De Audio-Technica ATH-TWX7 kwam vorig jaar voor 219 euro op de markt, maar kost inmiddels net iets minder dan 200 euro. Audio-Technica is een populair merk onder sommige muziekfanaten, maar deze in-ears zijn ook als allrounder best aantrekkelijk, zeker als de prijs wat zakt. Zo zijn de oortjes in de zomer van vorig jaar ook een tijdje voor iets meer dan 150 euro te koop geweest. Ze zijn verkrijgbaar in sobere kleurstellingen - zwart, wit en grijs - maar van de sound werden we absoluut vrolijk.
:strip_exif()/i/2007403260.jpeg?f=imagearticlefull)
Draagcomfort
Zwaar kun je de TWX7-steeloortjes niet noemen, want met 4,7 gram per stuk zijn het na de Apple AirPods 4 de lichtste uit de test. Ze zijn bekleed met een grippy kunststof, waardoor je ze probleemloos uit hun wigvormige laaddoosje lepelt. Er worden zachte en 'standaard' eartips meegeleverd, beide in vier maten. Er is daarmee ruim voldoende kans op het vinden van de juiste fit, terwijl je bovendien de keuze krijgt tussen maximaal comfort en geluidskwaliteit (de zachte kussentjes) of optimale noisecancelling. De oortjes bleven tijdens onze dagelijkse training goed zitten, maar drukten met hun korte maar brede eartips wel wat meer tegen de binnenkant van het oor dan de comfortabelste modellen uit de test. Met hun IPX4-rating zijn de oortjes spatwaterdicht. Er is geen rating voor het laaddoosje, dus dat kun je beter niet blootstellen aan de elementen.
Bediening en app
De TWX7 bedien je met een knopje dat je een, twee, drie keer of lang indrukt door in het linker- of rechtersteeltje te knijpen. Daarnaast kun je ook bedieningselementen toewijzen aan enkele of meerdere tikjes tegen de cirkel aan de zijkant van elk oortje. De bediening werkt goed; je zult hiermee niet snel de seal verbreken, al hadden de oortjes wat ons betreft nog iets sneller op de tik- en knijpcommando's mogen reageren. Dat je de bediening bijna volledig naar eigen inzicht kunt indelen, is mooi meegenomen.
Voor het configureren van de tik- en knijpacties gebruik je de fijne Audio-Technica Connect-app. De software is verkrijgbaar voor Android en iOS, heeft een intuïtieve indeling en enkele best wel unieke functies. Zo kun je het volume fijner afstellen door te kiezen voor een volumeschaal in 16, 32 of 64 stappen, in plaats van de standaard tien stappen in Android. Op die manier kun je met knijpen of tikken zorgen dat die ene track niet meer te zacht óf te hard klinkt, maar precies goed. Verder kun je via de app een modus met lagere latency activeren en voorziet deze in een relatief krachtige parametrische EQ, waarbij je de sound met vijf schuiven kunt aanpassen. Elke schuif kan een frequentiegebied met 12dB versterken of dempen, waar de apps van concurrerende in-ears doorgaans blijven steken op +/-6dB.
Sound
Die EQ met extra spierballen komt goed van pas, want met zijn vlakke frequentieresponscurve lijkt de ATH-TWX7 echt gemaakt voor muziekluisteraars die graag met de schuiven spelen om zo hun eigen sausje over de sound te gooien. De Connect-app biedt daarvoor de juiste tools. Heb je juist geen zin om zelf aan de knoppen te moeten zitten, dan kun je natuurlijk ook gewoon een van de voorgeprogrammeerde presets kiezen.
Als we inzoomen op dynamiek en scheiding, dan verdient de ATH-TWX7 een ruime voldoende, maar blijft hij daarmee iets achter bij sommige goedkopere setjes in deze round-up. Met hun lekker ruime soundstage scoren deze oortjes wel bovengemiddeld. Het maximale volume ligt iets lager dan bij de luidste in-ears in deze test, maar we betwijfelen of je in de praktijk ooit tekort zult komen. Veeleisende luisteraars zullen verder blij zijn met de LDAC-ondersteuning. Virtueel 3d-geluid en headtracking hoef je hier overigens niet te verwachten; de ATH-TWX7 doet alleen stereo en dat doet ie goed.
Omgevingsgeluid
De kwaliteit van de ruisonderdrukking en transparantiemodus is goed, maar er zijn setjes die nog net iets beter scoren. Met de standaard eartips creëert de ATH-TWX7 een stevige geluidsbubbel, waarbij je slechts lichte sealbijgeluiden hoort als je bijvoorbeeld met je hoofd draait. Deze bijgeluiden, die je alleen hoort als je geen muziek op hebt staan, steken overigens ook de kop op in de transparantiemodus. In deze modus klinkt het omgevingsgeluid natuurgetrouw door de oortjes, waarbij je via een slider in de app kunt instellen hoeveel versterking je wilt. De power van de anc zelf is niet in te stellen en er is ook geen 'adaptieve' omgevingsregeling die automatisch schakelt tussen anc en transparantiemodus. De wind zal je luistersessies niet snel verpesten; een stevige bries kun je een beetje tegen de oortjes horen beuken, maar dit resulteert in een acceptabele, laagtonige plofgeluiden die de muziek niet snel overstemmen.
Accuprestaties
Zonder noisecancelling gaan deze oortjes ruim 6,5 uur mee op één lading, waarmee de TWX7 een plek in de middenmoot scoort. Zet je anc aan, dan neemt de accuduur met een uurtje af. Het laaddoosje kan de oortjes ruim twee keer volledig opladen. Dat laaddoosje zelf laad je vervolgens op via USB of via een draadloze laadmat, als je die hebt liggen.
Bellen
Als je de ATH-TWX7 gebruikt om vanuit een rustige omgeving te bellen, kun je erop vertrouwen dat je stem verstaanbaar doorkomt bij je gesprekspartner. Het stemvolume is wat aan de lage kant en het geluid had iets minder dof gemogen, maar al met al vinden we het geluid uit de microfoons vrij realistisch. Vanuit een lawaaiige omgeving is het een ander verhaal: standaard doen de oortjes weinig om de ruis weg te filteren, waardoor die constant hoorbaar blijft. Hierdoor moet je gesprekspartner echt zijn of haar best doen om de boodschap te verstaan, wat natuurlijk geen pretje is.
Originele mictestsample | |
Mictest Audio-Technica ATH-TWX7 |
Micruistest Audio-Technica ATH-TWX7 | |
Samengevat
De Audio-Technica ATH-TWX7 is een stel comfortabele in-ears met steeltjes. De oortjes hebben een ruim geluidsbeeld met een vlakke frequentierespons, maar je kunt de sound uitstekend aanpassen met de krachtige equalizer in de bijbehorende app. Ook de noisecancelling werkt prima, al valt hier niet veel aan in te stellen. De ATH-TWX7 heeft verder een vrij gemiddelde accuduur; met gebruik van anc zijn de accu's na 5,5 uur leeg.
Pluspunten
Licht en comfortabel Neutrale klank met ruime soundstage Krachtige equalizer in app Goede anc en transparantie Veel verschillende eartips
Minpunten
Volume en dynamiek blijven wat achter Bellen in lawaaiige omgevingen Reageert wat traag op tikjes en kneepjes