Shokz ken je misschien van de OpenRun-hardloopoortjes, die je bevestigt met zo’n beugel achter je hoofd en die via botgeleiding geluid naar je oren loodsen. Met de OpenFit-lijn stapte Shokz over op luchtgeleiding: deze sportieve open-ears klemmen zich met een haak tegen de buitenkant van je oor en blazen geluid gericht naar binnen. Dat voelt minder intrusief dan de gebruikelijke in-ears die met een eartip in je gehoorkanaal steken. Het kietelende gevoel dat sommigen ervaren bij botgeleiding is hierbij evenmin een issue. Wel is de geluidskwaliteit duidelijk minder dan bij oortjes die in je gehoorgang steken. Doordat het oor niet fysiek wordt afgesloten, vallen bastonen weg, met een schel geluid als resultaat. Shokz belooft de oplossing gevonden te hebben met zijn nieuwste buitenboordoortjes, de OpenFit 2 en OpenFit 2+. Wij sprongen met die laatste op de fiets voor een korte review.
Shokz bracht de OpenFit 2 in mei uit en vanaf vandaag is ook de iets luxere OpenFit 2+ verkrijgbaar. Met zijn adviesprijs van 199 euro voegt de plusvariant ondersteuning voor draadloze Qi-laders en Dolby Audio toe, maar verder is deze gelijk aan de tien euro goedkopere OpenFit 2. De buitenboordoortjes worden geleverd in een laaddoosje dat wat groter uitvalt dan bij veel in-ears, omdat de oortjes met hun geïntegreerde haak wat meer ruimte innemen. Het doosje is wel lekker plat, waardoor het alsnog eenvoudig in de broek- of jaszak past. Wij testten de zwarte uitvoering van de OpenFit 2+, maar deze oortjes zijn ook verkrijgbaar in het grijs. Van de normale OpenFit 2 bestaat naast een zwarte ook een beige uitvoering.
:strip_exif()/i/2007523148.jpeg?f=imagearticlefull)
Bediening en comfort
Omdat deze Shokz-oortjes je gehoorgang volledig openlaten, heeft actieve noisecancelling weinig zin. Die functie zit er dan ook niet op. Dit soort open-ears haal je omdat je je juist bewust wilt blijven van je omgeving. Ze zijn goed geschikt voor als je je in het verkeer mengt en om aanspreekbaar te blijven voor je collega’s op kantoor. We konden er bijvoorbeeld prima gesprekken mee voeren zonder de muziek uit te zetten. Daarbij laten de oortjes zich eenvoudig bedienen met tikjes en via de handig geplaatste knopjes. De open-ears reageren vlot genoeg op commando’s en laten piepjes horen, zodat je weet dat je input correct geregistreerd wordt. Via de Shokz-app, die beschikbaar is voor Android en iOS, kun je verder wat instellingen naar eigen smaak aanpassen en multipoint gebruiken. Je vindt er ook een instelbare equalizer met enkele presets en bij gebruik van de OpenFit 2+ kun je er de Dolby Audio-modus inschakelen voor een ruimtelijkere weergave.
Het kan even zoeken zijn naar de ideale manier om de oortjes op te doen. Zelf plaatste ik de haakjes aanvankelijk steeds met twee handen op elk van beide oren, maar na een paar uur ging dit een stuk soepeler en had ik voor elk oor nog maar één hand nodig. Zitten ze eenmaal op hun plek, dan blijven ze ook goed zitten, zelfs tijdens intensief bewegen. Alleen als ik de haken wat slordig achter mijn oor plaatste, merkte ik dat de boel een beetje kon verschuiven.
De oortjes voelen met hun 9,4 gram per stuk erg licht aan. Hoewel het gewicht hoger is dan bij de meeste in-ears, is dat gewicht anders verdeeld. Na een kwartier stevig doorfietsen voelde ik nauwelijks nog dat ze tegen mijn oren zaten. Dat is mede te danken aan de zachte siliconen binnenzijde en oorhaken. Nadeel van dit fijn aanvoelende materiaal is dat er makkelijk stof op achterblijft. Dat is minder mooi, al kan het voor de werking geen kwaad; de oortjes zijn met hun IP55-rating bestand tegen stof en sproeiend water.
Geluidskwaliteit
De OpenFit 2 en OpenFit 2+ leveren volgens de Chinese fabrikant een veel gebalanceerder geluid dan hun voorgangers, met vooral een overtuigendere basweergave. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft Shokz een extra driver voor lage tonen toegevoegd. Deze driver is een tikkeltje groter dan de aparte tweeter en doet zijn werk uitstekend; nog nooit hoorden we zo’n warme sound uit open-earoortjes met een oorhaak. Zijn open-ears doorgaans vooral geschikt voor lichte pop, trance, klassiek en podcasts, de OpenFit 2 leent zich ook uitstekend voor bass-heavy muziek zoals elektronische dansmuziek en hiphop. De codecondersteuning is helaas wat karig, want de twee nieuwe OpenFit-modellen ondersteunen alleen SBC en AAC. De Dolby Audio-modus op de OpenFit 2+ is vooral een leuke toevoeging als je films kijkt via een streamingdienst als Netflix; je hoort dan een behoorlijk overtuigend surroundeffect. Voor stereomuziek vinden we deze functie minder fijn, omdat Dolby Audio de studiomix in de war gooit.
De sound is wel erg afhankelijk van het geluid in je directe omgeving. De oortjes klinken op hun best als je binnen op een stille plek zit; de balans is dan erg goed, met mooi detail in alle frequentiebereiken. De relatief krachtige basweergave zorgt dan echt voor een warme sound, warmer dan onderstaande frequentieresponsmeting doet vermoeden. Lage tonen klinken slechts marginaal onderbelicht in vergelijking met de betere in-ears. Alleen als we het volume te ver opvoeren, merken we dat de sound iets aan warmte inboet. Ook de zeer ruime soundstage van deze Shokz-oortjes valt in een rustige omgeving op; het geluidsbeeld is duidelijk breder en ruimtelijker dan bij oordopjes met eartips, met een heldere scheiding en accurate plaatsing. Heel raar is dit overigens niet, want het geluid komt natuurlijk ook echt van buiten je oren.
Zit je op een druk kantoor of loop of fiets je over straat, dan valt de luisterervaring anders uit. De open-ears laten je oren open, dus je kunt je omgeving gewoon blijven horen. Die geluidsgolven uit je omgeving wedijveren met de gerichte golven uit de OpenFit 2 om je oor te bereiken, en daarbij is het relatief diepe basgeluid het eerste slachtoffer. Daardoor vinden we de oortjes buiten wat scheller klinken dan wanneer we thuis op de bank zitten, al blijft de sound onder alle omstandigheden een stuk warmer dan we van open oortjes gewend zijn.
Windruis, bellen en accuduur
Buiten speelt ook de wind een rol, zeker op de fiets. Deze haakoortjes hebben natuurlijk geen windruisdemping, dus de wind die langs je oren suist blijft ook met de OpenFit 2 hoorbaar. Hierdoor is het geluid op een winderige dag merkbaar vlakker. Versterkt wordt de windruis echter niet. Toch zul je op de fiets het volume wat willen verhogen om te voorkomen dat je muziek of podcast wordt overstemd door de windruis.
Originele mictestsample | |
Mictest Shokz OpenFit 2+ |
Micruistest Shokz OpenFit 2+ | |
Bellen gaat prima, zoals je kunt naluisteren in bovenstaande microfoontestbestanden. Er zijn weliswaar oordopjes waarmee je stem helderder klinkt en die omgevingslawaai nog efficiënter kunnen wegfilteren, maar met de OpenFit 2+ waren we voldoende verstaanbaar voor onze gesprekspartners, ook in lastige situaties met veel wind en straatlawaai. De accuduur is ondertussen dik in orde; in onze test vielen de haakoortjes pas na tien uur en veertig minuten uit. Het oplaaddoosje kan beide oortjes met gemak drie keer volledig opladen. Dat doosje zelf is oplaadbaar via de USB-C-poort achterop. Bij de OpenFit 2+ wordt ook draadloos opladen op een Qi-laadmat ondersteund.
Accutest - geen anc | |
---|---|
Oordopjes | Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter) |
JBL Tour Pro 2 | 13u6m |
Shokz OpenFit 2+ | 10u42m |
JBL Tour Pro 3 | 9u31m |
Apple AirPods Pro (2e generatie) met USB-C | 7u53m |
Sennheiser Momentum True Wireless 4 | 6u51m |
Denon PerL Pro | 6u47m |
Sony WF-1000XM5 | 5u57m |
Bowers & Wilkins Pi8 | 5u11m |
Apple AirPods 4 ANC | 5u3m |
Conclusie
De Shokz OpenFit 2 en OpenFit 2+ zijn comfortabele open oortjes, waarvan je al snel niet meer doorhebt dat je ze draagt. Hun grootste kracht is het geluid dat eruit komt. De sound is erg gedetailleerd, weids en warm, zeker in vergelijking met andere open-ears. Die warmte gaat echter deels verloren als je je buiten op straat en in de wind begeeft. Verder hebben de oortjes een uitstekende accuduur en kun je er goed mee bellen. Het zachte materiaal is wel wat gevoelig voor stof. Ook vinden we beide OpenFit 2-modellen nog wat aan de dure kant. Wil je echter een goede geluidskwaliteit zonder jezelf volledig van de buitenwereld af te sluiten, dan zijn ze zeker het overwegen waard.
Redactie: Sjef Weller Testlab: Denny Verwoert, Lucas Visscher Eindredactie: Monique van den Boomen