Onlangs bracht Sony de WF-C710N uit, een setje in-ears dat op het moment van schrijven rond de 120 euro kost. Dit is de opvolger van de WF-C700N, die we eerder deze maand bespraken in onze round-up van in-ears in de prijscategorie tot 100 euro. Uiterlijk zijn er slechts kleine verschillen aan te wijzen: zo is het laaddoosje iets dikker en is het chic ogende reliëf op het deksel verdwenen, waardoor het doosje wat goedkoper aanvoelt. De steelloze oortjes zelf hebben geen drukknop meer aan de zijkant, maar een aanraakgevoelig vlak. Met hun IPX4-rating zijn deze dopjes bestand tegen milde regen en zweet. Het laaddoosje moet het zonder IP-classificering stellen.
:strip_exif()/i/2007403444.jpeg?f=imagearticlefull)
Draagcomfort
De WF-C710N wordt net als de LinkBuds Fit geleverd met drie maten eartips. In dit geval zijn die oorkussens langer, waardoor ze dieper doordringen in je oor. Dat voel je, maar het levert ook een betere afdichting op. De seal is uiteraard iets minder stevig dan bij de LinkBuds, omdat de C710 geen stabiliserende wingtips gebruikt. Zolang je ermee wandelt, fietst of lichte trainingsoefeningen doet, is er overigens niet veel aan de hand.
Als je de dopjes goed in je oren plaatst, drukken ze wat duidelijker tegen de binnenkant van je oren. Met hun 5,2g voelen ze gelukkig niet te zwaar aan. Daarbij is de nieuwe tikbediening goed te gebruiken zonder dat je bang hoeft te zijn de oortjes los te slaan.
App en bediening
Als je de oortjes met tikjes bedient, word je getrakteerd op directe auditieve feedback en dat is fijn. Wel vinden we het jammer dat de tikindeling maar beperkt is aan te passen. Dit doen we in de Sound Connect-app die we op de vorige pagina ook al bespraken. In combinatie met de C710N ontbreekt een aantal opties die je bij de LinkBuds Fit wel ziet. Zo hebben deze oortjes geen ondersteuning voor ruimtelijk geluid en ook de functie 'breedgebied tikken' ontbreekt. Wel heeft de C710N een handige appfunctie om je eigen stem terug te horen in de oortjes, wanneer je belt met anc ingeschakeld.
Sound
Dat de C710N een treetje lager staat dan de LinkBuds Fit, merk je niet alleen aan de lagere prijs. De oortjes moeten het zonder LDAC-ondersteuning stellen, waardoor je bent aangewezen op de gangbare SBC- en AAC-audiocodecs. Ook zijn de drivers met hun 5mm op papier minder indrukwekkend dan de 8,4mm-drivers van de LinkBuds. Toch weten de oortjes best indruk te wekken met een stevig volume (ze gaan harder dan de LinkBuds Fit), een iets betere dynamiek en een soundstage die net iets ruimer klinkt. De scheiding van de LinkBuds is echter wel duidelijk beter. De oortjes hebben dezelfde equalizer. Het standaard geluidskarakter laat zich kenmerken door een warme sound met mooie hoogdetails. Hoewel je de bassen makkelijk verder kunt versterken met de Clear Bass-schuif van de equalizer, loop je daarbij wel snel tegen de grenzen van de 5mm-drivers aan.
Omgevingsgeluid
Sony zegt de noisecancelling van de WF-C710N sterk verbeterd te hebben ten opzichte van zijn voorganger en op basis van onze metingen kunnen we stellen dat die claim niet uit de lucht gegrepen is. De nieuwe oortjes hebben een goede passieve afdichting en een nog betere actieve ruisonderdrukking. Daarmee hebben ze nog net niet de beste ruisonderdrukking van het hele testveld, maar het scheelt niet veel. De transparantiemodus werkt eveneens uitstekend, waarbij je ook je eigen stem perfect kunt horen.
Bovendien kun je aardig wat tweaken aan de omgevingsgeluidsfuncties: het niveau van de anc en transparantiemodus is instelbaar, maar je kunt onder meer ook kiezen voor automatische omgevingsgeluidcontrole op basis van je locatie en de gedetecteerde activiteit. Het systeem maakt onderscheid tussen stilstaan, wandelen, hardlopen en (openbaar) vervoer, waarbij je voor elke bezigheid kunt bepalen of je anc, transparantie of geen van beide wilt gebruiken. Daarnaast kun je bepaalde locaties opgeven, zoals thuis en op het werk, waarbij je ook weer een favoriete instelling kunt kiezen waar de oortjes vervolgens vanzelf naartoe schakelen als die locatie gedetecteerd wordt. Voor locatiedetectie moet je echter inloggen met je Sony-profiel.
Over de windruisdemping kunnen we zeggen dat die in de meeste gevallen goed werkt. Als de wind echter onder precies de verkeerde hoek tegen de oortjes beukt, levert dit een stevig en hoogtonig geruis op dat de muziek kan overstemmen. Heb je de oortjes in met anc aan en muziek uit, dan is er voortdurend een laagtonig gerommel te horen. Deze bijgeluiden van de noisecancelling klinken heel zacht, maar nemen bij hoofdbewegingen toe in volume.
Accuprestaties
De accuduur is gemiddeld in vergelijking met de rest van het testveld. Met anc houden ze het net geen zeven uur vol; zonder anc halen ze een ruime werkdag. Het nieuwe laaddoosje is wat dikker en oogt wat kwetsbaarder, maar kan de oortjes nu ook zo'n 2,5 keer volledig opladen. Zijn voorganger had slechts genoeg voor één frisse lading. Draadloze opladers worden overigens niet ondersteund, dus het laaddoosje zelf laad je op via USB-C.
Bellen
De WF-C710N is best fijn voor degene met wie je belt. In normale omstandigheden komt je stem enigszins blikkerig, maar luid en duidelijk door. Is er veel lawaai om je heen, dan doen de microfoons hun uiterste best om dat weg te filteren zonder je boodschap om zeep te helpen. Dat lukt heel aardig. Onze stem klinkt nu doffer en zachter, maar de meeste ruis is inderdaad verdwenen. Tussen de resterende sisjes door komt de boodschap voldoende duidelijk over.
Originele mictestsample | |
Mictest Sony WF-C710N |
Micruistest Sony WF-C710N | |
Samengevat
De Sony WF-C710N is de opvolger van de populaire WF-C700N. Deze steelloze bluetoothoordopjes komen in een langwerpig laaddoosje dat wat goedkoper aanvoelt dan bij zijn voorganger, maar het nieuwe doosje kan de oortjes wel vaker opladen. De in-ears drukken een beetje tegen de binnenkant van je oor, maar hebben een seal die goed overeind blijft tijdens een wandel- of fietstocht. Ze hebben een stevige, warme sound en goede noisecancelling, maar de accuduur is vrij gemiddeld. Ook kun je er prima handsfree mee bellen. Helaas is de codecondersteuning beperkt tot de gangbare SBC- en AAC-codecs.
Pluspunten
Prima seal voor wandelen en fietsen Fijn geluid Goede noisecancelling Nette belprestaties
Minpunten
Goedkope look-and-feel van laaddoosje Druk tegen binnenkant van oor Accuduur niet bijzonder Beperkte codecondersteuning