Door Willem de Moor

Redacteur

MX Mechanical en Master MX 3S Review

Logitechs prijzige high-end desktopset

11-07-2022 • 06:01

142

Singlepage-opmaak

De MX Master 3S-muis

We testen niet vaak muizen bij Tweakers, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zoals sommigen wellicht is opgevallen, pusht Logitech de MX Mechanical samen met zijn nieuwe muis, de MX Master 3S. Aangezien ondergetekende privé een MX Master 3 gebruikt, wat een vergelijking logisch maakt, willen we je een korte impressie van de opvolger niet onthouden.

Op het eerste gezicht lijkt de 3S sprekend op de gewone 3, maar ons testexemplaar is donkergrijs of 'grafiet' en de 3 is een (licht)grijze variant. Los daarvan is er uiterlijk weinig veranderd. Onder de motorkap heeft Logitech echter twee significante aanpassingen doorgevoerd. Ten eerste is de optische sensor vervangen. In de Master 3 zit een 4000dpi-sensor, waar de 3S een 8000dpi-sensor heeft. Dat moet accuratere bewegingen opleveren en uiteraard moet de muis ongeacht de ondergrond zijn positie kunnen bepalen. De sensors zijn in beide gevallen Darkfield Laser-sensors, die op alle ondergronden, waaronder glas, moeten werken. De muizen hebben beide een pollingrate van 125Hz, dus elke 8ms wordt de positie van de muis doorgegeven.

Logitech MX Master 3S
Logitech MX Master 3SLogitech MX Master 3SLogitech MX Master 3S

Een tweede aanpassing, waar je waarschijnlijk in de praktijk meer van merkt, is de nieuwe klik. Logitech heeft de Omron-switches van de Master 3 vervangen door Kailh-switches, die veel stiller zijn. Het bedrijf spreekt van 90 procent minder geluid en het scheelt inderdaad enorm. Wie zich weleens ergert aan het klikgeluid zal de 3S dus kunnen waarderen. Keerzijde is dat waar de Master 3 een duidelijk hoor- en voelbare klik heeft, dat bij de 3S minder het geval is. De responsiviteit is gevoelsmatig gelijk, maar de feedback is wat minder. Je kunt overigens zelf ook losse Kailh-switches kopen en de Omron-switches in de Master 3 vervangen. Handleidingen als deze helpen je daarbij, maar enige handigheid met een soldeerbout is een vereiste. Overigens is het misschien handig om direct wat glijstickers, of glide pads, te kopen bij je switchbestelling. Die moet je verwijderen om bij de schroefjes te komen en willen nog weleens weigeren om een tweede keer netjes te blijven plakken.

Logitech MX Master 3S Logi+Logitech MX Master 3S Logi+Logitech MX Master 3S Logi+

In de test-pc zijn een Unifying- en Bolt-receiver aanwezig en gelukkig kan de 3S op die laatste, samen met de MX Mechanical, aangesloten worden. Om alle features te gebruiken heb je de software Logi Options+ nodig en in de set-up van de muis kun je kiezen tussen het standaard sensorbereik en het vergrote bereik tot 8000dpi. Opvallend daarbij is dat de muissnelheid bij het standaard bereik in procenten en bij het 8000dpi-bereik in dpi wordt ingesteld. Tijdens gebruik stond de muis op 50 procent zonder 8k-dpi ingeschakeld. Schakel je dat wel in, dan wordt het gebruik van de muis, in ieder geval voor ondergetekende bij normaal kantoorgebruik, onbruikbaar snel. Voor de toepassingsspecifieke instellingen, waarbij je andere acties voor je knoppen kunt definiëren dan standaard, moeten plug-ins gedownload worden. Fijn detail is overigens dat Logi Options+ weliswaar om een account en login vraagt, maar dat dat niet nodig is om alle functies van de software te gebruiken. Dat was met voorganger Logitech Options anders; die software vereiste een account om zelfs maar de firmware van je muis of toetsenbord te kunnen updaten.