Let op: je bekijkt een oudere versie van dit artikel. Bekijk hier de nieuwste versie van dit artikel.

Door Willem de Moor

Redacteur

Behuizingen Best Buy Guide

Onze aanraders voor grote en kleine kasten

ATX of eATX

Sinds de introductie van onze nieuwe testmethode voor behuizingen, hebben we de populairste behuizingen in de Pricewatch getest. Daarbij lag de nadruk op 2022-modellen, maar we hebben ook enkele oudere, populaire modellen gehertest.

Van die resultaten een Best Buy Guide maken is een flinke uitdaging en deze eerste versie is wat ons betreft dan ook work in progress. We kunnen de behuizingen namelijk op verschillende manieren segmenteren. Omdat de meeste pc-bouwers primair een bepaald budget in gedachten hebben bij de selectie van een behuizing, hebben we besloten om behuizingen in te delen in prijscategorieën. We hanteren een categorie tot ongeveer 100 euro, en een categorie rond 150 euro en daarboven. In beide categorieën raden we een kast aan die vooral gericht is op airflow, koeling dus, en een kast die het vooral van stilte moet hebben. Daarnaast noemen we de beste allrounder in beide categorieën.

De prijzen van behuizingen waren in het afgelopen jaar echter nogal onderhevig aan schommelingen, vooral door exteem hoge transportkosten. Dat levert voorraden op met behuizingen die duurder zijn dan toen de kasten werden geïntroduceerd, terwijl andere kasten, die zich tegen lagere kosten in lokale opslag bevinden, relatief goedkoop zijn. We hebben daarom overwogen de kasten te splitsen in modellen die geschikt zijn voor moederborden met eATX-formaat en kleiner, en kasten die maximaal ATX-moederborden kunnen huisvesten. Dat levert een scheidslijn op die, op twee uitzonderingen na, de twee categorieën splitst tussen volumes tot 50 liter en daarboven. Korter gezegd: de ATX-kasten zijn logischerwijs wat kleiner en de eATX-behuizingen groter. Die indeling volgt deels de prijssegmentatie; grotere eATX-kasten zijn in de regel duurder dan de ATX-varianten.

Deze BBG is op 17 februari 2023 bijgewerkt.

Testmethode

We hebben van alle geteste behuizingen meer dan 250 metingen, dankzij onze nieuwe testmethode. Voor de overzichtelijkheid kijken we hier naar gemiddelden, of indexcijfers. Wie onze uitgebreide testmethode wil nalezen, verwijzen we naar dit artikel. Voor deze BBG houden we het bij de korte uitleg hieronder.

We testen de kasten met een bijna echt systeem, met het grote verschil dat we de warmteafgifte van de afzonderlijke componenten heel precies kunnen instellen. Met dat systeem testen we de koelprestaties van de behuizingen met hun meegeleverde ventilators en daarmee testen we ook de geluidsproductie. Vervolgens bouwen we een stel eigen ventilators in, zodat we altijd hetzelfde koelvermogen hebben. Daarmee testen we hoe goed de behuizingen warmte kunnen afvoeren én testen we opnieuw de geluidsproductie om te kijken hoe goed de behuizingen geluid beperken.

Die tests voeren we uit met een basissysteem, dat ongeveer 300W aan vermogen verbruikt, en met een high-end systeem, dat ruim 600W verstookt. De meegeleverde ventilators laten we op 7 en 12V draaien; de eigen Noctua-casefans laten we op 12V draaien. Bovendien testen we in beide gevallen de koelprestaties als we de casefans zo instellen dat ze een vaste geluidsproductie hebben. Ook dat stelt ons in staat een eerlijkere vergelijking te maken.

Aanraders behuizingen tot 100 euro

  • Beste allrounder
  • Beste koeling
  • Stilste behuizing

Corsair 4000D Airflow Tempered Glass Wit

Corsair 4000D Airflow

Onze aanrader voor een alleskunner is de 4000D van Corsair. Die is niet alleen erg stil, bijna net zo stil als de Define 7 in het duurdere segment hieronder, maar koelt ook nog eens erg goed. Dat is een combinatie die je zelden tegenkomt. Tel daar ook nog de laagste prijs van de behuizingen in dit lijstje bij op en je hebt een absolute aanrader.

Fractal Design Focus 2

Fractal Design Focus 2

De prijzen van behuizingen fluctueren flink en het aantal geteste behuizingen tot honderd euro is inmiddels zeer beperkt. Van de vijf kandidaten (de Fractal Focus G, Deepcool CL500, be quiet Pure Base 600, Fractal Pop Silent en Fractal Focus 2) is die laatste gemiddeld gezien de koelste. Die kast is ook een stuk verbeterd ten opzichte van de eerdere, puur op budget gerichte Focus G. De versie met gesloten ('Solid') zijpaneel is de goedkoopste en die zouden we je ook aanraden. Versies met rgb of glazen zijpanelen zijn ofwel duurder of minder goed verkrijgbaar, en dan kom je al snel in de richting van alternatieven als de Corsair 4000D.

Fractal Design Pop Silent Black Solid

Fractal Design Pop Silent

Heb je meer behoefte aan een stille kast dan aan een behuizing die je hete videokaart optimaal koelt, dan is de Pop Silent van Fractal onze aanrader. Met zijn eigen ventilators is hij al met afstand de stilste behuizing, wat nog eens onderstreept wordt in de test met de Noctua-fans ingebouwd. Ook dan blijft de behuizing een stuk stiller dan de overige geteste kasten. Stille kasten koelen in de regel wat minder goed dan behuizingen die op maximale airflow zijn ingericht en zeker als je high-end componenten inbouwt, zullen die het aardig warm krijgen. De Pop Air is dan misschien een aardig alternatief.

Aanraders behuizingen vanaf 100 euro

  • Beste allrounder
  • Beste koeling
  • Stilste behuizing

NZXT H7 Flow Zwart/Wit

NZXT H7 Flow

De NZXT H7 Flow werd in mei 2022 uitgebracht en is goed verkrijgbaar. Met een prijs van 130 euro is het bovendien een goed betaalbare behuizing die ook nog eens uitstekend presteert op zowel koeling als geluidsproductie. Het is op beide vlakken niet de beste, maar de combinatie is, net als bij de 4000D, mooi in balans. NZXT heeft onlangs ook de grotere H9 uitgebracht, maar voor de meeste builds kun je ook met de iets kleinere en goedkopere H7 uit de voeten. Ook in deze behuizing passen eATX-borden en heb je voldoende koelopties. NZXT beknibbelt wel een beetje op meegeleverde fans; dat zijn er slechts twee van 120mm. Er zijn ook een gewone H7 en H7 Elite, beide met dichte voorkant, maar die koelen beide wat minder goed.

Review NZXT H7vanaf Onbekend

Fractal Design Torrent Compact Black TG Dark

Fractal Design Torrent Compact

Van de geteste grotere behuizingen blijven je componenten in de Fractal Torrent Compact het koelst. De koelprestaties zijn met de eigen, meegeleverde ventilators iets minder dan die van zijn grote broer, maar die grotere Torrent is af en aan verkrijgbaar en een stuk duurder. Beide Torrent-behuizingen koelen goed, maar daar staat tegenover dat ze het meeste geluid produceren.

Fractal Design Define 7 Wit

Fractal Design Define 7

De allerstilste behuizing is natuurlijk de Lian Li O11 Dynamic (EVO) of de M8 Dharma, omdat die geen ventilators meegeleverd krijgen. Da's een beetje flauw: de stilste kast mét fans is de Fractal Define 7. Die hebben we in 'open configuratie' getest, met de dichte bovenkant verwijderd. Het is echt een kast voor wie van weinig poespas houdt; de Define-serie is sober en strak, maar wel erg stil. Mocht je de forse Define 7 wat te groot vinden, dan heb je ook een Compact-, Mini- en Nano-variant ervan. En wil je liever groter, dan kun je de XL-variant nemen.