Inleiding
- MX Mechanical
- MX Master 3S
Samengevat
Logitech heeft met de lowprofileswitches van Kailh een lekker laag toetsenbord gebouwd dat niet het kenmerkende hoge profiel van veel mechanische toetsenborden heeft. Daardoor is het ook zonder polssteun comfortabel te gebruiken en is de overgang van een niet-mechanisch toetsenbord veel laagdrempeliger. De bouwkwaliteit is redelijk, al hadden we graag minder zijwaartse beweging in de keycaps en wat solidere keycaps gezien. Het keyboard is lekker stil, iets dat bij veel 'mechs' wel anders is. De bijbehorende software is intuïtief en zonder account te gebruiken, maar extra layers instellen of elke toets een andere functie toewijzen, is niet mogelijk. Het grootste minpunt is echter de prijs. Hoewel er weinig mis is met het keyboard, is de prijs behoorlijk pittig en zijn er goedkopere opties met vergelijkbare eigenschappen.
Samengevat
Na drie jaar vond Logitech het tijd voor een opvolger van de MX Master 3. De MX Master 3S heeft een identiek ontwerp, maar onder de linker- en rechtermuisknop gaan nieuwe switches schuil die veel stiller zijn dan die van de 3. Ze geven wel iets minder feedback, maar het geluid is aangenamer. Ook de sensor is vernieuwd en heeft nu geen 4000dpi-resolutie, maar 8000dpi. Dat is voor sommigen wellicht een welkome verbetering, maar het kan de muis ook veel te snel laten bewegen. Overige features, zoals zeven knoppen, een instelbaar scrollwiel en dezelfde keurige integratie met Logitechs software zijn dik in orde, maar daar betaal je wel een fors hogere prijs voor dan voor zijn voorganger.
Logitech heeft met zijn MX Mechanical-toetsenborden een mechanische versie van zijn MX Keys uitgebracht. Net als de G915 en G815 van een paar jaar geleden zijn de MX Mechanical-toetsenborden zogeheten lowprofiletoetsenborden. Dat moet het gevoel van mechanische toetsenborden geven, maar zonder het hoge profiel dat daarbij hoort en zonder de ongemakkelijke hoek van de polsen die daarmee soms gepaard gaat. Met andere woorden: met de MX Mechanical zou je geen last van je polsen of pezen moeten krijgen, geen losse polssteun nodig hebben en wel genieten van de aanslag van mechanische switches. Logitech levert overigens wel een optionele polssteun, maar met een hoogte van ongeveer 26-27 millimeter is het toetsenbord aanzienlijk lager dan reguliere mechanische toetsenborden en is die noodzaak er veel minder.
Logitech heeft uiteraard diverse varianten voor verschillende markten in de schappen liggen. Zo kun je verschillende indelingen als qwerty en azerty kopen, maar er zijn ook ISO- en ANSI-varianten. In Nederland en België worden de ISO-varianten gevoerd, met grote Enter-toets dus. Bovendien heeft Logitech nog twee fundamenteel verschillende versies: een fullsizetoetsenbord met 111 toetsen en een Mini-versie: een 75%-toetsenbord met 84 toetsen. Die zijn beide weer leverbaar met diverse switches, waarover straks meer, en kosten respectievelijk ongeveer 165 en 145 euro voor de qwertyversies.
Als extraatje hebben we de MX Master 3S, de muis die de MX Master 3 opvolgt, kort getest en vergeleken met zijn directe voorganger. De muis moet ongeveer 115 euro kosten.
:strip_exif()/i/2005204758.jpeg?f=imagenormal)
De MX Mechanical
Namen van switches
In de tijd dat vooral Cherry hofleverancier van bijna elke switch voor mechanische toetsenborden was, waren de namen van switches makkelijk: je volgt gewoon Cherry's namen, vaak afgekort tot Red, Blue en Brown. Inmiddels produceren veel meer bedrijven switches en een deel volgt de naamconventie van Cherry, maar een deel ook niet, zeker met steeds meer varianten. Daarom is het misschien handig de volgende 'regels' in je achterhoofd te houden:
- Red, rood, of linea(i)r: switches die rechttoe rechtaan actueren, zonder voelbare feedback
- Blue, blauw of clicky: switches met een duidelijk voelbare én hoorbare klik op het actuatiepunt
- Brown, bruin of tactile: de middenweg tussen beide, met een kleine, voelbare feedback, maar zonder luid klikgeluid
Van deze drie hoofdtypen bestaan diverse varianten, met allemaal een eigen naam en kleurtje.
We ontvingen van Logitech de US International-versie van het fullsize-qwertytoetsenbord met ISO-indeling. Ons exemplaar heeft dus een numpad, een pijltjescluster en de grote Enter-toets. Van de drie switch-varianten tactile, linear en clicky hebben we de tactile-variant getest, het equivalent van bruine switches dus. Die hebben een voelbare weerstand bij het actuatiepunt, maar geen duidelijk hoorbare klik, zoals clicky- of blauwe switches. Bruin of tactile wordt over het algemeen gezien als een goed compromis tussen de meer op gaming gerichte rode of lineaire switches en de meestal luide, maar veel feedback gevende, blauwe switches.
Het toetsenbord bestaat uit een geanodiseerde aluminium bovenplaat waarin de switches geklemd zijn. Daarbovenop zitten de keycaps, die bij de eerste, bovenste rij 26 tot 27 millimeter boven de tafel uitkomen en voor de onderste rij is dat ongeveer 21 millimeter. De bovenste rand van het toetsenbord heeft het logi-logo in het midden en een ledje rechts als accu-indicator. De onderste schaal van de MX Mechanical is van deels gerecycled plastic gemaakt en ertussen zit een rand van plastic die intern het pcb afdekt en voor extra stevigheid zorgt. Die combinatie maakt het toetsenbord vrij stevig met weinig flex en heeft het een gewicht van ongeveer 612 gram. Logitech is scheutig met schroeven geweest; we tellen twintig schroeven om de schalen bij elkaar te houden. De onderste schaal heeft een honingraatstructuur voor extra rigiditeit en wie de accu eventueel wil vervangen, moet onder de sticker op de achterkant zijn.
Zoals wellicht bekend maakt Logitech de switches voor zijn mechanische toetsenborden niet zelf, al plakt het bedrijf er wel graag zijn eigen label op. Oem's passen hun switches soms wel wat aan naar de wensen van Logitech. Zo zijn de Romer-G-switches uit oudere mechanische toetsenborden door Omron gemaakt en de lowprofileswitches uit eerdere 'platte' toetsenborden als de G915 en G815 zijn Kailh Choc-switches. Ook voor deze generatie lowprofileswitches voor de MX Mechanical klopte Logitech aan bij Kailh. Dit keer zet Logitech de Kailh Choc V2-switches in zijn toetsenborden, zoals gezegd in de varianten Tactiel Stil, Lineair of Klikkend. De switches zijn plate-mounted en aangezien ze gesoldeerd zijn, kunnen ze niet eenvoudig gewisseld worden. De Choc V2-switches zijn net als de originele puur mechanisch en hebben dus geen optische component. Wel zit er een smd-led onder voor verlichting.
Die Choc V2-switches hebben een behoorlijk pluspunt ten opzichte van de eerste Chocs. Waar daarbij nog keycaps met twee vrij fragiele clipjes op de switches werden bevestigd, maken de V2-switches gebruik van het bekende Cherry-kruis. De keycaps zitten dus vast met een gangbaardere bevestiging, die bovendien minder fragiel oogt én door meer fabrikanten gebruikt wordt. Met steeds meer fabrikanten die lowprofiletoetsenborden met Chocs of andere MX-stijlswitches maken, wordt het steeds aantrekkelijker voor keycapproducenten om lowprofilesetjes te maken. Setjes reguliere 'Cherry-style'-keycaps worden in een enorme variëteit in uiterlijk en kwaliteit geproduceerd en met een vergelijkbare universele lowprofilemarkt zou het mooi zijn als je ook daarbij niet afhankelijk bleef van de keycaps die de toetsenbordfabrikant meelevert.
Als we het toch over keycaps hebben, moeten we het uiteraard over die van Logitech hebben. Op de MX Mechanical heeft Logitech standaard abs-keycaps geplaatst. De keycaps zijn transparant, met een licht-of donkergrijze deklaag. Zo kunnen de backlights door de legenda's heen schijnen. De Choc V2-switches hebben een cirkel om de steel, wat in theorie meer stabiliteit oplevert. Toch zitten de keycaps nogal wiebelig op hun kruizen, wat zelfs een beetje geluid oplevert als je je vingers op de keycaps laat rusten en licht heen en weer beweegt. De grote modifiers zitten met Cherry-stylestabilisators vast, maar de Caps-toets heeft een afwijkende stabilisator en twee wat fragiele vinnetjes in plaats van kruizen om hem te stabiliseren.
Het toetsenbord in de praktijk
De indeling van het toetsenbord is vanaf rij 2 helemaal de standaard ISO-indeling, maar rij 1 wijkt wat af. We zijn onderbrekingen in de bovenste rij gewend: 1U tussen Esc en F1 en 1/2U tussen F4-F5, F8-F9 en F12-PrtSc. Dat is bij de MX Mechanical niet het geval: de hele eerste rij heeft een afwijkende spatiëring om ruimte te maken voor twee extra knoppen naast de F12-toets. Dat zijn volumeregelaars. Boven het navigatieblok (Ins/Home enzovoort) zitten drie knoppen waarmee je het te verbinden apparaat selecteert. En boven de keypad zitten vier extra knoppen die dienen als sneltoetsen voor achtereenvolgens calculator, desktop tonen, zoeken en Windows vergrendelen. Vooral de afwijkende indeling van de F-toetsen kan je in het begin laten misklikken.
Over de drie apparaten waarmee je kunt verbinden: Logitech ondersteunt enkel draadloze verbindingen voor de MX Mechanical. Je kunt via Bluetooth LE of via Logitechs propriëtaire Bolt-verbinding draadloos met maximaal drie apparaten verbinden. Je kunt ook van Logitechs Flow-technologie gebruik maken: daarmee gebruik je Logo+ als softwarematige kvm-switch en kun je tussen gekoppelde pc's schakelen door je muis naar een schermrand te bewegen. Flow werkt overigens alleen als de aangesloten computers met hetzelfde netwerk zijn verbonden.
De ingebouwde accu heeft een capaciteit van 1500mAh en moet zonder backlight ingeschakeld tien maanden meegaan. Zet je het backlight wel aan, dan moet het nog altijd een indrukwekkende vijftien dagen zonder bijladen kunnen blijven werken. Dat laden gaat via een meegeleverde USB-C-kabel. Waarom Logitech er niet voor heeft gekozen die kabel ook voor bedrade verbindingen in te zetten, is ons overigens niet helemaal duidelijk.
De optionele Logi+-software gidst je door de belangrijkste extra features van het toetsenbord. Zo wordt uitgelegd hoe de Fn-functies van de F-toetsen werken, waarmee je onder meer je microfoon kunt muten, mediaspelers kunt bedienen en de verlichting kunt regelen. Voor dat laatste zijn de individuele toetsen van witte leds voorzien, die in diverse patronen kunnen oplichten. Je kunt de intensiteit van de verlichting automatisch op basis van een lichtsensor, en handmatig aanpassen. Ook kun je per applicatie shortcuts instellen, maar alleen voor de bovenste rij toetsen. Je kunt de overige toetsen niet remappen. Overigens vraagt Logitech je een account te maken voor Logi+, maar noodzakelijk is dat niet.
Het toetsenbord tikt in de praktijk prima. De lichte wobble van de toetsen stoort niet echt tijdens het tikken en grote toetsen als de spatiebalk zitten gelukkig solide vast. Hoewel Logitech gebruikmaakt van dunne abs-keycaps en het toetsenbord geen speciale dempende voorzieningen heeft, zoals foampads, siliconen matten, rubberen ringen of gaskets, is het geluid zeer beperkt. Wellicht liggen de stevige structuur van de plastic schalen, met verstevigende ribben, en de tussenlaag plastic die over het pcb ligt, daaraan ten grondslag. We kunnen er hoe dan ook niet over klagen.
De MX Master 3S-muis
We testen niet vaak muizen bij Tweakers, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zoals sommigen wellicht is opgevallen, pusht Logitech de MX Mechanical samen met zijn nieuwe muis, de MX Master 3S. Aangezien ondergetekende privé een MX Master 3 gebruikt, wat een vergelijking logisch maakt, willen we je een korte impressie van de opvolger niet onthouden.
Op het eerste gezicht lijkt de 3S sprekend op de gewone 3, maar ons testexemplaar is donkergrijs of 'grafiet' en de 3 is een (licht)grijze variant. Los daarvan is er uiterlijk weinig veranderd. Onder de motorkap heeft Logitech echter twee significante aanpassingen doorgevoerd. Ten eerste is de optische sensor vervangen. In de Master 3 zit een 4000dpi-sensor, waar de 3S een 8000dpi-sensor heeft. Dat moet accuratere bewegingen opleveren en uiteraard moet de muis ongeacht de ondergrond zijn positie kunnen bepalen. De sensors zijn in beide gevallen Darkfield Laser-sensors, die op alle ondergronden, waaronder glas, moeten werken. De muizen hebben beide een pollingrate van 125Hz, dus elke 8ms wordt de positie van de muis doorgegeven.
Een tweede aanpassing, waar je waarschijnlijk in de praktijk meer van merkt, is de nieuwe klik. Logitech heeft de Omron-switches van de Master 3 vervangen door Kailh-switches, die veel stiller zijn. Het bedrijf spreekt van 90 procent minder geluid en het scheelt inderdaad enorm. Wie zich weleens ergert aan het klikgeluid zal de 3S dus kunnen waarderen. Keerzijde is dat waar de Master 3 een duidelijk hoor- en voelbare klik heeft, dat bij de 3S minder het geval is. De responsiviteit is gevoelsmatig gelijk, maar de feedback is wat minder. Je kunt overigens zelf ook losse Kailh-switches kopen en de Omron-switches in de Master 3 vervangen. Handleidingen als deze helpen je daarbij, maar enige handigheid met een soldeerbout is een vereiste. Overigens is het misschien handig om direct wat glijstickers, of glide pads, te kopen bij je switchbestelling. Die moet je verwijderen om bij de schroefjes te komen en willen nog weleens weigeren om een tweede keer netjes te blijven plakken.
In de test-pc zijn een Unifying- en Bolt-receiver aanwezig en gelukkig kan de 3S op die laatste, samen met de MX Mechanical, aangesloten worden. Om alle features te gebruiken heb je de software Logi Options+ nodig en in de set-up van de muis kun je kiezen tussen het standaard sensorbereik en het vergrote bereik tot 8000dpi. Opvallend daarbij is dat de muissnelheid bij het standaard bereik in procenten en bij het 8000dpi-bereik in dpi wordt ingesteld. Tijdens gebruik stond de muis op 50 procent zonder 8k-dpi ingeschakeld. Schakel je dat wel in, dan wordt het gebruik van de muis, in ieder geval voor ondergetekende bij normaal kantoorgebruik, onbruikbaar snel. Voor de toepassingsspecifieke instellingen, waarbij je andere acties voor je knoppen kunt definiëren dan standaard, moeten plug-ins gedownload worden. Fijn detail is overigens dat Logi Options+ weliswaar om een account en login vraagt, maar dat dat niet nodig is om alle functies van de software te gebruiken. Dat was met voorganger Logitech Options anders; die software vereiste een account om zelfs maar de firmware van je muis of toetsenbord te kunnen updaten.
Testmethode en testveld
We hebben de MX Mechanical getest met onze textureanalyzer. Dat apparaat heeft een druksensor die langzaam naar beneden beweegt en zo van elke toets kan meten hoeveel kracht erop wordt uitgeoefend en hoever de toets beweegt. Daarbij meet de analyzer ook het actuatiepunt, dus het punt waarop een toetsaanslag wordt geregistreerd. We meten voor elke toets de kracht die nodig is om tot het actuatiepunt te komen, de kracht die we uitoefenen tijdens actuatie en de kracht na de actuatie totdat de toets niet verder kan worden ingedrukt. Ook de afstanden tot het actuatiepunt en tot het zogeheten bottom-outpunt worden gemeten. De kracht meten we in centinewtons en de travel in tienden van millimeters.
:strip_exif()/i/2002778376.jpeg?f=imagenormal)
De resultaten per toets geven we weer in plattegronden van de toetsenborden. Dat doen we op de volgende pagina, met resultaten van alle individuele switches. Om te kunnen vergelijken met andere toetsenborden, hebben we ook enkele eigenschappen van de switches in grafieken gevat.
Als vergelijkingsmateriaal hebben we andere lowprofiletoetsenborden getest. In onderstaande tabel sommen we de belangrijkste eigenschappen van de switches in die toetsenborden op, zoals actuatiepunt, travel tot actuatiepunt, actuatiekracht en maximale travel. Ook de prijzen van de keyboards, indien beschikbaar, staan in de tabel. Enkele toetsenborden zijn inmiddels niet meer leverbaar of enkel via de website van de fabrikant.
Keyboard |
Prijs |
Switch |
Actuatiepunt |
Actuatiekracht |
Totale travel |
|
Logitech MX Mechanical |
€ 134,90 |
Kailh Choc Brown V2 |
1,3mm |
45cN |
3,2mm |
|
Corsair K70 LP |
Onbekend |
Cherry MX Speed LP |
1mm |
45cN |
3,2mm |
|
Logitech G815 Linear |
€ 129,- |
Kailh Choc Red |
1,5mm |
50cN |
3mm |
|
Logitech G915 Tactile |
€ 240,96 |
Kailh Choc White |
1,5mm |
60cN |
3mm |
|
Keychron K3 Tactile |
Onbekend |
Keychron optical Brown |
1,1mm |
57cN |
2,5mm |
|
Keychron K3 Linear |
Onbekend |
Keychron optical. Red |
1,1mm |
40cN |
2,5mm |
|
Keychron K5 |
Onbekend |
Keychron optical. Red |
1,1mm |
40cN |
2,5mm |
|
Hexgears X-1 |
Onbekend |
Kailh Choc White |
1,5mm |
60cN |
3mm |
|
Sharkoon PureWriter |
Onbekend |
Kailh Red |
1,5mm |
50cN |
3mm |
|
Cooler Master SK650 |
Onbekend |
Cherry MX Red LP |
1,2mm |
45cN |
3,2mm |
|
Testresultaten
We schreven zojuist al dat het tikken op de MX Mechanical geen straf is. Het keyboard maakt weinig geluid en heeft niet de holle klank en kenmerkende 'clack' van veel toetsenborden. Wie vanaf een rubber dome-toetsenbord komt, zal het gevoel daarom waarschijnlijk wel kunnen waarderen; de overgang is niet enorm. Voor keyboardliefhebbers die het liefst de volle 4mm travel en hoorbare klik van 'Blues' horen, kan dit toetsenbord om dezelfde reden juist tegenvallen.
Om de subjectieve ervaring van het keyboard met objectieve meetgegevens aan te vullen, testen we het met onze textureanalyzer. Door het gemiddelde van alle toetsen te nemen, kunnen we de eigenschappen van de Logitech MX Mechanical afzetten tegen die van de andere lowprofiletoetsenborden die we getest hebben.
De Choc V2 Brown-switches van de MX Mechanical moeten een actuatiekracht van 45cN hebben, gecombineerd met 1,3mm pretravel en een totale travel van 3,2mm. De kracht voor actuatie is iets hoger, de tactile bump moet immers overwonnen worden. We meten dan ook een marginaal hogere, gemiddelde kracht van 48cN, met vooral een afwijking naar boven. De laagste kracht die we op alle toetsen gemeten hebben, is namelijk 43cN, terwijl de hoogste 58cN bedroeg. We zien ook dat de standaarddeviatie behoorlijk is: lang niet alle toetsen vergen dus netjes dezelfde kracht.
- Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
- Stdev kracht vereist voor actuatie
- Hoogste kracht vereist voor acuatie
- Laagste kracht vereist voor actuatie
De daadwerkelijke actuatiekracht, dus de kracht die uitgeoefend wordt op het punt waarop een key press wordt gedetecteerd, is netjes 44cN, slechts 1 centinewton of ruwweg het equivalent van 1 gram lager dan de opgegeven specificatie. Hier zien we ook een mooi lage standaarddeviatie.
- Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
- Stdev kracht vereist tijdens actuatie
- Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
- Laagste kracht vereist tijdens actuatie
We zien iets meer travel dan gemiddeld voordat het actuatiepunt bereikt wordt. De opgegeven afstand is 1,3mm, terwijl we gemiddeld 1,4mm meten. De gemiddelde totale afstand moet 3,2mm zijn en dat is ook precies waar we op uitkomen.
- Gemiddelde actuatieafstand
- Hoogste actuatieafstand
- Laagste actuatieafstand
- Gemiddelde totale afstand
Als je benieuwd bent naar de testresultaten van alle 104 individueel geteste toetsen, kun je grasduinen in onderstaande afbeeldingen.
Conclusie
Een desktopsetje als het MX Mechanical-toetsenbord in combinatie met de MX Master 3S-muis hebben we nog niet eerder gereviewd en gezien onze beperkte ervaring met muizen, behandelen we ze gewoon los en concentreren we ons op primair het toetsenbord.
Dat toetsenbord geeft wat gemengde gevoelens. Ons exemplaar met de tactileswitches tikte lekker en viel vooral op door zijn stille aanslag. Zoals we schreven, zal zo'n lowprofiletoetsenbord het vooral overstappers van membraam- of rubber dome-toetsenborden makkelijk maken. De hoogte is beperkt, waardoor je zonder polssteun comfortabel werkt, de beperkte travel lijkt wat op de travel van non-mechanische toetsenborden en het geluid valt alles mee.
Er zijn echter ook minpunten, want voor zo'n 170 euro kun je heel knappe concurrerende mechanische toetsenborden kopen en voor veel minder kun je vergelijkbare keyboards krijgen. Hoewel de body van het toetsenbord lekker solide is en de bovenplaat dankzij aluminium rigide is, zit er flink wat beweging in de keycaps op de switches. Die keycaps zijn bovendien van aardig dun abs-plastic gemaakt. Dat heeft nogal de neiging om te slijten en glimmend te worden.
Vergeleken met andere lowprofiletoetsenborden werkt de MX Mechanical goed. Er is alleen weinig bijzonders aan en de kwaliteit is nergens echt uitzonderlijk. Logitech weet natuurlijk hoe het een peripheral moet maken, maar vraagt daar wel veel geld voor. We hadden vergelijkbare kritiek bij de G915 en G815, eerdere lowprofilekeyboards van Logitech. Op zich is met dit toetsenbord, net als met die andere, weinig mis, maar voor dik 170 euro verwachten we gewoon meer. Geen goedkope keycaps, geen wiebelige toetsen, misschien zelfs een bedrade optie of extra programmeerbare lagen. Afgezien van de makkelijk te gebruiken software lijkt de MX Mechanical wat op de Keychron K5, die we voor de gelegenheid hebben getest. Dat keyboard kost de helft (!) en biedt draadloze en bedrade opties én verwisselbare keycaps. Het is alleen steeds zo snel uitverkocht dat het lastig verkrijgbaar is.
Over de MX Master 3S kunnen we vergelijkbare kritiek geven, maar we hebben te weinig vergelijkingsmateriaal en kennis om dat stellig te doen. Maar 110 tot 120 euro voor de 3S vragen, terwijl de vrijwel identieke voorganger MX Master 3 voor minder dan 80 euro te koop is? Laat gezegd zijn dat de knoppen echt extreem stil zijn, al kun je het gebrek aan feedback als minder prettig ervaren. En de hogere resolutie van de sensor is voor sommigen een mooie feature, maar wat ons betreft kun je de 3 al meer dan snel genoeg laten bewegen. En voor gaming is de MX Master 3(S) niet direct bedoeld, dus met het oog op de eisen van die doelgroep hoeft de muis niet verbeterd te worden.
Kortom, Logitech heeft met de MX Mechanical een lekker tikkend toetsenbord gemaakt dat van prima kwaliteit is, maar op weinig manieren zijn prijs kan rechtvaardigen. Ook de hogere introductieprijs van de MX Master 3S-muis is lastig te accepteren. Wel kan Logitech ontegenzeggelijk een keurig compleet plaatje afleveren als het om peripherals gaat; zowel de hardware als de software zit doordacht in elkaar en wat de verkrijgbaarheid betreft zul je niet snel tegen problemen aanlopen, zoals met sommige andere toetsenborden. We hebben nog één wens over: een ANSI-versie in plaats van een ISO-indeling voor de Nederlandse en Belgische markt.
- MX Mechanical
- MX Master 3S
Laagste prijzen voor:
Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2, Qwerty US)
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
MediaMarkt
|
|
|
€ 134,90
|
€ 134,90
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Amazon.nl
|
|
|
€ 134,90
|
€ 134,90
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Coolblue.nl
|
|
|
€ 136,-
|
€ 136,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Paradigit
|
|
|
€ 138,84
|
€ 138,84
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
bol
|
|
|
€ 138,84
|
€ 138,84
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Laagste prijzen voor:
Logitech MX Master 3S Grafiet
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
NBB.com
|
|
|
€ 84,99
|
€ 84,99
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
123inkt.nl
|
|
|
€ 84,50
|
€ 88,45
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Sneltoner.nl
|
|
|
€ 85,-
|
€ 88,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Paradigit
|
|
|
€ 88,99
|
€ 88,99
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Amazon.nl
|
|
|
€ 88,99
|
€ 88,99
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Heb je een voorkeur voor een ISO- of juist een ANSI-toetsenbord?
Logitech brengt in de Benelux vrijwel uitsluitend toetsenborden met ISO-indeling uit, met grote, hoge Enter-toets dus en een kleine linker-Shift. De ANSI-variant, met lage Enter en twee grote Shift-toetsen is hier bijna niet verkrijgbaar.
Welke indeling heeft jouw voorkeur?
- ANSI
-
62,3%
- ISO
-
21,5%
- Geen voorkeur
-
16,1%