Zojuist heeft Samsungs Galaxy Unpacked-event plaatsgevonden. Dat kan natuurlijk maar één ding betekenen: er worden binnenkort nieuwe Galaxy S-serie telefoons uitgebracht. Het gaat om de S25, S25+ en S25 Ultra. Vooraf gingen er ook al geruchten over een vierde, extra dun model. Veel meer dan een korte teaser van deze nieuwe Galaxy S25 Edge liet Samsung nog niet zien. Wij konden de drie andere toestellen een paar dagen vóór het evenement al even bekijken en in deze preview lees je onze eerste indrukken.
Van links naar rechts: Galaxy S25, S25+ en S25 Ultra
Wie Galaxy Unpacked heeft gekeken kan het niet ontgaan zijn dat de Zuid-Koreaanse fabrikant maar weinig aan de hardware heeft gesleuteld. Op het gebied van de chipset is er gelukkig goed nieuws: waar vorig jaar alleen de Ultra-variant een Snapdragon-chip kreeg, worden dit jaar alle modellen voorzien van de Snapdragon 8 Elite. Dat is bovendien een ‘for Galaxy’-editie van Qualcomms nieuwste krachtpatser, die wat hoger geklokt is dan het standaardmodel.
Daarnaast krijgt ook het instapmodel, de S25, deze keer 12GB werkgeheugen in plaats van 8GB zoals zijn voorganger. Dat moet haast ook wel: de nieuwe AI-features, waarop we zo terugkomen, lijken meer van de hardware te vragen dan voorheen. De opslag is ongewijzigd: de S25 begint bij 128GB, terwijl zijn grotere broer en de Ultra minimaal 256GB aan boord hebben.
Samsung Galaxy S25-line-up | |||
Telefoon | Galaxy S25 | Galaxy S25+ | Galaxy S25 Ultra |
Scherm | 6,2", amoled, fhd+, 120Hz | 6,7", amoled, qhd+, 120Hz | 6,9", amoled, qhd+, 120Hz |
Soc | Snapdragon 8 Elite For Galaxy |
Snapdragon 8 Elite For Galaxy |
Snapdragon 8 Elite For Galaxy |
Geheugen/opslag | 12GB+128GB 12GB+256GB 12GB+512GB |
12GB+256GB 12GB+512GB |
12GB+256GB 12GB+512GB 12GB+1TB |
Camera's | Ultragroothoek: 12Mp Primair: 50Mp Telefoto (3x): 10Mp Selfie: 12Mp |
Ultragroothoek: 12Mp Primair: 50Mp Telefoto (3x): 10Mp Selfie: 12Mp |
Ultragroothoek: 50Mp Primair: 200Mp Telefoto (5x): 50Mp Telefoto (3x): 12Mp Selfie:12Mp |
Accu/opladen | 4000mAh (25W) | 4900mAh (45W) | 5000mAh (45W) |
OS | Android 15 (One UI 7) Zeven jaar security-updates Zeven jaar Android-upgrades |
Android 15 (One UI 7) Zeven jaar security-updates Zeven jaar Android-upgrades |
Android 15 (One UI 7) Zeven jaar security-updates Zeven jaar Android-upgrades |
Adviesprijs | Vanaf 899 euro | Vanaf 1149 euro | Vanaf 1449 euro |
Van de camerahardware hoef je geen wonderen te verwachten. Alle camerasensors op de S25-lijn zijn hetzelfde gebleven, op de ultragroothoekcamera van de S25 Ultra na. Deze heeft de 12-megapixelsensor ingeruild voor een 50-megapixelexemplaar, net zoals Apple eind 2024 heeft gedaan met de 16 Pro (Max). Toch zouden de telefoons noemenswaardig betere foto’s moeten schieten dan hun voorgangers dankzij de implementatie van de tweede generatie ProVisual Engine, het AI-gebaseerde fotoverwerkingsalgoritme van Samsung. Hoewel Samsung expliciet meldde dat de camerasoftware op de S25-modellen waarmee we mochten spelen nog in de bètafase zat, zagen we in ieder geval in de nachtmodus al een duidelijke verbetering ten opzichte van vorig jaar.
Dat zijn zo’n beetje de grootste veranderingen op het gebied van hardware. De toestellen worden verder wat lichter, dunner en krijgen een wat ronder ontwerp dan hun voorgangers. Inderdaad voelen ze lichter en dunner dan ooit tevoren. Vooral de Ultra ligt anders in de hand dankzij het nieuwe ontwerp. Tot slot zijn de S25-telefoons voorzien van grotere vaporchambers, waarschijnlijk om fatsoenlijk met het prestatiegeweld van de hooggeklokte Snapdragon 8 Elite overweg te kunnen. Bij de S25 Ultra is de vaporchamber 40 procent groter, terwijl die van de S25 en S25+ met 15 procent gegroeid zijn.
Het ontwerp van de S25 Ultra (links) en de S24 Ultra
Softwarematig verandert er wél behoorlijk wat. Elke S25 draait bij release op One UI 7, dat - je raadt het al - volledig inzet op AI. Daarnaast zijn er de nodige UI- en UX-elementen aangepast. Het is misschien wel de grootste visuele herziening van One UI in de afgelopen paar jaar.
Een van die nieuwe AI-features is de Now Brief, waarmee je ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een voor jou persoonlijk gegenereerd rapport te zien krijgt. De functie gebruikt informatie van verschillende apps om je ‘s ochtends een Morning Brief te geven. Zo kan deze bijvoorbeeld waarschuwen dat je trein vertraging heeft, je de documenten voor je belangrijke meeting ‘s middags niet moet vergeten en je beter een dikke trui kunt aantrekken omdat de gevoelstemperatuur buiten erg laag is. 's Avonds laat de Evening Brief je een samenvatting van de dag zien. Volgens Samsung zou dat hetzelfde meditatieve effect moeten hebben als wanneer mensen aan journaling doen om zo nog even stil te staan bij alles wat er die dag gebeurd is. Naarmate de telefoon jou als gebruiker beter leert kennen, worden de Briefs uitgebreider. Bovendien kun je zelf kiezen welke appinformatie wel of niet meegenomen moet worden in deze nieuwe functie.
Samsung One UI 7 Now Brief
Naast de Now Brief brengt One UI 7 ook de ‘Now Bar’ met zich mee. De beste manier om deze te omschrijven is misschien wel als Samsungs tegenhanger van het Dynamic Island van Apple, maar dan onderaan je beeldscherm in plaats van om je frontcamera gevouwen. Zo kun je verschillende liveactiviteiten en apps volgen zonder de betreffende app op de voorgrond te hebben openstaan.
:strip_exif()/i/2007193964.jpeg?f=imagenormal)
Als ik tussen alle AI-bombarie één feature zou moeten kiezen die op het persevent de grootste indruk heeft gemaakt, is dat de Personal Concierge. Met deze persoonlijke AI-assistent zou je natuurlijkere gesprekken moeten kunnen voeren en hij stuurt bovendien meerdere AI Agents aan, die samenwerken om de Concierge in staat te stellen complexere taken uit te voeren. Oftewel: je kunt data en handelingen uit verschillende apps combineren door middel van deze AI-assistent.
In het voorbeeld dat Samsung aan Tweakers liet zien op het event werd er een etentje gepland. Zo werd er door een Samsung-vertegenwoordiger aan de AI-assistent gevraagd om een restaurant in Amsterdam op te zoeken dat vegetarisch en rolstoelvriendelijk was, te reserveren om 19.00 uur, meerdere contacten uit te nodigen voor het etentje, dit toe te voegen aan de kalender en haar moeder te bellen wanneer ze bij het restaurant aankwam. Hierbij moeten we melden dat dit tijdens het praktijkvoorbeeld nog niet helemaal soepel verliep. Samsung gaf echter aan dat het vanaf 22 januari een stuk gestroomlijnder zou moeten werken omdat Google, waarmee Samsung nauw samenwerkt voor de AI-functionaliteit, dan een grote update zou doorvoeren. De privacybewuste tweaker zal er niet aan moeten denken, maar je kunt het gesprek met jouw Personal Concierge ook op de achtergrond parkeren. Zo blijft hij continu naar je luisteren en voert taken uit wanneer nodig.
De Personal Concierge die verschillende agents aan het werk zet
Mocht je toch zin hebben in een heel gesprek met jouw AI-assistent, dan is deze altijd daarvoor te porren. Een van de Samsung-vertegenwoordigers vertelde ons bijvoorbeeld dat hij geregeld een gesprek voert met zijn Personal Concierge wanneer hij in de auto zit. Het vergt weinig fantasie om een vergelijking te maken tussen Samantha, het AI-personage in de film ‘Her’, en de Personal Concierge.
Er zit wel een addertje onder het gras bij de tot dusver genoemde AI-features. Zo werken ze uiteraard niet of nauwelijks wanneer je geen verbinding hebt met het internet en bovendien is het aantal apps die het ondersteunen momenteel nog beperkt. Alle native Google- en Samsung-apps worden ondersteund, maar op het gebied van thirdpartyapps hoef je voor nu alleen op WhatsApp en Spotify te rekenen. Samsung gaf aan dat er in de toekomst meerdere andere apps volgen, maar kon nog geen concrete namen of datums aan Tweakers verstrekken.
Niet alleen Samsungs eigen AI vormt de basis van One UI 7. Zo is een van Googles populairste functies, Circle to Search, ook uitgebreid. De Galaxy S25-telefoons zijn enkele van de eerste toestellen die hiervan gebruik kunnen maken. Deze functie is niet langer beperkt tot het opzoeken van een onderwerp op je scherm, maar kan ook ingezet worden in teksten of om geluiden en muziek te herkennen en te herleiden naar de bron. Je kan er de klok natuurlijk op gelijk zetten dat deze verbeterde Circle to Search later in het jaar ook op andere Android-telefoons zal verschijnen.
Ondanks de nieuwe ‘Post-Quantum Enhanced Data Security’ – ja, dit is daadwerkelijk een term die Samsung gebruikt – begrijpt de Zuid-Koreaanse fabrikant ook wel dat er genoeg mensen zijn die niet willen dat er met hun data aan de haal wordt gegaan. Daarom zijn er ook AI-features waarvoor je geen actieve internetverbinding nodig hebt.
Een van die features is AI Select. Dit is een tool die meekijkt naar de inhoud op je scherm en daarmee verschillende handelingen kan uitvoeren. Deze is te allen tijde op te roepen met een eenvoudige swipe. Kijk je bijvoorbeeld een filmpje van een golfer en wil je een bewegend gifje maken van de swing? Dan doet de AI Select-tool dat binnen enkele seconden voor je. Mogelijke keuzes daarbij zijn: bewegende gifs maken, het onderwerp uitknippen of bewerken door middel van AI, een sticker maken en delen met contacten, maar de functie lijkt nog meer gereedschap te bevatten. Samsung zegt dat AI Select handelingen voorstelt op basis van de gebruiker, dus de voorgestelde acties zullen in de praktijk voor iedere gebruiker anders zijn.
We hebben dit getest in de vliegtuigmodus, waarna de functie nog steeds grotendeels leek te functioneren. Dat is weleens anders bij andere fabrikanten die claimen dat een stukje AI uitsluitend on-device werkt. Deze functie maakt overigens niet alleen zijn debuut op de nieuwe S25-serie, maar wordt ook meegeleverd met de nieuwe Samsung Galaxy Book5 Pro en Book5 Pro 360-laptops.
Een andere feature die offline beschikbaar moet zijn, is de AI Audio Eraser. De naam zegt het eigenlijk al: wanneer je een video hebt opgenomen die ongewenste geluiden bevat, kun je deze eruit laten filteren. In het korte testje dat we op het previewevent konden doen, leek dit – ook in vliegtuigmodus – prima te werken.
:strip_exif()/i/2007193980.jpeg?f=imagenormal)
Mocht je op dit punt bij jezelf denken: "Ik zit helemaal niet op méér AI te wachten", dan ben je niet de enige. Samsung vertelde in hun presentatie vol trots dat twintig procent van de gebruikers dagelijks gebruikmaakt van Galaxy AI. Oftewel: tachtig procent van de gebruikers doet er nog niet zo veel mee. Binnen de redactie lopen de meningen over AI ook behoorlijk uiteen.
Ik had je daarom graag meer willen vertellen over een nieuw schermpaneel, nieuwe hoofdcamera’s nadat Samsung drie jaar op rij dezelfde sensor heeft gebruikt, of een grotere accucapaciteit dankzij silicium-koolstofaccu’s. Helaas zijn die zaken niet aan de orde en lijkt Samsung dit jaar wederom voor een 'If it ain’t broke, don’t fix it’-aanpak te zijn gegaan. Datzelfde geldt gelukkig voor de prijs, want die heeft Samsung ook onveranderd gelaten ten opzichte van vorig jaar.
Toestel | S25 | S25+ | S25 Ultra |
---|---|---|---|
128GB + 12GB | 899 euro | - | - |
256GB + 12GB | 959 euro | 1149 euro | 1449 euro |
512GB + 12GB | 1079 euro | 1269 euro | 1569 euro |
1TB + 12GB | - | - | 1809 euro |
Steekt de Snapdragon 8 Elite For Galaxy met kop en schouders boven de reguliere versie uit? Hoe pakken One UI 7 en alle AI-vernuftigheden uit in de praktijk? Welke andere Samsung-toestellen kunnen deze features met terugwerkende kracht verwachten? De komende tijd komen we erachter. Je kunt in ieder geval alvast uitkijken naar onze volledige review, waaraan mijn collega Friso en ik werken terwijl je deze preview leest. De drie telefoons komen op 7 februari op de markt.