Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Round-up ultralight gamingmuizen

Hoe licht wil je het hebben?

17-11-2021 • 06:00

104

Singlepage-opmaak

Conclusie

Vrijwel alle fabrikanten van gamingmuizen hebben inmiddels een ultralight-gaming muis in het assortiment. Het zijn muizen die gericht zijn op de professionele spelers, op de e-sporters die snelle shooters spelen. Maar zoals dat gaat met dergelijke apparatuur: wat goed is voor dergelijke topspelers komt al snel op de markt voor een breder publiek. Toch is het goed om in het achterhoofd te houden waar deze muizen voor gemaakt zijn. Het zijn muizen die echt heel specifiek gericht zijn op het spelen van games waarbij je veel en nauwkeurig moet mikken. Het zijn daarmee compromisloze producten die voor andere toepassingen - lees: de dagelijkse pc-taken - veel minder geschikt zijn.

10 Ultralight gaming muizen - 2021 11Daar komt ook de vormgeving van de meeste muizen uit deze test vandaan. Pro-gamers denken na over de manier waarop ze hun muis vasthouden. Veel topspelers leggen hun hand niet zomaar op hun muis, maar kiezen voor een manier van vasthouden waarbij de palm van je hand boven de muis zweeft en je de muis enkel met de vingertoppen beet houdt. Met deze fingertip-grip beweeg je de muis voornamelijk vanuit je pols in plaats van met de hele onderarm. Dat maakt dat je snellere bewegingen kunt maken. De andere manier van vasthouden vraagt ook om een andere vormgeving van de muis en dat zien we duidelijk terug bij de muizen uit deze test. De vormgeving van veel muizen in de test is aangepast op de specifieke wensen van spelers die de fingertip-grip hanteren.

De typische fingertip-muis is plat, symmetrisch en langgerekt. We zien de vorm terug bij de muizen van HyperX, Logitech, MSI en Trust. Om nog meer gewicht te kunnen besparen, kiezen sommige fabrikanten ervoor om hun muis vooral klein te maken en de langgerekte vorm in te ruilen voor een kortere behuizing. Het is de aanpak die Cooler Master en Razer volgen. Niet toevallig zijn hun muizen ook de twee lichtste uit de test. Fabrikanten als Roccat en Glorious zoeken het compromis door een muis te maken geschikt is voor de fingertip-grip, maar ook goed in de hand ligt als je je hele hand op de muis laat rusten. Bij de Roccat Burst Pro is dat beter geslaagd dan bij de Glorious Model D. Tot slot is er Xtrfy, dat met zijn M4 een heel andere kant opgaat. De M4 is volledig afgestemd op spelers die de traditionele palm-grip gebruiken. Voor fingertip-spelers heeft het merk andere modellen in de aanbieding.

Als het op grip aankomt, dus op de pasvorm van de muis bij de verschillende speelstijlen, gaat onze voorkeur uit naar de Pulsefire Haste van HyperX. Dat is althans de muis die wat ons betreft het best in de hand ligt als je de fingertip-grip hanteert. Er zijn wat muizen die daarbij in de buurt komen. De Aerox 3 van SteelSeries bijvoorbeeld, al heeft die wat ver uitstekende duimknoppen die in de weg zitten als je met je vingertoppen speelt. De Pro X Superlight van Logitech heeft de juiste vorm, maar is veel te glad. Meegeleverde stickers lossen dat op, maar da's geen mooie oplossing. De Pro X is bovendien erg duur. Ook de GM41 ligt goed in de hand, maar is eigenlijk te zwaar en dat geldt ook voor de GXT 960 van Trust. Dan ligt de Burst Pro van Roccat veel beter in de hand. Sterker nog, Roccat heeft wat ons betreft een uitstekend compromis gevonden: een muis die goed in de hand ligt bij zowel de palm-grip als de fingertip-grip.

  • Procentuele afwijking
  • Standaarddeviatie

Bij een muis, en zeker bij een gamingmuis, is de nauwkeurigheid uiteraard van groot belang. En die nauwkeurigheid kun je meten. Daar is speciale software voor. Zo'n meting zegt echter niet alles. De vraag is hoeveel je in de praktijk merkt van de gemeten afwijking? Het antwoord: niet zoveel. Bij gamingmuizen wordt steevast vermeld welke sensor in de muis zit. Logisch, dat is tenslotte het onderdeel dat de bewegingen die je maakt detecteert en omzet in het signaal dat naar de pc gestuurd wordt. Toch durven we hier te stellen dat de sensor tegenwoordig nauwelijks nog een onderscheidende factor is. Sensoren zijn nog steeds van groot belang, maar er zijn nauwelijks nog slechte sensoren op de markt.

Grote merken als Logitech en SteelSeries maken eigen sensoren en vooral de Logitech Hero, ook gebruikt in de Pro X Superlight, blinkt uit in nauwkeurigheid. Fabrikanten die het zich niet kunnen veroorloven om een eigen sensor te ontwikkelen, kloppen tegenwoordig allemaal aan bij PixArt. Dat Taiwanese bedrijf levert verschillende sensoren voor zowel draadloze als bedrade muizen en eigenlijk presteren ze allemaal naar behoren. Ook in de goedkoopste muizen uit deze test zit een sensor van PixArt die in de praktijk prima presteert. Ja, de Hero-sensor van Logitech doet het uitstekend, maar ook met een PixArt-sensor ben je nauwkeurig genoeg. Wij hebben in de praktijk niets kunnen merken van de afwijkingen die we hier gemeten hebben. Op papier lijkt de afwijking hier en daar groot, maar in de praktijk hebben we daar geen hinder van ondervonden.

Een meer onderscheidende factor is de bediening met de muis. Bij de twee muisknoppen gaat het meestal wel goed. Alle fabrikanten gebruiken heerlijk licht klikkende switches. Eigenlijk klikken alleen de knoppen van de Roccat Burst Pro en Trust GXT 960 wat zwaarder, hoewel het ook daar niet hinderlijk is. De verschillen zitten vooral in de andere knoppen en dan vooral de knoppen voor aanvullende functies als het wisselen van cpi-waarde. Bij de meeste muizen zit de knop daarvoor vlak achter het muiswiel, wat een uitstekende plek is. Bij de muizen van HyperX, SteelSeries en Trust krijg je daar ook handige feedback op via de ingebouwde rgb-leds, en bij HyperX, Razer en Trust krijg je via een kleine overlay ook in beeld te zien dat je een andere cpi-waarde hebt gekozen. Bij de Pro X van Logitech missen we een dergelijke knop en bij de muizen van MSI en Xtrfy is die onderop geplaatst, wat ook niet echt handig is.

Tot slot zit er veel verschil in de software die de meeste fabrikanten beschikbaar stellen. Alleen Xtrfy heeft geen software. Bij de M4 en andere muizen van het Zweedse bedrijf stel je alles in via een combinatie van verschillende knoppen op de muis. Dat werkt niet per se prettig, maar zorgt er wel voor dat je onder alle omstandigheden en op alle besturingssystemen instellingen kunt wijzigen. Bij de software die meegeleverd wordt valt op dat de pakketten van HyperX, Logitech, MSI en Razer nogal summier zijn. De pakketten van Glorious en vooral Roccat zijn veel uitgebreider, waarbij opvalt dat we de software van Glorious in vrijwel ongewijzigde vorm ook terugvinden bij Trust.

Als we op basis van al die factoren naar het totaalplaatje van de verschillende muizen kijken, steken er een paar bovenuit. Als we ons even pro-gamer wanen en voorstellen dat we enkel en alleen met de fingertip-grip zouden spelen, zouden we de HyperX Pulsefire Haste kiezen. Die heeft wat ons betreft een erg goede ergonomie en HyperX levert er eenvoudige, maar erg overzichtelijke software bij. De Aerox 3 van SteelSeries is ook een goede keuze, maar ligt net wat minder prettig in de hand. De Trust GXT 960 presteert ook goed, maar is eigenlijk iets te zwaar om als ultralight door het leven te mogen. Mocht je een muis zoeken die licht is, maar ook goed in de hand ligt als je de traditionele palm-grip gebruikt, dan raden we de Roccat Burst Pro aan. De vorm daarvan is een uitstekend compromis en Roccat levert de meest uitgebreide software mee.

Reacties (104)

104
103
94
8
0
8
Wijzig sortering
De grafiekjes geven best wel een vertekend beeld als je kijkt welke muizen uiteindelijk met de awards naar huis gaan:
- HyperX; grootste afwijking -> Excellent award
- Roccat: grootste deviatie -> Excellent award

In de review per muis wordt wel aangegeven dat het allemaal weinig uitmaakt en dit klopt, maar het ziet er op het oog een beetje raar uit wanneer 2 muizen er enorm uitspringen en volgens de grafiek op deze punten slecht zijn en dit dan uitgerekend de muizen zijn die een award winnen. Daarnaast maakt het kennelijk allemaal weinig uit en zitten de meeste muizen erg dicht bij elkaar vanwege de PixArt-sensor.

Mijn vraag is dan ook: wat is nog de meerwaarde van de grafiek?
Wat is de waarde van de grafieken? Het zijn we waardes die we gemeten hebben, dus het zegt iets over de muis. Maar misschien meer over de huidige generatie gaming muizen. Zoals ik in de conclusie aanhaal: echt slechte sensoren zijn er in de praktijk niet meer. In verreweg de meeste muizen zitten sensoren van PixArt en die doen het goed. En de fabrikanten die eigen sensoren maken (Logitech, Roccat, SteelSeries) hebben hun zaken ook goed voor elkaar. De waarde van de grafiek is dus misschien vooral dat we wel afwijking of deviatie kunnen meten, maar dat die kennelijk zo klein is dat ik er in de praktijk niets van merk. En ik heb met elk van de muizen behoorlijk wat uren gespeeld. Nu ben ik natuurlijk geen topspelen. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat iemand die professioneel Overwatch speelt er wel iets van merkt. Al heb ik het sterke vermoeden dat ook die inmiddels meer naar ergonomie en instelmogelijkheden kijkt.
Wat is de waarde van de grafieken? Het zijn we waardes die we gemeten hebben, dus het zegt iets over de muis.
Jullie hebben vast meer gemeten dan alleen de (standaard)afwijkingen van de cpi-waarden. Gewicht, lengte van het snoer, misschien zelfs de travel van de knoppen... Daar krijgen we geen vergelijkend grafiekje van. We krijgen alleen van de (standaard)afwijkingen een grafiekje bij de conclusie. Dat veronderstelt dat het toch wel één van de belangrijkste metingen is, die wat zegt over de geschiktheid van de muis voor gaming. Alleen wordt er in de tekst van de conclusie met geen woord over het grafiekje gerept, en dan komt het heel vreemd over als de muizen met de slechtste meetwaarden uiteindelijk hoog scoren.
We hebben inderdaad meer gemeten. Een deel daarvan (gewicht, vergelijking opgegeven en door ons gemeten) staat in de grote tabel onderaan pagina 2, een deel (lengte snoer) staat in de tabelletjes bij elke muis zelf. Travel van de muisknoppen hebben we niet gemeten. Dat is iets dat we in de (nabije) toekomst wel hopen te kunnen doen, daar wordt aan gewerkt...
Ik deel je bezwaar wel enigszins. Als het niets uitmaakt, is de weergave van de grafiek niet juist, want nu wordt het verschil erg aangedikt. Dan zou je ervoor moeten kiezen om de grafiek weg te laten (en er één of twee zinnen aan te wijden) óf bijvoorbeeld de schaalverdeling aan te passen waardoor juist de overeenkomsten eruit springen. Het is nu verworden tot een nietszeggend criterium.
Conclusie, test met wireless muizen er tussen en dan niet inputlag meenemen. Overigens ik zie hierboven ook mensen als rocketjumpninja genoemd worden. Waar ik vroeger ermee eens was dat hij meegenomen zou worden omtrent adviezen, zou ik het nu afraden aangezien deze reviewer enorm biased is sinds hij nauwe banden met Finalmouse erop na houd en tevens sinds enkele maanden zijn eigen muis/muismat heeft uitgebracht (via Xtrfy).

Als je dan toch reviews wilt bekijken, neem dan mensen als:
https://www.youtube.com/c/badseedtech
https://www.youtube.com/c/randomfrankp
https://www.youtube.com/c/hausgaming
https://www.youtube.com/channel/UChpSboC1Me9TImSYLb-6n-A (fresh reviews)
https://www.youtube.com/c/OptimumTech
https://www.youtube.com/c/boardzy (niet mijn favoriet, maar is wel enorm eerlijk)
https://www.youtube.com/channel/UCu8NKc_cgwZJRBnsVvqZAVg (Bryan Taylor, begon wat matig maar is inmiddels een stuk beter in zijn reviews)

En kijk dan nog eens naar de resultaten ook van bovengenoemde muizen.

Update nog 1 puntje: "Logitech maakt met de Logitech G Pro X Superlight een duidelijke keuze. De vormgeving is afgestemd op spelers die de fingertip-grip hanteren. "

Is afgestemd? Het is juist de meest neutrale vorm voor een muis zodat ALLE mousegrips ermee overweg zouden kunnen. En als je dan het al aan een grip wilt toewijzen dan neig je meer naar claw en palm dan naar fingertip aangezien je voor fingertip veel liever een KLEINERE muis hanteert met ook een hele andere vormfactor. https://zaunkoenig.co/pages/m2k of bijvoorbeeld https://www.maxgaming.com...-mouse-transparent-purple

Ik ben niet snel geneigd een review af te branden, maar hier lijkt het er echt op alsof iemand van de redactie een review moest schrijven en eigenlijk geen idee had waar te beginnen.

[Reactie gewijzigd door Damien op 22 juli 2024 13:29]

Inputlag is vrijwel niet van toepassing als je ziet dat de Logitech G Pro Wireless ook veel gebruikt wordt in de top van de top. Voor ons leken is het helemaal niet merkbaar. Accuduur is veel belangrijker voor ons.
Dus als iets veel gebruikt wordt, zegt dat ook genoeg over inputlag? Dat is natuurlijk kolder, de Glorious Model O wireless wordt ook voldoende gebruikt in de top maar heeft toch aanzienlijk meer inputlag dan de Superlight. Accuduur daarentegen is ook per persoon afhankelijk, de 1 vind het prima om hem na een avondje gamen overnacht aan de lading te leggen, de ander heeft daar wel bezwaar tegen.

https://www.youtube.com/watch?v=yy0xmcBg_IY

En ik weet wat de comment gaat worden: "Maar hier wordt aangetoond dat wireless zelfs beter dan wired is" - Klopt, maar zolang je daarover niets vermeld in je review, hoezo is het dan nog een fatsoenlijk uitgewerkte review met name als het gaat om de keuze voor muizen. Misschien zitten er juist lezers tussen die twijfelen om een wireless muis te nemen omdat ze DENKEN dat deze minder presteert dan een wired.

[Reactie gewijzigd door Damien op 22 juli 2024 13:29]

Het gaat meer om het feit dat wireless totaal geen issue meer is als je de top muizen vergelijkt. Om dat dan uit te gaan zoeken en te vermelden zorgt voor gigantisch veel verwarring.

Zeker omdat Tweakers nu ook veel gemiddeld publiek aantrekt en niet alleen maar de echte Tweakers zoals het eerst was. En daar spelen ze op in. Logisch natuurlijk.

Inputlag is gewoon een non-issue in de muizen van de selectie, en als er al verschil is is het iets wat 99,9% van de mensen niet eens merkt. Om daar een hele sectie aan te gaan wijden vind ik dan ook overbodig.
Had je deze vergelijking 10 jaar terug gedaan, had ik je zeker gelijk gegeven. Nu niet.

Maar goed, daar zijn meningen voor en die verschillen tussen ons. Er hoeft in een review, voor mij, geen tijd besteedt te worden aan dingen die er niet toe doen :)
Maar met dat statement kun je hetzelfde zeggen over de batterij-duur. Dat is bij wireless muizen ook geen issue meer. Hence de meeste wireless muizen met RGB gaan met een gerust hart dagen / weken mee. Dus dan begrijp ik niet hoe je dat dan wel relevant kunt vinden? Maar goed ik vind sowieso deze review ondermaats en ZEKER voor een site als Tweakers waar je toch mag verwachten dat er iets meer naar de specs en met name het materiaal gekeken wordt.

De Logitech G Pro Wireless Superlight een fingertip muis noemen? Hence daarmee ga je ook al dieper op het onderwerp in dan wat jij nu beschrijft wat voor publiek dit zou moeten aantrekken. Of denk je dat de gemiddelde Tweaker hier weet wat een fingertip/claw/palm/relaxed claw etc grip is?

Ik kan alleen in deze post momenteel maar 1 persoon vinden die het zeker weten wel weet. @Scrtz namelijk. Maar de overige lezers? Betwijfel het.

Wat zou ik willen zien in een review als je dan toch muizen wilt beoordelen?
- Wat voor type switches (maakt wel degelijk uit, want sommige muizen met de verkeerde switches leveren je gewoon double click issues op, ideaal voor Minecraft spelers maar elke andere FPS wil je dat absoluut niet hebben);
- Dan doen ze wel een check op de sensor. Iets wat eigenlijk niet meer relevant is aangezien van de 3360 er geen issues meer zijn met sensors. Enige waar je in dat geval op zou kunnen letten en daar komt hij weer heeft de wireless een 3360 of hogere sensor. Waarom is dat van belang? Omdat dat invloed heeft op de batterijduur, aangezien de hogere versies minder zuinig zijn.
- Dan kun je gaan kijken naar het type kabel, zit het dicht tegen paracord eisen aan of heb je gewoon nog een stugge rubberen kabel. Iets wat overigens voor een wireless muis weer totaal niet relevant is, want iemand die vrijwillig wired gaat spelen met een wireless muis... tja.
- Verschillende maten en dan doel ik niet op lengte/breedte, nee meet voorzijde/achterzijde/zijkanten en als je dan toch bezig bent met de maten, neem gelijk het gewicht ook mee.
- Wederom terug naar de switches, kijk welk type het is ook vanwege hetzelfde dat je bij een mechanisch toetsenbord kijkt naar wat voor type switches hij heeft. Hoeveel drukkracht is er nodig voordat de klik plaatsvind.
- En als we dan toch een line-up maken, maak dan een line-up van merken die de laatste jaren bekend staan om het leveren van kwaliteitsmuizen. Denk hierbij aan: Zowie (de C-varianten die ze sinds kort uitbrengen zijn lightweights/betere bekabeling/betere mousefeet etc) VAXEE Zygen (oud-werknemers van Zowie), Endgame Gear (oud CS-spelers / oud-werknemers van Steelseries). En kijk gelijk even naar wat meerdere modellen voor verschillende grip stijlen.
- Kijk naar de mousefeet en kijk gelijk even op wat voor mousepad ze het beste tot hun recht komen.

[Reactie gewijzigd door Damien op 22 juli 2024 13:29]

Het gebeurde vroeger dat profvoetballers van hun club op een bepaald merk schoenen moesten spelen, maar alleen op een ander merk wilden voetballen. Dan werd gewoon het logo overgespoten.

Hetzelfde gebeurt nog steeds in het profwielrennen, vooral met tijdritfietsen.

Dus wie weet zit er wel een heel andere muis, of veel duurdere en betere hardware onder dat uiterlijk van die Logitechs waar profs mee gamen.
Vind de resultaten toch wel wat apart. Neem bijvoorbeeld onderstaande website:
https://prosettings.net/best-gaming-mouse/
Deze website wordt echt continu bijgehouden door input van fans en heeft een analyse uitgevoerd op meer dan 1700+ pro gamers in games als CSGO, Fortnite, Overwacht, Valorant, PUBG, Apex Legends, Rainbow Six, Call of Duty, LoL en Dota. Daar is uit gebleken dat de Logitech G Pro wireless mouse (en/of Superlight variant) stipt op nr 1 staat. Sterker nog, 48% van alle pro's gebruiken een Logitech muis momenteel (vrijwel allemaal de G Pro). Sponsorships zijn allang niet meer bepalend, tegenwoordig staat performance op nummer 1 en hebben de professionele gamers wat betreft muis/muismat betreft alle vrijheid om welk merk dan ook te gebruiken.

De benoemde 'nadelen' vind ik ook behoorlijk discutabel zoals:
- Geen CPI knop aanwezig: Verbeter mij als het zo is, maar ik ken echt geen enkele professionele gamer in welk spel dan ook die ooit zijn CPI/DPI 'on the fly' wil veranderen. Consistentie door vooral alles hetzelfde te houden is de basis voor performance
- Gladde coating: Ook hier hoor ik vrijwel nooit problemen over, ik heb zelf behoorlijke zweethanden en behoorlijk wat verschillende muizen en merken gehad door de jaren heen maar de G Pro met zijn gladde coating geeft alsnog voldoende grip. Een gladde coating hoeft niet persé slecht te zijn, het ligt er maar net aan wat voor type/soort coating/lak er precies gebruikt wordt.
- Geen stof omwonden snoer, hoe kun je dit als een nadeel zien? Je koopt een draadloze muis toch juist om draadloos te gebruiken en van de (soms ellendige) kabel af te zijn? Zeker met de lange batterijduur mag dit echt geen issue zijn. Ik raad zelfs iedereen ten sterkste af om uberhaupt ooit met de kabel te gamen omdat je direct het verschil in 'drag'/weerstand merkt en je vrijheid beperkt wordt tov draadloos gebruik.
Verrassende trend, Ik gebruik al jaren alleen maar Logitech muizen die met gewichtjes extra zwaar gemaakt kunnen worden. Ik kan totaal niet werken met een lichte muis.
De E-sports FPS mensen spelen allemaal op lage sensitivity. Dat betekent dat je de muis veel optilt. Zo'n lichte muis is inderdaad niet fijn als je op extreem hoge sensitivity danwel DPI speelt.

Voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=fVgj79aUgcE
Ik mis nog steeds mijn Logitech g5 na al die jaren
Ik heb nog een paar G5's liggen en ook nog een Mx518, say the word en wij kunnen wat uitwerken ;)
ik heb ook nog een MX518 liggen.
Duizenden uren CS1.5/1.6 mee gespeeld en werkt nog perfect.
Van de MX518 is een remake uitgekomen, misschien is dat nu beter dan een OG:
pricewatch: Logitech MX518 (2019)

Ik verlangde ook terug naar mijn vertrouwde MX518 shape (maar de sensor daarvan is niet zo best meer in vergelijking met wat er beschikbaar is deze dagen dus die gebruik ik nu voor werk), deze nieuwe versie is sinds hij uitkwam mijn game muis. Heerlijk ding, fijn gewicht en perfecte pasvorm voor mijn hand.
Ik heb nu de G703 lightspeed hero en ik ga nooit meer terug naar wired of een andere muis, deze is mega goed, zoveel vrijheid en de response. Voelt directer aan dan een wired muis!
Ik heb nu de G703 lightspeed hero en ik ga nooit meer terug naar wired of een andere muis, deze is mega goed, zoveel vrijheid en de response. Voelt directer aan dan een wired muis!
Zelfde ik gebruik nu mijn Logitech MX Master al weer 5 jaar en hij werkt heerlijk, heb wel de boven buienkant vervangen met een nieuwe die op AliExpress staan, en de accu, want waar je duim rust lost op na zo veel jaar, had er een gat zitten, en had dat eerst gevuld met hot glue, en me accu vervangen met een 1500 mAh accu, zat een 500 mAh accu in, dus gaat nu ongeveer 3x zo lang mee.

Ontopic: Zou echt niet de Cooler Master MM710 of de Glorious Model D of die andere met allemaal gaatjes er in willen hebben, dat is echt smerig, dan heb met 1 a 2 jaar allemaal troep van je lichaam en meer er in, nee dank je, geef mij maar eentje die dicht is, en draadloos is, liefst op Bluetooth.
Ik heb die ook jaren gehad tot 2 jaar terug, ik gebruik nu een Razer Deathadder V2, werkt ook nog prima onder GNU/Linux.

@core_dump Bestaan die nog dan? Nadat ik mijn Logitech g5 moest vervangen heb ik niet meer zo'n zelfde type muis kunnen vinden?
Ik weet uit ervaring dat de G502 dit nog steeds heeft.
Ik ben dus van een G5 over gegaan naar een Viper Mini van Razer, maar ik vind het net zo goed prettig werken (beter zelfs). Mijn G5 was gewoon helemaal op, en na lang zoeken en diverse muizen in de hand gehad te hebben kwam ik toch bij een superlight uit.
Alles kun je uiteindelijk aan wennen :) Ik zat namelijk in precies hetzelfde kamp.
Hier ook. zo'n G9 met de hele rits erin geeft mij veel meer houvast. Waarschijnlijk vooral gewenning, maar ik zou inderdaad niets raken als ik nu de gewichtjes eruit haal.
Een lichte muis wen je op minder dan een dag. Als je die richting uit gaat wordt het zelfs nog heel moeilijk om terug te gaan want dan voelt die zware muis heel kut. Ik dacht eerst hetzelfde als jou maar de ervaring was toch anders. (Heb de Razer Viper, niet de mini)

Dit artikel zijn ook wel de extreme mini muisjes puur gericht op hoog niveau competitief gamen wat vaak jongere mensen met kleinere handjes zijn.
Ik deed dit ook altijd, ik zocht mijn muizen altijd uit op de mogelijkheid om er gewichtjes in te stoppen en deed dan ook alles erin. Lekker zwaar, dan voelde dat ook "premium" aan en niet als zo'n goedkoop flut ding die je gratis bij de pc kreeg.

Maar ik heb sinds een paar maanden de Logitech G Pro Superlight en ik kan echt niet meer terug. Ik heb afgelopen week toevallig weer mijn oudere Logitech muis gebruikt en je merkt dan meteen dat je ook meer gewicht moet stoppen als het eenmaal in beweging is. Zo'n extreem lichte muis voelt voor mij echt als een extensie van mijn hand i.p.v. een object wat ik moet bewegen. Helemaal i.c.m. een hele goede mousepad (Artisan Hayate Otsu) en nieuwe feet voel je gewoon zo goed als geen weerstand als je hand in beweging moet komen.
@Paul Hulsebosch Over de Razer zeg je het volgende:
"Hier geen angle snapping, instelbare lift off-distance of het apart instellen van de cpi-waarde voor horizontale en verticale bewegingen.", maar in het screenshot staat letterlijk de optie lift-off range.
Overigens lijkt angle snapping me zeer onwenselijk tijdens gaming. Software die probeert te raden waar je je muis naartoe wilt bewegen en er een rechte lijn van maakt? Klinkt als input≠output.

Edit:
En volgens deze video https://youtu.be/NscAbQJTRp4?t=84 kun je in de Logitech G Hubsoftware gewoon gevoeligheidspuntjes toevoegen en verwijderen. Ook dat staat letterlijk in het screenshot:
"Als je een dpi-snelheid wilt verwijderen, sleep je deze van de schuifregelaar af."
Vond het al een beetje vreemd, want dit was al mogelijk bij mijn MX518.

Ik vind dit wel wat slordige foutjes.

[Reactie gewijzigd door ybysaia op 22 juli 2024 13:29]

Dat van die lift off is een foutje/typo mijnerzijds. Inmiddels hersteld. Dank voor de opmerkzaamheid!

Wat angle snapping betreft: ik gebruik het (ook) niet. Maar het zit bij verschillende muizen in de software, waaruit ik dan maar opmaak dat er kennelijk behoefte aan is / gebruik van wordt gemaakt. Ik kan me voorstellen dat het handig kan zijn in een game waarin je veel horizontale beweging hebt, maar weinig verticale (games als CS:GO). Dan kan het misschien handig zijn dat mocht je geen perfect horizontale lijn trekt met je muis, maar een heel licht schuin oplopende lijn, dat die gecorrigeerd wordt naar een perfect horizontale. Want dat is wat het doet.

In dat verband vind ik het prettiger dat je de horizontale en verticale cpi-waarde los van elkaar in kunt stellen. Dat is in dat geval wat mij betreft een prettiger setting. Maar goed, angle snapping is in alle gevallen een optie die standaard uit staat en dus welbewust aangezet moet worden.
Dat van angle snapping ben ik absoluut niet met je eens en daar ben ik niet de enige in.
De eerste vijf hits met zoeken op "angle snapping gaming" op DDG levert de volgende resultaten op:
"No, angle snapping is not suitable for gaming."
https://justgestures.com/what-is-angle-snapping/

"For gaming, we highly recommend turning off angle snapping."
https://www.gearrate.com/en/guide/angle-snapping/

"Why angle snapping is bad for gaming"
https://prosettings.net/library/what-is-angle-snapping/

"Why Angle Snapping is Bad for Gaming."
https://rigvana.com/what-...ing-is-it-good-for-games/

"Mouse Correction has to be one of the most annoying things a gamer can experience with his gaming mouse"
https://www.gaming-mice.c...ction-aka-angle-snapping/

Edit:
Als je de gamingmuizen beoordeelt op hun geschiktheid voor gaming, dan snap ik het minpunt van angle snapping niet. Beoordeel je het vanuit het oogpunt voor regulier gebruik waarbij je tabellen in Paint maakt om ze vervolgens naar Word te kopieëren, dan zou ik er eventueel in kunnen komen.

[Reactie gewijzigd door ybysaia op 22 juli 2024 13:29]

Toetsenborden en muizen zijn twee van de meest onhygiënische voorwerpen in huis. In één onderzoek (http://www.center4researc...r-keyboards-toilet-seats/) zaten er op een toetsenbord zelfs 400 keer zoveel bacteriën als op een toiletbril.

Een muis met zo veel gaten (=lastig te bereiken randjes) in een oppervlak dat schoongemaakt zou moeten kunnen worden lijkt me geen goede ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door pitdicker op 22 juli 2024 13:29]

Ligt ook een beetje aan de gebruiker denk ik. Ik zie collega's muizen gebruiken die onder de troep zitten (en ondergespuugde schermen :X ). Of die nou een muis met gaten hebben of niet, maakt dan ook niet meer uit.

Als je wel op hygiëne let, ben je misschien iets langer bezig met de muis, maar dan vind je dat ws ook niet zo erg :P lekker poetsenpoetsenpoetsen.

[Reactie gewijzigd door FunFair op 22 juli 2024 13:29]

Blaat Moderator Harde Waren @FunFair17 november 2021 09:54
Het is ook niet altijd iets waar je controle over hebt. Mijn handen produceren relatief veel talg, waardoor er snel viezigheid ontstaat op mijn toetsenborden en muizen. Als ik een uurtje of 2 gegamed heb, dan mag ik mijn muis al lekker schoon gaan maken.

Dus ik doe dat dan ook. Ik heb een borsteltje waarmee ik de vuiligheid makkelijk weg krijg, en die haal ik elke dag over mijn tobo en muis heen.

Het is iets wat ik heel ongemakkelijk en vervelend vind, maar anders dan regelmatig schoonmaken kan ik er echt niks aan doen. :/

Een muis met gaten zou voor mij dan ook een gigantisch dom idee zijn. In mijn ervaring is zo glad mogelijk het beste, dat is het makkelijkst schoon te houden.

[Reactie gewijzigd door Blaat op 22 juli 2024 13:29]

Dat heb ik wel vaker gelezen, tegelijkertijd denk ik dan "maar gaat er ook iets mis?". Ik heb het idee dat er niet echt wat mis gaat. De mens heeft in principe toch voldoende weerstand?
Het type bacteriën doet er ook toe. De bacteriën op je muis/keyboard zitten doorgaans ook op je handen.

Maar muizen hebben wel steeds meer kiertjes en rare openingen zoals in het artikel, waar vuil goed in blijft zitten. De bacteriën en rotzooi onder de toetsen maken wat minder uit dan wat je direct aanraakt natuurlijk.
Tenzij er echt grote ongelukken gebeuren, komen er toch ook niet zoveel bacterieen op een wc bril? Ge zit daar toch gewoon op met u billen en die zijn normaal toch relatief proper. Een WC bril is dan nog eens een erg makkelijk te reinigen oppervlak.

Ik denk dat een wc bril gewoon een redelijk proper oppervlak is zolang er geen contact is geweest met uitwerpselen. En dat laatste zou bij normaal gebruik toch vermeden moeten worden.
Ik denk dat een wc bril gewoon een redelijk proper oppervlak is zolang er geen contact is geweest met uitwerpselen.
Ooit in het vere verleden (dat is nu toch denk al 22-23 jaar geleden) op een MLO opleiding gezeten (Middelbaar Laboratorium Onderwijs) en daar hadden we een test gedaan met bateriekweekjes van verschillende plekken.

De WC (en dan niet alleen de bril maar ook er omheen), en toen inderdaad ook een toetsenbord gepakt, en nog een flink aantal andere plekken. De WC as veruit het schoonst. En dat was op een school! We geloofde het zelf niet eens...
Een WC wordt ook nog is gereinigd meer zeer aggressieve reinigingsproducten, dus dat maakt het nog extra proper vergeleken met een keuken waar je met een zacht sopje reinigt.

Bovendien vindt iedereen een wc vies, dus blijven we er zoveel mogelijk af en is er minder kans om bacterieen te verspreiden,
Je moet er niet aan likken, verder is het geen probleem
Mooi gezegd. Zolang je dan ook maar niet aan je vingers likt... Het begin van de pandemie had me geleerd dat je toch verrassend vaak met je vingers aan je gezicht zit of bij je mond komt. En wie snoept er niets bij de computer?
De obsessieve FPS gamer gooit zo'n muis na 6 tot 12 maanden in de prullenbak, wat dat betreft kan ik de keuze wel verdedigen.
En dit is de rede dat ik regelmatig de toetsen van mijn bord rag, en die allemaal door het afwaswater heen haal. En het bord zelf met de stofzuiger, water met bleek en een doek.

Ik durf te wedden als de gemiddelde tweaker een bord omkeert en er een paar klappen op geeft, er een complete bakkerij met anderhalve cavia uit valt. Lees in de ochtend nieuws met croissants, snacks tijdens Eve fleet op, bij thuiskomst uurtje F# en mors wat Cup-a-Soup, etc, dat bord moet iedere maand schoon. Zou eigenlijk ook zoiets moeten doen met de muis, maar af en toe wat bleek en dat was het wel.
Ik mis de Logitech G305: pricewatch: Logitech G305 Zwart

Voor 38eu echt een van de beste bang-for-buck lichte muizen die je kan krijgen. Met een lithium AA batterij komt ie op 85 gram uit. Je kan ook nog een AAA batterijg met adapter gebruiken en dan is ie nog lichter.

Daarnaast is draadloos en gaat maanden mee op een AA batterij.

Aanrader.
Precies wat ik ook wilde zeggen, ik zweer hier echt bij! AA-naar-AAA-adapter + Lithium AAA batterij en zonder kapje is zoals ik speel, echt geweldig.

Plaatje zoals ik 'm gebruik:
http://matr1x.nl/305.jpg

[Reactie gewijzigd door MaTr1x op 22 juli 2024 13:29]

Je hebt echter alleen wel een probleem als ie op is en je geen batterijen in huis hebt :+
Daarnaast valt 85gr geloof ik niet meer onder 'ultralight'. Het is natuurlijk nog steeds niet veel gewicht voor een muis.

[Reactie gewijzigd door cardboardgenie op 22 juli 2024 13:29]

Daarom heb ik altijd een doosje Lithium AAA-batterijen in huis en altijd wat bij me naar een LAN :+
En 85gr is met een Lithium AA batterij. Met adapter, Lithium AAA-batterij en zonder kapje is die 76 gram.
Zie https://i.redd.it/t5jr9abh3p211.jpg
Misschien een prima muis maar 85 gram is niet licht meer voor een gaming muis in 2021.
Ik gebruik ze voor mijn werk, en ik vind het toch erg irritant dat ze veel dubbele clicks maakt terwijl ik maar 1 klik wil doen, vooral lastig met snelle copy paste acties in putty op Linux. Je kopieert een wachtwoord of IP adres naar je clipboard , vervolgens rechts klikken in putty om het te plakken in de console, dan dan heb ik vaak ongewenst een dubbele rechtsklik als resultaat.
Anders dan dat werkt ze wel snel, en ze heeft een belachelijk goede batterijduur ( tov mijn game muis, de g900 ). en die blauwe die ik heb ziet er wel funky uit :)
Waarom hebben al deze muizen nog een kabel? Zit er teveel lag op een draadloze verbinding?
Zeker bij zo'n lichte muis ga je het gewicht vd kabel des te meer voelen lijkt me. Om nog maar niet te spreken over het blijven vd kabel en de veerkracht vd kabel die je muis doet bewegen als je 'm even los laat.
Zeker bij zo'n lichte muis ga je het gewicht vd kabel des te meer voelen lijkt me. Om nog maar niet te spreken over het blijven vd kabel en de veerkracht vd kabel die je muis doet bewegen als je 'm even los laat.
Als ik je goed begrijp, dan heb je daar ook weer andere oplossingen voor:
https://www.google.com/search?q=bungee+mouse
Waarom hebben al deze muizen nog een kabel? Zit er teveel lag op een draadloze verbinding?
Ik weet niet of het de primaire reden is waarom dat ze liever bedraad kiezen tov draadloos, maar wat ik merkte toentertijd is dat je niet onverwachts met een lege muis wil zitten. Vroeger gingen er natuurlijk 2 AAA batterijen in wat het gewicht ook niet ten goede komt.. ;)

[Reactie gewijzigd door enira op 22 juli 2024 13:29]

Vroeger inderdaad de latency op wireless en de batterij issue, en het feit dat je de muis niet kon gebruiken als deze oplaadbaar was. Dan had je of een reserve muis nodig, of een geforceerde break :+ . Tegenwoordig is er een groot aantal modellen dat zowel draadloos als met draad gebruikt kan worden (en dus tegelijk aan het opladen is) en is bij de betere merken latency echt geen issue meer.

Maar het inbouwen van deze functionaliteit kost waarschijnlijk ruimte die er niet is, of gewicht dat het geen superlight meer is, of is duur en pusht de muis naar een hoger prijssegment.

[Reactie gewijzigd door cardboardgenie op 22 juli 2024 13:29]

Accu's en batterijen zijn "zwaar", als je die in je muis moet stoppen dan kan je niet showen met het gewicht van je muis. Het aantal gram dat een muis weegt is tegenwoordig een selling point. En dan nog het risico dat je midden in een game sessie met een lege muis komt te zitten.

Al bewijst de Logitech G305 met een adapter om er een AAA batterij in te doen dat het wel prima mogelijk moet zijn. Door zelf wat gaten te boren in de case kan je nog wat gewicht besparen.
De betere draadloze muizen hebben tegenwoordig latency die gelijk is aan kabel. Een muis met kabel zie je onder esports profs dan ook steeds minder anno 2021.
Ik ben nu een half jaar in bezit van de Logitech X Superlight als vervanger van een Zowie FK2.

Ik ben echt super tevreden met de muis. Dezelfde vorm dus was zo goed als 0 gewenning. In het minpunt dat de behuizing veel te glad zou zijn herken ik mij totaal niet in. Nog geen enkele keer gedacht 'laat ik de grip tape gebruiken'. Ook dat de kabel niet braided is, is eigenlijk een verwaarloosbaar minpunt. De muis heeft een accu waar je makkelijk 2 weken mee doet en ook zo weer opgeladen is. Dus enkel als je het zelf echt vergeet zal je even aan de kabel moeten spelen. Het is mij echter nog niet overkomen en de muis geeft het ook netjes aan als hij opgeladen moet worden (ik geloof rond de 20% accu resterende, dus nog steeds ~2 dagen).

Edit: ik gebruik standaard een cpi van 800 (desktop 1440p) dus persoonlijk mis ik de cpi switch knop niet maar kan me voorstellen dat dit een deal-breaker kan zijn als dit een must voor je is. Bij de FK2 zat deze aan de onderkant dus was deze ook al niet makkelijk on the fly te gebruiken

Ik kan de muis alleen maar ten zeerste aanraden aan mensen die bijv een Zowie FK2 hebben en naar een draadloze muis willen.

Tot slot is het wel erg makkelijk om dus te zeggen 'de rest van de muizen is bedraad dus zo testen we alle muizen'. Een draadloze muis speelt echt zo anders/vrijer heb ik gemerkt, geen cable drag. Als je een cord bungee gebruikt bij een bedrade muis kom je een beetje in de buurt van dit gevoel.

[Reactie gewijzigd door cardboardgenie op 22 juli 2024 13:29]

ik heb de g pro wireless, zelfde design en zelfde buitenkant en ook ik ervaar geen problemen met grip. Alleen heel even aan het begin voelt die heel glad en na 1 minuut zit die super goed vast. Maar als je een muis er lang zet met rubbers lijkt hij inderdaad heel glad, maar tijdens het gebruiken valt het echt niet op!
Ik heb ook de G Pro Wireless, vooral omdat ik hem linkshandig gebruik en de G Pro Wireless X Superlight geen knoppen aan de rechterkant heeft. Dit was de enige lichte muis met knoppen links en een symmetrisch ontwerp die ik kon vinden.
Het handige van die knoppen is verder (bij zowel de oude als superlight) dat ze uitneembaar zijn en te verwisselen zijn met vlakke plaatjes die magnetisch op hun plek gehouden worden. Zo kan je zelf kiezen hoeveel en welke knoppen je aan de muis wil hebben. Ik heb de knoppen aan de linkerkant verwijderd zodat ik er niet per ongeluk met mijn pink op druk.
Ik vond de oude Logitech Setpoint software handiger dan de hierbij meegeleverde G Hub, maar op zich is alle functionaliteit makkelijk terug te vinden. Net als @justgopown heb ik helemaal geen problemen met grip.
Ik kan me gewoon niet voorstellen dat iemand serieus een muis koopt vol gaatjes.
Een normale muis is al lastig schoon te houden, laat staan als die vol met allemaal gaatjes en gleuven zit die alleen nog maar extra vuil binnen laten en vasthouden.
In de praktijk lijkt dat tot nu toe mee te vallen. Mits je het gewoon goed bijhoudt zoals eigenlijk met alles binnen je build :P
Dit inderdaad, ik kan me niet voorstellen dat die paar gram plastic die daarmee bespaard wordt nou het verschil uit maakt voor goede gameprestaties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.