Torrentclient Tribler gebruikt onderdelen Tor voor anonieme downloads

Onderzoekers van de TU Delft hebben Tribler 6.3 uitgebracht. De torrentclient gebruikt onderdelen van het Tor-anonimiseringsprotocol waardoor het mogelijk moet worden om anoniem te downloaden. In de toekomst moet ook een seeder anoniem via bittorrent werken.

Onder leiding van dr. Johan Pouwelse werkt een team onderzoekers aan de TU Delft al meer dan negen jaar aan Tribler, een opensource p2p-client die leunt op het bittorrentprotocol. Tribler heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht aan het verspreiden van video via p2p-technologie, waardoor videostreams al tijdens het downloaden bekeken kunnen worden. Onder andere de Popcorn Time-applicatie die de afgelopen maanden veel stof heeft doen opwaaien, gebruikt deze technologie. Ook werkte Tribler aan indexerings- en zoekmogelijkheden.

Pouwelse en zijn team hebben zich met de release van versie 6.3 van Tribler, die dinsdag is uitgekomen, gericht op een andere innovatie: het mogelijk maken om data anoniem te downloaden via bittorrent-netwerken. Tot nu toe zijn bittorrentgebruikers eenvoudig te traceren, omdat ip-adressen niet gemaskeerd worden. De makers van Tribler 6.3 stellen echter dat de implementatie van delen van het anonimiseringsprotocol Tor in combinatie met zijn bittorrent-implementatie het mogelijk maken om anoniem te downloaden.

Het anonimiseringsprotocol van Tribler 6.3 maakt gebruik van meerdere tussenstations in de vorm van proxies. Een bittorrentdownloader, in torrentjargon een 'leecher' geheten, maakt contact met een eerste proxy die ervoor zorgt dat alle data wordt versleuteld en doorgestuurd naar een volgende proxy. Data wordt via het udp-protocol na een koppeling met een tweede en derde proxy steeds opnieuw versleuteld, waarna vervolgens contact met de bron, ofwel de seeder, wordt gelegd. Volgens de Tribler-makers wordt het door het toepassen van drie proxylagen en meerdere encryptieslagen vrijwel onmogelijk om het dataverkeer van leechers te monitoren. Hierdoor wordt de downloader onzichtbaar.

De seeder is in deze implementatie van onderdelen van het Tor-protocol in Tribler nog wel zichtbaar, maar Pouwelse laat aan Tweakers weten dat zijn team werkt aan softwarecode om ook deze deelnemer in een 'torrentzwerm' anoniem te maken. Hierdoor moet uiteindelijk een 'end-to-end' encryptielaag aan het torrentprotocol toegevoegd worden waardoor het vrijwel onmogelijk moet worden om zowel downloaders als uploaders te traceren.

Volgens Pouwelse is de implementatie van delen van het Tor-protocol door zijn ontwikkelteam zo uitgevoerd dat het torrentverkeer niet ernstig wordt vertraagd: downloadsnelheden van meerdere megabytes per seconde zouden in testomgevingen al zijn behaald, al roept Pouwelse gebruikers op om mee te helpen met testen. De huidige testversie laat de gebruiker al een testbestand van 50MB delen. Het reguliere Tor-protocol zorgt wel voor enige mate van anonimiteit, maar veel gebruikers klagen over trage verbindingen bij het browsen als gevolg van een beperkte capaciteit van het anonimiseringsnetwerk. Als er torrentverkeer via Tor wordt geleid ontstaat hetzelfde probleem.

Mocht Tribler er in slagen om de hele bittorrent-keten te anonimiseren en de code breed wordt geïmplementeerd, dan wordt het bijvoorbeeld voor toezichthouders en auteursrechthebbenden aanmerkelijk moeilijker om de verspreiding van mogelijk illegale content te monitoren of tegen te gaan. Bovendien zegt Tribler een 'compromisloze' p2p-architectuur te hebben, zonder enige servers. Hierdoor word het vrijwel onmogelijk om dergelijke torrentnetwerken in zijn geheel uit te schakelen.

Proxylagen in Tribler

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-09-2014 • 14:00

103

Lees meer

TU Delft: toekomst is aan p2p-tv
TU Delft: toekomst is aan p2p-tv Nieuws van 20 maart 2006

Reacties (103)

103
86
66
12
3
3
Wijzig sortering
Leuk idee, alhoewel het in feite vrij nutteloos is. Je weet dan misschien niet wat iemand precies download, maar je weet wel dat iemand illegaal aan het downloaden is en daardoor weer nutteloos wordt.

@CivLord,

Zolang je informatie hebt over de bestanden en de seeders (en dat heb je bij torrent) dan kan je gewoon een lijst opbouwen wat er allemaal gedownload wordt. Tenzij je het netwerk overspoelt wordt met legale content (wat ik erg betwijfel) heb je gewoon nog precies hetzelfde. Als 100% van de content illegaal is dan kom je er wel achter dat iemand illegaal bezig is want je ip zal gewoon ergens zichtbaar zijn in het netwerk (zo werkt Tor en torrent).

@ianman,

Waarom zou je legale content met zo'n client willen binnen halen dan? Het is niet alsof jij je nou zorgen gaat maken als iemand weet dat jij een Linux iso binnenhaalt (tenzij je wel erg anti-Linux mensen in je omgeving hebt :+). Steam is een heel ander protocol en programma en heeft hier helemaal niks mee te maken.

[Reactie gewijzigd door Phyxion op 22 juli 2024 14:17]

Anoniem: 406468 @Phyxion2 september 2014 15:26
Je weet dan misschien niet wat iemand precies download, maar je weet wel dat iemand illegaal aan het downloaden is en daardoor weer nutteloos wordt.
Dat is volledig incorrect. Ten eerste weet je niet wat er gedownload wordt, want de verbinding heeft een end-to-end versleuteling. Alleen met behulp van spyware is het mogelijk te achterhalen wat iemand download, maar dan kan je net zo goed achter iemands schouder meekijken. Ten tweede is het dus niet aan te tonen dat er illegaal gedownload wordt omdat het niet bekend is wat de bron is van de versleutelde data die je binnenkrijgt. Als je het artikel had gelezen was dit allemaal duidelijk geworden, want het is juist het hele punt van deze nieuwe update om downloaden via torrents anoniem te maken. Vertel jij maar eens hoe men erachter komt wat voor bestanden ik binnenhaal, en of die illegaal zijn.
Zolang je informatie hebt over de bestanden en de seeders (en dat heb je bij torrent) dan kan je gewoon een lijst opbouwen wat er allemaal gedownload wordt. Tenzij je het netwerk overspoelt wordt met legale content (wat ik erg betwijfel) heb je gewoon nog precies hetzelfde.
Aannames, for the sake of arguing. Nogmaals, het is dus niet te achterhalen zonder massaal spyware te installeren wie wat van wie download. Al is 99% illegaal (wat het *niet* is), kan je niet standaard er vanuit gaan dat er illegaal wordt gedownload. Daar heb je bewijzen voor nodig in een rechtstaat waar men onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen. Jij kan als pop van de copyrightindustry nu niet meer verbinden via Tribler en een lijstje met peers opstellen.
Als 100% van de content illegaal is dan kom je er wel achter dat iemand illegaal bezig is want je ip zal gewoon ergens zichtbaar zijn in het netwerk (zo werkt Tor en torrent).
Maar niet 100% van de content is illegaal. Daar gaat je hele argument.
Waarom zou je legale content met zo'n client willen binnen halen dan
Uh, waarom niet? Torrent is vele malen efficienter dan client-server gebaseerd downloaden. Zowel legale als illegale content is te krijgen met Torrent, net zoals met alle andere downloadprotocollen. Als jij er standaard vanuit gaat dat torrents alleen gebruikt worden voor illegale downloads, moet je er ook standaard vanuit gaan dat het Internet alleen gebruikt wordt daarvoor. Voor elke film op torrent kan ik ook een directe link naar een download vinden, bijvoorbeeld.

Bovendien is een gigantische hoeveelheid media publiekelijk beschikbaar wegens vervallen van copyright (en maar goed ook). Jouw pro-copyright argument valt totaal uiteen hier.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 406468 op 22 juli 2024 14:17]

Hmm, laat ik dan advocaat van de duivel spelen.

Stel, een onderzoekende instantie installeert Tribler, en biedt illegaal materiaal aan op client X. Deze onderzoekende instantie heeft ook inzicht in de meta-data van het internet (dus wie-met-wie communiceert).

De buitenste schil van het Tor netwerk kan dus ontmaskerd worden doordat deze direct met X communiceert (dit is per definitie een illegale download). Vervolgens kan men kijken naar de pakketgroottes en frequenties en dit correleren met de meta-data, om ook andere schillen van het Tor netwerk te ontmaskeren. Ook kan men invallen doen, en "spyware" installeren, en op die manier verdere schillen ontmaskeren.
Nee, je kan niet weten dat iemand uit illegale bron download door te kijken naar welke downloadsoftware iemand gebruikt. Je kunt door die software niet zien welke data iemand binnenhaalt. Je kunt wel een heel sterk vermoeden hebben, maar dat is andere koek. Op basis van zo'n vermoeden krijg je geen boete of een straf.

Het was (misschien nog steeds) mogelijk om een Tor-server te lokaliseren. Tor-servers gebruiken dan ook altijd de zelfde naam en dan weet je meer in welke richting je moet zoeken, omdat ook echt te laten werken heb je flink wat geld nodig en een maand of drie geduld.
Jij beweert nu dat gebruikers te achterhalen zijn omdat je IP-adres wel ergens in het netwerk zit...
Zo werkt het dus niet. Alleen de server waarmee jij verbind weet jouw IP-adress, de volgende server weet niet wiens verbinding die regelt, maar weet alleen tussen welke twee andere servers hij een verbinding heeft. De laatste server die weet alleen wie het eindpunt is en welke server er voor hem was, maar die server weet niet eens welke server het is waar jij mee verbonden bent, vergeet het dus maar dat je via die laatste server achterhaald word. Misschien denk je: "We kunnen toch de pakketjes volgen?" Dat gaat dus niet want de servers die jouw verbinding regelen hebben nog veel meer verbindingen met een boel andere servers en het dataverkeer is allemaal encrypted dus daar heb je gewoon niet aan.

Overigens zou ik juist opzettelijk deze client gebruiken om mijn Linux distro's mee binnen te trekken. Dat mag ik legaal seeden, het houdt het netwerk stabiel maar het mooiste vind ik dan nog om Brein e.d. op de kast te krijgen terwijl ik niets fout doe. Helaas is anoniemiteit nog niet geimplementeerd, maar ik ga er wel van uit dat het er snel is.
Eén van de bugs is dat deze torrentclient Tor gebruikt. Tor is niet geschikt voor P2P traffic en het is ook erg asociaal tegenover de rest van het netwerk als mensen via Tor dingen gaan downloaden. Het netwerk wordt ondersteund door vrijwilligers die geld of bandbreedte doneren, en als er dan mensen gaan torrenten is dat niet echt fijn voor het netwerk - vooral omdat de meeste van deze downloaders echt niks terug gaan doen voor het netwerk.

[edit] Het lijkt erop dat deze client geen gebruik maakt van het Tor-netwerk maar gewoon een eigen Tor-achtig netwerk heeft. Da's een stuk beter, maar ik laat mijn gemopper staan als een algemene reactie over Tor en torrents. :)

[Reactie gewijzigd door TvdW op 22 juli 2024 14:17]

Voor zover ik begrijp, gebruiken ze onderdelen van het TOR protocol in een eigen netwerk en niet het TOR netwerk zelf.
Ja, eigen netwerk, designed in Delft, running on your computer.

Hebben mensen Tribler al gedraait en de "speed popup" gezien aan einde van Tor speed test?

We zien dat het vrij druk is. In eerdere testen kwamen we zelfs met windows bakken over de 2.5 MiBps 3-hop proxied download speed.

Oja betreft de "nutteloos" opmerking.. Het recht op prive communicatie is stevig verankert in onze wet. Participatie in een systeem waar alleen een brij van vercijferde data rondzwermt is moeilijk strafbaar te stellen. Je verbied een betoging in een stukje van Den Haag en de kranten staan er al weer vol van. Misschien lukt het om de grondwaarden van Het Internet veilig te stellen...

Tribler oprichter, johan.

[Reactie gewijzigd door synctext op 22 juli 2024 14:17]

Het recht op prive communicatie is stevig verankert in onze wet.
Daarmee wordt communicatie tussen personen bedoeld, en ik zie niet in hoe een p2p-download client intermenselijke communicatie bevorderd. Voor een encrypted p2p chat/messaging netwerk kun je dat argument gebruiken, voor p2p-filesharing is het een beetje "naïef"..
Ja klopt. Dit is iets heel anders.

Dit loopt bij ons een beetje door elkaar heen. In 2008 hebben we een sociaal netwerk gemaakt in Tribler, http://ieeexplore.ieee.org/xpls/abs_all.jsp?arnumber=5159221

We willen dit weer in de huidige GUI activeren, "add as friend" kan dan weer.
Valt de communicatie tussen Tribler-vriendjes dan onder "briefgeheim"....?
Respect voor waarmee jullie bezig zijn, Johan. Zonder tech als tribler is onze privacy en vrijheid van meningsuiting game over.
Dus als ik jou een foto stuur (via de post of, in dit geval, via internet) is dat geen communicatie tussen personen?
Ja, dat is communicatie tussen personen, met Tribler kan dit echter niet, je weet niet van wie het bestand komt, en de persoon die het deelt weet ook niet wie het download.
Als jij iemand anoniem een Valnetijnskaartje stuurt is dat ook geen communicatie tussen personen?
Je kunt ook een tekst bestand met daarin een brief p2p delen. Klinkt dat wel ok? :-p
Dat kun je net zo goed encrypted via geanonimiseerde mail of een anonieme messenger verzenden, bijvoorbeeld via Tor, daar heb je geen P2P file-sharing voor nodig.
Daarnaast is het naïef om te denken dat het daar voor gebruikt wordt, het overgrote deel van het gebruik van dit soort applicaties is het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
jup en bij een topic over tor word je uitgemaakt voor pedofiel.
Ben ik toch liever een illegale downloader als ik dan per sé bij voorbaat veroordeeld moet worden...
Ben blij dat er nog mensen zoals jij met dit soort initiatieven bezig zijn!
Maak ons blij en kom aan TUDelft studeren :-)

Dan mag je een jaartje aan een project naar keuze werken bijvoorbeeld Tribler (ook afstuderen genoemd). Of iets leuks doen bij het "Hacking Lab" vak wat ik geeft in de master. </shameless_plug>
Beste oprichter johan,

Tribler verbindt me o.a. met
Secured Private Network, Hostname: 67.215.246.10.static.quadranet.com

State/Region: California, USA
City: Santa Ana

Wat hebben zij met tribler te maken?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 67950 op 22 juli 2024 14:17]

Iemand die Tribler gebruik achter een VPN vermoed ik.

Tribler maakt contact met ongeveer 50-100 computers. Hiermee kan je binnen 1 seconde zoekresultaten op het scherm geven.
Dit zijn initierende connecties, zonder connectie met de swarm..
De eerste waar hij contact mee zoekt is bovenstaande, plus:

THOR Data Center Hostname: 82.221.103.244
ISP: Advania hf., Iceland

En LeaseWeb B.V. 95.211.198.141
Amsterdam

Ik heb duidelijk nog te weinig info over hoe connecties tot stand worden gebracht..

Zal me beter gaan verdiepen..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 67950 op 22 juli 2024 14:17]

Ja, zoals OppFox als zegt, dit is zeg maar "swarm 0".

Hierin praat Tribler met anderen en bouwt een beeld op van beschikbare P2P-based RSS feeds, thumbnails, votes, etc.

Dit kunnen uitgaande als incoming connecties zijn, met UDP.
obsolete

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 67950 op 22 juli 2024 14:17]

Tribler is volledig decentraal en gebruikt een peer2peer netwerk (dispersy) om informatie uit te wisselen (bijvoorbeeld voor de zoekfunctie, torrent kanalen, thumbnails, etc), Zeer grote kans dat er dus op dit IP een Tribler client draaide.

[Reactie gewijzigd door OppFox op 22 juli 2024 14:17]

Jammer dat hij niet via package manager (chocolatey) is binnen te halen...
Klinkt alsof het gebruiken van Tor de bedoeling is en niet een "bug" ;)
Het maakt niet heel veel uit als iemand er achter komt dat je (hoogst waarschijnlijk) illegaal dingen download aangezien je er niet voor veroordeelt kan worden.

En wat betreft het legaal downloaden. Veel mensen zullen iets legaals op dezelfde manier downloaden als al het illegale omdat het iets is waar je bekent mee bent. Waarom zou je een heel programma downloaden als je al iets hebt wat goed werkt?

Ik kan me ook voorstellen dat mensen dit zouden gebruiken voor hun privacy.
Het maakt niet heel veel uit als iemand er achter komt dat je (hoogst waarschijnlijk) illegaal dingen download aangezien je er niet voor veroordeelt kan worden.
Daar zit nu net het probleem, sinds het downloadverbod is ingesteld kan je er juist WEL op veroordeelt worden.
De omslag ligt er net in, dat er op dit moment niet actief naar downloaders gezocht wordt.
Maar als er genoeg klachten over jou binnen komen, zal er heus wel een veroordeling uitkomen.
Je kan alleen op feiten veroordeeld worden, dus moeten ze weten wat je exact download en of je daar geen recht op hebt.

En daar komt gelijk het tweede punt om de hoek kijken; Auteursrechteninbreuk valt niet onder het strafrecht maar onder het civiel recht. De rechthebbende moet zien dat jij zijn werk zonder toestemming vermenigvuldigt en dan moet hij dat bewijzen en schade claimen. En dat moet allemaal binnen de wet natuurlijk. Succes als de boel geencrypt is.
Dus kort samengevat :
Zolang je denkt als tweaker slimmer te zijn is het niet strafbaar om te downloaden.
En als je maar zorgt dat je je in een stil hoekje verstopt, en niemand je ziet... Is het goed.

Rare dubbele standaarden hebben we tegenwoordig.
It ain't a crime. If ya don't get caught
Is al zo oud als de mensheid.

Ik zeg ook nergens dat het niet onwettig is. Je hebt waarschijnlijk gelijk maar gelukkig moet een aanklacht eerst bewezen worden.

En voor wat betreft moraal, dat is persoonlijk en veranderlijk in de tijd en dat wil je zeker niet als basis voor het strafrecht hebben, want dan kan je beter naar IS verhuizen.
Je kunt alleen zien dat iemand iets download. Zolang je niet weet wat dat is, weet je ook niet of het legaal of illegaal is. (Al is er bij het volledig beschermd downloaden natuurlijk al snel het vermoeden dat het iets illegaals is.)
Ben ik niet helemaal met je eens. Er zijn zat legale torrents om te downloaden, als iemand niet kan zien wat je download, hoe weten ze dan dat je iets illegaals aan het downloaden ben? Er zijn genoeg mensen die heel veel legaal downloaden. Als je je computer opnieuw installeerd en je installeerd Steam. Je moet toch al je spellen weer downloaden. Dat loop gauw op naar de 100GB als je een beetje gamer bent. Dat valt toch ook op?
Je weet dan misschien niet wat iemand precies download, maar je weet wel dat iemand illegaal aan het downloaden is
Zou je dit even kunnen toelichten? Je weet niet wat iemand download, maar wel dat het illegaal is? :/
Daar houden wetenschappers zich dus mee bezig, veilig copyright inbreuk maken. Ik ben voor.
Ik weet niet of je sarcastisch bent of gewoon enthousiast, maar ik heb naast de 2 personen gezeten die hier aan werkte en hun werk gaat niet zozeer om illegaal te kunnen downloaden, echter is de focus binnen deze afstudeergroep om niet alleen academisch te werk te gaan maar ook om de proof of concepts binnenin een lopend project, tribler, te verwerken.

Naar mijn weten de 2 master theses:
Anonymous Internet: Anonymizing peer-to-peer traffic using applied cryptography, Plak, R.S., http://repository.tudelft...79d/anonymousinternet.pdf
en
Anonymous HD video streaming, Tanaskoski, R.J.H., http://repository.tudelft...us_HD_video_streaming.pdf

[Reactie gewijzigd door DLGandalf op 22 juli 2024 14:17]

Ik vermoed dat het vooral voor illegale zaken gebruikt zal worden, dat weten die onderzoekers ook wel, of kan je me vertellen waarvoor het nog gebruikt kan worden? Vraag me af hoe lang het duurt voordat tribler copyrighted materiaal gaat aanbieden.
Tribler biedt net zo min iets aan als het internet dat illegale content aanbiedt. Dat individuen dit platform gebruiken om illegale content aan te bieden kan en gebeurt, echter kan tribler ook worden gebruikt om anoniem non-copyrighted video/audio aan te bieden die anders door overheid of andere dubieuze partijen geblokkeerd zou worden.
Ik kan mij inbeelden dat bv een klokkenluider dit zou kunnen gebruiken.
Heb er verder geen moeite mee, maar ik zie complete torrentsites en sites als popcorn time de lucht inkomen die gebruik maken van deze technologie, wel mooi nu het downloaden en uploaden verboden is geworden. :)
We werken aan een serieuze zaak: Internet vrijheid
- http://www.internetsociet...-censorship-free-internet
- http://www.ietf.org/archi...ss-shadow-internet-00.txt

Wel een beetje dagtaak tegenwoordig...

[Reactie gewijzigd door synctext op 22 juli 2024 14:17]

Tja, net als dat ze voorbereidingen treffen voor wapens en dodelijke ziektes kweken.
All in the eye of the beholder
Al 9 jaar lang bezig met tim kuijk pesten O+

[Reactie gewijzigd door the-dark-force op 22 juli 2024 14:17]

Het is een leuk project maar ik vind het super onstabiel.
Heb het net een uurtje aan de praat proberen te krijgen maar vaak kan er geen poort geopend worden en na een herstart van het programma ineens wel weer... En ook loopt het redelijk vaak vast.

Maar daarvoor is een groot testpubliek weer handig om zo de problemen boven water te krijgen.
Want ik neem niet aan dat het nu al gebruiksklaar moet zijn.
zou heel mooi zijn als je kon meehelpen om het stabiel te maken. We gaan komende weken nog richten met 3 full-timers om bugs te fixen. Graag bug report posten via forum.tribler.org of direct of Github.com zetten.
Op onze Linux bakken hebben we Tribler uptimes van maanden...
Gaat dit niet enorm ten kosten van snelheid/prestatie als de verbinding via (meerdere) proxies moet?
Ze zeggen wel dat dit in testomgevingen geen probleem is, maar ik wil het eens in een RL omgeving zien.

[Reactie gewijzigd door Darkfreak op 22 juli 2024 14:17]

Het probleem is natuurlijk de snelheid van de deelnemende proxies.

Het iedereen bijv 100/100 internetverbinding, dan zal het nauwelijks vertraging opleveren.
Maar de praktijk is dat in nederland de meeste mensen een snellere download dan upload hebben. Dit zal dus voor vertragingen zorgen. Lijkt me...
Het probleem zit 'm in de CPU's die de encryptie moeten verzorgen; zeker als je tientallen MB's per seconden moet encrypten, levert dat een flinke impact op op de snelheid van het encrypten waardoor de doorvoer weer omlaag gaat.

Het probleem wordt alleen maar groter als er een beperkt (relatief) aantal proxies is en het aantal gebruikers toeneemt; elke proxy krijgt sowieso meer gebruikers te verwerken, heeft dus meer en meer te encrypten en uiteindelijk gaat de snelheid nog verder naar beneden.

Niet voor niets bestaan er in de industriele wereld hardwarematige oplossingen voor het encrypten/decrypten van protocol A of B; deze zijn specifiek toegerust voor dit soort toepassingen.
Anoniem: 156329 @MAX34002 september 2014 15:30
Dit is tegenwoordig helemaal geen probleem meer, meeste hedendaagse CPU's hebben accelerators voor encryptie algoritmes waardoor er nauwelijks vertraging optreed bij het decrypten. Zo zijn er verschillende sites die overgestapt zijn op SSL met EAS encryptie omdat dit maar een paar procent extra CPU load kost.

En denk sowieso de CPU niet zo snel de bottleneck zal zijn als je je bedenkt dat een FullHD stream maar 600KB/s - 1MB/s haalt gemiddeld. Zelfs als trek jij tientallen MB/s dan nog trekt de gemiddelde CPU dit makkelijk.
En de proxy stuurt alleen maar data door, anders zou RIAA/BREIN rustig zelf een proxy kunnen neerzetten en zo iedereen pakken.

De grootste bottleneck zal overigens wel nog steeds bij de proxies liggen, maar niet vanwege het gebruik van encryptie.
We gebruiken crypto die iets van 100Mbps kan op normale PC.
Plus 8 parallele paden van elk 3-hops lang (dus via 24 PC downloaden..)

Meer details in deze raporten:
http://repository.tudelft...1-4597-92eb-3dbaa4dc44a1/
http://repository.tudelft...0-426d-87d0-348bdf78279d/

Tribler oprichter, johan.
Leuke ontwikkeling, maar vind het wel een dubieuze ontwikkeling gezien uploaden al illegaal was. En downloaden sinds kort ook.

Van de andere kant kan het wel veel problemen oplossen als je anoniem kan communiceren kan dat vele landen helpen. Alleen moet je het protocol ook nog anoniem maken. Anders wordt bv het protocol verboden in een land, en dan schiet je er nog niks mee op.
Alleen illegaal als je de rechten niet hebt.
Verder is het programma niet illegaal, maar ben jij illegaal bezig als je er illegale dingen mee doet. Net als een keukenmes.
een kleine 50MB voor dit programma. das nog al fors! is er dan zoveel nodig om vrijwel anoniem torrents te gebruiken?
Er zit een VLC dependency ingebakken. Dat is de reden waarom Tribler's setup file altijd zo groot is.
Anoniem: 392524 @Lednov2 september 2014 14:17
"een testbestand van 50MB"
nee, het programma zelf. wat je kan downloaden van de website.
en nu de uploadsnelheid flink omhoog, dan hebben de p2p downloaders tenminste wat aan hun download snelheid :P
Want? Niet elke downloader met een breedbandverbinding, stelt 100% van zijn upload ter beschikking aan anderen. Alleen al aan overhead zie je vaak 10% van de maximale capaciteit verdwijnen. Daarna zit je nog met het aantal upload-slots, het aantal TCP/UCP-poorten wat een machine/netwerk aankan en andere factoren.

In de basis: P2P (dus een 1 op 1 relatie) zou inderdaad tegen de 100% upload-snelheid moeten kunnen realiseren; in de praktijk (en zeker op openbare trackers), kom je vaak niet verder dan een veel lager getal.
En die proxies dan? Iemand heeft die dan toch opgezet? Ik weet in elk geval niet wie, dus hoe precies is dit veilig als je illegale dingetjes probeert te downloaden? Wie weet heeft de AIVD zo'n proxy draaien. Het mooie van dit protocol is dat je niet eens *kunt* weten of dat het geval is.
Is dit een realistische vervanger van uTorrent? Of is dit meer iets voor de theorie en kan je praktijk niet dezelfde snelheden als uTorrent?
Wat ik aantrekkelijk vind aan dit project is dat het niet afhankelijk is van TOR zelf. Ondanks dat TOR bedoeld is als extra privacy vraag ik me af of de NSA niet gewoon >75% van de enter en exit nodes draait. Dat zou ik namelijk doen in hun geval. Dat kost een schijntje vergeleken bij andere projecten. De NSA is vooral geïnteresseerd in verkeer via TOR. Als je op wil vallen ga je juist TOR gebruiken.
Echter als er door Tribler wel miljoenen nodes zijn (elke keer andere) dan zou ik graag mijn anonieme web, chat, email, spraak etc ook via dit netwerk willen halen ipv de echte TOR. Dus als torrent downloads van ongetwijfeld deels illegale content er voor kan zorgen dat die miljoen nodes er komen en die zware belasting die door de zwerm gaat, vind ik dat de moeite waard als daardoor mijn prive communicatie bitjes beter beschermt worden. Enne, die van sommige andere mensen en andere landen zijn misschien nog belangrijker. Wat mij betreft het tribler nog meer waarde als dit een eerste stap is naar echte anonieme en beveiligde communicatie op het internet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.