van apparaten als een Surface ten goede. Je moet er toch niet aan denken dat je daar een SCART aansluiting op zou hebben :)
Ik denk dat de markt ook net een andere primaire doelgroep heeft.
Ja surface apparaten zijn er ook voor consumenten. Maar ik vermoed dat als ik zo om mij heen kijk dat de surface vooral in de zakelijke markt populair is.

In de zakelijke markt is displayport toch wat meer gangbaar dan in de consumentenmarkt. Mede omdat in de zakelijke markt nagenoeg toch iedereen wel een a twee extra scherm(en) met hub of docking gebruikt.
De "zakelijke" markt is een breed begrip. De slager op de hoek is ook zakelijk. Ik denk alleen dat het de meeste slagers een worst zal zijn welke aansluiting er op hun apparaten zit, zolang het maar werkt.

Een call-centre loopt over van zakelijk gebruik, maar er zijn er nog legio die lawaaierige HP desktops met een VGA aansluiting gebruiken.

Niet iedereen is tech-savvy en niet iedereen kan zich er druk om maken, maar ik snap je opmerking wel :)
Anoniem: 30722 @Dazenet17 oktober 2022 22:53
MacBooks. Sinds mijn 2017 model dus uitsluitend usb-c en op dit model zat er weer hdmi bij. (Opzich wel blij mee)
Werk de hele dag op dat ding, dus moet gewoon degelijk en betrouwbaar spul zijn 😉
(Wist dus niet dat over usb-c ook displayport wordt gesproken, dus technisch gezien zit het er wel op)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 24 juli 2024 00:35]

Ik heb een Thinkpad L470 en daar zit mini DP op voor een externe monitor. Met een adapter naar HDMI gebruik ik hem wel eens om een filmpje te kijken op een tv zonder Chromecast.
Op laptops misschien niet meer, maar mijn bijna 1 jaar oude mini-pc (Minisforum HX90) heeft DP en ik maak er dankbaar gebruik van. :)
misschien is HDMI goedkoper, beter beveiligd, meer compatible, en belangrijke opties zijn nog niet overgenomen CEC, 7.1 audio
Dit antwoord vat het goed samen, DP is niet gericht op TV's en daarom mist het TV gerelateerde opties.

En voor de compleetheid mogen HDMI kabels langer zijn, waar DP bij 1.8 meter moeite krijgt (in ieder geval op de 2.0 spec) kun je passief op HDMI 2.1 naar 5 meter gaan.
Met een grote TV en je console in een kastje is 1.8 meter ineens best kort.
HDMI is duurder qua royalties toch? Meer compatible is natuurlijk kip ei. Beveiligd? Een videokabel? Dat is echt alleen relevant voor zei die DRM op hun content zetten
Dat is echt alleen relevant voor zei die DRM op hun content zetten
Dus nagenoeg alle relevante streaming services.

Wat is duurder? Je praat over centen to misschien twee Euro per apparaat, afhankelijk van de standaard.

HDMI is gewoon gemakkelijk omdat je dat bij iedereen thuis aantreft op de TV en op iedere beamer in een kantoor. Of het over tien jaar nog relevant is, is dan weer ander verhaal. Tegenwoordig kan ook veel draadloos, maar dat werkt nog niet overal en is ook niet voor alles optimaal.
Misschien merk jij die paar centen niet, maar ga maar eens na wat producent van HDMI kabels moet afdragen. Dan tellen die centen echt wel mee, als producent van kabels zou ik liever alleen maar DP kabels willen maken.
Als jij een kabelfabrikant bent dan wil je juist zoveel mogelijk verschillende kabels produceren. Wil je dat niet dan kan je heel simpel alleen maar DP kabeltjes maken, niemand die je tegenhoudt.

Er zijn natuurlijk ook nog bedrijven die geld verdienen aan patenten en dus een bepaalde connector of technologie graag in stand houden. Zo heeft Philips bijvoorbeeld patenten op zowel Display Port technologie als HDMI. Het gaat mij wat ver om alle specifieke details van wel of geen licensing betalen te bespreken. Daar zijn ze volgens mij zelf nog niet eens uit.

Het punt is dat het niet uit maakt of er wel of geen rechten betaald moeten worden. uiteindelijk is het voor iedereen hetzelfde en wordt het simpelweg doorberekend aan de consument.

Het is best aannemelijk dat over twintig jaar alle huidige aansluitingen samengekomen zijn in het USB-C formaat, en het is net zo aannemelijk dat er dan alweer een nieuwe "standaard" zal zijn. We zullen zien.
Ik ben het met je eens dat je zoveel mogelijk verschillende kabels wilt maken als producent. Anders mis je simpel weg de boot.
Maar je kabels gecertificeerd krijgen kost veel tijd en geld, wat idd naar de eind consument doorberekend zal worden. Kosten die je eigenlijk niet zou willen doorrekenen omdat je dan steeds duurder wordt (ja ook die paar centen).

HDMI heeft hier gewoon een machts positie ben ik van mening. Het zit overal in, ze hoeven er weinig (meer) voor te doen en alles wat er met een HDMI poort of connector komt worden ze financieel beter van via royalties. Daarom vind ik DP en USB-C veel beter.

Helemaal met je eens dat er gestreeft moet worden naar 1 connector en dan zou dat USB-C moeten/kunnen worden. Eerste stap is gezet met de Apple Iphones die in 2024 alleen nog mogen komen met USB-C... maar ja wie houdt Apple tegen om 100% draadloos te gaan :).
De certificering is wel een puntje. Als consument weet je dat een kabel die het HDMI-logo heeft ook gecertificeerd is, net zoals producten die je aanschaft met het logo erop. (Dan ga ik er even van uit dat je niet een kabeltje koopt van een wild-west Chinees van Ali)

Bij DisplayPort kan iedereen kabeltjes maken zonder ze te hoeven certificeren. Dat zal meestal wel goed gaan, maar wat als...? Dat is net zo'n heikel punt als een USB-C kabel met een verkeerde pull-up resistor.

Ik weet niet of HDMI een machtspositie heeft. Het heeft wel enkele voordelen, zoals eerder beschreven. De macht zit hem niet zozeer in de HDMI LA, maar in het feit dat de rechtenhouders ook een hele flinke vinger in de pap hebben bij het ontwikkelen en produceren van de hardware.

Het "gevecht" tussen HDMI en DP is net als Intel en AMD; dan is de een sneller, dan de ander. Misschien is het wel goed dat er nog verschillen zijn. Een monopolie is nooit in het voordeel van de consument, en ik denk ook dat het, in dit geval, de ontwikkeling alleen maar bevorderd.

Op een telefoon vind ik het wel praktisch dat er een standaard is. Je kan moeilijk allerhande verschillende multifunctionele connectoren in gaan bouwen, daar is simpelweg de real-estate niet voor. Bovendien is het voor de consument ook prettiger dat ze dezelfde randapparatuur kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld de telefoonhouder in de auto.

Het zou mij niets verbazen als Apple volledig draadloos gaat. Ik ben daar zelf niet zo voor, maar ja...ik heb ook geen Apple producten, dus het zal mij een biet zijn :)
Volgens mij was HDMI 2.1 al 2 jaar geintroduceerd voordat DP 2.0 af was, dus ik denk een adoptieprobleem. Het is wel beschamend dat Nvidia geen DP 2.0 ondersteunt met hun RTX 4000 series, terwijl Intel en AMD dat al wel doen met hun nieuwe kaarten. Hopelijk schaffen we HDMI zo snel mogelijk af en kan alles DP worden.
HDMI liep daarvoor echter al jaren achter. HDMI 2.0 (2013) had nog steeds niet de bandbreedte van DP 1.2 (2010). De enige reden dat HDMI nog bestaat is omdat de groep die DP níet ondersteunt, dezelfde groep is die geld verdient aan HDMI.
Ja ik ben benieuwd, ik hoop dat het uiteindelijk allemaal over USB-C gaat lopen en dan snel 1 standaard wordt. Ik zeg altijd dat de H in HDMI voor Hollywood staat :+ .
Dat zit er niet ver vandaan :+
Hetzelfde kan geroepen worden over "opa" VGA. Kom ik nog steeds tegen, zelfs op nieuwer spul.
Ergens heb ik alleen het idee dat het een strijd is tussen HDMI en DP, waarbij HDMI toch de voorkeur lijkt te genieten
Hdmi is makkelijker voor entertainment door functies als arc, lipsync en cec.

Dp heeft dat allemaal niet maar heeft dan weer functies voor computer monitoren.
Technisch is DP te prefereren. Zaken als MST (multistream: meer monitoren aan 1 poort) en de hogere bitrate maken het eigenlijk een no-brainer. Maar marketing en mensen met TVs moeten de boel weer frusteren ;-)
Het systeem dat technisch het beste is wordt niet altijd het populairste. Eerste dat me te binnen schiet is VHS vs Betamax vs Video2000.
Goede vraag. De HDMI plug is eigenlijk onnodig groot, als je ziet wat ze met een simpel USB-C plugje over kunnen pompen qua beeld.
Wat ik graag zou willen is af zijn van al die verschillende poorten: hdmi, displayport.

Graag allemaal dezelfde poort, usb-c. Protocollen samensmelten. Gedoe altijd met die kabels en converters....zucht. Monitoren hebben door dit gedoe tegenwoordig vga (ja nog steeds) hdmi én DisplayPort aansluitingen.
Natuurlijk zou het fijn zijn als elke usb-c poort een gouden poort zou zijn waarmee je apparaat kan laden, opgeladen worden, video kan uitsturen, enzovoort

De realiteit is echter dat niet elk apparaat deze functies ondersteunt en/of dat het exorbitant duur zou worden om elke poort alle functies te laten ondersteunen. Bovendien zou je dan alsnog met nieuwere versies komen die nog sneller zijn of sneller kunnen opladen.
Het is toch geen probleem als een apparaat bepaalde functies niet ondersteunt? Mijn tv heeft bijvoorbeeld arc ondersteuning, daarmee kan ik mijn soundbar direct aansluiten met hdmi, maar dat hebben ze niet allemaal. Mij gaat het erom dat je één type kabel hebt met dezelfde aansluitingen aan beide kanten. Dat de ene kabel anders is dan de andere is ook redelijk ellendig, maar dan hoef je als consument in ieder geval iets minder te combineren met verschillende stekkers
Noem mij ouderwets, maar een poort per use is ook geen slechte. Zolang nog niet elke USB C poort dezelfde eigenschappen heeft (welke heeft fast charging, welke is sneller, bij welke kan ik mijn device wel mee opladen, etc), heb ik liever een dedicated poort voor de functie.
Ik weet waar ik op moet letten, maar dat uitleggen aan mensen buiten het vakgebied is niet iets waar ik graag mijn tijd aan besteed. Het moet in één oogopslag duidelijk zijn, ook voor simpele gebruikers.
Ik krijg ook jeuk van al die verschillende standaarden, maar nog veel meer van de substandaarden daarbinnen. Je moet zo ongeveer professor worden om de juiste USB, HDMI of DP kabel te kunnen selecteren bij de juiste toepassing.
In de marketing richting consumenten wel, maar de standaard heeft nog steeds een versienummer natuurlijk.

Ook dit artikel, zelfs de naam al, geeft dit aan. Het gaat om de merken, niet om de specificaties zelf :)
Dit soort dingen kan je het beste melden in: Geachte redactie

[Reactie gewijzigd door skimine op 24 juli 2024 00:35]

Ouch, 1 en 2 meter... tussen mijn game/werkplek thuis en mijn PC zit minstens een run van 4m aan DP en USB kabels, met minder red ik het niet. Geen upgrade path dus?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.