Je hebt al snel een heleboel hoofdtelefoons thuis als je specifiek een hoofdtelefoon gaat aanschaffen voor bijvoorbeeld gamen, specifiek voor muziek te beluisteren en een hoofdtelefoon voor onderweg
(ja, op het openbaar vervoer in mijn geval). Daarna komt nog bij dat de gebruiksdoeleinden veranderen in de loop van je leven waarbij er alsmaar hoofdtelefoons bijkomen.
.
Sommige zijn wireless over bluetooth, of mixed met zowel de mogelijkheid kabel of bluetooth te gebruiken en andere enkel bekabeld.
Als je bekabeld zegt kom je al snel bij getik, gekraak en geschuur uit, ja .. kabels op bekabelde hoofdtelefoons aangesloten maken geluid bij de minste beweging.
Als je draadloos zegt kom je natuurlijk uit bij batterijduur en mogelijk meer gewicht, maar dan wel weer meer bewegingsvrijheid of net niet ?
Wat bij stappen, lopen of sport .. zit de hoofdtelefoon dan nog aangenaam of ervaar je geluid binnenin ?
.
Voorbeelden :
Thuis gebruikte ik vroeger voor muziek te beluisteren altijd mijn bekabelde hoofdtelefoon, maar als je dan iets nodig had dat een paar meter verder lag moest je deze telkens van je hoofd zetten. Ook het tikkend, schurend of krakend geluid van je kabel wat soms terugkwam binnenin je hoofdtelefoon. Oplossing hiervoor; je schaft een langere kabel aan omwenteld met stof om dit te verhelpen. Het verminderd de overlast van het getik en schuren deels wel, maar niet het kraken. En nog steeds is je bewegingsvrijheid beperkt, dus dan maar een nieuwe hoofdtelefoon met
bluetooth .. tot ik van vooraan mijn kamer achter het muurtje ging naar de andere kamer toe begon de kwaliteit van het geluid al snel te verminderen. Dit was hoogstens 4 meter en zeker geen 12 meter zoals aangegeven. Mijn aangekochte kabel voor mijn vorige hoofdtelefoon was 6 meter en die gaf daarmee perfect geluid weer, buiten het tikken en schuren natuurlijk. Zelfde probleem op een andere manier dus ..
Trouwens durven wireless hoofdtelefoons ook kraken .. zeker de opvouwbare types voor onderweg
Voor
onderweg is het altijd handig als je een hoofdtelefoon gewoon kunt inklappen, maar heb al zo'n 3 modellen gehad en geen enkele van hen zit echt aangenaam rondom mijn oren of op mijn hoofd. Al snel na 30 minuten moet deze dan gewoon van mijn hoofd af en dat voelt als een opluchting.
Dat heb ik bijvoorbeeld niet met mijn hoofdtelefoons die ik thuis gebruik, maar die zijn te groot, onhandig om mee te nemen en wil ik wel zo'n dure hoofdtelefoon meenemen op de bus of trein ? Niet echt ..
Heb momenteel opnieuw mijn A15 smartphone in gebruik en deze heeft een 3,5" jack, normaal verbind ik hier in-ears op. Maar als ik nu langer onderweg ben neem ik ook mijn hoofdtelefoon mee in plaats van enkel in-ears, omdat de geluidsbeleving met een hoofdtelefoon gewoon beter is en dit zogoed als alle omgevingsgeluiden wegfilterd. Heb gemerkt dat met bluetooth nogal eens wat problemen kunnen optreden om deze te verbinden of de verbinding te houden.
(Het verbruik van je smartphone bij gebruik van bluetooth is hierbij ook iets hoger).
Dus opteerde ik al snel om een hoofdtelefoon mee te nemen die je met een 3,5" jackplug kunt verbinden, aangezien je voornamelijk stil zit op het openbaar vervoer en je smartphone toch altijd bij je hebt maakt de afstandoverbrugging minder uit toch .. ook had ik al in verschillende lengtes 3,5" met stof omwentelde kabels liggen om het eventuele getik en geschuur te voorkomen. Nee hoor, zelfs met het wegfilteren van geluid hoor je nog steeds het getik en geschuur van de kabel ..
Ja,
hoofdtelefoons zijn geen in-ears .. zelfs wireless of bekabelde in-ears maken helemaal
GEEN tikkend, krakend en schurend geluid. De beleving op het alsmaar schokkende openbare vervoer en tijdens het stappen blijkt wel gewoon nefast te zijn voor hoofdtelefoons.
Stappen, lopen of sporten met een hoofdtelefoon, ik begrijp niet hoe mensen dit doen of louter volhouden. Heb dit geprobeerd met modellen die makkelijk zitten en die komen telkens los van mijn hoofd bij het lopen of sporten, de strakkere modellen zitten gewoon lastig en dan het continu geschok op je hoofd en rondom je oren begint enorm veel pijn te doen. Buiten de muziek hoor je dan ook nog eens continu je eigen zware ademhaling.
.
[Reactie gewijzigd door MPIU8686 op 6 februari 2025 08:17]