De JBL Tour Pro 2 hebben we ook al eens eerder besproken, maar toen kostten deze steeloortjes nog ruim boven de 200 euro. Inmiddels is het setje in de kleurstelling 'champagne' voor minder dan 180 euro te koop. De zwarte variant is op het moment van schrijven weer boven de 200 euro gekomen, maar is het afgelopen jaar ook voor zo'n 130 euro te koop geweest. Het bijgeleverde laaddoosje heeft een ingebouwd touchscreen, net als de JBL Live Beam 3, maar in dit geval vallen schermpje en doosje nog een stukje groter uit. De oortjes hebben een IPX5-rating en zijn daarmee bestand tegen stromend en spattend water, maar niet tegen stof. Het laaddoosje heeft een IPX2-rating en is daarmee enkel bestand tegen verticaal druppelend water, zoals regen. De oortjes staan in het laaddoosje, waardoor het een beetje priegelen is om ze eruit te vissen, maar de ribbeltjes op de in-ears geven wel voldoende grip.
:strip_exif()/i/2006179142.jpeg?f=imagearticlefull)
Draagcomfort
De Tour Pro 2-oortjes zijn voorzien van een steeltje met bedieningsvlak en hebben ovalen oorsiliconen, waarvan drie maten worden meegeleverd. Met 6,1g zijn het niet de lichtste in-ears in de test, maar ook zeker niet de zwaarste. Ze voelen iets zwaarder aan in je oren dan bijvoorbeeld de Live Beam 3 op de vorige pagina, maar de seal is net zo stabiel. Ook in dit geval kun je gerust een stuk gaan wandelen, fietsen of een fitnesstraining doen met de oortjes in.
Bediening en app
Je kunt de oortjes bedienen door op de zijkanten boven de steeltjes te tikken, waarbij de seal prima overeind blijft. Bij die tikjes hoor je vrijwel directe auditieve feedback, wat fijn werkt. Wel is het aanraakgevoelige vlak aan de kleine kant, waardoor het weleens kan voorkomen dat je mis tikt. De tikbediening laat zich slechts beperkt instellen: je kunt kiezen aan welk oortje een groep bedieningscommando's moet worden toegewezen, maar het tikjesschema helemaal zelf bepalen is er niet bij.
Daarnaast kun je het laaddoosje of de app gebruiken om de oortjes in te stellen en te bedienen. Je kunt ook in dit geval vrijwel alle appfuncties een plek geven in het touchscreenmenu, maar je kunt het aantal opties via het laaddoosje ook inperken. Net als bij de Live Beam 3 geldt dat de app wel enkele seconden nodig kan hebben om te laden en dan is de bediening via het 1,45"-kleurentouchscreen sneller. Verder valt er weer genoeg in te stellen, zoals het anc- en transparantieniveau, spatial audio en of je de beste geluidskwaliteit wilt of juist een zo stabiel mogelijke verbinding. Ook bij deze JBL-dopjes vind je een VoiceAware-functie die je kunt inschakelen om je eigen stem te versterken tijdens gesprekken. Uiteraard ontbreekt ook een uitgebreide equalizer niet.
Sound
Voor veeleisende luisteraars kan de JBL Tour Pro 2 een heel interessant setje in-ears zijn. Ze zijn binnen het bestek van deze round-up gedeeld koploper als het om dynamiek gaat, terwijl hun ruime soundstage en nette scheiding goed zijn voor een plekje aan de top. Ze hebben een stevig volume, al zijn het niet de luidste dopjes uit de test. Verder hebben ze een mooie frequentierespons die weer duidelijk geïnspireerd is op de Harman Kardon-targetcurve. De sound laat zich omschrijven als warm en krachtig, met zeer veel hoogdetail. Mocht je het geluidskarakter toch wat willen aanpassen, dan kan dat via de uitgebreide equalizer met tien schuiven en een versterkings-/dempingsbereik van 7dB. Die EQ is behoorlijk krachtig: als je de basregionen bijvoorbeeld vol opengooit, voel je de bassen stevig uit je Tour Pro 2-oortjes beuken.
Na lang luisteren en vergelijken vinden we de Tour Pro 2 daarmee het best klinkende setje uit de round-up. Het is dan ook extra zonde dat de oortjes alleen overweg kunnen met de gangbare SBC- en AAC-audiocodecs. In-ears van dit niveau hadden op zijn minst ook LDAC-ondersteuning verdiend, zoals de JBL Live Beam 3 die wel heeft.
Omgevingsgeluid
De Ambient Sound-regelaar van de JBL Tour Pro 2 laat je lekker veel instellen aan de anc- en transparantiemodus. Zo kun je adaptieve anc inschakelen om de oortjes op basis van het gemeten omgevingsgeluid te laten kiezen hoe hard de anc moet werken, maar zelf een vast niveau kiezen kan ook. Verder kun je lekkagecompensatie inschakelen en een gehoorgangstest doen om de anc daarop aan te passen. Heel veel verschil leverde dit voor ons gevoel echter niet op. Ook voor de transparantiemodus kun je zelf de mate van versterking kiezen. Daarnaast is er nog een TalkThru-optie, waarbij de muziek wordt gepauzeerd, de transparantiemodus geactiveerd en je eigen stem wordt versterkt om eenvoudiger een gesprek te kunnen voeren.
Belangrijker is echter dat de noisecancelling behoorlijk wat omgevingsgeluid weet tegen te houden, al zien we nieuwere setjes wel iets beter presteren. Ook de transparantiemodus is krachtig, maar klinkt tegelijk erg natuurlijk en fijn. De windruisdemping blijft iets achter bij die van de Live Beam 3, al merk je dit echt alleen bij stevige windvlagen. Die hoor je terug als een flakkerend geluid met een hogere toon en dat stoort wat meer bij het beluisteren van muziek.
Accuprestaties
Ook dit JBL-setje scoort weer prima met zijn accuduur, al doet de nieuwere Live Beam 3 het net iets beter. Met ruim dertien zonder anc en bijna acht en een half uur mét is er echter weinig te klagen. Hoewel het laaddoosje een stuk groter is dan bij de 'Beam', kan ook dit doosje de oortjes tot drie keer volledig opladen. Ook in dit geval worden draadloze laadmatten voor het opladen van het doosje ondersteund.
Bellen
Bij handsfree bellen staat de Tour Pro 2 zijn mannetje, maar springt hij er niet echt uit. We vinden ons stemgeluid hier wat schel en dun klinken. Wel komt de boodschap goed verstaanbaar over. Die verstaanbaarheid is ook in een lawaaiige omgeving nog wel in orde, maar het resulterende stemgeluid is wat vervelender om naar te luisteren. De oortjes snoeien agressief in de ruis en de stem, waardoor de stem wat zachter klinkt en er audioartefacten te horen zijn in de vorm van bliepjes. De Tour Pro 2 moet bovendien de handige functie Privé-oproep van de JBL Live Beam 3 missen.
Originele mictestsample | |
Mictest JBL Tour Pro 2 |
Micruistest JBL Tour Pro 2 | |
Samengevat
De JBL Tour Pro 2 zet allround uitstekende prestaties neer. De oortjes zijn aan de forse en zware kant, maar leveren dan ook een uitstekende audiokwaliteit, met een warme, gedetailleerde sound en een weids geluidsbeeld. Ook de belkwaliteit is prima, evenals de noisecancelling en transparantiemodus. Bovendien blijven de in-ears lang doorspelen voordat ze aan de lader moeten. Het handige touchscreen op het laaddoosje is een unieke touch, maar het doosje valt daardoor wel wat groot uit.
Pluspunten
Uitgebreide functionaliteit Goede app Prima geluidskwaliteit Uitstekende transparantiemodus Uitstekende accuduur
Minpunten
Tikbediening lastig op klein vlak Draagcomfort kan beter Alleen SBC- en AAC-codec