Door Sjef Weller

Redacteur audio en tv

In-ears van 100-200 euro

Zestien paar oortjes waar muziek in zit

15-04-2025 • 15:00

180

Singlepage-opmaak

Soundcore Liberty 4 Pro

Na JBL heeft nu ook Soundcore een laaddoosje ontwikkeld met een scherm erin. In het doosje van de Soundcore Liberty 4 Pro vind je dat scherm niet aan de buitenkant maar binnen, onder het deksel. Toch heeft Soundcore het doosje vrij plat weten te houden, waardoor het gemakkelijk in een broek- of jaszak past. Omdat het deksel niet opendraait, maar omhoog schuift, kan het onder druk in een broekzak makkelijk opengaan, waarbij het risico bestaat dat de oortjes eruit vallen. Dat is wel iets om op te letten. Het pluspunt is dat je de oortjes makkelijk tevoorschijn haalt. De Liberty 4 Pro, die op het moment van schrijven zo'n 110 euro kost, is verkrijgbaar in blauw, wit, zwart en matzwart. Met hun IPX5-rating kun je de steeloortjes zorgeloos gebruiken als het regent.

Draagcomfort

De oortjes zijn met 5,5g per stuk licht genoeg om langdurig in te hebben zonder dat ze gaan irriteren. Om zeker te weten dat ze goed in je oren passen levert Soundcore maar liefst zes maten oorkussens mee. Bij de goedkopere Liberty 4 NC stoorden we ons nog aan de korte nozzles op de dopjes, waardoor de eartips in je oor los konden komen. Dat risico is er bij de Pro gelukkig niet: de kussens bevestig je aan een langere nozzle en ze schieten niet meer los. De in-ears zitten comfortabel en drukken nauwelijks tegen de binnenkant van het oor. De seal is stabiel genoeg voor een eindje wandelen of fietsen, maar bij heftigere actie kunnen ze wat verschuiven. Hoewel je het volume kunt wijzigen door omhoog of omlaag te vegen over de steeltjes, merkten we dat we het volume liever verhoogden via de telefoonknoppen: met name veegjes omhoog kunnen de oortjes uit het lood slaan. Dat geldt gelukkig niet voor de bediening met kneepjes.

App en bediening

De bediening is grotendeels vrij instelbaar. Zo kun je de volumeregeling ook toewijzen aan bijvoorbeeld tweemaal knijpen, in plaats van omhoog of omlaag vegen. Bij elk commando hoor je vrijwel directe feedback, maar het duurt doorgaans een krappe seconde voordat de gevraagde actie wordt uitgevoerd. Om de bediening te wijzigen, gebruik je de Soundcore-app. Deze is te installeren op Android én iOS. De app is fraai en overzichtelijk vormgegeven en bevat veel instelmogelijkheden. Zo vind je er een ambientsoundregelaar, allerlei opties om de sound aan te passen en kun je draagdetectie in- of uitschakelen. Ook kun je hier functies aan het scherm in het laaddoosje toewijzen of juist functies verwijderen.

Zo kun je het kleine schermpje gebruiken om het omgevingsgeluid te regelen, de luchtdruk te tonen, een alarm af te spelen op de oortjes als je ze kwijt bent of op afstand een foto te maken met je telefooncamera. Het schermpje is niet aanraakgevoelig, maar je kunt het bedienen met een aanraakgevoelige strook aan de voorkant van het doosje. We vonden het scherm zelf wel handig om even snel te wisselen van transparantieniveau. Bovendien kun je dankzij het scherm direct zien hoe het staat met de accu's van de oortjes als je ze tevoorschijn pakt.

Soundcore Liberty 4 Pro screensSoundcore Liberty 4 Pro screensSoundcore Liberty 4 Pro screens

Sound

De oortjes produceren een lekkere sound met hun 10,5mm-driver en losse tweeter met titaniumcoating. Het zijn enkele van de luidste in-ears in de test, al kun je in de app ook een maximaal decibelvolume instellen. Het standaard geluidskarakter is zoals bij veel oortjes in deze round-up: warm, met stevige bassen en lekker veel detail in het hoog. Met de in de app ingebakken equalizer kun je de sound best effectief naar eigen inzicht aanpassen. Je hebt hier beschikking over acht frequentieschuiven die hun bewuste bereik met 6dB kunnen versterken of dempen.

Met zijn dubbele driver levert de Liberty 4 Pro vooral een grote dynamiek. De scheiding is goed en de soundstage voldoende ruim, al blinken de oortjes hier niet in uit vergeleken met de rest. Al met al is de sound prima voor het afspelen van muziek. Als je in de app kiest voor maximale geluidskwaliteit, schakelen de oortjes automatisch over op de hi-res LDAC-audiocodec. Kies je voor een stabiele en snellere verbinding, dan vallen ze terug op de bekende SBC- en AAC-codecs. Van de spatialaudiofunctie zijn we minder onder de indruk: het geluid mist hier helderheid, terwijl headtracking gepaard gaat met merkbare lag.

soundcore liberty 4 pro FR

Noisecancelling

Er valt best veel in te stellen aan de omgevingsgeluidregeling. De mate van transparantie en anc kun je beide afstellen op vijf niveaus, er is een Airplane-modus waarbij de anc wordt aangepast op de gemeten luchtdruk en een apart in te schakelen windruisdemping ontbreekt evenmin. Helaas zijn de anc-prestaties niet meer dan oké. In vergelijking met de rest van het testveld dempt de Liberty 4 Pro minder dan gemiddeld, zowel passief als actief. Voordeel is dat er nauwelijks anc-bijgeluiden zijn te horen.

De windruisdemping levert aardig werk. Schakelen we die functie in, dan klinkt wind zachter en minder hoogtonig door dan als we hem uitlaten. Toch zijn er oortjes die minder vatbaar zijn voor windruis, zoals de Denon PerL Pro. De transparantiemodus klinkt voldoende natuurlijk. De niveauschuif heeft bovendien aardig wat impact; op de hoogste transparantieniveaus worden stemmen in je omgeving flink versterkt. In de transparantiemodus kun je ook je eigen stem goed horen, zodat je niet de neiging krijgt je stem te verheffen in gesprek met anderen.

ANC Soundcore Liberty 4 Pro

Accuprestaties

De Liberty 4 Pro heeft niet de langste adem van het testveld, maar de accuprestaties zijn zeker niet slecht. Zonder anc heb je er ruim acht uur plezier van; met noisecancelling ingeschakeld halen de oortjes net geen vijfenhalf uur. Het slanke doosje, dat de dopjes drie keer volledig kan opladen, laad je op zijn beurt draadloos op of via USB-C.

Bellen

Deze Soundcore-oortjes leveren best goed werk als ermee gebeld wordt. Hun microfoons laten je stem wat blikkerig klinken, maar het volume en de verstaanbaarheid zijn uitstekend. Voor bellen in lawaaiige omgevingen is een aardige balans gevonden. In de onderste testsample klinkt onze stem behoorlijk dof, maar is ook de ruis grotendeels verdwenen. Dit maakt dat de inhoud uiteindelijk goed te volgen is.

Originele mictestsample
Mictest Soundcore Liberty 4 Pro
Micruistest Soundcore Liberty 4 Pro

Samengevat

De Soundcore Liberty 4 Pro is een setje fraaie in-ears met een laaddoosje waarin een handig scherm is verwerkt. Met dit schermpje kun je bijvoorbeeld het anc-niveau aanpassen zonder je telefoon erbij te hoeven pakken. De Liberty 4 Pro kan muziek afspelen via de hi-res LDAC-codec en dankzij de dubbele audiodrivers klinkt muziek luid en warm. Verder hebben de steeloortjes een fijne knijpbediening, maar bij het vegen over de steeltjes om het volume aan te passen kunnen ze loskomen. Helaas is de noisecancelling niet heel indrukwekkend. De accuduur en belprestaties zijn wel ruim voldoende.

Pluspunten

  • Handig scherm in compact laaddoosje
  • LDAC-ondersteuning
  • Luide en warme sound
  • Prima accuduur
  • Nette belprestaties

Minpunten

  • Vegen voor volume kan seal verstoren
  • Noisecancelling niet indrukwekkend

Getest

Soundcore Liberty 4 Pro (Wit)

Prijs bij publicatie: € 109,99

Vanaf € 124,13

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Lees meer