Titel |
Stalker 2: Heart of Chornobyl |

|
Platform |
PC en Xbox Series X/S |
Ontwikkelaar |
GSC Game World |
Uitgever |
GSC Game World / Xbox |
Releasedatum |
5 september 2024 |
Wat deed jij in 2010? Om je geheugen op te frissen: Balkenende IV viel om de kwestie Uruzgan, FC Twente werd landskampioen in de Eredivisie, het was het koudste jaar sinds 1996, maar it gie net oan, en er waren grote zorgen over de toekomst van het klimaat. Ikzelf ging voor het laatst op een typische ‘jongerenvakantie met vrienden’ en maakte ‘de teen van Casillas’ daarom mee vanaf een terras op Kreta, had net mijn eerste koophuis betrokken (ja, toen kon dat nog in je eentje!) en werkte… ja oké toch al wel een jaar of twee voor Tweakers, dat wel. En o ja, Stalker 2 werd aangekondigd. We zijn veertien jaar verder en de game is nog steeds niet verschenen, maar nu dan toch echt in aantocht. Ik heb hem zowaar gespeeld.
Dat Stalker 2 een bewogen verleden heeft, is een understatement. Een deel van dat verleden ken je: de Russische invasie in Oekraïne heeft logischerwijs zijn sporen bij de ontwikkeling van de game achtergelaten. Toen de oorlog begon, maakte GSC Game World bekend dat de ontwikkeling van Stalker 2 voorlopig werd stilgelegd. In de zomer van 2022 werd bekend dat de ontwikkeling verder ging, ondanks dat diverse ontwikkelaars hun huizen hebben moeten ontvluchten en/of zich hadden aangesloten bij het Oekraïense leger. De ontwikkeling werd verplaatst van Kyiv naar Praag. Dat loste niet alle problemen op, want GSC Game World had ook veel last van cyberaanvallen, waarbij zelfs een vroege build van de game werd gestolen en gelekt. Ondanks dat maakte GSC Game World in januari bekend, bij de laatste keer dat de game werd uitgesteld, dat Stalker op 5 september van dit jaar dan toch echt het levenslicht moet gaan zien.
Dat stukje van de tumultueuze ontwikkeling van Stalker 2 is slechts het topje van de ijsberg, want het ging al veel eerder mis. Feitelijk zijn zowel de game als de ontwikkelstudio erachter niet meer dezelfde game of studio die zij in 2010 waren. Nadat Stalker 2 werd aangekondigd, bleek namelijk al snel dat het project veel te ambitieus was. GSC Game World probeerde de opvolger van Stalker: Shadow of Chernobyl en Stalker: Call of Pripyat te maken voor meerdere platformen tegelijk en dat dan met een geheel nieuwe engine. Het leidde tot financiële problemen en uiteindelijk het sluiten van GSC Game World.
De naam Stalker 2 schoof daarna nog wat heen en weer, maar belandde uiteindelijk wederom bij GSC Game World. De studio was eind 2014 nieuw leven ingeblazen en de ontwikkelaars maakten eind 2018 bekend dat Stalker 2 opnieuw in ontwikkeling was. Daarbij werd meteen duidelijk dat alle bestaande assets niet meer gebruikt zouden worden. Het project werd opnieuw opgestart en de game zou gemaakt worden met Unreal Engine 4. Drie jaar later maakten de makers bekend dat de game in plaats daarvan naar Unreal Engine 5 geüpdatet zou worden. Wat het lange wachten en al die switches heeft opgeleverd, moet nu duidelijk gaan worden. Alvast wel duidelijk is dat de game in vergelijking met veertien jaar geleden net anders heet. GSC Game World heeft de Russische schrijfwijze ‘Chernobyl’ in de ban gedaan, waardoor de game sinds 2022 door het leven gaat als Stalker 2: Heart of Chornobyl.
Stalker 2: Heart of Chornobyl is het vervolg op Call of Pripyat van, gevoelsmatig, zevenhonderd jaar geleden. Met andere woorden: ik heb nauwelijks meer een idee waar die game wat het verhaal betreft over ging, maar een groot probleem is dat niet, want Stalker 2 verschilt in zijn opzet niet bijzonder veel van zijn voorgangers. Eens temeer betreedt je de Quarantaine Zone rond de geëxplodeerde kernreactor van Chornobyl als Stalker. Dat is een naam die gegeven wordt aan personen die illegaal de zone betreden, op zoek naar anomalies en waardevolle artefacten die daar te vinden zijn. Anomalies zijn kleine gebieden waar de normale natuurwetten niet gelden, die ontstonden nadat de kernreactor in 2006 op mysterieuze wijze opnieuw is geëxplodeerd. Ze zijn zeer gevaarlijk en daarom ben je als Stalker uitgerust met een speciale anomaliedetector. Met dat dubbel getroffen gebied maakten we in Stalker: Shadow of Chernobyl en Stalker: Call of Pripyat al kennis.
Gevaarlijk werk
Deze volgende game draait om de stalker Skif. Wat precies zijn persoonlijke motivaties zijn om de zone in te willen, weten we nog niet, maar over het algemeen zijn stalkers op zoek naar rijkdommen, die het gevolg kunnen zijn van het meenemen van waardevolle artefacten, die voor veel geld te verkopen zijn in de normale wereld. Dat die bezigheid gevaarlijk is, ligt niet alleen aan de dodelijke anomalies en de gemuteerde monsters in het gebied, maar ook aan de verschillende facties die er actief zijn. Zo zien we in de openingsfase van Stalker 2, wanneer Skif met ene Herrmann in een truck richting het gebied rijdt, al een gevechtshelikoper overkomen die duidelijk niet tot vrienden van Skif gerekend hoeft te worden. De aanwezigheid van vijandige militairen is dan ook altijd een dreiging.
:strip_exif()/i/2006758614.jpeg?f=imagearticlefull)
Op de Summer Game Fest Play Days konden we aan de slag met pakweg het eerste half uur van de game. Dat half uur begint met Skif die een grote scanner van Hermann krijgt om enkele anomalies in de omgeving mee te kunnen onderzoeken. Op weg daarheen moet hij eerst een wetenschapper vinden, die hem kan voorzien van een andere scanner: eentje die de gevaren van een anomaly kan opsporen en met geluid kan aangeven, zodat je als speler weet waar je gevaar loopt. Het loopt echter allemaal anders als blijkt dat de basis van je bevriende wetenschapper aangevallen blijkt te zijn. Skif vindt alsnog de scanner en benodigde informatie en gaat door met de missie.
Drie keer dood
Dat klinkt allemaal rechttoe rechtaan, maar laat ik er wel bij vertellen dat ik op dat moment al zeker drie keer dood was gegaan, wat best knap is in een stukje van op dat moment pakweg tien minuten gameplay. Ik kwam er maar moeizaam in. De wetten van de zone, de manier van spelen; het is niet dat het allemaal nog heel erg fris in mijn geheugen zit. Zo sprong ik ergens naar beneden waar dat niet bleek te kunnen, want Stalker 2 hanteert best zware straffen wat ‘fall damage’ betreft, en dat kostte me leven nummer één. Daarna zorgde de eerste anomaly die ik tegenkwam voor een vervroegd einde en vervolgens liep ik een monster tegen het lijf dat onzichtbaar op je af sluipt en je dan afmaakt. Jep: ik heb alvast kennisgemaakt met Stalker 2’s versie van Bloodsuckers. Gelukkig wist ik hem een poging later wel te verslaan.
:strip_exif()/i/2006758598.jpeg?f=imagearticlefull)
Ik heb me even afgevraagd wat ik hier nou eigenlijk van vond, want oké: ik ben geen topgamer, maar over het algemeen toch wel bovengemiddeld vaardig genoeg om niet in de eerste tien minuten meteen drie keer dood te gaan. Conclusie? Sowieso niet mijn schuld, natuurlijk. Nou oké, wel een beetje, maar feit is wel dat Stalker 2 op verschillende manieren aanvoelt als een game uit een ander tijdperk. Dat bedoel ik niet eens grafisch - daar kom ik zo nog wel op - maar vooral in hoe de game bepaalde dingen doet. De game laat spelers redelijk vrij om zelf uit te zoeken hoe dingen moeten. Dat is anno 2024 zeker niet uniek, maar wel zeldzamer dan voorheen. Daarnaast ogen verschillende elementen in de user interface behoorlijk gedateerd. Je inventory bestaat bijvoorbeeld uit een veld met vakjes waarin items dan terechtkomen, waarbij grotere items meerdere vakjes innemen, zoals dat bijvoorbeeld ook werkt in Resident Evil. Met dat systeem is niet per se iets mis, maar het is wel een systeem dat ik associeer met oudere games.
Spanning van jagen in de zone
Nou kan ouderwets natuurlijk ook een positieve betekenis hebben. Dat randje heeft Stalker 2 op zich ook. Hoewel ik niet helemaal wist wat ik moest doen en de speelsessie daardoor wat chaotisch was, wist de dreigende sfeer van de zone en de spanning van het jagen op anomalies me wel te pakken. Dat aspect heeft Stalker 2 ook vijftien jaar na de vorige game nog wel in huis. En dan hebben we nu nog slechts een klein stukje aan de rand van de zone gezien. Zodra de herkenbaardere onderdelen van de omgeving van Pripyat in beeld komen, zal dat waarschijnlijk alleen maar versterkt worden.
Natuurlijk zijn graphics een belangrijk onderdeel bij die sfeer, al is het wel fijn dat het niet per se nodig is om de allerbeste grafische kwaliteit te hebben om een goede sfeer neer te kunnen zetten. Stalker 2 heeft op momenten best aardige plaatjes in huis. Zo zorgen de anomalies en andere lichtbronnen voor mooie lichteffecten en ik vond het detailniveau in de gezichten van personages ook prima. Het is niet het hoge niveau dat we gezien hebben in bijvoorbeeld Senua’s Saga: Hellblade II, maar het is goed genoeg. Alleen veel andere onderdelen in bijvoorbeeld de spelomgeving, ogen een stuk minder overtuigend. Denk daarbij aan hoe de huisjes die je tegenkomt eruitzien, hoe de textures van bomen en bosjes eruitzien, dat soort dingen. We hebben een klein stukje van het spel gezien en ook nog eens alleen maar bij nacht, dus voor definitieve conclusies is het te vroeg, maar ik dacht geen moment ‘wauw, wat ziet dit er goed uit’ en dat is wel waar je op hoopt, zeker bij een game waarvan de makers ooit trots aankondigden dat ze nu gebruikmaken van Unreal Engine 5.
Beter bij daglicht?
Nu moet ik wel zeggen dat ik de screenshots die ik tot nu toe gezien heb van de game bij daglicht er een stuk overtuigender uit vind zien. Het zou dus kunnen dat andere delen van de zone op andere momenten van de dag er een stuk beter uitzien dan wat ik in de demo hebben kunnen spelen. Wat we op de screenshots hieronder zien, zou natuurlijk een prima grafisch niveau zijn voor Stalker 2. Voor nu blijft dus nog even de vraag of we beelden van dit kaliber echt terug gaan zien in de game, of dat deze uit januari 2023 stammende screenshots misschien een iets te rooskleurig beeld schetsten van de toekomst van Stalker 2.
Non-lineair verhaal
Nou is het natuurlijk wel zo dat Unreal Engine 5 niet alleen maar goed is voor grafische kwaliteit. De engine heeft allerlei handige systemen, die een game als Stalker 2 ten goede kunnen komen. We weten bijvoorbeeld dat de engine zeer geschikt is voor het renderen van grote, open gebieden. Dat treft, want Stalker 2 is een openwereldgame en kent zelfs een non-lineair verhaal. Tussen de schietactie door praat Skif dan ook met mensen en kan hij soms keuzes maken in dialogen. Die keuzes kunnen gevolgen hebben voor het verloop van het verhaal en er zijn zelfs meerdere eindes.
Voor je die eindes bereikt, kom je natuurlijk een groot aantal personages en facties tegen. Een leuk aspect daarvan komt voort uit een al eerder door GSC Game World aangekondigd systeem dat A-Life heet. A-Life simuleert het leven van facties, personages en mutants in de zone, zodat ze niet alleen maar een rol spelen als de speler toevallig in de buurt is. A-Life zorgt dat er steeds verandering is in welke territoria door wie bezet worden en waar je welke typen vijanden tegenkomt. Het moet de zone als geheel een levendiger, dynamischer gevoel geven.
Een chaotisch verlopende speelsessie helpt niet om een game een ijzersterke indruk te laten maken, dus ik zou nog zeker niet zo ver willen gaan als Stalker 2 al helemaal af te schrijven, maar het moge duidelijk zijn dat ik mijn vraagtekens heb bij deze shooter. Tegelijk is het wel zo dat het überhaupt een klein wonder mag heten dat Stalker 2 in september dan toch echt het levenslicht gaat zien. Als je de moeizame aanloop meerekent en weet dat deze game eigenlijk al sinds 2010 in aantocht is, dan plaatst dat een deel van de aanmerkingen misschien ook wel in een ander perspectief. Het moet raar lopen wil het eindproduct dat in september verschijnt me op audiovisueel vlak weet weg te blazen, maar op basis van de sfeer die hoort bij het ‘stalken’ in de zone, de aantrekkingskracht van een groot, open gebied en een scenario dat op meerdere manieren kan verlopen, heb ik er toch meer zin in dan je misschien zou verwachten. Stalker 2: Heart of Chornobyl verschijnt op 5 september voor pc en Xbox Series X en S en is dan ook meteen beschikbaar via Game Pass.
:strip_exif()/i/2006758586.jpeg?f=imagearticlefull)