Door Willem de Moor

Redacteur

MX Mechanical en Master MX 3S Review

Logitechs prijzige high-end desktopset

11-07-2022 • 06:01

142

Multipage-opmaak

Inleiding

  • MX Mechanical
  • MX Master 3S

Samengevat

Logitech heeft met de lowprofileswitches van Kailh een lekker laag toetsenbord gebouwd dat niet het kenmerkende hoge profiel van veel mechanische toetsenborden heeft. Daardoor is het ook zonder polssteun comfortabel te gebruiken en is de overgang van een niet-mechanisch toetsenbord veel laagdrempeliger. De bouwkwaliteit is redelijk, al hadden we graag minder zijwaartse beweging in de keycaps en wat solidere keycaps gezien. Het keyboard is lekker stil, iets dat bij veel 'mechs' wel anders is. De bijbehorende software is intuïtief en zonder account te gebruiken, maar extra layers instellen of elke toets een andere functie toewijzen, is niet mogelijk. Het grootste minpunt is echter de prijs. Hoewel er weinig mis is met het keyboard, is de prijs behoorlijk pittig en zijn er goedkopere opties met vergelijkbare eigenschappen.

Samengevat

Na drie jaar vond Logitech het tijd voor een opvolger van de MX Master 3. De MX Master 3S heeft een identiek ontwerp, maar onder de linker- en rechtermuisknop gaan nieuwe switches schuil die veel stiller zijn dan die van de 3. Ze geven wel iets minder feedback, maar het geluid is aangenamer. Ook de sensor is vernieuwd en heeft nu geen 4000dpi-resolutie, maar 8000dpi. Dat is voor sommigen wellicht een welkome verbetering, maar het kan de muis ook veel te snel laten bewegen. Overige features, zoals zeven knoppen, een instelbaar scrollwiel en dezelfde keurige integratie met Logitechs software zijn dik in orde, maar daar betaal je wel een fors hogere prijs voor dan voor zijn voorganger.

Getest

Logitech MX Master 3S Grafiet

Prijs bij publicatie: € 116,-

Vanaf € 84,49

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Logitech heeft met zijn MX Mechanical-toetsenborden een mechanische versie van zijn MX Keys uitgebracht. Net als de G915 en G815 van een paar jaar geleden zijn de MX Mechanical-toetsenborden zogeheten lowprofiletoetsenborden. Dat moet het gevoel van mechanische toetsenborden geven, maar zonder het hoge profiel dat daarbij hoort en zonder de ongemakkelijke hoek van de polsen die daarmee soms gepaard gaat. Met andere woorden: met de MX Mechanical zou je geen last van je polsen of pezen moeten krijgen, geen losse polssteun nodig hebben en wel genieten van de aanslag van mechanische switches. Logitech levert overigens wel een optionele polssteun, maar met een hoogte van ongeveer 26-27 millimeter is het toetsenbord aanzienlijk lager dan reguliere mechanische toetsenborden en is die noodzaak er veel minder.

Logitech heeft uiteraard diverse varianten voor verschillende markten in de schappen liggen. Zo kun je verschillende indelingen als qwerty en azerty kopen, maar er zijn ook ISO- en ANSI-varianten. In Nederland en België worden de ISO-varianten gevoerd, met grote Enter-toets dus. Bovendien heeft Logitech nog twee fundamenteel verschillende versies: een fullsizetoetsenbord met 111 toetsen en een Mini-versie: een 75%-toetsenbord met 84 toetsen. Die zijn beide weer leverbaar met diverse switches, waarover straks meer, en kosten respectievelijk ongeveer 165 en 145 euro voor de qwertyversies.

Als extraatje hebben we de MX Master 3S, de muis die de MX Master 3 opvolgt, kort getest en vergeleken met zijn directe voorganger. De muis moet ongeveer 115 euro kosten.

Logitech MX Mechanical en MX Master 3S

De MX Mechanical

Namen van switches

In de tijd dat vooral Cherry hofleverancier van bijna elke switch voor mechanische toetsenborden was, waren de namen van switches makkelijk: je volgt gewoon Cherry's namen, vaak afgekort tot Red, Blue en Brown. Inmiddels produceren veel meer bedrijven switches en een deel volgt de naamconventie van Cherry, maar een deel ook niet, zeker met steeds meer varianten. Daarom is het misschien handig de volgende 'regels' in je achterhoofd te houden:

  • Red, rood, of linea(i)r: switches die rechttoe rechtaan actueren, zonder voelbare feedback
  • Blue, blauw of clicky: switches met een duidelijk voelbare én hoorbare klik op het actuatiepunt
  • Brown, bruin of tactile: de middenweg tussen beide, met een kleine, voelbare feedback, maar zonder luid klikgeluid

Van deze drie hoofdtypen bestaan diverse varianten, met allemaal een eigen naam en kleurtje.

We ontvingen van Logitech de US International-versie van het fullsize-qwertytoetsenbord met ISO-indeling. Ons exemplaar heeft dus een numpad, een pijltjescluster en de grote Enter-toets. Van de drie switch-varianten tactile, linear en clicky hebben we de tactile-variant getest, het equivalent van bruine switches dus. Die hebben een voelbare weerstand bij het actuatiepunt, maar geen duidelijk hoorbare klik, zoals clicky- of blauwe switches. Bruin of tactile wordt over het algemeen gezien als een goed compromis tussen de meer op gaming gerichte rode of lineaire switches en de meestal luide, maar veel feedback gevende, blauwe switches.

Het toetsenbord bestaat uit een geanodiseerde aluminium bovenplaat waarin de switches geklemd zijn. Daarbovenop zitten de keycaps, die bij de eerste, bovenste rij 26 tot 27 millimeter boven de tafel uitkomen en voor de onderste rij is dat ongeveer 21 millimeter. De bovenste rand van het toetsenbord heeft het logi-logo in het midden en een ledje rechts als accu-indicator. De onderste schaal van de MX Mechanical is van deels gerecycled plastic gemaakt en ertussen zit een rand van plastic die intern het pcb afdekt en voor extra stevigheid zorgt. Die combinatie maakt het toetsenbord vrij stevig met weinig flex en heeft het een gewicht van ongeveer 612 gram. Logitech is scheutig met schroeven geweest; we tellen twintig schroeven om de schalen bij elkaar te houden. De onderste schaal heeft een honingraatstructuur voor extra rigiditeit en wie de accu eventueel wil vervangen, moet onder de sticker op de achterkant zijn.

Logitech MX Mechanical (Brown) uiterlijk
Logitech MX Mechanical (Brown) uiterlijkLogitech MX Mechanical (Brown) uiterlijkLogitech MX Mechanical (Brown) uiterlijk

Zoals wellicht bekend maakt Logitech de switches voor zijn mechanische toetsenborden niet zelf, al plakt het bedrijf er wel graag zijn eigen label op. Oem's passen hun switches soms wel wat aan naar de wensen van Logitech. Zo zijn de Romer-G-switches uit oudere mechanische toetsenborden door Omron gemaakt en de lowprofileswitches uit eerdere 'platte' toetsenborden als de G915 en G815 zijn Kailh Choc-switches. Ook voor deze generatie lowprofileswitches voor de MX Mechanical klopte Logitech aan bij Kailh. Dit keer zet Logitech de Kailh Choc V2-switches in zijn toetsenborden, zoals gezegd in de varianten Tactiel Stil, Lineair of Klikkend. De switches zijn plate-mounted en aangezien ze gesoldeerd zijn, kunnen ze niet eenvoudig gewisseld worden. De Choc V2-switches zijn net als de originele puur mechanisch en hebben dus geen optische component. Wel zit er een smd-led onder voor verlichting.

Logitech MX Mechanical (Brown) switches
Logitech MX Mechanical (Brown) switchesLogitech MX Mechanical (Brown) switchesLogitech MX Mechanical (Brown) switches

Die Choc V2-switches hebben een behoorlijk pluspunt ten opzichte van de eerste Chocs. Waar daarbij nog keycaps met twee vrij fragiele clipjes op de switches werden bevestigd, maken de V2-switches gebruik van het bekende Cherry-kruis. De keycaps zitten dus vast met een gangbaardere bevestiging, die bovendien minder fragiel oogt én door meer fabrikanten gebruikt wordt. Met steeds meer fabrikanten die lowprofiletoetsenborden met Chocs of andere MX-stijlswitches maken, wordt het steeds aantrekkelijker voor keycapproducenten om lowprofilesetjes te maken. Setjes reguliere 'Cherry-style'-keycaps worden in een enorme variëteit in uiterlijk en kwaliteit geproduceerd en met een vergelijkbare universele lowprofilemarkt zou het mooi zijn als je ook daarbij niet afhankelijk bleef van de keycaps die de toetsenbordfabrikant meelevert.

Logitech MX Mechanical (Brown) keycapsLogitech MX Mechanical (Brown) keycaps

Als we het toch over keycaps hebben, moeten we het uiteraard over die van Logitech hebben. Op de MX Mechanical heeft Logitech standaard abs-keycaps geplaatst. De keycaps zijn transparant, met een licht-of donkergrijze deklaag. Zo kunnen de backlights door de legenda's heen schijnen. De Choc V2-switches hebben een cirkel om de steel, wat in theorie meer stabiliteit oplevert. Toch zitten de keycaps nogal wiebelig op hun kruizen, wat zelfs een beetje geluid oplevert als je je vingers op de keycaps laat rusten en licht heen en weer beweegt. De grote modifiers zitten met Cherry-stylestabilisators vast, maar de Caps-toets heeft een afwijkende stabilisator en twee wat fragiele vinnetjes in plaats van kruizen om hem te stabiliseren.

Het toetsenbord in de praktijk

De indeling van het toetsenbord is vanaf rij 2 helemaal de standaard ISO-indeling, maar rij 1 wijkt wat af. We zijn onderbrekingen in de bovenste rij gewend: 1U tussen Esc en F1 en 1/2U tussen F4-F5, F8-F9 en F12-PrtSc. Dat is bij de MX Mechanical niet het geval: de hele eerste rij heeft een afwijkende spatiëring om ruimte te maken voor twee extra knoppen naast de F12-toets. Dat zijn volumeregelaars. Boven het navigatieblok (Ins/Home enzovoort) zitten drie knoppen waarmee je het te verbinden apparaat selecteert. En boven de keypad zitten vier extra knoppen die dienen als sneltoetsen voor achtereenvolgens calculator, desktop tonen, zoeken en Windows vergrendelen. Vooral de afwijkende indeling van de F-toetsen kan je in het begin laten misklikken.

Over de drie apparaten waarmee je kunt verbinden: Logitech ondersteunt enkel draadloze verbindingen voor de MX Mechanical. Je kunt via Bluetooth LE of via Logitechs propriëtaire Bolt-verbinding draadloos met maximaal drie apparaten verbinden. Je kunt ook van Logitechs Flow-technologie gebruik maken: daarmee gebruik je Logo+ als softwarematige kvm-switch en kun je tussen gekoppelde pc's schakelen door je muis naar een schermrand te bewegen. Flow werkt overigens alleen als de aangesloten computers met hetzelfde netwerk zijn verbonden.

De ingebouwde accu heeft een capaciteit van 1500mAh en moet zonder backlight ingeschakeld tien maanden meegaan. Zet je het backlight wel aan, dan moet het nog altijd een indrukwekkende vijftien dagen zonder bijladen kunnen blijven werken. Dat laden gaat via een meegeleverde USB-C-kabel. Waarom Logitech er niet voor heeft gekozen die kabel ook voor bedrade verbindingen in te zetten, is ons overigens niet helemaal duidelijk.

Logitech MX Mechanical Logi+Logitech MX Mechanical Logi+Logitech MX Mechanical Logi+

De optionele Logi+-software gidst je door de belangrijkste extra features van het toetsenbord. Zo wordt uitgelegd hoe de Fn-functies van de F-toetsen werken, waarmee je onder meer je microfoon kunt muten, mediaspelers kunt bedienen en de verlichting kunt regelen. Voor dat laatste zijn de individuele toetsen van witte leds voorzien, die in diverse patronen kunnen oplichten. Je kunt de intensiteit van de verlichting automatisch op basis van een lichtsensor, en handmatig aanpassen. Ook kun je per applicatie shortcuts instellen, maar alleen voor de bovenste rij toetsen. Je kunt de overige toetsen niet remappen. Overigens vraagt Logitech je een account te maken voor Logi+, maar noodzakelijk is dat niet.

Het toetsenbord tikt in de praktijk prima. De lichte wobble van de toetsen stoort niet echt tijdens het tikken en grote toetsen als de spatiebalk zitten gelukkig solide vast. Hoewel Logitech gebruikmaakt van dunne abs-keycaps en het toetsenbord geen speciale dempende voorzieningen heeft, zoals foampads, siliconen matten, rubberen ringen of gaskets, is het geluid zeer beperkt. Wellicht liggen de stevige structuur van de plastic schalen, met verstevigende ribben, en de tussenlaag plastic die over het pcb ligt, daaraan ten grondslag. We kunnen er hoe dan ook niet over klagen.

De MX Master 3S-muis

We testen niet vaak muizen bij Tweakers, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zoals sommigen wellicht is opgevallen, pusht Logitech de MX Mechanical samen met zijn nieuwe muis, de MX Master 3S. Aangezien ondergetekende privé een MX Master 3 gebruikt, wat een vergelijking logisch maakt, willen we je een korte impressie van de opvolger niet onthouden.

Op het eerste gezicht lijkt de 3S sprekend op de gewone 3, maar ons testexemplaar is donkergrijs of 'grafiet' en de 3 is een (licht)grijze variant. Los daarvan is er uiterlijk weinig veranderd. Onder de motorkap heeft Logitech echter twee significante aanpassingen doorgevoerd. Ten eerste is de optische sensor vervangen. In de Master 3 zit een 4000dpi-sensor, waar de 3S een 8000dpi-sensor heeft. Dat moet accuratere bewegingen opleveren en uiteraard moet de muis ongeacht de ondergrond zijn positie kunnen bepalen. De sensors zijn in beide gevallen Darkfield Laser-sensors, die op alle ondergronden, waaronder glas, moeten werken. De muizen hebben beide een pollingrate van 125Hz, dus elke 8ms wordt de positie van de muis doorgegeven.

Logitech MX Master 3S
Logitech MX Master 3SLogitech MX Master 3SLogitech MX Master 3S

Een tweede aanpassing, waar je waarschijnlijk in de praktijk meer van merkt, is de nieuwe klik. Logitech heeft de Omron-switches van de Master 3 vervangen door Kailh-switches, die veel stiller zijn. Het bedrijf spreekt van 90 procent minder geluid en het scheelt inderdaad enorm. Wie zich weleens ergert aan het klikgeluid zal de 3S dus kunnen waarderen. Keerzijde is dat waar de Master 3 een duidelijk hoor- en voelbare klik heeft, dat bij de 3S minder het geval is. De responsiviteit is gevoelsmatig gelijk, maar de feedback is wat minder. Je kunt overigens zelf ook losse Kailh-switches kopen en de Omron-switches in de Master 3 vervangen. Handleidingen als deze helpen je daarbij, maar enige handigheid met een soldeerbout is een vereiste. Overigens is het misschien handig om direct wat glijstickers, of glide pads, te kopen bij je switchbestelling. Die moet je verwijderen om bij de schroefjes te komen en willen nog weleens weigeren om een tweede keer netjes te blijven plakken.

Logitech MX Master 3S Logi+Logitech MX Master 3S Logi+Logitech MX Master 3S Logi+

In de test-pc zijn een Unifying- en Bolt-receiver aanwezig en gelukkig kan de 3S op die laatste, samen met de MX Mechanical, aangesloten worden. Om alle features te gebruiken heb je de software Logi Options+ nodig en in de set-up van de muis kun je kiezen tussen het standaard sensorbereik en het vergrote bereik tot 8000dpi. Opvallend daarbij is dat de muissnelheid bij het standaard bereik in procenten en bij het 8000dpi-bereik in dpi wordt ingesteld. Tijdens gebruik stond de muis op 50 procent zonder 8k-dpi ingeschakeld. Schakel je dat wel in, dan wordt het gebruik van de muis, in ieder geval voor ondergetekende bij normaal kantoorgebruik, onbruikbaar snel. Voor de toepassingsspecifieke instellingen, waarbij je andere acties voor je knoppen kunt definiëren dan standaard, moeten plug-ins gedownload worden. Fijn detail is overigens dat Logi Options+ weliswaar om een account en login vraagt, maar dat dat niet nodig is om alle functies van de software te gebruiken. Dat was met voorganger Logitech Options anders; die software vereiste een account om zelfs maar de firmware van je muis of toetsenbord te kunnen updaten.

Testmethode en testveld

We hebben de MX Mechanical getest met onze textureanalyzer. Dat apparaat heeft een druksensor die langzaam naar beneden beweegt en zo van elke toets kan meten hoeveel kracht erop wordt uitgeoefend en hoever de toets beweegt. Daarbij meet de analyzer ook het actuatiepunt, dus het punt waarop een toetsaanslag wordt geregistreerd. We meten voor elke toets de kracht die nodig is om tot het actuatiepunt te komen, de kracht die we uitoefenen tijdens actuatie en de kracht na de actuatie totdat de toets niet verder kan worden ingedrukt. Ook de afstanden tot het actuatiepunt en tot het zogeheten bottom-outpunt worden gemeten. De kracht meten we in centinewtons en de travel in tienden van millimeters.

Texture analyzer voor toetsenborden

De resultaten per toets geven we weer in plattegronden van de toetsenborden. Dat doen we op de volgende pagina, met resultaten van alle individuele switches. Om te kunnen vergelijken met andere toetsenborden, hebben we ook enkele eigenschappen van de switches in grafieken gevat.

Als vergelijkingsmateriaal hebben we andere lowprofiletoetsenborden getest. In onderstaande tabel sommen we de belangrijkste eigenschappen van de switches in die toetsenborden op, zoals actuatiepunt, travel tot actuatiepunt, actuatiekracht en maximale travel. Ook de prijzen van de keyboards, indien beschikbaar, staan in de tabel. Enkele toetsenborden zijn inmiddels niet meer leverbaar of enkel via de website van de fabrikant.

Keyboard Prijs Switch Actuatiepunt Actuatiekracht Totale travel
Logitech MX Mechanical € 134,90 Kailh Choc Brown V2 1,3mm 45cN 3,2mm
Corsair K70 LP Onbekend Cherry MX Speed LP 1mm 45cN 3,2mm
Logitech G815 Linear € 129,- Kailh Choc Red 1,5mm 50cN 3mm
Logitech G915 Tactile € 240,96 Kailh Choc White 1,5mm 60cN 3mm
Keychron K3 Tactile Onbekend Keychron optical Brown 1,1mm 57cN 2,5mm
Keychron K3 Linear Onbekend Keychron optical. Red 1,1mm 40cN 2,5mm
Keychron K5 Onbekend Keychron optical. Red 1,1mm 40cN 2,5mm
Hexgears X-1 Onbekend Kailh Choc White 1,5mm 60cN 3mm
Sharkoon PureWriter Onbekend Kailh Red 1,5mm 50cN 3mm
Cooler Master SK650 Onbekend Cherry MX Red LP 1,2mm 45cN 3,2mm

Testresultaten

We schreven zojuist al dat het tikken op de MX Mechanical geen straf is. Het keyboard maakt weinig geluid en heeft niet de holle klank en kenmerkende 'clack' van veel toetsenborden. Wie vanaf een rubber dome-toetsenbord komt, zal het gevoel daarom waarschijnlijk wel kunnen waarderen; de overgang is niet enorm. Voor keyboardliefhebbers die het liefst de volle 4mm travel en hoorbare klik van 'Blues' horen, kan dit toetsenbord om dezelfde reden juist tegenvallen.

Om de subjectieve ervaring van het keyboard met objectieve meetgegevens aan te vullen, testen we het met onze textureanalyzer. Door het gemiddelde van alle toetsen te nemen, kunnen we de eigenschappen van de Logitech MX Mechanical afzetten tegen die van de andere lowprofiletoetsenborden die we getest hebben.

De Choc V2 Brown-switches van de MX Mechanical moeten een actuatiekracht van 45cN hebben, gecombineerd met 1,3mm pretravel en een totale travel van 3,2mm. De kracht voor actuatie is iets hoger, de tactile bump moet immers overwonnen worden. We meten dan ook een marginaal hogere, gemiddelde kracht van 48cN, met vooral een afwijking naar boven. De laagste kracht die we op alle toetsen gemeten hebben, is namelijk 43cN, terwijl de hoogste 58cN bedroeg. We zien ook dat de standaarddeviatie behoorlijk is: lang niet alle toetsen vergen dus netjes dezelfde kracht.

  • Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
  • Stdev kracht vereist voor actuatie
  • Hoogste kracht vereist voor acuatie
  • Laagste kracht vereist voor actuatie
Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Geteste switches Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Keychron K3 (Brown) Keychron Optical Brown
57
Logitech G915 (Tactile) Kailh Low Profile "Choc" White
56
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2) Kailh Choc Brown
48
Logitech G815 (Red) Kailh Low Profile "Choc" Red
47
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP) Cherry MX Low Profile Speed
42
Keychron K5 (Keychron opt. Red) Keychron optical Red
40
Stdev kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (lager is beter)
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
1,03
Keychron K3 (Brown)
1,22
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
1,36
Logitech G815 (Red)
3,23
Logitech G915 (Tactile)
3,98
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
4,04
Hoogste kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Logitech G915 (Tactile)
68
Keychron K3 (Brown)
59
Logitech G815 (Red)
58
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
58
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
47
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
43
Laagste kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Keychron K3 (Brown)
53
Logitech G915 (Tactile)
43
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
43
Logitech G815 (Red)
42
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
40
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
39

De daadwerkelijke actuatiekracht, dus de kracht die uitgeoefend wordt op het punt waarop een key press wordt gedetecteerd, is netjes 44cN, slechts 1 centinewton of ruwweg het equivalent van 1 gram lager dan de opgegeven specificatie. Hier zien we ook een mooi lage standaarddeviatie.

  • Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
  • Stdev kracht vereist tijdens actuatie
  • Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
  • Laagste kracht vereist tijdens actuatie
Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Logitech G915 (Tactile)
51,00
Keychron K3 (Brown)
50,00
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
50,00
Logitech G815 (Red)
48,00
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
44,00
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
40,00
Stdev kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (lager is beter)
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
1,03
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
1,36
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
1,37
Keychron K3 (Brown)
2,02
Logitech G815 (Red)
2,65
Logitech G915 (Tactile)
5,00
Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Logitech G915 (Tactile)
59,00
Logitech G815 (Red)
58,00
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
49,00
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
47,00
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
43,00
Laagste kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Logitech G815 (Red)
45,00
Keychron K3 (Brown)
44,00
Logitech G915 (Tactile)
42,00
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
41,00
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
40,00
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
39,00

We zien iets meer travel dan gemiddeld voordat het actuatiepunt bereikt wordt. De opgegeven afstand is 1,3mm, terwijl we gemiddeld 1,4mm meten. De gemiddelde totale afstand moet 3,2mm zijn en dat is ook precies waar we op uitkomen.

  • Gemiddelde actuatieafstand
  • Hoogste actuatieafstand
  • Laagste actuatieafstand
  • Gemiddelde totale afstand
Gemiddelde actuatieafstand
Toetsenbord Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Keychron K3 (Brown)
1,90
Logitech G915 (Tactile)
1,60
Logitech G815 (Red)
1,50
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
1,40
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
1,20
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
0,90
Hoogste actuatiafstand
Toetsenbord Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Keychron K3 (Brown)
2,10
Logitech G815 (Red)
1,90
Logitech G915 (Tactile)
1,90
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
1,50
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
1,30
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
1,10
Laagste actuatieafstand
Toetsenbord Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Keychron K3 (Brown)
1,80
Logitech G915 (Tactile)
1,30
Logitech G815 (Red)
1,20
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
1,20
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
1,00
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
0,80
Gemiddelde totale afstand
Toetsenbord Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Keychron K3 (Brown)
3,70
Corsair K70 MK.2 (MX Speed LP)
3,20
Logitech MX Mechanical ((Kailh Choc Brown V2)
3,20
Logitech G915 (Tactile)
2,80
Logitech G815 (Red)
2,70
Keychron K5 (Keychron opt. Red)
2,50

Als je benieuwd bent naar de testresultaten van alle 104 individueel geteste toetsen, kun je grasduinen in onderstaande afbeeldingen.

Logitech MX Mechanical (Brown) testresultaten
Logitech MX Mechanical (Brown) testresultatenLogitech MX Mechanical (Brown) testresultatenLogitech MX Mechanical (Brown) testresultatenLogitech MX Mechanical (Brown) testresultatenLogitech MX Mechanical (Brown) testresultaten

Conclusie

Een desktopsetje als het MX Mechanical-toetsenbord in combinatie met de MX Master 3S-muis hebben we nog niet eerder gereviewd en gezien onze beperkte ervaring met muizen, behandelen we ze gewoon los en concentreren we ons op primair het toetsenbord.

Dat toetsenbord geeft wat gemengde gevoelens. Ons exemplaar met de tactileswitches tikte lekker en viel vooral op door zijn stille aanslag. Zoals we schreven, zal zo'n lowprofiletoetsenbord het vooral overstappers van membraam- of rubber dome-toetsenborden makkelijk maken. De hoogte is beperkt, waardoor je zonder polssteun comfortabel werkt, de beperkte travel lijkt wat op de travel van non-mechanische toetsenborden en het geluid valt alles mee.

Er zijn echter ook minpunten, want voor zo'n 170 euro kun je heel knappe concurrerende mechanische toetsenborden kopen en voor veel minder kun je vergelijkbare keyboards krijgen. Hoewel de body van het toetsenbord lekker solide is en de bovenplaat dankzij aluminium rigide is, zit er flink wat beweging in de keycaps op de switches. Die keycaps zijn bovendien van aardig dun abs-plastic gemaakt. Dat heeft nogal de neiging om te slijten en glimmend te worden.

Vergeleken met andere lowprofiletoetsenborden werkt de MX Mechanical goed. Er is alleen weinig bijzonders aan en de kwaliteit is nergens echt uitzonderlijk. Logitech weet natuurlijk hoe het een peripheral moet maken, maar vraagt daar wel veel geld voor. We hadden vergelijkbare kritiek bij de G915 en G815, eerdere lowprofilekeyboards van Logitech. Op zich is met dit toetsenbord, net als met die andere, weinig mis, maar voor dik 170 euro verwachten we gewoon meer. Geen goedkope keycaps, geen wiebelige toetsen, misschien zelfs een bedrade optie of extra programmeerbare lagen. Afgezien van de makkelijk te gebruiken software lijkt de MX Mechanical wat op de Keychron K5, die we voor de gelegenheid hebben getest. Dat keyboard kost de helft (!) en biedt draadloze en bedrade opties én verwisselbare keycaps. Het is alleen steeds zo snel uitverkocht dat het lastig verkrijgbaar is.

Over de MX Master 3S kunnen we vergelijkbare kritiek geven, maar we hebben te weinig vergelijkingsmateriaal en kennis om dat stellig te doen. Maar 110 tot 120 euro voor de 3S vragen, terwijl de vrijwel identieke voorganger MX Master 3 voor minder dan 80 euro te koop is? Laat gezegd zijn dat de knoppen echt extreem stil zijn, al kun je het gebrek aan feedback als minder prettig ervaren. En de hogere resolutie van de sensor is voor sommigen een mooie feature, maar wat ons betreft kun je de 3 al meer dan snel genoeg laten bewegen. En voor gaming is de MX Master 3(S) niet direct bedoeld, dus met het oog op de eisen van die doelgroep hoeft de muis niet verbeterd te worden.

Kortom, Logitech heeft met de MX Mechanical een lekker tikkend toetsenbord gemaakt dat van prima kwaliteit is, maar op weinig manieren zijn prijs kan rechtvaardigen. Ook de hogere introductieprijs van de MX Master 3S-muis is lastig te accepteren. Wel kan Logitech ontegenzeggelijk een keurig compleet plaatje afleveren als het om peripherals gaat; zowel de hardware als de software zit doordacht in elkaar en wat de verkrijgbaarheid betreft zul je niet snel tegen problemen aanlopen, zoals met sommige andere toetsenborden. We hebben nog één wens over: een ANSI-versie in plaats van een ISO-indeling voor de Nederlandse en Belgische markt.

  • MX Mechanical
  • MX Master 3S

Heb je een voorkeur voor een ISO- of juist een ANSI-toetsenbord?

Logitech brengt in de Benelux vrijwel uitsluitend toetsenborden met ISO-indeling uit, met grote, hoge Enter-toets dus en een kleine linker-Shift. De ANSI-variant, met lage Enter en twee grote Shift-toetsen is hier bijna niet verkrijgbaar. Welke indeling heeft jouw voorkeur?

ANSI
62,3%
ISO
21,5%
Geen voorkeur
16,1%

Reacties (142)

142
140
50
8
0
81
Wijzig sortering
Ook nu weer de ISO indeling i.p.v. de ANSI indeling. Voor mij onbegrijpelijk dat ze deze indeling er door blijven duwen en ook geen mogelijkheid geven om in Europa de ANSI versie te kopen. Via E-bay of grijze import natuurlijk wel mogelijk, maar bij garantie vraagstukken ben je dan toch op jezelf aangewezen.
Hoofdreden voor mij om voor deze Logitech setup te gaan zou Logitech Flow zijn geweest zodat je van dezelfde set peripherals gebruik kan maken op zowel je vaste PC als Laptop, iets wat met thuiswerken toch wel vaak gebeurt.
Is toch alleen de ‘enter’ en ‘/‘ toets die verschillen, geloof de ‘shift’ toets ook.

Mij maakt het echt niet uit, ben benieuwd waarom je ANSI wilt?
Shift, /, \, enter, '. Toetsen die ik erg veel gebruik en ook op een bepaalde manier. Ik vond het erg onprettig typen, vooral omdat ik de \ veel gebruik en daar nu de enter toets zit. Ik switch veel van werkplek en de ene keer ISO, de andere keer ANSI, daar valt niet aan te wennen. Ook omdat m'n laptop een ANSI indeling heeft en ik niet altijd een extern toetsenbord aansluit.
http://cdn.shopify.com/s/...so_rev_3.jpg?v=1647866819

[Reactie gewijzigd door theHoff op 22 juli 2024 13:52]

Zelf heb ik de Logitech G915 die wel een ANSI indeling heeft. Die is momenteel 20 euro duurder dan de MX Mechanical, maar heeft ook iets meer functies. Ze kúnnen het dus wel ;)
De G915 is een hybride van ISO en ANSI.
De linker shift is ANSI, de Return toets ISO.
Klopt, vroeger deden ze niet anders. En van deze toetsenborden zijn ze er ook, alleen niet in de EU.
Is het niet makkelijker om ISO aan te leren, lijkt me dat de kans erg groot is dat als je op een vreemde computer moet werken je ook met ISO te maken hebt.
Of ben je vaak in het buitenland?
Voor zover ik gewend ben van (vroeg in ieder geval) hebben de meeste laptops en toetsenborden ANSI als indeling. Ik heb precies hetzelfde probleem als @theHoff en ik heb MacBook's nodig voor ons werk, bestel daarom altijd specifiek de ANSI variant.

Al toetsenboorden, laptops en computers die ik ooit gekocht heb, hadden allemaal ANSI.
Ik ben bij alle bedrijven waar ik ooit gewerkt heb eigenlijk nooit de ISO standaard tegengekomen. Altijd ANSI.
Op bijna alle kantoren kom je ANSI tegen, tenzij ze toevallig allemaal Logitech toetsenborden hebben (maar dat komt volgens mij niet zo vaak voor).
ANSI is hier gewoon de standaard als ik kijk naar wat er op laptops en bij (zakelijke) desktops geleverd wordt. ISO is hooguit op papier de standaard en ik denk dat het daar mis gaat.

Ik moet zeggen dat ik me er niet heel druk om maak, ik kan prima omgaan met een grote en dan weer een platte enter-toets. Ik snap alleen niet goed waarom ik 2x een backslash op mijn toetsenbord zou moeten hebben, een keer bij de enter-toets en een keer bij de linker shift.

Is dat trouwens het enige verschil: formaat enter / linker shift en de extra backslash?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 13:52]

Zelf gebruik ik de MX Keys van logitech met deze indeling.

Deze kun je koppelen aan 3 verschillende apparaten en is ideaal als je met meerdere systemen werkt.

Ik vindt het één van de fijnste toetsenborden die ik gebruikt heb, fijne toetsen, draadloos en redelijk zwaar zodat hij goed op zijn plek blijft liggen.
Ook niet de indeling die hij zoekt.
Dat is dus de ISO-indeling, niet de ANSI.
Is uiteindelijk een kwestie van gewenning, ik merk nu pas dat ik idd een ISO uitvoering op de laptop heb en daar heb ik op leren blind te typen. Als die standaard meer gebruikt wordt, ben ik toch blij dat gedaan te hebben. Uiteraard altijd vervelend als je dan opeens ANSI voor je neus heb, maar dat lijkt me dan ook lastig op te lossen tenzij men 1 standaard gebruikt, doe mij dan in ieder geval de meest gebruikte.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 13:52]

ANSI komt veel meer voor naar mijn weten. Dat is naar mijn weten gewoon de standaard. Klik door de afbeeldingen op Pricewatch van laptops en toetsenborden, en je ziet praktisch alleen maar ANSI. Dat zegt op zich nog niet genoeg, want men zal lang niet altijd de moeite doen om voor iedere keyboard layout aparte afbeeldingen te maken (al gebeurt dit zeker ook). Ik let er wel een beetje op in mijn omgeving. Ik zie meestal gewoon ANSI. Vind het dus ook raar dat Logitech dit erdoorheen blijft proberen te duwen, zo komt het althans over.
Het is niet alleen afwijkend ten opzichte van wat (bijna) iedereen gewend is, maar ook (en dat is persoonlijk) de inferieure indeling:

Ik type 10-vingers blind. Mijn handen zitten dus op een vaste positie ten opzichte van de toetsen.
Mijn pink land daadwerkelijk op de shift-toets in ANSI layout waar bij ISO layout de pipe toets zit. Als ik de ISO layout zou gebruiken, zou ik dus constant verkeerde toetsen aanslaan. Dat kun je afleren, misschien, maar de positie van de pink direct naast de Z-toets is een hele natuurlijke positie. Voor de kleine shift in de ISO layout moet je je pink veel meer strekken, en die toets gebruik je best veel (ik wel in ieder geval).
De enter bij ISO is dan juist weer zo groot, dat het overbodig is. Als je de enter-toets met je rechter pink gebruikt, hoef je maar een klein stukje en natuurlijk gezien ligt je pink dan op de rij met ASDF, dus is de enter toets in de ANSI layout precies op de goede hoogte en voegt het niets toe om die toets hoger te maken.

Maar goed, zoals gezegd: dat is dus persoonlijk.
Als je ISO gewend bent vind je Logitech toetsenborden helemaal fijn natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door ymmsimm op 22 juli 2024 13:52]

Ik heb momenteel een ANSI toetsenbord (ik ben ISO gewend) en het komt echt meer dan eens voor dat ik een \ tik ipv enter. Of erger nog, \ én enter gezien daar op een ISO toetsenbord precies het midden van de enter-toets zit.

Ik weet wel dat ik hierna terug ga naar ISO.
Ik zou je meer plussen willen geven maar dat kan helaas niet +)

Opzouten met die takke ISO bordjes ik kan er maar niet aan wennen. Paar keer dat ik van baan geswitched ben en ik zo'n bord kreeg heb ik hem direct teruggeven; type continu verkeerd en heb last van mijn hand links.
Ik denk dat dit toch wel meevalt. Ik ben begonnen op een electrische typmachine, vervolgens heb ik diverse layouts gehad vooral omdat ik voor werk nogal wat rond ga en uiteindelijk blijf ik rond de 650/700 aanslagen per minuut steken. Ongeacht welke layout en nagenoeg ongeacht welk type keyboard. Ik heb specifiek dit toetsenbord en vergeleken met een laptop toetsenbord is het wel iets prettiger en sneller maar je praat over een minimale verbetering qua prestaties.

Ook wen je als mens zeer snel aan een nieuwe layout. Ik kijk graag naar youtube tutorials waar men aparte keyboards en layouts gebruikt en iedereen went letterlijk binnen een week aan een nieuwe layout.

Waar ik wel een sterke voorkeur naar heb zijn de ergonomische toetsenborden zoals van MS maar dan heeft juist deze weer prettigere toetsen.

Ik zie zo links en rechts dat men klaagt over de kwaliteit van de toetsen en hoewel men daar wel waarschijnlijk gelijk in heeft, geloof ik er ook wederom niet in dat dit van invloed is op de snelheid van m'n typwerk.

Ik merk dan ook dat ondanks een jaartje ouder wordt (nu richting de 40) dat ik eigenlijk weinig snelheid verlies wanneer het op typen aankomt.
Omdat men blind typt op meerdere toetsenborden. Het is makkelijk om van de ene laptop naar de andere laptop te gaan, maar je moet gaan kijken wanneer je een Nederlands Logitech toetsenbord gebruikt.
psies, maar de meeste Macbooks in nederland komen standaard met ISO, dus ik ben heel blij dat ik met de Logitech toetsenborden niet hoef na te denken. zeker met die MX Keys die ik nu gebruik.

Twijfelde of ik de mechanical moest bestellen, maar nu ik die F-toetsen zie, blijf ik maar op mn MX Keys. Onbegrijpelijk dat ze dat zo gedaan hebben. Met de F-toetsen van een oud DiNovo toetsenbord pricewatch: Logitech diNovo Keyboard for Notebooks hebben ze ook zoiets gedaan en die heb ik weggedaan want: onwerkbaar. Hoe vaak ik daar o.a. de F2 toets-aanslag heb gemist met files/folders renamen....

Nu heb ik ook een HP laptop die ik veel voor audio gebruik en die heeft weer een ANSI indeling en daar zit ik dus vaak mis te tikken. Is idd het beste of alles ISO of alles ANSI op je apparaten, als je eenmaal gewend bent (en er openstaat voor verandering ;-) maakt t niks meer uit IMHO.
Macbooks hebben alleen ISO als je dat specifiek kiest. Oftewel de "NL" versie kiest.

Werkelijk alle ontwikkelaars en bedrijven bestellen uitsluitend de "International" versies. Omdat je dan je OS eenvoudig in andere talen kunt zetten en je de ANSI layout krijgt en niet ISO.

Vooralsnog vermeld ik het er altijd bij dat ik ANSI wil hebben, maar het antwoord is altijd iets als "maar natuurlijk, we hebben niet eens ISO liggen".
Ik ben zelf ontwikkelaar en ken genoeg bedrijven en ontwikkelaars die een ISO Macbook hebben.
Sterker nog: mn eerste werk-Macbook die ik kreeg was ISO en toetsenborden die er lagen waren ook allemaal ISO. Dit was voor mij de reden om zelf alleen nog maar ISO te kopen. Want: als je eenmaal om bent ben is t prima, maar de ene keer ISO en andere keer ANSI is ruk.
De keyboard heeft bij Megekko gewoon een ANSI indeling
https://www.megekko.nl/pr...eakers.net&utm_medium=cpc
De ANSI indeling is niet verkrijgbaar in Europa, ook al laten de plaatjes dat zien. Op reddit hebben wat mensen contact gezocht met Logitech. ANSI wordt niet geleverd in Europa.
Ik heb mijn laatste Logitech toetsenbord (de Ergo K860) bij Amazon in de VS moeten bestellen om deze reden. Hoge verzendkosten + invoerrechten erover moeten betalen, maar ik kan niet aan iets anders dan de ANSI indeling wennen na 34 jaar daarop getypt te hebben (met een echte mechanische type machine nog mijn typediploma gehaald).
Vooral tijdens mijn PowerShell sessies doe ik niks anders dan pipen, en het pipe symbool is dus een van de relevante toetsen die anders zijn bij ISO.
Jammer dat ze de markten zo bedienen.
Mail ze maar met de vraag of het toetsenbord een ISO of een ANSI indeling heeft. Dit is typisch, plaatje van de ANSI maar als je bestelt krijg je de ISO geleverd. Logitech levert geen ANSI indeling voor deze keyboards in Europa, maar veel webshops maken hier deze fout mee.

[Reactie gewijzigd door theHoff op 22 juli 2024 13:52]

Het is ook erg lastig om precies de gewenste indeling te krijgen. Heb de MX Keys bij een NL webshop gekocht met het plaatje van ANSI indeling. Eenmaal thuis bleek afbeelding op de doos al ISO te zijn, maar dan met € tekens. Eenmaal uitgepakt blijkt hij nóg weer anders te zijn, zonder o.a. de € tekens. Half jaar later nogmaals één besteld (voor vrouw) bij een andere webshop...en weer hetzelfde verhaal.
.oisyn Moderator Devschuur® @X-Kiwi11 juli 2022 13:14
Maar was hij nou ANSI of niet? Of het euro-teken nou wel of niet op de 5 staat zal me persoonlijk aan mijn achterste oxideren eerlijk gezegd ;).

Volgens mij is € op ISO ook standaard. Op ANSI niet, maar je ziet het vaak wel (ik heb hier een ANSI Cherry KC 6000, die heeft ook een €)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 13:52]

Beiden waren ISO.
Ik wil graag de MX Keys ANSI, maar ik laat een iemand die binnenkort uit Canada meenemen. En mocht dat niet lukken, dan kan je ze van Amazon.com bestellen en laten versturen naar NL voor een schappelijk bedrag. Met IOSS (wat Amazon zegt te ondersteunen - nog niet geprobeerd) betaal je dan geen extra inklaringskosten en BTW betaal je al bij aankoop.
Ondanks dat ik Amazon een klein beetje probeer te vermijden, heb ik vorig jaar op Amazon.com besteld met IOSS en dat is goed bevallen. Bezorging en import waren erg betaalbaar en snel.
Ik heb de MX Keys met de fatsoenlijke layout besteld bij Amazon.com (US). Jammer dat het moet maar mocht je em alsnog willen is dat een optie.
Apart, ik heb juist de indruk dat het lastig is om een mechanisch toetsenbord te vinden die een ISO-indeling heeft. ik werk nu uit noodzaak maar op een Ducky One (verder een prima toetsenbord hoor), maar gaf in het verleden eigenlijk altijd de voorkeur aan een ISO-toetsenbord vanwege de extra \-knop naast de linker shift.

Zeker wanneer je spellen speelt waarbij veel keybindings handig zijn (zoals World of Warcraft in mijn jongere jaren) is het maar mijn mening handig om een extra knop bij de linkerhand te hebben. Maar goed, zoals ik zei, ik heb juist altijd veel moeite gehad een mechanisch toetsenbord in dat format te vinden in Nederland en heb deze uit noodzaak in het verleden dus uit Amerika laten komen.
Voor mij ook onbegrijpelijk. Hele generaties zijn opgegroeid met een ANSI layout. Naast gewenning is ISO ook objectief een minder goede indeling. Uiteindelijk een MX keys uit USA besteld op amazon.com.

[Reactie gewijzigd door Henk1827 op 22 juli 2024 13:52]

Dat het niet als minpunt in deze review wordt opgegeven, is óók onbegrijpelijk.
Zeker omdat de meeste Nederlandse/Europese webshops ANSI-indeling promoten, maar een ISO-indeling opsturen.

edit:
typo

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 22 juli 2024 13:52]

Onbegrijpelijk is wel weer een lekker staaltje: Alles op Tweakers formuleren alsof het de grootste schand is sinds de Holocaust.

Dat jij het een minder punt vindt maakt het niet per definitie een minpunt van een toetsenbord natuurlijk. En ja voor jou is het een reden om het niet te kopen, maar daarom moet je nooit blind varen op wat iemand op het internet schrijft. Echter is het voor veel mensen iets wat 0,0 boeit en 99% van de mensen heeft er denk ik zelf nog nooit aandacht aan besteed. Juist als je voor zulke niche dingen een minpunt gaat maken ben je volgens mij slecht bezig.
Nee, het is puur persoonlijk, daar heb je gelijk in. Echter, als winkels met A adverteren en B opsturen, dát is wel heel vervelend.
Zeker, al kan ik het op zekere hoogte wel begrijpen als de promo-images van Logitech de verkeerde lay-out hebben en de webshops dat niet doorhebben. Toch zou het zeker vermeldt moeten worden in de tekst welke lay-out je besteld en welke switches, etc.

Maar ik ben het eens met @moondooman dat het geen minpunt in de conclusie hoeft te zijn. Als het benoemd wordt in het artikel is het prima, als aandachtspunt, maar of het een minpunt is of niet dat moet iedereen voor zich bepalen. Als Mac gebruiker ben ik wel gewend aan deze layout, dus voor mij is het geen minpunt.
.oisyn Moderator Devschuur® 11 juli 2022 13:26
@willemdemoor In de videoreview wordt gesproken over het achterlaten van een comment aangaande de voorkeur ISO/ANSI, maar ik ben eigenlijk wel geinteresseerd in een poll. Kan die niet in het artikel worden opgenomen? :)
goed idee, toegevoegd (y)
Staat nog maar even open en wow, 57% ANSI.
Ik snap het dan ook wel. Een aantal Europese talen, b.v. QWERTZ, AZERTY, NORDE layouts hebben gewoon extra letters / diakrieten te plaatsen. En dan is twee extra alpha toesten gewoon nodig.

Maar voor het Nederlands is dat gewoon niet nodig. Gelukkig is het dan ook niet meer ISO-NL, waarbij alle leestekens gehusseld zijn. Is de overgang naar de € toch ergens goed voor geweest, zeg maar. Maar de standaard ISO layout met extra backslashes... Wie zit er nu werkelijk op die tekens te wachten?

ANSI heeft nog een ander groot voordeel, het levert je de optie op de backspace te splitsen en zo dichter binnen handbereik te brengen, waarmee je direct ook je delete knop op een goede plek kan zetten. Mijns inziens helemaal een giga verbetering van de standaard layout. Combineer dat met een FN toets rechts van de spatie (Want naast Alt GR (ook niet nodig in NL / UK) heb je ook de mods rechts van spatie toch helemaal niet nodig?) en je kunt je nav cluster op de pijltjes zetten en de F rij helemaal afwezig laten. (FN + omhoog = pg up, FN + rechts = end, etc)

Je krijgt zo zeker voor het schrijven van code een véél ergonomischer geheel, en het laat veel meer ruimte voor je muis.

Lastig visualiseren? https://tweakers.net/foto...eE8uBHTSpySzphgMWr073.jpg
.oisyn Moderator Devschuur® @willemdemoor11 juli 2022 13:34
Super *O*
Gaan jullie nog iets doen met de uitkomst van de poll richting Logitech bijvoorbeeld?

Lijkt mij dat de webshop die ANSI toetsenborden parallel uit de markten waar ze wel verkocht worden importeert een grote afzetmarkt zal vinden gezien de poll resultaten. _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
ik heb het teruggekoppeld richting Logitech (y)
Let wel op dat je zeker weet dat je ANSI krijgt, ook al staat er een ANSI-foto... Bij de G413 SE-review zag ik ook allerlei ANSI-foto's bij webshops en een belrondje wees uit dat ze stiekem gewoon ISO leveren: dat is gewoon stock/pr-fotomateriaal van Logitech wat je ziet soms
Mensen die graag een vergelijkbaar maar goedkoper alternatief willen, moeten eens kijken in het assortiment van keychron. Ik gebruik al anderhalf jaar een Keychron K1 v4:
- fullsize of tkl
- 3 devices koppelen via bluetooth of kabel
- batterijduur met rgb verlichting is ongeveer week bij dagelijks gebruik
- geen problemen mee gehad in dat anderhalf jaar
- prijs ligt rond de 100 euro
Ik heb zelf dit toetsenbord nu een maandje en het werkt erg prettig. Wat me met name aanspreekt is de integratie qua software dat me eenvoudig laat veranderen van systeem. Ik heb normaal mijn werk en thuis laptop tegelijk open in combinatie met meerdere schermen. En in plaats van een switch gebruik ik nu de Logitech software en dat werkt feilloos.

Buiten dat je voor een gevestigde naam betaald, betaal je ook een stukje voor de software (die trouwens vrij lomp is weggewerkt op hun website). En in dat opzicht is het zeker het geld waard.

Betreffende caps dat die wat cheap overkomen ook dat ben ik wel met de review eens ware het niet dat het nul invloed heeft op het gebruik.
Ik vind persoonlijk de software een minder punt bij Logitech, op mijn Mac viel op dat het constant data aan het verzenden is. Bij navraag kwam er een vaag antwoord van Logitech en andere gebruikers klagen dat wanneer je het internetverkeer van Logi Options blocked je na een paar weken je settings kwijt bent (zelf niet getest).

Op de Mac gebruikt de tool veel geheugen en op Windows zie ik een constant 7% CPU gebruik.. ik heb eigenlijk weinig positieve ervaringen met de Logi Options+ software, de oude software was beter, maar werkt volgens mij niet meer volledig met de nieuwe producten.

Wat ik ook een nadeel vindt van de nieuwe Logitech productren is dat ze alleen via Bolt werken en wanneer je dus zoals ik een 'oude' MX Master 3 muis hebt moet je twee dongles gebruiken.
Ik heb alles via bluetooth draaien, dan heb je geen bolt nodig.
Dat is inderdaad ook zeker een optie. Werkt op de Mac prima, op Windows wat minder goed. Voor mijn desktop PC gebruik ik dus de dongles, die overigens wel een wat betere response geven dan de bluetooth optie.
Of dat je Options+ en de oude software moet gebruiken omdat ene apparaat nieuwer is dan het andere..
Betreffende caps dat die wat cheap overkomen ook dat ben ik wel met de review eens ware het niet dat het nul invloed heeft op het gebruik.
Nul invloed? Het is letterlijk het deel van het toetsenbord wat je voelt en aanraakt bij het gebruik er van.

Textuur, materiaal (ABS/PBT), profiel (OEM, Cherry, XDA, DSA,ect), er zit nogal verschil in en kan je typ gevoel/ ervaring aardig veranderen.
Als ik een duur bord zou kopen zou ik er iig de pest in hebben als het eerste onderdeel waar ik mijn vingers opleg gelijk al goedkoop aanvoelt en wiebelt.

En zoals Willem schrijft is de indeling niet geheel standaard met wat extra knoppen dus vind maar eens een low-profile ISO set die helemaal past.

Schitterend bord dat absoluut maar zoals altijd bij Logitech is de repareerbaarheid/ vervangen van onderdelen weer een drama :)
Nogmaals het heeft geen invloed op het gebruik zelf. Dat je misschien qua texture iets merkt, maar zelfs dat heb ik persoonlijk niet. Het voelt gewoon netjes aan. Sterker nog ik ben er iets op vooruit gegaan qua snelheid en ik betwijfel ten sterkste dat een ander materiaal van invloed is op de snelheid. Iets waar het voor mij bij een toetsenbord om draait. Nu geloof ik best dat vervangen moeilijk zal zijn maar ik heb in mijn leven nooit een key hoeven te vervangen. Nu is het zo dat ik met name veel data werk doe misschien dat dit voor gamers iets anders is.

Dus als je kijkt naar de prijs zoals ik al aangaf zit er meer in buiten de keyboard zelf, de software namelijk. Dat gezamenlijk is het voor mij waard.
Eens, het materiaal heeft wel degelijk invloed op de werking. Als ik een toetsenbord gebruik met ABS of PBT keycaps, dan is er echt een verschil. Met de PBT voel ik de toetsen beter en tik ik sneller. Al ben ik op dat punt ook wel gevoelig :)

Ik heb de MX Mechanical gehad en teruggestuurd. Het voelt als een toetsenbord van € 50 en voor de prijs die Logitech vraagt zijn er toetsenborden die een veel beter typecomfort bieden. Je mist dan wel de software integratie, al is die verre van foutloos. Op macOS heeft het bijvoorbeeld een behoorlijke memory leak.

Met de huidige prijs kan ik niemand dit toetsenbord aanraden.
Je kan toch ook wisselen van laptop/scherm door de drie knoppen op het toetsenbord en de muis? Op mijn werk laptop kan ik namelijk geen eigen software installeren en dus ook niet de logitech software.

Als je iets met de software instelt bij het toetsenbord, wordt die setting dan opgeslagen op het toetsenbord zelf? Dus als ik met mijn eigen laptop (met logitech software) een bepaalde instelling wijzig, dit ook werkt op mijn werk laptop (zonder logitech software)?
Ik heb de Master 3 muis (niet de S dus), daar pas je het gedrag van de knoppen met de software aan voor dát systeem. Voor een tweede systeem (werklaptop in mijn geval) moest ik alle knoppen nog eens instellen. Bij de originele MX master was dat ook zo, die had ik hiervoor. Het lijkt me dus dat het voor de 3S weinig anders zal zijn.
Dat is eigenlijk vreemd. Logitechs gamingmuizen kunnen wel de configuratie intern opslaan en meenemen naar andere pc’s. Mijn G513 toetsenbord trouwens ook.

Raar dat die feature niet op het premium product zit.

Maar goed, als je dan ziet hoe slecht de bijgeleverde software van logitechs gaming divisie is, dan snap je ook wel weer dat je niet teveel kan verwachten. is een tijdje terug omgegooid van logitech gaming software naar “GHub”. Frisse nieuwe look en ook frisse nieuwe lading van 2 miljard bugs

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:52]

Waarschijnlijk kan het met de Masters wel via een account, maar dat heb ik niet aangemaakt. Een muis hoort ook te werken zonder verbinding met de cloud (vind ik)
ik vind dat je de muis met een lokaal tooltje moet kunnen configureren, maar dat die tool vervolgens nooit meer nodig is, tenzij je iets aan wil passen.

Een cloud account of continu verbinding met de utility vind ik nergens voor nodig. Herprogrammeer de muis gewoon lokaal op het device. Keymapje + maco’s uploaden naar een intern geheugenmoduletje is absoluut geen raketwetenschap
Vrij gebruikelijk dat je het op het toetsenbord aanpast. Ik kan ook niets op mijn werklaptop installeren maar mijn Royal Kludge 65% kan ik wel instellen(al is het wat gedoe) en via kabel, Bluetooth of ghz verbinden. Ps kost ook maar €45 en gewoon Ansi lay-out en kan met drie apparaten verbinden.

Mijn Ducky one two SF stel je ook op het toetsenbord in.

[Reactie gewijzigd door Sneezzer op 22 juli 2024 13:52]

Als je iets met de software instelt bij het toetsenbord, wordt die setting dan opgeslagen op het toetsenbord zelf? Dus als ik met mijn eigen laptop (met logitech software) een bepaalde instelling wijzig, dit ook werkt op mijn werk laptop (zonder logitech software)?
Ligt aan de instelling denk ik. Dat je functietoetsen een bepaalde werking hebben in programma x en programma y gaat bijvoorbeeld alleen met de software. Het toetsenbord zelf kan niet weten welk programma actief is.
Ik gebruik Logitech Flow niet meer, maar uitsluitend Microsoft Mouse Without Borders. Zo veel fijner. En geen admin rights nodig volgens mij. Proberen waard?

[Reactie gewijzigd door Kapitein187 op 22 juli 2024 13:52]

Hopelijk is het plastic/materiaal van de knoppen op de 3S van betere kwaliteit. Uit de doos was deze mat afgewerkt, maar binnen een jaar is het weggesleten en heb im nu gladde glanzende plekken op de muisknoppen.
Komt hier ooit een Azerty-BE layout van? Ze worden zeldzamer en zeldzamer bij Logitech.
Zou je de keycaps van dit bord gewoon kunnen wisselen voor Azerties vraag ik me dan hardop af? Of raakt de software dan in de war?
Windows powertoys kan je de layout van je toetsenbord aanpassen. Werkt prima. Ik vind het vooral zonde dat er niet een paar extra knoppen vanaf konden voor een mac option of een windows startknop. Nu betaal je een premium prijs voor een iets beter dan gemiddeld toetsenbord.
@SimTurtle
Ik vrees ervoor - had er ook pro-actief achter geinformeerd bij diverse kanalen (Coolblue, Mediamarkt ...) maar altijd negatief antwoord.

Mss moeten we ook maar leren de internationale standaard te volgen ipv ons eigen keyboard te ontwerpen op een kleine afzetmarkt :P
AZERTY-FR zijn we ook niet tevreden mee want daar staan de toetsen in de Franse taal.

nb. Persoonlijk heb ik er geen problemen mee blind in beiden te typen maar op school wordt er AZERTY-BE aangeleerd en verwacht men dus een dergelijk toestel thuis.
Ben benieuwd of een probleem met de muis is opgelost in deze generatie. Ik heb zelf de 2 en uiteindelijk een upgrade gedaan naar de 3, echter heeft die muis een ‘feature’ die niet fijn werkte met hoe ik de muis gebruik. Blijkbaar til ik zeer regelmatig de muis net iets op tijdens gebruik. Dit herkent de muis waarop zeer kortstondig de scrollwheel uitschakelt. Ik vermoed omdat deze derde versie werkt met magneten en foutieve input bij het neerzetten wil voorkomen. Echter mis ik daardoor vaak ook bedoelde input.
Geen rechtermuisknop-knop. Jammer, overslaan dus.
Huh? Muis heeft gewoon rechts en links een knop hoor.
Hij bedoelt op het toetsenbord. Veel toetsenborden hebben een knop waarmee je een contextmenu kan oproepen zoals met een klik met de rechtermuisknop.
ah hij is gebonden aan windows uit 1986. Nu begrijp ik het. Je kunt prima in Logi Options+ een toets aanwijzen aan de voor jou handige 'context-menu-toets'.

In other news: Dit toetsenbord is ook nog eens erg compatible met Mac OS X.
Huh? Maar als je toch al alt-ctrl ed. gebruikt dan waarom datzelfde niet voor dè muisknop? Ik werk met een Mac sinds 2009 maar mis de rechtermuisknop niet als ik gewoon zelfs veel meer combinaties kan maken.

Dit is wel een apart punt voor mensen zie ik!
Gooi er nog maar een bakkie koffie of thee in, en bekijk dan de plaatjes nog eens.
De muis heeft zowat als elk andere muis gewoon een rechte muisknop ;)
Maar het toetsenbord niet ;)
Ah dat vierkante plaatje met die streepjes er tussen, die gebruik ik echt nooit(Ja ooit eens toen muis niks deed paar tellen effe).
op werk vind ik het nog wel eens een handige optie als ik geen muis bij de hand heb, maar wel een toetsenbord (wanneer ik een gnome desktop heb).
Verbaasde me hoe vaak ik een in dergelijke situatie zat, maar de meeste systemen zonder grafische schil draaien.
Haha, grappig, da's juist een toets die ik echt nooit gebruik
.oisyn Moderator Devschuur® @juiced0111 juli 2022 13:23
Ik soms wel. Ook leuk op webpagina's die de rechtermuisknop afgevangen hebben maar niet het context menu event 8)7.

Maar in ieder geval gebruik ik 'm vaker dan de rechter startknop. Ik snap dat ze een plek voor de Fn toets nodig hadden, maar pak dan een toets waarvan je er nog een op het toetsenbord hebt zitten.
Hmm wou hem ook kopen maar ik laat hem wel links liggen. Zou graag een zelfde type willen die stil is, lage toetsen, mech en verlichting. Maar natuurlijk ook de kwaliteit vind ik belangrijk. Maar als ik zo lees kan ik beter verder kijken
Waaruit haal je dat de kwaliteit niet goed zou zijn. Logitech maakt miljoenen en miljoenen peripherals per jaar. Ik heb nog nooit een slecht Logitech toetsenbord of muis gehad. Al helemaal niet uit de MX series. De MX Mechanical werkt ook goed; al vind ik hem wat luid tijdens webmeetings.
Omdat ik meerde berichten lees over dat de kwaliteit niet meer is als vroeger. En vind het wat minder als de toetsen "wiebelen". Ik ga hem nog eens testen in bijvoorbeeld een media markt of iets dergelijks. Ik moet een toetsebord of muis altijd even zelf in mijn handen voelen.
Ik heb een mechanical MX (full keyboard met numpad) en ik herken niet dat de toetsen zouden wiebelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.