€ 84,99 bij NBB.com

Logitech MX Master 3S Grafiet Review

_Johannn_ Testpanel
22 juli 2022, laatste update op 26 juli 2022, 704 views Testpanel

Logitech MX Master 3S Grafiet

Erg fijne muis met hele stille knoppen en de batterij gaat lang mee. Met de Logi Options+ sofware kun je per applicatie de functie van de muisknoppen instellen. Het switchen tussen apparaten werkt erg makkelijk en snel.

Pluspunten

• Stille knoppen
  • Batterij
  • Knoppen zelf in te stellen

Minpunten

• Positie duimknop
  • Prijzig
  • Geen opberg vakje voor bolt-ontvanger

Inleiding

Ik was een van de gelukkig winnaars om deel te nemen aan het testpanel voor de Logi MX Master 3S.
Inmiddels liggen mijn echte gamer jaren achter me, met nu 2 jonge kinderen in huis zit het fanatieke gamen er niet meer in. Mijn vorige muis een Logitech G700 is nu dus vervangen voor de Logi MX Master 3S. De laatste jaren gebruikte ik alle extra knoppen van de G700 toch al niet meer, was de batterij niet helemaal in orde waardoor ik hem bedraad gebruikte ipv draadloos.
De Logi MX Master 3S is een lichtere muis ten opzichte van mij G700, maar ligt erg fijn in de hand en glijdt soepel over mijn bureau zonder muismat. De knoppen zijn opvallend stil, je hoort ze nagenoeg niet, terwijl ze toch de juiste feedback geven tijdens het klikken.

Algemene beoordeling

Erg fijne muis die zonder de Logi Options+ software ook prima kan werken. Met de software heb je wat extra mogelijkheden zoals het inschakelen van 8000 DPI en per applicatie instellen wat de muisknoppen moeten doen.
De batterij is na een week gebruiken, voor zowel werk als prive, slecht 10% in accuduur gezakt.
Wat ik wel mis is dat er geen klepje in de muis zit waar de je Bolt-ontvanger in kan plaatsen, iets wat andere muizen vaak wel kan.

Ergonomie

De muis ligt fijn in de hand, beweegt erg soepel over het bureau. De positie van de duimknop is niet helemaal optimaal, deze valt voor mij lastig in te drukken met mijn duim, daarvoor moet ik echt het kootje van mijn duim gebruiken wat niet heel natuurlijk aanvoelt.

Functionaliteit

Middels de Logi options software kan je per applicatie instellen wat voor functionaliteit je aan bepaalde knoppen kan hangen.
Zo kan je met het extra scrollwiel op de desktop het geluid harder en zachter zetten, terwijl je in de browser ermee kan navigeren tussen de tabbladen.

Zo kan je dus ook in word instellen dat je met de vooruit en terug knoppen op de muis kopieert en plakt of ongedaan maken of er zelf een sneltoets onder hangt.

Het scrollwiel werkt erg prettig, bij langzaam scrollen voel je de tikkende feedback van het muiswiel, terwijl wanneer je sneller scrollt hij automatisch overgaat naar een vrije scroll modus. Dit werkt heel intuïtief en je kan op deze manier erg makkelijk schakelen tussen rustig en precies scrollen, naar heel vlot scrollen.

Het is mogelijk om meerdere (3) apparaten te koppelen aan de muis, met een knop aan de onderkant kan gewisseld worden tussen de ingestelde apparaten. Na een druk op de knop is de muis nagenoeg gelijk te gebruiken op het andere apparaat. Het wisselen tussen de apparaten werkt erg makkelijk en snel.

Precisie

Middel de Logi Options+ software heb je de mogelijkheid om de sensor in te stellen tot 8000 DPI, wanneer je dit doet gaat de muis het hele scherm over zonder dat je er echt iets mee kan doen. Je kan ook zelf een DPI instellen middels een slider. Wanneer je de 8000 DPI optie niet aanzet kan je met een percentage de aanwijzer snelheid instellen.

Vormgeving

Ik ben zelf er te spreken over de vormgeving, het is een mooie muis om te zien, ligt fijn in de hand en glijd soepel over het bureau. Het laten rusten van de duim op de muis voelt er prettig. Al met al erg fijn vormgegeven.

Bouwkwaliteit

De muis voelt solide aan met erg stille en fijne knoppen. Een persoonlijk nadeel vind ik de positie van de duim knop, die kan ik niet makkelijk indrukken. Om die in te drukken moet ik meer met het kootje van mijn duim drukken wat (nog) niet natuurlijk aanvoelt. Een ander minpunt ten opzicht van de G700 die ik hiervoor gebruikte is de batterij van de muis. Deze is niet zo makkelijk te vervangen als bij de G700, daar kon ik gewoon een klepje openmaken en de batterij wisselen. Bij de MX master 3S moet ik de plakstrips verwijderen, vervolgens de schroeven eruit halen en dan heb ik toegang tot de batterij. Iets in mij zegt dat bij het sluiten van de muis de plakstrips niet meer zo goed zullen plakken, want vaak als die eenmaal los zijn geweest plakken ze niet meer zo goed.

Drivers en ondersteuning

De muis werkt zodra je hem hebt gekoppeld via bluetooth of de bijgeleverde Bolt-ontvanger gelijk zonder het installeren van extra drivers of software. Wanneer je toch de de Logi Options+ software installeert heb ook de mogelijkheid om de firmware van de muis te updaten, dit was bij mij nog niet nodig omdat de firmware nog up to date was.
Het is tevens mogelijk om aan de Bolt-ontvanger meerdere Logitecht apparaten te koppelen, ik kreeg het enkel voor elkaar via de software een tweede apparaat aan te sluiten, daarvoor had ik een tweede Bolt-ontvanger nodig (die ook bij mijn toetsenbord geleverd zat). Na het instellen middels de software was het wel mogelijk om beide apparaten op 1 ontvanger aan te sluiten.

Prijs

De prijs is wat aan de hoge kant, op het moment van schrijven is die 106 euro. Zelf zou ik dat zo snel niet uitgeven aan een muis. Maar het is wel een ontzettend fijne muis om mee te werken.

Heb jij ook een Logitech MX Master 3S Grafiet?

Vraag & Aanbod