Door Jurian Ubachs

Redacteur

Sfeervol maar ook een beetje ouderwets

Stalker 2: Heart of Chornobyl Preview

09-06-2024 • 15:00

117

Multipage-opmaak

Al veertien jaar onderweg

Titel Stalker 2: Heart of Chornobyl

Stalker 2: Heart of Chornobyl

Platform PC en Xbox Series X/S
Ontwikkelaar GSC Game World
Uitgever GSC Game World / Xbox
Releasedatum 5 september 2024

Wat deed jij in 2010? Om je geheugen op te frissen: Balkenende IV viel om de kwestie Uruzgan, FC Twente werd landskampioen in de Eredivisie, het was het koudste jaar sinds 1996, maar it gie net oan, en er waren grote zorgen over de toekomst van het klimaat. Ikzelf ging voor het laatst op een typische ‘jongerenvakantie met vrienden’ en maakte ‘de teen van Casillas’ daarom mee vanaf een terras op Kreta, had net mijn eerste koophuis betrokken (ja, toen kon dat nog in je eentje!) en werkte… ja oké toch al wel een jaar of twee voor Tweakers, dat wel. En o ja, Stalker 2 werd aangekondigd. We zijn veertien jaar verder en de game is nog steeds niet verschenen, maar nu dan toch echt in aantocht. Ik heb hem zowaar gespeeld.

Dat Stalker 2 een bewogen verleden heeft, is een understatement. Een deel van dat verleden ken je: de Russische invasie in Oekraïne heeft logischerwijs zijn sporen bij de ontwikkeling van de game achtergelaten. Toen de oorlog begon, maakte GSC Game World bekend dat de ontwikkeling van Stalker 2 voorlopig werd stilgelegd. In de zomer van 2022 werd bekend dat de ontwikkeling verder ging, ondanks dat diverse ontwikkelaars hun huizen hebben moeten ontvluchten en/of zich hadden aangesloten bij het Oekraïense leger. De ontwikkeling werd verplaatst van Kyiv naar Praag. Dat loste niet alle problemen op, want GSC Game World had ook veel last van cyberaanvallen, waarbij zelfs een vroege build van de game werd gestolen en gelekt. Ondanks dat maakte GSC Game World in januari bekend, bij de laatste keer dat de game werd uitgesteld, dat Stalker op 5 september van dit jaar dan toch echt het levenslicht moet gaan zien.

Dat stukje van de tumultueuze ontwikkeling van Stalker 2 is slechts het topje van de ijsberg, want het ging al veel eerder mis. Feitelijk zijn zowel de game als de ontwikkelstudio erachter niet meer dezelfde game of studio die zij in 2010 waren. Nadat Stalker 2 werd aangekondigd, bleek namelijk al snel dat het project veel te ambitieus was. GSC Game World probeerde de opvolger van Stalker: Shadow of Chernobyl en Stalker: Call of Pripyat te maken voor meerdere platformen tegelijk en dat dan met een geheel nieuwe engine. Het leidde tot financiële problemen en uiteindelijk het sluiten van GSC Game World.

De naam Stalker 2 schoof daarna nog wat heen en weer, maar belandde uiteindelijk wederom bij GSC Game World. De studio was eind 2014 nieuw leven ingeblazen en de ontwikkelaars maakten eind 2018 bekend dat Stalker 2 opnieuw in ontwikkeling was. Daarbij werd meteen duidelijk dat alle bestaande assets niet meer gebruikt zouden worden. Het project werd opnieuw opgestart en de game zou gemaakt worden met Unreal Engine 4. Drie jaar later maakten de makers bekend dat de game in plaats daarvan naar Unreal Engine 5 geüpdatet zou worden. Wat het lange wachten en al die switches heeft opgeleverd, moet nu duidelijk gaan worden. Alvast wel duidelijk is dat de game in vergelijking met veertien jaar geleden net anders heet. GSC Game World heeft de Russische schrijfwijze ‘Chernobyl’ in de ban gedaan, waardoor de game sinds 2022 door het leven gaat als Stalker 2: Heart of Chornobyl.

Moeizame demo en wisselende kwaliteit

Stalker 2: Heart of Chornobyl is het vervolg op Call of Pripyat van, gevoelsmatig, zevenhonderd jaar geleden. Met andere woorden: ik heb nauwelijks meer een idee waar die game wat het verhaal betreft over ging, maar een groot probleem is dat niet, want Stalker 2 verschilt in zijn opzet niet bijzonder veel van zijn voorgangers. Eens temeer betreedt je de Quarantaine Zone rond de geëxplodeerde kernreactor van Chornobyl als Stalker. Dat is een naam die gegeven wordt aan personen die illegaal de zone betreden, op zoek naar anomalies en waardevolle artefacten die daar te vinden zijn. Anomalies zijn kleine gebieden waar de normale natuurwetten niet gelden, die ontstonden nadat de kernreactor in 2006 op mysterieuze wijze opnieuw is geëxplodeerd. Ze zijn zeer gevaarlijk en daarom ben je als Stalker uitgerust met een speciale anomaliedetector. Met dat dubbel getroffen gebied maakten we in Stalker: Shadow of Chernobyl en Stalker: Call of Pripyat al kennis.

Gevaarlijk werk

Deze volgende game draait om de stalker Skif. Wat precies zijn persoonlijke motivaties zijn om de zone in te willen, weten we nog niet, maar over het algemeen zijn stalkers op zoek naar rijkdommen, die het gevolg kunnen zijn van het meenemen van waardevolle artefacten, die voor veel geld te verkopen zijn in de normale wereld. Dat die bezigheid gevaarlijk is, ligt niet alleen aan de dodelijke anomalies en de gemuteerde monsters in het gebied, maar ook aan de verschillende facties die er actief zijn. Zo zien we in de openingsfase van Stalker 2, wanneer Skif met ene Herrmann in een truck richting het gebied rijdt, al een gevechtshelikoper overkomen die duidelijk niet tot vrienden van Skif gerekend hoeft te worden. De aanwezigheid van vijandige militairen is dan ook altijd een dreiging.

Stalker 2: Heart of Chornobyl

Op de Summer Game Fest Play Days konden we aan de slag met pakweg het eerste half uur van de game. Dat half uur begint met Skif die een grote scanner van Hermann krijgt om enkele anomalies in de omgeving mee te kunnen onderzoeken. Op weg daarheen moet hij eerst een wetenschapper vinden, die hem kan voorzien van een andere scanner: eentje die de gevaren van een anomaly kan opsporen en met geluid kan aangeven, zodat je als speler weet waar je gevaar loopt. Het loopt echter allemaal anders als blijkt dat de basis van je bevriende wetenschapper aangevallen blijkt te zijn. Skif vindt alsnog de scanner en benodigde informatie en gaat door met de missie.

Drie keer dood

Dat klinkt allemaal rechttoe rechtaan, maar laat ik er wel bij vertellen dat ik op dat moment al zeker drie keer dood was gegaan, wat best knap is in een stukje van op dat moment pakweg tien minuten gameplay. Ik kwam er maar moeizaam in. De wetten van de zone, de manier van spelen; het is niet dat het allemaal nog heel erg fris in mijn geheugen zit. Zo sprong ik ergens naar beneden waar dat niet bleek te kunnen, want Stalker 2 hanteert best zware straffen wat ‘fall damage’ betreft, en dat kostte me leven nummer één. Daarna zorgde de eerste anomaly die ik tegenkwam voor een vervroegd einde en vervolgens liep ik een monster tegen het lijf dat onzichtbaar op je af sluipt en je dan afmaakt. Jep: ik heb alvast kennisgemaakt met Stalker 2’s versie van Bloodsuckers. Gelukkig wist ik hem een poging later wel te verslaan.

Stalker 2: Heart of Chornobyl

Ik heb me even afgevraagd wat ik hier nou eigenlijk van vond, want oké: ik ben geen topgamer, maar over het algemeen toch wel bovengemiddeld vaardig genoeg om niet in de eerste tien minuten meteen drie keer dood te gaan. Conclusie? Sowieso niet mijn schuld, natuurlijk. Nou oké, wel een beetje, maar feit is wel dat Stalker 2 op verschillende manieren aanvoelt als een game uit een ander tijdperk. Dat bedoel ik niet eens grafisch - daar kom ik zo nog wel op - maar vooral in hoe de game bepaalde dingen doet. De game laat spelers redelijk vrij om zelf uit te zoeken hoe dingen moeten. Dat is anno 2024 zeker niet uniek, maar wel zeldzamer dan voorheen. Daarnaast ogen verschillende elementen in de user interface behoorlijk gedateerd. Je inventory bestaat bijvoorbeeld uit een veld met vakjes waarin items dan terechtkomen, waarbij grotere items meerdere vakjes innemen, zoals dat bijvoorbeeld ook werkt in Resident Evil. Met dat systeem is niet per se iets mis, maar het is wel een systeem dat ik associeer met oudere games.

Spanning van jagen in de zone

Nou kan ouderwets natuurlijk ook een positieve betekenis hebben. Dat randje heeft Stalker 2 op zich ook. Hoewel ik niet helemaal wist wat ik moest doen en de speelsessie daardoor wat chaotisch was, wist de dreigende sfeer van de zone en de spanning van het jagen op anomalies me wel te pakken. Dat aspect heeft Stalker 2 ook vijftien jaar na de vorige game nog wel in huis. En dan hebben we nu nog slechts een klein stukje aan de rand van de zone gezien. Zodra de herkenbaardere onderdelen van de omgeving van Pripyat in beeld komen, zal dat waarschijnlijk alleen maar versterkt worden.

Natuurlijk zijn graphics een belangrijk onderdeel bij die sfeer, al is het wel fijn dat het niet per se nodig is om de allerbeste grafische kwaliteit te hebben om een goede sfeer neer te kunnen zetten. Stalker 2 heeft op momenten best aardige plaatjes in huis. Zo zorgen de anomalies en andere lichtbronnen voor mooie lichteffecten en ik vond het detailniveau in de gezichten van personages ook prima. Het is niet het hoge niveau dat we gezien hebben in bijvoorbeeld Senua’s Saga: Hellblade II, maar het is goed genoeg. Alleen veel andere onderdelen in bijvoorbeeld de spelomgeving, ogen een stuk minder overtuigend. Denk daarbij aan hoe de huisjes die je tegenkomt eruitzien, hoe de textures van bomen en bosjes eruitzien, dat soort dingen. We hebben een klein stukje van het spel gezien en ook nog eens alleen maar bij nacht, dus voor definitieve conclusies is het te vroeg, maar ik dacht geen moment ‘wauw, wat ziet dit er goed uit’ en dat is wel waar je op hoopt, zeker bij een game waarvan de makers ooit trots aankondigden dat ze nu gebruikmaken van Unreal Engine 5.

Beter bij daglicht?

Nu moet ik wel zeggen dat ik de screenshots die ik tot nu toe gezien heb van de game bij daglicht er een stuk overtuigender uit vind zien. Het zou dus kunnen dat andere delen van de zone op andere momenten van de dag er een stuk beter uitzien dan wat ik in de demo hebben kunnen spelen. Wat we op de screenshots hieronder zien, zou natuurlijk een prima grafisch niveau zijn voor Stalker 2. Voor nu blijft dus nog even de vraag of we beelden van dit kaliber echt terug gaan zien in de game, of dat deze uit januari 2023 stammende screenshots misschien een iets te rooskleurig beeld schetsten van de toekomst van Stalker 2.

Stalker 2: Heart of ChornobylStalker 2: Heart of ChornobylStalker 2: Heart of Chornobyl

Non-lineair verhaal

Nou is het natuurlijk wel zo dat Unreal Engine 5 niet alleen maar goed is voor grafische kwaliteit. De engine heeft allerlei handige systemen, die een game als Stalker 2 ten goede kunnen komen. We weten bijvoorbeeld dat de engine zeer geschikt is voor het renderen van grote, open gebieden. Dat treft, want Stalker 2 is een openwereldgame en kent zelfs een non-lineair verhaal. Tussen de schietactie door praat Skif dan ook met mensen en kan hij soms keuzes maken in dialogen. Die keuzes kunnen gevolgen hebben voor het verloop van het verhaal en er zijn zelfs meerdere eindes.

Voor je die eindes bereikt, kom je natuurlijk een groot aantal personages en facties tegen. Een leuk aspect daarvan komt voort uit een al eerder door GSC Game World aangekondigd systeem dat A-Life heet. A-Life simuleert het leven van facties, personages en mutants in de zone, zodat ze niet alleen maar een rol spelen als de speler toevallig in de buurt is. A-Life zorgt dat er steeds verandering is in welke territoria door wie bezet worden en waar je welke typen vijanden tegenkomt. Het moet de zone als geheel een levendiger, dynamischer gevoel geven.

Voorlopige conclusie

Een chaotisch verlopende speelsessie helpt niet om een game een ijzersterke indruk te laten maken, dus ik zou nog zeker niet zo ver willen gaan als Stalker 2 al helemaal af te schrijven, maar het moge duidelijk zijn dat ik mijn vraagtekens heb bij deze shooter. Tegelijk is het wel zo dat het überhaupt een klein wonder mag heten dat Stalker 2 in september dan toch echt het levenslicht gaat zien. Als je de moeizame aanloop meerekent en weet dat deze game eigenlijk al sinds 2010 in aantocht is, dan plaatst dat een deel van de aanmerkingen misschien ook wel in een ander perspectief. Het moet raar lopen wil het eindproduct dat in september verschijnt me op audiovisueel vlak weet weg te blazen, maar op basis van de sfeer die hoort bij het ‘stalken’ in de zone, de aantrekkingskracht van een groot, open gebied en een scenario dat op meerdere manieren kan verlopen, heb ik er toch meer zin in dan je misschien zou verwachten. Stalker 2: Heart of Chornobyl verschijnt op 5 september voor pc en Xbox Series X en S en is dan ook meteen beschikbaar via Game Pass.

Lees meer

GSC zet ontwikkeling Stalker 2 voort
GSC zet ontwikkeling Stalker 2 voort Nieuws van 12 januari 2012

Reacties (117)

117
116
79
2
0
10
Wijzig sortering
Die graphics kunnen mij m'n reet roesten ..als de sfeer en gameplay enigszins lijkt op die van het eerste deel dan ben ik verkocht *slingert ondertussen de pc aan om die en Anomaly weer eens te installeren*
De beelden die ik gezien heb van deze game zien er anders prima uit IMHO. Audio leek bij videobeelden ook in orde. Ik kan de opmerkingen van deze preview niet plaatsen, maar ik heb deze game dan ook nog niet gespeeld.

Ik zou zeggen, kijk en oordeel zelf:

YouTube: The new STALKER 2 gameplay looks Incredible...
YouTube: STALKER 2 Gameplay Demo 13 Minutes 8K
YouTube: STALKER 2 Gameplay Demo | New Post-Apocalyptic Game with ULTRA REALI...

Stalker 2 staat in ieder geval al heel lang op mijn wishlist. Ik heb genoten van de eerste game! Speel die nog geregeld met een lel mods d'r overheen. De atmosfeer is na al die jaren nog steeds ongeëvenaard, nah, misschien door de Metro series. Dit zijn games met karakter en dat maakt ze juist zo mooi!
Art style > graphics.
Maar sfeer en graphics gaan gepaard.
Helemaal mee eens. Voor bepaalde singleplayer games zijn graphics juist erg belangrijk. Goed licht en kwalitatief hoogstaande graphics verhogen de sfeer.

In dit genre hou ik ervan als het 'immersive' is. Dit spel zou (voor mij) totaal niet werken met PSone graphics, bijvoorbeeld
Idd dit bedoelde ik dan ook. Art style is dan ook heel wat anders. Stalker 2 heeft gewoon realistische graphics waardoor de sfeer heel goed tot zijn recht komt.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 22 juli 2024 21:29]

Ouderwets is hier geen nadeel, ben wel een beetje klaar met de live service looter shooters enzo.
Buiten het live-service gedeelte is de opzet van het spel ook geen nadeel m.i.

3x dood in de eerste 10 minuten? Welkom in de Zone, als ze zeggen dat S.T.A.L.K.E.Rs gevaarlijk werk doen dan mag je dat ook wel merken. Het is een game waarbij je je moet aanpassen, waarbij je met proberen en experimenteren om te zien wat werkt en wat niet, waarbij guns-blazing naar binnen rennen daadwerkelijk wordt afgestraft.

Let je niet op in een gevaarlijk gebied dan ben je er geweest. Als je goede loot vindt maar je inventory zit vol dan zul je keuzes moeten maken. Ben je door je first-aid-kits heen dan zul je moeten kiezen tussen risico nemen en doorgaan of safe spelen en terug. Maar de game gaat je hand niet vasthouden met "je first aid kits zijn op! Hier ligt een nieuwe!" of "Je munitie is bijna op! Doe rustig aan en zoek nieuwe!" Het is een atmosphere in het spel dat je er daadwerkelijk alleen voor staat en dat je jezelf maar moet redden als er iets mis gaat.

S.T.A.L.K.E.R. is daar altijd hard in geweest, maar daardoor voelt het ook veel beter wanneer dingen wèl lukken. Dat is niet omdat je een QTE hebt gehaald of omdat het spel je wat extra munitie toewerpt, maar omdat je zelf voorbereid was of kon improviseren.
Ja zuinig omgaan met minutie. Sneaky tactics. Etc.
Nooit het origineel gespeeld, maar toen ik deze tekst in de preview las dacht ik ook dat het zo eigenlijk veel beter klonk. Geen handje vasthouden maar gewoon verkennen, vallen, opstaan, en opnieuw proberen!
In de og games had je ook veel te maken met munitie die niet of minder effectief was op bepaalde armors van stalkers (of mutants). Door er achter te komen welke munitie beter werkt, kun je ook zo economischer omgaan met je inventory. Kost minder ammo per kill en minder medkits na gevechten.

Ook kun je overal stashes vinden en daar bepaalde loot in bewaren die je dus kunt gebruiken voor bepaalde situaties. Vergt wat planning en logistiek wel. Maar goed, hardcore stalker fan hier :P
Was stalker 1 niet dat spel waar je constant ellenlange dialogen moest doorlopen? Dat spel heb ik niet lang volgehouden. Zal bij deze ook wel weer zo zijn. Wat dat betreft (als dat zo is) vind ik de trailer misleidend.
Hmm, ik snap je wel, maar ik begrijp je niet :+ Een game als Stalker speel je niet zoals bijvoorbeeld een COD of andere snellere shooter. Geduld, planning, en immersie, dat is volgens mij waar de Stalker games voor gaan. Als Stalker 1 niet jouw ding was, zal 2 dat ook wel niet zijn.

Ik ben momenteel bezig met Chernobylite, een soort van Stalker voor een wat moderner publiek. Je kan dialogen skippen en de maps zijn per missie vrij klein. Misschien kun je dat eens proberen als je toch een gritty game met dito verhaal wil spelen.
Zo herinner ik me de originele S.T.A.L.K.E.R. niet echt. Ik kan me voorstellen dat je aan de Metro serie denkt (overigens uitstekende games, maar ook ik vind dat het daar nét iets te veel was)
Juist niet, dat heb je bij de metro games niet imo, die heb ik dan ook prima kunnen spelen zonder noemenswaardige dialoog frustraties. Als ik het ergens mee verwar dan eerder Fallout misschien. Wat ik wel zeker weet dat ik Stalker niet lang volgehouden heb, kan een andere oorzaak hebben gehad of een combinatie van verschillende factoren.
Laat ook wel weer zien hoe subjectief zo'n review is. Pas als we reviews van gewone consumenten gaan zien kun je echt iets zeggen over de resultaten, misschien is dit wel goed 'terug naar hoe het was' in plaats van 'gedateerd'.
Reviews van ‘gewone’ consumenten zijn per definitie veel minder objectief. Er bestaat niet voor niets zoiets als reviewbombing.
Daar staat tegenover dat professionele reviewers tegenwoordig gedwongen worden om maar niet te negatief te reviewen om dat ze anders geen review copies krijgen. Review bombing is vaak wel te filteren omdat het extreem is.
Ik vind persoonlijk reviewbombing niet eens vervelend. Het geeft je een goed beeld van de staat van de game en je merkt natuurlijk al gauw wat een review bomb review is en wat niet. Daar lees je overheen of je filtered hem weg.

Persoonlijk ga ik nooit meer uit van een critic review want die hebben ook een winstoogmerk dus ze zullen wat biased zijn.

Steam reviews zijn ook niet alles want je kan na 5 minuten al een game reviewen en alleen een duim omhoog of omlaag. Maar het is naar mijn mening nog steeds betrouwbaarder dan critics.
Steam reviews zijn ook niet alles want je kan na 5 minuten al een game reviewen en alleen een duim omhoog of omlaag.
Maar in Steam reviews kan je wel zien hoe lang de reviewer de game gespeeld heeft, wat voor mij prima werkt

In Steam reviews heb je veel mensen die puur hun ongenoegen uiten of alleen grappig proberen te zijn, maar toch vind ik Steam reviews een van de beste maatstaven die ik gebruik om te bepalen of ik de game koop ja of nee

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 21:29]

Tegenwoordig? Daar werden ten tijde van de eerste power unlimited blaadjes al constant grappen over gemaakt (dat zij als enige niet omgekocht waren etc.).
Anoniem: 1597650 @cold_as_ijs10 juni 2024 00:23
Wat een onzin.

Je schrijft dit trouwens onder een best wel negatieve review.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1597650 op 22 juli 2024 21:29]

Reviewers moeten professioneel blijven en open zijn en dus ook wat feel hebben voor diverse publiek. Consumenten kunnen maximaal azijn pissen om klein detail. Of hebben zo zwaar afwijkende voorkeur dat ze de andere consument niet relevant is.
Reviewers zullen dat ook altijd wel wat eigen voorkeur laten doorschemeren in hun review.
Absoluut. Ik vind het dan ook soms fijn wanneer een reviewer of zeer duidelijke voorkeuren heeft of deze bespreekbaar maakt (wat soms ook wel eens voor komt).

Wat ik wel eens merk met Youtubers die uitgebreide reviews plaatsen bijvoorbeeld is dat ik weet dat ik het vaak voor een zeer groot deel met YT'er X eens ben, maar dat hij altijd wat meer blijft hangen op bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad van games in het algemeen, terwijl dat voor mij (in dit voorbeeld) niet zo belangrijk is. Dan kan ik over het algemeen redelijk inschatten of die hypothetische 8 ''great game'' terecht zou kunnen zijn of niet en of de betreffende game mij aanspreekt n.a.v. trailers, gameplay videos en de betreffende review.
Dat is waar, maar daarom moet je ook niet alleen naar de cijfers kijken. De algemene strekking van reviews is na het vlug doorskimmen van ~20 reviews vaak al wel duidelijk, en vele malen waardevoller dan reviews van mensen die er voor betaald krijgen om games te reviewen.
Reviews van ‘gewone’ consumenten zijn per definitie veel minder objectief. Er bestaat niet voor niets zoiets als reviewbombing.
De reviews van de professionele reviewers zijn wat mij betreft kwalitatief vaak niet heel goed. Allereerst spelen reviewers het spel vaak vrij kort en zijn ze daardoor nogal onder de indruk van het begin van het spel. Neem bijvoorbeeld IGN die Diablo 4 een 9/10 gaf, terwijl het spel een groot probleem heeft met een ontbrekend endgame.

Ze spelen vaak ook preview-versies en kunnen daardoor logischerwijs de stabiliteit en optimalisatie van het spel niet goed beoordelen, maar omdat ze vervolgens dat aspect maar niet meenemen, zie je dat ze hoge scores geven aan spellen met grote stabiliteits- en prestatieproblemen.

Volgens mij spelen ze meestal ook teveel genre's en zijn ze daarmee niet representatief voor de gamers. Ze hebben vaak te weinig kennis van zaken van het genre dat ze beoordelen.

Dan heb je nog de sponsorbelangen die toch wel erg mee lijkt te spelen, met name bij de beoordeling van AAA-games die vaak onverklaarbaar hoge scores krijgen, terwijl het spel toch echt niet goed is.

En een deel van de reviewers lijken weinig op te hebben met games en lijken vooral een ambitie te hebben om over andere dingen te schrijven, en profiteren ervan dat de huidige media nogal uit een beperkte vijver vissen en echte gamers vaak niet zien staan en vooral werven onder journalistiek-studenten e.d. Die groep zie je vaak nogal politiek schrijven en ook op basis van politieke criteria de spellen beoordelen, omdat ze eigenlijk liever over politiek zouden schrijven.

Nu valt dit alles bij Tweakers nog wel mee, maar grote review-sites als Eurogamer, PC Gamer, IGN, en GameSpot zijn heel slecht.
dat reviewbombing gebeurd dan enkel weer omdat woke (links) kritische meningen of andere vormen flink censureerd en weghaalt. Daarnaast weigert men te erkennen dat iets flopt wegens geforceerde diversiteit of inclusie.

Als je dan de mogelijkheid weghaalt om kritisch te reageren, zul je toch andere manieren moeten zoeken om je ongenoegen te uitten. Ironisch is wel dat wanneer je het omdraait, en juist de woke/alfabetmensen (links) buitensluit of het woord ontneemt. het hek van de dam is!
Of als een game niet op de PS uitkomt, zie Starfield.
Punt is consumenten reviews heb je werkelijk vrijwel niets aan. Zeker niet als het om games gaat. Daar zitten een partijtje zure en kinderachtige lui tussen
De telegraaf belde en wil haar ingezonden brief terug.
Reviewbombing gebeurt niet zomaar... Dan moeten er echt wel voldoende klanten boos zijn, b.v. met een kwalijke aanpassing aan een anderssinds goede game.

Review bombing om aanpassingen van de ToS, geldgraaierij, DRM etc zijn geheel terecht. Die dingen kunnen je plezier volledig bederven of de toegang tot een game volledig ontzeggen.

Grote gaming netwerken vertrouw ik persoonlijk totaal niet meer. Omdat ik weet hoe het er aan toe gaat. Er zijn voldoende kleine reviewers te vinden die wel / ook met goede argumenten komen en duidelijk van het soort games houden. Een betere bril dan die van een reviewer die vooral met de journalistiek en productiewaarde van de media bezig is en keynotes oplepelt en zelf amper de game op easy kon uitspelen.
Dan heb je niet helemaal goed opgelet. Reviewbombing wordt gedaan door kinderachtige lui, die boos zijn omdat een game niet op hun platform te spelen is. Wellicht is het soms terecht, maar het wordt ook heel vaak misbruikt.
Maar mijn punt staat nog steeds, consumenten reviews zullen heel weinig toevoegen
Op een of andere manier kan ik daar ook niet aan wennen, Stalker is een spel waar je gewoon uren mee bezig kunt zijn. En het blijft leuk om weer ergens te komen waar je nog niet bent geweest.

[Reactie gewijzigd door Racer89 op 22 juli 2024 21:29]

Idd; "gewoon" "alleen" weer meer S.T.A.L.K.E.R., maar met iets mooiere graphix (hopelijk worden de huisjes, bomen en plantjes door modders opgepoetst) en nog wat leuke upgradetjes, zou al een hele opluchting zijn.

[Reactie gewijzigd door kr1z op 22 juli 2024 21:29]

Akkoord, ouderwets vind ik een absoluut pluspunt.
Stalker is gewoon een game waar je voorzichtig moet zijn. Een beetje rondlopen kan al iemand je goed gezind is, maar dat is bij Stalker sowieso niet een gegeven. Ik speelde de game op de surface pro 8 en dat is gewoon zoeken, schuilen en rustig rondlopen.
Je inventory bestaat bijvoorbeeld uit een veld met vakjes waarin items dan terechtkomen, waarbij grotere items meerdere vakjes innemen, zoals dat bijvoorbeeld ook werkt in Resident Evil. Met dat systeem is niet per se iets mis, maar het is wel een systeem dat ik associeer met oudere games.
Ik begrijp niet hoe dit ouderwets aanvoelt? Hoe dan games dit tegenwoordig dan radicaal anders?
Met gewicht per item en een totaal gewicht. Of helemaal geen beperking.

De tetris methode ben ik ook al jaren niet meer tegen gekomen. Laatste keer zal wel Deus Ex zijn geweest voor mij.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 22 juli 2024 21:29]

https://www.gamepressure....vil-village/215867328.jpg

Dan heb je Resident Evil Village niet gezien of gespeeld :)
Of Alan wake 2...
Klopt. Niet mijn soort spellen :)
Helemaal geen beperking/unlimited inventory hebben we echt al decennia gezien in verschillende games. Ben momenteel bezig met Chernobylite, heeft ook een "tetris" systeem en is van 2021.

Gewicht per item en een totaalgewicht deed Fallout 1 al en vind ik vaak veel minder logisch en intuïtief overkomen, je voelt het gewicht immers niet, dus je moet weer op een paar extra counters letten ipv dat je gewoon een visueel overzicht hebt.

Ik vind geen van deze systemen ouderwets of achterhaald maar meer iets wat je kiest om bij het gevoel van een game te passen.
Zo ver ik weet doen alle fallouts dat zo, iig 4, en het is inderdaad nogal lomp dat je allerlei zware zooi loopt op te rapen, en dan als laatste iets lichts, zoals een potlood ofzo "You are over encumbered and can not run". Drop de potlood, en je beweegt weer prima. En dan ook ook vreselijk onrealistische nummers voor die gewichten. Tetris systeem is echt zo erg niet.
Dat ligt dan aan de soorten games die je speelt.

Tetris inventory komt veel voor in moderne games. Naast de horror/survival games die al genoemd zijn, ook bijvoorbeeld in extraction games, zoals Escape from Tarkov, Marauders, en Dark and Darker.

Daarnaast is wat jij beschrijft natuurlijk net zo ouderwets als inventory tetris. Alles mee kunnen dragen in een lijst met aantallen had je ook al in hele oude games. Net zoals icoontjes en gewicht limitaties.
Games worden steeds simpeler, tegenwoordig wordt inventory management al snel als vervelend ervaren. Ik vind het zelf ook zeker geen nadeel maar juist een leuke toevoeging die een spel toch nét wat interessanter houdt.
Een inventory management met Tetris-elementen vind ik niet bepaald iets "interessanter" maken maar gewoon een enorme beperking die nergens op slaat. Doe dan gewoon een x-aantal items met een y-gewicht en klaar. Dan heb je nog steeds beperkingen in wat en hoeveel je kan meenemen maar zit je niet nutteloos te passen en meten.
Tja, dan verschillen we daar dus van mening.
Ik vind een systeem op basis van volume (dus echt inventory management) interessanter en realistischer dan een systeem op basis van gewicht (waar je dus een hele badkuip in je achterzak kunt steken).

Het hoort niet in ieder spel thuis natuurlijk, maar zeker in een wat meer hardcore/realistisch spel als Stalker hoort gewoon een realistischer systeem thuis, je kunt nou eenmaal niet zoveel meenemen als alles ook een plek nodig heeft ondanks dat je wel het gewicht kunt meeslepen. Ik kan zonder problemen met een zak cement van 25 kilo lopen, maar als het allemaal losse, nuttige en unieke spullen zijn gaat dat echt niet in mijn rugzak of broekzak passen.
Het valt mij op dat ieder spel met inventory management binnen een week een populaire mod krijgt die dat eruit sloopt. Dus niet iedereen is er fan van.
Er zijn echt genoeg games die dit systeem nog gebruiken inderdaad. Pacific Drive en Escape from Tarkov zijn de meest voor de hand liggende voorbeelden.

Ik vind het juist tof dat je in eens nijpende situatie zit en je toch heel graag nog dat ene item mee wilt nemen. Je hoort in de verte voetstappe op je afkomen. Stressend tetris je de items zo efficient mogelijk in je backpack en kan je net genoeg ruimte maken om dat item extra mee te nemen. Heerlijk.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik ietsje luier ben en een auto-sort optie wel kan waarderen. Dat zit gelukkig in Chernobylite en hoop dat het voor Stalker 2 op zijn minst een optie wordt om in te stellen :)
Klinkt als een systeem dat vrij dicht tegen dat van pacific drive aanleunt als ik het zo lees, een spel dat vrij recent is uitgekomen.
Escape from tarkov heeft dit ook, en Unturned, en veel andere survival games dus zelf associeer ik het totaal niet met oude games.
Omdat hij geen diehard gamer is voor stalker hahhaha

Deze game wacht ik al jaren op.....alle games thuis liggen { blijft geweldig de sfeer }.
Ik begrijp niet zo goed waarom het zo negatief wordt belicht. Dit is geen call of duty waar je ergens naartoe rent 3 mensen neerknalt en het opnieuw doet. Het is juist goed dat het chaotisch kan zijn en dat er een bepaalde moeilijkheidsgraad is. Het is ook maar net hoe chaotisch je het maakt, als je in Stalker Anomaly/Gamma Rostok binnenrent als vijandelijke factie is het inderdaad chaotisch maar dat heb je deels helemaal zelf in de hand.

Het klinkt voor mij vooral alsof de reviewer hier geen of lang geen ervaring meer heeft met Stalker en dit spel meet in vergelijking tot andere totaal andere games van tegenwoordig. Het gaat juist om de sfeer, de omgeving en dat de game totaal niet vergevingsgezind is als je een fout maakt. Het is niet voor niks een "survival" shooter waar allerlei spullen in het inventory belangrijk zijn om je op de been te houden in de zone. Als het een run and gun simulator zou zijn waar je links en rechts achteloos wat mutants wegknalt is er niks aan omdat het daar hier helemaal niet om draait en het de sfeer compleet teniet zou doen.
De reviewer geeft heel eerlijk aan dat de vorige stalker game 700 honderd jaar geleden voelt en hij het verleert is.
Klinkt meer als een reviewer die zijn huiswerk niet heeft gedaan - zwengel dan een oude Stalker aan als je uitgenodigd wordt om weer de feel te krijgen.

De review is eigenlijk ondermaats - het wordt heel erg geschreven vanuit een perspectief van iemand die vooral actie-shooters gewend is - een storyline op rails, loopt vanaf de eerste missies rond met geweldige wapens, en de speler is een bullet-sponge met plot-armor van jewelste, terwijl elke meter die je voortbeweegt een groot verkeersbord hangt met welke knop je nu weer mag indrukken.

Dat is absoluut het omgekeerde van Stalker, en ook niet waar iemand die op Stalker wacht, op zit te wachten. Ik kan tussen het geklaag door lezen dat het een ouderwets goede Stalker wordt :) Jij, de gear die je vindt en de (mooiere) Zone. Niks mis mee.
Helemaal eens! Dit wordt echt een top game verwacht ik. Hopelijk is het verhaal goed en de AI van de NPCs. Aan de wereld zal het niet liggen.
Het is alsof je een random from sw game reviewed en klaagt dat je vaak doodgaat. Ik ben blij om te horen dat het een ouderwetse game is. Mijn tolerantie is iets lager tegenwoordig vermoed ik, maar ga wel genieten. Mits er een PS realease komt ;)
Sfeervol maar ook een beetje ouderwets
Dus geheel in stijl met de STALKER series, klinkt goed. Technisch altijd vrij matig geweest maar qua sfeer en setting uniek en memorabel. Als dit nog steeds zo is dan wordt het waarschijnlijk weer een goeie game. Begint helaas een beetje een zeldzaamheid te worden in de gaming industrie. Of ik wordt gewoon oud, dat kan ook :+
Toen ik het eerste deel had gestart en ook meerdere keren snel dood ging in het begin was voor mij het moment dat ik dacht “dit is gaaf”.

Juist een game waar je niet vanzelf beter wordt, en zelfs gestraft wordt als je niks doet nadat je geraakt bent zorgte voor een stukje gameplay waarbij je serieus je best deed om geen onnodige risico’s te lopen.
Bij het merendeel van de FPS games kan je bijna als Rambo rondlopen.
Post Apoc(ish) Open World RPG-ish, klinkt als fallout. Zo klonk de omscrijving van het begin ook. Buitenom de moeilijkheidsgraad dan, dus klonk meer als Fallout met survival mode zoals het hoort (of ik zou willen dat het was). Ik weet niet hoe dit met late game OP-ness zit in deze games, maar hoe moeilijk je fallout ook zet, OP guns blazing komt het uiteindelijk wel op neer.
Met S.T.A.L.K.E.R is dat wel anders (in Call Of Pripyat die ik heb gespeeld tenminste)

Het verschil tussen earlygame en endgame gear is vrij groot, maar niet in de zin dat je onkwetsbaar wordt. Met armor is het een verschil van instakill wanneer je met iets gevaarlijkers dan een pistool bent geraakt versus misschien 4 schoten uit een geweer kunnen tanken voordat je neer gaat. Met wapens hetzelfde, raketwerpers en assault rifles met alle upgrades maken gevechten beter te doen, maar je moet alsnog voorzichtig zijn en blijven nadenken. Er zijn geen "levels" zoals een RPG, zelfs met een exoskeleton ga je een point-blank schot met een earlygame dubbelloops echt wel voelen

Met mods bleef het tot op de endgame spannend. Met m'n beste gear een vuurgevecht geleverd vanuit een gebouw, meerdere vijanden uitgeschakeld, ik stap naar buiten en val direct neer door een scherpschutter die ik had gemist.
Bij de tweede poging heb ik aan het einde van het vuurgevecht een paar zenuwslopende minuten van raam naar raam geslopen om vanuit alle hoeken te checken of echt alle vijanden weg waren. Dat is de soort spanning waarin S.T.A.L.K.E.R. uitblinkt

[Reactie gewijzigd door Richardus27 op 22 juli 2024 21:29]

En dan had je net zo een spribg ding gemist hoe heet dat kreng ook alweer of erger dat onzichtbare geval dat je ook in de tunnels vaak tegenkomt in eens een hart aanval van wtf valt elme nu aan
Ik vond deel 1 ook erg leuk maar die had enkele patches nodig om niet willekeurig te crashen. Hopelijk heeft deel 2 hier minder last van dan deel 1 maar daarop zou ik persoonlijk het spel niet afschrijven. Maar ik kan mij wel voorstellen dat de reguliere consument dit niet meer accepteert.
Wat dit spel zal helpen is fatsoenlijke ondersteuning voor controllers. Dat missen de oude spellen echt.
Maar dat is juist wat nieuwe spellen ze waardeloos maakt. Controllers zijn gewoon niet geschikt voor een serieuze FPS.

De muis heeft ongeëvenaarde precieze waarom FPS'en zo gaaf zijn. Tikkie naast? Is keihard mis.
Stalker is een single player game je speelt voor het verhaal.
Controller support is wat moderne FPS games zo waardeloos maakt? Aha, oke dan.

Het is niet het een of het ander he, ze kunnen gewoon zorgen dat beide prima werkt.
Niet dat ik het helemaal eens ben met @Triblade_8472 , maar ik kan mij wel voorstellen dat balans wel anders wordt dmv bijv aim assist die meestal toch wel nodig is om het controller support te kunnen noemen. Zo zou de ervaring wel eens heel erg anders kunnen worden dan met kbm. Hoeverre dat dan invloed heeft op de kbm versie is dan nog maar een vraag natuurlijk, en of dat genoeg is om ze als waardeloos te bestempelen ..

[Reactie gewijzigd door Zoop op 22 juli 2024 21:29]

Ook dat is niet of of natuurlijk. Ze kunnen gewoon aim assist op de controller aanzetten, en op muis en toetsenbord geen aim assist.

Dat de controller sommige hulpmiddelen gebruikt, wil niet zeggen dat die hulpmiddelen op kbm ook aan moeten staan natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door WEBGAMING op 22 juli 2024 21:29]

De vraag is of dat invloed heeft, daarmee bedoel ik of de gameplay ervaring er dan niet meer mee gelijk getrokken wordt en daardoor meer een arcade feel krijgt. Veel meer run en gun omdat je veel makkelijk vijanden kan spotten als je cursor voelt corrigeren en whatnot.

De vraag dus, of ze dat inderdaad doen, simpelweg een aim-assist switch zou dat niet doen nee (wellicht wel wat miepende gamers over hoe het dan makkelijk is op consoles ofzo). Allemaal giswerk hier hoor, ik kan mij het enkel voorstellen dat het gebeurd, geen idee of en hoe vaak dat echt zo is. Maar er is idd behoorljik wat bagger omdat het puur een zon breed mogelijk publiek probeert aan te spreken en daarmee eenheidsworst. Controller support hoort daar mogelijk bij. Sommige games zou je daarom ook niet moeten porten naar consoles, wellicht.

En daarom de opmerking in de preview dat het wat ouderwets aanvoelt, zie ik dat eerlijk gezegd enkel als iets positiefs. Veel moderne ontwikkelingen in games vink ik zelf helemaal niet zo positief. Back 2 basics is prima.

Verder is het uiteraard gewoon gezever, zullen het wel zien. Maar "hopen op geen controller support want die games zijn bagger" vind ik ook nogal een stretch ^_^

[Reactie gewijzigd door Zoop op 22 juli 2024 21:29]

De vraag is of dat invloed heeft, daarmee bedoel ik of de gameplay ervaring er dan niet meer mee gelijk getrokken wordt en daardoor meer een arcade feel krijgt. Veel meer run en gun omdat je veel makkelijk vijanden kan spotten als je cursor voelt corrigeren en whatnot.
Dat is een manier om autoaim te implementeren, maar niet de enige.

Verder snap ik de gehele discussie niet. Een goed PC, single player spel (zoals deze S.T.A.L.K.E.R.) ondersteunt controllers zonder dat er een verplichting aan zit om er één te gebruiken en zonder invloed op toetsenbord+muis-spelers.

Dit klinkt een beetje als "ik wil geen 3,5mm-aansluiting op mijn smartphone, want ik gebruik alleen Bluetooth en geloof onterecht dat met zo'n aansluiting mijn toestel nooit waterdicht zal zijn". Het is prima als je er geen gebruik van maakt, maar wordt je leven er echt beter van als je anderen een optie wegneemt die je zelf niet gebruikt en waar je zelf geen last van hebt?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:29]

Games worden gemaakt voor iedereen , niet alleen master elite PC race.
Controller support is must en deze HID moet uiteraard goed uitgewerkt worden en ge-intergeert met core gameplay mechanic. Als controller voor FPS shooter heel onnatuurlijk is. En dat geloof ik best. Dan is wat hulp ook wel vereist. Het is dan de juiste balans in vinden. Moet natuurlijk wel op gelijkwaardig niveau uitkomen dat is natuurlijk lastig. Vaak heb je in bepaalde context een voordeel en andere nadeel.
Dan zit je dicht op de sweet-spot. Omdat niet exact gelijkwaardig te krijgen is.
Wat een onzin!

Sinds Halo op de originele Xbox zijn controllers gewoon prima voor een FPS. En mogelijk dat het bij een multiplayer "eerlijker" zou zijn als niemand aim-assist zou hebben en de muis dus altijd een voordeel zal hebben maar daar reken ik dit spel absoluut niet toe.

Uitgaande van de voorgaande delen is ook dit spel weer een relatief "rustige" FPS en niet zoiets als Doom of Call of Duty....
Gezien PS niet ondersteund wordt zal PC worden dan wordt het toch muis keyboard.
Ben COD controller gewent. De muis zal geweldig gaan maar keyboard zal gewenning zijn als na lange tijd terug komt op PC.
Een controller heeft echt geen ondersteuning nodig hoor.
Voor de liefhebbers: Er zijn naast de digitale edities ook nog fysieke edities met allerlei goodies te koop. Voor de inhoud per editie zie https://www.stalker2.com/en/preorder/physical.
Klopt, ik heb zelf de 180 euro collectors editie ge-preordered (de eerste pre-order ooit, maar meer uit principe voor de developers), ik ben ook super fan van de oude games :Y)
Ziet er heel mooi uit. Ben zeer benieuwd hoe het zal worden als het eenmaal uit is, maar als reviews goed uitkomen en de game geen Denuvo of dergelijke heeft, koop ik het meteen.
Ik hoop zo dat er ook een Stalker 2 Anomaly Gamma mod pack komt. Stalker 1 Anomaly Gamma is echt geweldig. Daar heb ik vele tientallen uren in zitten
Het zal duidelijk worden dat ouderwets de toekomst is. Als "ouderwets" hier wordt beschreven, word ik er alleen maar enthousiast van.

Ik kan niet wachten eindelijk weer iets van de originele "fun" te beleven ipv grinden om te levellen met fletse cartoony menuutjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.