Vrijwel alle fabrikanten van gamingmuizen hebben inmiddels een ultralight-gaming muis in het assortiment. Het zijn muizen die gericht zijn op de professionele spelers, op de e-sporters die snelle shooters spelen. Maar zoals dat gaat met dergelijke apparatuur: wat goed is voor dergelijke topspelers komt al snel op de markt voor een breder publiek. Toch is het goed om in het achterhoofd te houden waar deze muizen voor gemaakt zijn. Het zijn muizen die echt heel specifiek gericht zijn op het spelen van games waarbij je veel en nauwkeurig moet mikken. Het zijn daarmee compromisloze producten die voor andere toepassingen - lees: de dagelijkse pc-taken - veel minder geschikt zijn.
Daar komt ook de vormgeving van de meeste muizen uit deze test vandaan. Pro-gamers denken na over de manier waarop ze hun muis vasthouden. Veel topspelers leggen hun hand niet zomaar op hun muis, maar kiezen voor een manier van vasthouden waarbij de palm van je hand boven de muis zweeft en je de muis enkel met de vingertoppen beet houdt. Met deze fingertip-grip beweeg je de muis voornamelijk vanuit je pols in plaats van met de hele onderarm. Dat maakt dat je snellere bewegingen kunt maken. De andere manier van vasthouden vraagt ook om een andere vormgeving van de muis en dat zien we duidelijk terug bij de muizen uit deze test. De vormgeving van veel muizen in de test is aangepast op de specifieke wensen van spelers die de fingertip-grip hanteren.
De typische fingertip-muis is plat, symmetrisch en langgerekt. We zien de vorm terug bij de muizen van HyperX, Logitech, MSI en Trust. Om nog meer gewicht te kunnen besparen, kiezen sommige fabrikanten ervoor om hun muis vooral klein te maken en de langgerekte vorm in te ruilen voor een kortere behuizing. Het is de aanpak die Cooler Master en Razer volgen. Niet toevallig zijn hun muizen ook de twee lichtste uit de test. Fabrikanten als Roccat en Glorious zoeken het compromis door een muis te maken geschikt is voor de fingertip-grip, maar ook goed in de hand ligt als je je hele hand op de muis laat rusten. Bij de Roccat Burst Pro is dat beter geslaagd dan bij de Glorious Model D. Tot slot is er Xtrfy, dat met zijn M4 een heel andere kant opgaat. De M4 is volledig afgestemd op spelers die de traditionele palm-grip gebruiken. Voor fingertip-spelers heeft het merk andere modellen in de aanbieding.
Als het op grip aankomt, dus op de pasvorm van de muis bij de verschillende speelstijlen, gaat onze voorkeur uit naar de Pulsefire Haste van HyperX. Dat is althans de muis die wat ons betreft het best in de hand ligt als je de fingertip-grip hanteert. Er zijn wat muizen die daarbij in de buurt komen. De Aerox 3 van SteelSeries bijvoorbeeld, al heeft die wat ver uitstekende duimknoppen die in de weg zitten als je met je vingertoppen speelt. De Pro X Superlight van Logitech heeft de juiste vorm, maar is veel te glad. Meegeleverde stickers lossen dat op, maar da's geen mooie oplossing. De Pro X is bovendien erg duur. Ook de GM41 ligt goed in de hand, maar is eigenlijk te zwaar en dat geldt ook voor de GXT 960 van Trust. Dan ligt de Burst Pro van Roccat veel beter in de hand. Sterker nog, Roccat heeft wat ons betreft een uitstekend compromis gevonden: een muis die goed in de hand ligt bij zowel de palm-grip als de fingertip-grip.
- Procentuele afwijking
- Standaarddeviatie
Bij een muis, en zeker bij een gamingmuis, is de nauwkeurigheid uiteraard van groot belang. En die nauwkeurigheid kun je meten. Daar is speciale software voor. Zo'n meting zegt echter niet alles. De vraag is hoeveel je in de praktijk merkt van de gemeten afwijking? Het antwoord: niet zoveel. Bij gamingmuizen wordt steevast vermeld welke sensor in de muis zit. Logisch, dat is tenslotte het onderdeel dat de bewegingen die je maakt detecteert en omzet in het signaal dat naar de pc gestuurd wordt. Toch durven we hier te stellen dat de sensor tegenwoordig nauwelijks nog een onderscheidende factor is. Sensoren zijn nog steeds van groot belang, maar er zijn nauwelijks nog slechte sensoren op de markt.
Grote merken als Logitech en SteelSeries maken eigen sensoren en vooral de Logitech Hero, ook gebruikt in de Pro X Superlight, blinkt uit in nauwkeurigheid. Fabrikanten die het zich niet kunnen veroorloven om een eigen sensor te ontwikkelen, kloppen tegenwoordig allemaal aan bij PixArt. Dat Taiwanese bedrijf levert verschillende sensoren voor zowel draadloze als bedrade muizen en eigenlijk presteren ze allemaal naar behoren. Ook in de goedkoopste muizen uit deze test zit een sensor van PixArt die in de praktijk prima presteert. Ja, de Hero-sensor van Logitech doet het uitstekend, maar ook met een PixArt-sensor ben je nauwkeurig genoeg. Wij hebben in de praktijk niets kunnen merken van de afwijkingen die we hier gemeten hebben. Op papier lijkt de afwijking hier en daar groot, maar in de praktijk hebben we daar geen hinder van ondervonden.
Een meer onderscheidende factor is de bediening met de muis. Bij de twee muisknoppen gaat het meestal wel goed. Alle fabrikanten gebruiken heerlijk licht klikkende switches. Eigenlijk klikken alleen de knoppen van de Roccat Burst Pro en Trust GXT 960 wat zwaarder, hoewel het ook daar niet hinderlijk is. De verschillen zitten vooral in de andere knoppen en dan vooral de knoppen voor aanvullende functies als het wisselen van cpi-waarde. Bij de meeste muizen zit de knop daarvoor vlak achter het muiswiel, wat een uitstekende plek is. Bij de muizen van HyperX, SteelSeries en Trust krijg je daar ook handige feedback op via de ingebouwde rgb-leds, en bij HyperX, Razer en Trust krijg je via een kleine overlay ook in beeld te zien dat je een andere cpi-waarde hebt gekozen. Bij de Pro X van Logitech missen we een dergelijke knop en bij de muizen van MSI en Xtrfy is die onderop geplaatst, wat ook niet echt handig is.
Tot slot zit er veel verschil in de software die de meeste fabrikanten beschikbaar stellen. Alleen Xtrfy heeft geen software. Bij de M4 en andere muizen van het Zweedse bedrijf stel je alles in via een combinatie van verschillende knoppen op de muis. Dat werkt niet per se prettig, maar zorgt er wel voor dat je onder alle omstandigheden en op alle besturingssystemen instellingen kunt wijzigen. Bij de software die meegeleverd wordt valt op dat de pakketten van HyperX, Logitech, MSI en Razer nogal summier zijn. De pakketten van Glorious en vooral Roccat zijn veel uitgebreider, waarbij opvalt dat we de software van Glorious in vrijwel ongewijzigde vorm ook terugvinden bij Trust.
Als we op basis van al die factoren naar het totaalplaatje van de verschillende muizen kijken, steken er een paar bovenuit. Als we ons even pro-gamer wanen en voorstellen dat we enkel en alleen met de fingertip-grip zouden spelen, zouden we de HyperX Pulsefire Haste kiezen. Die heeft wat ons betreft een erg goede ergonomie en HyperX levert er eenvoudige, maar erg overzichtelijke software bij. De Aerox 3 van SteelSeries is ook een goede keuze, maar ligt net wat minder prettig in de hand. De Trust GXT 960 presteert ook goed, maar is eigenlijk iets te zwaar om als ultralight door het leven te mogen. Mocht je een muis zoeken die licht is, maar ook goed in de hand ligt als je de traditionele palm-grip gebruikt, dan raden we de Roccat Burst Pro aan. De vorm daarvan is een uitstekend compromis en Roccat levert de meest uitgebreide software mee.