Door Sjef Weller

Redacteur audio en tv

In-ears van 100-200 euro

Zestien paar oortjes waar muziek in zit

15-04-2025 • 15:00

180

Singlepage-opmaak

Xiaomi Buds 5 Pro

De Xiaomi Buds 5 Pro koop je voor net geen 200 euro. Dit setje in-ears-met-een-steeltje is daarmee niet goedkoop. Het compacte, meegeleverde laaddoosje ziet er alvast fraai uit met zijn zilveren kleurtje (de set is ook verkrijgbaar in het zwart). Het deksel spiegelt erop los, maar is ook een vingerafdrukmagneet. De onder- en achterkant hebben juist een matte metaalkleur. De oortjes zijn heel eenvoudig uit het doosje te halen. Ze hebben een IP54-rating, wat betekent dat ze stofdicht zijn en ook niet vies zijn van een beetje regen.

Draagcomfort

Met hun 5,6g hangen de dopjes lekker licht in je oor. Xiaomi levert ze met vier maten siliconen eartips, waarmee voor de meeste oren een goede fit te vinden zal zijn. We moeten zeggen: met hun zachte oorkussens en compacte oordopvorm zitten de oortjes erg lekker, maar ze zitten dan ook niet muurvast in je gehoorgang. Voor activiteiten als wandelen en fietsen is dat geen probleem, maar bij actiever gebruik is de seal wat minder stabiel. Ook bij deze steeldopjes kun je weer het volume aanpassen door omhoog of omlaag te vegen, maar hierbij gaat soms de seal verloren.

App en bediening

Het is bij deze oortjes echt even wennen aan de knijp- en veegbediening, omdat ze niet altijd even consistent op commando's reageren. Het luistert dan ook erg nauw waar je precies knijpt. Als de kneepjes geregistreerd worden, is de werking wel uitstekend. De auditieve feedback en bijbehorende actie volgen vrijwel onmiddellijk.

De bediening is grotendeels naar eigen inzicht in te delen. Hiervoor gebruik je de app Xiaomi Earbuds, beschikbaar voor zowel Android als iOS. Deze app biedt behoorlijk veel instelopties, zoals uitgebreide anc-instellingen, ruimtelijke audio en de mogelijkheid om binnenkomende oproepen automatisch aan te nemen als je de oortjes indoet. Ook kun je de Xiaomi Earbuds-app gebruiken om het microfoongeluid van de oortjes of telefoongesprekken op te nemen. De app werkt in principe snel en intuïtief. Helaas hadden we regelmatig problemen om verbinding te maken met de oortjes, terwijl die al wel gekoppeld waren met onze telefoon.

Xiaomi Buds 5 Pro screensXiaomi Buds 5 Pro screensXiaomi Buds 5 Pro screens

Sound

De Xiaomi Buds 5 Pro hebben een flinke set drivers aan boord. In elk oortje zit een 11mm-driver voor de lage tonen, een keramische tweeter voor middentonen en een platte driver voor het hogere bereik. Hier komt een erg lekkere sound uit met een stevig volume, een uitstekende dynamiek en goede scheiding. Helaas is de soundstage wel duidelijk wat krapper dan bij de oortjes van Denon en Bowers & Wilkins. Deze Xiaomi's hebben wel een aangename frequentierespons met krachtige en volle bassen, een licht onderdrukt middenbereik en heel veel hoogdetail. Naast de bekende SBC- en AAC-codecs ondersteunen de oortjes ook aptX Adaptive en aptX Lossless.

Hoewel de app voorziet in een equalizer met acht schuiven, is deze niet bijzonder krachtig: elke slider versterkt of dempt het bijbehorende frequentiebereik met slechts 4dB. Verder kun je de Buds 5 Pro via hun app ook instellen op ruimtelijke audio, maar dit vonden we voor muziek niet zo geslaagd; bij video heeft deze modus meer toegevoegde waarde. Ruimtelijke audio kan bovendien worden gecombineerd met hoofdtracking, waarbij we ditmaal geen storende lag ervoeren.

xiaomi buds 5 pro FR

Noisecancelling

De Xiaomi Buds 5 Pro leveren met hun lichte, losjes zittende oortjes niet de beste passieve demping. Als je met ingeschakelde anc over straat loopt, hoor je daardoor nog wel wat geluiden doorkomen. De actieve ruisonderdrukking werkt wel uitstekend en haalt veel ruis uit het midden- en lagere bereik weg. Daarbij is het anc-niveau in twintig stappen in te stellen via de app. Laat je de niveauselectie liever aan de oortjes zelf over, dan kun je ook adaptieve ruisonderdrukking selecteren.

Ook de transparantiemodus klinkt prima en laat zich nog iets tweaken via de app, want je kunt kiezen of je een neutrale sound wilt, stemmen versterkt moet worden of alle omgevingsgeluid luider mag klinken. In winderige omstandigheden zijn deze Xiaomi-oortjes niet de beste ruisdempers, maar ook niet bepaald slecht. Harde wind die onder net de verkeerde hoek tegen de oortjes waait, kan nog behoorlijk luid en storend binnenkomen. Bij een rustig briesje heb je hier gelukkig geen last van.

ANC Xiaomi Buds 5 Pro

Accuprestaties

Deze Xiaomi-oortjes hebben geen bijster indrukwekkende accuduur. Met anc ingeschakeld is na ruim vierenhalf uur de pret voorbij. Zonder noisecancelling gaan ze ruim zes uur mee. Het compacte laaddoosje laadt de oortjes zo'n drie keer volledig op voordat het zelf moet worden opgeladen. Of dat met een draadloze lader is of via USB-C, maakt niet uit; beide worden ondersteund.

Originele mictestsample
Mictest Xiaomi Buds 5 Pro
Micruistest Xiaomi Buds 5 Pro

Samengevat

Xiaomi heeft met de Buds 5 Pro een stel fraaie in-ears afgeleverd. Het compacte laaddoosje heeft in de geteste uitvoering wel een spiegelend deksel dat ook dienstdoet als vingerafdrukmagneet. De oortjes zitten lekker en produceren een stevige en warme sound met hun drievoudige driver. Het geluidsbeeld is echter niet al te ruim. Wel is het fijn dat de Buds 5 Pro ook twee aptX-codecs ondersteunt. De knijp- en veegbediening luistert wat ons betreft iets te nauw, maar de anc-prestaties zijn goed. Helaas is de accuduur minder indrukwekkend.

Pluspunten

  • Lekker zittende oortjes
  • Stevige en warme sound
  • AptX-codecs
  • Goede anc-prestaties

Minpunten

  • Vingerafdrukken op deksel
  • Soundstage aan de krappe kant
  • Knijpbediening luistert nauw
  • Accuduur niet indrukwekkend

Lees meer