Door Luke van Drie en Wout Funnekotter

Zo meten we wat écht de beste koptelefoon is - Achter de schermen in ons testlab

06-02-2025 • 07:19

16

In de gemiddelde hoofdtelefoonreview struikel je al snel over vage termen als 'warme sound', 'dynamiek' en 'ruimtelijkheid'. Als we bij Tweakers het geluidskarakter van een setje in- of over-ears beschrijven, ontkomen we niet helemaal aan zulke subjectieve kwalificaties. Gelukkig valt er ook een hoop objectief te meten aan deze productgroep. In deze video neemt Wout je mee langs onze testopstelling voor audioproducten en legt hij uit wat we gebruiken, hoe we daarmee testen en wat de daaruit voortvloeiende resultaten zeggen over de kwaliteit van hoofdtelefoons.

00:00 - Met deze pop testen wij hoofdtelefoons
00:20 - Kemar-testdummy
00:52 - Hoe werkt het?
01:40 - De geluiddichte ruimte
03:24 - De testmethodes - frequentierespons
05:04 - Noisecancelling
06:39 -
Microfoontests
07:29 - Accutest


Check hier het bijbehorende artikel.

Reacties (16)

16
16
5
2
0
8
Wijzig sortering
@WoutF is er een reden dat jullie alleen testen met ruis en niet met “echt” achtergrond geluid zoals je dat ervaart in het ov, een café of op kantoor?

Een jaar of 5 geleden heeft Bose update 4.5.2 uitgebracht voor hun QC35. Veel gebruikers klaagden over verminderde NC, maar onderzoek van Bose liet zien dat de NC was verbeterd.

Uiteindelijk bleek dat die testen van Bose gedaan waren met ruis. Dus inderdaad, in een vliegtuig deed 4.5.2 het beter, maar de meeste klanten zaten niet dagelijks in het vliegtuig. In hun dagelijkse omgeving was er wel degelijk een slechtere ervaring.
We testen met gegenereerde ruis, omdat we daarmee zeker weten dat we het hele (door ons gemeten) frequentiespectrum afdekken.

Inderdaad kunnen hoofdtelefoons in praktische situaties soms afwijkende prestaties leveren, maar daarvoor doen we dan weer subjectieve tests met elke hoofdtelefoon die we testen (lees: we gebruiken ze in dagelijkse situaties). Als we daarbij nc-prestaties ervaren die afwijken van wat je op basis van de objectieve metingen zou verwachten, maken we daar uiteraard melding van in een review.

Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld de noisecancellingtest met de microfoons van headsets; ik bel ook echt met vrienden als ik een hoofdtelefoon test, om te zien hoe die functie in de praktijk functioneert. Sommige headsets gebruiken bijvoorbeeld botgeleiding om je stem te isoleren tijdens het bellen en dat kunnen we met Kemar niet testen.
Thanks voor je antwoord @Sjef Weller!

Het een sluit het ander toch niet uit? Je zou én de ruistest kunnen doen en een standaard set van achtergrondgeluiden die de praktijk goed nabootsen.

Een persoonlijke ervaring is altijd subjectief , kan over de tijd veranderen en verschilt tussen personen. Daarnaast zie je in de praktijk dat ruis wegfilteren veel makkelijker is dan achtergrondgeluiden. De ene hoofdtelefoon filtert veel beter een piepende tram, schreeuwend kind, ringtone of bellende passagier weg dan de andere hoofdtelefoon en dat is niet direct gecorreleerd aan hoe goed ruis gefilterd wordt.
Het probleem is tijd: zelfs een extra serie geluiden afspelen gaat - met alle reseats en repeats tussendoor - heel veel extra tijd kosten die we simpelweg niet hebben. Zeker met in-ears is het elke keer opnieuw zoeken naar de juiste fit als je ze in de oren van een pop steekt; of ze er goed in zitten, zie je pas als de meting loopt, want je mist de auditieve feedback die je wel hebt als je ze in je eigen oren stopt. En nc testen zonder goede fit is zinloos. Terwijl de ruismeting, aangevuld met de subjectieve straattests die we toch al doen, ruim voldoende inzicht geeft om een gedegen oordeel te kunnen vellen.

[Reactie gewijzigd door Sjef Weller op 6 februari 2025 12:35]

@Sjef Weller tot zo ver het verschil tussen de theorie en de praktijk. De eerste round-up is geschreven en geen woord over de ANC in drukke ruimtes met mensen. De “beste ANC” lijkt zelfs gewoon gekozen op basis van de grafiekjes, want ook daar wordt met geen woord gerept over de ervaringen in de praktijk.

Wat is zo’n titel dan precies waard? Goed om uren mee in een vliegtuig te zitten, maar op kantoor of in de metro hebben we er eigenlijk geen idee van.

Het zou toch nauwelijks extra tijd moeten kosten om direct na het afspelen van noise een bandje in te starten met kantoor/cafe/ov geluiden?

[Reactie gewijzigd door eLScha op 1 maart 2025 08:15]

Aanvullende vraag: zou roze ruis niet een betere keuze zijn als je naar (moderne) muziek kijkt? Witte ruis bevat relatief veel energie op hogere frequenties die niet gebruikt wordt in muziek of die we sowieso niet (meer) horen. In de audio-industrie wordt daarom vaker met roze ruis gewerkt.
Voor nc-metingen maakt dat niet veel uit. Als we de frequentierespons met ruis zouden doormeten (in plaats van met een sweep, zoals wij doen), dan zou roze ruis inderdaad wel de voorkeur verdienen boven witte.
Toch wel iets anders dan de "Freakish Ears On A Stand" van DankPods (YT). Maar niet minder angstaanjagend.
De video staat op privé.
Geven jullie de pop dan ook koosnaampjes? 'Kemmy' ofzo? :D
De accu-duur test vind ik wel heel leuk bedacht!
Leuk om te zien, die kijkjes achter de schermen! Een tweakerwaardige, doch professionele setup! Heel leuk, top! Hebben jullie toevallig ook inspiratie gehaald bij andere (audio)kanalen voor het maken van de setup?
Kemar heeft een mannelijke torso, maar in zijn paspoort staat bij geslacht V/F (video @ 00:25-00:33).
Vertel Tweakers...wat is er gebeurt?
Waarom publiceren jullie artikelen als deze altijd dubbel. Dus een videoartikel en geschreven review apart? Is toch raar met de comments.

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 6 februari 2025 15:32]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn