Door Willem de Moor

Redacteur

MX Mechanical en Master MX 3S Review

Logitechs prijzige high-end desktopset

11-07-2022 • 06:01

142

Singlepage-opmaak

Inleiding

  • MX Mechanical
  • MX Master 3S

Samengevat

Logitech heeft met de lowprofileswitches van Kailh een lekker laag toetsenbord gebouwd dat niet het kenmerkende hoge profiel van veel mechanische toetsenborden heeft. Daardoor is het ook zonder polssteun comfortabel te gebruiken en is de overgang van een niet-mechanisch toetsenbord veel laagdrempeliger. De bouwkwaliteit is redelijk, al hadden we graag minder zijwaartse beweging in de keycaps en wat solidere keycaps gezien. Het keyboard is lekker stil, iets dat bij veel 'mechs' wel anders is. De bijbehorende software is intuïtief en zonder account te gebruiken, maar extra layers instellen of elke toets een andere functie toewijzen, is niet mogelijk. Het grootste minpunt is echter de prijs. Hoewel er weinig mis is met het keyboard, is de prijs behoorlijk pittig en zijn er goedkopere opties met vergelijkbare eigenschappen.

Samengevat

Na drie jaar vond Logitech het tijd voor een opvolger van de MX Master 3. De MX Master 3S heeft een identiek ontwerp, maar onder de linker- en rechtermuisknop gaan nieuwe switches schuil die veel stiller zijn dan die van de 3. Ze geven wel iets minder feedback, maar het geluid is aangenamer. Ook de sensor is vernieuwd en heeft nu geen 4000dpi-resolutie, maar 8000dpi. Dat is voor sommigen wellicht een welkome verbetering, maar het kan de muis ook veel te snel laten bewegen. Overige features, zoals zeven knoppen, een instelbaar scrollwiel en dezelfde keurige integratie met Logitechs software zijn dik in orde, maar daar betaal je wel een fors hogere prijs voor dan voor zijn voorganger.

Getest

Logitech MX Master 3S Grafiet

Prijs bij publicatie: € 116,-

Vanaf € 83,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Logitech heeft met zijn MX Mechanical-toetsenborden een mechanische versie van zijn MX Keys uitgebracht. Net als de G915 en G815 van een paar jaar geleden zijn de MX Mechanical-toetsenborden zogeheten lowprofiletoetsenborden. Dat moet het gevoel van mechanische toetsenborden geven, maar zonder het hoge profiel dat daarbij hoort en zonder de ongemakkelijke hoek van de polsen die daarmee soms gepaard gaat. Met andere woorden: met de MX Mechanical zou je geen last van je polsen of pezen moeten krijgen, geen losse polssteun nodig hebben en wel genieten van de aanslag van mechanische switches. Logitech levert overigens wel een optionele polssteun, maar met een hoogte van ongeveer 26-27 millimeter is het toetsenbord aanzienlijk lager dan reguliere mechanische toetsenborden en is die noodzaak er veel minder.

Logitech heeft uiteraard diverse varianten voor verschillende markten in de schappen liggen. Zo kun je verschillende indelingen als qwerty en azerty kopen, maar er zijn ook ISO- en ANSI-varianten. In Nederland en België worden de ISO-varianten gevoerd, met grote Enter-toets dus. Bovendien heeft Logitech nog twee fundamenteel verschillende versies: een fullsizetoetsenbord met 111 toetsen en een Mini-versie: een 75%-toetsenbord met 84 toetsen. Die zijn beide weer leverbaar met diverse switches, waarover straks meer, en kosten respectievelijk ongeveer 165 en 145 euro voor de qwertyversies.

Als extraatje hebben we de MX Master 3S, de muis die de MX Master 3 opvolgt, kort getest en vergeleken met zijn directe voorganger. De muis moet ongeveer 115 euro kosten.

Logitech MX Mechanical en MX Master 3S