Razer Viper Mini Review

CriticalHit_NL
1 september 2020, laatste update op 6 juni 2023, 2.806 views Product gekocht

Razer Viper Mini

Zeer lichte, solide muis met een fijne form en een goede sensor voor een zachte prijs. De muis glijdt zeer soepel over een stoffen muismat, het scrolwiel geeft fijne feedback en indrukken kost geen moeite. Niets aan de muis rammelt, de knoppen voelen goed en trefzeker aan.

Pluspunten

• Zeer licht & solide bouw, geen rammeltjes.
  • Kabel is vrij soepel, soepeler dan Logitech muizen.
  • Voetjes zijn van zeer hoge kwaliteit en glijden enorm soepel op een stoffen muismat. Een veel solidere indruk dan de gliders die Logitech muizen sinds de G502 hebben waarbij de lijm week wordt door warme handen en de gliders van plek verschuiven of binnen 2 jaar zelfs scheuren of geheel tot de bodem weg slijten.
  • Goede sensor (Pixart PWM3359). T/m 5 instelbare DPI profielen.
  • De knoppen en het scrolwiel voelen solide aan, rammelen/bewegen niet en voelen trefzeker aan met een fijn geluid. Het scrolwiel skipt niet en het indrukken gaat erg soepel. Tijdens het indrukken van knoppen blijft de muis soepel bewegen. Tevens wordt er gebruik gemaakt van lasers voor de klikregistratie in plaats van mechanische switches wat dubbelklikken geheel elimineert maakt de knop reactietijd lager.
  • Kan prima werken zonder extra software, de instellingen worden grotendeels op de muis zelf opgeslagen (behalve RGB). De Razer Synapse 3 software heeft niet perse een account nodig en er kan een gast-account worden gebruikt om de muis te configureren.
  • De coating van de muis voelt fijn aan en geeft iets of wat extra grip. Dit zal echter waarschijnlijk na verloop van tijd wel glad slijten zoals met alle plastic muizen, maar je zal nooit met volledig weggesleten rubber zitten wat de muis niet langer comfortabel zou maken. Deze muis is duurzamer.
  • De prijs, zeer competitief in de markt geplaatst en je betaald eigenlijk minder dan wat je ervoor terug krijgt. Dikke plus voor Razer om op deze manier opnieuw het muizen landschap proberen op te schudden.

Minpunten

• Lift-off-distance (LOD) is een beetje aan de hogere kant, dit kan echter verlaagd worden in de software met calibratie, echter dit kan voor tracking-problemen zorgen op bepaalde ondergronden. De standaard instelling werkt overigens prima als je hier jezelf niet aan stoort.
  • De omranding van de sensor gebruikt niet hetzelfde materiaal als de voetjes van de muis, het is ruwer zoals de coating van de muis zelf. Dit kan op een stoffen muismat soms voor een wat schraperig geluid kunnen zorgen maar het beïnvloed het bewegen verder niet.
  • RGB kan worden uitgezet en dit kan worden opgeslagen worden op de muis zelf, echter overige RGB instellingen zijn niet bruikbaar als de Razer Synapse software niet draait.
  • Razer Synapse software heeft geen goede reputatie, zelf echter nog geen nadeel ervaren. Wel is het softwarepakket met 400MB best lomp te noemen.
  • Geen calibratie mogelijk op een eigen muismat, enkel op basis van een lijst van Razer muismatten.

De Razer Viper Mini

Inleiding
Ik zocht een nieuwe muis als vervanger voor de inmiddels versleten Logitech G502 en diens vervanger de Logitech G Pro.

Ben opgegroeid met het gamen met lichte standaard Logitech SBF-96 PS/2 muizen die lekker licht en fijn in de hand lagen, het koste geen moeite deze muizen te bewegen of op te tillen, ik heb er enkelen van versleten maar met deze muizen kon ik beter FPS-games spelen van de G502 en de G Pro die hierna als vervanger kwamen.

De Logitech G502 en G Pro waren gekocht omdat een upgrade naar een 1440P scherm gewoon teveel werd voor het simpele muisje met een 400-DPI sensor en omdat het nieuwe bureau het gebruik ervan minder fijn maakte, tot de dag van vandaag is hij echter nog wel aangesloten.

Ja de sensor van de Logitech SBF-96 is niet super gezien deze met enig gemak op tilt was te jagen, maar de nieuwe 'game' muizen hebben het fijne gevoel nooit meer kunnen evenaren. Het scrolwiel was ook beter dan beiden de nieuwe muizen die last hebben van ratels, skippen of zelfs terugscrollen als je voorruit scrolt, het indrukken van het scrolwiel van de G Pro is ook veel te stroef en op beiden 'game' muizen was de grip minder.

Maar goed, toen kwamen de opvolgers.

Terwijl de Logitech SBF-96 prima 6-7 jaar intensief gebruik kan doorstaan zonder dat de voetjes verslijten, het muiswiel skipt of er dubbelkliks optreden kan Logitech blijkbaar die oude kwaliteit al jaren niet meer evenaren met hun nieuwe en duurdere muizen.

Binnen 2 jaar zijn beiden de G502 en de G Pro gewoon afgeschreven, de voetjes scheuren of bewegen van hun plek doordat de warme handen de lijm van de voetjes week maken na verloop van tijd. De G Pro heeft dit nog erger doordat de voetjes kleiner zijn en er minder oppervlak te verdelen valt met het gewicht, wat dus het soepele glijden ook verminderd.

Logitech G Pro - Nieuw:

Logitech G Pro - 2 jaar oud:

Bij de G502 is tevens de kwaliteit van de gevlochten kabel slechter waardoor deze binnen anderhalf jaar gewoon open slijt door heen en weer te bewegen op hetzelfde punt op een gladde houten oppervlak, dit verwacht je niet van de prijs die je ervoor betaald.

Beiden nieuwe Logitech muizen zijn zwaarder en groter, vooral de G502 leent zich niet goed voor FPS-shooters door het hoge gewicht, ben dan ook iemand die lage DPI-instellingen gebruikt dus het vele bewegen komt de lompheid van die muis niet ten goede.

Toen ik merkte dat de voetjes van de Logitech G Pro bijna op hun eind kwamen ben ik gaan kijken voor een opvolger, gezien de kwaliteit van de voetjes, de stugge kabels en de slechte scrolwielen van Logitech met deze muizen mij teleurgesteld hebben ben ik heiligschennis gaan plegen, want nu is er voor het eerst een Razer product in huis.

Razer zag ik voorheen altijd als het merk met de te hoge prijzen en matige bouwkwaliteit en afwerking met een hele hoop marketing gimmicks en over-design, maar met de nieuwe Razer Viper Mini lijkt Razer zich zeer competitief op te stellen met prijzen waarvan je zou denken dat ze te laag zijn voor wat je ervoor krijgt.

Verbazingwekkend en een dikke plus voor Razer in dit geval want de muis in in mijn optiek met de mindere sensor beter dan de Logitech G Pro en de Logitech G502 terwijl deze muizen duurder zijn, echter hebben die wel een iets betere sensor. (in mijn geval 12.000DPI met de Pixart PWM3366)

Verpakking:

Hieronder staan enkele foto's van de verpakking, de muis is netjes verpakt, de kabel is gebundeld met een flexibel verstelbaar rubberen bandje, er zit een klein boekje bij met wat informatie en korte uitleg en een sticker met het Razer logo die reflecteert met verschillende kleuren.

De muis

De muis is met z'n lichtgewicht van circa 60 gram en zijn kleine grootte is een genot om mee te werken en leent zich vooral voor de claw of hybrid-claw grip, palm grip is de muis niet echt voor bedoelt. Door het lichte gewicht heb je veel minder snel last van vermoeidheid en de gladde voetjes helpen hierbij een hoop. Het optillen van de muis kost ook geen echte inspanning.

Wel moet er opgemerkt worden dat de opgehoogde rand rondom het sensor van de muis niet is uitgerust met gliders, echter deze rand lijkt net iets minder hoog te zijn dan de hoogte van de voetjes zelf, maar het kan op een stoffen muismat wel een beetje een soort schraap-geluid geven gezien het ruw is zoals de coating van de muis zelf, hier stoor ik me echter niet aan. Kleine misser maar wel iets om rekening mee te houden.

De coating die op de muis zit zorgt voor een beetje extra grip, echter het moet maar je ding zijn want persoonlijk heb ik liever gladgestreken plastic die letterlijk aan je handen blijven kleven bij intensieve game-sessies waarbij je niet eens meer je spieren nodig hebt de muis op te tillen. :+
Rubber zou hier in het voordeel zijn maar als dat eenmaal is weggesleten heb je niet veel goeds meer over, deze muis zou dus een langere levensduur moeten hebben hierdoor.

De gevlochten kabel is zoals gezegd redelijk soepel, soepeler dan wat Logitech levert bij hun muizen, al heeft Razer muizen gehad zoals de draadloze Mamba's met 6400DPI die hele dunne flexibele kabeltjes hadden die je makkelijk opgerold voor je muis kon leggen, dat had mogelijk zelfs nog beter geweest, echter was de bouwkwaliteit van die dingen meer dan beroerd.

De knoppen voelen solide aan, niets rammelt of wiebelt er aan de muis, ook niet het scrolwiel wat Logitech de afgelopen 6+ jaar blijkbaar niet meer onder de knie heeft. De kliks geven een fijn geluid en fijne feedback met een kleine travel-distance. Verder maken de knoppen gebruik van optische switches met lasers, nooit meer dubbelklik problemen dus!

Het scrolwiel klikt ook vrij soepel in terwijl de Logitech G Pro vrij veel kracht nodig is wat het soepel bewegen van de muis nadelig beïnvloed met de kleine voetjes, het gaat zelfs soepeler dan het scrolwiel van de Logitech G502 en heeft geen last van het ''overslaan'' van een scrolbeweging of willekeurig naar beneden te scrollen bij naar boven scrollen. Verder heeft het scrolwiel genoeg grip.

Er zit aan de achterkant RGB verlichting die standaard het kleurenspectrum afgaan, het licht daarvan is minder overdreven aanwezig als van de Logitech G Pro met beiden op 100% brightness, ook zit er een verlichting-strip aan de achterzijde van de muis aan de onderkant wat het een beetje een Need for Speed Underground gevoel geeft.

Ben je echter geen RGB fan kan deze verlichting middels de 400MB zware Razer Synapse software worden uitgezet, overige RGB instellingen vereisen echter dat de software blijft draaien. Vroeger scheen de software enkel te functioneren met het registreren van een account maar dit is niet nodig, er kan een gast account worden gebruikt om de muis te configureren.

De lift-off-distance is iets of wat aan de hogere kant, mogelijk door het gebruikte sensor (Pixart PWM3359) maar dit kan nog getweakt worden in de Razer Synapse software bij het kiezen van een Razer-muismat bij de calibratie. Echter calibratie kan enkel op basis van muismatten van Razer zelf. Deze muis ondersteund geen custom muismat calibratie.

Echter, ondanks dat het calibreren op een niet-razer muismat niet mogelijk is, is de standaard instelling meer dan prima naar mijn idee.

Verder kan in de software de DPI worden ingesteld t/m 5 verschillende DPI profielen, de DPI kan met trapjes van 100 verlaagd of verhoogd worden. De polling rate kan worden ingesteld worden op 125, 500 en 1000Hz, dit geldt dan echter ook voor alle DPI profielen. Deze instellingen worden op de muis opgeslagen.

Ook kent de software een "Hypershift" functionaliteit, een muisknop kan worden opgeofferd om als Hypershift knop te worden gebruikt, als deze muisknop ingedrukt gehouden wordt is het mogelijk alle andere muisknoppen een andere functie te laten uitvoeren, dit is een extraatje bovenop het kunnen aanpassen van de standaard knoppen. Ook deze instellingen worden op de muis opgeslagen.

Tot slot
Al in al een fijne muis tot dusver, Razer heeft zich op het gebied van prijs/kwaliteit een stuk verbeterd en deze muis is lekker no-nonsense, licht en fijn voor mensen die graag twitchy-shooters spelen. Voor de mensen die geen kabel willen gebruiken is de stille hoop gevestigd op een Viper Mini Ultimate, die bestaat echter nog niet.

Dus als je een lichte muis zoekt voor kleine tot gemiddelde handen en ben je iemand die claw of hybrid-claw grip gebruikt kijk dan niet verder want met de prijs van deze muis kan je haast niet verkeerd schieten, zeker het uitproberen waard.

Zie ook onderstaande video's voor meer informatie:

Heb jij ook een Razer Viper Mini?

Vraag & Aanbod

Echt een super review, ik heb er gelijk één besteld op aliexpress, lijkt me een hele goede muis voor shooters.
Bedankt, hopelijk heb je er plezier mee.
Gelukkig kost het geen hoofdprijs indien dat niet zo is, de juiste muis vinden kan zo lastig zijn.
Net wat ik nodig heb qua info. Geweldige review!
Dank, ben blij dat je er wat aan hebt. :)
Ik heb mijne ook binnen, wat ik super fijn vind is dat ik de razer software niet hoef te installeren, een van de standaard dpi standen is al welke ik nodig heb.
Voelt wel als een grote upgrade vergeleken met de logitech g203, veel lichter en hij glijdt zoveel beter.
Dat is mooi, gelukkig ben je er blij mee, geniet ervan. :*)
Thanks voor de duidelijke review! Nu met Black Friday nog maar €36,99. Deze ga ik dus nog even gauw bestellen, voordat de aanbieding afloopt ;) .
Geen probleem, veel succes ermee. :)
Moet wel zeggen dat de 'coating' laag na enkele weken al glad kan worden bij veel gebruik maar mijn inziens geeft dat gladde plastic toch iets meer grip, geen heel groot probleem.
Ik heb nog even zitten kijken, maar mijn handen zijn 18cm lang. Kan je daarmee alleen maar in claw-grip of ook gewoon met een palm-grip? Want lijkt me fijn om niet altijd met de claw-grip te gamen bijv. maar ook gewoon bij andere dingen in een makkelijkere houding. Weet niet hoe dat bij jou zit?
Wanneer hij wat klein is voor palmgrip zou ik naar de normale Viper moeten, die weer net een stukje prijziger is.
Ik weet niet precies de lengte maar de echte palm-grip waar de gehele palm op de achterzijde van de muis rust is voor mij niet echt prettig bij deze muis, dan zou je een iets grotere/langere muis moeten hebben denk ik.
Gebruik hem zelf meestal met claw of een fingertip grip (had dat eigenlijk per abuis hybrid-claw grip genoemd) waarbij de palm eigenlijk achter de muis ligt zonder contact te maken.
Fingertip gebruik ik nu ook, dus is niet een grote ramp. Ik zal nog eens even kijken of er muizen zijn die meer in de buurt komen en anders neem ik de Viper Mini. Thanks voor de info!
Mijn dochter heeft er eentje en ik heb er al 2 kado gegeven aan de klasgenootjes van mijn zoontje. Ze hebben even op bol.com aan 30 euro gestaan en toen heb ik er nog 2 gekocht.
Supergoede muis voor kinderen.
Mijn zoon speelt met mijn "oude" razor aangezien hij deze muis cooler vindt ... :-).
Bedankt voor de review. Gaat mijn petje te boven maar bevestigd dat het een hele goede muis is voor zijn prijs.
Fijn om te horen dat de muis bevalt, graag gedaan. :)