Door Sjef Weller

Reviewredacteur audio en tv

De nieuwe anc-koning

JBL Tour Pro 3 Quicktest

17-09-2024 • 06:00

72

Quicktest

Toen we vorig jaar de JBL Tour Pro 2 testten voor onze round-up van elf luxe in-ears, viel de JBL op door het touchscreen in zijn laaddoosje. Bij de Tour Pro 3 is het schermpje terug: groter en handiger dan voorheen. De adviesprijs is meegegroeid, van 250 naar 300 euro. Klinken de oordopjes zelf ook beter? En hoe is het met de noisecancelling gesteld? Tijd voor een quicktest.

Quicktest

Dit is een Quicktest, een nieuw type review waarmee we experimenteren. Aan sommige producten valt niet veel te testen of soms hebben we niet de tijd om ons volledige testprotocol op een product los te laten. Toch kunnen we jullie ook in die gevallen iets vertellen over de goede en slechte aspecten van een product. Op een beknopte manier, dus als Quicktest.

We vonden het schermpje in het laaddoosje van de JBL Tour Pro 2 best leuk, maar vooral een gimmick. Je kon er de oortjes mee bedienen, maar dat kon via de app op je telefoon ook al. Even over die app: die is, afgezien van enkele nieuwe functies, nog dezelfde als bij de JBL Tour Pro 2. Aan instelmogelijkheden geen gebrek; 3d-audio activeren met of zonder headtracking, de EQ afstellen, kiezen tussen een snelle (video en games) of een kwalitatief betere verbinding (audio), hogeresolutiegeluid beluisteren door de LDAC-codec te activeren: het kan allemaal. Met aptX-codecs kan de Tour Pro 3 overigens niet overweg.

JBL TP3 - appJBL TP3 - appJBL TP3 - app
JBL TP3 - appJBL TP3 - app

Bestaansrecht

Al die instellingen vind je nu ook op het laaddoosje zelf. Dat doosje heeft bovendien een 30 procent groter touchscreen: het scherm is gegroeid van 1,45” op de Tour Pro 2 naar 1,57”. Maar het touchscreen heeft vooral gewonnen aan bestaansrecht. Met de meegeleverde kabels, die voorzien in audiojack, USB-A en USB-C, sluit je het laaddoosje aan op een audiobron zonder bluetooth. Denk bijvoorbeeld aan je wat oudere desktop-pc of het entertainmentsysteem in het vliegtuig. Op die manier kun je zonder tussenkomst van je telefoon luisteren en daarbij de functies direct op het scherm bedienen. En dat werkt erg fijn.

Hoewel het schermpje groter uitvalt, is het laaddoosje zelf niet gegroeid. En dat is maar goed ook, want de Smart Charging Case van de Tour Pro 2 was al bovengemiddeld fors. Dat is het doosje van de Tour Pro 3 nog steeds, dus houd rekening met een flinke bobbel als je ‘m in je broekzak propt. De oordopjes zelf zijn met hun 16mm iets dikker dan die van de Tour Pro 2. Dit komt onder meer door de drivers in deze oortjes. Had de Tour Pro 2 nog één dynamische driver per oordopje, bij de Tour Pro 3 beschikt elk oortje over een dubbele driver: een 10,2mm-driver voor lage en middentonen, en nog een kleiner exemplaar voor hoge tonen.

JBL TP3 - product - charging caseJBL TP3 - product - charging caseJBL TP3 - product - charging case

Bediening en draagcomfort

Het gewicht van de oortjes is niet veranderd, ze wegen nog steeds 6,1 gram per stuk. Ook de basisvorm, met een oordopje dat in je gehoorgang past en een steeltje dat buiten langs je oor hangt, is dezelfde. Een deel van de buitenzijde van dat steeltje is aanraakgevoelig en kun je gebruiken om de in-ears met tikjes te bedienen. Zo schakel je tussen de bewustzijnsmodus, waarbij geluid van buiten wordt doorgelaten, en noisecancelling (anc), of spring je vooruit of achteruit in je afspeellijst. De tikbediening werkt prima, maar je moet niet te laag op de steeltjes tikken, anders kunnen ze verschuiven.

De oortjes bieden een prima draagcomfort. Met hun 6,1 gram zijn ze niet opvallend zwaar en we hadden dan ook geen last van een drukkend gevoel tegen de binnenkant van de oren. Bovendien mag je zelf kiezen wat voor oorkussens je wilt gebruiken. Sommigen zweren bij van die kneedbare schuimrubberen dopjes, die lijken op wat Sony levert bij de WF-1000XM5, of kortweg XM5, anderen dragen liever siliconen oorkussentjes. In de Tour Pro 3-verpakking tref je die laatste in vijf verschillende maten aan, terwijl er ook een setje schuimrubberen dopjes wordt meegeleverd. Welk materiaal je kiest, heeft niet alleen invloed op het draagcomfort, maar ook op de geluids- en anc-prestaties. De schuimrubberen variant houdt net iets meer omgevingsgeluid tegen en klinkt een heel klein beetje warmer, terwijl het geluid uit de siliconen oorkussens net iets meer sprankelt in de hoogte. Als je van materiaal wisselt, kun je dat aangeven in de app of op het laaddoosje; de uitgestuurde sound wordt dan licht aangepast.

Geluidskwaliteit

Over sound gesproken, die van de Tour Pro 3 is uitstekend. De oortjes klinken duidelijk dynamischer en gedetailleerder dan hun voorgangers, en hebben een breder stereobeeld. In vergelijking met de XM5 van Sony klinken de JBL’s krachtiger en warmer, maar iets minder ruimtelijk. Ook horen we net wat meer detail in het hogere bereik. De Bose QuietComfort Ultra (QCU) klinkt nog iets dieper met zijn bas, maar midden- en hoge tonen klinken daarmee in vergelijking juist wat dunner. Leggen we de Tour Pro 3 naast de subliem klinkende Bowers & Wilkins Pi8, dan wint die laatste het wat ons betreft nipt. Overigens klinkt de Tour Pro 3 met noisecancelling ingeschakeld beter dan zonder, net als de XM5 en QCU. Luister je met anc uitgeschakeld, dan blijven alle drie duidelijk achter bij de Pi8. In onderstaande frequentieresponsgrafieken vergelijken we eerst de sound van de twee verschillende typen oorkussens van de Tour Pro 3 en daarna de sound van de Tour Pro 3 met schuimrubberen oorkussens met die van de XM5, QCU en Pi8.

JBL Tour Pro 3 FRJBL Tour Pro 3 FR

Gesprekken

Ook in telefoongesprekken staat de Tour Pro 3 zijn mannetje. We waren goed te verstaan voor onze gesprekspartners, al vonden die onze stem wel wat blikkeriger klinken dan via de XM5 of QCU. De ingebakken microfoonruisonderdrukking houdt zich lang goed, totdat het omgevingslawaai te gortig wordt; dan grijpen JBL’s algoritmen soms te agressief in, waardoor delen van de boodschap verloren gaan.

Microfoontest

Originele testsample
JBL Tour Pro 3

Microfoonruistest

JBL Tour Pro 3

Noisecancelling en bewustzijnsmodus

Van alle in-ears die we ooit getest hebben, blijkt de JBL Tour Pro 3 de beste anc te hebben, althans, als je de schuimrubberen oorkussens gebruikt. De siliconen exemplaren dichten duidelijk minder goed af, waardoor de schuimrubberen oorkussens algauw een decibel of 5 à 15 extra weten te dempen. Toch presteert de Tour Pro 3 ook met siliconen dopjes nog erg goed, min of meer gelijkwaardig zelfs aan de voormalige anc-koning onder de in-ears: de Bose QCU. Plaats je echter schuimrubberen oorkussentjes op de oortjes, dan laat de Tour Pro 3 de Bose, en daarmee ook de XM5 van Sony, ruim achter zich. Onderstaande grafieken tonen eerst de meetresultaten van de Tour Pro 3 met siliconen oorkussens en dan die van de Tour Pro 3 met schuimrubberen dopjes. Daarna zie je vergelijkingen van alleen de actieve noisecancelling, eerst tussen de twee verschillende typen oorkussens en ten slotte tussen de Tour Pro 3 met schuimrubberen dopjes en de Bose QCU.

ANC-grafieken JBL Tour Pro 3ANC-grafieken JBL Tour Pro 3ANC-grafieken JBL Tour Pro 3ANC-grafieken JBL Tour Pro 3

De transparantie- of bewustzijnsmodus, waarbij de microfoons in de Tour Pro 3 juist omgevingsgeluid doorlaten, werkt prima. Omgevingsgeluid klinkt natuurlijk en je kunt in deze modus prima gesprekken voeren met de mensen om je heen zonder de oortjes uit te nemen.

Accu

De accuduur van de JBL Tour Pro 3 is geweldig. Met anc uitgeschakeld scoort het setje vrijwel gelijk aan zijn voorganger. Die JBL Tour Pro 2 heeft de langste adem van alle in-ears die we tot nu toe getest hebben, dus dat is een uitstekende score. Met ruisonderdrukking ingeschakeld houden de in-ears het een ruime werkdag vol, wat tot nu toe alleen gezegd kon worden van de Tour Pro 2 en XM5. Verder heeft het laaddoosje genoeg capaciteit om de oortjes nog eens driemaal volledig op te laden. En kom je toch stroom tekort, dan win je met tien minuutjes snelladen zo'n drie uur extra luistertijd.

  • Accutest - geen anc
  • Accutest - anc
Accutest - geen anc
Oordopjes Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
JBL Tour Pro 2
13u21m
JBL Tour Pro 3
13u19m
Bose QuietComfort Ultra Earbuds
11u42m
Google Pixel Buds Pro
11u22m
Jabra Elite 10
10u29m
Sony WF-1000XM5
9u35m
OnePlus Buds Pro 2
8u42m
Apple AirPods Pro v2
8u14m
Samsung Galaxy Buds2 Pro
7u52m
Philips Fidelio T2
7u49m
Nothing Ear (2)
5u54m
Bowers & Wilkins Pi8
5u34m
Sennheiser Momentum True Wireless 3
5u24m
Accutest - anc
Oordopjes Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
JBL Tour Pro 2
8u45m
Sony WF-1000XM5
8u21m
JBL Tour Pro 3
8u18m
Google Pixel Buds Pro
7u21m
Philips Fidelio T2
6u44m
Apple AirPods Pro v2
6u43m
Bose QuietComfort Ultra Earbuds
6u39m
OnePlus Buds Pro 2
5u55m
Jabra Elite 10
5u54m
Samsung Galaxy Buds2 Pro
5u40m
Sennheiser Momentum True Wireless 3
5u12m
Bowers & Wilkins Pi8
5u12m
Nothing Ear (2)
3u31m

Conclusie

De JBL Tour Pro 3 streeft zijn voorganger op vrijwel alle punten voorbij. De oortjes klinken mooier en het bijbehorende laaddoosje-met-scherm is een stuk nuttiger geworden nu je er direct bluetoothloze audiobronnen op aan kunt sluiten. Met zijn 300 euro is het setje voorlopig ook aanzienlijk duurder, maar daar staat tegenover dat de Tour Pro 3 de beste anc heeft van alle in-ears die we tot dusver hebben getest. Ook de geluidskwaliteit is uitstekend en minimaal op hetzelfde niveau als bij de Sony WF-1000XM5 en Bose QuietComfort Ultra. Alleen de 100 euro duurdere Bowers & Wilkins Pi8 klinkt nog net wat beter. Die laatste kan echter niet tippen aan de ontzettend lange adem van de Tour Pro 3, die met zijn accuduur, geluidskwaliteit én noisecancelling niets minder dan een Ultimate-award verdient.

Update 19 september - We hebben de resultaten van onze accutest met noisecancelling toegevoegd.

Reacties (72)

72
70
23
1
0
44
Wijzig sortering
De accuduur is indrukwekkend lang, eindelijk een optie voor mij voor in het vliegtuig.
De accuduur is indrukwekkend lang, eindelijk een optie voor mij voor in het vliegtuig.
Eigenlijk belachelijk lang. Ik zweef tussen team "als ik niet elke dag oplaad vergeet ik het" (mijn telefoon houdt het ruim een dag vol, en dat is meer dan prima) en team "hoe minder opladen hoe beter" (mijn smartwatch houdt het na twee jaar nog steeds makkelijk drie dagen vol). Maar 13 uur speeltijd vind ik een beetje belachelijk: na twee uur zijn mijn oren aan rust toe. Dat is wellicht anders als je een vliegreis van 12 uur maakt, dan krijgen je oren toch al geen rust, maar dat lijkt me een niche.

Mijn Galaxy Buds gaan een paar uur mee, dus de enige momenten dat ze leeg zijn is als het doosje leeg blijkt te zijn. Die indicatie mis ik wel eens op mijn smartphone, dus een (betere) indicatie op het doosje zou voor mij wel werken.
Maar 13 uur speeltijd vind ik een beetje belachelijk: na twee uur zijn mijn oren aan rust toe. Dat is wellicht anders als je een vliegreis van 12 uur maakt, dan krijgen je oren toch al geen rust, maar dat lijkt me een niche.
Op een gemiddelde werkdag heb ik m'n AirPods Pro gedurende een uur of 7 in + een uurtje pendelen heen/weer totaal, da's 8 uur. Er zijn momenten dat ik het gevreesde deuntje krijg dat 1 van de 2, of beide oortjes bijna leeg zijn en dan moet ik hopen dat de meeting gedaan is voor geplande tijd zodat ik ze even in het doosje kan steken.

Nieuw gekocht heb je daar geen last van, 8u voor de AirPods Pro is lang zat, maar na anderhalf tot twee jaar intensief gebruik gaat dat wel achteruit. En dan is het wel fijn dat je nog wat marge hebt.

13 uur ga ik niet in 1 trek door gebruiken, ook niet op een vlucht van 12 uur, want je neemt sowieso wel eens eventjes pauze, of een flight attendant komt even een praatje maken, of je moet eens naar het toilet. Maar met 20% batterijdegradatie (om maar iets te zeggen) na een jaar of twee is die 13 uur plots 10 uur - en het wordt er na verloop van tijd niet beter op. En dat is er dan nog van uitgaand dat je geen ANC gebruikt, want dan gaat het allemaal nog sneller leeg.

Dus het is wel goed tegen e-waste, want batterijen vervangen kan niet.

[Reactie gewijzigd door b12e op 17 september 2024 17:29]

Op een gemiddelde werkdag heb ik m'n AirPods Pro gedurende een uur of 7 in + een uurtje pendelen
Maar heb je dan al die tijd die dingen in je oor? Als ik naar kantoor ga (en dat ga je waarschijnlijk als je pendelt) dan doe ik ze toch steeds uit als ik met collega's praat, een vergadering heb of ga lunchen. Iedere keer kunnen ze weer eventjes laden, en eventjes is meer dan genoeg.
Merendeel van mijn werk speelt zich af over Google Meet. Dus ja, ik heb die dingen zo goed als de hele tijd in.

En als ik dan eens geen Google Meet heb, dan heb ik ze in voor de ANC. Ik zit veel te dicht bij onze salesmensen en die zijn veel te luid om nog goed te kunnen concentreren.
Ik gebruik m'n in-ears regelmatig als gehoorbescherming bij het klussen. Er zijn dagen dat ik ze vrijwel non-stop in heb, afgezien van de lunchpauze. Een uurtje of 6 batterijduur heb ik wel minimaal nodig. De dik 9 uur die m'n Sony's halen is tot nu toe altijd voldoende geweest. Maar als de accu's slechter worden is wat extra marge welkom.
Je hebt door dat in-ears met ANC geen vorm van gehoorbescherming bieden? Ze laten je het geluid minder ervaren, maar de schade voorkomen ze niet (of in ieder geval niet in de mate van daadwerkelijke gehoorbescherming)
Absoluut niet waar. Goede anc biedt uitstekende bescherming. Door de anc wordt het geluid geneutraliseerd en treedt er geen schade op.

Juist de vrij monotone geluiden van machines worden goed gefilterd. Wat anc doet is een tegengolf maken. En dus blijft er geen geluid over. In ideale situatie dan. In de praktijk kan ik mijn zaagtafel nog wel horen maar zachter dan met doppen op

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 17 september 2024 23:14]

Tuurlijk, vertrouw vooral op je gevoel.

Even een test van de NYT: https://www.nytimes.com/w...pro-protect-your-hearing/

Met de best presterende ANC uit de test van de Airpods 2 zit je met een zaag die 105 dBa produceert nog steeds ruim boven de 80 dBa. Zelfs de simpelste 3M oorkappen isoleren 4 dB beter...
Gaskabouter noemt specifiek dat constante geluiden zoals die van machines goed worden gefilterd. Vervolgens kom jij met een voorbeeld waar ze hiphop muziek hebben gebruikt om demping te testen, zo ongeveer het tegenovergestelde van constante geluiden.
Dan nog lukt het in dat onderzoek om het geluid met 23dBa te verminderen, wat uitkomt op 82dBa, dat noem ik niet "ruim boven de 80 dBa".
Je hebt door dat in-ears met ANC geen vorm van gehoorbescherming bieden? Ze laten je het geluid minder ervaren, maar de schade voorkomen ze niet
Nee hoor, het is niet alleen een ervaring. Bij goed voorspelbare ruis produceert de koptelefoon anti-geluid, waardoor de pieken/het vermogen van het geluid dat je trommelvlies bereikt daadwerkelijk minder is.
Hoe voorspelbaar denk je dat lawaai bij het klussen is?
Een boormachine is heel voorspelbaar. Als het dat niet is dan hoor je het ook gewoon, dus "de ervaring" van lawaai is voor je trommelvlies precies hetzelfde als "lawaai".
Vergeet niet dat batterijduur achteruit gaat. Aangezien deze batterij bijna niet te vervangen is betekend het dat het langer duurt voor dat het oortje moet worden vervangen.
Aangezien deze batterij bijna niet te vervangen is betekend het dat het langer duurt voor dat het oortje moet worden vervangen.
Dat is een goed punt, al heb ik het beeld dat die degradatie afvlakt bij 70% ofzo.
Zou het Tweakers lab in een test kunnen stoppen: Wat is de batterijduur, met ANC actief in een ruimte met cabine geluid tijdens een vlucht.
Verrassend voor mij, op één of andere manier zag ik JBL niet als concurrent van de Bose en Sony oortjes, goed om te zien!

@Sjef Weller Zouden er in het vervolg ook foto's van de oortjes in de oren kunnen zodat je beter de positie, grootte en mate van uitsteken kan zien? Bij Rtings gebruiken ze daar een hoofd voor in een standaard setup zodat je het super mooi kan vergelijken met andere oortjes :)
@Arjan90 en @Jahe1990 Ja, dat willen we zeker gaan doen, dergelijke foto's meenemen in onze hoofdtelefoonreviews. Wordt aan gewerkt. En dank voor de complimenten. :)
Zouden er in het vervolg ook foto's van de oortjes in de oren kunnen zodat je beter de positie, grootte en mate van uitsteken kan zien?
Seconded! Ik denk dat dit inderdaad een veel beter idee geeft van hoe de oortjes er daadwerkelijk uitzien.

Verder overigens een fijne review, persoonlijk waardeer ik ook een korte indruk in plaats van altijd een super diepe duik als het alternatief geen artikel is.
Goede vlotte review! Ik vind de doppen erg lelijk, maar dat is een kwestie van smaak, de techniek vind ik reuze interessant!

Hoe goed is de ANC tegenwoordig? Kan die al windruis wegfilteren? Of heb je met de schuimrubberen dopjes minder/geen last van windruis? Waar ik woon waait het nagenoeg altijd en ANC kon daar niet mee overweg, het leek de windruis zelfs te versterken.

De accuutjes zijn het abonnementsmodel tegenwoordig. Wanneer wordt het zo gemaakt dat wij ze zelf gemakkelijk kunnen vervangen? Anders kun je met een jaar of 2-3 intensief gebruik dit product weer naar de "e-waste heaven" brengen. Kom maar op met die wetgeving!

Ik ben weer terug naar een bedrade, flathead earbud, zoals ik ze ook eind jaren '90 had bij mijn Sony Discman. Geen accu, niet meer laden en (tot nog toe) geen allergische reactie in mijn oren! ...Alleen die vermaledijde draadjes! :+

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 17 september 2024 07:38]

Ik ben weer terug naar een bedrade, flathead earbud, zoals ik ze ook eind jaren '90 had bij mijn Sony Discman. Geen accu, niet meer laden en (tot nog toe) geen allergische reactie in mijn oren! ...Alleen die vermaledijde draadjes! :+
Je kan bone-conducting headphones overwegen. Draadloos en niets in je oor. Ze nemen alleen niets weg, wat in sommige situaties fijn is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 september 2024 08:06]

Ik heb inderdaad jaren een bone conducting hoofdtelefoon gebruikt bij het hardlopen.
Dan hoor je al het verkeer om je heen. Erg fijn. Enige minpuntje dat ik had, bij het apparaat dat ik had, was dat harde bassen een beetje kriebelig/gek voelde.
De nieuwe Shokz Openrun Pro 2 hebben voor bassen een extra speakertje richting je oren gericht om dit op te lossen. Misschien is dat een oplossing, ik heb 'm nog niet getest maar lijkt me wel een "beste van 2 werelden" oplossing.
Maak kennis met OpenRun Pro 2, de geheel nieuwe vlaggenschiphoofdtelefoon van Shokz die de regels van open-ear audio herschrijft, superkrachtig door Shokz DualPitchTM. Wat deze nieuwe technologie zo bijzonder maakt is de perfecte afstemming tussen een bone conduction- en luchtgeleidingsluidspreker, waarbij de eerste de midden- en hoge tonen met totale precisie verwerkt, en de tweede beheerst diepe baslijnen laat horen.
Ik heb ook een Shokz. Weet even niet meer welke. Hij is ondertussen wat jaartjes oud ;)
Mijn oplossing was de bas wat minder hard zetten en liedjes op de playlist zetten met minder harde bassen tijdens het lopen. Het is voor mij puur 'dat ik wat hoor' en dat ik met de beat mee kan stappen. (vind ik prettig).

Maar inderdaad. Het klinkt wel een oplossing voor mijn aanmerkpuntje.
Dan hoor je al het verkeer om je heen. Erg fijn.
Voor wie dit interessant vindt, Sony heeft ook oordopjes met een opening in het midden zodat je de omgeving blijft horen. Ze geven natuurlijk niet het meest fantastische geluid, maar werken prima op de fiets, in de auto of op kantoor als je betrokken wilt blijven met je omgeving.

product: Sony Linkbuds
Nooit aan gedacht. Ga ik mij eens in verdiepen. Dank!
Nog nooit eerder over nagedacht eigenlijk, maar, kun je bone-conductors combineren met "gewone" (schuim)oordoppen voor de omgeving?
Ik fiets met mijn AirPods Pro, die zijn erg goed in wondrous voorkomen. Het is geen 100% maar goed te doen. Ik luister podcasts of muziek.
De accuutjes zijn het abonnementsmodel tegenwoordig. Wanneer wordt het zo gemaakt dat wij ze zelf gemakkelijk kunnen vervangen? Anders kun je met een jaar of 2-3 intensief gebruik dit product weer naar de "e-waste heaven" brengen. Kom maar op met die wetgeving!
Bij de fairbuds(xl) kan dat: https://shop.fairphone.com/nl/fairbuds
De Tour Pro 2 stak voor mij met kop en schouders boven de andere geteste modellen uit bij de roundup van vorig jaar. Daarmee was je echt goed te verstaan in wind. Bij de Tour Pro 3 is dat zo te horen een stuk minder goed!
“Bewustzijnsmodus”? Ik mag hopen dat je idd bij bewustzijn bent als je deze oortjes gebruikt ;)
“Bewustzijnsmodus”? Ik mag hopen dat je idd bij bewustzijn bent als je deze oortjes gebruikt ;)
Wat mij betreft mogen ze die bewustzijnsmodus instellen dat deze juist alle omgevingsgeluid versterkt tijdens bewegen. Zodat al die zombies op hun fiets of te voet zich wat meer bewust worden van de omgeving 8)7.

Zwalkend over het fietspad achterop komend verkeer niet horen. OF wandelend in de gang of op straat plots afslaan zonder door te hebben dat er meer mensen op de wereld zijn en in de buurt zijn.
Voor de meeste van die eindigd de wereld achter hun GSM 8)7

[Reactie gewijzigd door sweetdude op 17 september 2024 10:40]

Ik denk dat de Engelse term "aware" hier een beetje krom vertaald is ;)
Al ben ik erg tevreden over mijn Soundcore Liberty Pro 3's, de batterij is na een aantal jaar gebruik wel flink achteruit gegaan dus wellicht zijn dit waardige vervangers al is de prijs wel aan de hoge kant voor een jbl setje.
Ja op zich had ik dat ook gezegd, maar als ze zich inderdaad kunnen meten met Sony en Bose, waarom zouden ze dan nog minder moeten kosten? En met die case bieden ze meer functionaliteit. De laatste keer dat ik jbl probeerde waren ze veel slechter, maar dat was toen ik mijn overear xm3 kocht, wat al een flinke tijd geleden is. Wel zou ik wat meer reviews checken dan alleen deze, maar als de geluidskwaliteit echt zo goed is dan zou het merk eigenlijk niet uit moeten maken.
JBL heeft altijd in verschillende prijsklasses een optie gehad. Zelfde geldt overigens voor Sony.
Ja mijn gevoel zegt alleen door het flashy en hippe karakter van het merk me het niet meteen pakt als een merk dat kwaliteit levert voor een toch flinke prijs.
Het oude JBL is er in principe ook nog steeds en dat komt o.a. nog door in bepaalde koptelefoonopties. Anders dan AKG heeft Harman/Samsung die infrastructuur in tact gelaten. Helaas is het gros van hun serieuzere producten die ze in beperkte mate nog wel hebben niet in Europa te krijgen.
Ik hoop wel dat die verwisselbare dopjes die er bij zitten groter zijn dan bij de Tour Pro 2. Blijkbaar heb ik grote gehoorgangen, waardoor de Tour Pro 2 toch niet heel lekker blijft zitten en dus niet goed lawaai afsluit.
Ik heb deze set sinds een paar dagen. Ik ben geen audiofiel maar vind ze mooi klinken. Draagcomfort is goed.

Maar voor mij is de selling point dat ik ze niet hoef te binden aan apparaten. Ik kan hem op m'n laptop, audio apparatuur en in het vliegtuig aansluiten, en het werkt.

Is dit de eerste earbud set die dit kan? Ik was er namelijk al lang naar op zoek.
De Sony inzone buds hebben een USB dongle en kan je zo gebruiken op aparaten zonder.
Maar niet op "normale" audio apparatuur met 3.5 connector ed. :(
JBL de eerste weet ik niet maar Jabra heeft ook zo iets.
https://www.jabra.com/nl-...sets/jabra-elite-10-gen-2

Alleen jammer dat Jabra er mee stopt. :(
nieuws: Jabra stopt met maken draadloze oordopjes
DIE kende ik nog niet.. Thanks!
Zeer interessant. Ik heb dan wel een iPhone maar de AirPods Pro 2 hebben veel te weinig tot amper bass. Heb nu de Sony WF-1000XM5 maar ik kan maar niet goed wennen aan de foam tips.

Overigens kun je via ING Rentepunten een 20% kortingscode gratis aanschaffen en vervolgens toepassen op de JBL site.
je kan ook andere tips bestellen, genoeg keuze.
Een beetje een zijpad, maar mensen die zich zorgen maken over de geluidskwaliteit, en in de android wereld leven, kunnen gebruik maken van de Wavelet app. Daarmee kan je grof gezegd iedere IEM als een andere IEM laten klinken. Wavelet is gekoppeld aan een database van correctieprofielen van heel veel IEMs en gewone koptelefoons. Daarmee kan je ze naar een gekende referentie brengen. Daar kan je dan je eigen voorkeursinstelling overheen leggen. Dit werkt behoorlijk goed met de meeste toestellen. (Van mijn 7 in-ears laat er maar eentje zich niet op deze manier temmen.) (Geluidskwaliteit van IEMs en koptelefoons is vooral een combinatie van frequentiekarakteristiek en maximale onvervormde geluidsdruk.) (Ik houd van haakjes.)

Een goede ANC, codec (LDAC) en batterijlevensduur blijft natuurlijk wel belangrijk en speciaal daar lijken deze JBLs goed op te scoren.
"Ook in telefoongesprekken staat de Tour Pro 3 zijn mannetje" Sorry maar hebben jullie zelf ook geluisterd naar de samples op de pagina? Zowel de 'normale' als de ruisonderdrukking varianten klinken werkelijk abominabel 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.