Apple bracht vorig jaar twee nieuwe versies uit van zijn eartiploze AirPods-oortjes: de AirPods 4 en AirPods 4 ANC. Het grootste verschil tussen die twee versies is de actieve ruisonderdrukking (anc), die vind je alleen op het duurdere model met 'ANC' in de naam. Ook beschikt die duurdere variant als enige van de twee over een transparantiemodus, die het geluid om je heen juist doorlaat, en de functie Gespreksdetectie, die muziekvolume verlaagt en omgevingsgeluid dempt als je een gesprek met iemand begint. Verder zijn de twee modellen nagenoeg gelijk, dus bespreken we ze hier samen.
:strip_exif()/i/2007403246.jpeg?f=imagearticlefull)
Draagcomfort
Apple steekt zijn moderne in-ears graag in compacte laaddoosjes en bij de AirPods 4 is dat niet anders. Deze Charging Case is de kleinste van het hele testveld en glijdt met gemak in de strakkere broekzak. Het compacte formaat betekent wel dat mensen met dikke vingers wat moeten priegelen om de oortjes uit het doosje te krijgen, waar ze rechtop in hun houders staan.
Met hun 4,3 gram per stuk zijn de oortjes de lichtste uit deze round-up en ze voelen dan ook erg licht aan tijdens het dragen. Daar moeten we bij aantekenen dat deze AirPods 4, in tegenstelling tot de AirPods Pro 2, geen siliconen eartips hebben, waardoor je ze sneller onbedoeld uit je oren tikt als je onnadenkend met je hand langs de zijkant van je gezicht veegt. Ook bij heftige bewegingen en sporten komen de oortjes wat sneller van hun plek dan de meeste in-ears die wél gebruikmaken van eartips.
Het design is verder zoals we van Apple gewend zijn: veel wit, met zwarte roostertjes voor de microfoons en luidsprekers. Oortjes en laaddoosje zijn van glimmend plastic gemaakt en voelen stevig aan. Ook in de regen en bij heftige zweetpartijen kun je de AirPods en hun laaddoosje gerust blijven gebruiken, want beide hebben een IP54-rating en zijn daarbij bestand tegen spattend water, zweet en stof. Dat die rating van toepassing is op de oortjes én het doosje is niet uniek, maar wel vrij zeldzaam binnen deze prijsklasse.
Bediening en app
Je bedient de AirPods 4 door in de steeltjes van de oortjes te knijpen. Zo kun je telefoonoproepen opnemen of muziek pauzeren door één keer te knijpen, of een telefoongesprek beëindigen of naar het volgende nummer skippen door twee keer te knijpen. Door langer te knijpen kun je wisselen tussen de verschillende omgevingsmodi (ANC-versie) of Siri aanspreken. Je kunt in iOS echter ook instellen dat je gesprekken kunt beantwoorden of weigeren door respectievelijk met je hoofd te knikken of te schudden. Deze bediening met kneepjes en hoofdbewegingen werkte in ons geval vlekkeloos.
De AirPods 4 zijn in de eerste plaats bedoeld voor gebruik met iOS-toestellen, waarbij je geen app nodig hebt om de oortjes in te stellen. Alle instellingen vind je gewoon in iOS zelf. Daarbij missen we geen functies, behalve misschien een uitgebreidere equalizer; Apple biedt je wel enkele tientallen presets, maar zelf het geluid naar eigen smaak instellen is er niet bij. Voor Android heeft Apple ook geen bedieningsapp uitgebracht, maar voor die toestellen is de gratis app Assistant Trigger een handige tool. Hiermee kun je niet per se heel veel instellen, maar wel de accustatus van de AirPods aflezen op je telefoon.
Sound
De AirPods 4 hebben een prima geluidskwaliteit, al zijn er binnen deze round-up een hoop oortjes die duidelijk beter klinken. De soundstage is voldoende ruim en de scheiding van verschillende instrumenten is goed. De dynamiek blijft helaas wel wat achter. Standaard is de sound erg neutraal en gebalanceerd. Bij het doormeten van de frequentierespons blijkt er naar onze smaak iets te weinig nadruk op de bas en iets te veel op het midden te liggen. Je kunt de standaardsound aardig bijsturen met de tientallen EQ-presets in iOS, maar om zelf aan de schuiven te zitten, is een app van derden nodig. Liefhebbers van high-res codecs als LDAC of aptX kijken beter even verder, want de AirPods 4 houden het bij de standaard SBC- en AAC-codecs. De oortjes kunnen ook ruimtelijke audio weergeven, al dan niet in combinatie met hoofdtracking, en doen dat erg goed; zelfs stereomuziek wordt hierbij niet zo uit zijn verband gerukt als we bij veel andere in-ears met 3d-sound zien.
Omgevingsgeluid
Je zult begrijpen dat deze alinea's alleen van toepassing zijn op de AirPods 4 ANC. Zonder eartips hebben de oortjes natuurlijk niet zo'n goede passieve demping als de meeste andere in-ears in de test, maar de actieve noisecancelling weet alsnog een hoop omgevingsgeluid weg te filteren. Dat is best een knappe prestatie. Verwacht echter geen stille bubbel als je door een drukke straat loopt. De anc is wel voldoende om te focussen te midden van je collega's op je werk, zonder jezelf volledig af te sluiten van de buitenwereld. Nadeel van de mindere passieve afdichting is dat windruis moeilijk is tegen te gaan. Bij wandelingen en fietstochten in de buitenlucht wordt muziek dan ook vaak overstemd door storende windgeluiden.
De transparantiemodus van de AirPods 4 ANC is uitstekend op orde: het binnengelaten omgevingsgeluid klinkt erg natuurlijk, zonder rare bijgeluiden. Ook kun je jezelf voldoende horen praten in deze modus, zodat je minder snel geneigd bent je stem onnodig te verheffen. Wil je gesprekken in je omgeving volgen, dan is het wel raadzaam om het muziekvolume te verlagen. In plaats daarvan kun je ook de optie Gespreksdetectie inschakelen: begin je te praten, dan worden het afspeelvolume van je muziek automatisch verlaagd en het omgevingsgeluid gedempt, maar stemmen worden doorgelaten. Erg handig, behalve als je graag met je muziek meezingt.
Accuprestaties
De accuduur van de AirPods 4 is in vergelijking met de rest van het testveld niet heel bijzonder. De oortjes gaan ongeveer 5 uur mee voordat ze weer in hun laaddoosje moeten. Gebruik je de AirPods 4 ANC met noisecancelling of de transparantiemodus ingeschakeld, dan is de accu na ruim 4 uur leeg. Gelukkig heeft het compacte laaddoosje genoeg capaciteit om beide oortjes vijf tot zes keer volledig op te laden. Dat doosje kun je op zijn beurt opladen via zijn USB-C-poort. In het geval van de AirPods 4 ANC kun je het doosje ook draadloos opladen met een Qi-oplaadmat of een Apple Watch-lader.
Bellen
Zolang je binnen blijft en de mensen om je heen niet te veel herrie maken, kun je prima bellen met de AirPods 4. De microfoons in de oortjes leggen je stem helder vast, al zou het geluid wat ons betreft iets minder schel mogen. Bij het testen van de ruisonderdrukking van de telefoon stellen de AirPods 4 echter teleur. Ze doen geen enkele moeite om de witte ruis uit onze testspeaker te dempen, waardoor dit geluid constant aanwezig is. Door de ruis heen blijft de boodschap wel verstaanbaar, maar je zult je gesprekspartner geen plezier doen als je belt vanuit een luidruchtige omgeving. Helaas hadden we bij deze test wel een probleem met het opnemen van het geluid van de AirPods-microfoons, waardoor onderstaande geluidsfragmenten niet compleet zijn. De kortere fragmenten geven echter wel een adequaat beeld van de belprestaties.
Originele mictestsample | |
Mictest Apple AirPods 4 (ANC) |
Micruistest Apple AirPods 4 (ANC) | |