Door Dennis de Vries en Friso Weijers

AI alleen is niet genoeg

Samsung Galaxy S25, S25+ en S25 Ultra Review

01-02-2025 • 06:00

181

Multipage-opmaak

Inleiding

  • Samsung Galaxy S25
  • Samsung Galaxy S25+
  • Samsung Galaxy S25 Ultra

In het kort

Hoewel de Samsung Galaxy S25 niet veel nieuws biedt ten opzichte van voorgaande toestellen, is het toch een aanrader voor degenen die compacte telefoons een warm hart toedragen. Het scherm heeft een uitstekende piekhelderheid en kleurweergave en de batterijduur is uitmuntend voor een telefoon van dit formaat, al laadt hij traag op. Samsung heeft zijn eigen Exynos-soc verruild voor een efficiënter exemplaar van Qualcomm. De Snapdragon 8 Elite For Galaxy-soc levert uitstekende piekprestaties, maar throttlet in dit toestel wel snel. One UI 7 is een fijne update voor Samsungs welbekende Android-schil en 7 jaar aan softwareondersteuning is royaal. De beloofde nieuwe AI-functies zijn nog halfbakken. Jammer is ook de karige 128GB opslag in het instapmodel. Met een telecamera en ultragroothoekcamera (zonder macrofunctie) is het camerasysteem redelijk veelzijdig, maar het begint wel op leeftijd te raken. Dat leidt tot wisselvallige prestaties bij slecht licht.

In het kort

De Samsung Galaxy S25+ moet het door zijn hoge prijs opnemen tegen concurrenten met uitgebreidere (camera)-specificaties, maar een slechte telefoon is het op zichzelf niet. Het scherm is groot, scherp, heeft een uitstekende piekhelderheid en kleurweergave. De batterijduur is uitmuntend, nog beter dan bij het toestel van vorig jaar. Opladen schiet nog steeds niet echt op. Samsung heeft zijn eigen Exynos-soc verruild voor een efficiënter exemplaar van Qualcomm. De Snapdragon 8 Elite For Galaxy-soc levert uitstekende piekprestaties, maar throttlet in dit toestel wel snel. One UI 7 is een fijne update voor Samsungs welbekende Android-schil en 7 jaar aan softwareondersteuning is royaal. De beloofde nieuwe AI-functies zijn nog halfbakken. Met een telecamera en ultragroothoekcamera is het camerasysteem redelijk veelzijdig, maar het begint wel op leeftijd te raken. Dat leidt tot wisselvallige prestaties bij slecht licht. Jammer genoeg ontbreekt een macrofunctie.

In het kort

De Galaxy S25 Ultra is het Samsung-topmodel voor 2025, met de meegeleverde stylus als unieke eigenschap. Helaas is de pen minder goed dan voorgaande jaren. De telefoon zelf is lichter, compacter en ligt prettiger in de hand. Het scherm is groot, scherp, heeft een uitstekende piekhelderheid en kleurweergave. De batterijduur is uitmuntend, maar opladen schiet nog steeds niet echt op. Evenals voorgaande modellen heeft de S25 Ultra een zeer uitgebreid camerasysteem. Inzoomen kan hij weer als de beste, de nieuwe ultragroothoekcamera levert scherpere foto's en de videokwaliteit is verder verbeterd. De hoofdcamera presteert bij weinig licht niet best. De nieuwste Snapdragon 8 Elite For Galaxy-soc biedt snelle systeemprestaties, maar throttlet relatief snel. One UI 7 is een fijne update voor Samsungs welbekende Android-schil en 7 jaar aan softwareondersteuning is royaal. De beloofde nieuwe AI-functies zijn nog halfbakken.

Het is februari en dat betekent dat Samsung zijn Galaxy S25-serie op de markt heeft gebracht. Er waren dit jaar – zoals wel vaker bij Samsung – voorafgaand aan de release genoeg lekken, waardoor je al gauw de indruk kon krijgen dat de onderdelen van de S24-lijn grotendeels hergebruikt werden. De meeste van die lekken bleken waar: aan de hardware is niet heel veel geknutseld, aan de software wél. Daarmee lijken de Galaxy S25, S25+ en S25 Ultra de geavanceerdste telefoons van het moment te zijn, tenminste op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De meeste van die kunstmatige intelligentie is overigens niet onlosmakelijk verbonden aan de nieuwe S25-telefoons, al zou je dat door alle eigen benamingen van Samsung haast denken. De Zuid-Koreaanse fabrikant werkt daarvoor nauw samen met Google en gebruikt dus Gemini als onderliggend llm. De meeste van deze functionaliteit zal in de nabije toekomst dus ook op andere Android-telefoons te gebruiken zijn.

Wat wél echt nieuw is, zijn One UI 7 en de Snapdragon 8 Elite For Galaxy-chipset. Dit is Qualcomms recentste topmodel, maar dan in een hoger geklokte uitvoering. Daarmee wordt meteen een van de grootste pijnpunten uit de Galaxy S-serie weggenomen: de Exynos-chip. Ook ‘echt nieuw’ is overigens de extra dunne Galaxy S25 Edge, al weten we daarover momenteel nog maar weinig, op een korte teaser na.

Hoewel je het bij de S-serie misschien niet zou verwachten, wist Samsung te vertellen dat juist gebruikers van deze toestellen de laatste jaren sneller overstappen naar het nieuwste topmodel en dus minder lang met hun telefoon doen. Ook groeit het aandeel Galaxy S-telefoons binnen Samsungs eigen aanbod. Wellicht kan Samsung met een sterke line-up in de S-serie dus weer marktleider worden, nu Apple dat stokje van ze heeft overgenomen.

Hoewel we geen wonderen verwachten wat betreft de hardware, is er genoeg nieuws om toch een beetje enthousiast van te worden, al is het maar op het gebied van software. Wij zijn de afgelopen tijd met de drie toestellen aan de slag gegaan om je alles te vertellen over Samsungs latest and greatest. Zijn de bijzondere Snapdragon-chip en een fikse uitbreiding van de AI-trukendoos genoeg om van de S25-serie een succes te maken? Je leest het in deze review.

Design en scherm

De Galaxy S25 Edge, de one more thing in Samsungs presentatie van dit jaar, mag dan nog even op zich laten wachten, maar als je de S25 en S25+ zo ziet liggen, zou je je bijna afvragen waarom Samsung het nog nodig vond om met een extra dun toestel te komen. Ook de S25 en S25+ hebben een afslankkuur gekregen ten opzichte van hun voorgangers en zijn met een dikte van 7,2 en 7,3mm de dunste Galaxy S-telefoons sinds de Galaxy S6 uit 2015.

Van links naar rechts: Galaxy S25, S25+, S25 Ultra
Van links naar rechts: Galaxy S25, S25+, S25 UltraVan links naar rechts: Galaxy S25, S25+, S25 UltraVan links naar rechts: Galaxy S25, S25+, S25 Ultra

Van de zijkant ziet vooral de S25+ er opvallend dun uit, maar in de hand voel je het eigenlijk niet zo. Afgezien van de dikte zien de twee er bijna exact hetzelfde uit als de Galaxy S24 en S24+, die op hun beurt als twee druppels water leken op de S23 en S23+. Nu was er bij het ontwerp ook niet heel veel ruimte om te innoveren, in letterlijke zin: bij voorgaande modellen was de schermrand al supersmal en mooi symmetrisch. Samsung heeft er voor de S25-toestellen nog geen tiende millimetertje weten af te schaven.

Wat ons betreft houden de recentste Apple iPhones en Google Pixel-telefoons nog iets fijner vast dan de Galaxy S25 en S25+. Het frame aan de zijkant is bij Samsung net wat vlakker vormgegeven, met een relatief scherpe hoek naar de voor- en achterkant. De concurrentie heeft net wat rondere overgangen, maar het verschil is niet groot en toch al niet merkbaar als je een hoesje gebruikt.

Galaxy S25 Ultra: minder Note dan ooit

In tegenstelling tot de S25 en S25+ is de Galaxy S25 Ultra wel voorzien van een iets ander design dan zijn voorganger. Al met de Galaxy S24 Ultra verloor het Samsung-topmodel zijn gekromde schermranden en met de S25 Ultra lijkt nu ook het frame meer op dat van de Galaxy S25 en S25+. Hoewel de hoeken van het scherm nog steeds minder zijn afgerond dan bij de overige toestellen, zijn de scherpe kanten in de zijrand verleden tijd. Doordat Samsung de schermranden van de S25 Ultra nog wat smaller heeft weten te maken dan die van de S24 Ultra, kon het scherm een klein beetje groter zijn in een juist net wat smallere behuizing. Wereldschokkende verschillen zijn het niet, maar al met al ligt de S25 Ultra een stuk fijner in de hand dan zijn voorganger.

Samsung Galaxy S24 Ultra (links) en S25 UltraSamsung Galaxy S24 Ultra (links) en S25 UltraSamsung Galaxy S24 Ultra (links) en S25 Ultra

Met zijn vernieuwde ontwerp lijkt de Galaxy S25 Ultra minder op de oude Galaxy Note-toestellen dan ooit tevoren. Hoewel er nog steeds een S Pen in de behuizing zit, krijgt de functionaliteit daarvan helaas een downgrade ten opzichte van vorig jaar. Bij de Galaxy S21 Ultra tot en met S24 Ultra had het pennetje een bluetoothverbinding met het toestel. Zo kon je de stylus gebruiken als afstandsbediening door het knopje op de pen in te drukken of ermee te gebaren. Je kon die Air Actions gebruiken om apps te openen of functies te gebruiken binnen apps, bijvoorbeeld het wisselen van camera of het indrukken van de cameraknop.

De pen van de S25 Ultra heeft geen bluetooth meer en daarmee werken de Air Actions ook niet langer. Een van de uniekste eigenschappen van de Ultra-toestellen verliest daarmee een klein beetje aan waarde, ook al doen alle overige functies van de S Pen het zoals vanouds. Wie dacht slim te zijn door een oude stylus met de nieuwe S25 Ultra te gebruiken: hoewel het schrijven daarmee prima werkt, geldt dat niet voor de Air Actions. Bovendien past de oude pen fysiek niet in het nieuwe toestel.

Dikkere lenzen, lichtere toestellen

De achterkanten van de Galaxy S25, S25+ en S25 Ultra bevatten nog steeds de los uitstekende cameralensjes. Het zijn er drie bij de S25 en S25+ en vijf bij het topmodel, dat naast de vier camera's nog een dieptesensor heeft in een apart rondje. Ten opzichte van de S24-serie zijn de metalen ringen rondom de camera's breder geworden. Die verandering blijkt in de praktijk onpraktisch. De ring loopt niet helemaal door, maar is op het punt waar de lenzen de behuizing raken iets dunner. Gebruik je het toestel zonder hoesje, dan hoopt stof en andere vuiligheid zich daardoor nog sneller op rondom de lenzen dan bij de S24 en voorgaande modellen.

Het nieuwe ontwerp van de cameralenzen is gevoelig voor stof en viezigheid
Het nieuwe ontwerp van de cameralenzen is gevoelig voor stof en viezigheid.

Uiteraard zijn de S25-toestellen water- en stofdicht (IP68). Het frame is bij de S25 en S25+ weer gemaakt van Armor Aluminium, met een voor- en achterkant van Gorilla Glass Victus 2. De S25 Ultra heeft net als de S24 Ultra een frame uit titanium. Het glas aan de voor- en achterkant is het allernieuwste glas van Corning: Gorilla Armor 2. Dat zou nog beter bestand moeten zijn tegen vallen dan voorgaande Gorilla Glass-varianten. Het schermglas heeft volgens de fabrikant ook verbeterde antireflectieve eigenschappen, zodat de display bij veel zonlicht beter afleesbaar moet zijn. Inderdaad oogt het scherm van de Galaxy S25 Ultra bij omgevingslicht zwarter en daarmee contrastrijker dan dat van andere toestellen, ook de iPhone 16 Pro en Google Pixel 9 Pro XL die we ter vergelijking ernaast hadden liggen.

Alle drie de S25-toestellen zijn lichter dan hun voorgangers. Dat verschil ga je vast niet merken, maar in verhouding tot de concurrentie zijn zeker de S25 en S25+ vrij lichte telefoons. Het plusmodel weegt bijvoorbeeld minder dan de meeste Plus-, Pro- of Ultra-telefoons met een even groot scherm, behalve die van Motorola. De compacte S25 is lichter dan toestellen als de Apple iPhone 16 en Google Pixel 9 Pro. Het is fijn dat Samsung een luxe smartphone met een kleine schermmaat in het assortiment houdt, voor wie geen fan is van de steeds grotere ontwerpen van andere toestellen. Tegelijk moet je bij Samsung voor de allerbeste specificaties wel een knoeperd van een telefoon nemen. Apple heeft al jaren een kleinere Pro-iPhone en Google kwam afgelopen jaar met een compact Pro-toestel met een even goede camera als het topmodel.

S25 S24 S25+ S24+ S25 Ultra S24 Ultra
Hoogte (mm) 146,9 147,0 158,4 158,5 162,8 162,3
Breedte (mm) 70,5 70,6 75,8 75,9 77,6 79,0
Dikte (mm) 7,2 7,6 7,3 7,7 8,2 8,6
Gewicht 162g 168g 190g 196g 218g 233g
Schermdiagonaal 6,2" 6,2" 6,7" 6,7" 6,9" 6,8"

Beeldscherm met weinig vernieuwing

Afgezien van de 0,1" toegenomen diagonaal van het scherm bij de Galaxy S25 Ultra is aan de schermen van de S25-serie niets veranderd ten opzichte van de S24-toestellen. De S25 heeft weer een scherm met 2340x1080 pixels; de twee grotere toestellen bieden 3088x1440 pixels. Dat geeft de S25+ en S25 Ultra een nog iets hogere pixeldichtheid, maar ook de S25 biedt een voldoende scherp beeld. Alle schermen hebben een variabele refreshrate van 1 tot 120Hz met dank aan de ltpo-backplane. Dat maakt de schermen zuiniger bij always-on-displayweergave, zodat je daarop ook je wallpaper kunt weergeven. Galaxy S-telefoons van vóór de S24-serie ondersteunen dat niet. Een camera onder het scherm zit er ook bij de S25-reeks weer niet in, maar het superkleine cameragaatje is de next best thing. De onderbreking in het scherm is beduidend smaller dan bij de Google Pixel 9 (Pro) en Apple iPhone 16-reeks.

De piekhelderheid blijft voor de hele S25-serie staan op 2600cd/m², dezelfde als bij de S24-toestellen, maar significant hoger dan bij oudere Galaxy S-telefoons. De functie Vision Booster schroeft het gamma omhoog bij veel omgevingslicht om de zichtbaarheid te verbeteren; die aanpassing verloopt wat geleidelijker dan bij de S24-modellen, zodat hij net wat minder opvalt. Evenals bij de S24-serie heb je bij de S25-toestellen de mogelijkheid om de tint van het scherm automatisch op het omgevingslicht aan te passen. Voor de kleurweergave heb je de keuze uit Natuurlijk, die zoals de naam al zegt de natuurlijkste weergave biedt en die we voor de metingen hieronder hebben gebruikt. De Levendig-modus geeft de verzadiging van alle kleuren een boost. In beide standen kunnen sdr- en hdr-content netjes naast elkaar staan op het scherm op de juiste helderheid, wat Samsung-telefoons pas sinds de S24-serie ondersteunen. Die mogelijkheid wordt ook gebruikt om foto's van de telefoon in de galerij in hdr weer te geven.

  • Piekhelderheid 15%
  • Piekhelderheid 33%
  • Piekhelderheid 50%
  • Piekhelderheid 100%
  • Min. helderheid
  • Kleurtemp.
  • Gem. grijsafw.
  • Gem. kleurafw.
  • Gem. colorcheckerafw.
Piekhelderheid wit (15% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 6,34"
2.979
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 6,73"
2.722
Google Pixel 9 2424x1080 6,24"
2.611
Samsung Galaxy S24 2340x1080 6,2"
2.543
Samsung Galaxy S25 2340x1080 6,2"
2.508
Samsung Galaxy S24+ 3088x1440 6,7"
2.501
Samsung Galaxy S24 Ultra 3120x1440 6,8"
2.483
Samsung Galaxy S25 Ultra 3120x1440 6,9"
2.470
Samsung Galaxy S25+ 3120x1440 6,7"
2.454
Apple iPhone 16 Pro Max 2868x1320 6,9"
2.379
Apple iPhone 16 Pro 2622x1206 6,3"
2.375
ASUS ROG Phone 9 Pro 2400x1080 6,78"
2.276
Apple iPhone 16 2556x1179 6,1"
2.269
Apple iPhone 16 Plus 2796x1290 6,7"
2.232
OnePlus 13 3168x1440 6,82"
2.095
Nubia Z70 Ultra 2688x1216 6,85"
1.914
OPPO Find X8 Pro Zwart 2780x1264 6,78"
1.578
Xiaomi 14 Ultra 3200x1440 6,73"
1.297
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 6,34"
2.627
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 6,73"
2.470
Google Pixel 9 2424x1080 6,24"
2.437
Samsung Galaxy S24 2340x1080 6,2"
2.189
Samsung Galaxy S24+ 3088x1440 6,7"
2.158
Samsung Galaxy S24 Ultra 3120x1440 6,8"
2.146
Samsung Galaxy S25 2340x1080 6,2"
2.129
Samsung Galaxy S25 Ultra 3120x1440 6,9"
2.116
Samsung Galaxy S25+ 3120x1440 6,7"
2.103
ASUS ROG Phone 9 Pro 2400x1080 6,78"
2.094
Apple iPhone 16 Pro 2622x1206 6,3"
1.972
Apple iPhone 16 Pro Max 2868x1320 6,9"
1.953
OnePlus 13 3168x1440 6,82"
1.873
Apple iPhone 16 Plus 2796x1290 6,7"
1.866
Apple iPhone 16 2556x1179 6,1"
1.806
Nubia Z70 Ultra 2688x1216 6,85"
1.782
OPPO Find X8 Pro Zwart 2780x1264 6,78"
1.492
Xiaomi 14 Ultra 3200x1440 6,73"
1.357
Piekhelderheid wit (50% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 6,34"
2.403
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 6,73"
2.294
Google Pixel 9 2424x1080 6,24"
2.256
ASUS ROG Phone 9 Pro 2400x1080 6,78"
1.948
Samsung Galaxy S24+ 3088x1440 6,7"
1.719
Samsung Galaxy S24 Ultra 3120x1440 6,8"
1.712
OnePlus 13 3168x1440 6,82"
1.702
Samsung Galaxy S24 2340x1080 6,2"
1.692
Samsung Galaxy S25+ 3120x1440 6,7"
1.676
Nubia Z70 Ultra 2688x1216 6,85"
1.675
Samsung Galaxy S25 Ultra 3120x1440 6,9"
1.642
Samsung Galaxy S25 2340x1080 6,2"
1.632
OPPO Find X8 Pro Zwart 2780x1264 6,78"
1.426
Xiaomi 14 Ultra 3200x1440 6,73"
1.364
Apple iPhone 16 2556x1179 6,1"
1.289
Apple iPhone 16 Pro 2622x1206 6,3"
1.253
Apple iPhone 16 Plus 2796x1290 6,7"
1.252
Apple iPhone 16 Pro Max 2868x1320 6,9"
1.167
Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 6,34"
2.092
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 6,73"
2.060
Google Pixel 9 2424x1080 6,24"
1.952
ASUS ROG Phone 9 Pro 2400x1080 6,78"
1.608
Nubia Z70 Ultra 2688x1216 6,85"
1.444
Samsung Galaxy S24 2340x1080 6,2"
1.332
Xiaomi 14 Ultra 3200x1440 6,73"
1.325
Samsung Galaxy S25+ 3120x1440 6,7"
1.314
Samsung Galaxy S24 Ultra 3120x1440 6,8"
1.311
Samsung Galaxy S24+ 3088x1440 6,7"
1.303
Samsung Galaxy S25 Ultra 3120x1440 6,9"
1.303
Samsung Galaxy S25 2340x1080 6,2"
1.303
OPPO Find X8 Pro Zwart 2780x1264 6,78"
1.223
Apple iPhone 16 Pro 2622x1206 6,3"
1.046
Apple iPhone 16 Pro Max 2868x1320 6,9"
1.031
Apple iPhone 16 2556x1179 6,1"
1.026
Apple iPhone 16 Plus 2796x1290 6,7"
1.022
OnePlus 13 3168x1440 6,82"
1.018
Minimale helderheid
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy S24 Ultra 3120x1440 6,8"
0,78
Samsung Galaxy S25+ 3120x1440 6,7"
0,89
Samsung Galaxy S25 Ultra 3120x1440 6,9"
0,90
Samsung Galaxy S24+ 3088x1440 6,7"
0,94
Samsung Galaxy S25 2340x1080 6,2"
0,97
Apple iPhone 16 Pro Max 2868x1320 6,9"
0,97
Apple iPhone 16 2556x1179 6,1"
0,99
Apple iPhone 16 Pro 2622x1206 6,3"
0,99
Apple iPhone 16 Plus 2796x1290 6,7"
1,00
Xiaomi 14 Ultra 3200x1440 6,73"
1,14
Samsung Galaxy S24 2340x1080 6,2"
1,89
OnePlus 13 3168x1440 6,82"
1,90
OPPO Find X8 Pro Zwart 2780x1264 6,78"
1,95
Google Pixel 9 2424x1080 6,24"
2,34
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 6,73"
2,89
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 6,34"
2,95
ASUS ROG Phone 9 Pro 2400x1080 6,78"
3,02
Nubia Z70 Ultra 2688x1216 6,85"
3,18
Kleurtemperatuur wit
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde graden in kelvin (lager is beter)
Nubia Z70 Ultra 2688x1216 6,85"
6.175
Apple iPhone 16 Plus 2796x1290 6,7"
6.265
Apple iPhone 16 2556x1179 6,1"
6.284
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 6,34"
6.314
Apple iPhone 16 Pro Max 2868x1320 6,9"
6.414
Apple iPhone 16 Pro 2622x1206 6,3"
6.427
Samsung Galaxy S25+ 3120x1440 6,7"
6.447
Samsung Galaxy S24+ 3088x1440 6,7"
6.456
OnePlus 13 3168x1440 6,82"
6.511
Samsung Galaxy S25 2340x1080 6,2"
6.515
Samsung Galaxy S25 Ultra 3120x1440 6,9"
6.556
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 6,73"
6.562
ASUS ROG Phone 9 Pro 2400x1080 6,78"
6.575
Google Pixel 9 2424x1080 6,24"
6.668
Samsung Galaxy S24 2340x1080 6,2"
6.703
Xiaomi 14 Ultra 3200x1440 6,73"
6.716
Samsung Galaxy S24 Ultra 3120x1440 6,8"
6.748
OPPO Find X8 Pro Zwart 2780x1264 6,78"
7.020
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Galaxy S24+ 3088x1440 6,7"
0,61
Samsung Galaxy S24 2340x1080 6,2"
1,04
Samsung Galaxy S24 Ultra 3120x1440 6,8"
1,09
Samsung Galaxy S25 2340x1080 6,2"
1,16
OnePlus 13 3168x1440 6,82"
1,19
Apple iPhone 16 Plus 2796x1290 6,7"
1,55
Apple iPhone 16 2556x1179 6,1"
1,57
Apple iPhone 16 Pro 2622x1206 6,3"
1,57
Samsung Galaxy S25 Ultra 3120x1440 6,9"
1,71
Samsung Galaxy S25+ 3120x1440 6,7"
1,72
Google Pixel 9 2424x1080 6,24"
1,74
Apple iPhone 16 Pro Max 2868x1320 6,9"
1,82
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 6,73"
1,84
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 6,34"
2,10
ASUS ROG Phone 9 Pro 2400x1080 6,78"
3,07
OPPO Find X8 Pro Zwart 2780x1264 6,78"
3,99
Nubia Z70 Ultra 2688x1216 6,85"
4,14
Xiaomi 14 Ultra 3200x1440 6,73"
4,41
Gemiddelde kleurafwijking
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 13 3168x1440 6,82"
0,90
Google Pixel 9 2424x1080 6,24"
0,92
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 6,73"
0,95
Samsung Galaxy S25 2340x1080 6,2"
1,06
Samsung Galaxy S24 2340x1080 6,2"
1,06
Apple iPhone 16 2556x1179 6,1"
1,22
Apple iPhone 16 Plus 2796x1290 6,7"
1,24
Samsung Galaxy S24+ 3088x1440 6,7"
1,29
Samsung Galaxy S24 Ultra 3120x1440 6,8"
1,30
Samsung Galaxy S25+ 3120x1440 6,7"
1,40
Apple iPhone 16 Pro 2622x1206 6,3"
1,42
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 6,34"
1,43
Samsung Galaxy S25 Ultra 3120x1440 6,9"
1,44
Apple iPhone 16 Pro Max 2868x1320 6,9"
1,56
ASUS ROG Phone 9 Pro 2400x1080 6,78"
1,94
OPPO Find X8 Pro Zwart 2780x1264 6,78"
2,46
Xiaomi 14 Ultra 3200x1440 6,73"
3,00
Nubia Z70 Ultra 2688x1216 6,85"
3,93
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Galaxy S25 2340x1080 6,2"
0,69
Samsung Galaxy S24 2340x1080 6,2"
0,72
Samsung Galaxy S24+ 3088x1440 6,7"
0,90
Samsung Galaxy S25+ 3120x1440 6,7"
0,92
OnePlus 13 3168x1440 6,82"
0,92
Apple iPhone 16 2556x1179 6,1"
0,98
Apple iPhone 16 Plus 2796x1290 6,7"
0,99
Samsung Galaxy S24 Ultra 3120x1440 6,8"
1,00
Apple iPhone 16 Pro 2622x1206 6,3"
1,00
Samsung Galaxy S25 Ultra 3120x1440 6,9"
1,01
Apple iPhone 16 Pro Max 2868x1320 6,9"
1,16
Google Pixel 9 2424x1080 6,24"
1,33
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 6,73"
1,46
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 6,34"
1,61
OPPO Find X8 Pro Zwart 2780x1264 6,78"
2,43
Xiaomi 14 Ultra 3200x1440 6,73"
2,88
ASUS ROG Phone 9 Pro 2400x1080 6,78"
3,35
Nubia Z70 Ultra 2688x1216 6,85"
3,46

In de test met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays' Calman Ultimate-analysesoftware scoren de drie S25-toestellen vergelijkbaar als het gaat om de maximale helderheid. Op het 15-procentmeetvlakje, het kleinste dat we betrouwbaar kunnen meten, zien we net niet de beloofde 2600cd/m² aan helderheid. Mogelijk wordt deze waarde wel bereikt als een nog kleiner deel van het scherm wit is. Opvallend is dat de S25-serie over de hele linie iets slechter scoort dan de S24-toestellen vorig jaar, maar het verschil is klein genoeg om niet merkbaar te zijn. Wel merkbaar feller zijn de Google Pixel 9-toestellen, die ook als het hele scherm wit is boven de 2000cd/m² aan helderheid produceren, waar de S25-toestellen dan terugzakken tot ongeveer 1300cd/m². Hoewel de S25-toestellen dus niet meer in de absolute topklasse zitten wat betreft helderheid, scoren ze alsnog duidelijk beter dan de gemiddelde Chinese smartphone, met in de grafiek hierboven de OPPO Find X8 Pro of OnePlus 13 als voorbeelden.

De Galaxy S25-toestellen hebben net als hun voorgangers ook een zeer lage minimale helderheid van minder dan 1cd/m², iets waarmee Apple bij zijn iPhone 16-serie ook schermt. De OPPO Find X8 Pro en OnePlus 13 zitten op ongeveer 2cd/m², de Pixel 9 Pro (XL) zelfs op bijna 3cd/m². Dat maakt deze schermen net wat minder fijn afleesbaar in het pikkedonker.

In de kleurmetingen doet de Galaxy S25 het opvallend genoeg ietsje beter dan de Galaxy S25+ en S25 Ultra, maar die verschillen mogen geen naam hebben. Ook de S25 Ultra behaalt een gemiddelde colorcheckerafwijking, uitgedrukt in een ΔE-score, ver onder de waarde van 3, waarbij een kleurverschil met het menselijk oog duidelijk zichtbaar wordt. Veel andere smartphones uit de topklasse lukt dat ook wel, bijvoorbeeld recente Apple iPhones en Google Pixel-telefoons, maar er zijn nog steeds apparaten met een zichtbaar iets minder goede afstelling.

Iets wat niet blijkt uit de kleurmetingen, maar wel zichtbaar is in de praktijk, is dat de nieuwe schermen minder last hebben van banding in vloeiende kleurovergangen. Bij de Galaxy S24 Ultra zag je in sommige gevallen ook een soort ruis op effen kleuren; ook die is bij de S25 Ultra sterk verminderd.

Camerasysteem, software en vergelijking met S24-serie

De camera’s op de Galaxy S25 en S25+ zijn ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar, toen ze ook al geen vernieuwing brachten op het gebied van hardware. Deze trend kun je bijna helemaal doortrekken naar de Galaxy S22, want de S25 en S25+ gebruiken voor de primaire, ultrawide en telecamera dezelfde sensors als drie jaar geleden. De frontcamera gaat mee sinds de S23 en S23+.

Ook de Galaxy S25 Ultra heeft grotendeels dezelfde cameraopstelling als zijn voorgangers, met uitzondering van de ultragroothoekcamera. Het 12-megapixelexemplaar maakt daar plaats voor een exemplaar met een net iets grotere 50-megapixelsensor, dezelfde die de S25 en S25+ voor de primaire camera hebben. De lens is bovendien lichtsterker. Evenals bij de S24 Ultra heeft de ultragroothoekcamera autofocus om er macro's mee te kunnen maken, een mogelijkheid die op de S25 en S25+ teleurstellend genoeg nog steeds ontbreekt. Apple en Google hebben het wel toegevoegd aan hun net-niet-topmodellen en ook met veel goedkopere telefoons kun je van heel dichtbij fotograferen.

  • Galaxy S25/S25+
  • Galaxy S25 Ultra
Primair Ultragroothoek Tele (3x) Front
Sensor Isocell S5KGN3 IMX564 Isocell S5K3K1 n.b.
Resolutie 50 megapixel 12 megapixel 10 megapixel 12 megapixel
Sensorgrootte 1/1,56"
(50mm²)
1/2,55"
(23,5mm²)
1/3,94"
(12,5mm²)
1/3,1"
(14,9mm²)
Pixelgrootte 1,0μm 1,4μm 1,12μm 1,22μm
Brandpunt in 35mm-eq. 23mm 13mm 69mm 25mm
Diafragma F/1.8 F/2.2 F/2.4 F/2.2
Ois Ja - Ja -
Autofocus Dpaf - Dpaf Dpaf
Video 8k @ 30fps
4k @ 60fps
4k @ 60fps 4k @ 60fps 4k @ 60fps
Primair Ultragroothoek Tele (3x) Tele (5x) Front
Sensor ISOCELL HP2 ISOCELL GN3 ISOCELL S5K3K1 IMX854 n.b.
Resolutie 200 megapixel 50 megapixel 10 megapixel 50 megapixel 12 megapixel
Sensorgrootte 1/1,3" (72mm²) 1/1,51" (50mm²) 1/3,94 (12,5mm²) 1/2,24" (24,5mm²) 1/3,1" (14,9mm²)
Pixelgrootte 0,6μm 1,0μm 1,12μm 0,7μm 1,22μm
Brandpunt in 35mm-eq. 24mm 13mm 72mm 111mm 25mm
Diafragma f/1.7 f/1.9 f/2.4 f/3.4 f/2.2
Ois Ja - Ja Ja -
Autofocus Dpaf+laser Dpaf+laser Dpaf+laser Dpaf+laser Pdaf
Video 8k @ 30fps
4k @ 120fps
8k @ 30fps
4k @ 120fps
4k @ 60fps 8k @ 30fps
4k @ 60fps
4k @ 60fps

De hardware mag weinig nieuws bevatten, volgens Samsung betekent dat niet dat de kwaliteit van de camera’s ook hetzelfde is gebleven. Net zoals bij veel andere zaken dit jaar is het de software die voor verbetering moet zorgen. De S25-serie bevat de tweede generatie van Samsungs fotoverwerkingsalgoritme, de ProVisual Engine. Dit zou tal van verbeteringen moeten opleveren, voornamelijk in situaties met weinig licht. We hebben Samsung gevraagd of deze nieuwe ProVisual Engine ook wordt uitgerold naar oudere Galaxy S-serie-telefoons; ze gebruiken immers dezelfde camerahardware. Daarop kon de fabrikant nog geen reactie geven.

De Galaxy S25-toestellen kunnen nu ook video opnemen in het Log-formaat. Het vlakke kleurprofiel zorgt ervoor dat beelden er standaard grijzig uitzien, wat de fotogalerij overigens on the fly kan corrigeren, maar de bedoeling is dat je deze video's nabewerkt. Dan heb je ten opzichte van een standaardvideo meer ruimte om de kleuren of belichting aan te passen. We zien dat de bitrate van deze video's ook hoger is dan gebruikelijk: waar een standaard 4k/30fps-video van de S25 Ultra een bitrate heeft van ongeveer 25Mbps, ligt de bitrate bij dezelfde Log-video boven de 100Mbps. Samsung gebruikt overigens nog steeds een standaard H.265-codec. Apple's Pro-iPhones kunnen ook Log-video opnemen, maar in het grotere ProRes-formaat, wat een datastroom van meer dan 600Mbps oplevert.

One UI 7's nieuwe camera-interfaceOne UI 7's nieuwe camera-interface
One UI 7's nieuwe camera-interfaceOne UI 7's nieuwe camera-interfaceOne UI 7's nieuwe camera-interface

De camera-app die deze en andere mogelijkheden ontsluit, heeft net als de rest van One UI 7 een vernieuwde vormgeving. Nabij de sluiterknop is een snelmenuutje toegevoegd dat de meeste extra opties bevat, zoals resolutie en kleurfilters, zodat je ze gemakkelijker met één hand kunt bereiken. De cameramodi zijn hetzelfde gebleven. Het zijn er meer dan een dozijn, met bijvoorbeeld een aparte stand voor het fotograferen van eten en een functie om allerlei grappige effecten toe te voegen aan selfies. Wat ons betreft zou Samsung alle verschillende standen wel wat meer mogen consolideren en functies die in de ene cameramodus beschikbaar zijn ook aan andere standen toevoegen. Zo is er een Pro-modus waarin je meer instellingen kunt aanpassen bij het maken van foto's, maar ook nog de aparte Expert RAW-modus die eigenlijk hetzelfde biedt, maar waarin weer net andere functies zitten. Nieuw in die stand is een functie voor kunstmatige achtergrondonscherpte, die in iets andere vorm al jaren beschikbaar was: de portretmodus. Om de een of andere reden is alleen in de Expert RAW-modus, en niet in de normale fotomodus, een optie voor 24-megapixelopname beschikbaar. De gewone videomodus heeft bij de Galaxy S25 Ultra geen optie voor 4k/120fps-opname. Dat kan het toestel wel degelijk, maar je moet net weten dat die alleen in de Pro Video-stand zit, van waaruit je ook de genoemde Log-videofunctie bereikt.

In de galerijapp zit een nieuwe functie Geluid Wissen, die zoals de naam al zegt storende (achtergrond)geluiden uit video's kan halen. Nadat het toestel de video heeft geanalyseerd, verschijnen onder het filmpje knoppen voor verschillende soorten geluid, zoals Stemmen en Wind, waarvan je het volume kunt terugdraaien of opschroeven. Dat werkt best goed en ook on device. Ook voor de Magische Gum waarmee je storende objecten uit foto's kunt knippen, heb je bij de Galaxy S25-serie geen internetverbinding meer nodig, in tegenstelling tot bij de Galaxy S24 en eerder. Verdere bewerkingen, bijvoorbeeld het veranderen van een selfie in een 3d-cartoon, vereisen wel nog steeds internet. Hoewel de telefoon nog steeds zegt dat hij 'een paar perfecte portretten' maakt, krijg je er nu nog maar één per keer in plaats van een paar verschillende opties tegelijk. Dat geldt ook voor andere AI-functies op de S25-serie waarmee je afbeeldingen kunt genereren en maakt het proces dus wat trager.

Galaxy S25 (Ultra) versus S24 (Ultra): Kleine verbeteringen, Ultra is veelzijdiger

We trappen de cameravergelijking af met de Galaxy S25 en S25 Ultra, afgezet tegen de Galaxy S24 en S24 Ultra. Zo maken we zichtbaar welke verschillen de nieuwe beeldverwerking brengt en wat een overstap van een 'normale' S25 naar het Ultra-model je eventueel oplevert.

Cameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - HoofdcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - Hoofdcamera

Foto's van de hoofdcamera van de Galaxy S24, S24+, S24 Ultra, S25, S25+ en S25 Ultra

De Galaxy S24(+) en S25(+) hebben een vergelijkbare kleurweergave, maar het nieuwe model kiest soms voor een net wat helderdere belichting. De S25(+) heeft overdag vaak wat minder last van ruis in de schaduwen of hoeken van het beeld. Tegelijk zien kleine details er wat vager uit dan bij de S24(+). Bij het gebruik van de hoofdcamera is dat minder jammer dan bij de ultragroothoekcamera, die ook vorig jaar al geen superscherp beeld afleverde. Gebruik je de nachtmodus, dan zijn de rollen omgedraaid: de S24(+) oogt ietwat blurry, maar foto's van de S25(+) hebben lelijk kunstmatig ogende verscherping. Rechte lijnen, grassprietjes en boomtakken zien er gekarteld uit. Vreemd is ook de 'sneeuw' van witte pixels in de lucht.

Cameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S24-serie versus S25-serie - Ultragroothoekcamera

Foto's van de ultragroothoekcamera van de Galaxy S24, S24+, S24 Ultra, S25, S25+ en S25 Ultra

Vergelijkbaar met de S25(+) wordt ruis bij de S25 Ultra wat effectiever weggepoetst dan bij de S24 Ultra, ten koste van een klein beetje fijn detail. Ook hier is de nachtmodus 'verbeterd' met een aanzienlijke hoeveelheid softwarematige verscherping, althans bij het gebruik van de hoofdcamera, maar de lucht oogt tenminste egaler. Foto's van de nieuwe ultragroothoekcamera zien er zowel overdag als 's nachts wel echt beter uit met meer detail en minder ruis. Ook in video's is minder ruis te zien.

Portretfoto met de Galaxy S24+ en S25Portretfoto met de Galaxy S24+ en S25

Portretfoto van de Galaxy S24+ (links) en S25

Bij zowel de S25 Ultra als de overige S25-toestellen valt op dat de portretmodus een betere scheiding tussen voor- en achtergrond aanbrengt. Dennis krijgt op de foto's van de S24 een beetje een Playmobil-kapsel, waar je bij de S25 nog uitstekende haren in zijn kapsel ziet.

10x inzoomen met de Galaxy S25 en S25 Ultra10x inzoomen met de Galaxy S25 en S25 Ultra

10x inzoomen met de Galaxy S25 (links) en S25 Ultra

De S25 Ultra deelt de 3x-telecamera en de frontcamera met de S25 en S25+, maar de hoofdcamera en ultragroothoekcamera zijn anders en er is nog een extra telecamera aanwezig. Het beeld van de hoofdcamera is bij de S25 Ultra hooguit een klein beetje scherper en bevat ietsje minder ruis dan bij de S25(+). Bij het gebruik van de ultragroothoekcamera zijn de verschillen veel duidelijker te zien. In ver inzoomen is de S25(+) logischerwijs ook niet zo goed als de S25 Ultra. Boven de drie keer zoom loopt de kwaliteit erg snel terug, waar het Ultra-model op 10x zoom nog bruikbare resultaten aflevert.

Camera: praktijktest en vergelijking S25(+)

Camerasysteem S25 en S25+
Camerasysteem S25 en S25+

Omdat de Galaxy S25 en S25+ dezelfde foto's produceren, hebben we een ervan meegenomen in deze vergelijking met twee andere toestellen. We hebben gekozen voor de iPhone 16, een telefoon die ook relatief compact is en waarvan de prijs in de buurt ligt van die van de S25, en de Oppo Find X8 Pro, een gelijk geprijsd toestel waarvan we weten dat hij goede camera's aan boord heeft. Voordat de foto's zijn genomen zijn de toestellen geüpdatet naar de nieuwste softwareversie. Dat is op moment van schrijven OneUI 7.0 S931BXXU1AYA1 / S931BOXM1AYA1.

Primair

Samsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primairSamsung S25(+) cameravergelijking - primair

De primaire camera op de S25 en S25+ presteert vooral overdag ruim voldoende. De foto’s zijn niet de allerscherpste – die worden geproduceerd door de Oppo – maar het verschil is niet groot. Ze bevatten een haar meer ruis dan de plaatjes van de Oppo en iPhone, maar dan moet je wel erg goed kijken. Bovendien is de kleurweergave overdag uitstekend. Ook met het contrast en weergave van details in donkere gebieden zit het wel snor. Wel valt op dat de camera de ene keer goed met tegenlicht om weet te gaan en de andere keer juist wat minder. Dat maakt hem nogal wisselvallig.

Dat geldt al helemaal wanneer je overschakelt naar de nachtmodus. De kleurweergave, waarin de S25-modellen overdag excelleren, valt dan juist tegen. Die zie je bijvoorbeeld op de foto van de boom, die wel erg groen uitslaat op het resultaat van de Samsung-telefoon. Daarnaast gaat het nieuwe algoritme soms volledig de mist in. Zie bijvoorbeeld de afbeelding van de legoplantjes, die op de Samsung een duidelijk artefact bevat, waarschijnlijk door het agressieve fotoverwerkingsalgoritme. Ook op de foto van het appartementencomplex verdwijnen nagenoeg alle details van de bakstenen op de linkerhoek. De Find X8 Pro en iPhone 16 doen dat ook niet perfect, maar de S25 presteert hier ronduit het slechtst. Dat is vervelend, want op deze manier blijf je tijdens het maken van foto’s altijd een beetje gissen naar het eindresultaat en heb je dus geen hoofdcamera waarop je kunt bouwen.

2x zoom

Samsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoomSamsung S25(+) cameravergelijking - 2x zoom

Geen van de telefoons die we hier vergelijken beschikt over een lens om twee keer mee te zoomen, dus wordt dat gedaan op basis van de primaire camera. Hier presteert de S25 wederom niet slecht, maar komt hij ook niet als beste uit de verf: dat is de iPhone. Op het gebied van scherpte en kleurweergave zit het wel goed, maar wat betreft high dynamic range doet de Samsung-telefoon het wat minder. Dit zie je het duidelijkst naar voren komen op de foto van de struik, waarbij er op de foto afkomstig van de Samsung de minste details zichtbaar zijn in het donker en de lucht een mindere doortekening van de wolken bevat.

Tele

Samsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - TeleSamsung S25(+) cameravergelijking - Tele

De telecamera op de S25 en S25+ zorgt voor een 3x-vergroting. De Oppo Find X8 Pro heeft ook zo’n camera, maar deze ontbreekt op de iPhone. Deze zal dus wederom digitaal moeten zoomen middels de primaire camera en levert daarmee de minst mooie plaatjes. Het gaat dus vooral tussen de S25 en Find X8 Pro, waarbij die laatste het beter doet. De Samsung levert foto’s af die minder scherp zijn, meer ruis bevatten en de lens lijkt gevoelig te zijn voor chromatische aberratie. De kleurweergave is de ene keer beter op de Oppo en de andere keer beter op de Samsung. Bovengenoemde punten gelden ook voor de portretmodus, waarbij de Oppo-telefoon bovendien een betere bokeh weet te creëren. Wel wordt de huidskleur op de S25-telefoons natuurgetrouwer getoond.

Ultragroothoek

Samsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - UltragroothoekSamsung S25(+) cameravergelijking - Ultragroothoek

De ultragroothoekcamera van de S25 en S25+ heeft 12 megapixels om mee te werken. Dat is een groot contrast met de Find X8 Pro en iPhone 16, die respectievelijk ultrawidesensors van 50 en 48 megapixels bevatten. Je zou in de praktijk dus verwachten dat de Samsung, ook gezien de leeftijd van de sensor, een stuk minder goed presteert. Het tegendeel is waar: hoewel de S25 hier niet als allerbeste uit de test komt, presteert de ultrawide vooral bij genoeg licht best keurig. Zo legt de Samsung-telefoon met afstand de beste foto vast van onze prachtige Tweakers-wallpaper en weet de camera in donkere gebieden vaak meer detail te bewaren dan de iPhone. Wel zie je hier en daar een beetje chromatische aberratie ontstaan en bevatten de foto’s relatief veel ruis. Ook fijnere details in de verte zijn soms lastig, zoals bijvoorbeeld de horizontale lijnen op het grijze kantoorpand op de eerste foto.

Front

Samsung S25(+) cameravergelijking - FrontSamsung S25(+) cameravergelijking - FrontSamsung S25(+) cameravergelijking - FrontSamsung S25(+) cameravergelijking - FrontSamsung S25(+) cameravergelijking - FrontSamsung S25(+) cameravergelijking - Front

Wanneer de selfiecamera genoeg licht heeft om mee te werken, gaat het nek aan nek tussen de Samsung en de Oppo. De foto’s zijn nagenoeg even scherp, al produceert de Oppo een haar meer detail als je echt gaat inzoomen. De kleurweergave van de Samsung is wel wat beter. Gaat het licht uit, dan maken beide genoemde toestellen gehakt van de iPhone. Het is niet duidelijk waarom, maar iPhones hebben de neiging om bij selfies in de nacht Dennis' toch al wat rode huid compleet op te blazen. De Samsung en Oppo geven een realistischere weergave, waarbij de Samsung het beste resultaat aflevert. De kleuren kloppen net wat meer en de foto bevat het meeste detail, zonder dat deze kunstmatig oogt zoals bij de Chinese telefoon het geval is.

Camera: praktijktest en vergelijking S25 Ultra

Camerasysteem S25 Ultra
Camerasysteem S25 Ultra

Voor de praktijktest van de Samsung Galaxy S25 Ultra vergelijken we hem met de Google Pixel 9 Pro XL, Apple iPhone 16 Pro en de Xiaomi 14 Ultra. Vermoedelijk komt Xiaomi binnenkort met een opvolger voor dit model, dat een van de beste cameratelefoons is die je nu kunt kopen. Alle toestellen zijn bijgewerkt naar de nieuwste softwareversie. In de onderstaande galerijen zie je ze telkens in die volgorde terug.

Primair - overdag

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdagCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera overdag

De hoofdcamera van de S25 Ultra kan goed meekomen met de concurrentie zonder echt uit te blinken. De kleurweergave ziet er een stuk neutraler uit dan bij Samsung-telefoons van een paar jaar geleden, misschien zelfs een tikje onderverzadigd. De Xiaomi 14 Ultra en Pixel 9 Pro XL laten felle rode en groene tinten er wat meer uitspringen. Bij de bewolkte foto's valt de wat koele witbalans van de S25 Ultra nog wat meer op. De iPhone 16 Pro en Pixel 9 Pro XL lijken een stukje warmer. Foto's bij tegenlicht hebben bij de S25 Ultra meer 'pop' dan bij de concurrentie, omdat Samsung de helderheid en het contrast in de schaduwen verder aanzet. Je ziet dat bijvoorbeeld in de foto van de graafmachine. Highlights, zoals de zon op de tweede foto, slaan zelden helemaal wit uit. Samsung deed dat ooit duidelijk beter dan Google en Apple, maar dat voordeel lijkt met de nieuwste iPhone- en Pixelgeneratie te zijn verdwenen.

Met zijn 200-megapixelsensor gaat de S25 Ultra nog steeds aan kop in de megapixelrace. Het levert doorgaans niet veel gedetailleerdere foto's op dan bij de concurrentie met hun 50-megapixelcamera's, omdat ook de S25 Ultra standaard 12-megapixelfoto's maakt. Fijne details zien er over het algemeen goed scherp uit, maar lijnen in de foto krijgen soms wat veel verscherping mee. Als je goed kijkt, is bij de S25 Ultra ook nog steeds wat meer ruis te zien in sommige delen van de foto dan bij de iPhone 16 Pro Max en Xiaomi 14 Ultra. Bij de concurrentie is de scherpte in de hoeken ook wat beter dan bij de S25 Ultra, waarbij de uiterste randen van het beeld een beetje vaag worden.

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 50MP-opname
100%-crop van een 50-megapixelopname op de vier vergeleken toestellen

Zoals je bij de 50-megapixeltelefoons van de concurrentie ook kunt schieten in 50 megapixel, heb je bij de S25 Ultra de optie om 200-megapixelfoto's te maken. Die zien er op volledig formaat niet zo gedetailleerd uit, maar 50-megapixelfoto's van de S25 Ultra zijn wel mooi scherp. Op die resolutie presteert de S25 Ultra qua detailweergave beter dan de concurrentie, ook bij weinig licht zoals op de foto hierboven, vlak voordat de zon onderging.

Primair - nachtmodus

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodusCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Hoofdcamera nachtmodus

De kwaliteit van de nachtfoto's die we met de hoofdcamera van de S25 Ultra maakten valt tegen. Het lijkt alsof de AI-beeldverwerking twee stappen voorloopt op wat de camera kan waarmaken. Fijne details zitten vol lelijke artefacten, omdat de verscherping wel heel ver is doorgevoerd. Rondom lijnen en andere contrastrijke overgangen in de foto ontstaan vaak lelijke kartelranden. Bakstenen gebouwen, zoals het Hilversumse stadhuis op de derde foto, hebben soms een duidelijk moiré-effect.

Samsung Galaxy S25 Ultra - Extra verscherpte nachtfoto
Detail van een oververscherpte nachtfoto van de S25 Ultra

Relatief egale gebieden zoals bomen en gras in de verte zien er juist vreemd smoezelig uit, omdat de S25 Ultra voor die delen van het beeld de ruisreductie vol opendraait. Af en toe geeft de beeldverwerking er helemaal de brui aan met vreemde missers tot gevolg, zoals het gepixelde effect in het stationsbord op de laatste afbeelding - we hebben deze foto vier keer gemaakt met telkens hetzelfde resultaat.

De Pixel 9 Pro XL, Apple iPhone 16 Pro en Xiaomi 14 Ultra produceren nachtfoto's waarvan de fijnste details er soms wat vager uitzien dan die van de S25 Ultra en waarop her en der meer ruis te zien is. Tegelijk komt de foto als geheel wel veel natuurlijker over. In de donkerste schaduwen gaat met name bij de iPhone 16 Pro en Xiaomi 14 Ultra minder detail verloren dan bij de S25 Ultra, die van struiken en bomen in de verte vaak weinig meer dan een waas weet te maken. Waar de S25 Ultra wel relatief goed in is, is het bewaren van doortekening in de felste highlights. Dat zie je ook al aan het 'Duivendrecht'-bord, dat bij de iPhone 16 Pro en Xiaomi 14 Ultra minder goed leesbaar is. Bij de Pixel 9 Pro XL is het wel goed te zien, maar is de hele foto weer erg donker.

Ultragroothoek

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - UltragroothoekcameraCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Ultragroothoekcamera

Op de hoofdcamera kan de nachtmodus nog wel een paar updates gebruiken, maar in combinatie met de nieuwe ultragroothoekcamera werkt hij nu al wel heel goed. De kleuren zijn nog altijd wat onderkoeld, maar de detailweergave is hier erg goed. Niet alleen zie je bij de afbeeldingen van de concurrentie, met name de Pixel 9 Pro XL, veel minder fijne details, die toestellen laten ook minder details in donkere schaduwen en meer ruis zien. De betere hardware waarmee Samsung de S25 Ultra heeft uitgerust betaalt zich dubbel en dwars uit.

Overdag is het verschil tussen de ultragroothoekcamera's minder groot. De kleurweergave van de S25 Ultra-ultrawide is goed afgestemd op die van de hoofdcamera. Het Galaxy-toestel toont meer detail dan de iPhone 16 Pro, terwijl de Pixel 9 Pro XL soms wat meer last heeft van ruis. Alleen de Xiaomi 14 Ultra doet het beter: die maakt scherpere beelden met minder ruis en de beeldhoek is nog wat breder.

Zoom

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 2x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 2x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 2x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 2x inzoomen

Tweemaal inzoomen doen alle toestellen door een crop te maken vanaf de hoofdcamera. Het beeld ziet er dan wat 'waterverfachtiger' en minder scherp uit dan op 1x, maar dat geldt voor alle toestellen. De iPhone heeft het meest last van detailverlies en er treden wat kamvormige foutjes op in de bakstenen; de foto van de Xiaomi 14 Ultra lijkt het meeste op die van een echte telecamera.

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 3x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 3x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 3x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 3x inzoomen

Om driemaal in te zoomen heeft de Galaxy S25 Ultra net als de Xiaomi 14 Ultra een aparte telecamera, De iPhone 16 Pro en Google Pixel 9 Pro XL hebben die niet en dat is te zien. De iPhone valt door de mand met een ontzettend vage foto; de Pixel combineert slim het beeld van de hoofd- en telecamera, wat alsnog een beeld met wisselende scherpte oplevert. De 3x-telecamera van de S25 Ultra is van wat minder goede kwaliteit dan die van de Xiaomi 14 Ultra, te zien aan het wat hogere ruisniveau. Alsnog krijg je er wel een als geheel scherp plaatje uit met voldoende detail en doortekening.

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 5x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 5x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 5x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 5x inzoomen

Alle vier de toestellen hebben een 50-megapixeltelecamera met ongeveer vijfmaal vergroting ten opzichte van de hoofdcamera. De S25 Ultra heeft in dit voorbeeld wat meer last van ruis in de schaduwen dan de concurrentie. Het detail in de delen van de foto waar er meer licht is, is vergelijkbaar.

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 10x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 10x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 10x inzoomenCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - 10x inzoomen

Welk toestel het best presteert met tienmaal inzoomen, hangt er een beetje vanaf welke upscaling je prefereert. Wij zouden de S25 Ultra aanwijzen als winnaar: het beeld is nipt scherper dan dat van de Pixel 9 Pro XL en de foto van de Xiaomi 14 Ultra oogt weliswaar nog wat scherper, maar ook kunstmatiger. Ondanks zijn kleinere beeldhoek is de foto van de iPhone 16 Pro minder gedetailleerd en bevat meer ruis.

Onder de streep behoren de zoomprestaties van de Galaxy S25 Ultra tot de beste van alle smartphones die we hebben getest, zoals dat ook al het geval was bij de S24 Ultra. Ook als je zeer ver inzoomt, blijft het beeld relatief scherp. Door de twee telecamera's met verschillende brandpuntsafstand zitten er geen grote 'gaten' in het zoombereik die moeten worden opgevuld met digitale zoom, zoals bij de Pixel 9 Pro XL en iPhone 16 Pro.

Front & portret

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Selfies en portretfoto'sCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Selfies en portretfoto'sCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Selfies en portretfoto'sCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Selfies en portretfoto's
Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Selfies en portretfoto'sCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Selfies en portretfoto's

De Galaxy S25 Ultra heeft een prima frontcamera voorzien van autofocus. Een paar jaar geleden was het vast de beste geweest, maar de concurrentie heeft zijn frontcamera's de afgelopen jaren verbeterd, waar Samsung stilstaat. De andere modellen slagen erin om Friso's gezicht beter te belichten, terwijl de lucht minder overbelicht is. De Pixel 9 Pro XL doet dat veruit het beste en die telefoon heeft ook een zeer brede beeldhoek, terwijl de S25 Ultra het minste tegelijk op de foto zet.

Portretten die je maakt met de achtercamera zien er bij de S25 Ultra goed uit. Het bokeh-effect op de eerste foto is realistisch en het toestel knipt haar niet te ver uit, hoewel de combinatie met onze Tweakers-achtergrond wel wat kleine foutjes oplevert. Dit portret is gemaakt met de 3x-telecamera, die daarvoor een ideale brandpuntsafstand heeft. Ook om die reden is het jammer dat de Google- en Apple-toestellen hem moeten missen. De laatste foto is gemaakt in de standaard fotomodus met de hoofdcamera. Ondanks het tl-licht ziet Friso's huidtint er realistisch uit.

Macro

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - MacrofotoCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - MacrofotoCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - MacrofotoCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Macrofoto

Wanneer je iets van dichtbij wil fotograferen, schakelt de S25 Ultra automatisch over naar de ultragroothoekcamera, zoals de andere toestellen dat ook doen. Omdat die voor normale opnamen ook goed scoort, is het niet gek dat ook de macro-opnamen er gedetailleerd uitzien, duidelijk scherper dan die van de Google Pixel 9 Pro XL en Xiaomi 14 Ultra. Met de 14 Ultra kun je overigens wel een van de telecamera's gebruiken om mooiere macrofoto's te maken. Hoewel de S25 Ultra-telecamera ook van redelijk dichtbij kan focussen, levert dat niet zulke mooie resultaten op.

Video

Cameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - VideostillsCameratest Samsung Galaxy S25 Ultra - Videostills

Bovenstaande opnamen zijn stills uit 4k/30fps-video's die we met de Galaxy S25 Ultra en andere toestellen hebben geschoten. De kwaliteit is beter dan we hadden verwacht: in de lastige tegenlichtscènes heeft de S25 Ultra duidelijk minder last van ruis dan de Pixel 9 Pro XL en Xiaomi 14 Ultra. Van iPhone-kwaliteit is het beeld nog niet helemaal: de 16 Pro filtert lensfouten er bijvoorbeeld netjes uit, wat de S25 Ultra en andere toestellen in deze vergelijking niet doen. De Apple-telefoon blijkt in het pikkedonker lichtgevoeliger. Schaduwen die bij de iPhone nog detail bevatten, lopen bij de S25 Ultra helemaal dicht. De Xiaomi 14 Ultra doet dat dankzij zijn grote sensor ook nog wat beter dan de S25 Ultra.

Hardware: Snapdragon 8 Elite For Galaxy

Veel mensen zullen er blij mee zijn – wij in ieder geval wel – dat Samsung dit jaar alle drie de Galaxy S-telefoons weer van een Snapdragon-chip voorziet in plaats van hun eigen Exynos-socs: de Snapdragon 8 Elite. Dat is bovendien niet zomaar een 8 Elite, maar een ‘For Galaxy’-editie. Deze is iets hoger geklokt dan de reguliere versie die je in telefoons van andere fabrikanten tegenkomt. In het verleden konden de Samsung Exynos-chips simpelweg niet meekomen met de tegenhangers van Qualcomm op het gebied van efficiëntie en thermal management, dus daar hopen we verbetering te zien.

Snapdragon 8 Elite Snapdragon 8 Elite For Galaxy
Procedé 3nm (N3E) @ TSMC 3nm (N3E) @ TSMC
Cpu 2x Qualcomm Oryon Gen 2 Prime @ 4,3GHz
6x Qualcomm Oryon Gen 2 Performance @ 3,5GHz
8MB L3 cache
2x Qualcomm Oryon Gen 2 Prime @ 4,47GHz
6x Qualcomm Oryon Gen 2 Performance @ 3,5GHz
8MB L3 cache
Gpu Adreno 830 Adreno 830
Ram Lpddr5x Lpddr5x
Npu Hexagon Hexagon
Snapdragon 8 Elite For Galaxy
Snapdragon 8 Elite For Galaxy

Om deze speciale versie van de Snapdragon 8 Elite aan de tand te voelen, beginnen we zoals gewoonlijk met een 3DMark Stress Test. Omdat mobiele games steeds geavanceerder worden en nieuwere chipsets ook met raytracing overweg kunnen, hebben we ook de 3DMark Solar Bay-benchmark gedraaid. Deze is ontzettend zwaar en bevat bovendien raytracing. In toekomstige reviews zal je deze vaker terugzien bij high-end chipsets.

  • 3DMark Solar Bay Unlimited Test - Stabiliteit
  • Solar Bay bestloopscore
  • Solar Bay lowestloopscore
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
  • Wild Life bestloopscore
  • Wild life lowestloopscore
3DMark Solar Bay Unlimited Test - Stabiliteit
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde stabiliteit in % (hoger is beter)
Nubia Z70 Ultra Snapdragon 8 Elite
99,7
Apple iPhone 16 Plus A18 Bionic
75,7
Apple iPhone 16 A18 Bionic
73,7
ASUS ROG Phone 9 Pro Snapdragon 8 Elite
72,3
Xiaomi 14 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
72,1
Apple iPhone 16 Pro Max A18 Pro
70,1
Apple iPhone 16 Pro A18 Pro
69,3
Samsung Galaxy S24+ Exynos 2400
64,0
OnePlus 13 Snapdragon 8 Elite
61,6
OPPO Find X8 Pro Zwart Dimensity 9400
55,0
Samsung Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
54,4
Samsung Galaxy S25 Ultra Snapdragon 8 Elite
53,1
Samsung Galaxy S25+ Snapdragon 8 Elite
51,4
Samsung Galaxy S25 Snapdragon 8 Elite
46,5
Best loop score
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten in 3DMarks (hoger is beter)
Samsung Galaxy S25 Ultra Snapdragon 8 Elite
11.973
Samsung Galaxy S25+ Snapdragon 8 Elite
11.944
OnePlus 13 Snapdragon 8 Elite
11.835
OPPO Find X8 Pro Zwart Dimensity 9400
11.714
Samsung Galaxy S25 Snapdragon 8 Elite
11.439
Nubia Z70 Ultra Snapdragon 8 Elite
10.070
Samsung Galaxy S24+ Exynos 2400
8.862
Xiaomi 14 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
8.602
Samsung Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
8.452
Apple iPhone 16 Pro Max A18 Pro
8.268
Apple iPhone 16 Pro A18 Pro
8.253
ASUS ROG Phone 9 Pro Snapdragon 8 Elite
6.998
Apple iPhone 16 Plus A18 Bionic
6.984
Apple iPhone 16 A18 Bionic
5.260
Lowest loop score
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten in 3DMarks (hoger is beter)
Nubia Z70 Ultra Snapdragon 8 Elite
10.041
OnePlus 13 Snapdragon 8 Elite
7.291
Apple iPhone 16 A18 Bionic
7.135
OPPO Find X8 Pro Zwart Dimensity 9400
6.448
Samsung Galaxy S25 Ultra Snapdragon 8 Elite
6.360
Xiaomi 14 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
6.200
Samsung Galaxy S25+ Snapdragon 8 Elite
6.144
Apple iPhone 16 Pro Max A18 Pro
5.793
Apple iPhone 16 Pro A18 Pro
5.719
Samsung Galaxy S24+ Exynos 2400
5.676
Samsung Galaxy S25 Snapdragon 8 Elite
5.322
Apple iPhone 16 Plus A18 Bionic
5.286
ASUS ROG Phone 9 Pro Snapdragon 8 Elite
5.058
Samsung Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
4.596
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde stabiliteit in % (hoger is beter)
ASUS ROG Phone 9 Pro Snapdragon 8 Elite
79,2
Nubia Z70 Ultra Snapdragon 8 Elite
75,4
Xiaomi 14 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
73,8
Samsung Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
67,4
OnePlus 13 Snapdragon 8 Elite
65,3
OPPO Find X8 Pro Zwart Dimensity 9400
60,4
Samsung Galaxy S24+ Exynos 2400
59,6
Samsung Galaxy S24 Exynos 2400
58,4
Samsung Galaxy S25 Ultra Snapdragon 8 Elite
53,6
Samsung Galaxy S25+ Snapdragon 8 Elite
53,1
Samsung Galaxy S25 Snapdragon 8 Elite
47,6
Best loop score
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten in 3DMarks (hoger is beter)
OnePlus 13 Snapdragon 8 Elite
6.802
Samsung Galaxy S25+ Snapdragon 8 Elite
6.753
Nubia Z70 Ultra Snapdragon 8 Elite
6.744
Samsung Galaxy S25 Snapdragon 8 Elite
6.630
OPPO Find X8 Pro Zwart Dimensity 9400
6.359
Samsung Galaxy S25 Ultra Snapdragon 8 Elite
6.164
ASUS ROG Phone 9 Pro Snapdragon 8 Elite
5.969
Xiaomi 14 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
5.002
Samsung Galaxy S24 Exynos 2400
4.381
Samsung Galaxy S24+ Exynos 2400
4.323
Samsung Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
3.436
Lowest loop score
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten in 3DMarks (hoger is beter)
Nubia Z70 Ultra Snapdragon 8 Elite
5.088
ASUS ROG Phone 9 Pro Snapdragon 8 Elite
4.724
OnePlus 13 Snapdragon 8 Elite
4.444
OPPO Find X8 Pro Zwart Dimensity 9400
3.840
Xiaomi 14 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
3.691
Samsung Galaxy S25+ Snapdragon 8 Elite
3.583
Samsung Galaxy S25 Ultra Snapdragon 8 Elite
3.303
Samsung Galaxy S25 Snapdragon 8 Elite
3.157
Samsung Galaxy S24+ Exynos 2400
2.576
Samsung Galaxy S24 Exynos 2400
2.557
Samsung Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
2.315

De resultaten zijn wellicht niet wat je had verwacht. Hoewel Samsung zelf kennelijk ook doorhad dat de hooggeklokte Snapdragon 8 Elite behoorlijk wat hitte zou produceren en de telefoons daarom heeft voorzien van grotere vaporchambers, zijn de resultaten teleurstellend. De toestellen worden ongelooflijk warm en moeten keihard terugschakelen om niet oververhit te raken. Ze verliezen daarmee rond de 50 tot 60 procent van hun prestaties wanneer je de gpu flink belast voor langere periodes. Dat is aanzienlijk slechter dan andere toestellen die voorzien zijn van de 8 Elite: deze verliezen doorgaans slechts tussen de 20 tot 35 procent van hun maximale prestaties.

Nu vraag je je vast af of je last gaat hebben van deze ietwat treurige thermals in de praktijk. Dat vroegen wij ons ook af. Daarom hebben we met deze synthetische score in ons achterhoofd nog wat zware games gespeeld zoals Zenless Zone Zero, PUBG, Genshin Impact en Real Racing 3, met alle grafische bombarie ingesteld op het maximum en de framerates (waar mogelijk) op 120fps. Hetzelfde hebben we gedaan met de Nubia Z70 Ultra, een andere telefoon met de Snapdragon 8 Elite die de thermals wél goed voor elkaar heeft. Zelfs na een uur lang gamen, waarbij de S25-modellen echt goed warm werden, bleven de framerates soepel en zakten ze nauwelijks onder de 60 of 120 frames per seconde. Alleen op momenten waarbij er ontzettend veel visueel spektakel op het scherm te zien was, dipte de framerate soms even beneden target, maar dit was ook het geval op de Z70 Ultra en bovendien ging het maximaal om een handjevol frames. Van merkbare dipjes is dus niet te spreken.

Vervolgens draaien we Geekbench 6. Deze benchmark bevat twee tests: eentje waarbij een zwaar takenpakket voor de cpu wordt geëmuleerd en een andere voor de gpu. Voor beide tests geldt dat ze relatief weinig tijd nodig hebben, waardoor throttling hier een mindere rol speelt dan bij de 3DMark Stress Test.

  • Geekbench 6 - Single
  • Geekbench 6 - Multi
  • Geekbench 6 - Compute OpenCL
Geekbench 6 - Single
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 16 Pro Max A18 Pro
3.383
Apple iPhone 16 Pro A18 Pro
3.377
Apple iPhone 16 A18 Bionic
3.291
Apple iPhone 16 Plus A18 Bionic
3.282
Samsung Galaxy S25 Snapdragon 8 Elite
3.183
Samsung Galaxy S25 Ultra Snapdragon 8 Elite
3.169
ASUS ROG Phone 9 Pro Snapdragon 8 Elite
3.159
Samsung Galaxy S25+ Snapdragon 8 Elite
3.147
Nubia Z70 Ultra Snapdragon 8 Elite
3.111
OnePlus 13 Snapdragon 8 Elite
3.037
OPPO Find X8 Pro Zwart Dimensity 9400
2.834
Xiaomi 14 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
2.312
Samsung Galaxy S24 Exynos 2400
2.159
Samsung Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
2.131
Samsung Galaxy S24+ Exynos 2400
2.116
Google Pixel 9 Pro XL Tensor G4
1.964
Google Pixel 9 Pro Tensor G4
1.941
Google Pixel 9 Tensor G4
1.802
Geekbench 6 - Multi
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Phone 9 Pro Snapdragon 8 Elite
10.079
Samsung Galaxy S25 Ultra Snapdragon 8 Elite
9.984
Samsung Galaxy S25+ Snapdragon 8 Elite
9.975
Samsung Galaxy S25 Snapdragon 8 Elite
9.731
Nubia Z70 Ultra Snapdragon 8 Elite
9.572
OnePlus 13 Snapdragon 8 Elite
9.211
OPPO Find X8 Pro Zwart Dimensity 9400
8.691
Apple iPhone 16 Pro A18 Pro
8.310
Apple iPhone 16 Pro Max A18 Pro
8.199
Apple iPhone 16 A18 Bionic
8.001
Apple iPhone 16 Plus A18 Bionic
7.968
Xiaomi 14 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
7.133
Samsung Galaxy S24+ Exynos 2400
6.809
Samsung Galaxy S24 Exynos 2400
6.746
Samsung Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
6.700
Google Pixel 9 Pro XL Tensor G4
4.805
Google Pixel 9 Pro Tensor G4
4.656
Google Pixel 9 Tensor G4
4.601
Geekbench 6 - Compute OpenCL
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 16 Pro A18 Pro
33.093
Apple iPhone 16 Pro Max A18 Pro
32.947
Apple iPhone 16 A18 Bionic
28.137
Apple iPhone 16 Plus A18 Bionic
28.109
OPPO Find X8 Pro Zwart Dimensity 9400
20.950
Samsung Galaxy S25+ Snapdragon 8 Elite
20.707
Samsung Galaxy S25 Snapdragon 8 Elite
19.485
Samsung Galaxy S25 Ultra Snapdragon 8 Elite
19.465
OnePlus 13 Snapdragon 8 Elite
18.615
ASUS ROG Phone 9 Pro Snapdragon 8 Elite
18.383
Nubia Z70 Ultra Snapdragon 8 Elite
16.390
Samsung Galaxy S24 Exynos 2400
15.745
Samsung Galaxy S24+ Exynos 2400
15.651
Xiaomi 14 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
13.799
Samsung Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3
11.915
Google Pixel 9 Pro Tensor G4
6.554
Google Pixel 9 Pro XL Tensor G4
6.545
Google Pixel 9 Tensor G4
6.501

De scores vallen lager uit dan we hadden verwacht: de Snapdragon 8 Elite For Galaxy presteert hier over het algemeen niet echt beter dan de standaarduitvoeringen van deze chip. We vermoeden dat de extra hoge turboklok nauwelijks wordt aangetikt tijdens de synthetische Geekbench-test en het verschil in kloksnelheid bovendien te klein is om een noemenswaardig verschil op te leveren. We hebben de tests meerdere keren gedraaid om foutmarges uit te sluiten, maar de resultaten bleven consistent. Tot zover dus ‘For Galaxy’-editie van deze chip.

Geheugen, connectiviteit, haptiek en geluid, verdere features

Samsung voorziet alle drie de telefoons dit jaar van 12GB aan werkgeheugen. Dat is een prima hoeveelheid voor de basisconfiguraties, maar het is over de hele linie wat karig als je dit vergelijkt met andere Android-fabrikanten. Die voorzien hun duurdere telefoons die van meer opslagruimte zijn voorzien doorgaans van 16 of zelfs 24GB aan werkgeheugen. Juist bij smartphones waarbij kunstmatige intelligentie zo’n centrale rol speelt, hadden we in ieder geval een keuze voor meer werkgeheugen verwacht. Hetzelfde geldt voor de opslag in het goedkoopste S25-model: 128GB is nogal krap voor de huidige maatstaven en andere fabrikanten zijn royaler met de hoeveelheid opslag, zeker wanneer je bedenkt dat het besturingssysteem alleen al meer dan 35GB in beslag neemt. Bovendien gaat het bij de hele line-up om UFS 4.0-opslag in plaats van het nieuwere, snellere UFS 4.1.

Netwerk 2G GSM
3G WCDMA
4G LTE FDD
4G LTE TDD
5G Sub6 FDD / 5G Sub6 TDD / 5G Sub6 SDL
Simkaart-
ondersteuning
Dualsim (2x fysiek of 1x fysiek en 1x e-sim)
Wifi Wi-Fi 7, dualband
Bluetooth 5.4, A2DP, LE
Audiocodecs SBC, AAC, aptx, aptx-HD, LDAC, LHDC5.0
Satelliet GPS, Glonass, Beidou, Galilou, QZSS
NFC Ja
USB USB-C 3.2 Gen 1
UWB Ja, op S25+ en S25 Ultra

Het geluid dat uit de stereospeakers van de S25-telefoons komt, loopt nogal uiteen. Logischerwijs produceert de S25 het minste volume, maar daarnaast klinkt het geluid niet erg vol en is er relatief veel vervorming in het lage bereik, ook als je dit vergelijkt met andere relatief kleine telefoons. De S25+ doet het al een heel stuk beter: het geluid kan luider, klinkt voller, heeft een betere weergave van zowel het hoog als laag en klinkt voor een telefoon van dit formaat ruim voldoende. De S25 Ultra steelt hier zoals verwacht de show, met een beduidend beter geluid dan zijn twee goedkopere broers. Waar we vorig jaar nog schreven dat de S24 Ultra nagenoeg hetzelfde klonk als zijn voorganger, zijn er dit jaar duidelijk stappen gemaakt op het gebied van de speakers. Alle drie de telefoons ondersteunen Dolby Atmos, dat het geluid nog net een extra zetje kan geven. Ook kun je verschillende equalizerpresets op de speakers toepassen om het geluid naar jouw smaak te tweaken.

Wat betreft haptiek zit het met de Galaxy S-telefoons wel goed. Voor de gehele linie geldt dat de trilmotortjes een uitstekend bereik hebben: ze kunnen hard en fel trillen wanneer nodig, maar zijn ook in staat om zachtje tikjes te produceren. De hardware die verantwoordelijk is voor de haptiek, is bovendien vrijwel geruisloos.

De telefoons beschikken over twee vormen van biometrie. De eerste is gezichtsvergrendeling. Omdat hiervoor alleen de frontcamera gebruikt wordt en het dus minder betrouwbaar is dan bijvoorbeeld Face ID van Apple, kun je deze niet gebruiken met apps die gevoelige data bevatten, zoals bijvoorbeeld bankapps. Daarnaast werkt de gezichtsherkenning soms nogal traag in het donker of werkt hij helemaal niet. Daarnaast beschikken de toestellen ook over een vingerafdrukscanner. Deze is sonisch, zoals het hoort in deze prijsklasse, en is daarmee ontzettend snel en nauwkeurig. Voor het hele trio is van toepassing dat de scanner op een fijne plek in het scherm zit verwerkt, die makkelijk te bereiken is zonder je grip aan te passen.

Duurzaamheid/verpakking

De Galaxy S-telefoons worden geleverd in een compacte kartonnen verpakking, net als vorig jaar. Deze bevatten alleen papier en dus geen plastic. In de verpakking is naast de gebruiksaanwijzing een simejectortool en een USB-C-kabel te vinden. Er wordt geen oplader meegeleverd. Het frame van de S25- en S25+-modellen bestaat ten minste voor 20 procent uit gerecycled aluminium en voor alle drie de toestellen geldt dat de accu's ten minste voor 50 procent uit gerecycled kobalt bestaan. Samsung publiceert doorgaans elk jaar een duurzaamheidsrapport, waarvan hier de recentste versie te vinden is.

Software: One UI 7

Wat de telefoons missen in vernieuwing op het gebied van hardware, wordt softwarematig gecompenseerd, lijkt het wel. De Galaxy S25-lijn is voorzien van Samsungs One UI 7, de schil die over Android 15 heen draait. De telefoons ontvangen maar liefst 7 jaar aan Android- en securityupdates, wat van Samsung op dat gebied een koploper maakt. Kies je liever voor een andere smaak software, dan staat Samsung je niet in de weg om de bootloader te ontgrendelen. Althans, het is mogelijk, maar in het verleden betekende dit altijd dat je enkele functies van je telefoon, zoals Samsung Health en Samsung Pay, niet meer kon gebruiken, ook niet als je na het unlocken besloot terug te keren naar de officiële software.

Samsung One UI 7
Samsung One UI 7

Terug naar One UI 7: dat is misschien wel de grootste herziening van One UI in de afgelopen paar jaar. Bovendien is Samsung net als vorig jaar de samenwerking aangegaan met Google, waardoor enkele Google Gemini-features hun debuut maken op de S25-serie, zoals dat vorig jaar met Circle to Search ook het geval was. De grootste daarvan lijkt de Personal Concierge te zijn. 2025 lijkt daarmee het jaar te zijn waarin Samsung eindelijk afscheid neemt van Bixby en volledig overstapt op Gemini, hoewel we her en der nog wel sporen van Bixby aantreffen in de software.

Laten we positief beginnen: veel van de UI- en UX-wijzigingen aan One UI 7 vallen bij ons goed in de smaak. De nieuwe iconen en accu-indicator zien er gestroomlijnd en modern uit, het opsplitsen van de notificatie- en quicktoggleschermen werkt in de praktijk prettig en de nieuwe vormgeving van Live Activities ziet er goed uit. Bovendien is, zoals gezegd, de camera-app aangepakt, waardoor deze wat sneller en intuïtiever werkt. Dat klinkt misschien niet als een berg aan veranderingen, maar het zijn dermate aanwezige elementen dat One UI 7 behoorlijk fris aanvoelt.

Samsung Galaxy One UI 7Samsung Galaxy One UI 7
Samsung Galaxy One UI 7Samsung Galaxy One UI 7Samsung Galaxy One UI 7

Dan het stuk waar je bij de S25-serie bijna niet omheen kan, of je daar nou op zit te wachten of niet: AI. Waar Samsung vorig jaar al koploper was op dit gebied in de vorm van Galaxy AI, is er dit jaar nog een flinke schep bovenop gedaan. Samsung noemt deze nieuwe features de Now Brief, AI Select, Geluid Wissen en de belangrijkste: de Personal Concierge. Deze vullen de toch al brede basis verder aan. Hoewel Samsung vooral lijkt te willen dat men bepaalde AI-features inherent aan One UI 7 beschouwt door ze van eigen benamingen te voorzien, is het vooral Google Gemini dat het werk doet.

De Personal Concierge schetst Samsung als iets dat echt ‘jouw’ persoonlijke assistent moet zijn, die zelf weer verschillende AI-agents aanstuurt om zo data en handelingen uit verschillende apps te kunnen combineren. Dit moet de Personal Concierge in staat stellen om complexere handelingen uit te voeren. Zo kun je de assistent bijvoorbeeld vragen een vegetarisch restaurant in de buurt op te zoeken waar je om 19.00 uur terecht kunt, meerdere contacten uit te nodigen via WhatsApp, het aan je kalender toe te voegen en Google Maps-navigatie te starten wanneer het tijd is om te gaan. Je ziet Gemini dan app voor app langsgaan om dit voor je te regelen. De lijst met apps die hier momenteel ondersteuning voor geniet, is nu echter nog klein. Google-apps worden ondersteund, evenals applicaties die door Samsung gemaakt zijn en verder hoef je vooralsnog alleen op WhatsApp en Spotify te rekenen. We verwachten dat het niet lang duurt tot ontwikkelaars van andere apps ondersteuning bieden, aangezien Google deze functionaliteit vlak na Samsung ook al uitrolde voor meerdere toestellen.

Het concept van zo’n Personal Concierge is best tof, maar in de praktijk laat de werking ervan op de S25-serie vooralsnog te wensen over. In feite komt het neer op niets meer dan een gesprek met Google Gemini zoals je het al kent, alleen heeft het nu toegang tot meer gelijktijdige handelingen. Daarnaast ging onze assistent op onze S25-telefoons constant de mist in, waardoor het als een stukje earlyaccesssoftware aanvoelde. Je kunt er momenteel dus nog niet op bouwen en het levert vaak eerder frustratie op dan dat het je leven makkelijker maakt. Verder geeft de Personal Concierge de voorkeur aan Samsung-apps boven die van Google. Zo kun je bijvoorbeeld wel contacten uitnodigen voor afspraken in jouw Samsung-kalender, maar niet in die van Google.

Bovendien is het niet duidelijk of het gebruik hiervan gratis blijft. Samsung gaf tijdens het event aan dat gebruikers ‘ten minste het eerste jaar’ geen kosten zullen hebben aan het gebruik van de AI-assistent. Dat is vreemd, want volgens Samsung zou je geen Gemini Advanced nodig hebben om gebruik te kunnen maken van de Personal Concierge en Gemini 1.5/2.0 zijn immers gratis te gebruiken. Tweakers heeft hierover opheldering gevraagd aan Samsung, maar op moment van publicatie nog geen antwoord ontvangen. Zodra we hierover duidelijkheid hebben, updaten we dat in deze review.

Galax AI - Personal Concierge gaat de mist inGalax AI - Personal Concierge gaat de mist inGalax AI - Personal Concierge gaat de mist inGalax AI - Personal Concierge gaat de mist in
Now Brief: mediteren of door Shorts scrollen?
Now Brief: mediteren of door Shorts scrollen?

Een greep uit de tientallen keren dat het mis ging tijdens het gebruik van de Personal Concierge

Ook is er de Now Brief. Dit moeten specifiek voor jou gegenereerde rapporten zijn die je drie keer per dag ontvangt: ‘s ochtends aan het begin van je dag, ‘s middags tussendoor en ‘s avonds voor je naar bed gaat. De selectie ondersteunde apps die we net noemden is ook hier van toepassing. Zo staat er ‘s ochtends bijvoorbeeld een rapport voor je klaar dat adviseert een paraplu mee te nemen omdat het gaat regenen, een overzicht van je afspraken en een Spotify-playlist of nummer waarvan de kunstmatige intelligentie denkt dat je er zin in hebt. Dit rapport verschilt per gebruiker en is ook afhankelijk van de apps die je hierin wel of niet wilt meenemen. Hoewel het best een handige feature kan zijn, vonden we hem nogal basaal. Daarnaast kunnen de Briefs soms nogal paradoxaal zijn: zo werden er mij ‘s avonds de opties om te mediteren of juist nog even lekker door Shorts te doomscrollen naast elkaar gepresenteerd.

We horen het je denken tijdens het lezen van deze pagina: "Kan die AI-vernuftigheid ook uit? Of kun je deze op z’n minst offline gebruiken?" Het antwoord op beide vragen is ‘ja’. Als je niet wilt dat Samsung of Google met jouw data aan de haal gaan, kun je instellen dat de telefoon zijn AI-features uitsluitend on-device mag gebruiken. Sommigen ervan, zoals de Personal Concierge, Now Brief en Circle to Search werken dan niet meer. Anderen, zoals AI Select, Geluid Wissen en in beperkte mate de Magische Gum werken dan nog wel.

Een andere feature van One UI 7, die overigens niets met AI te maken heeft, is de Now Bar. Deze laat zich uitstekend vergelijken met wat Apple het Dynamic Island noemt. Het is een pilvormige balk die zich onderin het beeldscherm bevindt, waarmee je de activiteiten in verschillende apps in één oogopslag kunt zien. Denk bijvoorbeeld aan navigatie, de stand van een voetbalwedstrijd of een timer. Hierbij geldt dat de grootste beperking van deze functionaliteit het aantal ondersteunde apps is, want de implementatie ervan is prima.

De Now Bar is vrijwel altijd zichtbaar onderin het lockscreen
De Now Bar is vrijwel altijd zichtbaar onderin het lockscreen.

Tel dit alles bij elkaar op en wat je overhoudt is aan de ene kant een fijne opgepoetste Android-schil waarvan je nog jarenlang updates ontvangt. Aan de andere kant leunt One UI 7 te zwaar op een stukje kunstmatige intelligentie dat momenteel nog niet verfijnd of betrouwbaar genoeg werkt, al is de potentie wel te zien. Bovendien mag je vraagtekens plaatsen bij de toekomst: wanneer werken de grootste AI-functies wél goed, welke Galaxy S-toestellen kunnen deze met terugwerkende kracht verwachten en hoe lang blijft de AI-functionaliteit gratis? We hebben geen glazen bol, maar we zien het ietwat somber in.

Accuduur en opladen

De gemiddelde accucapaciteit van high-end toestellen loopt de laatste jaren verder op, nu Chinese fabrikanten steeds vaker een silicium-koolstofaccu plaatsen. Door de grote energiedichtheid kunnen toestellen zoals de OnePlus 13 en OPPO Find X8 Pro een accu van maar liefst 6000mAh bevatten. Voor de Galaxy S25, S25+ en S25 Ultra zit dat er niet in, want Samsung gebruikt nog steeds een gangbare lithiumionaccu. De capaciteit is daarbij exact dezelfde als vorig jaar: 4000mAh bij de Galaxy S25, 4900mAh bij de S25+ en 5000mAh bij de S25 Ultra.

We hebben op de Galaxy S25-serie onze vaste serie accutests gedraaid. Voor deze review hebben we eerdere toestellen zoals de S24-serie opnieuw getest voorzien van de laatst beschikbare software, vandaar dat de scores in onderstaande grafieken kunnen afwijken van eerdere artikelen.

Bij de browsetest, die we uitvoeren over wifi en via een mobiele verbinding, laten we Android-smartphones in de Chrome-browser over webpagina's scrollen die op onze lokale server staan; op iOS-toestellen gebruiken we uiteraard Safari. In de videotest zetten we smartphones in vliegtuigmodus bij dezelfde helderheid en laten we ze een specifieke video herhaaldelijk afspelen. Alle toestellen staan ingesteld op een vaste schermhelderheid, met het scherm in de modus voor de maximale refreshrate en de maximale resolutie. De Galaxy S25+ en S25 Ultra staan uit de doos op een lagere full-hd-resolutie ingesteld.

  • Accuduur wifi (helderheid @ 250cd/m²)
  • Accuduur mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
  • Accuduur video (helderheid @ 250cd/m²)
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy S24 Ultra 5.000mAh
20u51m
Apple iPhone 16 Plus 4.674mAh
20u22m
Apple iPhone 16 Pro Max 4.685mAh
20u19m
Samsung Galaxy S25 Ultra 5.000mAh
20u18m
Samsung Galaxy S25+ 4.900mAh
19u30m
OPPO Find X8 Pro 5.910mAh
19u27m
Apple iPhone 16 Pro 3.582mAh
19u19m
OnePlus 13 6.000mAh
19u
Samsung Galaxy S24+ 4.900mAh
18u48m
Samsung Galaxy S24 FE 4.700mAh
18u45m
Apple iPhone 16 3.561mAh
18u26m
Samsung Galaxy S25 4.000mAh
18u8m
Samsung Galaxy S24 4.000mAh
16u47m
Google Pixel 9 Pro XL 5.060mAh
16u23m
Xiaomi 14 Ultra 5.000mAh
16u4m
Google Pixel 9 Pro 4.700mAh
15u31m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OPPO Find X8 Pro 5.910mAh
16u26m
Samsung Galaxy S24 Ultra 5.000mAh
15u10m
Samsung Galaxy S25 Ultra 5.000mAh
15u9m
OnePlus 13 6.000mAh
14u1m
Samsung Galaxy S24 FE 4.700mAh
13u32m
Apple iPhone 16 Plus 4.674mAh
13u22m
Samsung Galaxy S25+ 4.900mAh
13u21m
Xiaomi 14 Ultra 5.000mAh
12u47m
Google Pixel 9 Pro XL 5.060mAh
12u39m
Samsung Galaxy S25 4.000mAh
12u22m
Google Pixel 9 Pro 4.700mAh
12u15m
Apple iPhone 16 3.561mAh
12u3m
Samsung Galaxy S24+ 4.900mAh
11u59m
Samsung Galaxy S24 4.000mAh
11u39m
Apple iPhone 16 Pro 3.582mAh
11u11m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy S25 Ultra 5.000mAh
1d14u5m
Samsung Galaxy S25+ 4.900mAh
1d13u10m
Samsung Galaxy S25 4.000mAh
1d10u16m
Apple iPhone 16 Pro Max 4.685mAh
1d9u36m
Samsung Galaxy S24+ 4.900mAh
1d7u47m
OPPO Find X8 Pro 5.910mAh
1d5u53m
Google Pixel 9 Pro 4.700mAh
1d5u51m
Samsung Galaxy S24 Ultra 5.000mAh
1d5u49m
Apple iPhone 16 Plus 4.674mAh
1d5u7m
Samsung Galaxy S24 4.000mAh
1d4u52m
Google Pixel 9 Pro XL 5.060mAh
1d4u35m
Apple iPhone 16 Pro 3.582mAh
1d3u16m
Apple iPhone 16 3.561mAh
1d1u46m
Samsung Galaxy S24 FE 4.700mAh
1d1u37m
OnePlus 13 6.000mAh
23u26m
Xiaomi 14 Ultra 5.000mAh
20u43m

In de wifibrowsetest noteert de Galaxy S25 een plus van 8 procent ten opzichte van zijn voorganger, terwijl de S25+ ongeveer even lang meegaat. Op mobiel netwerk zien we bij deze twee toestellen een grotere verbetering: de S25 gaat drie kwartier later op zwart, de S25+ gaat zelfs bijna anderhalf uur langer mee. Omdat de accu even groot is en ook het scherm gelijk is gebleven, vermoeden we dat dat komt door de overstap van Exynos naar Snapdragon: een onzuinige modem is een aloude Exynos-kwaal. De Galaxy S25 Ultra heeft net als zijn voorganger een Snapdragon-soc en die scoort dus heel vergelijkbaar met de S24 Ultra. In de test op mobiel netwerk noteert de S25 Ultra zelfs op één minuut na dezelfde looptijd; in de wifitest gaat het nieuwe model een halfuurtje korter mee, maar dat verschil valt binnen de foutmarge van de test.

Samsung-toestellen doen het over het algemeen goed in onze videotest en de S25-serie scoort zelfs nog beter dan we hadden verwacht. Alle drie de toestellen gaan flink langer mee dan hun voorgangers: de S25 en S25+ respectievelijk 17 en 18 procent, de S25 Ultra zelfs 28 procent.

De Galaxy S25 heeft ondanks zijn kleine formaat een behoorlijk goede accuduur, die gemiddeld over de drie tests maar een procent of 8 korter is dan bij het plusmodel. Over het algemeen scoort de S25 vergelijkbaar met of beter dan toestellen van vergelijkbaar formaat, zoals de Google Pixel 9 Pro, Apple iPhone 16 (Pro) en de Xiaomi 14.

Met hun grotere accu's behoren de S25+ en S25 Ultra tot de high-end smartphones met de beste accuduur van dit moment. Behalve de uitzonderlijke score in de videotest blinken ze niet echt uit ten opzichte van concurrerende modellen, of het moet de Google Pixel 9 Pro XL zijn, waarvan de accuduur in onze review een minpunt bleek. De iPhone 16 Pro Max en 16 Plus presteren vergelijkbaar in de wifibrowsetest. Dat geldt ook voor de OPPO Find X8 Pro en OnePlus 13. Samsung Galaxy S-topmodellen waren in het verleden vaak in het voordeel ten opzichte van de Chinese concurrentie door betere softwareoptimalisatie. Met hun flink grotere accu's hebben de Chinese fabrikanten het gat gedicht.

Opladen

Het begint saai te worden: naast een even grote accu ondersteunen de Galaxy S25, S25+ en S25 Ultra op papier een even hoge laadsnelheid als hun voorgangers. Bedraad laadt de S25 met maximaal 25W, de S25+ en S25 Ultra met 45W. Evenals voorgaande Galaxy S-smartphones kun je het S24-trio ook draadloos opladen, met maximaal 15W in alle gevallen, waarbij de telefoons accessoires draadloos kunnen 'terugladen' met 4,5W. De S25-serie heeft ondersteuning voor de nieuwe Qi2-laadstandaard, maar ontberen uitgerekend de interessantste eigenschap daarvan: de magneetjes in het toestel die de laadspoel steeds perfect uitlijnen. Je kent dat wellicht van Apples MagSafe. Bij de S25-serie heb je daarvoor een hoesje met magneten nodig.

  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
OnePlus 13 6.000mAh
87
ASUS ROG Phone 9 Pro 5.800mAh
69
Xiaomi 14 Ultra 5.000mAh
68
OPPO Find X8 Pro Zwart 5.910mAh
65
Samsung Galaxy S25 Ultra 5.000mAh
64
Samsung Galaxy S24+ 4.900mAh
59
Samsung Galaxy S24 Ultra 5.000mAh
56
Apple iPhone 16 Plus 4.674mAh
56
Samsung Galaxy S24 4.000mAh
55
Apple iPhone 16 Pro Max 4.685mAh
55
Google Pixel 9 Pro XL 5.060mAh
55
Apple iPhone 16 3.561mAh
53
Apple iPhone 16 Pro 3.582mAh
53
Google Pixel 9 Pro 4.700mAh
53
Google Pixel 9 4.700mAh
52
Samsung Galaxy S25+ 4.900mAh
51
Samsung Galaxy S25 4.000mAh
51
Nubia Z70 Ultra 6.150mAh
50
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 13 6.000mAh
44m
ASUS ROG Phone 9 Pro 5.800mAh
55m
Xiaomi 14 Ultra 5.000mAh
1u2m
OPPO Find X8 Pro Zwart 5.910mAh
1u3m
Nubia Z70 Ultra 6.150mAh
1u10m
Samsung Galaxy S24 Ultra 5.000mAh
1u18m
Samsung Galaxy S24+ 4.900mAh
1u24m
Samsung Galaxy S25 Ultra 5.000mAh
1u25m
Samsung Galaxy S25+ 4.900mAh
1u31m
Samsung Galaxy S25 4.000mAh
1u31m
Samsung Galaxy S24 4.000mAh
1u34m
Google Pixel 9 Pro 4.700mAh
1u35m
Google Pixel 9 4.700mAh
1u40m
Google Pixel 9 Pro XL 5.060mAh
1u41m
Apple iPhone 16 Plus 4.674mAh
1u53m
Apple iPhone 16 Pro 3.582mAh
1u59m
Apple iPhone 16 3.561mAh
2u6m
Apple iPhone 16 Pro Max 4.685mAh
2u12m

Misschien komt het doordat de S25 en S25+ iets dunner zijn dan hun voorgangers, maar na een halfuurtje laden met onze vaste 140W-lader van Ugreen zitten de toestellen minder ver vol dan hun voorgangers. De S25 Ultra is binnen dezelfde tijd juist wat verder opgeladen. De totale laadtijd komt voor alle drie de toestellen uit op ongeveer anderhalf uur, wat vergelijkbaar is met de S24-serie. Het is geen score om enthousiast van te worden. Weliswaar laden de S25-toestellen weer sneller dan het huidige aanbod van Apple en Google, maar Chinese modellen van merken zoals OPPO, OnePlus en Xiaomi doen het veel beter.

Conclusie

Samsung kijkt al jaren een beetje de kat uit de boom met zijn Galaxy S-serie. Afgezien van een nieuwe soc blijven zowel het ontwerp van de behuizing als de componenten jaar na jaar praktisch hetzelfde. Dat geldt meer dan ooit voor de Galaxy S25, S25+ en S25 Ultra. Ondanks het gebrek aan vernieuwing op hardwarevlak zijn het onder de streep geen slechte smartphones, maar ligt de introductieprijs wel erg hoog. In vergelijking met telefoons van andere merken, maar ook de S24-serie van vorig jaar, springen de S25-toestellen er ongunstig uit.

De S25-toestellen hebben een strak en minimalistisch design, waarbij de S25 Ultra er nu hetzelfde uitziet als de junior topmodellen, de S25 en S25+. Met zijn smallere behuizing en het afgerondere frame houdt hij ook lekkerder vast. Hoewel de eigenschappen van het scherm op enkele details na precies hetzelfde zijn als vorig jaar, blijven het uitstekende displays. De maximale helderheid is erg hoog, de kleurweergave uitstekend.

In plaats van een Samsung Exynos-soc hebben de Galaxy S25 en S25+ een soc van Qualcomm: de nieuwe Snapdragon 8 Elite. Hoewel het hier om een krachtigere 'For Galaxy'-editie gaat, zien we geen noemenswaardig betere prestaties ten opzichte van de reguliere variant. Wel blijkt de overstap voordelig voor de efficiëntie: de telefoons hebben een langere accuduur dan de S24 en S24+, hoewel de accucapaciteit en display hetzelfde bleven. De Galaxy S24 Ultra had al een Snapdragon-soc, dus het nieuwe model met 8 Elite presteert in de meeste van onze accutests niet beter. Alsnog behoort hij daarmee tot de smartphones met de langste accuduur die je nu kunt kopen. Dankzij de nieuwe soc zijn de systeemprestaties toegenomen, hoewel het ons opvalt dat alle drie de toestellen stevig throttlen onder belasting, ondanks de extra koeling die Samsung heeft ingebouwd.

De S25 en S25+ hebben grotendeels hetzelfde camerasysteem als vorig jaar, met bij de S25 Ultra een nieuwe ultragroothoekcamera met grotere sensor die beter presteert. Voor de rest heeft Samsung de software getweakt. Die nieuwe ProVisual Engine is niet altijd een succes. De kwaliteit van de foto's is overdag wat wisselvallig en 's nachts levert hij geen bijster indrukwekkende platen. Hopelijk kan Samsung de lelijke verscherping nog bijstellen met een software-update. Wel verbeterd is de videokwaliteit, waarbij de S25 Ultra net zoals zijn voorgangers erg goede zoomprestaties biedt.

Op de S25-toestellen staat de opgefriste One UI 7-interface op basis van Android 15, met de uitstekende zevenjarige updatebelofte die veel andere Android-fabrikanten nog steeds niet bieden. In de software spelen nieuwe AI-features een hoofdrol. Bixby wordt eindelijk ingeruild voor de Google Gemini-assistent, die acties in meerdere apps gecombineerd kan uitvoeren. Momenteel werkt dat nog niet goed genoeg en ook nog maar in weinig apps. Ook het gepersonaliseerde nieuwsoverzicht Now Brief en de slimme notificatiebalk Now Bar voelen nog meer als een gimmick dan een voltooid product, doordat er nog maar een handjevol apps mee samenwerkt.

Als we de modellen los bekijken, is met name de S25+ nu lastig aan te raden. Voor 1150 euro is er te veel concurrentie met betere eigenschappen. De S25 blijft leuk omdat het een relatief compacte telefoon is, die in 2025 redelijk zeldzaam zijn geworden. Hoewel hij niet de beste camera heeft van alle kleine telefoons, zijn accuduur en systeemprestaties in zijn gewichtsklasse wél bijzonder goed. Daarmee is de S25 de interessantste van het drietal, maar ook daarbij aangetekend dat de S24 maar een klein beetje slechter is en honderden euro's goedkoper.

De S25 Ultra is met 1450 euro ook erg duur ten opzichte van zijn voorganger, die je voor minder dan 1000 euro kunt vinden. Het is een van de beste Android-telefoons van 2025 vanwege zijn uitgebreide en lang ondersteunde software, uitstekende display en lange accuduur. Tegelijk is het niet meer de afgetekende favoriet op die gebieden, zoals Ultra-telefoons van verleden jaren. Het camerasysteem is veelzijdig, maar van een ultiem topmodel verwachten we betere nachtfoto's. Jammer is ook dat Samsung de bluetoothfunctionaliteit van de stylus heeft verwijderd, waarmee hét unique selling point van deze serie iets minder sterk wordt. Bovendien is de concurrentie in het topsegment toegenomen. Chinese fabrikanten laten zien dat er op hardwaregebied nog best wat te innoveren valt. We hopen dus dat Samsung met de S26-serie weer een tandje bijzet op dat vlak, want AI alleen is niet genoeg.

Reacties (181)

181
179
67
5
0
74
Wijzig sortering
Ai features zijn maar ik weinig scenarios echt beter dan zelf het werk doen. Het voorbeeld van twee apps aan elkaar koppelen is voor mij op dit moment een peak ai toepassing. Veel van de andere "features" zijn meer gimmick dan daadwerkelijk handig. Het nadeel is de interface zelf, ik vind voice geen fijne manier om te werken met mijn telefoon in het openbaar.

Wat naar mijn idee wel goed zou werken is goede intent prediction. Als mijn telefoon op basis van gedrag nog beter kan aansluiten doormiddel van de juiste context, dan zou ik er sneller gebruik van maken en er dan achteraf ook een goed gevoel over hebben.

In het geval van voice merk ik dat ik vaak vast loop in het inschatten van wat wel en wat niet kan. Dit vind ik een barrière, een waardoor ik toch vaak terug pak op de ouderwetse manier.

Het rabbit R1 action model idee was naar mijn idee een erg goed plan maar de uitwerking, laten we het daar maar niet over hebben 😅
De S24-serie was al nauwelijks verbeterd vergeleken met de S23-serie, deze is nauwelijks verbeterd vergeleken met de S24. Dan moet je concluderen dat dit waardeloze telefoons zijn en je beter de S23 kunt kopen met een uitstekende prijs-kwaliteit.
Daarnaast, wacht ik al lang op bijv. een S25 Pro versie, zoals Apple wel doet. Een compacter model, maar wel met alle premium functies. Mijn S23 is me groot genoeg.

Jammer, ik koop graag nieuwe toestellen, maar deze sla ik maar (weer) over.
De S24-serie was al nauwelijks verbeterd vergeleken met de S23-serie, deze is nauwelijks verbeterd vergeleken met de S24. Dan moet je concluderen dat dit waardeloze telefoons zijn en je beter de S23 kunt kopen met een uitstekende prijs-kwaliteit.
Nee, je kunt de conclusie trekken dat telefoons aardig uitontwikkeld zijn, en jaarlijks er niet veel meer veranderd.
Jammer, ik koop graag nieuwe toestellen, maar deze sla ik maar (weer) over.
Top, je hoeft ook niet elk jaar een nieuw toestel te kopen. Een van de voordelen van deze reeks is de lange support :)
Nou ze zijn aardig uitontwikkeld. Inprincipe heb je een punt, toch lopen veel merken achter op bepaalde punten. Zo laadt een s25 ultra zeer traag in vergelijking met mijn 2 jaar oude xiaomi 12t pro... die knalt echt in 20 minuten de telefoon ram vol. Samsung speelt kwa specs vooral erg op safe. Ik ben zelf blij met mijn s25 ultra, maar het wordt wel tijd dat ze iets meer risico gaan nemen en minder de kat uit de boom kijken.
Telefoons zijn in principe wel uitontwikkeld, maar Samsung staat wel heel erg stil in vergelijking tot de concurrentie uit met name China.
Ze gebruiken niet de nieuwe silicium-anode accu techniek waarmee deze toestellen met gemak 6.000 mAh aan boord hadden kunnen hebben, ze hebben nog steeds geen duo-cells waarmee je de snelheid van het opladen kan verdubbelen (als je bijvoorbeeld beide cellen oplaadt met 45 watt laadt je toestel als geheel met 90 watt op), ze gebruiken displays van vorig jaar (de concurrentie kan feller en gaat in veel gevallen al naar 144hz), ze gebruiken niet het nieuwste en snelste UFS 4.1 opslaggeheugen, het werkgeheugen blijft steken op 12GB terwijl concurrenten soms al het dubbele aanbieden maar minstens 16GB, ze gebruiken nog steeds geen 1" sensors in hun cameramodules, zelfs Apple kan nu sneller draadloos opladen met 25 watt terwijl Samsung blijft steken op 15 watt zonder de Qi2 magneten etc. etc.

Kortom, Samsung moet volgend jaar wel echt gas gaan geven. Anders mag je wat mij betreft dit geen "Ultra" toestel meer noemen. Van een toestel met de naam Ultra verwacht ik het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste.

[Reactie gewijzigd door Theratron op 3 februari 2025 20:08]

Ja helemaal mee eens, nou heb ik dus ook ergens gelezen dat samsung niet hoger gaat omdat boven 5000mah er een probleem is met transport aangaande vliegverkeer....

Geen idee of het waar is
Dat heb ik ook gelezen, iets met de invoer van grotere capaciteit batterijen ofzo. Maar dan denk ik: als het OnePlus wel lukt om de OnePlus 13 met een 6.000 mAh te importeren, en Nubia de Z70 Ultra en Honor en Vivo lukt het, en al die Powerbanks van 10.000 mAh mogen ook de EU in, dan zou het Samsung ondanks de veel grotere schaal (door hogere verkopen) toch ook moeten lukken.
Althans, dat hoop ik ; )
Ik heb zelf de S25 512GB gekocht voor ongeveer 680 euro. Als ik zo kijk is de S23 niet eens beschikbaar in 512GB, maar is deze ook niet eens echt goedkoper (tenzij daar ook nog eens kortingen vanaf gaan).

Ik snap wel dat je niet upgrade vanaf de S23, dat klinkt inderdaad niet zinvol.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 1 februari 2025 07:04]

Ik heb ook de S23 en ik ga denk ik wel upgraden naar de S25. Maar niet nu, over een jaar als die er uit gaat. Want Snapdragon en 7 jaar support (over een jaar zit mijn S23 al in het derde jaar van zijn 4)
Ik heb een S22 en ik zie echt het nut van upgraden niet in. Ja accuduur wellicht, maar ondanks de exynos is die gewoon nog vlot, de camera is prima en niet enorm veel verbeterd imo.
Ja alleen over een jaar ben je uit de support, dat is het probleem met de oudere Samsungs. Zelfs de S23.
Nee hoor, gewoon tot en met eind 2028 heb je security updates. Software t/m 2027.

Voor de S23.

[Reactie gewijzigd door MatthiasL op 1 februari 2025 20:48]

Klopt maar ik wil dit jaar of volgend jaar ook wel upgraden :)
Alleen kans is aanwezig dat het een ander merk wordt, word niet warm van de S25 serie.
Als je nu de S22/S21 bezit dan zou ik gewoon een jaartje wachten en kijken wat voor specificaties de S26 heeft. Heeft de S26 een Exynos-CPU dan kun je in januari/februari 2026 upgraden naar de S25 zonder de hoofdprijs te betalen. Dan ga je wel vooruit, doordat je een telefoon met Exynos-CPU upgrade naar een telefoon met een Quallcom-CPU. Heb je nu de S23, dan zou ik wachten op de S27.
Waarschijnlijk is de S26 dan een stuk interessanter en die zal met de nodige launch kortingen niet eens zoveel meer kosten dan de S25 op dat moment, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 1 februari 2025 11:29]

S26 heeft waarschijnlijk wel weer een Exynos-CPU, dus dat is weer jammer.
Ja precies. De beste accuduur blijft toch echt een Snapdragon voordeel.

Als ik er 5 a 7 jaar mee ga doen dan wil ik die wel. En wie zegt dat de S26 wel interessant wordt? De hele serie is al jaren stagnerend.
Ik vraag me eigenlijk ook af wat de meerwaarde van de s25 is tegenover mijn s23. De s23 mag dan wel 2 generaties oud zijn nu, hij werkt nog steeds vloeiend en kan alle apps en games zonder problemen aan. Daarnaast zijn het scherm en de camera ook nog steeds top. Ik zie niet echt een reden om te upgraden.
Een S23 zou ik ook niet upgraden, maar een upgrade vanaf de S22 of S21 die een Exynos-CPU hebben is wel weer interessant.
Ik zou eerlijk gezegd nog niet weten waarom. Tuurlijk zijn de Exynos-CPU's objectief inferieur aan de Snapdragons, maar de mensen die het verschil tussen Exynos en Snapdragon merken, zijn niet de mensen die telefoons van 3-4 jaar oud gebruiken. Sowieso denk ik dat processorsnelheid op dit moment vooral een marketingpraatje is, want ik ken echt niemand die klaagt dat ze geen Cyberpunk met raytracing op hun telefoon kunnen spelen.

Ik ben op mijn S22 dan ook nog geen enkele stutter tegengekomen en de enige thermal throttling die ik gemerkt heb was op vakantie in Griekenland bij 35 graden. Enige reden dat ik zou ooit zou upgraden is omdat de batterijduur echt flink verslechterd over tijd maar dat blijft een probleem bij alle smartphones.
Op mijn S22 Ultra merk ik heel erg de overheating en inefficiëntie problemen van de Exynos. De chipfabriek van Samsung is zo slecht dat ze zelfs van de Snapdragon 8 Gen 1, een andere versie hebben uitgebracht, maar dan gemaakt door TSMC. De telefoon voelt constant warm aan en in de zomer is een spelletje zoals Clash Royale gewoon niet te doen zonder dat de blauwe throttle balk onderin zichtbaar is. Op 4g, laat staan 5g, is de batterijduur echt dramatisch. Ik moet standaard een powerbank meenemen op pad. Daarnaast merk ik ook dat het scrollen en het gebruik van apps niet altijd soepel gaat, al weet ik niet of dat ligt aan softwareoptimalisatie. Voor de rest wel een prima toestel.

[Reactie gewijzigd door Vruchtensap op 1 februari 2025 16:36]

Dat merken mensen zeker wel, in batterijduur.
Ik heb een S20 en die doet het net zo goed als de S24. Zoek maar eens op YouTube waar een S20 wordt vergeleken met een S24 en je zult zien dat een upgrade nauwelijks zin heeft. Zelfs na bijna 5 jaar haal ik meestal de eind van de dag met mijn accu. Je ziet dat Samsung overal op aan het besparen is en dat komt, vermoed ik, omdat mensen langer met hun telefoon doen.
Ze hebben niet voor niets de support uitgebreid tot 7 jaar. De telefoons worden ieder jaar weer iets sneller, maar feitelijk kan zelfs een midrange toestel 5 jaar mee, mits de software support hem bijwerkt. Dat geldt dus zeker voor het topmodel.

[Reactie gewijzigd door rko4u op 1 februari 2025 13:13]

Ik zou zeker als je een ultra hebt de S23 houden, heeft tenminste de 10x optische zoom lens welke gewoon beter is dan de S24 en idem S25.
De s23 mag dan wel 2 generaties oud zijn nu, hij werkt nog steeds vloeiend en kan alle apps en games zonder problemen aan.
Is dat niet normaal bij Samsung? Ik heb een iPhone 12 en die voldoet nog heel goed maar dat lijkt me normaal voor een telefoon van €900.
Ik ben al jaren niet elke 1 a 2 jaar het nieuwste aan het kopen, alleen nog even de jump van S21 naar S23 gemaakt voor betere processor, met name accuduur, en verbeterde ondersteuning.

Hopelijk komt er weer wat echte innovatie, en als dat er niet is, ook prima. Steeds maar een nieuwe telefoon slaat natuurlijk nergens op als het niet nodig is. En nodig is dan nog discutabel.
Ik snap het wel dat je niet overstapt van de S23 naar de S25.

Maar ik heb nu een S21 en ik kon voor 530 euro (+1 jaar odido abbonement van 13,50 per maand) upgraden naar de S25 512 GB. In mijn geval is dat een uitstekende deal.
Ik heb toevallig een s24, en zo even snel gekeken zie ik het grootste voordeel van de s24 boven de s23 de beloofde software updates.

De s23 is ouder en krijgt updates tot 5 jaar na release, en de s24 krijgt 7 jaar. Die twee dingen samen zorgen er praktisch voor dat je als je er vandaag een koopt, je met de s24 uiteindelijk nog 3 jaar verder uit de voeten kan.

Het feit dat de nieuwe telefoons niet veel beter zijn maakt het wel waarschijnlijker dat die periode ook kwa hardware redelijk te overbruggen valt (mits je voorzichtig doet met de batterij, of hem vervangt na een paar jaar). Wat mij betreft prima. Laat de smartphone markt nog maar een paar jaar alleen maar nutteloze AI aan spullen toevoegen, dan blijft mijn s24 nog relevant :+
Waardeloos niet maar geen goede deal. Een S23 of S24 krijgt nog lang genoeg software ondersteuning en krijgt ook gewoon One UI 7.
De ondersteuning is weliswaar 5 jaar, maar niet vanaf aanschafdatum maar vanaf releasedatum. Die tijd gaat wel snel voorbij. Bij mij is het al anderhalf jaar verlopen.
Alhoewel ik zelf ook nog steeds bijzonder tevreden ben over mijn S23 en het met je eens dat de S24 na 2 jaar alles behalve vernieuwend is (zelfs het camera systeem is zowat exact gelijk hardwarematig).

Maar nieuw zou ik dit toestel niet meer aaraden tenzij je een erg scherpe prijs kunt krijgen en/of zeker weet dat je max 3 jaar met een toestel gaat doen. Want 3 jaar is hoelang de softwareondersteuning nu nog loopt en dat is wel een nadeel
Waardeloos nog wel? Ze doen toch hetzelfde zeg je? Dan is een s23 ook waardeloos.

De (genoemde) prijs is misschien te hoog maar dat maakt het niet waardeloos maar 'duur'.

Je kan bij launch de s25 goedkoper krijgen dan de s23 en dan krijg je ook (iets) meer. Heb je al een s23 snap ik dat de upgrade het niet waard is maar ik zou echt geen 2 jaar oud toestel kopen als ik een nieuwer/beter en goedkopere versie kan hebben op de dag van de launch.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 februari 2025 12:10]

Maar deze tekst kun je toch onder elk merk/type wel plakken toch? De tijd van grote innovaties zijn echt wel voorbij. Elke opvolger heeft maar hele kleine verbeteringen die echt nuttig zijn voor een hele selecte groep mensen. Maar als je 2 generaties ouder koopt, loop je amper achter en heb je voor een lage prijs een prima toestel.
De s25 heeft to h gewoon hardware die met een apple pro te vergelijken is high en soc, etc
De iPhone Pro gaat echt wel een heel stuk langer mee. Verschillen zijn er zeker wel. Ook een gewone iPhone die ik voor werk gebruik, heeft een veel langere accuduur. Als ze dat nu eens aanpakken.
Eigenlijk schrijft dit artikel dat telefoons uitontwikkeld zijn. Een snellere processor, wat meer geheugen, andere camera sensor.
En dat niet alleen bij Samsung, maar dat lees je ook bij andere fabrikanten reviews.
En dan proberen de fabrikanten het onderscheid te maken met de software.

Conclusie is gewoon dat een telefoon een gebruiksvoorwerp is, zoals een TV, een fiets of een wasmachine. Zolang die het doet hoef je het niet te vervangen. Uiteraard kan het wel, ieder zijn of haar hobby.
En dat ze concurreren met hun 2024 modellen, dat is de prijs van lange ondersteuning.
Dat is de prijs van gebrek aan innovatie in een jaar tijd, of van elk jaar 'nieuwe' modellen uit te brengen. Deels uitontwikkelde technologie, deels geen inspiratie.
Buiten wat vouwwerk ed is de telefoon toch ook wel gedefinieerd inmiddels, je ziet mensen ook niet naar de winkel gaan om, vaak goedkoper dan telefoons, te kijken of ze het nieuwe model wasmachine moeten kopen
Wat wil je nog aan innovatie dan? Smartphones kunnen alles al dat je nodig bent. Het enige dat je nu nog kan toevoegen zijn nutteloze gimmicks.
Al die nieuwe AI functies zijn niet eens echte Samsung functies. Ze geven je gewoon de gratis Gemini van Google, die overigens beperkt is. Een volledig abonnement kost 20€ per maand. Al krijg je wel 6 maanden gratis bij aankoop van een S25.

Ik wil zelf geen Google account op mijn telefoons dus ik heb hier sowieso niks aan. Google weet al teveel van me. De meeste AI functies werken niet als je niet ingelogd bent op Google.

Dit is nogal een breuk met eerdere Google diensten. Google Maps werkt gewoon zonder account. Notificaties ook. Het belangrijke dat niet werkt is de play store maar daar zijn gewoon prima alternatieven voor.

Maar de meerwaarde van Samsung verwatert zo een beetje. Ik koop het juist omdat het geen Google is. Anders koop ik wel een pixel.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 1 februari 2025 06:47]

Ben je niet daadwerkelijk beter af met een Pixel waar je vervolgens een andere ROM op zet die ontgoogled is? Die ondersteunen over het algemeen juist de Pixel-telefoons.

De Google-integratie op Android-telefoons gaat wel wat dieper dan de Play Store, om het maar zo te zeggen.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 1 februari 2025 07:13]

Nee dat kan helaas niet. De apps van mijn werk doen het niet op custom roms. Dus voor mijn is een telefoon zonder Google ingelogd het beste compromis. Niet ideaal inderdaad.
Lastig, maar je zou eens moeten kijken naar een manier om het MEETS_STRONG_INTEGRITY of MEETS_DEVICE_INTEGRITY label te spoofen. Je kunt een heel eind komen met Magisk.
Een heel eind komen is nou niet de uitspraak waarop je een andere telefoon aanschaft die custom roms ondersteunt.
Anders is de aanschaf voor niks (als zijnde een meer ongoogled telefoon).
Ach, je kunt altijd nog de originele ROM terugflashen en geen Google account koppelen als het toch niet werkt. Echt ontgooglen is bar lastig in een maatschappij die hangt aan bedrijven als Google en Microsoft.

Maar even serieus is het best de moeite waard wat het bedrijf in kwestie afdwingt. Wil je bijvoorbeeld Pay of exotische bankierenapps gebruiken dan is vaak het doen alsof de bootloader gelockt is vaak al voldoende. Maar wie weet welke labels het bedrijf afdwingt. Het is een kwestie van proberen en je weg terug vast uitzoeken.
Persoonlijk zou ik dan met 2 telefoons door het leven gaan (zie ik ook best veel om me heen).

Werktelefoon mogen ze dan mee doen wat ze willen. Dan houd ik mij eigen phone wel clean
Helemaal mee eens. Maar ik denk dat dit een geval betrof van werkdingen willen doen op een privé toestel. Dan kan het werk wel een policy afdwingen. Zodra werk echter van je verwacht dat je werkdingen doet op een smartphone dan mogen ze ook daar een toestel voor regelen.
Als test een keer Play services stoppen/disablen (uninstallen gaat sowieso niet). Dan kom je erachter hoeveel apps daar gebruik van maken.

Whatsapp heeft een eigen push notificatie(hoewel die zonder play services niet altijd instantaan werkt) maar andere apps kunnen niks. K9 mail doet het wel prima.

Play services is volgens mij de belangrijkste manier waarop google bijhoudt wat er allemaal op je telefoon gebeurd. Een account helpt hooguit om het met ander gebruik te koppelen (mail op je pc, etc.)
Omdat die mensen weten hoe het was voordat bedrijven de wereld bezaten, en toen Nvidia, Apple, Meta en Google nog niet genoeg kapitaal hadden om in de top 10 van rijkste LANDEN ter wereld te staan. Waarom geven we de macht aan bedrijven wiens doel winst is, ten koste van alles, om de diepe zakken te vullen van een paar mensen die echt niks toevoegen aan deze wereld. Voor dat beetje extra gemak? Omdat we dan wat kunnen bezuinigen op kenniswerkers? Of omdat we dan kunnen pochen met dure speeltjes?
Ik zou niets liever willen dan op een hutje op de hei leven zonder elektriciteit, maar het kan niet eens.
Ik doe wel moeilijk en zal me blijven verzetten tegen reclame, anti privacy, anti consumenten praktijken en winstmaximalisatie.
Wat een onzin reactie. Internet ≠ Google.

We hoeven helemaal niet te accepteren dat een paar grote bedrijven het hele internet in een oligopolie veranderen.

Dus laat mensen een andere zoekmachine kiezen. Waarom zou je slaafs Chrome als browser installeren? Juich mensen toe die hun vrije tijd stoppen in het ontwikkelen van Free and Open Source alternatieven voor producten van de grote bedrijven. Accepteer geen tracking cookies. En steun ondertussen de partijen die de machtsposities van grote tech bedrijven inperken.

Uiteindelijk is dat voor iedereen beter. Zelfs voor de Google producten. Hun zoekmachine is helemaal verkloot door enerzijds commerciële belangen en anderzijds door geforceerd gebruik van AI en het verwijderen van de mogelijkheid om zoekparameters a te passen.

Is dit in een klap opgelost? Nee. Maar we hoeven ook niet slaafs te accepteren dat je 'zonder Google niks kunt doen op internet'.
Afgezien of het van Samsung of van Google komt zie ik werkelijk nul toegevoegde waarde in al die AI troep. Het restaurant voorbeeld uit de review is van het niveau "leuk dat het kan" maar ga je toch nooit echt doen? Ik krijg steeds het idee dat men de techniek wel heeft maar er nog geen goede toepassing voor gebonden heeft. En dat voor €20 per maand.
GenAI is a solution looking for a problem.
GenAI heeft extreem veel meerwaarde, maar met dit soort dingen slaat het de plank (nog) mis. Maar ik denk dat we ons verbazen waar we over 2 jaar zijn. Het is te hopen dat deze telefoon de nodige updates krijgt.
Als ze wat van je wil weten dan krijgen ze dat wel voorelkaar. Een andere rom redt je het niet perse mee. ook VPN helpt mee. Maar is ook niet alles. Als men echt wat van je willen weten dan hebben ze het zo gek genoeg. Privacy en telefoons zijn vaak 2 aparte dingen.
Ja en nee, je kunt erg veel doen om te zorgen dat de telefoon geen call to home doet, zeker met een custom rom kun je al het internetverkeer omleiden via je thuisverbinding en daar verkeer blokkeren. Wat wel ontzettend frustrerend is, is dat bijv. Android Auto detecteert en afdwingt dat je geen VPN gebruikt. De enige reden is omdat ze meer van je willen weten, en dat is erg lastig te blokkeren. Ik heb maar een draagbare vpn router met een 4g simkaart gemaakt om dat te omzeilen (en dat werkt)
Punt is, je zegt eigenlijk dat het kansloos is, en het lijkt alsof je wil zeggen dat men maar gewoon moet accepteren dat als je een smartphone wilt gebruiken, je privacy niet meer gewaarborgd is, en dat vind ik geen goede instelling. We moeten ons juist blijven verzetten tegen die datavergaring, ook al is het niet altijd waterdicht, alle beetjes helpen.
Kun je meer delen over hoe je dat voor elkaar hebt gekregen met Android Auto?
De auto en telefoon zijn dan beide onderdeel van hetzelfde netwerk (die van de draagbare vpn router)?
Ik kan niet spreken voor auto's die een simkaart ingebouwd hebben, maar ik heb een head unit zonder simkaart. Als je Android Auto bedraad gebruikt dan kun je met wifi je router gebruiken en 4g op je telefoon uitzetten. De app kan dan niet detecteren dat je VPN gebruikt want de VPN verbinding loopt niet via de telefoon. Ik gebruik hiervoor een Mikrotik HAP AX LTE6 lite die ik zelf wat verbouwd heb, en een accu. Met een powerbank kan het ook gewoon,maar ik wilde een fancy broekzakmodel.
Ook dat zijn aannames, wie zegt dat evt phone home verkeer niet langs je vpn op wordt gerouteerd? Google moet en zal gegevens van je hebben, dus het zou me niet verbazen eerlijk gezegd.
Ik gebruik uiteindelijk wel een google account, voor het gemak, maar doe dan evengoed mijn best om ze zo weinig mogelijk data te geven met opt-outs, inderdaad wat firewall rules, google apps disabled, microfoon permissies alleen voor de apps die ik wil en dat soort dingen, maar tegelijkertijd denk ik wel eens dat ik ontzettend naïef ben 😆
Ik blokkeer met de pihole alle DNS adressen van veel Google diensten, en heb een blocklist met IP adressen thuis. In een custom rom zoals Lineage kun je zelf bepalen of je de microfoon en camera's gewoon uit zet, dan wel weer aanzetten als je ze wilt gebruiken, anders heb je een awkward gesprek. En zoals gezegd, het is niet waterdicht, maar ik probeer in elk geval zo veel mogelijk.
Weet je dat zeker, ik gebruik ook android auto en heb altijd mijn VPN (Wireguard) naar huis aanstaan. Als ik Home Assistant kies vanuit Android Auto, dan kan ik gewoon een script draaien. Mijn HA is alleen via VPN bereikbaar.

Overigens mmak ik mij niet zoń zorgen over al dat AI. Zolang ze geen nee kunnen zeggen en je altijd naar de mond praten heb je er niet veel aan:

Ik: op welke dag valt 3 oktober 2025?
ChatGPT: 3 oktober 2025 valt op een vrijdag. 😊
Ik: nee hoor 3 oktober 2025 valt op een donderdag, komt moglijk door het schrikkeljaar.
ChatGPT: Je hebt helemaal gelijk! Door het schrikkeljaar 2024 schuift alles een dag op, en daardoor valt 3 oktober 2025 op een donderdag. Goed opgelet! 🎉
Dan pakt android auto je 4g waarschijnlijk, of jouw /mijn versie is ouder
Ja bij mijn weten heeft mijn ev6 ook geen eigen internet naast die voor kia servers en crash/sos meldingen.
Vaak heeft de head unit beperkt toegang tot internet en krijgt die niet eens OTA updates als je je telefoon niet aansluit, of bij een AP in de buurt bent
Je zal id je hele Netwerksysteem erop kunnen aanpassen. Maar dan nog zijn er Apps, Cookies etc. die bepaalde accounts koppelen met je gegevens en of data. 99% van de mensen zullen het niet doen zoals jij hebt gedaan. Daarmee zijn de meeste mensen hun privacy snel kwijt. het zal me ook niks verbazen dat telefoons meeluisteren op de achtergrond. Als ik oké google zeg moet de telefoon dat wel horen en zal de microfoon dus altijd aan zijn. Anders zal die daar niet op reageren. ik zelf heb me er wel bij neergelegd en gebruik regelmatig VPN als ik buitenhuis ben. maar het is grappig en Eng om te zien hoeveel een telefoon meekrijgt eerlijk gezegd. Dit geldt ook voor de vele andere apparaten in huis. Allen de telefoon heb je bijna altijd bij je.
Zeker waar, ik vind wel dat wij ICTers moeten proberen om zoveel mogelijk het goede voorbeeld te geven, de hoeveelheid moeite die het kost om spionage-vrij te leven is bizar, maar niet onmogelijk. Ik wil niet dat andere, minder technische mensen ontmoedigd raken omdat ik het al niet eens probeer. Ik heb liever dat ze zeggen: wat hij kan, kan ik ook! (Of tenminste: wat hij heeft, wil ik ook)
Ik zou nog wel eens een telefoon willen hardware-modden zodat ècht alles uit staat. Het vervelende is dan dat het gebruik wordt belemmerd.
Je zal dan echt de hele internet functionaliteit eruit moet slopen etc. In het ergste geval zou er een app ontwikkeld kunnen worden en of hardwarematig een systeem voor thuis ontwikkeld kunnen worden die plug en play is voor personen die er niets van snappen id.
Ik had vanaf mijn S23U de overstap naar 24 overgeslagen. Niet genoeg vernieuwing.

Nu eigenlijk weer het geval. Ik heb de S25 gekocht omdat ik weer een compactere telefoon wilde en het kostte onder de streep slechts 50 euro met inruil & alle presale kortingen.

Dit nu typende vanaf de S25 kan ik zeggen dat ik er op formaat en SOC na niks op vooruit ben gegaan, en in Camera zelfs achteruit. Nu heeft de Ultra meer ruimte, maar na 2 generaties had dit toch wel anders gemogen.

Ik hoop dat de S26 weer eens wat innovatie meebrengt. De AI waarmee Samsung je doodgooit maar in de realiteit zinloos is, is dat in ieder geval niet.
Ik vind het echt belachelijk dat de S Pen van de S25 Ultra geen bluetooth heeft, dat was zo handig bij de vorige modellen. Alleen al daarom sla ik deze over.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 1 februari 2025 23:18]

Klopt, ik wou de Ultra kopen tot ik las dat bluetooth niet meer ondersteund wordt. Vond dit vooral handig in een meeting om te noteren. En dan hoef je niet permanent te noteren. Even drukken op het knopje, scherm floept aan en je kan verder schrijven.
Ook handig om foto's te nemen.
Om foto's te nemen zeg ik Smile. Werkt ook goed.
Het is een gemiste kans van Samsung om met dit model niet weer een flinke stap vooruit te zetten. Er zijn belangrijke functionaliteiten wegbezuinigd en de form is duidelijk boven factor gegaan. Het resultaat is mager, maar je mag er wel de hoofdprijs voor neertellen.
We zijn, kijkend naar deze opvolger van de S24U, in een tijdperk terechtgekomen waarbij jaarlijks een nieuw model uitbrengen, behalve marketing, geen enkele meerwaarde meer heeft. De stap van de S10U, naar de S24U was te rechtvaardigen en een goede stap vooruit. De S24U inruilen voor een S25U is alleen maar aan te raden als je het nieuwste wilt hebben, ook als je daarvoor aan prestaties moet inboeten.
Feitelijk sluit je met het kopen vandaag de dag van een nieuwe telefoon een support abonnement af bij Samsung voor 7 jaar.

Nb. Verdienmodel is iets verandert daarmee(vroeger lagere prijs maar kort support). En daarmee ook de prijzen. En tegenwoordig zit het verdienmodel ook voor groot deel in de data. Dus linksom of rechtsom betalen we meer.

Iedereen weer veel plezier met dit nieuwe abonnement genaamd s25 :+

Edit; super weer een irrelevant score! Terwijl de halve review gaat over weinig vernieuwing en het enige wat je eigenlijk krijgt is weer opnieuw 7 jaar support tov z'n voorganger. Bedankt voor het moddereren van mijn post community ;)

[Reactie gewijzigd door nijntje82 op 1 februari 2025 09:35]

Het valt toch nog wel mee qua daadwerkelijke prijs die je betaalt? Ik heb via KPN de S25 512GB gekocht voor zo'n €680 (maandelijks opzegbaar abonnement wat ik meteen opzeg). Ik zie in het prijzen & levertijden topic echt niemand de adviesprijs betalen. Sommigen hebben echt honderden euro's korting op hun toestel.

Ik kocht mijn S10e 128GB volgens mij een jaar na release voor zo'n €500 en die had maar een paar jaartjes support. Dan vind ik de S25, rekening houdend met inflatie e.d., toch zeker geen slechte deal :P
Uhh, ik sprak over sim only. Wat jij bedoelt is dan een dubbel abonnement, je betaalt 680 abonnement kosten aan Samsung en kpn verder je data abonnement. Je krijgt korting op je telefoon omdat kpn natuurlijk wilt dat je hun maandelijks betaalt in de vorm van een abo. Dit ligt wat complexer maar verandert niks aan de kern van m'n bericht.
Wat was er onduidelijk aan "maandelijks opzegbaar abonnement wat ik meteen opzeg"? Ik betaal gewoon de prijs van het losse toestel.
Je snapt me niet. Ik ga m'n punt niet opnieuw uitleggen. Wel fijn voor jou dat je de telefoon relatief betaalbaar hebt weten te verkrijgen! :)
Ik beem aan dat je als je dat zo doet je wel bij moet betalen
Nee hoor. KPN zegt zelf:
Als je voor een maandelijks opzegbaar abonnement kiest betaal je jouw smartphone in één keer.
Kortom, de prijs die ik betaal is de prijs van het toestel, niet meer, niet minder. Bij duur van de overeenkomst staat ook één maand. Die ene maand abonnement (~16 euro) betaal je dus wel denk ik, maar dat is een schijntje en niet een boete o.i.d.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 1 februari 2025 13:38]

Ah ok dus niet een pay per maand abbo ok
Helemaal mee eens. Ik heb voor mijn S25 ultra met 512 gb €889 betaald, met verlenging van mijn abonnement. Dat is toch een koopje voor 7 jaar gebruik?!
Welk abo heb je hier dan bij en wat ga je maandelijkse betalen?

Ben benieuwd hoe dit precies zit. Sim only zijn de abonnementen vaak een stuk goedkoper, en dat is m.i. dan ook de echte prijs van het abonnement.
Via presale bij Belsimpel verlengd Kpn met 6gb en onbeperkt bellen. Looptijd 2 jaar. Dit was ik toch al van plan. Kost €18,50 per maand. Telefoon heb ik in één keer betaald. Heb ook 512gb geheugen gekregen.

[Reactie gewijzigd door Dickens op 2 februari 2025 14:44]

Goede review! Halfbakken AI kan je hopelijk uitschakelen als het niet goed werkt en niks voor je toevoegt? En wat betreft vernieuwing, helemaal eens, maar geldt eigenlijk al een paar jaar voor de hele telefoonbranche. Samsung had het laadsysteem en camera simpel een upgrade kunnen geven zou je zeggen....
Eerlijk is eerlijk het is allemaal te weinig. AI is vooral een leuke gimmick. Deze genoemde telefoon update is precies dat een software update met afgeronde hoeken. Van een s24u naar een s25u voegt weinig toe. Samsung heeft het minimale gedaan qua specs en verbeteringen en dat zien consumenten ook echt nu, dit zal zeker niet gaan leiden tot massa verkoop.
Psssst. De smartphones veranderen al zo'n 5 jaar niet meer. Dat machine learning nu een name change heeft gekregen naar AI en een stuk beter is geworden veranderd niets aan de stilstand van telefoons an sich. Ik ga het verschil niet merken in dagelijks gebruik tussen een s21 ultra en een s25 ultra, want ik zal AI alleen aanroepen wanneer ik dat wil, niet constant aan op de achtergrond.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.